°C
TIME DATE
Ma Lenke nap van.

Light and hard

Limonádét árult egy ötéves kislány: 51 ezerre büntették

Százötven fontos (51 ezer forintos) bírságot szabott ki a helyi önkormányzat egy ötéves kislányra, aki egy londoni zenei fesztivál közönségének limonádét árult - írta a BBC News pénteken.      A gyerek apja, Andre Spricer elmondta: kislánya a kelet-londoni Mile Enden állította fel asztalkáját, hogy üdítőt áruljon a Lovebox Fesztiválra igyekvő közönségnek. A gyerek 50 pohár limonádét adott el, ám a helyi önkormányzat emberei megbírságolták az engedély nélküli árusításért.      Spricer elbeszélése szerint kislánya sírva szaladt oda hozzá azzal, hogy ezek szerint "valami rossz dolgot" tett.      "Csak mosolyt akart fakasztani az emberek arcán. Nagyon büszke volt magára. De alig kezdett el árulni, az utca túloldaláról négy közterület-felügyelő lépett oda hozzá. Teljesen megdöbbentem. Azt hittem, csak azt mondják majd, hogy pakoljunk össze és menjünk haza" - idézte fel az apa.      Ehelyett azonban bekapcsolták a kamerájukat, és ismertették, hogy miért nem árulhat a kislány az utcán, majd 150 fontos bírságot szabtak ki - fűzte hozzá Spricer.      Az önkormányzat szóvivője később elnézést kért. "Nagyon sajnáljuk, ami történt. Az alkalmazottainktól elvárjuk, hogy józanul gondolkodjanak, és hatáskörükben ésszerűen járjanak el. Ezúttal nyilvánvalóan nem ez történt" - közölte az illetékes, és hozzátette, hogy a bírságot azonnal visszavonták, és bocsánatot kértek az apától és lányától. (MTI)

Balázsék bejelentették: hétfőtől másképp lesz

Pénteken ment adásba utoljára - Debrecenben is - Reggeli Show néven a Rádió 1 reggeli műsora, hétfőtől Sebestyén Balázsék nevet váltanak - írja az origo.hu. A Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc vezette műsor hétfőn már az új névvel köszönti a hallgatókat. A pénteki adásban Balázsék bejelentették, hogy utoljára ment adásba a műsor Reggeli Show néven, ám a pereskedést nem adják fel, fellebbeztek a múlt heti döntés ellen. - "Úgy döntöttünk, hogy nevet változtunk, mert elegünk lett belőle, hogy a Reggeli Show és a Morning Show nevek körüli jogi procedúrát mások arra használják, hogy folyamatosan címlapokon szerepleljenek vele, és a mi hátunkon kapaszkodjanak felfelé. A per folytatódik, mert mi hiszünk az igazunkban és nem adjuk fel, de szeretnénk, ha nem erről szólnának a hírek folyamatosan. A hallgatók az elmúlt hetekben számtalan alkalommal írták nekünk, hogy nem egy névre kíváncsiak, hanem ránk, ezért határoztunk úgy, hogy az lesz a nevünk, ahogy most is emlegetnek bennünket: hétfőtől Balázsék néven folytatódik a műsorunk, a saját nevünket használjuk műsorkészítésre. Remélem, ez nem lesz magas labda a Balázsoknak, hogy bepereljenek" - nyilatkozta Sebestyén Balázs.

Lelőtték a szökevény oroszlánokat

Lelőtték azt a három hímoroszlánt, amelyek a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkból szöktek meg - közölte a rezervátum szóvivője csütörtökön.     Egy gazda, aki a Kruger közelében lakik, lelőtt közülük egyet, amikor meglátta, hogy a három szökött ragadozó éppen felfalja a farm egyik tehenét - idézte a szóvivőt a BBC hírportálja.     Egy másik oroszlánt megsebesített, a harmadik elrohant - tette hozzá Janine Raftopoulos.     A szökött nagymacskákat kereső vadőrök úgy döntöttek, agyonlövik a sebesült állatot és a sértetlent is.     A rezervátum közölte, hogy az utóbbival azért végeztek, mert a tehén húsának fogyasztása "megváltoztatta volna a viselkedését".     Az is aggodalomra adott okot, hogy ha egyszer már sikerült megszöknie, talán újra és újra megpróbálta volna.     "A döntést sokéves tapasztalattal rendelkező állatorvosok és vadőrök hozták" - magyarázta Raftopoulos.     A híradások eleinte arról szóltak, hogy vasárnap négy oroszlán jutott ki a Kruger Nemzeti Parkból, ám a rezervátum munkatársai később pontosítottak, csak három ragadozó szökött meg. http://www.bbc.com/news/world-africa-40596164 (MTI)

Azt mondják, a tétlen vakáció árt a gyereknek

A nyári szünidő rosszat tesz a gyerek egészségének, mert a legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, és közben a tanév alatt szerzett minden edzettségét elveszíti - állítja egy új brit kutatás.      A tanulmány szerint a brit iskolások átlagban edzettségük 80 százalékát veszítik el a vakáció alatti "lustálkodás" miatt, mivel a legtöbb szülő anyagi lehetőségek híján nem tudja őket nyári sporttáborokba vagy sportklubokba íratni, nem tud számukra aktív időtöltésről gondosodni - írta a The Daily Telegraph online kiadása.      A kutatók 400 iskolást vizsgáltak meg a nyári szünidő előtt és után, és azt tapasztalták, hogy a vakáció végén sokkal hamarabb fáradtak ki, és kellett megállniuk pihenni egy azonos távú futás alatt, mint az iskolaév végén.      A vizsgált merítésben a legszegényebb családok 25 százalékának a gyerekeinél ez a jelenség még fokozottabban érvényesült: fizikai leromlásuk 18-szor nagyobb volt, mint a legtehetősebb 25 százalék gyerekeié - derült ki a UK Active tanulmányából.      A nonprofit szervezet felszólította a brit kormányt, hogy a nyári szünidei elfoglaltságokra különítsen el egy részt a "cukoradóból" várhatóan befolyó 415 millió fontból, amelyet az iskolai sportfejlesztésekre szántak.      Steven Mann, a UK Active kutatási igazgatója, a tanulmány szerzője szerint a hátrányos helyzetű gyerekek a képernyők előtt kénytelenek nyaralni. "És ha gyermekkorban valaki nem mozog eleget, az számos szempontból súlyos következményekkel jár" - fűzte hozzá, kiemelve, hogy a nem megfelelő fizikai fejlődés a koncentrációs képesség csökkenésével és rosszabb iskolai teljesítménnyel párosulhat.       A mozgásszegény gyermekkor miatt később nagyobb kockázattal jelentkeznek az olyan, korai halálozáshoz vezető betegségek, mint a szívbetegség, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség.      Egy korábbi brit tanulmány kimutatta, hogy a szigetországban élő hétévesek fele napi 60 percet sem tölt aktív mozgással, tavaly pedig egy országos felmérés szerint már több mint 500 gyermek szenvedett az elhízás okozta 2-es típusú cukorbetegségben, 16 évvel az első bejelentett eset után.      A UK Active tanulmányát az Európai Sporttudományi Kollégium éves kongresszusán mutatták be Németországban. (MTI)

Elképesztő képek a balatoni viharról: szép, de veszélyes

Gyönyörű látvány (és jobban élvezhető, ha nem vagyunk a helyszínen) a villámlás a viharban. Az MTI képein ezt csodálhatjuk meg Kővágóörsnél, Révfülöpnél és Zánkánál, Balatonlelléről fotózva.

