°C
TIME DATE
Ma Irén és Írisz nap van.

Light and hard

Presser Gábor és Adamis Anna megállapodott Kanye Westtel

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.      "Nagyon örülök, hogy vége van" - közölte Presser Gábor pénteken az MTI-vel. A zeneszerző nem sokkal azután mondta ezt, hogy kézbe vette a megállapodást, amelyről csütörtökön az amerikai Page Six hírportál adott hírt.      Presser Gábor hangsúlyozta: zárt megállapodás született, amelynek tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak. Mint a Page Six írta, Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédje tavaly májusban adta be keresetét a New York-i szövetségi bíróságon, és 2,5 millió dollárra (mai árfolyamon mintegy 717 millió forintra) perelték Kanye Westet, amiért a hiphop előadó szerintük engedély nélkül használta fel a Gyöngyhajú lányt New Slaves című dalában, amely a sztár 2013-ban megjelent Yeezus című albumán szerepel.      A több tízmilliós eladásokat produkáló Kanye West, a 39 éves amerikai előadó a New Slaves utolsó mintegy másfél percében használta fel hangmintaként a Presser Gábor zenéjére és Adamis Anna szövegére 1969-ben született Omega-számot, a Gyöngyhajú lányt. Még Kóbor János énekének egy részlete is hallható az eredetileg 1969-ben, az Omega 10000 lépés című albumán megjelent dalból.      Amerikai lapok tavaly novemberben arról írtak, hogy West ügyvédje indítványozta, a New York-i bíróság helyett Kaliforniában tárgyalják meg az ügyet. A sztár korábban azt állította, hogy engedély birtokában használta fel a magyar slágert. Presser Gábor kérte a bíróságot, hogy a tárgyalás helyszíne továbbra is New York maradjon.      Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédei arra hivatkozva perelték be Westet, hogy Kanye West ügyvédei előzőleg mindössze 24 órát adtak a magyar szerzőpárosnak megadni az engedélyt a dal felhasználására. Később egy csaknem 10 ezer dolláros előleget küldtek, Presser Gábor és Adamis Anna azonban - amint ezt idén februárban a New York Post is felidézte - ehhez nem nyúltak hozzá, nem jött létre szerződés.      Kanye West Yeezus című lemeze eddig mintegy 500 ezer példányban fogyott, a sztárnak az albumot bemutató turnéjából befolyt bevétele elérte a 35 millió dollárt.      A Gyöngyhajú lányt számos alkalommal dolgozták fel, nemcsak hangmintaként, hanem teljes egészében külföldi előadók: közéjük tartozott a világhírű német Scorpions zenekar, amelyik White Dove címmel adta elő a dalt 1995-ben.      Amerikai popsztárok az elmúlt években előszeretettel használtak fel hangmintákat magyar dalokból. Ezek között volt 2010-ben Christina Aguilera Woohoo című száma, amely Kovács Kati Add már, Uram az esőt!-jéből, Koncz Tibor szerzeményéből egy dallamtöredéket használt fel. A lemez kísérőfüzetében feltüntették, hogy a Woohoo-ban Kovács Kati dalából hallható egy részlet. (MTI)

Romantikusoknak: van 12 új felhőfajta

Tizenkét új felhőfajtát - köztük a ritka hullámfelhőszerű zord felhőt - ismert el először hivatalos rendszerezésében a Nemzetközi Felhőatlasz, amely a 19. század óta a felhők azonosításának első számű kézikönyve - adta hírül a BBC News.     Utoljára 1987-ben ismertek el hivatalosan új felhőfajtákat az atlaszban, amelynek új, teljesen digitális változata 10 új felhőfajtát - köztük a 2006-ban először azonosított hullámfelhőszerű zord felhőt (asperitas) , valamint és a repülőgépek károsanyag-kibocsátása nyomán keletkező kondenzcsík okozta mesterséges felhőt (contrails) -  ismert el.     Az első felhőosztályozást 1802-ben publikálta a francia Jean-Baptiste Lamarck (1744-1829) a Meteorológiai Évkönyvben. Osztályozásában öt alaptípust különböztetett meg, majd ezeket 12-re bővítette. Ugyanebben az évben Luke Howard angol amatőr meteorológus vezette be a máig használatos cirrus, stratus és cumulus (pehely-, gomoly-, rétegfelhő) fogalmakat. Howard hét alaptípust különített el. 1891-ben egy müncheni nemzetközi meteorológiai konferencián bizottságot hoztak létre a nemzetközi felhőatlasz elkészítésére. A testület 300 felhőfénykép és rajz közül választotta ki azt a 28 képet, mely végül bekerült a felhőatlaszba. Az atlaszt 1896-an adták ki, legutóbbi változata 1975-ben jelent meg, amelyet 1987-ben vizsgáltak felül.     Az atlasz kiadója, a Meteorológiai Világszervezet a felhőket fajokra, fajtákra és változatokra osztja. A felhőosztályozás 10 alaptípusból  pehelyfelhő, bárányfelhő, fátyolfelhő, párnafelhő, lepelfelhő, esőrétegfelhő, gomolyos rétegfelhő, rétegfelhő, gomolyfelhő és zivatarfelhő - indul ki.     A digitális változat elérhető a https://www.wmocloudatlas.org/home.html honlapon.

Eurovízió: nem utazhat Ukrajnába az orosz énekes

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megtiltotta a beutazást Ukrajnába Julija Szamojlova orosz énekesnőnek, aki hazáját képviselte volna a májusban Kijevben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválon.      A döntést Olena Hitljanszka, az SZBU szóvivője közölte szerdán Kijevben.       A gyerekkorában kerekesszékbe kényszerült, mozgássérült énekesnőt azért sújtotta az ukrán hatóság beutazási tilalommal, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, és ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amely szerint a Krím félszigetre csak ukrán területről, az ukrán hatóságok engedélyével szabad beutazni.       Korábban az énekesnő azt nyilatkozta, hogy nem emlékszik pontosan a krími koncertjére. Értetlenségének hangot adva hozzátette, hogy a Krímbe "ugyanúgy utazott, mint bármely más orosz területre".       A kijevi hatóságok sokáig hezitáltak azon, hogy kivételt tegyenek-e és beengedjék az ország területére a mozgássérült 27 éves orosz énekesnőt. Az orosz média a múlt héten azt közölte, hogy a kijevi hatóságok engedélyezték a beutazást Szamojlovának. Ezt még aznap cáfolta Vaszil Hricak, az SZBU főnöke. Újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy egyelőre nem született döntés a kérdésben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy véleménye szerint a törvényeknek egyformán kell vonatkozniuk mindenkire.       Julija Szomojlova a Flame is Burning című dalával nyerte meg hazájában a válogatót. Moszkva korábban azt közölte, hogy nem küld más versenyzőt a kijevi dalfesztiválra, ha Szamojlovának megtiltják a beutazást.       A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjét május 9-én és 10-én, döntőjét pedig május 13-án tartják az ukrán fővárosban. A versenyen az O. Torvald nevű rockegyüttes képviseli Ukrajnát. (MTI)

