°C
TIME DATE
Ma Emõke nap van.

Hajdú + Bihar

Több mint egymilliárd forint a Bihar Termálliget fejlesztésére

Egymilliárd 72 millió forint céltámogatásban részesül a Bihar Termálliget Strand és Gyógyfürdő gyógyászati célú fejlesztése - jelentette be péntek délutáni sajtótájékoztatóján a térség országgyűlési képviselője.      Vitányi István (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a kormányhatározat szerint a céltámogatás kedvezményezettje Berettyóújfalu önkormányzata.       A honatya elmondta, hogy a berettyóújfalui strand utolsó felújítása 2011-ben volt. "Az igények felmérése tette szükségessé a turisztikai és gyógyászati fejlesztést" - fogalmazott, hozzátéve: a helyi és bihari térség lakossága is kedvezményezettje lesz a jövőre elkészülő beruházásnak.      Muraközi István (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a támogatásból megújul a fürdő főépülete és a medencék. Az épület akadálymentesített lesz, megépül egy fedett gyógyvizes medence, wellness-részleg, és bővül a szaunák kínálata is. Összességében 67 százalékkal nő a főépület és a medencék területe - ismertette.     A március 29-i testületi ülésen döntenek a kiviteli tervek elkészítéséről, és a közbeszerzés után ősszel kezdődhetnek meg az előkészítő munkálatok, amire 300 millió forint áll rendelkezésre. A beruházás 2019 végére készül el.  (MTI)

Drog Nyíradonyban: itt a vádemelési javaslat

A rendőrök vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a két nyíradonyi férfival szemben.   A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást V. Sándorral és H. Zsolttal szemben. A nyíradonyi nyomozóknak olyan információ jutott a tudomására, hogy a két helyi férfi anyagi haszonszerzés céljából rendszeresen bódító hatású anyagot árusított a lakókörnyezetükben élőknek. A rendőrök a 21 éves V. Sándort és a 40 éves H. Zsoltot még 2017. december 8-án 12 óra 30 perc körül otthonukban elfogták és a rendőrőrsre előállították. A két férfit a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták és a náluk tartott házkutatás során készpénzt, valamint kábítószergyanús zöld növényi származékot találtak, amiket lefoglaltak. A nyomozó hatóság a gyanúsítottakat bűnügyi őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2017. december 11-én elrendelt. A rendőrök a két nyíradonyi lakossal szemben folytatott nyomozást 2018. március 21-én befejezték és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbították a járási ügyészség részére. (police.hu)

Videó: elfogták egy 78 éves néni támadóját

Otthonában támadt rá egy 78 éves nőre egy férfi a Békés megyei Szeghalmon, mert a gyanú szerint pénzt akart szerezni tőle. A rendőrök a bejelentéstől számított 10 órán belül, Hajdú-Bihar megyében elfogták.   Súlyosan megsérült egy idős nő, akire otthonában támadt rá egy férfi 2018. március 22-én, 9 óra 45 perc körül Szeghalmon. A 30 éves szeghalmi férfi a gyanú szerint pénzt akart szerezni, ezért ment be az egyedül élő, 78 éves nőhöz. Amikor a nő tetten érte, arcon ütötte, majd többször megrúgta őt. Közben egy rokon és egy szomszéd érkezett a házhoz, ezért a gyanúsított elmenekült úgy, hogy nem vitt el semmit. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szeghalmi Rendőrkapitányság rendőrei a bejelentéstől számított 10 órán belül, Hajdú-Bihar megyében elfogták. A férfit a Szeghalmi Rendőrkapitányság rablás bűntett kísérlet elkövetésével gyanúsítja és bűnügyi őrizetbe vette.      

