°C
TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

Határon túl

Londoni merénylet: meghalt az egyik sérült

Meghalt csütörtök este az előző napi londoni merénylet egyik sérültje. A támadásnak a rendőrök által lelőtt merénylővel együtt ő az ötödik halottja.     A Scotland Yard csütörtök esti bejelentése szerint egy 75 éves férfi sérültről van szó, akit a londoni King's College egyetemi kórházban ápoltak. A rendőrség az elhunytat egyelőre nem nevezte meg.     A merénylet két másik civil halálos áldozata egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran.     Meghalt egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó, az 52 éves Khalid Masood a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag agyonlőtte.     A halálos áldozatok száma a korábbi híradásokban többször is változott, az első beszámolók négy halottról szóltak, majd elhangzott az is, hogy öten vesztették életüket. Csütörtökön ismét négy halottról számolt be rendőrség, majd ez a szám emelkedett ismét ötre csütörtök este.     A terrorcselekményben negyvenen megsérültek, többségük akkor, amikor Masood járművével nagy sebességgel, több mint 250 méter hosszan végiggázolt a parlament melletti Westminster híd zsúfolt járdáján.     Tehersa May brit miniszterelnök csütörtökön, az alsóházi képviselőket tájékoztatva  elmondta: a Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet kórházi ápolásra szoruló sérültjei között - tizenkét brit állampolgár mellett - három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van. (MTI)

Őshonos: Khalid Masood ölt Londonban

Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard.      A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.      Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.      A Scotland Yard csütörtöki közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt.      A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre. (MTI)

Terror: járókelők közé hajtott egy autós Antwerpenben

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában, de sikeresen megállították, senki sem sérült meg - közölte a La Libre Belgique című belga napilap csütörtökön.      Serge Muyters, az antwerpeni rendőrség vezetőjének tájékoztatása szerint a flamand város legkedveltebb - az autóforgalom elől elzárt - sétálóutcájában minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől.      Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani.      A rendőrkapitány elmondta, a terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit előállították. Az 1977-ben született, francia állampolgárságú, Mohamed R.-ként azonosított férfi autójában a hadsereg helyszínre kiérkező aknamentesítő szolgálata számos lőfegyvert és egy egyelőre ismeretlen folyadékkal teli kannát talált.      Hozzátette, a tartományban hármas, azaz "súlyos" fokozaton marad a terrorkészültségi szint, ami azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.      Bart De Wever, Antwerpen polgármestere újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy egy "lehetséges terrortámadást" sikerült megakadályozni. Tájékoztatása szerint a városban katonai és rendőri jelenlét növelésével megerősítették a nagy tömegeket vonzó helyszínek ellenőrzését.      Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében arról biztosította Antwerpen és egész Belgium lakosságát, hogy a kormány továbbra is éber és cselekvésre kész.      Az antwerpeni feltételezett merényletkísérlet egy nappal azután történt, hogy a brit parlamentnél egy brit férfi a Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. A támadásban a jelenlegi adatok szerint négyen vesztették életüket, negyvenen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként csütörtökön az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.      Brüsszelben szerdán az egy évvel ezelőtti terrortámadások áldozataira emlékeztek. Tavaly március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt. E támadások elkövetését is az Iszlám Állam vállalta magára. (MTI)

Kijev kemény hely: agyonlőttek egy volt képviselőt

Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt csütörtökön Kijevben egy fegyveres összetűzésben - jelentette be Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke. Kijev szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött.      Az orosz parlament alsóházának volt képviselője, Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott.          Az ukrán főváros központjában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lezajlott lövöldözésben további két ember megsebesült, az egyik a volt képviselő testőre, a másik a merénylő. Mindkettőt kórházba szállították. A volt képviselő gyilkosa  belehalt sérüléseibe - mondták el a 112 Ukrajina hírtelevíziónak a főügyészségen.      Szemtanúk a helyszínen arról számoltak be, hogy legalább hét lövés dördült el. A gyilkosságkor Voronyenkovval volt a felesége is, aki elvesztette az eszméletét a támadás közben.          Kriscsenko kijelentette, hogy a rendőrség jelenlegi álláspontja szerint bérgyilkosság történt. Elmondta, hogy a gyilkos lőtt először a volt orosz képviselőre, válaszul annak testőre visszalőtt a merénylőre, majd az a testőrre adott le lövést.          Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé.          Jurij Lucenko főügyész szintén úgy vélekedett, hogy Moszkvából rendelték meg a volt képviselő megölését, és cinikus gyilkosságnak nevezte azt. Voronyenkov ugyanis tanú volt az Ukrajnából Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt államfő ellen hazaárulás vádjával elindított eljárásban.          Petro Porosenko elnök a csütörtöki gyilkosságról úgy fogalmazott, hogy Oroszország által véghezvitt "állami terrorizmusról" van szó.           A nyomozásba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.           Larisza Szarhan, az ukrán főügyészség szóvivője a 112 Ukrajina szerint arról számolt be, hogy védelmet biztosítanak a hatóságok egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek. Vele lett volna ugyanis találkozója az agyonlőtt képviselőnek.           A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig volt az orosz parlament alsóházának képviselője, a kommunista párt frakciójában.          Tavaly júliusban Pavel Seremet ismert - orosz állampolgárságú - Kijevben élő újságíróval végeztek hasonlóan fényes nappal az ukrán főváros központjában. Seremetet autójába rejtett robbanószerkezettel ölték meg. (MTI)

Már két éve történt a Germanwings-katasztrófa

A Germanwings-katasztrófa halálos áldozataira emlékeztek a hozzátartozók egy nappal a tragédia második évfordulója előtt a barcelonai El Prat repülőtéren csütörtökön.      A 2015 március 24-én történt szerencsétlenségben 150-en vesztették életüket, közülük 50-en spanyol állampolgárok voltak.       Rokonaik, barátaik egyperces néma főhajtással emlékeztek rájuk a repülőtér 2-es termináljánál, ahonnan az Airbus A320-as végzetes útjára indult Düsseldorf felé. Az emlékezők egy-egy szál vörös rózsát helyeztek el a terminál közelében tavaly állított emlékműnél.       Silvia Chaves, a hozzátartozók által létrehozott érdekképviseleti szövetség elnöke az Europapress hírügynökségnek korábban elmondta: pénteken a francia Alpokban található Digne-les-Bains település katedrálisában ökumenikus szertartáson emlékeznek szeretteikre, majd részt vesznek egy emlékmű felavatásán azon a helyen, ahol a gép lezuhant.      Az emlékmű tartalmaz egy-egy emléktárgyat minden áldozat családjától - tette hozzá.      A német Germanwings légitársaság repülőgépének két évvel ezelőtti katasztrófáját a 28 éves másodpilóta okozta. A pszichiátriai gondokkal küszködő férfi kizárta a kapitányt a pilótafülkéből, amikor ő a mosdóba ment. Ezután szándékosan nekivezette a gépet egy hegynek.       A járaton több ország állampolgárai utaztak, az áldozatok többsége német és spanyol volt. (MTI)