Íme, ők a világ leggazdagabbjai

Idén is Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes listáján, jelenlegi vagyonát 86 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin.      A 61 éves üzletember, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a 4. egymást követő évben vezeti a világ leggazdagabbjainak listáját, amelynek élén összesen 18 alkalommal állt az elmúlt 22 évben.       Warren Buffett amerikai tőzsdeguru, a Berkshire Hathaway holding vezetője, Bill Gates jó barátja, a harmadikról a második helyre rukkolt előre 75,6 milliárd dollárra becsült vagyonnal.       Az idei lista harmadik helyére katapultált előre 72,8 milliárd dollárral Jeff Bezos, az Amazon internetes óriáscég 53 éves alapítója és elnök-vezérigazgatója, akinek vagyona 61 százalékkal nőtt egy év alatt sikeresen terjeszkedő cége tőzsdei árfolyama szakadatlan emelkedésének köszönhetően.      A tavaly második, Amancio Ortega, az Inditex textilipari vállalat és a Zara divatárumárka 80 éves alapítója a negyedik helyre csúszott vissza 71,3 milliárdos vagyonával Bezos üstökösszerű előretörése miatt.       Mark Zuckerberg, a Facebook 32 éves alapítója 56 milliárd dollárra becsült vagyont mondhat a magáénak, ezzel az ötödik helyre lépett előre a tavalyi hatodikról. A mexikói Carlos Slimnek, aki 2010 és 2013 között a világ leggazdagabb emberének számított, idén csak a hatodik helyezéshez volt elegendő 54,5 milliárd dollárra becsült vagyona.      A világ húsz leggazdagabb embere között négyen vannak, akik 60 évesnél fiatalabbak, mindannyian az internet mágusai, Bezoson (53) és Zuckerbergen (32) kívül a Google társalapítói, az egyaránt 43 éves Larry Page és Sergey Brin.       A lista 1850 olyan személyt sorol fel, akinek becsült vagyon eléri az 1 milliárd dollárt. A magyar származású Soros György a 33. helyen áll 25,2 milliárd dollárra taksált vagyonnal (tavaly 24,9 milliárdra becsülték befektetéseinek értékét, akkor ez a 23. helyezéshez volt elegendő). (MTI)

Íme Magyarország boldogságindexe: erős közepes

A World Happiness Report 155 országot rangsorolt az egy főre jutó GDP és a várható egészséges élettartam alapján. A tanulmányhoz továbbá globális felmérések négy tényezőjét is alapul vették, amelyekben a résztvevők egy tízes skálán értékelték, hogy mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek, mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben, mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amiben élnek és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat. Magyarország a középmezőnyben próbál boldogulni.

Na így néz ki egy magyar vízi szelfizési rekord

Szelfizők lepték el a Széchenyi Gyógyfürdő nagymedencéjét, ahol tömeges vízi szelfizési magyar rekord született 2017. március 19-én. Száztizenhárman - köztük a magyar szinkronúszó válogatott tagjai és a vb önkéntesei - szelfiztek egyszerre a telefonjukkal száztizenhét nappal a budapesti vizes világbajnokság rajtja előtt. Fotó: Illyés Tibor, MTI

Meghalt a világ egyik leghíresebb zenésze

Elhunyt szombaton 90 évesen Chuck Berry, akit a rock and roll atyjának tartottak - jelentette be Missouri amerikai szövetségi állam rendőrsége. A jellegzetes gitárintró Grammy-életműdíjas kitalálóját, aki tavaly októberben töltötte be 90. életévét, otthonában érte a halál. Amerikai sajtóértesülések szerint a zenész elvesztette eszméletét, és a rendőrök helyszínre érkezése után már nem sikerült újraéleszteni. Az amerikai gitáros-énekes legismertebb slágerei közé tartozott a Johnny B. Goode, a Roll Over Beethoven és a Sweet Little Sixteen. Zenéje több műfaj szinte valamennyi sztárjára hatással volt, sokak mellett a Beatles, a Rolling Stones és Elvis Presley is dolgozott fel a dalai közül. Charles Edward Anderson Berry St. Louisban született, nagyszülei még rabszolgák voltak. A középiskolában kezdett bluest énekelni és gitározni. 1955. május 21-én vette fel Maybellene című dalát, és sokan úgy tartják, hogy ezzel született meg a rock and roll.  A műfajnak az ifjúságra gyakorolt "káros hatásai" miatt aggódó hatóságok 1961-ben vitatható vádak alapján perbe fogták, és két évre börtönbe zárták. Eredeti szerzeményeket tartalmazó utolsó lemezét 1979-ben adta ki, de egészen 2014-ig koncertezett, utolsó éveiben egy kisvárosi bárban lépett fel, nem messze St. Louis-tól. Több mint négyezer helyszínen adott koncertet, Budapestre is többször eljutott. Jellegzetes kacsasétája is világhírű volt.  Chuck Berry elsőként került be a Rock Dicsőségcsarnokába, Grammy-életműdíjat is kapott. A Rolling Stone magazin minden idők száz legnagyobb művésze közül az ötödik helyre sorolta. John Lennon azt mondta róla: "Ha más nevet kellene adni a rockzenének, az a Chuck Berry lenne." Utolsó születésnapján Berry bejelentette, hogy új stúdiólemez kiadására készül. (MTI)  