J. K. Rowling új története a gardróbjában lóg egy alkalmi ruhán

Ötvenedik születésnapján az alkalmi ruhájára írta rá egy új történetét J. K. Rowling. A ruha azóta a gardróbjában lóg - mesélte a CNN-nek adott interjújában az írónő.      Bár júliusban született, tavaly halloweenkor tartotta az ötvenedik születésnapját - idézte fel a Harry Potter-regényfolyam szerzője. Mint mondta: a könyv nagy részét a születésnapi ruhájára írta.      "Nem tudom, hogy valaha megjelenik-e, de most egy gardróbban lóg" - fűzte hozzá.      Az interjúban az árvákon segítő, Lumos elnevezésű alapítvány születéséről is beszélt. Mint felidézte, akkoriban különösen érzékeny volt a témára, mert éppen gyermeket várt. Egy vasárnapi újságban látta meg egy gyermek képét, akit egy cseh intézményben dróthálóval fedett ágyban tartottak a nap legnagyobb részében.      "Megdöbbentem és elszörnyedtem. Úgy éreztem, mindenképpen tennem kell valamit ezért a kisfiúért és a sorstársaiért" - emlékezett vissza.      Rowling elmondta, azért is megérintette a cikk, mert legjobban a tehetetlenségtől és a kis helyektől fél. Arra gondolt, hogy ez a kisfiú be van zárva a ketrecszerű ágyba, nem tud magáért szót emelni, és senki sem szól az érdekében.      Az írónő felidézte, hogy kiadója kérésére szerepeltek keresztnevei, a Joanne Kathleen helyett azok kezdőbetűi, a J. K. az első Harry Potter-regényen. Ugyanis mivel a történetet lányoknak és fiúknak is szánta, a kiadó jobbnak látta, ha egy ideig nem derül ki, hogy nő a szerző.      A regény azonban a megjelenés után nyomban elnyert egy díjat, Amerikában is kiadták, óriási publicitást kapott, így percek alatt kiderült, ki is az írója.      Megjegyezte, hogy magától sohasem választotta volna ezt az írói nevet, de olyan hálás volt a kiadónak, hogy tulajdonképpen bármilyen más névbe is belement volna. Manapság azonban már örül is az írói álnévnek, úgy érzi, ezzel jól el tudja választani a magánéletét, amelyben férjezett nevén, Jo Murray-ként szerepel. (MTI)

Videó: ilyen egy utánozhatatlan rendőri intézkedés

Az észak-karolinai Asheville-ben július negyedikén egy nagy slip&slide csúszdával ünnepeltek az egyik kertes háznál. Egy szomszéd kihívta a rendőröket, mondván szüntessék be ezt az egészet, mert blokkolja a forgalmat, veszélyes, és még nagyon zajos is. Az eljárás azonban egész másképp végződött, mint várta. Várjuk a hasonló eseteket itthonról is. :) (lemon.hu) Videó jobbra, fentebb, vagy ITT.

Apasági teszt vár Julio Iglesiasra

Apasági per elébe néz a 73 éves Julio Iglesias: egy 41 éves valenciai férfi állítólag DNS-teszttel tudja bizonyítani, hogy a világhírű popsztár fia.      A hasonló ügyekre specializálódott sevillai Osuna ügyvédi iroda állt elő a bejelentéssel a spanyol sajtóban.      Fernando Osuna a La Vanguardia című napilapnak elmondta: magánnyomozó közreműködésével szereztek DNS-mintát a Egyesült Államokban élő spanyol énekestől, a vizsgálatot pedig egy Miamiban lévő laboratóriumban végeztették el. Az eredmény alapján hamarosan apasági keresetet terveznek indítani - tette hozzá.      A történet nem ismeretlen a spanyol közvélemény előtt. A kilencvenes évek elején a portugál származású María Edite Santos nyilatkozott arról, hogy  Javier nevű fiának Julio Iglesias az apja.      Elmondása szerint 1975-ben ismerkedett meg az énekessel és bár akkor ő még csak 16 éves volt, szerelmi viszonyt folytattak, amelyből a következő évben fiú született.      A La Vanguardia felidézte: az asszony, később pedig a fiú is próbálta bírósági úton elismertetni az apaságot, ám egyik eljárásban sem jártak sikerrel. A DNS-teszt azonban most új fordulatot jelenthet az ügyben.      Julio Iglesias karrierje csúcsán a latin amorózót testesítette meg, romantikus balladáiért nők milliói rajongtak világszerte.       Két házasságából nyolc törvényes gyereke van. 1975-ben - Javier fogantatása idején - Isabel Preysler volt a felesége, aki jelenleg Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író barátnője. (MTI)

Búzadara után kijött a Gulyás is, lehet fogyasztani

Pár hete debütált a Debreceni Egyetem hallgatóinak slágergyanús alkotása, a Búzadara című dal: félig yorubául, félig magyarul. Aki éhes, nem marad kapatlan, itt az újabb alkotás: darára Gulyás. Tetszik? Nem tetszik? A trailer egyelőre csak ITT érhető el. Publicisztika a téma kapcsán ITT.  