Óriási robbanások Ukrajnában, 15 ezer ember menekül

Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál.     Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint az első vizsgálatok arra utalnak, hogy diverzáns akciót követtek el.     A katasztrófavédelem megkezdte a raktár öt kilométeres körzetében lakó mintegy 15 ezer ember kitelepítését. Helyszíni jelentések szerint még a reggeli órákban is égett a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanásokat lehet hallani a több raktárból álló épületegyüttesből, ahol nagy kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. Áldozatokról egyelőre nincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és több száz tűzoltó vesz részt a lángok oltásában. FRISS: Robbanások történtek és hatalmas tűz ütött ki egy lőszerraktárban csütörtökre virradóra Ukrajna keleti részén, a Harkiv mellett lévő Balaklija városánál. Anatolij Matiosz katonai főügyész szerint diverzáns akciót követtek el.     Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megerősítette a főügyész közlését, és diverzió miatt indított büntetőeljárást. Olekszandr Litvinenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes titkára szerint Oroszország keze benne van az akcióban. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy emberi hanyagságból történt a tragédia.     A katonai főügyész szavai szerint az első kihallgatásokon azonban a tanúk arról számoltak be, hogy egy drón, azaz pilóta nélküli repülőgép hangjára hasonlító zúgást halottak a terület fölött, majd ezután kezdtek a lövedékek felrobbanni.      A több raktárból álló komplexum összesen 368 hektáron területen terül el, és 138 ezer tonna lőszert tárolnak az objektumban - hozta nyilvánosságra Matiosz a Facebookon.     A katasztrófavédelem megkezdte a raktár hét kilométeres körzetében lakó csaknem 20 ezer ember kitelepítését. Eddig már mintegy 19 ezer lakost evakuáltak. A lakosság kimenekítésére 74 autóbuszt állítottak szolgálatba.     Balaklijában leállították a gáz- és az áramszolgáltatást további katasztrófák elkerülése végett.     Helyszíni jelentések szerint továbbra is ég a tűz, kisebb-nagyobb erejű robbanások hallatszanak a raktárak felől, ahol nagy, 125 és 152 milliméter kaliberű harckocsi- és tüzérségi lövedékeket tárolnak. Áldozatokról továbbra sincs hír, de több tucat rohamkocsi érkezett a helyszínre, és több száz tűzoltó vesz részt a lángok oltásában. Sztepan Poltorak védelmi miniszter délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy még mindig robbannak lövedékek. A tűzoltóknak nem sikerül megfékezniük a tüzet, az arzenál mintegy egyharmada lángokban áll - tette hozzá a tárcavezető.     A lövedékek robbanásai miatt repülővel nem tudják a tüzet oltani.     A rendőrség utakat zárt le, és újabb ellenőrzőpontokat létesített, járőrök gépkocsikon és gyalogosan igyekeznek az evakuálás alatt biztosítani a rendet. A vasúti közlekedést leállították a térségben, és lezárták a légteret. A határőrség megerősítette a keleti országhatár védelmét.     Volodimir Hrojszman miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy haladéktalanul a katasztrófa helyszínére utazik. Hangsúlyozta, hogy az elsődleges feladat a lakosság biztonságának szavatolása. (MTI)

Londoni merénylet: íme a tragikus mérleg

A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben. FRISS: Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt - mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.      Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Rowley szerint a rendőrség úgy véli, hogy a másik halott a merénylő, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.      A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról a hatóságok egyelőre semmit nem közöltek.       Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek.     Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.     Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.     A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót - mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese.     Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet.     Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba.      Mark Rowley alig két héttel ezelőtt jelentette be, hogy a Scotland Yard kampányt indított a lakosság aktív bevonására a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba. A kezdeményezést bevezető március 6-ai tájékoztatóján elmondta: a hatóságok 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és ötszáz terrorellenes nyomozás van folyamatban.     A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője annak idején elmondta azt is, hogy a brit szolgálatok 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.     Március eleji sajtótájékoztatóján kijelentette: az elhárító ügynökségek figyelme a meglehetősen egyszerűen végrehajtható késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a tűzfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed.     A szerdai londoni merénylet után a francia miniszterelnök közölte, hogy a sérültek között francia iskolás gyermekek is vannak.      A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többnek az állapota válságos.     Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre.     May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).     A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.     Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.      Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.     Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.     Ezt a fokozatot sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe. (MTI)

Gyorshír: lövöldözés volt a brit parlamentnél, sok a sebesült

Lövöldözés történt szerdán a brit parlamentnél. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette.   A Reuters brit hírügynökség fotóinak tanúsága szerint legalább négy sérült fekszik a Westminster hídon, többen erősen véreznek, és úgy tűnik, nincsenek eszméletüknél.      Az egyik fényképen egy ember egy londoni autóbusz kerekei alatt fekszik.      Időközben bejelentették, hogy Theresa May brit kormányfőnek nem esett baja, biztonságban van, de azt nem fedték fel, hogy hol volt a merénylet idején.      A rendőrség közlése szerint egyelőre nem tudni, mi volt a késelős merénylő indítéka.      A brit   rendőrség egyelőre terrorista támadásként kezelia londoni parlament közelében történt incidenst, amíg a tények mást nem igazolnak - közölteék Twitteren. (MTI)  

Egy éve gyilkoltak Brüsszelben

Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról.     A repülőtéren tartott rövid és szűk körű megemlékezésen a várócsarnok előtt felállított emlékműnél Fülöp király koszorút helyezett el az áldozatokra emlékezve, a repülőtér egyik magas rangú alkalmazottja pedig felsorolta az elhunytak neveit és nemzetiségüket.     Ezzel a szertartással kezdődtek meg a megemlékezések a két helyszínen elkövetett terrortámadások áldozataira.     A királyi pár és a belga kormány képviselői ezt követően a Maelbeek metrómegállónál is koszorút helyeztek el.     A nap folyamán több helyen terveznek megemlékezéseket a belga fővárosban. Néma főhajtással egybekötött hivatalos megemlékezést tartanak a belvárosban, a tőzsde épületénél. Az Európai Bizottság székházának közelében felavatják a kettős terrortámadás áldozatainak emlékművét.     Körülbelül négy hónappal a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt. (MTI)