Egy DeCi szeretet: ivartalanítással a kóbor cicákért

Állatokon segíteni sokfélképpen lehet: vannak, akik mentenek; mások gazdikat keresnek vagy menhelyet üzemeltetnek; és vannak, akik ivartalanításra adták a fejüket. Vajon mekkora segítség ez egy Debrecen méretű városnak? Szaporaság kérdése…és a macskáknál erre nincs panasz! A már negyedik éve működő Debreceni Cicavilág Egyesület (www.debrecenicicavilag.hu) azzal a céllal alakult, hogy segítsen az utcán élő cicakolóniák ivartalanításában Debrecen és Hajdú-Bihar megye lakosságának. Azegyesületaz elmúlt négy év alatt több mint 300 állatot ivartalanított. Ennek közel kétharmada nőstény. Ha csak röpke fejszámolással és csak a nőstényekkel szorzunk, ez körülbelül akkor is 1200 olyan cica, ami nem született az utcára.   Kolóniák helyzete a környéken   A kóbor állatok kölykei is az utcára születnek, ahol balesetet szenvedhetnekés ki vannak téve bántalmazásnak. Nehéz dolog állatvédőnek lenni és állatvédőként „szent célt” találni. A DeCi-sek, ahogy a cívis körökben nevezni szokták őket nevük vicces rövidítéséből, úgy találták, sokan mentenek állatokat innen-onnan, de még könnyebb lenne, ha nem kellene menteni, éjszakákon át aggódni a senki bársonytalpúi miatt, szenvedésüket látni, elveszteni őket. Így vált az ivartalanítás az egyesület fő céljává. Mivel így is rengeteg balesetet szenvedett vagy beteg állatról kapnak bejelentést, így természetesen segítenek, ahol tudnak (ellátás, oltás, biztos helyre juttatni), bár ez nem tartozik szervesen a tevékenységi körükhöz. 2016-ban közel harminc cica került gazdihoz segítségükkel. Legtöbbször utcán élő, abszolút esélytelen egyedeknek sikerült jobbá tenni az életét. A cicák oltására, kezelésére, műtétjére és gyógyszerekre 1.120.680 forintot költöttek 2016-ban.    Gazdis ivartalanítási akció De nem csak a kóbor állatok kölykeivel lehet baj, gyakran a házhoz született kicsinyek is az utcára kerülnek, így a komplex megoldás érdekében 2014 évben elindították a gazdis ivartalanítási akciót (akkor 12 cica gazdijának segítve ezzel), mely egyedülállóan támogatja a gazdikat a felelős állattartásban, a hozzájárulás mértéke nagy segítséget jelent a gazdiknak abban, hogy ivartalaníttathassák házi kedvencüket. Az ötlet a lakosság igényeként született meg, az egyesület egyedi kuponok formájában nyújtja az elnyert segítséget a pályázóknak. Persze néha van olyan eset, amikor az Egyesület teljes szolidaritást vállal, és állja a teljes költségeket, mert indokolt. Sajnos gyakran az emberek elfelejtik, hogy ilyen célok mögött egyszerű emberek állnak, átlagos fizetéssel, nem pedig egy szolgálatkész bank. Néha nehéz rendet tenni a fejekben, hogy az állatvédők ruhája alatt nincs S betűs köpeny; csak ők aktívan szerepet vállalnak a közösség érdekében. A következő évben már 68 jelentkező volt, és abból 48 (29 nőstény és 19 kandúr) cica került ivartalanításra. Tavaly már 86-an jelentkeztek a pályázatra. Általában a cicák kétharmada nőstény. Bevett szokás az Egyesület részéről, hogy aki a pályázati feltételeknek megfelel, megkapja a lehetőséget. Sajnos ilyenkor sem mindenki él ezzel, pedig indokolt esetben az elnyert ivartalanítási kupont lejárata egyszer meghosszabbítható. 2016-ban 887.400 forintba került csak a Gazdis ivartalanítási akció. A Debreceni Bike Maffiával együttműködve hajléktalan, illetve rászoruló személyek cicáinak ivartalanítását is megkezdték. Eddig 7 nőstény cica került ivartalanításra. A projektet 2017-ben is folytatni fogják.   Milka története „Volt egyszer, hol nem volt egy Milka cica, aki közelebb hozta az embereket, s a rideg ködös őszben, meglepetést, örömöt, reményt hozott összetört emberek arcára. Boldogságot, erőt adott a mi szívünknek. Milka a Szávay úti hontalan szálló „vendégeinek” a cicája, egy másik macska és egy kutya társaságával együtt. Ezek az emberek a szállón esélyt és reményt kapnak egy új életre. Dolgozniuk kell, kapnak egy kis fizetést érte, amiből gazdálkodhatnak, készülhetnek arra, hogy talán hamarosan „visszatérhetnek az életbe”. Nem tudom, mi lehet számukra a jó… de ahogy megismertük őket, túl értékesek ahhoz, hogy visszatérjenek „közénk”. Ezek az emberek látták, hogy Milka cica kölykeit nehéz jó helyre juttatni, így a kis semmi fizetésüket elkezdték arra gyűjteni, hogy ki tudják fizetni az ivartalanítását. Közben ránk találtak, de nem követelőztek - ahogy azok teszik, akiknek futná rá - csak segítséget kértek. Mi természetesen segítettünk, de ők emellett is beleszálltak a műtét költségeibe. Csodálkoztunk, hisz az állatmentésben nem ehhez szokik az ember, hanem egymásra mutogató, nem a megoldást kereső, állandóan vádaskodó emberekhez. Hozták és vitték Milkát a rendelőbe, megoldották a kihívást… És mi nem hittünk a szemünknek… így úgy éreztük, ezek az emberek különösen értékes, példamutató, felelősségteljes magatartásuk miatt megérdemelnének egy csodás meglepetést. Összefogtunk, mindenki bevásárolt, és összeraktunk meglepetéscsomagokat. Olyan dolgok kerültek bele, amik segítséget (étel, ruha…) vagy örömet (csoki, kávé…) jelenthetnek nekik.  Milka cica sok-sok finomságot kapott, amiért összehozott minket.” (Az egyesület honlapjáról)  Szoboszlói oltási program Tavaly októberben záródott egy oltási program, amelyet Hajdúszoboszló város önkormányzatával együttműködésben, a város által rendelkezésre bocsátott 100 000 Ft anyagi támogatásból valósítottak meg. A város vezetése előtt is ismert volt a túlnépesedő utcai macskák problémája, így örömmel vették az Egyesület javaslatát egyrészt a nem kívánt szaporulat megelőzését célzó ivartalanítás, másrészt a betegségeket megelőző oltások tekintetében.Az oltásokat Dr. Török Zsuzsanna állatorvos végezte augusztus – október közti időszakban négy alkalommal a helyszíneken. A védelem mellett a cicák mikrochipet is kaptak, a könnyebb beazonosítás végett. Sokkal könnyebb a város(anyagi és erkölcsi) támogatása mellett végezni ilyen típusú munkát. Ahol kasztramentesen láthatóak vagyunk Az Egyesület igyekszik növelni ismertségét, illetve minél több rendezvényen a felelős állattartásra felhívni a figyelmet és az ivartalanítást népszerűsíteni,így évek óta részt vesz (Campus Fesztivál) illetve rendez saját rendezvényeket (MacskaZoona az állatkertben, Mentett Cica Szépségverseny online felületen, KupaAKCIÓ – mindig lehet nekünk gyűjteni). Szóval vannak emberek, akik bár nem tűzik a mellükre az S betűt, de munka és család mellett is vállalják, hogy hóban, fagyban, zuhogó esőben is csapdázzák a macskákat. Néha kis segítség is felér egy deci szeretettel, így senki ne feledje, hogy egy százalékát, akár nekik is ajánlhatja. (Adószámunk: 18504743-1-09)  