Állatvédők szerint ez maga a pokol

"Pokol" a bikák számára a pamplonai San Fermín-ünnep, amely bikafutatásairól lett világhírű - vélik azok az állatvédők, akik szerdán tiltakozást rendeztek az észak-kelet spanyolországi város főterén, egy nappal a rendezvény ünnepélyes megnyitója előtt.          Az AnimaNaturalis és PETA nevű állatvédő szervezetek mintegy száz aktivistája félmeztelenül, vörös festékkel bekenve vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, és a viadalokon használatos dárdákat törtek ketté.     Az állatvédők követelik a bikaviadalok eltörlését, Vér nélküli San Fermínt elnevezésű kampányukhoz eddig 150 ezer aláíró csatlakozott. Petíciójukat átadták a városi önkormányzat képviselőjének.     A város védőszentjének tiszteletére szervezett július 6-tól július 14-ig tartó rendezvényekre mintegy 1,5 millió látogatót vár a 200 ezer lakosú város.     A mintegy 425 különböző program közül a legtöbb embert a bikafuttatások vonzzák, amelyeket nyolc egymást követő reggelen rendeznek péntektől kezdve.     Tavaly ezeken összesen több mint 16 ezren indultak, a legzsúfoltabb napon 2700-en futottak a bikacsorda elől a szűk, macskaköves utcákon. A befutó a városi arénában van, ahol délutánonként viadalokat rendeznek.          Az aréna bejáratánál áll a világhírű író, Ernest Hemingway szobra, akinek Fiesta című műve tette világszerte ismerté a bikafuttatást.     A spanyol közszolgálati televízió 37 éve közvetíti élőben az eseményt, ezalatt 273-an sérültek meg a bikák szarvától és négyen vesztették életüket. Az utolsó haláleset 2009-ben történt.     A kilenc napos rendezvénysorozat idejére Pamplona belvárosa megtelik mulatozó, iszogató emberekkel. Az elmúlt években a nőkkel szembeni erőszakos cselekmények miatt Joseba Asiron polgármester kampányt hirdetett az agresszió ellen.     Idén több biztonsági kamerát helyeznek el a városban, és 3500 rendőr vigyáz a biztonságra, köztük sok civilruhás, valamint kérték a sajtó és a civilek közreműködését is a békés ünneplés érdekében.     A San Fermín-ünnepet egy jelzőrakéta kilövésével nyitják meg csütörtök délután, erre az eseményre is több százezer embert várnak Pamplona belvárosába, ahol az alkalomba a lakók bérbe adják balkonjaikat a turistáknak.      Egy főtérre néző erkélyért a megnyitó idejére akár több száz eurót is elkérnek. A bikafuttatások útvonalán lévő balkonok ára pedig 85-150 euró között mozog. (MTI)

Mesterséges intelligencia: sok emberre nem lesz szükség

Gyökeresen változtatja meg a világot a mesterséges intelligencia. Ezekre a változásokra fel kell készülni, és ebben kiemelkedő szerepe van az oktatásnak - mondta az MTI-nek Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy a társaság a napokban ingyenes, az IT-biztonságról szóló tankönyvet jelentetett meg, és a robotikával, valamint a mesterséges intelligenciával foglalkozó tananyagon is dolgozik.     Alföldi István emlékeztetett arra, hogy a társaság névadója, a világhírű magyar matematikus, Neumann János már a múlt század közepén gyors technológiai fejlődésről beszélt, és utalt arra, hogy az tovább fog gyorsulni. Mára eljutottunk odáig, hogy a technológiai fejlődés sebessége exponenciálissá vált.     Ma már mindennapos téma, hogy a hazafelé tartó önvezető autóból miként lehet az otthoni hűtőgépet szabályozni, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűtse a sört, vagy épp intézkedjen a hiányzó ital beszerzéséről. Ezek olyan dolgok, amelyek gyakorlatilag már napjainkhoz tartoznak - mutatott rá.     A technológia olyan szintet ér el, hogy már nemcsak egyszerűen technikai vívmányokról beszélünk, hanem a napi életben megjelenő, az emberi intelligenciával versenyre kelő megoldásokról. A mesterségesintelligencia-rendszer összefüggéseket ismer fel, önmagát fejleszti és okosabbá válhat, mint mi vagyunk. A rendszer okosabb lesz, mint a tervezője - fogalmazott Alföldi István, hozzátéve, hogy amikor egy ilyen rendszer elkészül, még annyit sem tud, mint az őt készítő ember. De azután elkezd tanulni, és egy bizonyos idő után, ha ezt az öntanulási folyamatot nem úgy valósítjuk meg, hogy az kontrollálható legyen, elképzelni sem tudjuk, hogy hová fejlődik.     Ez a magyarázata annak, hogy egyre több utalás történik a szingularitásra, egy olyan eseményre vagy pontra, amely után semmi nem úgy lesz, ahogy eddig volt. Egyes előrejelzések szerint a mostani évszázad harmincas éveire eljutunk odáig, hogy gyakorlatilag minden, ami eddig igaz volt, megváltozik. Egy olyan fajta intelligencia, olyan fajta életforma valósul meg, amely ma még elképzelhetetlen. A mesterséges intelligencia túlhaladja az embert, a vészforgatókönyvek szerint átveszi a hatalmat felette - hangsúlyozta a szakértő.     Alföldi István utalt egy másik előrejelzésre is, amely szerint tíz-húsz év múlva a Föld lakosainak a száma meghaladja a tízmilliárdot. Jelenleg 7-7,5 milliárdnál tartunk, de már most is hatalmas ellátási gondok vannak. Nem véletlen az óriási népvándorlási hullám, amelynek nemcsak politikai, hanem gazdasági okai vannak. Felmerül a kérdés, hogy miként lehet ellátni ezeket az embereket, akiknek ráadásul azzal is szembe kell nézniük, hogy azoknak a munkáknak a nagy részére, amelyeket a szerencsésebbek ma még végezhetnek, nem lesz szükség, mert a beprogramozott gépek, a robotok az alacsony képzettséget igénylő, egyszerű tevékenységeket sokkal pontosabban és gyorsabban tudják elvégezni - emelte ki a szakértő.     A megoldást Alföldi István szerint a "kobotok" jelenthetik. Ma már dolgoznak azon, hogy a robotokat az úgynevezett kooperatív robotok, azaz az ember és gép együttműködésén alapuló "kobotok" váltsák fel. Ha nem sikerül elérni, hogy egyesüljön a robot precizitása és az ember ma még mindenképp fölényben lévő kreativitása, akkor nemcsak az lesz a probléma, hogy nincs elég élelem vagy ivóvíz, hanem az is, hogy nem lesz munka. Egyes előrejelzések szerint ez a veszély a harmincas évekre akár a munkahelyek felét érintheti.      A "kobotok" előnye, hogy az embert is hagyják érvényesülni. Az egészségügyben például óriási lehetőség nyílik a kooperatív robotok számára. Egy jól felkészült orvos és egy precíz robot együttműködése óriási lépést jelent előre. Nemzetközi méretekben már számos példa van erre - mondta Alföldi István.     Mint rámutatott, ezzel a problémával a politikának szerte a világon foglalkoznia kell. A felkészülést haladéktalanul meg kell kezdeni, mivel a technológiai fejlődés exponenciálisan gyorsul, sőt annak sebessége is exponenciális. Miközben ez a fantasztikus eredményeket produkáló technológiai fejlődés zajlik, befogadására rendkívül felkészült emberekre van szükség. Ebben pedig mérhetetlenül nagy szerepe van a gondolkodásra nevelő, korszerű oktatásnak - tette hozzá.     Kiemelte, hogy az NJSZT ezt hirdeti, és igyekszik mindent elkövetni ennek elősegítése érdekében a technológiai eredmények közismertté tételével, kiállításokkal és konferenciákkal, mindazzal, amit egy nonprofit, tudományos egyesület erőforrásai lehetővé tesznek.      Ezen kívül a társaság tananyagokat dolgoz ki, együttműködve a témában érintett egyéb szervezetekkel. Az IT biztonság közérthetően című könyv például - amely a társaság oldaláról ingyen letölthető - a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben készült. Osztrák és magyar egyetemekkel együttműködve pedig előkészületben van egy, a robotikával, illetve a mesterséges intelligenciával foglalkozó tananyag.     Ha ésszel és felelősséggel használjuk ki a technológiai fejlődést, akkor nem kell annak veszélyeitől tartani. A mesterséges intelligencia fejlődésével párhuzamosan mindent meg kell tenni az emberi intelligencia fejlesztéséért. Fel kell ismerni, hogy melyek az előnyök és melyek a hátrányok, és ebben az esetben az emberi intelligencia képes lesz kézben tartani és az előnyök irányába fordítani a technológiai fejlődést - hangsúlyozta az MTI-nek Alföldi István.