Márkanév lett Melania Trump

First Lady márkanéven új, helyi kézműves termékekkel rukkolt elő Donald Trump amerikai elnök feleségének, Melania Trumpnak a szülővárosa, a szlovéniai Sevnica.      A város kulturális, idegenforgalmi, sport és ifjúsági intézete olyan termékeket dobott piacra First Lady márkanév alatt, mint egy kékfrankos száraz vörösbor, egy különleges szalámi, továbbá különféle sütemények, kozmetikai készítmények, csokoládék, csokoládéval bevont szárított almaszeletek, valamint gyógyteák és porceláncsészék.      Rok Petancic, az intézet munkatársa a 24ur televíziónak elmondta: termékeik olyan elegánsak, mint az amerikai first lady maga és már felkeltették több nemzetközi internetes portál érdeklődését. Nemrég a brit Decanter bormagazin cikkezett a kékfrankosról, az amerikai Time pedig a szalámiról és Szlovéniáról közölt írást weboldalán - hangsúlyozta.      Petancic jelezte, hogy a reklám hatására megrendelések is érkeztek a First Lady márkanévvel fémjelzett sevnicai kékfrankosra. A megrendelőket pedig egyáltalán nem érdekelte az ár, az első 300 palack két nap alatt elfogyott - mondta.      A város egyebek között új arculatot és új logót is kapott, amelyen az olvasható: Látogassa meg Sevnicát (Visit Sevnica).      A településen az amerikai választások óta kapható Melania Trumpról elnevezett palacsinta, poharas desszert és méz is, ám a legnagyobb médiafigyelmet a Melania-torta kapta, amellyel egy helyi pékség rukkolt elő még tavaly.      A Ljubljanától mintegy 60 kilométerre keletre, a Száva folyó alsó völgyében fekvő Sevnica korábban az iparáról volt híres, ma egyre inkább bővül a turizmus. Az első írásos emlékek a helyről a 13. századból származnak. A települést akkor Liehtenwalde néven említik. A helység 1322-ben piaci jogot kapott, de csak 1952-ben nyilvánították várossá. (MTI)

Ez a jó nő irodát kap a Fehér Házban

Donald Trump elnök lánya, Ivanka is irodát kap a Fehér Ház nyugati szárnyában, és minősített információkhoz is hozzáférhet majd, de hivatalos titulusa nem lesz, és nem lesz kormányzati alkalmazott sem - árulta el Ivanka Trump egyik jogásza.     Amióta Donald Trump hivatalba lépett, idősebbik lánya szinte minden fontos eseményen és tárgyaláson jelen van, legutóbb például az Angela Merkel német kancellárral folytatott gazdasági megbeszélések egyik résztvevője volt. Ivanka Trump férje, a 36 éves Jared Kushner milliárdos üzletember Donald Trump egyik főtanácsadójaként szintén a Fehér Házban dolgozik.     Jamie Gorelick, Ivanka Trump ügyvédje és etikai ügyekben illetékes tanácsadója hétfőn közölte: az elnök lányának nem lesz hivatalos tisztsége, de jogosult lesz hozzáférni a titkosított információkhoz és használhatja a Fehér Ház információs rendszerét is. Gorelick szerint Ivanka Trumpra ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, amelyeket a kormányzati alkalmazottaknak is be kell tartaniuk.     Az amerikai szövetségi törvények tiltják, hogy az elnök családtagjait kormányzati pozíciókba nevezzék ki. Az igazságügyi minisztérium jogi tanácsadói hivatala azonban nemrégiben állásfoglalást tett közzé, amelyben leszögezte: az elnöknek "különleges felhatalmazása van munkatársak alkalmazására", és ez tette lehetővé számára azt is, hogy a Ivanka lánya férjét, Jared Kushnert kinevezze főtanácsadónak.     Jamie Gorelick ezzel kapcsolatban megjegyezte: a minisztériumi állásfoglalás azt is világossá tette, hogy az elnök nyugodtan tanácskozhat a családtagjaival, ha ők magánemberként adnak tanácsot. (MTI)

Felborult egy magyar diákokat szállító kisbusz, ittas volt a sofőr

A dévai magyar tannyelvű Téglás Gábor Gimnázium diákjait szállította iskolába az a kisbusz, amely hétfő reggel felborult Vajdahunyad és Déva között - írták az erdélyi magyar hírportálok. A buszban utazó diákok súlyosabb sérülések nélkül megúszták a balesetet.      A kisbusz Vajdahunyadról szállította a térség egyetlen magyar iskolájába a gyermekeket. A Maszol.ro című portál közlése szerint a 16 diák közül a legkisebb második osztályos, a legnagyobb tizenkettedikes volt. A sofőr elaludt a volánnál, a jármű letért az útról és felborult. A rendőség 0,34 mg/l alkoholkoncentrációt mutatott ki a 61 éves sofőr leheletében.      Kocsis Attila Levente, a dévai Téglás Gábor Gimnázium igazgatója a Krónika című napilap internetes oldalán közölt nyilatkozatában elmondta, a gyerekek egy részét a dévai, másik részét a vajdahunyadi kórházba szállították. Minkét kórház illetékesei arról tájékoztatták, hogy a diákok állapota jó és nagyon jó, egyikük sincs veszélyben. "A kórházba szállított gyerekek közül hárman maradnak bent megfigyelésre egy-két napot, ők a fejüket fájlalják és szédülnek, de sem a laboratóriumi eredmények, sem a komputertomográfos vizsgálatok nem mutattak ki sérülést. Az ijedtségen és horzsolásokon kívül szerencsére nem esett nagyobb bajuk" - mondta a Krónikának Kocsis Attila Levente.      A Maszol.ro portál úgy értesült, hogy hétfőn nem az a sofőr ült a volán mögött, aki rendszeresen vezeti a járművet. Az igazgató a Krónikának elmondta: a buszt egy szállítási vállalat működtette, és a történtek után az iskola szerződésbontásra készül. "Nagyobb felelősségérzetet várunk el egy gyerekeket szállító cég részéről" - szögezte la a tanintézet vezetője. (MTI)