Budapestre jönnek a Trónok harca sztárjai

Budapestre látogat a Trónok harca című televíziós sorozat két szereplője, Gemma Whelan és Daniel Portman.      A világhírű produkcióban Yara Greyjoyt játszó színésznő és a hűséges fegyverhordozót, Podrick Payne-t alakító színész az április 29-i Xbox One PlayIT Show vendége lesz - közölték rendezvény szervezői az MTI-vel.      Gemma Whelan és Daniel Portman 2012-ben csatlakozott a George R.R. Martin könyvei alapján készülő sorozathoz, amelynek legújabb, hetedik évadát júliusban kezdi vetíteni az HBO.      Az ötéves múltra visszatekintő PlayIT show a régió legnagyobb gamer és IT rendezvénye, amely 2016-ban több mint 110 ezer látogatót vonzott. 2017-ben öt magyar város - Budapest, Debrecen, Győr, Szeged, Pécs - mellett Belgrádban is megrendezik, és útjára indult a kizárólag 18 éven felüliek számára szervezett PlayIT Plus, amely minőségi szórakozást kínál a felnőtt gamerek számára. (MTI)

Magyar vita: leharapta a szomszéd orrát

Maradandó fogyatékosságot okozott egy férfi a szomszédjának, miután egy dulakodássá fajult vitában leharapta orrának egy részét - tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.      Pirger Csaba az eset előzményeiről elmondta: a két szomszéd között telekhatárvita miatt hosszú idő óta haragos volt a viszony.       A vádlott 2014 júniusában arra szólította fel a szomszédját, hogy az általa vitatott telekhatárra állított betonoszlopot távolítsa el. A felszólításra a szomszéd nem reagált, ezért a vádlott a házából kihozott egy piros festékszóró sprayt, amivel lefújta az oszlopot, majd a festékkel kijelölte az általa jogosnak vélt területi határt.       A két férfi között ezután szóváltás alakult ki, ami dulakodásba torkollott, s eközben mindketten beleestek a házuk előtt lévő, betonlapokkal burkolt vízelvezető árokba. A verekedés ennek ellenére tovább folytatódott, a vádlott ekkor szándékosan megharapta haragosa orrát, amiből egy nyolc milliméteres darabot ki is szakított.      A vádirat szerint a sérülés súlyos egészségkárosodást nem okozott, de a harapás maradandó fogyatékosságot eredményezett.      A Keszthelyi Járási Ügyészség a férfi ellen testi sértés bűntette miatt emelt vádat. (MTI)

Döbbenetes videó: leszakadt egy körhinta

Leszakadt egy búcsúban a ringlispil a vendégek alatt a kínai Gansu tartományban, az esetről videó is készült. A körhinta szerencsére nem pörgött teljes sebességgel, azonban a vendégek így is magasról zuhantak le a szerkezettel együtt. Összesen kilencen sérültek meg, köztük egy gyermek is. Az egyik ott tartózkodó szerint óriási szerencse, hogy a gép nem volt még magasabban, különben többen is súlyosan megsérültek volna, nem beszélve az esetleges halálos áldozatokról. A rendőrség őrizetbe vette a gép üzemeltetőjét, és vizsgálja, mi okozhatta a balesetet. Februárban egy 13 éves kislány zuhant ki Kínában egy hasonló játékból, a gyerek belehalt a sérüléseibe. A lány szülei 870 ezer jüant, azaz közel 37 millió forintot kaptak kárpótlásként. (Via Index)

Ed Sheeran új rekordot állított fel

Újabb rekordot állított fel Ed Sheeran Divide című albuma a Spotify online zeneszolgáltatónál: öt nap alatt 273 millióan hallgatták meg a lemezt.     A brit énekes albuma a megjelenése napján már csúcsot döntött a Spotifyon: egyetlen nap alatt 57 millióan hallgatták meg.     A BBC News beszámolója szerint a korábbi heti rekordot The Weeknd tartotta: tavaly novemberben hét nap alatt 223 millióan hallgatták meg a Spotify szolgáltatásával a Starboy című albumot.     A 27 éves Sheeran új lemeze jó úton halad, hogy a heti toplista élére kerüljön. A lista hivatalos számítása minden ezredik streamelést fogad el egy - kézzel fogható - lemez megvásárlásaként. Ennek alapján a brit énekes albumának a Spotify-steamelései legalább 237 ezer lemez eladását érik.     Sheeran a közelmúltban a GQ magazinnak nyilatkozva mondta el, hogy az utóbbi tíz évben csak Adele lemezeladásai szárnyalták túl az övét, és szeretné elérni az énekesnő rekordját. 2015 novemberében Adele 25 című albumát több mint 800 ezren vásárolták meg, a lemezből eddig 20 millió példány fogyott. (MTI)

Kiderült, miért halt meg George Michael

Szívbetegség okozta az 53 éves korában karácsonykor elhunyt angol popvilágsztár, George Michael halálát a kedden Londonban közzétett végleges halottkémi vizsgálati jelentés szerint.      George Michaelt karácsony első napján, az angliai Oxfordshire megyében lévő otthonában érte a halál.      Menedzsere, Michael Lippman akkori közlése szerint az énekes halálát hirtelen szívmegállás okozta, de a hatóságok hivatalosan annak idején ezt még nem erősítették meg.      A kedden ismertetett részletes vizsgálati jelentés szerint George Michael halálának elsődleges oka elégtelen szívműködéshez vezető kitágulásos szívizom-elfajulás - dilatatív kardiomiopátia - volt, amelyhez egyéb szív- és májfunkciózavarok is járultak.      A halottkémi vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentés szerint mivel a haláleset természetes okokból következett be, a hivatalos vizsgálat lezárult, és nincs szükség semmiféle további vizsgálódásra az ügyben.       A jelentés szerint ennek megfelelően nem lesz semmilyen újabb hivatalos tájékoztatás sem George Michael halálával kapcsolatban.      A halálesetet vizsgáló rendőrhatóság már első, december végi közleményében hangsúlyozta, hogy idegenkezűség gyanúja nem merülhet fel.      George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át. (MTI)

Magyar sztárocskák, ezt figyeljétek! Itt a példa

Egymillió dollárt, azaz mintegy 292 millió forintot adományoz Chicago állami iskoláinak Chance the Rapper, aki idén a legkiemelkedőbb új előadónak járó Grammy-díjjal tüntettek ki.     A 23 éves chicagói rapper a bejelentést egy sajtótájékoztatón tette a Westcott általános iskolában, miközben diákoktól körülvéve egy hatalmas csekket tartott a magasba - írta a Rolling Stone online kiadása. A pénzt a zenész az iskolások "művészeti és egyéb programjaira" szánta.     Néhány nappal korábban a rapper találkozott Bruce Rauner illinois-i kormányzóval, hogy az állami iskolák forráshiányáról beszéljen vele, de a tárgyalást sikertelennek értékelte. Chance azt követően kérte a találkozót a Raunertől, hogy a kormányzó megvétózott egy 215 millió dolláros támogatást, mely a chicagói állami iskolákon segített volna.     A rapper elmondta, hogy az egymillió dolláros adományt a nemsokára induló tavaszi turnéjának jegyeladásai tették lehetővé. (MTI)