Repülőn született, minden szülinapján ingyen repülhet

A Spirit Airlines egyik járatán jött világra egy kisfiú az Egyesült Államokban, egész életében ingyen repülhet az amerikai diszkont légitársasággal a születésnapján - közölte honlapján a légitársaság.      A 36 hetes terhes anya Fort Lauderdale-ből szeretett volna Dallasba repülni kedden, de egy órával a gép felszállása után fájások kezdődtek nála. Az anya később elmondta, nem gondolta, hogy be fog indulni a szülés. Pár perccel a fájások beindulása után azonban segítséget kért, a járat pedig megszakította útját, és New Orleans felé vette az irányt.      Az anya segítségére volt egy gyermekorvos és egy nővér is, akik a fedélzeten voltak, és még a landolás előtt megszületett Christoph Lezcano, akit anyjával együtt a földet érés után kórházba szállítottak.      Szerdán a légitársaság vezetése meglátogatta az anyát és újszülött fiát a kórházban, és felajánlották, hogy a fiú egész életében ingyen repülhet a születésnapján másodmagával a diszkont légitársaság teljes járathálózatán. (MTI)

Kihantolják Salvador Dali holttestét

Elrendelte Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz hétfőn egy madridi bíróság.      Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő 61 éves nő állítja, hogy az apja.       Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, amely tavaly kimondta: az apasági teszthez DNS-mintát vehetnek Salvador Dalí halotti maszkjáról. Azonban úgy tűnik, ez nem hozott eredményt, a bíró szerint az apaság megállapításához szükség van Dalí maradványainak exhumálására, ugyanis nincs más módja a mintavételnek: sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.      Enrique Blánquez ügyvéd, aki az eljárásban Pilar Abelt képviseli, a spanyol sajtónak azt mondta: arra számít, hogy a Spanyolország északkeleti részén, Figuerasban eltemetett művész földi maradványainak exhumálás még júliusban megtörténik.      Pilar Abel azt állítja: édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén. Elmondása szerint szülei akkor ismerkedett meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál. Egy tanút is talált, aki a bíróság előtt igazolta a szerelmi viszonyt.      Pilar Abel azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: ő Salvador Dalí lánya, és ha ez bebizonyosodik, jelentős értékű örökségre tarthat igényt. (MTI)

A szép Melinda hatalmas harcsát akasztott a Tisza-tónál

Hatalmas harcsát fogott a Tisza-tónál egy fiatal lány. A szép Melinda zsákmánya kereken 200 cm hosszú, és visszakapta szabadságát a magát abnormális mániákusnak valló hölgytől. “Minden horgásznak a vágya, hogy egyszer egy termetes hallal akadjon össze, amit élete halának hívhat. Nekem azon a napon sikerült. Egy órája voltunk már vízen, amikor a kapás jelentkezett. A fárasztást egy szóval tudnám leírni: “Wow”. Ez magába foglalja a meglepettséget, ijedtséget, és a nyomdafestéket nem igazán tűrő szavakat. Minden erőm felhasználásával körülbelül 10 perces fárasztás után sikerült a bajszost a csónakba húzni” – nyilatkozta Melinda a Heolnak. Fotó: Facebook

Tény: kánikulában nyeljük a sört, mint kacsa a nokedlit

Nőtt a sörfogyasztás az elmúlt meleg napokon, a sörgyárak teljes kapacitással működnek, és ha kitart a hőség, a tavalyinál több millió korsóval több sör fogyhat ebben a negyedévben - mondta el a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) igazgatója az MTI-nek.      Schillinger Attila felidézte, hogy a hőségriadókkal teli 2015-ben 173 ezer hektoliterrel, mintegy 35 millió korsóval, 11 százalékkal több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző évben. Hozzátette, tartós meleg mellett hasonló bővülésre számítanak idén is.      Forró volt a nyár 2013-ban is, akkor negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a belföldi sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban.       A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek, ráadásul szinte nincs olyan hét, amikor ne lenne zenei vagy éppen sörfesztivál valahol az országban - mondta Schillinger Attila.      A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2016-ban 6,7 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt., a Pécsi Sörfőzde Zrt, valamint a hazai piachoz import söreivel hozzájáruló Carlsberg Hungary Kft.      Ez 2,5 százalékos növekedés 2015-höz képest. A javulás kizárólag az exportnak tudható be, amely 40 százalékkal nőtt egy év alatt.      A belföldi sörfogyasztást 2015-ben a rendkívül forró nyár növelte. Tavaly ezzel szemben a tavaszi, második negyedéves időszak volt a legerősebb, nem kis részben a magyar válogatott labdarúgó EB-s menetelésének köszönhetően.      Összességében a teljes éves a magyar sörfogyasztás 2016-ban nem változott, 6,1 millió hektoliter volt, csakúgy, mint 2015-ben, amely 88 müncheni Octoberfest fogyasztásának felel meg. Ugyanakkor több magas minőségű és drágább prémium sört ittak a magyar emberek tavaly.       Mintegy 100 ezer hektoliterrel több fogyott a prémium és szuper prémium kategóriájú sörökből, amely mintegy 10 százalékos növekedés. A középkategóriás termékek forgalma alig valamivel volt kevesebb a 2015-ösnél. Tavaly hosszú idő óta az első olyan év volt, amikor csökkent az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök forgalma. Itt 3,6 százalék volt a visszaesés.        A magyarországi sörgyártók növekvő mértékben vették ki a részüket a közteherviselésből. Az iparág adó és járulékbefizetései meghaladták a 72,5 milliárd forintot - mondta Schillinger Attila. (MTI)