Öngyilkos lett a nagyváradi lövöldözés gyanúsítottja

A román rendőrség szombat este azonosította a szerdai nagyváradi utcai lövöldözés gyanúsítottjának a tartózkodási helyét, amikor azonban el akarták fogni a férfit, kiugrott a negyedik emeleti nagyváradi lakás ablakán, és meghalt - közölte a Mediafax hírügynökség.     A 38 éves férfi szerdán egy nagyváradi utcán fegyverrel megsebesítette a volt barátnője partnerét, majd a nőt betuszkolta egy gépkocsiba és elhajtott vele. Pár órával később a város peremén találták meg a gépkocsit a főbe lőtt 24 éves nő holttestével. A férfi ellen nemzetközi körözést adtak ki. A hatóságok attól tartottak, hogy elhagyta az országot, és Magyarország felé távozott.     A rendőrség már közvetlenül a bűntény elkövetése után is kereste a nagyváradi lakásban a férfit, de akkor nem találta ott. A lakást azonban megfigyelés alatt tartották, és észlelték a gyanúsított későbbi megjelenését.     A hírügynökség beszámolója szerint a férfi túlélte a zuhanást, de a mentőautóban, útban a kórház felé meghalt. (MTI)

Ellopták Trump egyik emberének laptopját

Ellopták a Donald Trump amerikai elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat egyik munkatársának laptopját New Yorkban, a Trump-torony részletes alaprajzával és Hillary Clinton volt külügyminiszterre vonatkozó adatokkal.      A laptop a Secret Service munkatársának autójából tűnt el Brooklynban még csütörtökön, de csak pénteken este hozták nyilvánosságra.       A szolgálat közlése szerint a tárolt adatok kódoltak, elvileg nem lehet hozzájuk férni, és titkosított adatok nincsenek a számítógépben.       Olyan bizalmas dokumentumok viszont vannak a gépben, mint például a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt e-mail-botrányának büntetőjogi vizsgálatára vonatkozó részletek vagy a Trump-torony veszély esetére kijelölt evakuálási útvonalai.       Eltűnt a gépkocsiból a titkosszolgálat zártláncú kommunikációra használt rádiója is, amely azonban szintén kódolt.       Az incidens riadalmat keltett, hiszen Trump elnök családja - felesége és kisfia - egyelőre, a tanév végéig még a Trump-toronyban lévő lakrészben lakik, s a Trump-vállalatbirodalom központja is a felhőkarcolóban van. (MTI)

Agyonlőttek egy fiatal nőt Nagyváradon, keresik a gyilkost

A rendőrség feltételezése szerint féltékenység miatt szerdán lövöldözött egy férfi Nagyváradon, megsebesítve egy másikat, majd elrabolta és agyonlőtte volt barátnőjét - adta hírül a Digi24 román hírtelevízió.      A gyilkos férfi egy csokor virággal ment volt barátnője lakására, ahol a 24 éves nő jelenlegi barátjával, egy 41 éves férfival volt. Becsengetett és elmondta, hogy virággal jött, mire a nő lement a kapuhoz, majd jelenlegi barátja is megjelent az udvaron. Ekkor a féltékeny férfi pisztolyt rántott, többször rálőtt a nő barátjára, akit könnyebben megsebesített. A szomszédok vallomása szerint ezek után a nőt autójába kényszerítette, majd elhajtott.      A rendőrség egy óra múlva megtalálta a járművet, benne a nő holttestével.       A rendőrség nagy erőkkel keresi a gyilkost. (MTI)

Drónnal támadhat a CIA

A The Wall Street Journal című amerikai üzleti lap szerint Donald Trump elnök kibővítette a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) jogkörét, lehetővé téve számára, hogy dróntámadásokat is indíthasson feltételezett terroristák ellen.     A lap hétfőn meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte az információt. Értékelése szerint ez jelentős változás Barack Obama előző elnök politikájához képest, amely korlátok közé szorította a CIA paramilitáris tevékenységét. Korábban ugyanis a hírszerző ügynökség nem, csakis a védelmi minisztérium, a Pentagon hajthatott végre dróncsapásokat a terrorizmussal gyanúsítottak ellen.     A The Wall Street Journal információit sem a védelmi minisztérium, sem a CIA nem kívánta kommentálni. A lap megjegyezte: nem világos, hogy a CIA új jogkörei pontosan mire és mely térségekre terjednek ki.     A lap szerint ezzel a döntéssel megszakad az az együttműködés, amely Barack Obama elnöksége idején alakult ki a CIA és a Pentagon között. E gyakorlat szerint a CIA drónokat és más hírszerzői eszközöket használt a feltételezett terroristák helyének beazonosításához, majd ezt követően a Pentagon rendelte el és hajtotta végre a katonai csapásmérést. Így likvidálták amerikai drónok segítségével 2016-ban Pakisztánban például Manszúr mollát, a szélsőséges tálibok Omár molla halála után megválasztott új vezetőjét.     Donald Trump korábban többször jelezte, hogy szeretné felgyorsítani az Iszlám Állam terrorszervezet és más terroristacsoportok elleni harcot. Ezért - írja a The Wall Street Journal - az elnök már februárban megadta a CIA-nak a felhatalmazást dróntámadások végrehajtására. Akkor Észak-Szíriában légicsapásban megölték az al-Kaida néhai vezére, Oszama bin Laden vejét, Abu Hani al-Maszrit. A tényt a védelmi minisztérium be is jelentette - teszi hozzá a lap -, azt azonban nem közölték, hogy a légicsapást a CIA hajtotta végre.     Az Egyesült Államok a New Yorkot és Washingtont 2001. szeptember 11-én ért terrortámadásokat követő években kezdett rakétákkal felszerelt, pilóta nélküli harci gépeket használni szélsőségesek meggyilkolására. A tengerentúli drónbevetések George W. Bush elnök idején kezdődtek, és az Obama-kormány kibővítette ezeket a támadásokat.     A program bírálói szerint a célzott dróncsapások valójában a dzsihadista szervezetek erősödését és fegyveres támadásaik terjedését eredményezik világszerte. Az amerikai kormány tavaly júliusban elismerte, hogy dróncsapásai nem szándékoltan 116 civil áldozatot követeltek olyan országokban, amelyekkel az Egyesült Államok nem áll háborúban. (MTI)

Székely szabadság napja: incidens nélkül történt minden

Incidensek nélkül zárult Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és tiltakozás - mondta az MTI-nek Adina Chis, a román csendőrség marosvásárhelyi mobil egységének a szóvivője a rendezvény végén.      A többezres tömeg Autonómiát!, Magyar iskolát! jelszavakat skandálva, Kossuth-nótákat énekelve vonult Marosvásárhely főterére, ahol a prefektusi hivatal képviselője átvette a tüntetők képviselőitől, és iktatta a demonstráció petícióját. A tömeg a székely himnusz eléneklése után feloszlott.      A mostoha időjárási viszonyok között megtartott rendezvényen kevesebben vettek részt, mint az elmúlt évek hasonló rendezvényein. A felvonulás után a marosvásárhelyi kultúrpalota dísztermében ünnepélyes keretek között adták át a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kitüntetését, a Gábor Áron-díjat az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselőinek. (MTI)

