TIME DATE
Ma Szt. István és István nap van.

Hajdú + Bihar

Megöltek egy férfit Polgáron: videó

Megöltek egy embert Polgáron hétfő este - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon keddre virradóra.     Azt írták, hogy a férfi a főtéren szórakozott, amikor haragosa odalépett hozzá és egy késsel többször megszúrta.     A sértett a kórházba szállítása közben meghalt.     A rendőrök a helyszínen elfogták a támadót, egy 38 éves polgári férfit. Őrizetbe vették és kihallgatták, emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak vele szemben büntetőeljárást - olvasható a közleményben. (MTI)

Sok napsütés: ilyen idő lesz a héten

A héten is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Augusztus 20-án is száraz idő várható, kánikulával. A hét második felében mérséklődik a meleg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.     Hétfőn napos idő várható, de a nyugati határvidék fölé délután, este besodródhat egy-egy zivatar. A legmagasabb hőmérséklet 29 és 34 fok között alakul.     Kedden, augusztus 20-án túlnyomóan napos idő lesz, csapadék nem valószínű, de Sopron térségében lehet egy-egy zivatar. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz, napközben 30-34 fokig melegszik fel a levegő. Budapest térségében gyengén felhős, száraz idő valószínű, többnyire mérsékelt légmozgással, a délelőtti és esti órákban is. A hajnali 18 fokról 33 fokig emelkedik a hőmérséklet.     Szerdán több órára kisüt a nap. A nyugati és északi megyékben előfordulhat zápor, zivatar, másutt nem valószínű csapadék. A szél több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 16-22, a maximumhőmérséklet nyugaton 25, keleten 34 fok körül alakul.     Csütörtökön is többórás napsütés várható, csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A szél az ország keleti felében eleinte erős lesz, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.     Pénteken is sok lesz a napsütés, de helyenként kialakulhat zápor, zivatar. A leghidegebb órákban 14-19 fok lesz. Napközben 26-31 fokig melegszik fel a levegő.     Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett szórványosan valószínű zápor, zivatar. A szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökés is lehet. A minimumhőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű. A nappali maximumok 26 és 31 fok között alakulnak.     Vasárnap is jellemzően napsütéses lesz az idő, szórványosan várható zápor, zivatar. Zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19, a legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Egy 21 éves újvárosi srác álma

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság befejezte egy ügy vizsgálatát. Egy férfi tett feljelentést a rendőrségen arról, hogy Balmazújvárosban, a Bólyai utcában parkoló gépkocsiját 2019. augusztus 10-én ellopták. A rendőrök adatot gyűjtöttek, amely eredményeként rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőt. A nyomozás adatai szerint a 21 éves helyi lakos – aki soha nem rendelkezett vezetői engedéllyel – épp gyalogosan tartott haza, amikor észrevett egy parkoló autót, amely nyitva volt. Beült a járműbe és elhajtott a helyszínről, majd a kocsikázás végén a háza előtt leparkolt. A rendőrök a helyi lakost még aznap elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A férfi beismerő vallomást tett és elmondta, hogy régi álma volt, hogy jogosítványa legyen.  Vele szemben a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást. A nyomozó hatóság az ügy vizsgálati szakaszában elvégezte a szükséges eljárási cselekményeket, és az iratokat átadta az ügyészségnek.  

Súlyos baleset volt a 4-esen, autótűz Debrecenben

Összeütközött két személygépkocsi szombat délután a 4-es főúton, Hajdúszoboszló közelében, a Kötelesi útnál. A város hivatásos tűzoltói végzték a műszaki mentést a balesetnél, amelyhez a mentők is kiérkeztek. Az egység áramtalanította az autót és felitatta az úttestre kifolyt motorolajat, valamint hűtőfolyadékot. Az érintett útszakaszt félpályán lezárták. Kigyulladt egy személyautó szombaton Debrecenben, a Vágóhíd utcában. A jármű teljes terjedelmében égett, amikor a város hivatásos tűzoltói a helyszínre érkeztek. Az egység eloltotta a lángokat.