Im memoriam Satao II.: megölték a legnagyobbat

Orvvadászok megölték Afrika egyik legöregebb és legnagyobb elefántját, Satao II.-t. A hím elefánt körülbelül 50 éves lehetett, hatalmas agyarai a földet súrolták, amik egyenként több mint 50 kilót nyomtak. Az állatot az első jelek szerint mérgezett nyíllal ölték meg. Az óriási elefánt tetemét egy rutinrepülés során fedezték fel hétfőn a Tsavo Nemzeti Park déli részén. A két feltételezett orvvadászt sikerült elfogni, még mielőtt elszökhettek volna a gigantikus agyarakkal. Satao II. a látogatók kedvence volt a nemzeti parkban. Túlélt sok súlyos aszályt, és vélhetően számos, az elejtésére tett kísérletet is. Az állatvédők szerint a világon már csak 25 példány él a nagy termetű, óriási agyarú elefántból, közülük 15 Kenyában. Agyaruk jellemzően olyan hosszú, hogy majdnem földig ér.  Satao II. névadó elődjével, a Satao nevű, hasonló testi adottságokkal rendelkező afrikai elefánttal hasonló módon végeztek Kenyában 2014 májusában, de az ő tetemét már annyira megcsonkítva találták meg, hogy csak különleges ismertetőjegyek alapján sikerült azonosítani. (MTI)

Elhunyt a Happy Gang együttes alapító tagja

Elhunyt Meggyes Roland "Mohaman", a Happy Gang együttes egyik alapító tagja - közölte vasárnap egy családtagja az MTI-vel.     A 45 éves zenészt szombaton éjjel érte a halál szívelégtelenség következtében - mondta el nevelőapja, Maruzsi László.     A Mohaman művésznéven ismert rapper, előadóművészt az 1990-es évek elején a Happy Gang együttes tagjaként ismerte meg a közönség. Az együttes honlapja szerint 1994-ben jelent meg első albumuk Zimme-zumm címmel. A második album a Boojaka, ezt 1995-ben követte. 1996 májusában telt házas koncertet adtak a Petőfi Csarnokban, majd a Bravo újság közönségszavazatai alapján megválasztották őket az év legnépszerűbb zenekarának. Ugyanebben az évben jelent meg harmadik albumuk Dauer címmel. 1997 áprilisában felléptek a Total Dance Fesztiválon és megjelent negyedik lemezük, a Freestyle.     Legismertebb számaik a Sokáig voltam távol, a Fiatal szerelem és a Kérek egy kulcsot a szívedhez, Lógatom a lábam, Minő guminő, Lopják a Dzsekimet, Szentkarácsony.     A csapat 1999-es feloszlása után Meggyes Roland szólókarrierbe kezdett, és a 2000-es évek elején több önálló lemeze jelent meg.

Szexmunkások tüntettek a legális prostitúcióért

Szexmunkások vonultak fel az ukrán fővárosban pénteken, hogy követeljék a prostitúciót tiltó törvény eltörlését.      A megmozdulást a szexmunkások nemzetközi jogvédő napján rendezték. Ukrajnában ez volt az első ilyen demonstráció, amelyen nem sok - helyszíni jelentések szerint mintegy kéttucatnyi - prostituált és polgárjogi aktivista vettek részt.      A tüntetők "Szexmunka, nem bűncselekmény" feliratú transzparenssel előbb a parlament és a kormány épülete elé vonultak, hogy átadhassák azt a törvényjavaslatot, amelyet a prostitúció legalizálásáról készítettek, de nem engedték be őket.      Ezután az elnöki hivatal elé mentek, ahol kijött hozzájuk a hivatal egy képviselője, és átvette tőlük a törvényjavaslatot.      A menet biztonságára néhány rendőr vigyázott. Közben a parlament előtt ellentüntetők is összegyűltek, akik a hagyományos családi értékek mellett, illetve általában a prostitúció jelensége ellen demonstráltak. A két csoport között nem történt összetűzés, a szexmunkások felvonulása Kijev központjában békésen, atrocitások nélkül zajlott le.      Ukrajnában a büntető törvénykönyv alapján prostitúcióért pénzbírságot szabnak ki, amelynek mértéke első esetben 85-170 hrivnya (900-1800 forint), ismétlődő elkövetés esetén pedig 136-255 hrivnya (1470-2750 forint) közötti összeg.      Jogvédő szervezetek adatai alapján jelenleg mintegy 80 ezren élnek prostitúcióból a 43 millió lakosú Ukrajnában. (MTI)

Héder Barna lesz a kvízmester Gundel helyett

A Duna TV Maradj talpon! március 10-i adásában bemutatkozik a kvízműsor új játékmestere, Héder Barna és elköszön a nézőktől Gundel Takács Gábor. A változatos kérdéseiről ismert, feszes tempójú vetélkedő a közmédia egyik legnézettebb műsora, több mint öt éve van képernyőn.  Március 13-tól hétköznap esténként 19.30 órától Héder Barna teszi próbára a játékosok tudását. A főleg sportműsorokból ismert televíziós szakember számára nem ismeretlen a szórakoztató műsorok világa sem, hiszen korábban is vezetetett már hasonlót.   „Örülök, hogy egy közkedvelt, több éve képernyőn lévő műsorral térhetek vissza a szórakoztató televíziózás világába. Természetesen nagy kihívás ennyi év után átvenni a stafétát, de a gyerekeim a megmondhatói, hogy vicces kérdésekben és válaszokban otthon sem volt hiány” – tette hozzá a műsorvezető.   Az új feladat mellett Héder Barna továbbra is változatlanul az M4 Sport csatornaigazgatójaként erősíti a közmédiát.

Látogatók vertek agyon egy állatkerti krokodilt

Látogatók egy csoportja valamilyen megmagyarázhatatlan okból nagy kövekkel és járdacsempékkel dobált meg egy krokodilt egy tunéziai állatkertben, írja a Guardian alapján az Index. Az állat belehalt a sérüléseibe.  A látogatók okozta incidensem viszonylag gyakran előfordultak az állatkertben, ami már biztonsági őröket is felfogadott az állatok védelme érdekében, de mivel 150 fajról van szó, nincs elég ember minden kifutóhoz. A park egyik állatorvosa szerint borzalmas, ami történt, és el nem tudja képzelni, hogy tehetett valaki ilyet...