Székely embernek nem gond az eső

Szakadó esőben kezdődött el péntek délután a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés és felvonulás Marosvásárhelyen, a székely vértanúk emlékművénél.      Ezrek gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket a Habsburg-ellenes székely szervezkedés 163 évvel ezelőtt kivégzett vértanúinak emlékművénél, és a prefektusi hivatal elé vonulva nyilvánítsák ki a székelység autonómiaigényét.      A csendőrség és a rendőrség nagy erőkkel biztosítja a tömegrendezvényt, amelyre egész Székelyföldről érkeztek autóbuszokkal résztvevők. A megemlékezés bejáratainál a csendőrség megakadályozta, hogy fa zászlórúdra tűzött székely és magyar zászlókkal lépjenek be a résztvevők a tüntetés helyszínére. (MTI)

Borzasztó: az összes pelikánt elaltatták a bécsi állatkertben

Madárinfluenzás megbetegedés miatt az összes pelikánt elaltatták pénteken a schönbrunni állatkertben - közölte az állatkert orvosa.      Már kedden elaltattak egy pelikánt - más néven borzas gödényt (Pelecanus crispus) -, mert madárinfluenzát diagnosztizáltak nála. A nagyméretű vízimadár még hétfőn betegedett meg. Ezt követően a többi húsz madarat is megvizsgálták és kiderült, hogy mind elkapta a vírust.      Thomas Voracek, az állatkert orvosa azt közölte, hogy a pelikánok elaltatása a hatóságokkal egyetértésben és az állatkert madárállományának védelmében történt.      Az orvos tájékoztatása szerint az állatkertben található további 800 madarat továbbra is kiemelten figyelik, ketreceiket fertőtlenítették, és néhány részleget bezártak. Voracek azt mondta, hogy a vírus csak a madarakra veszélyes, más állatfajokra és emberekre nem.      A madárinfluenza miatt már decemberben óvintézkedéseket vezettek be a bécsi állatkertben, a pelikánokat és a flamingókat sátorban különítették el, valamint fertőtlenítették az állatok lakóhelyeit. Egyelőre nem tisztázott, hogy a madarak hogyan fertőződhettek meg mégis, de a szakértők arra gyanakszanak, hogy a vadon élő szárnyasoktól kaphatták el a betegséget.      A schönbrunni állatkertben élt borzasgödény-kolónia világviszonylatban is jelentős volt, a zoológusok egyelőre nem tudják, pótolható-e valaha. (MTI)

Egy jó nő nagy hatással van az amerikaiakra

Év eleje óta jelentősen nőtt az amerikai first lady, Melania Trump népszerűsége az Egyesült Államokban - derült ki a CNN amerikai hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet közös felméréséből.     A helyi idő szerint szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint míg januárban a megkérdezetteknek csak 36 százaléka nyilatkozott kedvezően a január 20. óta hivatalban lévő Donald Trump amerikai elnök feleségéről, addig most 52 százalékuk dicsérte őt. A március elején készült felmérés alapján a megkérdezettek 32 százalékának változatlanul negatív a véleménye Melania Trumpról, 12 százalékuknak nincs is véleménye a first ladyről, 3 százalékuk pedig soha nem is hallott róla. Melania Trumpot a férfiak 58 százaléka és a fehér amerikaiak 60 százaléka ítéli meg kedvezően, míg a nők körében jelenleg ez az arány 46 százalékos.     A szlovén születésű egykori topmodell egyelőre nem a Fehér Házban lakik, a tanév végéig a kisfiával, a 10 éves Barronnal New Yorkban marad, s várhatóan nyáron költözik át Washingtonba, az elnöki rezidenciára. Eddig csak alkalmanként utazott az amerikai fővárosba, legutóbb éppen szerdán, amikor a nemzetközi nőnap alkalmából díszebédet adott női politikusoknak. A first lady minden hétvégéjét Floridában tölti Trump elnökkel.     A sajtóban sokáig folyt a találgatás, hogy Melania Trump egyáltalán beköltözik-e a Fehér Házba, de ez immár nem vita tárgya: a munkáját segítő stáb tagjainak egy részét ugyanis már szerződtették. (MTI)

Vicc: 10 ember vonulhat fel Marosvásárhelyen a Székely szabadság napján

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal a honlapján közzétett sajtóközleményben jelentette be szerdán, hogy a pénteken tartandó székely szabadság napjára csak a székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezést hagyta jóvá, a résztvevők felvonulását nem, és még kevésbé azt, hogy a résztvevők az úttesten vonuljanak.      A polgármesteri hivatal megjegyezte: a szervezők rendelkezésére bocsátja a Mihai Eminescu Központ nagytermét, "hogy ott kulturális rendezvényeket tartsanak a székely szabadság napja alkalmából". Azt is hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal "jóvá hagyta hogy legfeljebb tíz résztvevő a prefektusi hivatalhoz menjen, és ott petíciót nyújtson be, amint azt a törvény írja" - áll a közleményben. A hivatal álláspontja szerint a székely szabadság napja résztvevői kizárólag a járdán távozhatnak a megemlékezés helyszínéről. (MTI)

