°C
TIME DATE
Ma Alfréd nap van.

Light and hard

Élő adásban szült meg egy amerikai műsorvezető

Élő adásban császármetszéssel adott életet kisfiának egy amerikai rádiós műsorvezető - számolt be róla csütörtökön a BBC News.      Cassiday Proctornál, a St. Louis-i rádió reggeli műsorának házigazdájánál hétfőn jelentkeztek a szülési fájdalmak. A rádiócsatorna elintézte a kórházzal, hogy élőben közvetíthessék a szülést.      A műsorvezetőnő elmondta: mivel a baba két héttel korábban érkezett a vártnál, nagy szerencse volt, hogy meg tudták ragadni a pillanatot a szülés közvetítésére.      "Fantasztikus volt, hogy életem legizgalmasabb napját meg tudtam osztani a hallgatóinkkal" - mesélte a BBC riporterének, hozzáfűzve, hogy az élőben közvetített szülés tulajdonképpen "csak kicsit nyúlt tovább" azon, amit nap mint nap csinál, amikor életének minden aspektusát megosztja a hallgatókkal.      A 3200 grammos kisfiú, Jameson kedden született meg császármetszéssel. A gyermek nevét a rádió hallgatói szavazták meg még januárban.       Az édesanya műsorvezetőtársa, Spencer Graves úgy fogalmazott: az élőben közvetített szülés "varázslatos, bensőséges pillanat volt".      Cassiday Proctor egy ideig nem vezet műsort, anyasági szabadságra ment. (MTI)

Fura kis lény született Nyíregyházán - FOTÓK

Aranykezű tamarin (Saguinus midas) született a Nyíregyházi Állatparkban, a másfél éve együtt élő tenyészpárnak ez az első utóda.      A szülőállatok 2016-ban, a nemzetközi törzskönyvi program keretében érkeztek angliai és egy másik magyarországi állatkertből. Az apa és az anya is gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül növekszik a jelenleg egyhónapos kölyök - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark osztályvezetője, szóvivője szerdán az MTI-vel.      A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen apró termetűek, mindössze húsz centiméter nagyságúak és csak fél kilogramm súlyúak. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagy méretű - születéskor körülbelül tíz dekagramm - , ezért a kölyök hordozásában mindkét szülő kiveszi a részét. Az apró testméretnek nagy előnye van, a dél-amerikai esőerdők legvékonyabb ágaira is kimerészkedhetnek, ahova a rájuk fogukat fenő ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat.       A fák lombkoronaszintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal.      A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább: a tamarinok testét hosszú fekete szőrzet borítja, végtagjaik narancs-vöröses színűek. Arcuk sötét színű, szőrtelen és kissé elálló fülük van. A faj tudományos neve utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.       A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike a tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése veszélyezteti őket, a fajok közül több a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, koordinált programokban szaporítják őket. (MTI)   

Csodaférj: az autópálya pihenőjében felejtette feleségét, nagyon soká tűnt fel neki

Az M5-ös autópálya Szegedhez közeli pihenőhelyénél felejtette feleségét egy román autós szerdán, és abban a tudatban vezetett több száz kilométert, hogy párja a kocsiban van – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.  A román férfi családjával Olaszországba tartott. Azért álltak meg az egyik Szegedhez közeli pihenőhelyen, hogy használják a mosdót. Amikor a férfi visszaszállt,azt hitte, felesége a hátsó ülésen alszik,ezért elindult.  A nőnél sem telefon, sem készpénz, sem okmány nem maradt, autóstoppal indult családja után. Balatonkeresztúrig jutott,ahol egy benzinkútról rendőri segítséget kért, a tévedésre ráébredő férje pedig időközben a román nagykövetséggel vette fel a kapcsolatot. A család tagjai a követség és a rendőrség közreműködésével a fonyódi autópálya-rendőrségen találkoztak, majd folytatták útjukat.

Amikor a KFC kifogy a csirkéből...

Több száz nagy-britanniai éttermét volt kénytelen hétfőn bezárni a KFC étteremlánc, miután szállítmányozási problémák miatt elfogyott a csirkemenüiről ismert hálózat kínálatának elsődleges alapanyaga - a csirkehús.     A korábban Kentucky Fried Chicken néven működő, ma már csak a KFC rövidítést használó globális láncolatnak 900 étterme van Nagy-Britanniában. A cég brit leányvállalata nem közölte, hogy pontosan hány éttermét kellett bezárnia - honlapján inkább azokat az egységeket tette közzé, amelyek nyitva vannak -, de elismerte, hogy új szállítójának "akadt néhány kezdeti problémája".     "Meglehetősen bonyolult feladat 900 éttermet friss csirkehússal ellátni, de a minőségben nem ismerünk kompromisszumot" - áll a KFC közleményében, amely szerint a cég inkább bezárta a szállítási gondoktól érintett egyes nagy-britanniai egységeit, más éttermeit pedig egyelőre szűkített kínálattal vagy rövidített nyitva tartással üzemelteti.     A KFC a múlt héten megvált a nagy-britanniai éttermeit addig ellátó, dél-afrikai központú Bidvest cégtől, és egy másik szállítmányozóval, a DHL-lel kötött szerződést, ám a logisztikai problémák szinte a váltás pillanatától jelentkeztek, egyes brit KFC-éttermekben már a hét végén sem volt teljes a menükínálat.     A DHL hétfői közleményében "működési szintű problémákkal" indokolta, hogy a KFC éttermeibe hiányosan, vagy késve érkeztek meg a csirkehús-szállítmányok. A cég közölte azt is, hogy sürgősséggel dolgozik a fennakadások elhárításán, és elnézést kért a fogyasztóktól. (MTI)

Három miniszter vaginamonológja

Három politikusnő előadásában lesz látható a Vagina monológok című világhírű mű Párizsban a nemzetközi nőnap előestéjén: Marlene Schiappa, a nők és férfiak egyenjogúságáért felelős államtitkár oldalán Roselyne Bachelot korábbi jobboldali egészségügyi miniszter és Myriam El Khomri, az előző baloldali kormány munkaügyi minisztere lép színpadra március 7-én a Bobino színházban.     Az est bevételét a nők elleni erőszak ellen küzdő egyik szervezetnek ajánlotta fel a színház.     A Le Journal du Dimanche (JDD) vasárnap megjelenő francia hetilap tudósítása szerint a próbák már megkezdődtek. "Lenyűgöz a bátorságuk, mert politikusként kritikákkal kell majd szembesülniük" - mondta a lapnak Coralie Miller, az előadás rendezője.     A felkérést elsőnként Marlene Schiappa fogadta el, amikor az államfő feleségét, Brigitte Macront kísérte el a szexuális erőszakról szóló színházi előadásra. Az államtitkár javasolta partnerének a két korábbi tárcavezetőt.     "Úgy éreztem, ennek így van értelme. Az ügy meghaladja a politikai hovatartozásunkat" - mondta a kormánytag, aki fontosnak tartja, hogy az előadást a jobb- és a baloldal népszerű politikusnőivel játssza.     "Marlene Schiappa hívott fel. Tíz másodperc alatt igent mondtam" - hangsúlyozta Myriam El Khomri volt baloldali munkaügyi miniszter. Roselyne Bachelot-t, Nicolas Sarkozy volt elnök kormányának egészségügyi tárcavezetőjét pedig a rendező apja, Gérard Miller, a radikális baloldali kötődéséről ismert pszichoanalitikus kereste meg azzal, hogy elvállalná-e a szerepet. "Neki mondtam igen, régi barátom" - mondta Bachelot.     Az előadás napján a vörös díszletben a politikusnők fekete ruhát fognak viselnek, amelyen egy apró jel fog utalni a vér vörös színére.     "Mindez része a tárcavezetői munkámnak. Edouard Philippe kormányfő a feladataim közé sorolta a kulturális küzdelmet is" - mondta Marlene Schiappa, aki nem fél a kritikáktól. "Akik nem szerettek minket, továbbra se fognak szeretni" - tette hozzá.     Az amerikai Eve Ensler női szexualitásról szóló darabját 1996-ban mutatták be a Broadway-n, azóta nagy sikerrel játsszák világszerte, több mint ötven nyelvre fordították le. (MTI)

A Dal: kialakult a döntő mezőnye

Az AWS és a Viszlát nyár című szerzemény nyerte 46 ponttal a közmédia dalválasztó showműsora, A Dal 2018 második elődöntőjét szombaton.     A Duna Televízióban és a Duna World csatornán élőben közvetített műsorból a zsűri döntése alapján a döntőbe került még a yesyes az I Let You Run Away című dallal, 45 ponttal, valamint Király Viktor, aki a Budapest Girl című számot adta elő, amelyért 42 pontot kapott.     A közönség szavazataival jutott tovább Horváth Tamás és a Meggyfa, így ez a produkció is ott lesz a február 24-i döntőben, akárcsak a múlt szombati elődöntőből már bejutott a debreceni Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Süle Zsolt (Zöld a május), Heincz Gábor BIGA (Good Vibez) és a Leander Kills (Nem szól harang).     A Dal 2018 Legjobb Dalszövegének járó díjat Odett Aranyhal című dala nyerte, amelynek szövegét Hujber Szabolcs írta.      Továbbra is lehet szavazni A Dal 2018 Akusztik fődíjára, erről a közönség idén is online voksolással dönthet. Az akusztikus feldolgozásokra A Dal 2018 hivatalos oldalán, adal.hu-n az "Akusztik" menüpontban lehet szavazni február 21-én, szerdán éjfélig. A nyertes a Petőfi Akusztik jóvoltából 52 perces önálló koncertlehetőséget kap, amelyet rögzít és műsorára tűz a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV.     A közmédia hetedik dalválasztó showjának zsűrijében Frenreisz Károly, az LGT és a Skorpió zenekar alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész; Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő; Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész és Mező Misi, a Magna Cum Laude énekes-gitárosa szerepel.     A Dal 2018 döntőjét február 24-én rendezik, akkor derül ki, melyik produkció lesz A Dal 2018 nyertese, így eldől, kié Magyarország legjobb dala.     A Dal 2018 két műsorvezetője Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd. (MTI)