Árokba rongyolt egy autó a 33-as főúton

Árokba hajtott egy személyautó szombat reggel a 33-as számú főúton Debrecen és Nagyhegyes között. Egy ember kiszállt a járműből, az autó vezetője azonban beszorult, őt a debreceni hivatásos tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével szabadították ki a roncsból. A műszaki beavatkozást a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja, ami jelenleg is tart. A sérültért mentőhelikopter érkezett a helyszínre. A rendőrség lezárta az érintett útszakaszt.  

Bűnözött két debreceni srác Böszörményben

A hajdúböszörményi rendőrök rövid időn belül elfogták a két fiatalt. Bejelentés érkezett a rendőrségre 2019. augusztus 14-én éjszaka arról, hogy Hajdúböszörményben több gépjárműből különböző vagyontárgyakat loptak. Az egyenruhások adatgyűjtést végeztek és a beszerzett információk alapján megkezdték a feltételezett elkövetők felkutatását. A helyi körzeti megbízottak rövid időn belül elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 16 és 15 éves debreceni fiúkat, akiket a rendőrkapitányságon a nyomozók kihallgattak. Mindketten beismerő vallomást tettek. A nyomozás adatai szerint a fiatalok több autóból loptak és egy nyitott gépkocsit – a tulajdonos engedélye nélkül – használtak is.   Velük szemben a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság lopás vétség és jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

Nagy tűz volt Hajdúszovátnál

Felügyelet mellett is leégettek kétszáz bálát. Mintegy ötszáz körbálából háromszáz bála izzott be a szerda délutáni órákban Hajdúszováton, a szarvasmarhatelepen. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók két vízsugárral körülhatárolták a tüzet, a nem égő bálákat pedig munkagépekkel hordták el. Körülbelül kétszáz bálát felügyelet mellett égettek le.

Bedurvult a határ Ártándnál, kerültek a kisautók

Megnövekedett a határátlépés és a várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt elterelték a személygépjárműveket a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.   Tovább erősödött a határforgalom az Ártándi Határátkelőhelyre vezető úton, emiatt 2019. augusztus 14-én 17 óra 15 perctől a 42-es számú főút 44. kilométerszelvényében a Berettyóújfalu és Biharkeresztes közötti szakaszon forgalomterelésre kell számítani. Az Ártánd irányába közlekedő személygépjárművek forgalmát Mezősas-Berekböszörmény-Biharkeresztes felé terelik a rendőrök. A tehergépjárművek forgalmát a terelés nem érinti. UPDATE: Estére megszűnt a terelés, zavartalan a forgalom.

Volt baj elég: 24 óra helyi katasztrófakrónikája

Kedden két lakásban is életet mentett a szén-monoxid érzékelő Hajdú-Bihar megyében. Közúti baleset miatt vonultak Debrecenbe és Ebes közelébe. Avartűz miatt pedig Hajdúböszörménybe kapták a riasztást. Kedden két lakásban is életet mentett a szén-monoxid érzékelő Hajdú-Bihar megyében. Hajdúnánáson, a Csokonai utcában egy első emeleti fürdőszobában jelzett. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók mellett a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is vonult, akik méréseket végeztek, amelyek magas értékeket mutattak a vízmelegítő közelében. A gázszolgáltató a készüléket lezárta. Balmazújvároson, a Debreceni utcában is jelzett a szén-monoxid jelző. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók átszellőztették a lakást, a mentőszolgálat pedig megvizsgálta az ott lakókat, akik nem sérültek meg. Debrecenben, a Burgundia utcában két személygépkocsi ütközött össze, a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység átvizsgálta a járműveket és áramtalanította azokat.  Délelőtt egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze Ebes közelében a 4-es számú főúton. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket. Száz négyzetméteres területen a száraz gaz lángolt tegnap Hajdúböszörményben, a Petőfi-szőlőkertben. A tüzet a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók oltották el. Egy személyautó műszerfala égett Mikepércsen, a Debreceni utcában. Az ott lévők a lángokat a tűzoltók előtt eloltották, így a debreceni egység az utómunkálatokat végezte el. Nyolcszáz négyzetméteres területen az avar égett a 33-as számú főút mellett, a hatvankilencvenedik kilométerszelvénynél. A balmazújvárosi önkormányzati és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók két vízsugárral avatkoztak be. Fotós: Debreceni HTP, Hajdúböszörményi KÖ, Hajdúszoboszlói KÖ, Balmazújvárosi ÖTP