Ajaj! Az EU-ban többen, Magyarországon kevesebben születtek

Az Európai Unióban mintegy 40 ezerrel több, Magyarországon viszont ötezerrel kevesebb gyermek született 2015-ben a tizenöt esztendővel korábban regisztrált adatokhoz képest - hozta nyilvánosságra szerdán az Eurostat.      Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése az élve születések számát vizsgálta az Európai Unió tagországaiban a két említett évet összehasonlítva. Eszerint Magyarországon 2001-ben 97 ezer gyermek születését jegyezték, 2015-ben viszont 92,1 ezerét. Ezzel Magyarország Csehország (közel 111 ezer) mögé és Görögország (mintegy 91,8 ezer) elé került. A termékenységi ráta viszont emelkedett Magyarországon, a 2001-ben mért 1,31-hez képest 2015-ben 1,45 volt. Az uniós átlag 1,58 volt a felmérés szerint.      Az Európai Unió országai között 2015-ben a legtöbb, mintegy 800 ezer születést Franciaországban regisztrálták a másfél évtizeddel korábbi adatokhoz viszonyított csökkenés ellenére.      Az Egyesült Királyságban jelentős emelkedést, mintegy 776 ezer születést jegyeztek két évvel ezelőtt, Németországban enyhe emelkedés mellett 737 ezer élve születés volt, Olaszországban (485 ezer) a korábbi adatokhoz képest csökkenést mértek, Spanyolországban (mintegy 420 ezer) növekedést tapasztaltak, Lengyelországban a születések száma stabil emelkedés mellett majdnem elérte a 370 ezret 2015-ben.      Az uniós statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a tagországok közül 2015-ben a 15 évvel korábbi adathoz képest emelkedett a születések száma Svédországban (25,6 százalékkal), Csehországban (22,1 százalékkal), Szlovéniában (18,1 százalékkal) és az Egyesült Királyságban (16,1 százalékkal). A legnagyobb csökkenés Portugáliában (24,2 százalékkal) volt, utána Hollandiában 15,8 százalékkal), Dániában (11,1 százalékkal) és Romániában (10,4 százalékkal) esett a legnagyobb mértékben a születések száma.      A vizsgált évben a gyermeket először vállaló édesanyák átlagéletkora 27,9 év volt Magyarországon, e téren megelőzte az uniós átlagot (28,9), így Magyarország Észtország (27,2) és Csehország (28,2) között helyezkedett el. Az unió országai között az először gyermeket vállaló anyák átlagéletkora Bulgáriában volt a legalacsonyabb (26 év), Olaszországban pedig a legmagasabb, ahol a nők átlagosan 30,8 évesen vállaltak először gyereket 2015-ben - közölte az Eurostat. (MTI)

Kefírrel és fertőtlenítővel öntöttek le feministákat

Kefirrel és zöldszínű fertőtlenítő oldattal öntötték le szerdán Kijevben a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakozó felvonulás résztvevőit.      Feministák egy csoportja vonult fel az ukrán fővárosban a nemzetközi nőnapon, hogy felhívja a figyelmet az országban zajló nők elleni erőszakra. Okszana Bliscsik, a kijevi rendőrség szóvivője elmondta, hogy négy támadót vettek őrizetbe. A hatósági közlemény szerint a rájuk támadó fiatalok egyetemisták, akik elmondásuk alapján így akarták kifejezni tiltakozásukat a demonstráló nőjogi aktivisták állításaival szemben, valamint felhívni magukra a figyelmet.      A szóvivő a 112 Ukrajina hírtelevíziónak elmondta, hogy az őrizetbe vett fiatalokat garázdaság vádjával eljárás alá vonják, és valószínűleg pénzbírságot szabnak ki rájuk.      A felvonulás szervezői - mint elmondták - akciójukkal az erőszak minden formája ellen tiltakozni kívánnak "a szülőszobától a katonai sorozóirodákig". Már előző nap jelezték, hogy fenyegetéseket kaptak ismeretlenektől.      A nőjogi demonstrálók egyebek között követelték a családon belüli erőszakot tiltó isztambuli konvenció ratifikálását az ukrán parlamenttől, valamint a nemek közötti jogi egyenlőtlenségek ellen szólaltak fel. Az akció résztvevői "a munkám az én választásom", "az emberi jogok mindenki megilletnek", "az ököl a gyengék fegyvere", a "nők helye (nem) a konyhában van" és hasonló feliratú transzparensekkel vonultak fel.      Ezenkívül a szervezők felhívták figyelmet arra, hogy Ukrajnában a nők kevesebbet keresnek a férfiaknál, miközben ingyen házi munkát végeznek. Tiltakoztak az ellen, hogy a jelenlegi ukrán vezetés tervei között szerepel a nemzetközi nőnap ünnepének eltörlése, amelyet a "dekommunizáció" jegyében a szovjet múlt maradványának minősítenek. A nemzetközi nőnap jelenleg még munkaszüneti nap, egyike a társadalmi ünnepek legjelentősebbjeinek. Egyes tervek szerint a jövőben át akarják keresztelni a család ünnepnapjává.      Hírforrások nem hoztak  nyilvánosságra becsléseket arról, hogy hányan vettek részt a nők jogaiért rendezett demonstráción, a helyszínen készített videofelvételek alapján egy-két százan lehettek.      Sajtójelentések szerint szerdán több ukrán nagyvárosban is rendeznek hasonló demonstrációt a nőnap alkalmából. (MTI)

Nem semmi, amit a nőkkel kapcsolatban mondott a kazah elnök

A nemzetközi nőnap alkalmából a nőkkel szembeni gáláns bánásmód fogásaival tréfálkozott kedden Nurszultan Nazarbajev kazah elnök - közölte az Interfax orosz hírügynökség.      "Ha tetszeni akarsz egy nőnek (...) és szép, mondd neki azt, hogy okos" - ajánlotta a férfitársainak Nazarbajev a közép-ázsiai ország nőtársadalmának meghívott képviselői előtt. "Ha nem néz ki annyira jól, mondd, hogy szép. Ha egyik sem jönne be, mondd azt, hogy +Mennyire lefogytál!+" - mondta köszöntő beszédében.      "Azért hívtam meg önöket ezen a csodálatos ünnepen, hogy az önök személyén keresztül nők napja alkalmából felköszöntsek minden kazah nőt és az ország állampolgárainak jobbik felét. Hogy jó egészséget, sikereket, boldogságot, türelmet és családi áldást kívánjak nekik" - tette hozzá a 76 éves elnök.      Kazahsztán a leggazdagabb a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságok közül, s az országnak már negyedszázada Nazarbajev az elnöke. A kazah parlament hétfőn hagyta jóvá azt az alkotmánymódosítási csomagot, amelynek értelmében a jövőben az elnöki jogkörök egy részét a törvényhozásra és a kormányra ruházzák át. A jelenleg érvényben lévő alkotmány szerint a még szovjet időszakban hatalomra került Nazarbajev nevezi ki a kormány tagjait, az általa vezetett Nur Otan (Haza Pártja) párt pedig gyakorlatilag uralja a törvényhozást, amelyben nincsenek valódi ellenzéki erők.