Ki az apa? Kőkemény sztori itthonról

Letöltendő börtönbüntetést kapott egy nő, lánya pedig felfüggesztett szabadságvesztést, mert milliókat csaltak ki egy férfitól, azt állítva, hogy ő az asszony gyermekének apja - tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken az MTI-t.      A házasságban élő asszonynak szexuális viszonya volt a férfival, majd 2000-ben gyermeke született, akit a férje nevére anyakönyveztek. A nő azonban azt állította a sértettnek, hogy a gyermeknek ő az apja, ezért több alkalommal anyagi támogatást kapott a férfitól.      Az asszony 2012-ben úgy döntött, hogy további pénzösszegeket szerez a sértettől. Az akkor már felnőtt korú lányát bevonva - aki az ügyvéd szerepét játszotta el - fiktív bírósági iratokat készítettek tartásdíj megállapításáról. A férfi ezek után még csaknem 8,6 millió forintot fizetett a nőnek.      Az elsőfokú bírósági eljárás során a genetikai szakértő megállapította, hogy a gyermeknek nem a sértett az apja.      Tavaly októberben első fokon három év és hat hónap letöltendő börtönre ítélte az asszonyt a Zalaegerszegi Járásbíróság társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt. Lánya ugyanezen bűncselekmények miatt három év börtönt kapott.      Másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszék pénteken mindkét vádlott esetében enyhített az ítéleteken. Az elsőrendű vádlott így két év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A bíróság figyelembe vette, hogy a nő bipoláris zavarban szenved - amelyet szélsőséges hangulatingadozás jellemez -, ami enyhén korlátozta abban, hogy felismerje cselekményei következményeit, illetve gyermekei közül ketten fogyatékkal élők és állandó felügyeletre szorulnak.      Az asszony másodrendű vádlottként szereplő lányát jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték, de a végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. Mindezen felül a két nő köteles megtéríteni a férfinak az évek során okozott kárt is - közölte a törvényszék. (MTI)

100 ezer(!) orangutánt gyilkolhattak le Borneón

Több mint 100 ezer, súlyosan veszélyeztetett orangutánt öltek meg 16 év alatt Borneón - számolt be a BBC egy új kutatás eredményeiről.     A Current Biology című szaklap friss számában publikált, 16 évet felölelő tanulmány készítői szerint a szám "elképesztő".     A főemlősök pusztulásának fő oka továbbra is az őserdők irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok.     Sokukat egyszerűen legyilkolják - közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.     Voigt és kollégái elmondták, hogy korábban alábecsülték, mennyi emberszabású esik vadászok áldozatául, akik bosszúból ölik az emberszabásúakat, amiért azok behatolnak az ültetvényekre és kárt okoznak.     "Nem számítottunk arra, hogy a még meglévő őserdőben is ilyen sok orangután veszett oda, a kutatás azonban megerősítette, hogy a vadászat valóban aggasztó méreteket öltött" - hangsúlyozta Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem tudósa, a vizsgálat résztvevője.     "Amikor az állatok az őserdővel határos ültetvényeken élő emberekkel konfliktusba kerülnek, akkor ők állnak vesztésre, megölik őket. Múlt héten találtak egy orangutánt, melyet 130 golyóval gyilkoltak meg. Döbbenetes és szükségtelen. Lehet, hogy esznek a gazdák gyümölcseiből, de veszélytelen állatok" - tette hozzá Wich.     A kutatók arra is rámutattak, hogy a szigeten "fenntarthatatlan méreteket öltött" a természeti erőforrások felhasználása.     A következő 35 évben az erdőirtás további 45 ezer orangután pusztulását okozhatja a tudósok jóslata szerint.      Az állatok élőhelyveszteségének egyik jól ismert oka az élelmiszeripari termékek sokaságában előforduló pálmaolaj.     A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársa, Emma Keller szerint a fogyasztóknak kellene "nyomást gyakorolni" a gyártókra, hogy "fenntartható" módon használjanak pálmaolajat. Ennek alapelveit folyamatosan frissítik az RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) elnevezésű dokumentumban. A WWF az erdőirtás teljes tilalmáért küzd.     A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon. (MTI)

Valentin-napi: vitatkozz, de okosan, ha boldog akarsz lenni!

Az okosan, hatékonyan vitatkozó pároknak tízszer nagyobb esélyük van egy boldog kapcsolatra, mint azoknak, akik a szőnyeg alá söprik a kényes témákat - állítják egy csaknem ezer felnőtt megkérdezésével végzett felmérés készítői.      Joseph Grenny, a Crucial Conversations című amerikai könyvsiker társszerzője szerint sokan tévesen úgy vélik, hogy az érzékeny témák megbeszélésének kikerülésével megússzák a  veszekedést és ezzel kifejezetten jót tesznek a párkapcsolatuknak - olvasható a The Guardian című brit lap honlapján.      "A legnagyobb hiba azonban, amelyet a párok elkövetnek, az éppen a kikerülés. Érzünk valamit, de nem mondunk semmit. Legalábbis addig, amíg már nem bírjuk tovább" - mondta Grenny. Hozzátette: "azért hajlunk arra, hogy elkerüljük az ilyen típusú párbeszédeket, mert tisztában vagyunk a kitárulkozásunk kockázataival, ugyanakkor fogalmunk sincs róla, hogy a hallgatásunk milyen kockázatokkal járhat. Hajlamosak vagyunk csak az azonnali és nyilvánvaló kockázatokat mérlegelni, anélkül, hogy figyelembe vennénk a döntésünk hosszú távú hatását az intimitásra, a bizalomra és az összhangra".      A megkérdezettek közül minden öt emberből legalább négy mondta, hogy a szegényes kommunikáció szerepet játszott a korábbi kapcsolatainak felbomlásában. A válaszadók fele pedig egyenesen a szakítás meghatározó okaként nevezte meg a nem megfelelő kommunikációt.      Grenny szerint ugyanakkor a válaszadók elenyésző százaléka gondolta magát a felelősnek azért, ha egy párbeszéd nem alakul fényesen. "A legnagyobb nem tudatos hiba, amelyet a párok elkövetnek, hogy nem vállalnak felelősséget az érzelmeikért. Úgy gondoljuk, hogy mások felelősek azért, ahogy mi érezzük magunkat - és nem vesszük észre a saját szerepünket az érzéseinek alakulásában. Ezért van az, hogy amikor megvitatjuk a problémáinkat a szeretteinkkel, akkor gyakran szemrehányást teszünk nekik és védekezésre késztetjük őket".      Grenny szerint a szex, a pénzügyek és a zavaró szokások megvitatása a három legkényesebb téma a párok számára. "Egy kapcsolat sikerességét az érzékeny témák megvitatásának módja határozza meg" - összegezte az író, hozzátéve, hogy az igaz szeretet munkát igényel.      A szakemberek szerint ahhoz, hogy a párok okosan vitatkozzanak arra van szükség - többek között -, hogy a felek rendezzék a gondolataikat, először koncentráljanak a tényekre, kerüljék a vádaskodó, ítélkező hangnemet, legyenek tapintatosak és őszinték, és nyitottak a partnerük véleményével szemben, hogy a saját nézeteik is megértő fülekre találjanak. (MTI)

Egy 50 éves nő, aki szexuális tárgyat rendel volt párjának

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség azzal a dédestapolcsányi nővel szemben, aki volt párját akarta megleckéztetni egy erotikus társkereső internetes oldal felhasználásával.   Személyes adattal visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság Sajókazai Rendőrőrse egy 50 éves dédestapolcsányi nővel szemben. A gyanúsított korábbi sérelmei miatt volt ismerősét akarta kellemetlen helyzetbe hozni. Az 50 éves nő ezért a férfi új kapcsolatát, annak adatainak felhasználásával 2017 júniusában regisztrálta egy erotikus társkereső oldalon. A férfi címére pedig szexuális segédeszközt rendelt. Az ügyben indított nyomozást a Sajókazai Rendőrőrs a napokban befejezte és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségre.