Nádudvar, a zöld város

250 millió forintból tovább szépül Nádudvar központja. Négy helyen újulnak meg a város terei. A kivitelezés heteken belül megindul. Fontos mérföldkőhöz érkezett Nádudvar Város Önkormányzatának egy évtizede meghatározott településfejlesztésimunkája. A fejlesztések célja, hogy a településen a lakosság, a vállalkozások és a Nádudvarra érkező vendégek számára egyaránt vonzó és fenntartható települési arculat jöjjön létre. Az Európai Unió által finanszírozott fejlesztés az alulhasznosított épület és zöldfelületek átalakítását, új funkciókkal való megtöltését tűzte ki célul. A projekt érinti az Emőd I-es tavat, az Emőd II-es tavat, a piacot és a társasházak közötti zöld területet. A fejlesztések hozzájárulnak a településrész jellegzetes arculatának megújításához a projekt által érintett négy helyszínen: az Emőd I-es és és II.es tónál, a piacon és a társasházak közötti területen. A projekt elemei: Emőd I-es tó: Polgármesteri Hivatal és a tavat összekötő sétány kialakítása, sétautak létesítése, zöldfelületnövényállományának rekonstrukciója lombhullató fák telepítésével, a tó melletti elhanyagolt lakóépület udvarán parkoló kialakítása, kerékpártároló, kukasziget kialakítása, a tó végén lévő zsilip felújítása. Emőd II-es tó: zöldfelület növényállományának rekonstrukciója lombhullató fák telepítésével, nádas kiirtása, fasor építése, görkorcsolyapálya kiépítése, fásítás, kerítésépítés, kutya futtató kialakítása, városi aktív rekreációs zöld területek kialakítása. Piac: fedett árusítóhelyek és padok kialakítása, energiahatékonysági intézkedések, napelem felhelyezése. Társasházak közötti terület: zöldterület teljes megújítása, beton kibontása, parkolók járdák megújítása, belső környezet rendbetétele, lombhullató fák ültetése, szelektív szigetek, kukatárolók, kerékpártárolók kialakítása, energiatakarékos lámpatestek cseréje, épített környezet arculatának megújítása, függőleges növényfelületekkel való takarás városi klímatűrő, őshonos növényfajokkal. PROJEKTADATOK Projekt megnevezése és egyedi azonosítója: Zöld város kialakítása Nádudvaron (TOP-2.1.2-15-HB1- 2016-00009) A projekt kezdete: 2017. 07. 01. A projekt fizikai befejezése: 2019. 12. 15. A támogatás összege: 250.000.000 Ft. Projekt összköltsége: 250.000.000 Ft. Támogatási intenzitás: 100% Kivitelezés: TVG Beruházó Kft., NÁDÉP Kft. További információ kérhető: Szakács Eszter projektmenedzser Elérhetőség: 4181 Nádudvar, Petőfi Sándor u. 13. (tel: + 36 (54) 527-113, email: info@tvg-nadudvar.hu Nádudvar Város Önkormányzata a Széchenyi 2020 program keretében 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Emőd-tavak, a piac és a társasházak közötti területek megújítására. A Zöld város kialakítása Nádudvaron című projekt megvalósítása már megkezdődött, 2019 júniusában a kivitelezői kiírás elfogadásával elindult a fővállalkozó kiválasztása az érintett négy helyszínen elvégzendő munkákhoz. A beruházás a tervek szerint év végére befejeződik. A fejlesztés keretében a piacon tetőt kapnak az árusítóhelyek, a tavak mellett sétányokat, új zöldfelületet, görkorcsolyapályát és kutyafuttatót, a hivatal melletti telken parkolót és kerékpártárolót alakítanak.