Pest vonattal? Akkor ezt érdemes elolvasni

Szombaton teljesen lezárják a Nyugati pályaudvart felsővezeték-karbantartás miatt. Ezért minden, a pályaudvart érintő vonat menetrendje, útvonala és végállomása módosul, ami érinti a váci, a veresegyházi, az esztergomi, a debreceni, a szegedi és a lajosmizsei vonalakat - tájékoztatta a MÁV az MTI-t.     Közölték: a karbantartást a Nyugati pályaudvarra vezető vágányok fölött végzik.     A legfontosabb menetrendi változásokat ismertetve azt írták: a Budapest-Esztergom vonalon a vonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. A Budapest-Vác-Szob vonalon a zónázó vonatok megállnak Felsőgöd, Dunakeszi-Gyártelep, Rákospalota-Újpest, Istvántelek megállóhelyeken, majd Rákosrendezőtől folytatják útjukat Zuglón át a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon a ceglédi állomásig. A személyvonatok Rákosrendezőről indulnak és oda is érkeznek. A reggeli gyorsított vonatok Vác felől Rákospalota-Újpestig közlekednek.     A Budapest-Vác-Szob vonalon a nemzetközi vonatok a Keleti pályaudvarról indulnak és oda érkeznek. Néhány vonat március 23-án este 18.30-tól a Keletibe érkezik és 25-én 9.25-ig onnan indul.     A Budapest-Veresegyház-Vác vonal járatai Rákospalota-Újpest állomásról indulnak és addig közlekednek.     A Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza, illetve a Budapest-Cegléd-Szeged vonalon közlekedő valamennyi InterCity vonat, illetve a lajosmizsei személyvonatok Zuglóból indulnak és oda érkeznek. A sebesvonatok Kőbánya-Kispestről indulnak és oda is futnak be. A zónázó vonatok összevonva közlekednek Rákosrendező érintésével, majd folytatják útjukat Szobig. A monori személyvonatok Kőbánya-Kispestig járnak és onnan indulnak. Néhány vonat már március 23-án este csak Zuglóig, illetve 25-én hajnalban csak Zuglótól közlekedik.

42 milliárdnyi turisztikai fejlesztés Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar megyébe 42 milliárd forint áramlott az elmúlt hét évben turisztikai fejlesztésekre, ami a kínálatbővítés mellett a helyben lakók életminőségének javulásához is hozzájárult - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.          Guller Zoltán kiemelte: tavaly 518 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a megye kereskedelmi szálláshelyein, a vendégforgalom 50 százalékkal nőtt  2010-hez képest.      A belföldi turisták száma 43 százalékkal, a külföldieké 66 százalékkal nőtt a térségben, a szálláshelyek árbevétele tavaly elérte a 9,3 milliárd forintot, ami hét év alatt 80 százalékos bővülést jelent. Hajdúszoboszlón 5,5 milliárd forint, Debrecenben 3,5 milliárd forint volt a szálláshelyek árbevétele 2017-ben - ismertette Guller Zoltán.      A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a kormány új fejlesztési koncepciója turisztikai térségekben, desztinációkban gondolkodik. Ilyen kiemelt turisztikai térség a Debrecen-Hajdúszoboszló és a Hortobágy-Tisza-tó desztináció.      Felsorolása szerint a debreceni Nagyerdő komplex fejlesztési programja 20 milliárd forintból valósul meg, a "négy évszakos városközpont" kialakítására 3,5 milliárdot, Hajdúszoboszlón a gyógy-park és a promenád kialakítására 5 milliárdot fordíthatnak, a Település- és területfejlesztési operatív programban (Top) pedig a hajdú-bihari települések 7 milliárd forintból fejleszthetnek.      Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a helyi fejlesztések közül a nagyerdei strand 6 milliárdos beruházását, illetve a repülőtér járatfejlesztési terveit emelte ki.       Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a tavalyi 320 ezres utasforgalmat a tervek szerint 2021-re megduplázzák, de a beutazó turizmus növekedése igényli a helyi szálláshelybővítést is, amire a Kisfaludy-program keretében pályázhatnak majd a szállásadók.      Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a turisztikai ágazat fejlesztésének eredményeként megnőtt a nyelveket beszélő fiatalok munkalehetősége a térségben.     "Magyarország kormányának komoly, erős, határozott szándéka a turisztikai ágazat fejlesztése" - tette hozzá az államtitkár.      Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a Debreceni Egyetemen tanuló több mint ötezer külföldi hallgató is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy hazájukban megismerjék Debrecent, Magyarországot.      A politikus szerint a konferenciaturizmus, az egészségturizmus, a vallási- és a fesztivál turizmus terén még komoly tartalékok vannak Debrecenben. (MTI)