A Dal - a kritikáról beszél a neves zenész

Jobban célba ér a kritika, ha dicséretbe van ágyazva - emelte ki az MTI-nek Frenreisz Károly, A Dal 2018 zsűritagja, aki a műsorban szereplő előadókat kollégának tekinti. A közmédia dalválasztó showja szombaton az első elődöntővel folytatódik, debreceni résztvevővel.     "Nem szokásom durván, veszekedve, szókimondóan véleményt nyilvánítani. A Dalban egyébként is kollégának tekintem az előadókat, akár pályakezdők, akár ismert könnyűzenei szereplők. Kritikai észrevételeimet is el szoktam mondani, de szerintem azok jobban célba érnek, ha nem bántóan, hanem dicséretbe ágyazva fogalmazom meg" - mondta Frenreisz Károly.     Az LGT és a Skorpió zenekar alapító tagja, Kossuth-díjas rockzenész kiemelte, hogy idén a lassúbb, akusztikus dalok vannak többségben A Dalban, ugyanakkor sokféle stílust vonultat fel a műsor. "Elsősorban az számít, hogy jó dal legyen, de a szakmai előzsűrizés során figyelembe vettük azt a szempontot is, hogy színes legyen a műfaji paletta" - hangsúlyozta Frenreisz Károly.     Kitért arra, hogy az első válogatót holtversenyben megnyerő Leander Kills, valamint az egy héttel később hasonló helyen végző AWS egyaránt jó metáldalt hozott a versenybe. Az viszont a zsűri számára is meglepő volt, hogy mindketten milyen magas pontszámot (8-at és 9-et) kaptak a közönségtől. "Ahogy Mező Misi fogalmazott, jóleső érzés, hogy a közmédiában metálzenét lehet hallani" - jegyezte meg. Hozzátette: bár sokan úgy gondolják, hogy a hetvenes-nyolcvanas években a csúcskorszakát élt rockzene túljutott a zeniten, a koncertekre a mai napig a rockzene tudja a legnagyobb tömegeket vonzani.     A zenész kiemelte, hogy a zsűriben kompletten értékelnek egy dalt, amelyhez nagyon sokat hozzá tud tenni az előadásmód, az éneklési stílus. Megjegyezte, hogy idén a korábbiaknál több a magyar szövegű dal, a 30-as mezőny kétharmada ilyen. "A szöveg finomságai sokkal jobban megérintik a hallgatót, ha azt magyarul hallja. Bár a könnyűzene világnyelve az angol, én úgy gondolom, talán jobb lenne, ha az Eurovíziós Dalfesztiválon magyar nyelvű produkcióval indulnánk. Ez ott kuriózum, odafigyelnek rá, és ha látványban és hangzásban is minőségi a produkció, mint tavaly Pápai Joci esetében, úgy előnye is lehet a magyar szövegnek" - fogalmazott a zenész.     Frenreisz Károly a Skorpióval idén is több koncertet ad, legközelebb április 28-án a Barba Negra Track nyitóbuliján.      A Dal 2018 első elődöntője szombaton 20 óra 30 perctől lesz a Duna Televízióban és a Duna World csatornán, ahol színpadra lép a debreeni Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Gulyás Roland (H Y P N O T I Z E D), a Ham ko ham (Bármerre jársz), Heincz Gábor BIGA (Good Vibez), Knoll Gabi (Nobody To Die For), a Leander Kills (Nem szól harang), Maszkura és a Tücsökraj (Nagybetűs szavak), a SativuS (Lusta lány) és Süle Zsolt (Zöld a május).     A közmédia hetedik dalválasztó showjának zsűrijében Frenreisz Károly mellett Schell Judit Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes Művész; Both Miklós Fonogram- és Budai-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő és Mező Misi, a Fonogram-díjas Magna Cum Laude énekes-gitárosa szerepel.     A Dal 2018 két műsorvezetője Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

Váratlanul meghalt a magyar filmszínész, az Argo Tysonja

A Player.hu arról számolt be, hogy elhunyt Kiss József, aki az Árpa Attila rendezésében készült 2004-es Argo és a 2015-ös Argo 2 című filmek Tysonjaként vált ismertté. Meg nem erősített források szerint közúti baleset okozta a halálát, egy zebrán gázolták el. Kiss József civilben az építőiparban dolgozott, színészként pedig az Argo-mozik mellett olyan alkotásokban tűnt fel, mint a Mihályfi Imre rendezte Labdaálmok, Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című filmje, illetve a Tankcsapda Hatalom nélküli rend című számának videoklipje. (24.hu, Player)

Kökényék nyertek A Dalban

Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert triója nyerte A Dal 2018 harmadik válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még Horváth Tamás, a Maszkura és a Tücsökraj, a Ham ko Ham, valamint Horváth Cintia és Balogh Tomi duója, a nézők szavazataival Gulyás Roland jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.     Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert Életre kel című dala 44 pontot kapott a zsűritől, mögötte 42 ponttal Horváth Tamás végzett, aki a Meggyfa című számot adta elő. Szintén továbbjuttatta a zsűri az egyaránt 38 pontos Maszkura és a Tücsökrajt (Nagybetűs szavak), valamint a Ham ko Hamot (Bármerre jársz), valamint Horváth Cintiát és Balogh Tomit (Journey - Break Your Chains), akit a három 37 pontos produkció közül választott ki a zsűri.      A Duna Televízióban látható harmadik válogatón a négy zsűritag - Schell Judit, Both Miklós, Mező Misi és Frenreisz Károly - értékelte a produkciókat. A nézők sms-ben szavazhattak kedvencükre. A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival Gulyás Roland és a HYPNOTIZED című dal lett, így az énekes is bekerült az elődöntőbe.     A Dal 2018 előző két válogatójából összesen 12 produkció már továbbjutott, a mostani hat produkcióval pedig kialakult az elődöntők mezőnye. Az elődöntőket február 10-én és 17-én rendezik, ezekből négy-négy dal jut a döntőbe, amelyet február 24-én tartanak.      A közönség idén újra online szavazáson döntheti el, hogy melyik feldolgozás kapja A Dal 2018 Akusztik fődíját. A nyertes a Petőfi Akusztik jóvoltából 52 perces önálló koncertlehetőséget kap, amelyet rögzít és műsorára tűz a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV. Az akusztikus feldolgozások mostantól elérhetőek A Dal 2018 hivatalos oldalán. Szavazni az adal.hu "Akusztik" menüpontjában február 21., szerda 24.00 óráig lehet.     Bővebb információ A Dal 2018-ról adal.hu oldalon és a műsor Facebook oldalán található. (MTI)