43 év után született ítélet egy olasz bíróságon

Tucatnyi per és többszöri  halasztás után az olasz semmítőszék negyvenhárom év után hozott jogerős ítéletet a Brescia városában 1974-ben történt terrorista merénylet ügyében életfogytiglani börtönt szabva ki az időközben megöregedett két egykori újfasiszta terroristára - jelentette az olasz sajtó szerdán.        A nyolc halottat és százkét sebesültet okozó pokolgépes merénylet kitervelő Carlo Maria Maggit 82 évesen ítélték életfogytiglanra, a merényletet végrehajtó Maurizio Tramontét pedig 65 éves korában.       Maurizio Tramontét szerdán Portugáliában letartóztatták. A súlyos beteg Carlo Maria Maggi velencei otthonában tartózkodik.       1974. május 28-án robbant bomba az észak-olaszországi Brescia városában, a piazza della Loggia nevű központi téren, ahol a baloldali szakszervezetek tüntetése zajlott a neofasiszta terrorizmus ellen. A pokolgép a tér egyik hulladéktartójában volt elrejtve. A bresciai merénylet az egyik legsúlyosabb terrorista akciója volt a hatvanas évek vége és a nyolcvanas évek eleje között Olaszországban zajló úgynevezett óloméveknek, amikor gyakoriak voltak a terrorcselekmények és az emberrablások.        Carlo Maria Maggit és Maurizio Tramontét többször is bíróság elé állították: tizenöt pert indítottak ellenük, de  a halasztások, illetve a perújraindítások miatt jogerős ítélet sohasem született. Az ügyészségek nyomozását és a jogi eljárást az is nehezítette, hogy Maurizio Tramonte a korabeli olasz titkoszolgálatok egykori informátora volt.       Az utolsó tárgyalás 2012-ben indult, amelynek során a másodfokú bíróság a két vádlottat felmentette bizonyítékok hiányában. A semmítőszék jogi kifogásai miatt azonban újabb másodfokú eljárás indult, amely jogerős életfogytiglani ítéletet hozott.  (MTI)

A Facebook után a Google is bekeményít

A Facebook után a Google is felveszi a harcot a világhálón a szélsőséges, vagy a terrorizmushoz köthető tartalmak ellen, ezek minél gyorsabb eltávolítását ígérve.     Nem hivatalos bejelentéssel, hanem a cég honlapján közzétett blogbejegyzéssel tudatta hétfőn az internetes óriáscég, hogy videóplatformján fellép a "szélsőséges, vagy terrorizmushoz kapcsolódó tartalmak" ellen.     "Másokhoz hasonlóan mi is évek óta azon dolgozunk, hogy azonosítsuk és eltüntessük oldalainkról a szabályzatunkban foglaltakkal ellentétes tartalmakat. Valójában - bármilyen kínos legyen is ezt elismerni - még többet kell tennünk" - fogalmazott a honlapon név nélkül, tehát a cég állásfoglalásaként közzétett bejegyzés. A Google egyben leszögezte: "összetett feladat ez, hiszen például ha a BBC videót tesz közzé egy terrorista merényletről, akkor ennek hírértéke lehet, de minősíthető az erőszak dicséreteként is, attól függően, hogy ki tette fel a videót".      A Google mindenesetre ígéretet tett arra: erősíti a mesterséges intelligencia alkalmazását, hogy "a számítógépek segítségével a lehető leggyorsabban azonosíthassuk és eltávolíthassuk a szélsőséges tartalmakat". A kaliforniai székhelyű vállalat egyúttal arra is ígéretet tett, hogy jelentős mértékben növeli szakembereinek létszámát, hogy segítségükkel gyorsabban megszűrhesse a tartalmakat. "A gépek ugyan segítenek nekünk, de az emberi tapasztalat nélkülözhetetlen annak megállapításakor, hogy egy videó propagandaanyag-e, vagy hírértéke van" - fogalmazott bejegyzésében a Google. A cég nem-kormányzati szervezetekkel és a fanatizmus és gyűlölet ellen küzdő szervezetekkel is az eddigieknél intenzívebben kíván együttműködni a radikalizálásra és fanatikusok toborzására alkalmas tartalmak kiszűrésére, továbbá reklám-videókkal próbálja semlegesíteni az eddig nyilvánosságra került tartalmakat.     A cég megerősíti küzdelmét a szélsőséges vallásos tartalmak és az ideológiai felsőbbrendűséget hirdető videók ellen.        A Google egyébként már májusban jelezte, hogy megerősíti ellenőrzési rendszerét. Azt követően kényszerült erre, hogy a nagy hirdetők bojkottot szerveztek ellene antiszemita, gyűlöletkeltő és terrorizmust dicsérő tartalmak megjelenítése miatt.     A Facebook a múlt héten jelentette be, hogy minden "terrorista, vagy terrorizmust dicsérő bejegyzést" eltávolít. "Azt szeretnénk, hogy a Facebook olyan környezet legyen, amely ellenséges a terroristákkal" - fogalmazott, szintén a honlapján közzétett bejegyzésben, a közösségi oldal.     A nagy internetes tartalomszolgáltatókat egyre nagyobb nyomás éri és egyre több kormány részéről, hogy hatékonyabban lépjenek fel az ilyen jellegű tartalmak ellen. A legutóbb a G7-es országcsoport május végén tartott csúcsértekezletén került szóba az internetes cégek ellenőrző tevékenységének fontossága. (MTI)