Idén is folytatódik az Ifjú Kócsagőr program

2018-ban immár hatodik alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr programot, melynek célja az ismeretterjesztés, a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai nemzeti park igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően, a program nyertesei az idén is impozáns díjjal és külföldi tanulmányúttal gazdagodhatnak.   A Prizma Junior különdíjat elnyert Ifjú Kócsagőr program elsődleges célja, hogy a 18-24 év közötti korosztály megismerhesse az aktív természetvédelemi munka rejtelmeit. Az Y-Triász, melynek tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a 30Y zenekar és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet 2013-ban létrehozta az Ifjú Kócsagőr programot, szemléletformálási célzattal. Az évről-évre egyre népszerűbb programra április 22-ig (Föld Napja) várják azoknak a 18 és 24 év közötti fiataloknak a jelentkezését, akik szívesen részt vennének értékteremtő programokban, szeretnének gyakorlati és elméleti szinten betekintést nyerni a természetvédelem világába. Azok a diákok, akik a pályázatuk alapján bejutnak az első fordulóba, májusban területi megmérettetésen vesznek részt a nemzeti park igazgatóságoknál. Akik bennmaradnak a szűrőn, a nyár folyamán részt vehetnek egy kéthetes szakmai gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában, vagy Budapest védett területein. A sikeres szakmai gyakorlatot követően, a diákok augusztus végén területi döntőn mérik össze tudásukat, melyek nyertesei végül egy országos döntőn vesznek részt. Az országos döntővel egybekötött háromnapos záróeseményt az idén a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság rendezi meg szeptember 26. és 28. között Fertőújlakon, a Csapody István Oktatóközpontban. A háromnapos rendezvényen a versenyzők beszámolnak a szakmai gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát tesznek.   Az országos döntő nyertesének és egyben 2018 Ifjú Kócsagőrének nyereménye a mentor természetvédelmi őrrel együtt (Matula és Tutajos) egy ötnapos külföldi tanulmányút. Az előző 3 évben a nyertesek szakmai tapasztalatot gyűjthettek a cseh Šumava Nemzeti Parkban, a Krkonoše Nemzeti Parkban, valamint a szerb Tara Nemzeti Parkban.   Az Ifjú Kócsagőr program eddigi sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt években egyre több diák jelentkezik a programra és ismerkedik meg a terepi természetvédelmi feladatokkal.   Bővebb információ: www.ifjukocsagor.furgediak.hu  

Dávid családi házakba tört be, a szajrét elásta

A hosszúpályi rendőrök elfogták és bűnügyi őrizetbe vették azt a 23 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint négy családi házba tört be.   Egy nő tett bejelentést a rendőrségre 2018. február 27-én 20 óra körül arról, hogy sárándi ingatlanjába betörtek és készpénzt, valamint ékszereket loptak el. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható R. Dávidot. A hosszúpályi rendőrök a 23 éves férfit otthonában elfogták, majd előállították a rendőrőrsre. A nyomozók a gyanúsítottat kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2018. március 10-én elrendelt. A nyomozás adatai szerint R. Dávid több hasonló bűncselekménnyel is kapcsolatba hozható. A férfi összesen négy családi házba tört be, amelyekből készpénzt és értéktárgyakat lopott el. A gyanúsított az egyik betörést követően egy közeli erdőben elásta az eltulajdonított tárgyakat, amelyeket a rendőrök megtaláltak és visszaadtak a sértettnek. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a sárándi lakossal szemben lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. (police.hu)  

Nagy volt a baj: ketten szenvedtek füstmérgezést

A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből. Tűz ütött ki egy ötven négyzetméteres melléképület kilenc négyzetméteres helyiségében szedán este Hajdúböszörmény hajdúvidi településrészén, a Gábor Áron utcában. A hajdúböszörményi hivatásos és a hajdúnánási hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt két ember oltani kezdte a tüzet, amelyet végül az egységek fékeztek meg. Az épületből egy gázpalackot is kihoztak, amelyet nem ért hőhatás. A mentők a két tulajdonost füstmérgezés gyanúja miatt kórházba szállították.