Jupiii! Hétvégére tovább melegszik az idő

Melegszik az idő az első tavaszi hétvégén, napközben 15-20 Celsius-fok körüli maximumok várhatók. Emellett továbbra is többfelé szeles lesz az idő, de sok lesz a napsütés is, a hétvége második felében várható egyre többfelé csapadék - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.      Pénteken általában napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A Kisalföldön erősödhet meg a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, de az Északi-középhegység északi felén ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 10-16 fok között várható.      Szombaton többnyire napos lesz az idő, de helyenként fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Napközben csapadék nem várható, de éjszaka helyenként már lehet kisebb eső. A szél erős lesz, a Dunántúl északi felén viharos lökések is lehetnek. A leghidegebb órákban általában 2-7 fok lehet, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. Napközben 14-20 fokig melegszik a levegő.      Vasárnap is több helyen megerősödik a szél. A nap első felében elszórtan valószínű kisebb csapadék, délután, este már egyre többfelé várható eső, zápor. A minimumhőmérséklet 4-9 fok között valószínű. A nappali maximumok nagyrészt 13-17 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben. (MTI)

Csoda! Melegrekordok dőltek meg a tél utolsó napján

A fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt a tél utolsó napján - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-vel.      Mostanáig ezen a napon 19,7 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amit ezen a napon mértek. Ezt 1927-ben Jászberényben rögzítették. Ennék csaknem 2 fokkal melegebb volt most Kiszomboron, így az új napi országos rekord 21,6 fok lett.      A fővárosban is 1927-ben volt a legmelegebb a február 28., akkor 17,2 fok volt. Most viszont a XVIII. kerületi, pestszentlőrinci állomáson 17,4 fokot mértek.      A sokévi átlag szerint a 20 fok fölötti csúcsértékek május első felére jellemzőek - jegyezte meg a meteorológiai szolgálat.      Az előrejelzések szerint viszont szerdán, a tavasz első napján hidegfront érkezik, s ennek hatására jelentősen csökken a hőmérséklet. Szerdán napközben a csapadékzóna kelet felé távozik, délután a keleti megyékben is megszűnik a kiterjedt csapadék, már csak néhol lehet futó zápor, az Alpokalján esetleg zivatar sem kizárt. A szél többfelé erős, a Dunántúl északi részén viharos is lehet, majd estétől ott is mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-9, a legmagasabb hőmérséklet 8-13 fok között várható.      Csütörtökön és pénteken a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek. A hétvégén viszont melegszik az idő, néhol ismét 20 fok körül alakulhatnak a maximumok. (MTI)

Emma Stone a csúcson, botrány is van

A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.     A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.     Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták.     A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.     A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.     A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat.     Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.     A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.     Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.     A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona című film kapta.     A legjobb egész estés animációs film a Zootropolisz - Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia.     A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.     A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O'Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.     A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten.     Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak.     A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.     A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad - Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat. (MTI)

Visszavonták az egyik Oscar-jelölést

Visszavonta Greg P. Russel hangmérnök Oscar-díj jelölését hangkeverés kategóriában az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szombaton, mert a jelölt megsértette a filmakadémia kampányolási szabályzatát, vétett a lobbizási előírások ellen.     A döntést azzal indokolták, hogy "kiderült, Russel felhívta a hangkeverési részleg tagjait még a jelölés időszakában, hogy tudatosítsa bennük munkáját a 13 óra című filmben, amivel nyíltan megsértette a kampányolási szabályzatot, amely tiltja a lobbizást telefonon" - írták az MTI-hez is eljuttatott közleményükben.     Cheryl Boone Isaacs, az amerikai filmakadémia elnöke a dokumentumban hangsúlyozta, hogy nagyon szigorúan veszik az Oscar-díj szavazási eljárását.     Az elnökség közölte, hogy Greg P. Russel hangmérnök helyett nem jelöl mást, a 13 óra három másik hangmérnöke, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush és Mac Ruth versenyben marad az Oscar-díjra.     A vasárnapi Oscar-díjátadó gálán a 13 óra a hangkeverés kategóriában versenyben áll az Érkezés, A fegyvertelen katona, a Kaliforniai álom és a Zsivány Egyes című filmekkel. (MTI)

Csak két ember lesz a világon, aki tudja az Oscar-díjasok neveit

A vasárnapi Oscar-díjátadó gála előtt mindössze két ember van a világon, aki már tudja, hogy kik lesznek a díjazottak, de semmi kincsért sem árulnák el.      Valószínűleg senki sem hallott még Martha Ruizról és Brian Cullinanról, nem szerepelnek a magazinok címlapján és nem forgattak Hollywoodban, mégis ők az Oscar-díjátadó legfontosabb személyei. Ugyanis ők azok, akik megszámolják és összesítik az amerikai filmakadémia tagjainak leadott szavazatait, és megállapítják, hogy a 24 kategóriában ki kapja az Oscart.      Az Oscar-estén ők már a vendégek előtt végigvonulnak a Dolby Színház előtti vörös szőnyegen, mindketten aktatáskát visznek, a táskákban mindkettejüknél ott lesz egy-egy szett a győztesek nevét tartalmazó borítékokból.      "Megkérdezték tőlem, hogy mit élvezek a legjobban az egészből: hát azt, amikor a kocsival a színházhoz hajtok, mert olyan izgalmas, hogy mindenki csak találgatja, hogy kik lesznek a győztesek, de persze én addigra már pontosan tudom" - idézte a BBC News Ruizt.      Ruiz és Cullinan - a PwC vállalat partnerei - azonnal megkezdték a voksok számlálását, ahogy kedden a szavazás lezárult. A győzteseket a filmakadémia hétezer tagja választja ki, akik postai úton vagy elektronikus formában küldték be szavazólapjaikat. A legtöbben manapság már az utóbbit választják - mondta el Ruiz.      Bár 24 kategória győzteseit kell megállapítaniuk, a szavazatszámlálás teljesen manuálisan történik, nem használnak számítógépet. "Ahogy a szavazás lezárul, mindent kinyomtatunk, és kezdődik a manuális eljárás. Ennek számos oka van: egyebek mellett biztosak akarunk lenni, hogy az eredmények sem egy rendszerben, sem egy számítógépen nem maradnak benne" - magyarázta Ruiz.      A számolásban három-négy kollégája is segít Ruiznak és Cullinannak, ám ők csak részadatokat számolnak, az összesítést, amit többször is átszámolnak, csak a két megbízott végezheti.      A győztesek listáját péntekre állították össze, aztán mindketten megtanulják kívülről is, arra az esetre, ha bármi történne a borítékokkal.       Az ő feladatuk, hogy a győztesek nevét a megfelelő kategória borítékjába tegyék, majd a borítékokat a cég pecsétjével lezárják. Két sorozatot készítenek, hogy az Oscar-gálán mindkettejüknél legyen egy, majd egy ismeretlen helyre zárják a borítékokat a nagy estéig.      A biztonsági protokollhoz tartozik, hogy a díjátadó napján külön és más útvonalon jutnak el a Dolby Színházhoz. Mindkettőjüknek van biztonsági kísérete is, akik Ruiz szerint nem is őket, hanem az értékes táskát védik.      A megfelelő borítékot csak másodpercekkel az előtt adják oda a színfalak mögött a díjat átadóknak, hogy azok színpadra lépnének. Minden eshetőségre készen a kulisszák mögött is két helyen tartózkodnak, egyikük a színpad bal oldalán, másikuk a jobb oldalon.      Ruiz azt is elmesélte, hogy a vörös szőnyegen végigvonulva persze sokan tréfálkozva faggatóznak. Felidézte, hogy 2014-ben Cate Blanchett próbálta elvenni játékosan a táskát Cullinantól, abban az évben a színésznő meg is kapta az Oscart a Blue Jasminért. Cullinan azonban egy percre sem engedte ki a kezéből a táskát a kötélhúzás alatt.      Az Oscar-szavazatok számlálása az utóbbi 83 évben, amikor a feladat a PricewaterhouseCoopershez került, kitűnően működött. Az évtizedek során csupán 12 ember végezte ezt a felelősségteljes munkát. Ruiz harmadik éve csinálja.      Mint mondta, a környezetében mindenki tudja, hogy semmit sem árulhat el, és ezt tiszteletben is tartják, még ha alkalomadtán tréfálkoznak is vele.       A 89. Oscar-díjátadó gálát helyi idő szerint vasárnap este rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. A Saul fiát rendező Nemes Jeles László tavalyi győzelme után idén ismét magyar alkotás címe szerepelhet az egyik borítékban, Deák Kristóf rövidfilmes Oscarra jelölt Mindenki című filmje révén. (MTI)