A Star Wars árnyai: drogos volt Carrie Fisher

Carrie Fisher, a Csillagok háborúja karácsonykor elhunyt sztárjának szervezetében háromféle drog, kokain, heroin és metiléndioxi-metamfetamin (MDMA, népszerű nevén ecstasy) nyomait mutatta ki a boncolás - írta a BBC hírportálja.     A hétfőn kiadott jelentés megállapította, hogy a színésznő talán három nappal azelőtt használhatott kokaint, hogy december 23-án egy repülő fedélzetén rosszul lett.     Arról nem szólt a dokumentum, hogy milyen szerepet játszhattak a szerek Fisher halálában.     A szakértők nem tudták megállapítani, Fisher mikor használhatta az MDMA-t vagy a heroint.     A Los Angeles-i igazságügyi orvosszakértő pénteki jelentése szerint a december 27-én elhunyt sztár halálának oka ismeretlen, ám a tényezők között említette az alvási légzéskimaradást (apnoe), a szívbetegséget és a droghasználatot.     A jelentés kiadása után Fisher lánya, Billie Lourd a People magazinnak elmondta: "Anyám egész életében drogfüggőséggel és pszichés betegségekkel küzdött, végül belehalt."     Fisher januárban kiadott halotti bizonyítványán a halál okaként szívrohamot tüntettek fel. http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-40332306 (MTI)

Egész életére jól jár a repülőn született baba

Egy Indiába tartó repülőgépen, több mint tízezer méteres magasságban jött a világra egy csecsemő, aki egész életében ingyen utazhat a Jet Airways indiai magán-légitársaság járatain.      A Szaúd-Arábiából indult járat legénysége és egyik utasa, aki képzett ápolónő, 10 688 méteres magasságban segítette világra a koraszülött babát vasárnap - írta a BBC News.      Az édesanyát és kisfiát kórházba szállították, miután a Boeing 737-es gép leszállt Mumbaiban. A légitársaság közlése szerint az anya és a gyermek is jó egészségnek örvend.      A vállalat köszönetet mondott a legénységnek és Mini Wilson ápolónőnek a helytállásért.      A Jet Airways hozzátette, hogy ez volt az első alkalom, hogy gyermek született az egyik úton lévő járatán.      Idén áprilisban a Turkish Airlines egyik Isztambulba tartó gépén, csaknem 13 ezer méteres magasságban hozta világra kislányát egy 18 éves guineai-francia nő. A legtöbb légitársaság nem engedélyezi a repülést a 36. héten túli terhességek esetében, és ezt megelőzően is orvosi engedélyhez köti a várandós nők felszállását. (MTI)

Ők oszágunk szépei: fotók

Koroknyai Virág nyerte a Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségversenyt, amelynek döntőjét a Duna televízió és a Duna World vasárnap este élőben közvetítette.     Koroknyai Virág egy évig viselheti a Miss World Hungary címet és képviselheti Magyarországot a verseny decemberi világdöntőjén Kínában.     Az első udvarhölgy Viczián Viktória, a második udvarhölgy Pető Laura lett, a közönségdíjat szintén Viczián Viktória nyerte el.     16 döntős lány négy különböző öltözékben lépett színpadra. A bikinis és a vizes világbajnokság ihlette kreatív kör mellett Merő Péter divattervező estélyi és nemzeti öltözetében is felvonultak a lányok.     A nyerteseket 16 tagú zsűri választotta ki, emellett idén is tartottak közönségszavazást.     A műsorban először hallhatták a nézők Pápai Joci legújabb dalát, emellett a már jól ismert eurovíziós slágere, az Origo új formában hangzott el. Csepregi Éva és a Spoon kifejezetten erre az estére készült közös produkcióval, Völgyesi Gabi a Csillagtengert adta elő új hangszerelésben, Kocsis Tibor és Janicsák Veca pedig a Szépség és a Szörnyeteg duettjével álltak színpadra.     Az est házigazdája Tatár Csilla és Harsányi Levente volt. (MTI)

Kiderült, hol szeret nyaralni a magyar

Horvátország továbbra is népszerű úti célja a magyaroknak nyáron, és Görögország iránt is átlagot meghaladó az érdeklődés - mondta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró az M1 aktuális csatornán szombaton.      Hozzátette: Olaszországon belül a távolabbi célpontok is népszerűek lettek, mint Sorrento vagy Rimini környéke. Megmaradt Spanyolország is népszerű nyaralási helyszínnek, és Bulgáriába is sokan utaznak.      A belföldi úti célok között a Balaton a magyarok fő úti célja, népszerű lesz idén nyáron, új apartmanházak és szállodák épültek, programok sora várja a vendégeket. Budapestre is sokan utaznak, de a Tisza-tó és a Fertő-tó környéke is megtelik turistákkal a következő időszakban. (MTI)

Ezért és így tűnt el Tibi atya a Facebookról

Meglepő fordulatot vett az ügy, amitől hangos volt a sajtó csütörtökön. Mint írtuk (Tibi atya saját közlése szerint), váratlanul eltűnt a Facebookról az ország legnépszerűbb, több mint 1,3 millió kedvelővel bíró közösségi oldala. Az oldal és a blog szerkesztője délután meglepő magyarázattal szolgált. Íme: "A törlésemet követő kommentszekciók Áder Jánosnál is ékesebben árulkodnak a magyar közbeszéd állapotáról. Ahogy sejteni lehetett, megindult a találgatás. Vajon a Fidesz töröltetett a kormánykritikus tartalom miatt? Soros intézte el, mert túl sokat szívattam a szélsőséges feministákat? – a két leggyakrabban emlegetett lehetséges ok közül egy harmadik valósult meg." A teljes magyarázat ITT olvasható. Dicsértessék!

Tibi atya kiakadt: eltűnt a Facebookról!

Szokatlanul idegesen reagált a népszerű Tibi atya Instagram-oldalán egy történésre, mondjuk érthető: az a panasza, hogy milliónyi követőjével együtt eltűnt a Facebookról. Ezt írja a szeszmester: "BRÉKING! Ma reggelre nyomtalanul, minden figyelmeztetés nélkül eltűnt a Tibi atya facebook oldal a több mint 1,3 millió követőjével együtt. Felháborító, hogy ilyen megtörténhet a legnagyobb magyar FB oldallal 2017-ben. Próbáljuk kideríteni mi történt...! Dicsértessék!" Tibi atya reakciója ITT, a mi reakciónk MEG ITT!