Súlyos baleset Ebesnél, vontatónak ütközött egy autó

Ebes határában forgalomkorlátozásra kell számítani. Hátulról egy nyerges vontatónak ütközött egy személyautó kedden délelőtt a 4-es főút 211. kilométerszelvényében, Ebes határában. A balesethez a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység áramtalanította a járműveket. A helyszínre érkeztek a mentők is. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Miért volt riadalom a Széchenyi utcán? Bajkrónika

Hajdúböszörmény-Pródon az M35-ös autópályán egy kavicsokat szállító teherautó lesodródott az útról és az oldalára borult hétfőn. Szén-monoxid érzékelő adott le jelzéseket egy debreceni irodában. Késő este berendezési tárgyak égtek egy negyedik emeleti lakás erkélyén a debreceni Ispotály utcában. A Katasztrófavédelem összefoglalója. Harminc négyzetméteren égett a száraz az avar Ebes és Hajdúszoboszló között külterületén. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók egy vízsugárral  oltották el a tüzet. Hajdúböszörmény-Pródon az M35-ös autópályán egy kavicsokat szállító teherautó lesodródott az útról és az oldalára borult hétfőn. A hajdúnánási és hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók átvizsgálták a járművet és feszítővágó berendezéssel a szalagkorlátról levágták a fenn akadt részeket. Szén-monoxid érzékelő adott le jelzéseket egy debreceni irodában a Széchenyi utcában. A tűzoltók méréseket végeztek, amelyek kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben egy gázkazán mellett. A tűzoltók átszellőztették az irodát, amelyben négyen dolgoztak. A gázszolgáltató a készüléket lezárta.  Kétszáz négyzetméteren égett a száraz avar Hajdúszoboszlón, a Csontos utcában. A püspökladányi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a tüzet.  Késő este berendezési tárgyak égtek egy negyedik emeleti lakás erkélyén a debreceni Ispotály utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók gépezetes tolólétra segítségével egy vízsugárral oltották el a lángokat. Fotós: Debreceni HTP, Hajdúnánási HTP, Hajdúszoboszlói KÖ

Debrecenbe később jön a lehűlés

Jelentős lehűlést hoz a héten érkező hidegfront, egy-két nap alatt mindenütt mintegy 10 fokot, néhol akár többet is csökken a csúcshőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. Debrecen környékén szerdán várható enyhülés.     Azt írták: a hidegfront hétfő éjszaka érkezik meg északnyugat felől. Kedden még inkább csak a Tiszától nyugatra eső tájakon várható jelentősebb hőmérséklet-csökkenés. A front azonban "hullámot vet" az ország felett, és a "második hullám", amely majd a következő éjszaka érkezik, már a keleti, délkeleti részeken is meghozza a lehűlést.     Kedden az ország nyugati felében, kétharmadában már 30 fok alatti, másutt azonban még továbbra is ennél magasabb maximumokra lehet számítani. Szerdán a Tiszántúlon is megszűnik a kánikula. A beáramló hideg levegő és a csapadék hűtő hatása miatt országszerte jobbára 20-26 fok várható.      Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig adott ki hőségriasztást. (MTI)

Fegyveres balhé Józsán: a festő munkadíján ment a vita

A debreceni rendőrök őrizetbe vettek egy 58 éves férfit. A nyomozás adatai szerint a sértettek 2019. augusztus 11-én 14 óra körül elmentek egy debrecen-józsai lakoshoz azért, hogy egy korábbi festési munkával kapcsolatban egyeztessenek. A férfi beengedte a festőt és annak élettársát, majd vita alakult ki köztük. K. István bezárta az ingatlan kapuját és követelte a már kifizetett munkadíjat. A veszekedés addig fajult, hogy a gyanúsított mindkét sértettet megütötte, majd elővette vadászfegyverét és tovább fenyegetőzött. A festő és párja a bántalmazás következtében az elsődleges orvosi vélemény szerint könnyű sérüléseket szenvedtek. A rendőrök a helyszínen elfogták az 58 éves férfit, majd előállították a rendőrkapitányságra. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, amely során elismerte a bűncselekmény elkövetését. K. Istvánnal szemben a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya – őrizetbe vétele mellett – fegyveresen elkövetett önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

Szemét egy tűz volt Berettyóújfalunál

A lángok a 47-es főút mentén csaptak fel. Kigyulladt egy szeméttelep vasárnap délután a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu külterületén, a 47-es főút mentén. A helyszínen körülbelül húsz négyzetméternyi területen égett a kommunális hulladék. A lángokat a város hivatásos tűzoltói több oldalról támadva, három vízsugárral oltották.