Átadták az idei Artisjus-díjakat

A könnyűzenei kategóriákban Závodi Gábor, Tariska Szabolcs, a Margaret Island szerzői közössége, Szeder-Szabó Krisztina és Szendrői Csaba, a komolyzenében Jeney Zoltán és Brandenburg Ádám, a magyarnóta-szerzők közül Tóth János István vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjait csütörtökön Budapesten. Az év könnyűzenei produkciója a Fishing on Orfű fesztivál lett, a könnyűzenei alkotói életműdíjat Wolf Péter kapta.      Az Artisjus-díjak célja tizennyolcadik éve az, hogy az előadók mellett tevékenykedő szerzőkre irányítsa a figyelmet, őket ünnepelje. Az elismerést a zenei szakma ítéli oda, a beérkező ajánlásokat az Artisjus vezetőségének tagjai összesítik és ők döntenek a díjazottak személyéről - szerepel az Artisjus által az MTI-hez eljuttatott közleményben.      A csütörtöki díjátadó az első Dalszerző Expo zárásaként a Budapest Music Center koncerttermében volt, nyolc zenei kategóriában nyújtottak át elismeréseket, és most vették át díjaikat az irodalmi színtér kiválóságai is.      A könnyűzenei alkotói életműdíjjal elismert Wolf Péter klasszikus komolyzenei képzettségén túl, a Zeneakadémia jazz tanszakának elvégzése után zeneszerzői diplomát, majd doktori címet szerzett. A könnyűzene műfajában olyan slágerek fűződnek nevéhez, mint a Most kéne abbahagyni; a Könnyű, mint az egyszeregy; vagy az Elsöpri a szél. A művészt a díjátadón méltató Victor Máté kiemelte: Wolf Péter szimfonikus zenekari darabok után egyre több tv- és filmzenét írt, köztük a Vukét, amellett rengeteg hangszerelést, átdolgozást készített.     Az év könnyűzeneszerzője díjat Závodi Gábor kapta az Artisjustól. Zeneszerzőként és szövegíróként együtt dolgozott többek mellett Demjén Ferenccel, Koncz Zsuzsával, Zoránnal, Somló Tamással, Zsédával és Tóth Verával is. Zenei producerként 2007-ben Rúzsa Magdival részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon is, ahol az Aprócska blues című dalért megkapták a szakmai első díjat. Írt, hangszerelt zenét mozifilmek számára (Csinibaba, Zimmer Feri). Munkássága kapcsán Malek Miklós hangsúlyozta, hogy Závodi Gábor a szerzőség mellett széles skálán foglalkozik a zene egyéb területeivel.      Az év könnyűzenei szövegírója Tariska Szabolcs lett, aki 2010-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést is. 1993-2007 között énekese, dalszövegírója volt az Amorf Ördögök zenekarnak, majd 2010-ben Tövisházi Ambrus zeneszerzővel az Amorf Lovagok nevű formációt hozta létre. Szöveget írt mások mellett a Péterfy Bori & Love Bandnek, a Magashegyi Undergroundnak, Odettnek, a Compact Discónak, a SuperStereónak, Kulka Jánosnak és Heinz Gábor Bigának. Tariska Szabolcs elmondta, hogy a díjat az elmúlt húsz év elismeréseként "kis életműdíjnak" fogja fel. "Nagyjából kétszáz szövegem van. A témák adottak, így ebben nem, de a stílusban lehet újat mutatni".      Az év könnyűzenei produkciója díjat a Fishing on Orfű fesztivál kapta. Szabó Áron méltatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Artisjus vezetősége már másodszor választott fesztivált ebben a kategóriában, ezzel is jelezve, hogy a szerzők és szövegírók számára is igen jelentősek az évek óta jól teljesítő fesztiválok. "A Fishing on Orfű közülük is kiemelkedik különleges hangulatával, amelyet jelentős látogatószáma ellenére sem veszített el".      A junior kategória egyik díjazottja a Margaret Island szerzői közössége, vagyis Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint lett. A zenekar az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei színtéren. Szakos Krisztián méltatásában így jellemezte a formációt: "Természetes, letisztult zenéjük újra bizonyítja, hogy a magyar közönség igényli a míves muzsikát". Szintén junior díjat kapott Szeder-Szabó Krisztina, aki egyszerre szövegíró, dalszerző, gitáros és énekes. Sebestyén Áron kiemelte: Szeder stílusa szókimondó, dalszövegei néha megfogalmazzák azt, amit nem merünk magunktól kimondani. Szendrői Csaba, az Elefánt zenekar énekes-szövegírója is junior díjat kapott, róla Jónás Vera méltatásában elmondta: ironikus képeket használva azonnal a psziché legmélyebb bugyraiba rántja a hallgatót.      Az év komolyzenei műve Jeney Zoltán Aus tiefer Not című darabja lett. A díjazott alapító tagja volt a budapesti Új Zenei Stúdiónak, amely 1972 és 1990 között több mint hatszáz kortárs zeneművet mutatott be. 1971-ben Huszárik Zoltán Szindbád című filmjéhez írt zenét, vendégprofesszorként világszerte tart előadásokat, 2013-tól a Zeneakadémia professzor emerituszaként a zeneszerzés doktori képzés vezetője. Tihanyi László a szerző most díjazott műve kapcsán felidézte, hogy a reformáció évének kiemelt rendezvényén mutatták be. "Énekes és prózai szólisták, kórus és nagyzenekar szólaltatja meg a különböző nyelveken megírt recitatívókat, felolvasásokat, áriákat és kórus-turbákat, a végeredmény egy hatalmas erővel megjelenített vízió a világunkról".      Brandenburg Ádám, aki az év junior komolyzenei alkotója díjat kapta, számos sikeres hazai és nemzetközi versenyeredménye mellett jelenleg doktori tanulmányait végzi és a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. Tihanyi László szerint Brandenburg Ádám korát meghazudtoló érettséggel és ötletességgel alkotta meg Priéres nocturnes című művét, amelyben bizonyította, hogy ismeri a zenekar kezelésének megtanulható fogásait, valamint képes egyéni hangon, önálló módon kifejezni zenei gondolatait.      Az év magyarnóta-szerzője, Tóth János István kétszázötven nótája közül hatvan szerepel lemezen, CD-n, valamint hallható a rádióban és televízióban is. A Dankó Rádió 2016-ban tizennégy nótáját vette fel a repertoárba.      Az irodalmi díjazottak névsorát az Artisjus már korábban nyilvánosságra hozta, az elismeréseket szintén ezen az ünnepségen adták át. Az irodalmi nagydíjat Berkovits György kapta, a többi díjazott Turi Tímea, Schein Gábor, Földényi F. László és Csabai László. (MTI)

Kegyetlen az élet: nyert egy zsák pénzt, majd kiderült, hogy rákja van, meghalt

Január elején egymillió dollárt nyert a lottón egy Donald Savastano nevű férfi. A New York-i ács azt tervezte, hogy kifizeti adósságait, vesz egy új teherautót magának és talán elmegy nyaralni - számol be történetéről az Index.  Az 51 éves férfinek azonban már régóta komoly egészségügyi problémái voltak, de nem volt egészségbiztosítása. Azért is örült a nyereménynek, mert így végre el tudott menni orvoshoz, hogy rendesen kivizsgálják. A kivizsgálás után azonban nagyon rossz hírt közölt vele az orvos: végstádiumú, áttétes rákot állapítottak meg nála. A tumoros sejtek az agyában és a tüdejében is megjelentek. Annyira súlyos beteg volt, hogy nyereménye átvétele után három héttel meg is halt.  (via Buzzfeed, Newsday, Kron4)

Ez most komoly?! Van egy beszélő kardszárnyú delfin

Először tanult meg egy kardszárnyú delfin olyan angol szavakat utánozni, mint a helló vagy a viszlát - számolt be róla a BBC híroldala.     A nőstény delfin trénerét utánozva tanult meg "kimondani" néhány angol szót egy franciaországi tengeri vidámparkban. "Szókincsét" a köszönésen kívül olyan szavak alkotják, mint az egy, kettő, három és az Amy név.     A delfinek - a Homo sapiensen kívül - az állatok azon ritka csoportjába tartoznak, amelyek hallás után képesek megtanulni egy-egy új hangzót.     "Emlősöknél ez nagyon ritka. Érdekes, hogy közülük a legjobban a tengeri emlősök képesek rá" - mondta Josep Call, a St. Andrews-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.     A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kardszárnyú delfinek képesek-e utánzással megtanulni új hangzókat. Egy Wikie nevű nőstény viselkedését tanulmányozták az antibes-i Marineland Aquariumban.     Szavakat tanítottak neki, amelyeket az orrnyílásán fújva ejtett ki. Felvételeken hallani, amint rikoltó vagy élesen sípoló hangokkal utánozza többek között az angol számneveket.     A kardszárnyú delfinek csoportban élnek, egyedülálló hangadásukról ismerik fel egymást. A tudósok úgy vélik, a nyílt tengeren élők megtanulják egymás hangját utánozni.     "A vizsgált delfin, Wikie, fogságban képes volt megtanulni más, szabadon élő kardszárnyúak hangját úgy, hogy utánozta őket, tehát valószínű, hogy a tengeren is tudnak egymás nyelvén beszélni, valamint ez azt is megmagyarázza, hogyan alakul ki az egy-egy állatra jellemző vokalizáció" - mondta Call.     A hangok utánzása az emberi beszélt nyelvre jellemző, állatok közt meglepően ritka.     A delfinek és a belugák (fehér delfin) ritkaságszámba menő tulajdonsága, hogy utánozni tudják a fajtársak és más fajok hangját.     A madarak közül a papagájok és néhány varjúfaj képes emberi beszédet imitálni.     Wikie úgy adta ki az emberi beszédre emlékeztető hangokat, hogy közben az orrnyílása kint volt a vízből. Ha a víz alatt "beszélt" volna, talán egészen másképp hangzott volna.     Mivel egyetlen állattal végezték a kísérletet, nem tudni, vajon a többi kardszárnyú is ilyen jó hangutánzó-e.     A kardszárnyúak (Orcinus orca) a legnagyobbak a delfinek közül, egyben a világ legerősebb csúcsragadozói közé is tartoznak.     A tenger farkasainak is nevezik őket, halakon, teknősökön kívül más cetfélékre is vadásznak, a fókákat lerángatják akár a jégtáblákról is.     A kísérletről a Proceedings of the Royal Society of London B című brit tudományos lap számolt be. http://www.bbc.com/news/science-environment-42877067 (MTI)