Meghalt a Rolling Stones szexi Anitája

Elhunyt Anita Pallenberg színész, volt modell, Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa egykori barátnője, múzsája. Az olasz-német származású nő kedden, 73 évesen halt meg Londonban.     A hírt barátnője, Stella Schnaubel színésznő jelentette be az Instagramon, az elhalálozás okát egyelőre nem közölték.     Az amerikai Rolling Stones magazin felidézte, hogy Anita Pallenberg a modellkedés és a filmezés mellett dizájnerként is dolgozott, emellett a hatvanas években a pop art világ egyik állandó szereplőjének számított, rendszeresen feltűnt Andy Warhol híres Factory-jában.     Szerepelt Jane Fonda 1968-ban bemutatott kultfilmjében, a Barbarellában, két évvel később pedig együtt játszott Mick Jaggerrel Az előadás című drámában.     A hatvanas évek közepén elment egy müncheni Rolling Stones-koncertre, ami után viszonyba kezdett Brian Jonesszal, az együttes gitárosával, akit aztán később az együttes másik zenésze, Keith Richards miatt elhagyott. Richards 2010-ben kiadott memoárjában, a Life (Élet) című kötetben azt írta, Pallenberggel erőszakosan bánt Jones, ezután szakított vele.     Richardsnak és Pallenbergnek három közös gyereke született, Marlon ma 47, Angela 45 éves. Harmadik gyermekük, Tara 10 hetes korában halt meg 1976-ban. A pár súlyos heroinfüggő volt, 1977-ben kis híján börtönbe is kerültek, miután kábítószer-birtoklással Torontóban lebuktak.     Bár szerelmi kapcsolatuk véget ért, jó viszonyban maradtak, öt unokájuk is született. Pallenbergnek sikerült abbahagynia a drogozást és a kilencvenes években divattervezői oklevelet szerzett Londonban. A 2000-es években visszatért a filmezéshez, szerepelt például az Imitátorokban (2007) és a Chéri - Egy kurtizán szerelmében (2009), elmélyült a kertészkedésben és a festészetben. (MTI)

Mutatunk pár jó csajt a medencéből

A Magyarország Szépe 2017 döntőjébe jutott versenyzők jelenleg éppen a sárvári felkészülési táborban senyvednek. Önnek tetszenek? Fotók: MTI

Életveszélyben volt Jennifer Lawrence

Kényszerleszállást hajtott végre a hétvégén a New York állambeli Buffalo repülőterén Jennifer Lawrence Oscar-díjas színésznő magángépe, a szár sértetlenül megúszta a vészhelyzetet.     Amerikai sajtójelentések szerint a magángép szombaton Louisville-ből, Lawrence szülővárosából szállt fel, ahol a filmsztár a családját látogatta meg. A repülő egyik motorja mintegy tízkilométeres magasságban mondta fel a szolgálatot, és a kényszerleszállás közben a másik motor is leállt. A pilóta azonban a motorok nélkül is biztonságosan landolt a buffalói repülőtéren. A leszálló gépet mentők és tűzoltók fogadták.     A Deadline.com szerint 26 esztendős Lawrence éppen a Fox kémthrillerjét, a Red Sparrow (Vörös veréb) című filmet forgatja, amelyet névrokona, Frances Lawrence rendez, akivel korábban Az éhezők viadalán dolgozott együtt. (MTI, HP)

Fotók: fura kis lény született Nyíregyházán

A makik családjához tartozó vari (Varecia variegata) majom született a Nyíregyházi Állatparkban.      A fekete-fehér színű, hím ivarú kölyök száz nap vemheség után jött világra. A most kéthónapos utód már a kifutóval ismerkedik, így a látogatók is megtekinthetik a játékos makit - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője hétfőn az MTI-vel.      A vari tenyészpár a fajmegmentési program keretében 2013-ban Lengyelországból és Franciaországból érkezett a sóstógyógyfürdői állatkertbe, a kölyök az első közös utódjuk. Eleinte az anya sokat tartózkodott kölyke mellett, most már azonban inkább a kölyök követi és hívja játékra szüleit. A kis vari a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozog, ugrál és csimpaszkodik az ágak között, és - bár részben még anyatejjel táplálkozik - már édes lédús gyümölcsféléket is elfogyasztja.      A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi félmajomtól eltérően az anya nem hordozza a testén utódját, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen kölykét és visszajár hozzá a fészekbe. A család kommunikációjában a hangjelzések a legfontosabbak: olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hangeffektusai.      A különleges fajnevet a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak, Vari candanasnak nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a civilizáció megszüntette ezt a védettséget. Az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományuk napjainkban is folyamatosan zsugorodik, ezért a fajt a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánította. MTI Fotó: Balázs Attila

Ariana Grande visszatért Manchesterbe

Világsztárokkal tért vissza Manchesterbe vasárnap este Ariana Grande.     A 23 éves amerikai énekesnő két hete az észak-angliai nagyváros rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén.     A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket.     A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.     A koncert az énekesnő Dangerous Woman címmel futó világturnéjának része volt, de Ariana Grande ügynöksége a merénylet másnapján bejelentette, hogy a koncertkörutat felfüggesztik.     Ariana Grande Manchester után kétszer fellépett volna a londoni O2 arénában is, de ezeket a koncerteket is törölték.     Az énekesnő azonban már nem sokkal a merénylet után megígérte, hogy visszatér Manchesterbe, és ígéretének eleget is tett: vasárnap este 50 ezres közönség előtt tartott háromórás koncertet az Old Trafford krikettstadionban, a Lancashire County Cricket Club otthonában.     A rendezvényre a tragikus véget ért - két héttel ezelőtti - koncert teljes, több mint 14 ezres közönsége ingyenes belépőt kapott. A fennmaradó helyekre a jegyárusítás csütörtök délelőtt kezdődött, és hat perc alatt véget is ért: ennyi idő alatt kapkodták el az összes belépőjegyet az online árusító portálon.      A One Love Manchester címmel megszervezett vasárnap esti koncerten Ariana Grande oldalán fellépett mások mellett Justin Bieber, Robbie Williams, a Coldplay, a Manchesterben alakult Take That, a The Black Eyed Peas, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus, Niall Horan, és óriási ovációt keltve, meglepetésvendégként a manchesteri születésű Liam Gallagher, az Oasis egykori frontembere is.     Ariana Grande és művésztársai a rendezési költségeken felüli teljes bevételt a két héttel ezelőtti merénylet áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítő, We Love Manchester nevű alapítványnak adományozzák.     Az alapítványt a manchesteri városi tanács és a brit Vöröskereszt közösen hozta létre.     A szervezők legalább kétmillió font (több mint 700 millió forint) bevételt reméltek, de már vasárnap estig tízmillió font gyűlt össze adományokból.     A vasárnapi koncertet a BBC televízió és a BBC rádió is közvetítette, és világszerte fogható volt online közvetítéssel is.      A koncert előtt alig 24 órával újabb súlyos terrorcselekményt követtek el, ezúttal Londonban, ahol három merénylő először a London híd járdájára felhajtva a gyalogosok közé gázolt, majd furgonjukból kiugrálva sok embert megkéseltek. A merényletben hét ember meghalt, 48-at kórházba szállítottak, közülük 21-nek az állapota válságos.     A támadókkal a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett, összesen ötven lövést leadva a három terroristára. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség vasárnap esti tájékoztatása szerint nem súlyos.     A manchesteri koncerten, amelynek fegyveres rendőri biztosítását a londoni támadás nyomán megerősítették, egyperces csenddel emlékeztek meg a két héttel ezelőtti és a szombat esti merényletek áldozatairól. (MTI)