Valószínűleg megölik a drónvadász tigriseket

Internetszerte nagy sikere volt a csütörtökön közzétett, kamerás drónokra vadászó szibériai tigriseknek. Az állatokat egy kínai vadasparkban sikerült lefilmezni. Miután a brit ITV is közölte a felvételt, a videót az egész világon fölkapták és utánközölték - írja az Index.   Csak azt nem említette senki, hogy ezek a tigrisek csúnya halált fognak halni. John R. Platt tudományos újságíró utánajárt, hogy hol készült a felvétel. Az északkelet-kínai Harbin Szibériai Tigris Park, mint kiderült, nem természetvédelmi terület, nem vadállatfitnesz, és nem állatkert. Hanem egy vágóhíd. A tigrisfarm a nagymacskákat védő Big Cat Rescue adatai szerint gyakran működik állatkertként: a turisták buszokkal érkeznek, hogy megnézzék a félelmetes ragadozókat. De a Harbin Park mindemellett kereskedelemmel is foglalkozik: tigriscsontot, tigrishúst, tigrisprémet, és egy speciális főzetet, úgynevezett csontbort árulnak.

Elhunyt Steven Spielberg édesanyja

Elhunyt 97 éves korában Leah Adler koncertzongorista, festőművész, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező édesanyja.      A művésznő, aki felébresztette fiában a filmezés iránti vágyat, kedden halt meg Los Angeles-i otthonában, családja körében - számolt be róla a The Hollywood Reporter megemlítve, hogy Adler a közelmúltban Los Angelesben nyitotta meg kóser vendéglőjét, a The Milky Wayt.      Cincinnatiban született, a húszas években és a harmincas évek gazdasági válsága közepette nőtt fel. Ötévesen kezdett zongorázni, később zenei konzervatóriumban tanult, majd a Cincinnati Egyetemen szerzett diplomát háztartástanból. 1945-ben házasodott össze Arnold Meyer Spielberg elektromérnökkel, és négy gyermekük - Steven, Anne, Sue, Nancy - született. 1957-ben Phoenixben telepedtek le, ahol gyakran koncertezett. Festőművészként Scottsdale-ben egy galériát is fenntartott, ahol helyi művészek alkotásait állította ki. A környéken mindenki úgy ismerte, mint "a Pán Péter-frizurájú hölgyet, aki egy dzsippel jár".      A család a hatvanas évek elején Kaliforniába költözött. Válása után azonban visszatért Scottsdale-be, és 1967-ben hozzáment Bernie Adlerhez. Gyermekei közül Steven Spielberg filmrendező a leghíresebb, Anne író, Sue üzletasszony, Nancy pedig producer lett.     "Mondtam Steve-nek, ha tudtam volna milyen híres lesz, bronzba öntöttem volna a méhemet" - mesélte a szókimondásáról ismert Leah Adler egy 1994-ben adott interjújában.      "Leahra leginkább úgy fogunk emlékezni, mint aki mély, korlátlan szeretettel viseltetett a körülötte lévő emberek iránt" - olvasható a Spielberg stúdiója, az Amblin által kiadott közleményben.       Leah Adler első férje, Steven Spielberg édesapja februárban töltötte be századik évét. Második férje 75 évesen, 1995-ben hunyt el. (MTI)

A macskatartás károsítja a mentális egészséget?

Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London (UCL) kutatói, kételyeket támasztva olyan korábbi feltételezésekkel szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek.     Kutatásunk "üzenete a macskatulajdonosok számára világos, nincs bizonyíték arra, hogy a macskák kockázatot jelentenének a gyermekek mentális egészségére" - közölte Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője.     Egy közelmúltbeli tanulmány szerzői feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia, mivel az állatok a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái. A toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe.     A Psychological Medicine folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében.     A kutatók mintegy ötezer 1991-1992-ben született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. "Tanulmányunk kezdeti elemzései azt sugallták, hogy van kismértékű kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között, de kiderült, hogy utóbbiak más tényezők számlájára írhatók. Amikor megvizsgáltunk olyan tényezőket, mint a háztartások túlzsúfoltsága és a társadalmi, gazdasági helyzet, az adatok kimutatták, hogy nem a macskát kell okolni. Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat" - idézte Solmit a medicalxpress.com honlap.     A UCL tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport mintegy 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban, míg az új tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette.     "Tanulmányunk azt jelzi, hogy a macskatartás terhesség és koragyermekkor idején nem jelent közvetlen kockázatot a későbbi mentális problémákat illetően. Ugyanakkor bizonyítékok vannak arra, hogy a Toxoplasma gondii parazitának való kitettség terhesség idején súlyos születési rendellenességeket, a kisgyermekeknél pedig más egészségkárosodást okozhat. Ezért javasoljuk, hogy a várandós nők tartsák magukat a korábbi tanácshoz, miszerint macskaürülékkel ne érintkezzenek" - hangsúlyozta James Kirkbride, a tanulmány másik szerzője. (MTI)