A Facebook nem való a kisgyerekeknek

A Facebook nem való kisgyerekeknek, mert nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék az online kapcsolatok összetettségét és nem képesek még megóvni a magánéletüket sem - fogalmazta meg aggodalmait egy kedden közzétett nyílt levélben több mint száz szakértő és gyermekjóléti szervezet, felszólítva Mark Zuckerberget, a Facebook tulajdonosát, hogy vonja vissza a tavaly decemberben elindított Messenger Kids nevű alkalmazást, amelyet kifejezetten a 13 év alatti korosztálynak szánt a cég.      "A Messenger Kids lesz valószínűleg az első olyan közösségi média platform, amelyet széles körben használni fog az általános iskolás korosztály. Egyre több kutatás bizonyítja azonban, hogy a digitális eszközök és a közösségi média túlzott használata káros a gyerekekre és a tinédzserekre, aminek fényében nagyon valószínű, hogy ez az új alkalmazás ártani fog a gyerekek egészséges fejlődésének" - idézte a BBC News a levél íróit, akik szerint az applikáció egy "felelőtlen" próbálkozás arra, hogy Facebook-használatra csábítsa a kisgyerekeket.       A levél szerint a fiatalok egyszerűen nem állnak készen arra, hogy profiljuk legyen a közösségi oldalakon, mert "nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék az online kapcsolatok összetettségét, amelyek még a felnőtt felhasználók körében is gyakran félreértésekhez és konfliktusokhoz vezetnek".      A nyílt levélre válaszul a Facebook azt írta, hogy az alkalmazás tavaly decemberi elindítása óta az ország minden tájáról érkeztek olyan szülői visszajelzések, amelyek szerint a Messenger Kids segít nekik kapcsolatot tartani a gyerekeikkel és a gyerekeknek is lehetőséget ad arra, hogy a család többi tagjával beszéljenek.      "A nagy távolságokra lévő családtagokkal és barátokkal való beszélgetéshez nincsen szükség Messenger Kids-profilra. A gyerekek használhatják a szüleik Facebook, Skype, vagy egyéb fiókját ahhoz, hogy a rokonaikkal beszélgessenek. De akár még a telefont is felemelhetik" - olvasható a nyílt levélben, amely egy sor olyan vizsgálatot idéz, amely összefüggésbe hozza a kamaszok közösségi médiahasználatát a depresszió és a szorongás fokozott kockázatával.      Mint írják, azok a kamaszok, akik naponta egy órát csetelnek, kevésbé elégedettek az életük csaknem minden területével. Azok a 13-14 éves gyerekek, akik hetente hat-kilenc órát töltenek a közösségi portálokon, 47 százalékkal nagyobb eséllyel vallják magukat boldogtalannak, mint azok a társaik, akik kevesebbet használják a közösségi médiát.      A nyílt levél aláírói között van a Campaign for a Commercial-Free Childhood elnevezésű amerikai gyermekjóléti szervezet, a massachusettsi American Civil Liberties Union és a Parents Across America is. A támogatók névsorában egy sor magánszemély, köztük Susan Greenfield brit tudós, írónő is szerepel.      A Facebook korábban úgy harangozta be az ingyenes alkalmazást, hogy az lehetőséget ad a gyerekeknek a családtagjaikkal és a szüleik által jóváhagyott barátaikkal való biztonságos beszélgetésre. Az applikáció nem saját Facebook-, illetve Messenger-fiókot jelent, hanem úgy működik, mint a szülő profiljának kiterjesztése és a használata szülői engedélyhez kötött.      A cég internetbiztonsági szakértőkkel együttműködve fejlesztette ki az applikációt olyan szülők megkeresései nyomán, akik nagyobb ellenőrzést akartak a gyermekük közösségi médiahasználata felett. A Facebook hangsúlyozta továbbá, hogy az alkalmazást és az azon keresztül gyűjtött adatokat nem használja fel hirdetési célokra. (MTI)

Simán lehet, hogy debreceni srác megy az Eurovízióra

Holtversenyben Dánielfy Gergely és az AWS nyerte A Dal 2018 második válogatóműsorát szombaton. A zsűri döntésével még a yesyes, Heincz Gábor Biga és Odett, a nézők szavazataival a SativuS jutott tovább az elődöntőbe a közmédia showműsorában.      Dánielfy Gergely Azt mondtad című akusztikus, hegedűvel és gitárral kísért dala 45 pontot kapott a zsűritől, akárcsak a metálzenét játszó AWS, amely a Viszlát nyár című számot adta elő. Mögöttük az egyaránt 43 pontos yeyyes (I Let You Run Away) és Heincz Gábor Biga (Good Vibez) végzett, majd 39 ponttal Odett, aki az Aranyhal című dalt énekelte.      A Duna Televízióban élőben közvetített második válogatón a négy zsűritag - Schell Judit színművész, Both Miklós, Mező Misi és Frenreisz Károly zenész, dalszerző - értékelte a produkciókat. A nézők sms-ben szavazhattak kedvencükre. A hatodik továbbjutó a nézők szavazataival a SativuS és a Lusta lány című dal lett, így ez a zenekar is bekerült az elődöntőbe.      A harmadik válogatót február 3-án rendezik, onnan is hat dal jut a két elődöntőbe, amelyet február 10-én és 17-én tartanak. A Dal 2018 február 24-i döntőjébe nyolc produkció jut.      A Dal 2018-ről a https://adal.hu/ oldalon és a műsor Facebook oldalán található bővebb információ. (MTI)

Fizetéscsökkentést vállaltak a BBC legjobban fizetett férfi sztárjai

Fizetéscsökkentést vállaltak a BBC legjobban fizetett férfi sztárriporterei, miután a brit közszolgálati médiatársaságról kiderült, hogy fizetési toplistáját a férfiak uralják, esetenként több százezer fonttal megelőzve az azonos munkakörben dolgozó női alkalmazottakat.      A BBC a működését szabályozó, 2016-ban megújított királyi pátens új előírása alapján tavaly nyáron tette közzé először éves jelentését a legmagasabb jövedelmű, évi 150 ezer fontnál (52 millió forintnál) többet kereső munkatársainak javadalmazásáról.      A 96 nevet tartalmazó listán 62 férfinév szerepelt, vagyis a legjobban fizetett állománynak csaknem a kétharmada férfi.      A legtöbbet Chris Evans műsorvezető kereste. Evans - aki egy ideig a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsorát, a Top Geart is vezette a verekedésbe keveredett Jeremy Clarkson menesztése után - a BBC sávos beszámolási módszertana alapján a 2,2-2,249 millió fontos fizetési kategóriában volt a 2016-2017-es pénzügyi évben, vagyis éves jövedelme megközelítette a 800 millió forintot.      A második helyre Gary Lineker, az angol labdarúgás egykori és a BBC futballműsorainak jelenlegi sztárja került: ő az elmúlt pénzügyi évben az 1,75-1,799 millió fontos éves jövedelmi sávban volt.      A BBC legjobban fizetett női sztárja, Claudia Winkleman műsorvezető ugyanakkor a 450-500 ezer fontos jövedelmi kategóriában szerepelt, vagyis a tavalyi pénzügyi évben javadalmazása nem egészen az ötöde volt Chris Evans fizetésének.      A listán szereplők közül 25 férfi és csak kilenc nő keresett 250 ezer fontnál többet.      Az egyre terebélyesedő esélyegyenlőtlenségi botrány egyik csúcspontját jelentette, amikor Carrie Gracie, a BBC egyik legmegbecsültebb külpolitikai szaktekintélye és Kína-szakértője - aki anyanyelvi szinten beszél kínaiul - néhány hete hatalmas feltűnést keltve bejelentette, hogy a súlyos javadalmazásbeli diszkrimináció elleni tiltakozásul távozik pekingi tudósítói posztjáról.      Gracie éves tudósítói bérezése 135 ezer font (47 millió forint) volt, miközben a BBC washingtoni tudósítója, Jon Sopel a 200-250 ezer fontos (70-88 millió forintos), a BBC rádió közéleti-politikai műsorokra szakosodott 4-es csatornájának legismertebb veterán műsorvezetője, John Humphrys pedig a 600-650 ezer fontos (210-228 millió forintos) éves fizetési sávban volt tavaly.      A BBC a helyzet megoldására tett egyik első lépéseként pénteken bejelentette, hogy fizetéscsökkentésről állapodott meg több vezető beosztású férfi műsorvezetőjével. Közéjük tartozik Sopel és Humphrys, valamint a BBC rádió két másik frontembere, Nicky Campbell és Jeremy Vine, és a BBC televízió egyik legnépszerűbb műsorvezetője, Huw Edwards is.      A BBC nem közölte, hogy mennyivel csökken fizetésük. Pénteki közleményében a társaság megerősítette ugyanakkor, hogy egy sor döntés született a méltányos bérezési helyzet megteremtésére, és a részletek a jövő héten kerülnek nyilvánosságra.      A hatalmas sztárfizetések és a bérezési diszkriminációról tanúskodó adatok annál is inkább komoly feltűnést keltettek, mivel a BBC nem kereskedelmi médiatársaság, nagy-britanniai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalain soha nincs reklám, a cég a csaknem négymilliárd fontnyi éves előfizetési díjból, valamint világszerte rendkívül népszerű drámai és dokumentumprogramjainak értékesítéséből tartja fenn magát.      Az évi 147 fontos (51 ezer forintos) előfizetési díjat a jelenlegi törvényi meghatározás szerint minden olyan brit háztartásnak fizetnie kell, amelyben bármely eszközzel - televízión, számítógépen, mobiltelefonon - nézhetők és rögzíthetők a televíziós adások. (MTI)

Egy évig éhségsztrájkolt két tanár, túlélték

Befejezte pénteken az éhségsztrájkot 324 nap után az a két török pedagógus, akit a több mint másfél éve tartó rendkívüli állapot keretében bocsátottak el munkahelyéről - számolt be róla az NTV török hírtelevízió.      Nuriye Gülmen és Semih Özakca pénteki ankarai sajtótájékoztatóján maga jelentette be a lépést. Gülmen és Özakca azt követően döntöttek így, hogy a rendkívüli állapot miatti panaszokat felülvizsgáló kormányzati bizottság csütörtökön elutasította újbóli munkavállalási kérelmüket.      Sajtótájékoztatójukon leszögezték: bíróság elé viszik az ügyet.      Gülmen elmondta: "minden nappal úgy éreztük, hogy egyre szabadabbak vagyunk. Ellenállásunk megmentette becsületünket, széthasította a rendkívüli állapot sötétségét. Bár éhségsztrájkunknak vége, de ellenállásunk folytatódik, miután visszanyertük egészségünket. Ez a harc addig nem ér véget, amíg mi nem mondjuk, hogy vége" - fogalmazott.       Özakca "történelminek" nevezte az ellenállásukat.      Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca tavaly márciusban kezdett nyilvános éhségsztrájkba. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de nem az éhségsztrájk, hanem állítólagos fegyveres terrorszervezeti tagságuk gyanújával.      Süleyman Soylu török belügyminiszter májusban közölte: Gülmen és Özakca állami alkalmazottakként a terrorszervezetnek nyilvánított, baloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) tagja, ami miatt már korábban is többször ültek börtönben.      A Sözcü kemalista ellenzéki napilap beszámolója szerint Özakcát októberben először szabadlábra helyezték, majd decemberben felmentették a vád alól. Gülment ugyanakkor 6 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélték, de bírósági felügyelet mellett egyúttal szabadlábra is helyezték - írta a Sözcü.      A két tanár hónapok óta már csak folyadékot és táplálékkiegészítőket fogyasztott, nagyon legyengültek, súlyuk csaknem az eredeti felére csökkent.      Ankara a 2016-os puccskísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is.      A török kormány a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében egyebek mellett törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot és másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat menesztett munkaköréből. (MTI)