Semmi se szent: ingyenélők nyomulnak a terror után

Tízezernél is többen igényeltek jogtalanul ingyenjegyet Ariana Grande vasárnapi manchesteri koncertjére, amelyet az amerikai énekesnő a múlt havi manchesteri fellépése végén elkövetett öngyilkos merénylet áldozatainak emlékére és a sérültek megsegítésére szervezett, világsztárokkal összefogva.     A májusi koncert résztvevőinek csütörtök kora délutánig volt lehetősége ingyenjegyet igényelni a vasárnapi rendezvényre. A belépők hivatalos terjesztője, a Ticketmaster közleménye szerint 14 200 ingyenes belépőt tettek félre azoknak, akik jelen voltak Grande májusi fellépésén - írta a BBC News.     "Több mint 25 ezren jelentkeztek a jegyekért, ami azt jelenti, hogy csaknem tízezren próbáltak jogtalanul ingyen belépőt szerezni" - írta a cég, hangsúlyozva, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak biztosítására, hogy csak a jogosultak kapjanak ingyenjegyet a rendezvényre.     A Ticketmaster további 35 ezer - egységesen 40 fontért (15 ezer forintért) - kínált belépőt kezdett árusítani csütörtökön a koncertre: a szervezők bejelentése szerint 20 perc alatt az összes jegy elfogyott.     Sokan panaszt emeltek ugyanakkor a hivatalos jegyárusító cégnél, mivel a jegyek közül sok szinte azonnal megjelent különböző online viszonteladó portálokon, nem egyszer 200 fontért vagy még drágábban. A Ticketmaster bejelentette, hogy automatikusan érvényteleníti a viszonteladói oldalakon megjelenő koncertjegyeket, így azokat nem érdemes sokszoros áron megvásárolni.     A One Love Manchester című vasárnapi koncert várhatóan kétmillió font bevételét az áldozatok és családjaik támogatására fordítják. Az amerikai énekesnőhöz mások mellett Robbie Williams, a Little Mix, a Take That, Katy Perry, Miley Cyrus és Justin Bieber is csatlakozik a színpadon.     A háromórásra tervezett koncert helyszíne az 50 ezer fős Old Trafford krikettstadion, a Lancashire County Cricket Club otthona lesz, nem messze a Manchester United futballklub stadionjától. A rendezvényt élőben fogja közvetíteni a BBC News.     Grande az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel május 22-én, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén. A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket. (MTI)

Percek alatt elfogytak a jegyek Ariana Grande újabb manchesteri koncertjére

Nem egészen fél óra alatt elfogytak a jegyek Ariana Grande vasárnapi manchesteri koncertjére, amelyet az amerikai énekesnő a múlt havi manchesteri fellépése végén elkövetett öngyilkos merénylet áldozatainak emlékére és a sérültek megsegítésére szervezett, világsztárokkal összefogva.      A 23 Ariana Grande az észak-angliai nagyváros 21 ezer fős rendezvénycsarnokában, a Manchester Arenában lépett fel május 22-én, és teltházas koncertje után egy öngyilkos merénylő nagy erejű pokolgépet robbantott fel a távozó tömeg közepén.      A merényletben 22-en meghaltak, 117-en szenvedtek kórházi ellátást igénylő sebesüléseket.       A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.      A manchesteri koncert az énekesnő Dangerous Woman címmel futó világturnéjának része volt, de Ariana Grande ügynöksége a merénylet másnapján bejelentette, hogy a koncertkörutat felfüggesztik.      Grande két koncertet tartott volna a londoni O2 arénában is, de ezeket a fellépéseket is törölték.      Az énekesnő azonban már nem sokkal a merénylet után megígérte, hogy visszatér Manchesterbe, és ügynöksége a múlt héten be is jelentette a nagyszabású vasárnapi rendezvényt.       A helyszín az 50 ezer fős Old Trafford krikettstadion, a Lancashire County Cricket Club otthona lesz, nem messze a Manchester United futballklub stadionjától.      A jegyárusítás csütörtökön kezdődött, és nem tartott sokáig: a szervezők bejelentése szerint 20 perc alatt az összes belépő elfogyott.      A vasárnapi rendezvényre a tragikus véget ért májusi koncert teljes közönsége ingyenes belépőt igényelhetett csütörtök délutánig, a fennmaradó jegyeket pedig egységesen 40 fontért (15 ezer forintért) lehetett megvenni.      Sokan panaszt emeltek ugyanakkor a hivatalos jegyárusító cégnél, mivel a jegyek közül sok szinte azonnal megjelent különböző online viszonteladó portálokon, nem egyszer 200 fontért vagy még drágábban.      A belépők hivatalos terjesztője, a Ticketmaster csütörtökön bejelentette, hogy automatikusan érvényteleníti a viszonteladói oldalakon megjelenő koncertjegyeket, így azokat nem érdemes sokszoros áron megvásárolni.      A One Love Manchester címmel megszervezett vasárnapi koncerten Ariana Grande oldalán fellép Robbie Williams, Justin Bieber, a Coldplay, a Little Mix popegyüttes, a Manchesterben alakult Take That, valamint Katy Perry, Pharrell Williams, Miley Cyrus és Niall Horan.       Ariana Grande és művésztársai a rendezési költségeken felüli teljes bevételt és a befolyó adományokat a merénylet áldozatainak hozzátartozóit és sérültjeit segítő, We Love Manchester nevű alapítványnak adományozzák.      Az alapítványt a manchesteri városi tanács és a brit Vöröskereszt közösen hozta létre.      A szervezők legalább kétmillió font (több mint 700 millió forint) bevételt várnak a jegyeladásokból és az adományokból.      A vasárnapi koncertet a BBC televízió és a BBC rádió is közvetíti, és világszerte fogható online közvetítés is lesz.      Ian Hopkins, Manchester rendőrkapitánya a koncert bejelentése után a BBC rádiónak elmondta: a rendezvény tervének hallatán az első gondolata az volt, hogy ezt meg kell beszélni az áldozatok családjaival. Hopkins szerint a családok többsége nagyon is pártolja a koncertet, néhányan közülük ugyanakkor egyértelműen ellenzik, de ez is teljességgel érthető. (MTI)