Merkel Trumphoz készül

Angela Merkel német kancellár március 14-én Washingtonban megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel - erősítették meg pénteken német kormányzati források a washingtoni kormánykörökből kiszivárgott értesülést.      A német kancellár eddig csak telefonon beszélt az új amerikai elnökkel, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén.       Donald Trump hivatalba lépése óta a német-amerikai kormányzati viszony az előző elnök, Barack Obama idejéhez képest hűvös. Angela Merkel és kormányának tagjai az új washingtoni vezetéssel kapcsolatban rendre a közös értékek és a többoldalú, multilaterális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.      A német kormány tagjai közül eddig Sigmar Gabriel külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter folytatott hivatalos megbeszélést Washingtonban a Trump-adminisztráció hivatalba lépése óta. Amerikai részről Mike Pence alelnök, Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter látogatott Németországba.       Rex Tillerson a világ legfejlettebb államait és legnagyobb feltörekvő országait, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport februári bonni külügyminiszteri találkozóján vett részt, Mike Pence és James Mattis pedig az ugyancsak februárban tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).       Valamennyien kiemelték, hogy Washington a NATO és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében érdekelt, és elvárja az észak-atlanti szövetség tagjaitól, hogy a 2014-es walesi csúcstalálkozón tett vállalásnak megfelelően a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékának megfelelő összeget fordítsanak védelemre.      A német sajtóban a müncheni biztonságpolitikai konferenciával kapcsolatban  kiemelték, hogy az alelnök és a védelmi miniszter is igen szűkszavú volt az amerikai kormánytagok eddigi fellépéséhez képest, rövid előadást tartottak, és a hagyományoktól eltérően beszédük végeztével nem maradtak a színpadon, hogy válaszoljanak a hallgatóság kérdéseire. Ez értékelések szerint arra utalhat, hogy még nem készült el teljesen az új amerikai kormány kül-, és védelempolitikai stratégiája.      Németországban a politikai kapcsolatok mellett a világgazdasági rendszer lehetséges átalakulása, és mindenekelőtt a német-amerikai gazdasági kapcsolatok változásának lehetősége okoz aggodalmat Donald  Trump elnöki tevékenységével kapcsolatban. Az aggodalmak felerősödtek, amikor januári hivatalba lépése előtt egy lapinterjúban idejétmúlt szövetségnek nevezte a NATO-t, és azt mondta, nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy erős-e vagy gyenge az Európai Unió, továbbá kilátásba helyezte, hogy 35 százalékos védővámmal sújtják a német autóipart.       A gazdasági kapcsolatok lehetséges átalakulása azért jelentős kérdés Németországnak, mert gazdaságának egyik fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere. (MTI)

Emberi tévedés okozhatta a veronai tragédiát

Az ügyészségi vádemelésre várva a veronai autópálya-rendőrség már kialakította véleményét a magyar autóbusz januári olaszországi katasztrófájáról, emberi tévedéssel magyarázza azt - mondta Girolamo Lacquaniti, a veronai Polstrada autósztráda-rendőrség parancsnoka az MTI-nek pénteken. A hírügynökségnek Angela Barbaglio államügyész is nyilatkozott.       A Polstrada az első percektől jelen volt az olaszországi A4-es autópálya veronai szakaszán január 20-án történt baleset helyszínén. A szerencsétlenül járt busz a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és kísérőit szállította. A tragédiában 16-an veszítették életüket és 26-an megsérültek.      "A baleset okait ki lehet következtetni, annál is inkább, mivel semmi nem utal a jármű műszaki meghibásodására. Véleményünk az, hogy a balesetet emberi tévedés okozta" - jelentette ki Girolamo Lacquaniti. A Polstrada értékelése azokat a korábbi feltételezéseket erősíti meg, hogy a szerencsétlenséget a sofőr hirtelen rosszulléte vagy elalvása okozhatta.      A veronai ügyészség január 21-én indított vizsgálatot gondatlanságból elkövetett többrendbeli emberölés címén akkor még ismeretlennel szemben. Január végén az ügyészség a balesetkor vezető sofőrt nevezte meg gyanúsítottként, aki olasz sajtóértesülések szerint az - azóta már Magyarországra szállított - súlyos sérültek egyike.      Girolamo Lacquaniti elmondta, hogy a magyar diákokat szállító busz balesete "nagyon jelentős és drámai" esemény volt a Polstrada és Verona városa számára is. A parancsnok Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közeljövőben Veronába tervezett látogatását megtiszteltetésnek nevezte. Elmondta, hogy a szerencsétlenség óta folyamatos kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal, és nem csak a vizsgálat miatt, hanem mivel "életre szóló emberi kapcsolat jött létre a veronai Polstrada emberei és a magyarok között". Girolamo Lacquaniti hozzátette, hogy folyamatosan kapnak híreket a busztragédia túlélőiről, és azóta is tartják a kapcsolatot a Veronában élő magyarokkal, akik a baleset után segítettek.      A vizsgálatot vezető Angela Barbaglio államügyész az MTI-nek elmondta, hogy a szakértői jelentésekre 90 napot adtak, és ebből eddig negyven nap telt el. A veronai egyetem orvosszakértői csoportjától minden egyes áldozat halála pontos okainak meghatározását várják, mivel "ez is hozzájárul a baleset dinamikájának megértéséhez". Mérnökszakértőt bíztak meg a jármű műszaki állapotának felmérésével, és további egyetemi professzort a baleset helyszínének, vagyis az autósztrádaszakasz állapotának, a szalagkorlátnak és a buszt megállító felüljárófalnak a vizsgálatával, hogy kiderüljön, ezek mennyire befolyásolták a baleset kimenetelét.       Az ügyész megerősítette, hogy a vizsgálat gyanúsítottja jelenleg a járművet vezető sofőr, aki súlyos sérülései miatt a baleset óta nem tért magához. Hangsúlyozta, hogy a magyar hatóságokkal szoros együttműködésben dolgoznak, a járműre és például a sofőr baleset előtti egészségi állapotára vonatkozó összes dokumentáció összegyűjtésével.       Az ügyészség a szakértői vizsgálatok értékelése után dönt a jogi lépésekről. "Az ügy súlyossága miatt igyekszünk minél előbbi válaszokat adni, de konkrétabbat talán a nyár folyamán tudunk mondani" - mondta Angela Barbaglio.       A vizsgálatban részt vevő másik ügyészt, Nicola Scalabrinit Bolognába helyezték át, utódját még nem nevezték ki. 