Rém a múltból: 100 éve született Nicolae Ceaușescu

100 éve ezen a napon született a román Nicolae Ceaușescu, aki oly sok bajt hozott a magyarságra és a románságra is. Emlékezzünk meg róla, hogy ne feledjük a bűnöket. Ceaușescu az Olt megyei Scornicești faluban született, Romániában. Szülei egyszerű parasztemberek voltak. Apja, Andruță Ceaușescu pásztor volt, aki szerette az alkoholt és elég gyakran megverte a feleségét és a gyerekeit.  Alexandrináról, a diktátor édesanyjáról bizonyított, hogy Tudor Vladimirescu havasalföldi fejedelem egyik leszármazottja. Nicolae 11 éves korában, az elemi iskolai tanulmányainak befejezése után Bukarestbe ment, és cipészinasként vállalt munkát. 1932-ben belépett a Román Kommunista Pártba (PCR), mely akkoriban illegális szervezetnek számított. Részt vett az Antonescu-rezsim elleni harcban. Kiskorában lenyűgözte a Vasgárda, de többször is azt hangoztatta, hogy ő maga lesz „Románia Sztálinja”. Elsőként 15 évesen volt rendőrségi ügye, de nem kommunista eszmék terjesztése, hanem utcai verekedés miatt. Ennek ellenére később többször is letartóztatták kommunista eszmék terjesztéséért. 1936-ban bezárták a Doftána börtönbe. Szabadulása után nem sokkal, 1940-ben ismét letartóztatták és bebörtönözték. A második világháború kitörése után Ceaușescut a Kommunista Ifjúsági Szövetség (UTC) elnökévé választották. 1947-ben feleségül vette Elena Petrescut, akivel 1939-ben ismerkedett össze. Három gyerekük lett, Valentin Ceaușescu (1948–), Zoe (Zoia) Ceaușescu (1949–2006) és Nicu Ceaușescu (1951–1996). A különutas 1965-ben került a kommunista párt élére mint titkár, majd főtitkár. 1967-től az Államtanács elnökévé, államfővé is megválasztották. Független, nacionalista politikájával nagy népszerűséget szerzett. Az 1960-as években gyakorlatilag megszüntette a román részvételt a Varsói Szerződés katonai szövetségében. Legnagyobb népszerűségét akkor érte el, amikor a keleti tömb országai közül egyedüliként elítélte Csehszlovákia 1968-as megszállását. Szintén különcködő volt abban, hogy a szocialista országok közül Jugoszlávia és Kína mellett Románia is küldött sportolókat a Szovjetunió által bojkottált 1984-es Los Angeles-i olimpiára. A romániai forradalmat követő rendszerváltás után fény derült arra, hogy Ceaușescu nem önszántából hajtotta végre ezeket a merész külpolitikai lépéseket. Mind a csehszlovákiai inváziótól való távolmaradást, mind a Los Angeles-i olimpián való részvételt a szovjetek előre jóváhagyták. Miután pedig Ceaușescu beférkőzött a nyugati hatalmak, illetve a szovjetekkel szembekerült Kína és Jugoszlávia bizalmába, rajta keresztül a Szovjetunió információkhoz jutott nyugati és egyéb riválisait illetően. 1988. április 29-én Ceaușescu bejelentette, hogy az ezredfordulóig végrehajtják az ún. település-szisztemalizálási tervet. Ez a „szisztemalizálás” nemcsak a falvakat, hanem az erdélyi városokat és a szász- valamint magyarlakta falvakat is érintette. Június 27-én Budapesten 40-50 ezren tiltakoztak a Hősök terén a tervezett falurombolás ellen. Másnap válaszként Bukarest – egyoldalú döntésként – bezárta a kolozsvári magyar konzulátust. Végül augusztus 28-án Aradon találkozott Grósz Károly és Ceaușescu, de a több mint 8 órás megbeszélés nem hozott eredményt. Ceaușescu országa kilátástalan gazdasági helyzetét figyelmen kívül hagyva, nagyszabású építkezésekbe kezdett a fővárosban, hogy saját megalomán ízlése szerint formálja át: a város központjában egész kerületeket dózeroltatott el, hogy helyükbe a diktatúrának kedves szocialista-realista stílusú épületeket emeljen. Miközben az ország népe éhezett, Ceaușescu egy mesterséges dombon márványpalotát építtetett magának, melyet a párizsi Champs-Élyséesnél pár méterrel szélesebb sugárút köt össze a városközponttal. Hasonló stílusban építtette felesége számára a Tudományos Akadémiát és a Nemzeti Könyvtárat is, bár az utóbbi átadását már elsöpörte az 1989-es forradalom. A román fővárosra mind a mai napig rányomja bélyegét a diktátor építészeti stílusa, bár az utóbbi években komoly beruházások indultak a város korszerűsítésére. Ceaușescu tervei között szerepelt, hogy a város lakóinak napi élelmezését központilag, a Nagy Bukaresti Menzán bonyolítsa le. Ez sem valósulhatott meg, de a 20 emeletes szerkezetkész Menzát csak a közelmúltban bontották le. A diktátor Magát „a Kárpátok géniuszának” neveztette. Feleségével, az ország tudományos életét irányító Elena Ceaușescuval együtt számos nyugati egyetem díszdoktorává avatták, Elenát például jeles vegyésznek kiáltották ki, ám köztudott, hogy semmilyen magasfokú tanintézményt nem végzett el. Számtalan könyv, vers, film, festmény készült a mindenható diktátor és felesége magasztalására, sőt még az iskolai tankönyvekben is szerepelnie kellett a képének. Ezek ellenére saját népe körében leírhatatlan gyűlölet övezte, amit még a sokszor a sztálini mintát is túlszárnyaló személyi kultusz sem tudott minden esetben palástolni. Személyes kezdeményezése volt a „Megéneklünk, Románia” (Cîntarea României) fesztiválok szervezése. Abból a célból, hogy a román népet ismét naggyá tegye, megtiltotta a fogamzásgátlók használatát. Ennek eredményeképp nyomorúságos árvaházak teltek meg a nem kívánt gyermekekkel, illetve sok gyermek megfertőződött az AIDS-szel. A 80-as években már olyan törvényt hoztak, hogy a hetvenévesnél idősebb betegek nem részesülhettek kórházi vagy háziorvosi kezelésben. Minden hivatalos román újság, rádióadó, televízió nap mint nap megemlítette és dicsérte az ő és felesége nevét. A Ceaușescu-házaspár a saját születésnapjából nemzeti ünnepet csinált, amely más diktátoroknál is jellemző volt. Ilyenkor pompázatos lakomákat tartottak, hatalmas vendégsereggel, miközben emberek tömegei éheztek, mert a mezőgazdasági termékeket az államadósság csökkentése érdekében mind külföldre vitték, holott a havasalföldi terület Európában is egyedülállóan termékeny talajjal rendelkezik. A hetvenes években külön luxusvonatot készíttetett magának és feleségének, az akkori teljes komforttal és kényelemmel, valamint teljes felszereltséggel. Maga a vonat szerkezete csak sejteti, mekkora anyagi erőfeszítéseket öltek mindebbe bele, amikor az országban már elmélyülőben volt a nyomor. A diktátor paranoiáját tükrözi vissza, hogy milyen pontos, aprólékos biztonsági felszerelésekkel látták el a vonatot, amelyben soha nem látott méretű volt a luxus. Ő és felesége felmérhetetlen mennyiségű luxustárgyat halmozott föl, amelyekkel villáikat, palotáikat és egyéb luxusházaikat rendezték be. A berendezések a legkülönfélébb stílusú és különféle korokból való tárgyak voltak. A káprázatos, ámde giccses és rosszízlésű stílusukról filmfelvételek is tanúskodnak, mivel a Ceaușescu-házaspár szerette, ha mindennapi életüket megörökítik. A filmek témája legnagyobbrészt Nicolae és Elena, akik sokszor idillinek tűnő hangulatban élik gondtalanul életüket. Ennek ellenére a filmeken mégis észrevehető, hogy a házaspár, sőt némelyik gyermekük, sőt az idős nagyszülők is előszeretettel italoznak, s még a magas rangú külföldi vendégek, mint Nixon elnök jelenlétében sem adnak sokat az illemre. A vég 1989 decemberében Temesváron kipattant a forradalom szikrája, és néhány nap alatt az egész ország felkelt a kommunista rezsim és személyesen Ceaușescu ellen. A diktátor december 21-ére tömeggyűlést szervezett a fővárosban saját támogatására. Az elnöki palota erkélyéről szónokolt, amikor a több százezres tömeg váratlanul a diktatúrája elleni tüntetéssé változtatta az eseményt. A katonaság nagyon gyorsan átállt (bizonyos nézetek szerint jól előkészített puccs történt). A tömeg elfoglalta a televízió épületét. A korábban mindenható diktátor hatalma órák alatt semmivé foszlott és feleségével együtt helikopteren menekült el Bukarestből. A forradalom oldalára átállt hadsereg légi irányítása azonban légtérzárat rendelt el, ezért le kellett szállniuk. Gyalog indultak a közeli Târgoviște városába, ahol egy kutatóállomáshoz nyitottak be. A vállalat emberei értesítették a rendőrséget, akik elfogták és a helyi laktanyába szállították őket. Ion Iliescu, a Bukarestben hatalomra került Nemzeti Megmentési Front elnöke december 24-én rendeletet adott ki egy rögtönítélő katonai bíróság felállításáról, melynek feladata a Ceaușescu-pár perének lefolytatása volt. A sebtében felállított rögtönítélő bíróság előtt december 25-én a katonai ügyészség népirtás bűntette, államhatalom aláásásának bűntette, felforgatás bűntette, állambiztonság veszélyeztetése céljából elkövetett ipari létesítmények megsemmisítése bűntette és a nemzetgazdaság lerombolása bűntette elkövetésével vádolta meg. Az ügyész mindkét vádlottra halálbüntetés kiszabását indítványozta. A vád lényege szerint Ceaușescu személyes döntése miatt a kórházak nem kaptak megfelelő gyógyszerellátást, a parasztságtól minden terményt elvettek, ezáltal éhezésnek tették ki a lakosságot, amely ezen felül megfelelő orvosi ellátást sem kaphatott. A perben terhére rótták, hogy a temesvári tüntetések során tűzparancsot adott a katonáknak, valamint a falurombolást is. Mindkét vádlott végig tagadta bűnösségét, emellett vitatták a bíróság legitimitását. A per egy nap alatt lezajlott, kizárólag a vádlottak meghallgatása került sor, valamint okirati bizonyítékok álltak rendelkezésre. Mindezek alapján az öttagú bírói tanács halálra ítélte, és az ítéletet azonnal végre is hajtották az épület udvarán. A kivégzés olyan gyorsított menetben történt, hogy a tárgyalás egészét rögzítő tévéstábnak nem maradt ideje áramellátást biztosítani a külső helyszínen. Bár egy kamerával így is rögzítették a kivégzés pillanatait, az utóbb nyilvánosságra került felvételekről mintegy öt perc, maga a kivégzés és az utána következő percek hiányoztak – e körülmény utóbb mindenféle spekulációkat és legendákat szült. A kivégzés után másfél évvel a hiányzó részlet ugyancsak nyilvánosságra került. „Mielőtt a sortűz eldördült, a méltóságteljesen lépkedő Ceausescu azt kiáltotta: „Éljen a szocialista Románia! Halál az árulókra!” – emlékezett vissza 2013-ban egy szemtanú. A holttesteket álnéven temették el egy bukaresti temetőben, nehogy meggyalázzák őket, ma azonban már valódi nevük szerepel a sírkövön. (HP, Wikipedia)  