Rossz nőnek és rendezőnek lenni Hollywoodban

Akár perekkel is számolhatnak a hollywoodi filmstúdiók a női rendezők diszkriminációja miatt, a Foglakoztatási Esélyegyenlőség Bizottsága (EEOC) ugyanis nem hagyja annyiban, hogy tavaly csupán a kasszasikerek 7 százalékának volt női rendezője.     A témában készült jelentés szerint 2016-ban az előző évhez képest is két százalékkal csökkent a női rendezők aránya a legnagyobb bevételű filmek alkotói között. A Foglakoztatási Esélyegyenlőség Bizottságának (EEOC) vizsgálata azzal a megállapítással zárult, hogy Hollywoodban diszkrimináció sújtja a női rendezőket. A bizottság ezért a nagy stúdiókhoz fordult a helyzet rendezésére.     Az EEOC figyelmeztette a stúdiókat a tarthatatlan állapotra, és megpróbálja tárgyalásos úton rendezni a problémát, de amennyiben ez nem lehetséges, akár perre is sor kerülhet - közölte az Independent online kiadása hollywoodi forrásokra hivatkozva.     Mivel a bizottság nem fűz kommentárt a vizsgálataihoz, a tárgyalásokról kevés az információ, az ügyeket csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha megtörténik egy kereset benyújtása.     A nők filmiparban való diszkriminációja régóta vitatéma Hollywoodban, a tavalyi év statisztikai adatai azt jelzik, hogy nem történt előrelépés a női rendezők alkalmazásában. Sőt, az egyéb filmes alkotói munkáknál is csak 17 százalékos volt a nők alkalmazotti aránya. Az EEOC fellépése talán fordulópontot hozhat az egyenlő bánásmód terén.     Bár a Wonder Woman-filmet Patty Jenkins rendezi, Niki Caro pedig megbízást kapott a Disneytől a Mulan játékfilmes változatának megrendezésére, Hollywood még nagyon messze van attól, hogy megközelítse a nemi egyenjogúságot a kamera előtt és mögött.

Eurovízió: Pápai Jocit küldi Magyarország

Pápai Joci és az Origo című dal nyerte A Dal 2017 című showműsort szombaton Budapesten.     A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőbe jutott a Kállay Saunders Band a Seventeen című dallal, Kanizsa Gina a Fall Like Rainnel, a Leander Kills az Élet című számmal, Pápai Joci az Origo című szerzeménnyel, Radics Gigi See It Through című dalával, a Soulwave a Kalandorral, Tóth Gabi & Freddie Shuman feat. Lotfi Begi a Hosszú időkkel, valamint Zävodi + Berkes Olivér a #háttérzaj című dallal.     A finalista dalok meghallgatása után a szakmai zsűri tagjai egyenként 4, 6, 8 és 10 pontot adnak az általuk legjobbnak tartott négy dalnak. Pápai Joci előadásában az Origo, Zävodi + Berkes Olivértől a #háttérzaj, Kanizsa Ginától a Fall Like Rain és Radics Gigitől a See It Through közül a tévénézők választották ki a nyertest.     A nézőktől Pápai Joci és az Origo kapta a legtöbb szavazatot, így ő képviselheti Magyarországot május 9. és 13. között Kijevben, az Eurovíziós Dalfesztiválon.     Pápai Joci a showműsor után, a Dal - Kulissza című műsorban hatalmas áttörésnek nevezte azt, hogy győzött. "Hittem a dalomban, életem legfontosabb dala volt ez" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a végső győzelemre ugyanakkor nem számított, mert erős nevekkel és produkciókkal versenyezett.     Kiemelte: az, hogy megnyerte A Dal 2017-et, "nagyon nagy üzenet a romaság számára", ez is azt bizonyítja, hogy ha keményen dolgozunk, akkor befogadnak.     Pápai Joci hozzátette, hogy májusban Kijevben harcolni fog az ország sikeréért és igyekszik majd a legjobbat nyújtani.     A Dal 2017 döntőjében két extra fellépő volt: Freddie, aki Pioneer című dalával tavaly nyert, a másik pedig Molnár Ferenc Caramel, aki az idei szériában a zsűri egyik tagja volt.     A szombati showműsorban jelentették be, hogy Benji Karcok című dalával nyerte A Dal 2017-hez kapcsolódó akusztikus versenyt. A győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában, valamint egy fellépés a 2017-es soproni VOLT Fesztivál mínusz egyedik napján a Petőfi Zenei Díjátadó színpadán.     Az idei dalválasztó műsor szakmai zsűrijében Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekes; Frenreisz Károly, a Skorpió együttes vezetője, a Metro és az LGT egykori alapítója; Both Miklós zeneszerző, énekes, előadó, a Napra és a Both Miklós Folkside alapítója; valamint Molnár Ferenc Caramel Fonogram-díjas énekes, dalszerző szerepelt.     A Dal 2017 műsorvezetője Tatár Csilla és Harsányi Levente volt.     Az idei magyar válogatóversenybe több mint 300 dalt neveztek, az előzsűri tavaly decemberre szűkítette le a listát 30-ra. Az Eurovíziós Dalfesztivált május 9. és 13. között rendezik Kijevben, 43 ország képviselője fog indulni, a magyar versenyző a május 11-i második elődöntőben lép színpadra. (MTI)

Őrület: egy hét fizetett szabit kapsz, ha kutyád van

Egy hét fizetett szabadságot biztosít alkalmazottainak a skóciai BrewDog sörfőzde, ha családjukba új kutya érkezik.      A kézműves söröket készítő BrewDog nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban hamarosan megnyíló sörfőzdéjében is bevezeti a nem mindennapos juttatást - adta hírül pénteken a The Sun című brit bulvárlap.      A skót sörfőzdét 2007-ben alapította James Watt és Martin Dickie, valamint Bracken nevű kutyájuk. A sörfőzdének mintegy ezer alkalmazottja van, és a skóciai Ellonban lévő központjukban azóta már 50 kutya is "dolgozik".      "A kutyák jelenléte az irodákban mindenkit lehűt és nyugodttá tesz, de tudjuk jól, hogy egy új kutya érkezése, legyen az kölyökkutya vagy egy izgatott mentőkutya, stresszes lehet mind az ember, mind az állat számára. A 'mancsszabadsággal' támogatjuk az ideges ebeket és gazdáikat kapcsolatuk nagyon fontos első napjaiban" - közölte a cég szóvivője.      James Watt hangsúlyozta, hogy mindig magasabb szintre akarták emelni a személyzetnek nyújtott juttatásokat. "A BrewDognál mindenekelőtt két prioritásunk van, az emberek és a sör. És nagyon-nagyon szeretjük a kutyákat" - tette hozzá.      "Nem könnyű feladat megpróbálni zsonglőrködni a munkával, és egy új kutyát hozzászoktatni az életünkhöz, és számos alkalmazottunknak van négylábú barátja otthon. Ezt a stresszes helyzetet akarjuk elkerülni, és engedni, hogy dolgozóinknak legyen idejük új kölyökkutyáikat vagy kutyáikat üdvözölni családjukban" - magyarázta Watt. (MTI)