Pályafelújítások és menetrendi módosítások a vasútvonalakon Hajdú-Biharban is

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az ideiglenes menetrendi változásokról bővebb tájékoztatás a MÁVDIREKT információs szolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon kérhető. Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon érhető el a MÁVDIREKT. A részletes menetrend megtalálható a www.mavcsoport.hu internetes honlapon a Vágányzári hírekben. A GYSEV vágányzári menetrendjei itt olvashatók: http://www2.gysev.hu/tartalmak/vaganyzarak,_kozlekedesi_informaciok/528. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon augusztus 30-ig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 22-től 31-ig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz indul 1:54-kor Püspökladányig, illetve a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat.   A Debrecen–Füzesabony vonalon december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat.  A személyszállítás mintegy 8 hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria (RCH) a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat. A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően május 2-tól megkezdődött a kőszállítás. A tervezett munkák idején – a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében – a pótlóbuszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük a pótlóbusz  június 14-től szeptember 2-ig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot. Román vasúti pályafelújítás miatt augusztus 24-től 28-ig a Dacia nemzetközi vonatpár kerülő útvonalon, Szolnok–Püspökladány–Biharkeresztes érintésével közlekedik. Az Ister nemzetközi vonatpár Budapest-Keleti és Bukarest közötti kocsijait a Corona nemzetközi InterCity vonat továbbítja Szolnok–Püspökladány–Biharkeresztes útvonalon.

Más alvázszám volt a BMW forgalmijában, mint az autón

Egy férfi jelentkezett kilépésre 2019. augusztus 9-én 18 óra körül egy osztrák honosságú személyautóval a Nyírábrány Közúti Határátkelőhelyen. A rendőrök az igazoltatás során megállapították, hogy a gépjármű alvázszáma nem egyezik a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal. Az egyenruhások előállították a jármű vezetőjét, a BMW-t pedig lefoglalták. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság a férfival szemben egyedi azonosító jel meghamisítása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. (police.hu)

Zseni: elkötött egy autót, 200 méter múlva az árokba hajtott - VIDEÓ

A rendőrségre augusztus 8-án 16 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy Hencidán, az Irinyi utcában árokba hajtott egy személyautó. A rendőrök a helyszínre mentek, azonban a gépkocsit már csak üresen találták. Az egyenruhások adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként perceken belül megtalálták az autó vezetőjét egy közeli utcában. Elszámoltatták a helyi lakost, aki beismerte, hogy észrevette, hogy az autóban benne van a kulcs, és csak kocsikázni akart egy kicsit. A járőrök előállították a férfit, majd a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást vele szemben.  

Gyümölcstea helyett vízipipadohány lapult egy kisbuszban Ártándnál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Ártándnál egy román kisbuszban megközelítőleg hárommillió forint értékű adózatlan vízipipadohányt találtak. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.   A NAV pénzügyőrei egy Romániából Belgiumba tartó kisbuszt ellenőriztek. A jármű és az abban szállított csomagok átvizsgálásakor 3 dobozból összesen 60 kilogramm hárommillió forint értékű vízipipadohány került elő.   A jármű vezetője a dohánytermékek származását nem tudta igazolni. Elmondása szerint a csomagokat Romániában tették a kisbuszba és megbízásból vitte volna Belgiumba egy ismeretlen személynek. A dobozok valódi tartalmáról nem tudott, azt hitte, hogy azokban gyümölcstea van.   A NAV munkatársai a megközelítőleg hárommillió forint értékű adózatlan dohányterméket lefoglalták, és költségvetési csalás miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. 