A Miss Intercontinentalon is ragyogott a debreceni szépség

Remekül szerepalt a debreceni Senánszky Flóra tegnap este a 46. Miss Intercontinental döntőjében, Egyiptomban. Minden kontinensről érkeztek szépségek, összesen 66 ország képviseltette magát. Flóra bekerült a 15-ös döntőbe, ahol 9. lett, s ezzel ott volt a 4 legszebb európai lány között. - Nagyooooon boldog vagyok! Nagyon köszönöm mindenkinek aki szorított értem. Köszönöm Fásy Ádám csapatának, és a családomnak és mindenkinek aki segítette a felkészülésemet - írta Facebook-oldalán Senánszky Flóra. Fotók: Facebook

Visszavonul Elton John

Utolsó világkörüli turnéjára indul az ősszel Elton John, utána befejezi a koncertezést. A brit rock 70 éves szupersztárja szerda este személyes videóüzenetben jelentette be döntését.      A zenész közölte: szeptemberben kezdődő hároméves turnéja az összes földrészt érinti, de utána már családjával szeretné tölteni ideje javát. Biztosította azonban rajongóit arról is, hogy bár a koncertezéssel felhagy, a zenének azonban továbbra sem fordít hátat.      Az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas rockveterán csaknem öt évtizedet töltött a színpadon, és több mint 200 millió lemeze fogyott világszerte. (MTI)

Betiltották a Sztálin halálát az oroszok

Két nappal az országos premier előtt visszavonta az orosz kulturális minisztérium az Armando Iannucci rendezte francia-brit fekete komédia, a Sztálin halála című film forgalmazási engedélyét.      A filmet hétfőn zárt vetítésen tekintették meg orosz filmalkotók, parlamenti képviselők, valamint a kultusztárca társadalmi tanácsának tagjai. Többen közülük a film betiltása mellett foglaltak állást. Egyelőre nem világos, hogy a premier lefújása a film végleges betiltását jelenti-e, vagy csak a bemutató elodázását bizonytalan időre.       Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői - köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke - levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állítassa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.      "Nem elég, hogy ez egy olyan alkotás, amelyben nagyon rossz a színészi játék, hanyagok és valótlanok a díszletek, de még meg is rágalmazza hazánk történelmét, egy rosszindulatú és egyáltalán nem helyénvaló, állítólagos 'vígjáték', amely befeketíti a fasizmust legyőző polgáraink emlékét" - hangzott a keddi keltezésű felhívás.      A levél aláírói szerint a film "olyan információt tartalmaz, amely szélsőségesként értékelhető, és arra irányul, hogy megsértse az orosz (szovjet) ember méltóságát és az embernek a társadalmi és nemzeti hovatartozáson alapuló alsóbbrendűségét propagálja". A szerzők úgy vélték, hogy a film előzetese sértő módon viszonyul az ország himnuszához (amelynek szövegét egyébként mind annak szovjet, mind pedig orosz változatában Nyikita Mihalkov apja írta).      A levél szerzői szerint a filmnek a sztálingrádi győzelem 75. évfordulóján való kibocsátása "arcul köpése mindazoknak, akik ott elestek, és azoknak is, akik még életben maradtak".       A filmben, amely a Sztálin halála után kibontakozott hatalmi harc szatírája, más ismert színészek mellett szerepel Steve Buscemi, Simon Russell Beale, Jason Isaacs, Michael Palin, Andrea Riseborough és Jeffrey Tambor.      Az Oroszországban egyelőre betiltott filmszatírát április 12-től vetítik a magyar mozik. (MTI)

+18: valóban bűnös Woody Allen?

Woody Allen nevelt lánya, Dylan Farrow csütörtökön szólalt meg először a tévékamerák előtt a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádakkal kapcsolatban és elmondta, hogy Allen "túl régóta hazudik"; azt kívánja, bárcsak vádat emeltek volna ellene amiatt, hogy - állítása szerint - gyermekkorában molesztálta őt.     A CBS csatorna This Morning című műsorában levetített beszélgetésben Farrow elmondta, azért döntött az interjú mellett, mert "meg akarja mutatni az arcát és elmondani a történetét" - írja a BBC News. Farrow 2014-ben vádolta meg először nyilvánosan Allent azzal, hogy nemi erőszakot követett el rajta, amikor hétéves volt.     Az interjúban újfent elismételte korábbi állítását, amelyek szerint 1992. augusztus 4-én az apja felvitte egy kis padlásszobába az anyja connecticuti házában. "Azt mondta, hogy feküdjek a hasamra és játsszak a bátyám villanyvasútjával. Aztán mögém ült az ajtóba és amíg én a vonattal játszottam, nemi erőszakot követett el rajtam" - mondta a 32 éves Farrow, akit láthatóan felzaklatott, amikor lejátszották neki a 60 Minutes című amerikai televíziós műsor 1992-es adását, amelyben Allen indulatosan tagadja a molesztálási vádakat.     A most 82 éves rendező ellen vizsgálatot indítottak annak idején, ám vádemelés nem lett az ügyből, amit Farrow - elmondása szerint - nagyon bán.     Allen továbbra is tagadja a vádakat és csütörtökön közleményben reagált a Dylan Farrow-interjúra. Mint fogalmazott: "noha a Farrow család cinikus módon kihasználja a Lejárt az idő! kezdeményezés adta lehetőséget arra, hogy felelevenítse ezt a már megdöntött állítást, az attól még ugyanolyan valótlan lesz, mint annak idején volt. Soha nem molesztáltam a lányomat, és ezt az összes vizsgálat megerősítette negyed évszázaddal ezelőtt".     Allen felidézte azt is, hogy a vizsgálatokból sokkal inkább egy sebezhető gyermek képe rajzolódott ki, akit a bosszúszomjas anyja tanított be erre a történetre egy csúnya szakítás során. Mia Farrow, aki 12 éven át volt Woody Allen élettársa, annak idején a gyerekek - az örökbe fogadott Moses és Dylan, valamint a vér szerinti fiuk, Satchel - felügyeleti jogáért folytatott bírósági huzavona során vádolta meg a filmrendezőt azzal, hogy szexuálisan zaklatta Dylant.      Farrow az interjúban elmondta, hogy az állítólagos incidenst követően az anyja orvoshoz vitte és amikor a doktor arra kérte, mutassa meg, hol érintették meg, ő a vállára mutatott, mert "zavarban volt", de végül elmondta, hogy mi történt vele. Tagadta továbbá, hogy az anyja "bebeszélte" volna neki, hogy az apja molesztálta őt. "Az anyám kizárólag arra bátorított, hogy mondjam el az igazságot" - szögezte le Farrow. Hozzátette: gyermekkoromban Allen "állandóan a nyomomban volt, mindig hozzám ért, ölelgetett és bármikor, ha azt mondtam, hogy magam akarok lenni, nem engedett".     A közelmúltban több színész, köztük Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, Natalie Portman, Greta Gerwig, Mira Sorvino és Timothée Chalamet is elhatárolódott a rendezőtől, valamint legújabb filmjétől, de akadnak olyanok is Hollywoodban, akik továbbra is kitartanak mellette és nyilvánosan is a védelmükbe veszik.     Utóbbiakkal kapcsolatban Farrow elmondta, nem haragszik rájuk. "Remélem... különösen, hogy sokan közülük szószólói a Me Too és a Lejárt az idő! kezdeményezéseknek, hogy képesek lesznek elismerni a bűnrészességüket és talán felelősnek érezni magukat azért, ahogy segítették fenntartani a hallgatás kultúráját a szórakoztatóiparban".     Arra a kérdésre, hogy miért bűnrészesek az érintett személyek, Farrow azt válaszolta: "azért, mert húsz éve változatlanul ismétlem az állításaimat és módszeresen elhallgattattak, figyelmen kívül hagytak, megkérdőjeleztek, vagy nem hittek nekem. "Ha nem képesek elhinni egyetlen áldozat állításait, akkor hogyan fognak kiállni mindnyájunkért?". (MTI)