Borzalmas bányakatasztrófa történt a szomszédban

Legalább nyolc bányász meghalt, kilenc pedig súlyosan megsérült egy sújtólégrobbanásban csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lviv megye egyik bányájában.      Mihajlo Volinec, a független bányászszakszervezet vezetője a Facebook közösségi portálon számolt be a balesetről, amely a Lvivvuhillja vállalat Sztepova nevű szénbányájában történt.       A robbanáskor 172 bányász tartózkodott a mélyben. A legfrissebb jelentések szerint a túlélő bányászokat mind a felszínre hozták.       A robbanás 550 méteres mélységben történt, a detonáció következtében beomlott a bánya falának egy része.       Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök lemondta minden programját, és a Lviv megyei bányához utazott, hogy személyesen tájékozódjon a szerencsétlenség részleteiről - közölte sajtótitkára, Dmitro Sztoljarcsuk a Facebookon.       Szvjatoszlav Ceholko, az elnöki sajtóosztály vezetője arról tájékoztatott, hogy Petro Porosenko államfő biztonsági vizsgálatot rendelt el az ország összes szénbányájában.       A Lvivvuhillja állami vállalat a lviv-volinyi szénmedence déli részén működtet bányákat. A megyeszékhelytől, Lembergtől (Lviv) mintegy 80 kilométerre északra fekvő Szokal járási Hluhiv faluban lévő Sztepova bányában 1978 óta folyik szénkitermelés. (MTI) (Fotónk illusztráció)

Trump: Egy nagy-nagy fal épül

Felelőtlenség kontroll nélkül beengedni az Egyesült Államokba olyan helyekről érkezőket, ahol nem lehet őket megfelelőképpen ellenőrizni - jelentette ki az amerikai kongresszus két háza előtt mondott beszédében Donald Trump amerikai elnök.     Donald Trump leszögezte: megvédi Amerikát a "radikális iszlám terrorizmustól". Megerősítette, hogy az amerikai-mexikói határra ígért fal megépül. Mint fogalmazott: nemsokára megkezdődik "egy nagy-nagy fal építése a déli határokon".          Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy betartatják a bevándorlási törvényt, és kormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy az amerikai települések biztonságosak legyenek. "Mi azt akarjuk, hogy minden amerikai sikeres lehessen, de ez nem történhet meg káoszban, amikor a törvénytelenség az úr" - fogalmazott.     Emlékeztetett rá, hogy választási ígéreteit eddig betartotta. Felsorolta, hogy mely nagyvállalatok vezetőivel tárgyalt eddig munkahelyteremtés és a munkahelyek megőrzése érdekében. (MTI)

Trump megfejtette az Oscar-égés titkát

Donald Trump amerikai elnök szerint a vasárnapi Oscar-gála díjátadóján amiatt támadt zűrzavar, mert a rendezvény résztvevői túlságosan a politikára összpontosítottak.     Trump a Breitbart News hírportálnak adott interjúban fejtette ki véleményét arról, ami a vasárnap éjszakai Oscar-gálán történt, amikor a legjobb film kihirdetésekor a két műsorvezető rossz borítékot kapott, és tévesen nevezte meg a Kaliforniai álom című filmet győztesnek.      "Azt hiszem, túlságosan a politikára összpontosítottak, és ezért nem tudták összehozni a végét" - mondta az elnök. "Egy kicsit szomorú volt. Elvett az Oscar-gálák varázsából" - fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy ő már volt vendég Oscar-gálán, de a mostaniból "hiányzott valami különleges, és szomorú, hogy így ért véget".     A Breitbart Newsnak adott interjújában Trump elnök kitért a The New York Times című napilapra is. Meglátása szerint a lapnak "ördögi szándékai" vannak és hazugságokat jelentet meg. Ezzel összefüggésben utalt a The New York Times egyik tavaly tavasszal megjelentetett hosszas - a címlapon induló - riportjára, amely arról szólt, hogy az akkor még az elnökjelöltségért versenyben lévő Donald Trump évekkel korábban több nőt is zaklatott volna. A riport megjelenése után az egyik megszólaltatott nő azonban cáfolta a lapban megjelenteket, mondván, olyat adtak a szájába, amit nem is mondott. Donald Trump a hétfőn megjelent interjúban nehezményezte, hogy a lap azóta sem kért tőle bocsánatot.     Az elnök hangsúlyozta, hogy korábbi megjegyzései arról, hogy a média "a nép ellensége", nem a média egészére vonatkoztak, hanem csak a szerinte hazug híreket közlő sajtóorgánumokra. Úgy vélte, hogy a média egy része "összehangolt erőfeszítésekkel mossa össze" azt, hogy ő különbséget tett a hamis híreket közlő média és általában a média között. (MTI)

Magyar beszédük miatt bántalmaztak három fiatalt

Bántalmaztak három fiatalt szombat hajnalban Kolozsvár belvárosában, az utcán. A Stiridecluj.ro hírportál arról számolt be, hogy a fiatalokra azért támadtak rá, mert magyarul beszéltek. Az összetűzés tényét a rendőrség megerősítette, de az okokat még vizsgálják.     A hírportál egy szemtanúra hivatkozva közölte, hogy egy belvárosi utcán a három fiatal amiatt került összetűzésbe egy másik csoport tagjaival, mert magyarul beszéltek. A szóváltás dulakodásba torkollott, amire az egyik támadó gázpisztolyt vett elő, és előbb a levegőbe, majd az egyik magyar fiatal felé lőtt, és fejbe vágta a fegyverrel. A fiatal megsérült. A tanú arról számolt be a portálnak, hogy az összetűzés helyszínén a rendőrség is vizsgálódott.     Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek megerősítette az összetűzés tényét. Hozzátette: az okokat, és azt, hogy valóban történt-e fegyverhasználat, még vizsgálják.     A szóvivő elmondta, a rendőrséget hajnali négy óra körül riasztották a Central áruház melletti utcába. A rendőrök három 26 és 31 év közötti magyar nemzetiségű fiatalt találtak a helyszínen, akik azt mondták, hogy két férfi támadt rájuk. A három fiatalt kórházba szállították, ezért nem lehetett tőlük vallomást kérni. A szóvivő hozzátette, a bántalmazottak várhatóan a nap folyamán tesznek panaszt bántalmazás és minden bizonnyal fenyegetés miatt is a rendőrségen.     "Egyelőre nem tudom megerősíteni, hogy a konfliktus hátterében a bántalmazottak magyar beszéde állt volna. A fegyverhasználatot sem tudom megerősíteni, de az egyik sérült azt mondta a helyszínelő rendőrnek, hogy pisztoly nyelével verték fejbe. Folyamatban van a tanúk kihallgatása is, és a környék térfigyelő kameráinak ellenőrzése" - mondta az MTI-nek Carmen Jucan.     Hozzátette: az ügynek már vannak gyanúsítottai, és a rendőrség most ellenőrzi, hogy valóban részesei voltak-e a szombat hajnalban történt incidensnek. http://www.stiridecluj.ro/social/scandal-in-centrul-clujului-un-grup-de-tineri-a-fost-atacat-cu-pistolul-pentru-ca-vorbeau-maghiara (MTI)