Elkezdődött a Nagycsere-Haláp ivóvízhálózat kiépítése - FOTÓK

Elindult az ivóvízhálózat kiépítése Halápon és Nagycserén. A beruházás eredményeként csaknem 370 ingatlan bekötése valósul meg. A Fidesz-KDNP képviselőinek kérésére a beruházás – a kialakult műszaki gyakorlaton túl – nem csak a települések ivóvízhálózati gerincvezeték megépítését tartalmazza, hanem az ingatlanonkénti bekötővezetékeket is kiépítik a telekhatáron belül egy méterre – jelentette be tájékoztatóján Papp László polgármester, valamint Kovács István és Türk László, a városrészek önkormányzati képviselői. Az Új Főnix Terv és a Fidesz-KDNP frakció által indított Kertségi Fejlesztési Program kiemelt figyelmet fordít a kertségek és a városközponttól távolabb eső városrészek folyamatos fejlesztésére. A program egyik legnagyobb eleme Nagycsere és Haláp ivóvízhálózatának kiépítése. A településrészeken jelenleg nincs közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történik, illetve palackos vízből látják el ivóvíz igényüket a lakók. 2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének terveit.   A kormány 2018 tavaszán döntött a beruházás 560.133.500 forintos támogatásáról. A kiviteli tervek elkészültek, az engedélyeket beszerezte a debreceni önkormányzat. Ebben az évben lezajlott a kivitelezői közbeszerzési eljárás. Az elfogadott tervek alapján a településrészek ivóvíz ellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről kerül biztosításra. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4628 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő új vízműtelepig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig. A nagycserei tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesül, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesül Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépülő gerincvezeték és az elosztó vezetékek teljes hossza 12 977 folyóméter. A nyertes kivitelező bruttó 317.438.053 forintért vállalta a kivitelezést, így a pályázati forrásból fennmaradó összegből újabb fejlesztéseket lehet megvalósítani: Halápi óvodához is megépül a vezeték, amely régen iskola volt, ma pedig közösségi ház. Az épületben egész évben óvoda üzemel, népkonyha működik, nyáron főzés, táboroztatás, zajlik, könyvtár üzemel, továbbá egyéb városrészi rendezvényeknek is helyt ad az épület. A tervezés, engedélyeztetés és kivitelezés becsült költsége bruttó 39.165.500 Ft. A Debreceni Vízmű Zrt. közreműködésével Nagycsere és Haláp között a Haláp tanya 370/C. és környezetében lévő tanyák vízellátása is biztosítva lesz, mintegy 300 m elosztóvezeték kiépítésével a távvezetékről lecsatlakoztatva, melynek becsült költsége tervezéssel, engedélyek beszerzésével és kivitelezéssel együtt 15 millió Ft.   Kovács István és Türk László képviselők kérésére a beruházás részeként nemcsak a gerincvezeték épül ki, hanem minden egyes érintett ingatlanra be is viszik a vezetéket egy méterre az utcafronti telekhatáron belülre. Ennek költsége ingatlanonként több százezer forint lenne, ám a beruházás keretein belül most ingyenesen biztosítják ezt a halápi és a nagycserei családok számára.   Az ingatlantulajdonosok feladata, hogy az utcafronti telekhatártól 1 méteren belül a vízmérőaknát saját részükre kiépítsék vagy lehetőség van arra, hogy a Debreceni Vízmű Zrt-től előregyártott műanyag aknát igényeljenek saját költségükön. Ezeket a feladatokat még a bekötővezeték kiépítése előtt a beruházás időtartalma alatt célszerű elvégezniük úgy, hogy a bekötővezeték nyomvonalában akadály (fa, oszlop, stb.) ne legyen.   2019. július 29-én a munkaterületet átvette a kivitelező és elkezdte a munkát Haláp városrészben. A beruházással párhuzamosan zajlik a 48-as számú főút felújítása is, az út mentén kiépülő gerincvezetéket az utat építőkkel egyeztetve telepítik. Az ivóvíz-hálózat kiépítésével 2020 tavaszán végez a kivitelező, majd a sikeres nyomáspróba és negatív vízmintavételi eredmények után kérheti a lakosság az üzemeltetésért felelős Debreceni Vízmű Zrt-t, hogy vízmérő felszerelésével részesülhessenek a közüzemi ivóvízellátásból.  