Lukács Laci: lehettek volna gyerekeim, de nem így lett

A Lakástalkshow vendége volt a debreceni Tankcsapda zenekar frontembere, mindenki Lukás Lacija. Érdekes témákat érintett. - Elsősorban magabiztosság kell, hogy kiálljon valaki ezer ember elé, és ez az élet más területén is jelentkezik. Nem a cipőm orrát bámulom, vagy az orrom piszkálom, ha valakivel találkozom, hanem odamegyek és kezdeményezek. Az más kérdés, hogy volt, akiről lepattantam. És azt se felejtsük el, hogy a gitár szép, hosszú nyaka egy fallikus szimbólum. Főleg a basszusgitárnak! – mondta Lukács László a Lakástalkshow-ban, a VIASAT 3-on, amikor Lovász László a rock and roll és a csajozás közti összefüggéseket kutatta (január 17-én lesz az adás). Komoly gázsiért megy fesztiválokra a csapat, de nem él nagy lábon a Tankcsapda frontembere: „Úgy élek, ahogy az emberek szoktak. Egy egyszerű, szerény, debreceni kertvárosi házban, a párommal. Lehetett volna feleségem, gyerekeim is, de nem így lett. Ugyanabba az ABC-be járok vásárolni, mint bárki más, és nincsenek testőrök meg paparazzók a ház előtt." (Origo, Propeller)

Fél Magyarország dúdolta a dalát: elhunyt Dolores O'Riordan

Negyvenhat éves korában váratlanul meghalt Dolores O'Riordan, a The Cranberries ír zenekar énekesnője – írja az MTI.  A halála körülményeiről egyelőre nem lehet sokat tudni, csak annyit, hogy az énekesnő Londonban éppen egy lemez felvételén dolgozott, és a Hilton Park Lane hotelben halt meg. A westminsteri rendőrség szerint reggel 9 órakor hívták őket a szállodához. O’Riordan az ír The Cranberries élén lett ismert. A zenekarba egy újsághirdetés útján került, amit a Hogan testvérpáros adott fel egy helyi lapban. Karrierjük során több mint 40 millió lemezt adtak el.  A zenekar 2003-ban feloszlott, majd 2009-ben újra összeállt. Legutóbb tavaly adtak ki egy akusztikus lemezt, amivel turnéztak is volna, azonban az énekesnő egészségi állapota miatt le kellett mondaniuk a májusi fellépéseket. Akkori közleményük szerint a zenész hátfájásai miatt kényszerültek a turné lefújására, miután orvosai szerint nem javult az állapota eléggé ahhoz, hogy ki tudjon állni a színpadra.  O'Riordan idén beszélt először a bipoláris depresszióval való küzdelméről, amiről a 2014-es botrány kapcsán nyilatkozott. Akkor nem sokkal válása után New Yorkból tartott Írország felé, amikor összetaposta egy légiutas-kísérő lábát, majd amikor leszálltak, megfejelt egy rendőrt is. Az ügy 6000 eurós (nagyjából 1,8 millió forint) bírság megfizetésével végződött. Az énekesnő később azt vallotta, hogy nem emlékezett a támadásra.  (MTI, Index)

Szexuális zaklatás: egy színésznő bocsánatot kért

Bocsánatot kért a szexuális zaklatások áldozataitól Catherine Deneuve, miután a francia sajtóban és a közösségi médiában is számos kritikát kapott, amiért egy nyílt levél aláírói között szerepelt, akik szerint a zaklatási ügyek elleni kampány túl messzire ment.     A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.     Deneuve a múlt héten adta nevét egy száz befolyásos nő - köztük írók, előadók, tudósok - által aláírt nyílt levélhez, amely szerint a férfiakat hagyni kell, hogy szabadon "ostromolhassák a nőket".  Hangsúlyozták, hogy a "nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió".     Feminista aktivisták azonban úgy értelmezték, hogy ezzel a hozzáállással Deneuve és a többiek trivializálják a szexuális erőszakot - ismertette a BBC News hétfőn.     A Le Monde-ban megjelent levél azzal érvelt, hogy miközben a  hatalmukkal visszaélő férfiak ellen törvényesen fel kell lépni, a feljelentgetések lassan parttalanná válnak.     Deneuve a vasárnapi Liberationban kiadott közleményében már sajnálkozását fejezte ki az áldozatoknak, akiket a Le Monde-ban publikál levél megbánthatott. "Ők, de csakis ők azok, akitől bocsánatot kérek" - hangoztatta a színésznő. (MTI)

A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét - sem

A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét egy új tanulmány szerint, melyben futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. Természetesen a nőkét sem.     A kutatás eredményei ellentmondanak a korábbi tanulmányoknak, melyek szerint a kerékpározás negatívan hat a férfiak szexuális és húgyúti egészségére - írta a BBC hírportálja. A kutatók szerint "az előnyök számosabbak a hátrányoknál", a kerékpáros munkába járás például "felére csökkenti a rák kockázatát".     A kutatók 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó adatait vizsgálták meg kérdőívek alapján, melyekben szexuális és húgyúti egészségükről számoltak be.     A három csoport egészségi állapota a két területen nem mutatott jelentős különbségeket, bár néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre.     Nem volt szignifikáns különbség a szabadidős és nagy intenzitással edző - több mint két éve, több mint heti háromszor, több mint napi 40 kilométert tekerő - kerékpárosok között.      A Journal of Urology című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői szerint a korábbi kutatásokban nem voltak kontrollcsoportok, melyek adataival összevetették volna a kerékpárosokét, valamint a résztvevők létszáma is kicsi volt.     "A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, melyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat" - mondta Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.     Azt is megállapították, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag szignifikánsan magasabb volt az esélye a nemi szerv zsibbadására, ám ha a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában állnak, a kockázat jelentősen csökken.     A kutatók a jövőben azokat szeretnék megvizsgálni, akik több ilyen zsibbadásról számoltak be, hogy megtudják, vajon a probléma későbbi egészségügyi gondok előfutára lehet-e. (MTI)

!!! Mostantól megváltozik a Facebook

Hatalmas és lényegi változásokat jelentett be jelentett be csütörtökön Mark Zuckerberg a Facebook kapcsán. Újragondolták a hírfolyamokat, vagyis azt a felületet, amit ön is Facebookként ismer, és ami az elmúlt években kattintásvadász hírek, fizetett hirdetések és cuki kisállatos videók végtelen folyamává változott. Az Index összefoglalója szerint a következő hetekben azt fogja tapasztalni, hogy a falán egyre kevesebb lesz a figyelemvadász tartalom, és egyre többször jelennek meg az ismerősök és családtagok személyes bejegyzései, pont úgy, mint régen. De azokból sem minden. Az új Facebookban az aktív tartalomra helyezik a hangsúlyt. Nagyobb teret kapnak például a vitaindítóra sikeredett kommentek, az olvasmányos bejegyzések, az élő kapcsolatot jelentő videók és minden olyan tartalom, ami körül beszélgetések, párbeszédek alakulnak ki. Háttérbe szorulnak azok a posztok, amiket mindenki csak belájkol, és továbbgörget.A komment lesz az új lájk és ez rövid távon a Facebooknak is fájni fog. Zuckerberg szerint ezzel számolnak is, de hosszútávon terveznek, és a nap végén azt akarják, hogy a Facebookon eltöltött idő értékesebb legyen. Erre egyelőre csak annyit érdemes reagálni, hogy majd meglátjuk...