Közös virágkocsit indít Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” - idén ezzel a címmel indít közös virágkocsit Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye az 50. Debreceni Virágkarneválon.    A kompozíció a tavaly elindított gondolatot viszi tovább, melyben nagy hangsúlyt kapott a bor, nem véletlenül: az érmelléki a Hajdú-Biharhoz legközelebb eső borvidék, ezért is tartja a hagyomány ezt a térséget „Debrecen szőlőskertjének”.  Ezen történelmi régió közösségeinek összetartozását szimbolizálja a mostani virágkocsin megjelenő, életet jelképező kenyér is. Ahogy a bor, úgy a búza is megjelenik mindkét megye címerében, hiszen a búza a Himnuszban „ért kalász”, a magyarságra áradó isteni áldás.  Az alkotáson a régi, hagyományos családmodell lesz látható, a szülők, a gyerekek, és a bölcs öreg jelenik meg, akiknek egy angyal nyújtja át az életet jelképező kenyeret. Hajdú-Bihar és Bihar megye vezetőinek célja a jó kapcsolat továbberősítése, és újabb gyümölcsöző együttműködések megvalósítása a jövőben.

Ezt a férfit az orvosnál látták utoljára, tudja, hol lehet?

A Hajdúnánási Rendőrkapitányság  körözési eljárást folytat Radócz Sándor 56 éves helyi lakos eltűnése ügyében. A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2019. augusztus 7-én 12 óra körül egy hajdúnánási egészségügyi intézetből ismeretlen helyre távozott, azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre.   A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdúnánási Rendőrkapitányságon (Hajdúnánás, Dorogi út 78. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a 06-52/570-050-es telefonszámon, a nap 24 órájában elérhető, ingyenesen hívható 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli. (police.hu)

Lezárt ügy: elsőbbsége volt a motorosnak, de nem adták meg

Egy 28 éves férfi közlekedett személyautójával 2019. május 4-én 9 óra körül Biharnagybajomban, a Bercsényi utcában. A sofőr a Rákóczi utca kereszteződéséhez érve figyelmen kívül hagyta az Állj! Elsőbbségadás kötelező! jelzőtáblát, és nekiütközött egy szabályosan közlekedő motorosnak. A kétkerekű vezetője a baleset következtében súlyos sérüléseket szenvedett, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A rendőrök gyanúsítottként kihallgatták a gépkocsi vezetőjét, aki elismerte a felelősségét a baleset okozásáért. A Püspökladányi Rendőrkapitányság vele szemben közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást. A nyomozó hatóság a vizsgálati szakaszban szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek. (police.hu)

Hamis szerb jogsival próbálkozott egy nő Nyírábránynál

A rendelkezésre álló adatok szerint egy nő kilépésre jelentkezett 2019. augusztus 6-án 8 óra 30 perc körül a Nyírábrányi Közúti Határátkelőhelyen. A személygépkocsi sofőrje egy szerb vezetői engedélyt adott át az őt igazoltató rendőröknek, akik megállapították, hogy az okmány a kötelező biztonsági jegyeket nem tartalmazza, az egy utánzat. Az egyenruhások ezt követően a nőt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a Vámospércsi Rendőrőrsre, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Vele szemben a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. (police.hu)

Köveket és vasbeton darabokat tett a vasúti sínekre - miért?

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály eljárást folytat vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen személy 2019. augusztus 5-én 20 óra körül a Berettyóújfalu és Sáp közötti vasútvonal 1371-es szelvényében, a Kálló főcsatorna fölötti hídon köveket és vasbeton darabot helyezett a sínekre. Az arra közlekedő motorvonat ráhaladt a kövekre, aminek következtében anyagi kár keletkezett. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekmény körülményeiről információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságon (Berettyóújfalu, Kossuth u. 17-19 szám), vagy telefonon tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-54/402-024-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöldszámán, illetve a 112-es központi segélyhívó számon. A bejelentő személyét a rendőrség mindig bizalmasan kezeli! (police.hu)

Tégla, kés és vipera is előkerült egy hadházi balhéban

A rendőrségre 2019. augusztus 5-én 19 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy egy hajdúhadházi utcában többen összeverekedtek. A járőrök perceken belül a helyszínre mentek és elszámoltatták az öt férfit, majd előállították őket a rendőrkapitányságra. A nyomozás adatai szerint egy 45 éves apa és két fia összeszólalkozott két másik helyi lakossal, majd a vita egészen addig fajult, hogy verekedni kezdtek, amely során késsel is fenyegették egymást. A dulakodásban egy tégla, valamint egy „vipera” is előkerült. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a verekedésben az apa és fiai könnyű sérüléseket szenvedtek. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a két társaságot, akik közül egy 45, 38, 30 és egy 22  éves férfit bűnügyi őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Egy 21 éves fiú az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhet. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Csiszológépért törtek be Körösszakálon

Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2019. június 29-én 11 óra 30 perc körül arról, hogy Körösszakálon betörtek a házába. A nyomozás adatai szerint az ismeretlen személy kifeszítette az ingatlan bejárati ajtaját, majd a lakásból italokat és egy parkettacsiszoló gépet lopott el. A rendőrök a helyszínen adatot gyűjtöttek, majd a beszerzett információk alapján még aznap azonosítottak és elfogtak egy helyi lakost. Az egyenruhások a 23 éves férfit előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. M. Sándor beismerő vallomást tett. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vele szemben lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást, amelynek vizsgálati szakaszában a rendőrök elvégezték a szükséges eljárási cselekményeket, és az iratokat átadták az ügyészségnek. (police.hu)  

Állatkínzás egy berettyóújfalui tanyán

A rendőröknek olyan információ jutott a tudomásukra 2019. július 25-én, hogy egy berettyóújfalui ingatlan udvarán több kutya láncra kötve, élelem nélkül van tartva. Az egyenruhások a helyszínre mentek és szemügyre vették a ház kertjében lévő ebeket. Volt olyan kutya, ami alig egy méteres lánccal volt kikötve, de több négylábú a hőségben árnyék és folyadék nélkül volt tartva az udvarban. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a kutyák gazdáját, aki beismerte a bűncselekmények elkövetését. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a 42 éves nővel szemben állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást. A nyomozó hatóság a vizsgálati szakaszban szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek. (police.hu)

Ez van akkor, amikor csak ülsz a volánnál, de nem látsz

A 4-es számú főúton közlekedett egy férfi az általa vezetett személygépkocsival 2019. február 2-án 14 óra 30 perc körül. A sofőr Debrecen felé haladt, amikor a főút és az M35-ös számú autópálya-felhajtó kereszteződésénél figyelmetlenségéből adódóan későn vette észre, hogy előtte megállt egy tehergépkocsi, és már hiába fékezett hátulról nekiütközött. A balesetben egy személy súlyos sérülést szenvedett. A debreceni rendőrök az 59 éves sofőrrel szemben közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak büntetőeljárást. A nyomozó hatóság a vizsgálati szakaszban szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és a keletkezett iratokat megküldte az illetékes ügyészségnek.

Madarat mentettek a szoboszlói hősök

Fészkéből eshetett ki az a fióka, amin a rendőrök segítettek.   A hajdúszoboszlói rendőrök 2019. július 31-én 13 óra körül a városban járőröztek, amikor bejelentés érkezett a Bercsényi utcából, hogy láttak egy sérült madarat az árokban. Az egyenruhások a helyszínre mentek és megtalálták a gólyát, amely feltehetően a fészkéből esett ki. A körzeti megbízottak egy dobozba tették az állatot, majd értesítették a Hortobágyi Madárkórházat. A fiókát a madárkórház munkatársa a rendőröktől átvette és elszállította. (police.hu)