Hárommilliárdos sertésvágó és feldolgozó üzem épül Sárrétudvariban

Kategóriájában Közép-Európa legmodernebb sertésvágó és feldolgozó üzeme épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban - jelentette be az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szerdai alapkőletételen.      Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta, a mezőgazdaság talpra állításának feltétele a feldolgozóipar fejlesztése, amire példaértékű beruházás valósul meg a Kurucz Cégcsoport kivitelezésében a sárréti településen. A sertésvágó és feldolgozó üzemet 3 milliárd 9 millió forintból építik meg, a költségek felét európai uniós támogatás biztosítja, 50 százalék pedig önerő.  (MTI)

Halálos baleset Tégláson: szemtanúkat keresnek

A debreceni rendőrök a lakosság segítéségét kérik egy halálos közlekedési baleset vizsgálatában. A Debreceni Rendőrkapitányság eljárást folytat halálos közúti baleset gondatlan okozás vétség elkövetésének gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok szerint 2018. március 15-én 9 óra 10 perc körül Tégláson, a Dózsa György utca és a Fényes utca kereszteződésében közlekedett egy kerékpáros nő, amikor haladása során nem biztosított elsőbbséget egy autóbusznak, amely elütötte. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a baleset szemtanúit, illetve azokat, akik az eset körülményeiről információval rendelkeznek, jelentkezzenek személyesen a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149. szám), vagy tegyenek bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.  

Hókotrót kellett menteni a 4-esen

Téglás közelében 4-es számú főúton egy hókotró egy útpatkáról lecsúszott és félig az árokba gurult tegnap délután. A újfehértói önkormányzati,  a hajdúböszörményi és a debreceni hivatásos tűzoltók daru segítségével az úttestre visszahúzták a hókotrót, melyben kisebb anyagi kár keletkezett. Fotók: Katasztrófavédelem

Újságírókat díjazott a rendőrség

Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitányától idén hárman vehettek át Szent György emlékplakettet. Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok, Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya 2018. március 21-én harmadik alkalommal adott át Szent György emlékplaketteket a Magyar Sajtó Napja, március 15. alkalmából. A megyei rendőr-főkapitányság sajtó- és tömegkommunikációs tevékenységének támogatásában, illetve a szolgáltató rendőrség tevékenységének megismertetésében 2017-ben végzett kiemelkedő munkájukért Nyírő Gizella, a Magyar Távirati Iroda hajdú-bihari tudósítója, Molnár Gina, a Best FM rádió műsorvezetője, valamint Erdei Krisztina az RTL Klub debreceni szerkesztő-riportere részesült elismerésben. Az odaítélésnél fontos szempont volt, hogy azt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal napi kapcsolatban álló és munkáját leginkább tárgyszerűen, hitelesen bemutató médiatartalom-szolgáltatók munkatársai kapják meg, akik az állampolgárok tájékoztatása érdekében magas színvonalú munkát láttak és látnak el.        

Ivóvízhálózat épül Nagycserén és Halápon

A témával kapcsolatban változtatás nélkül mutatjuk a debreceni önkormányzat közleményét: Az Új Főnix Terv és a Fidesz-KDNP frakció által indított Kertségi Fejlesztési Program kiemelt figyelmet fordít a kertségek és a városközponttól távolabb eső városrészek folyamatos fejlesztésére. A program egyik legnagyobb eleme lesz Nagycsere és Haláp ivóvízhálózatának kiépítése. A településrészeken jelenleg nincs közüzemi ivóvízhálózat, az ingatlanok vízellátása egyedi fúrt kutakkal történik. A településrészeken és azok vonzáskörzetébe tartozó tanyákon a lakosság létszáma közel 2600 fő. Jelenleg fúrott kútból vagy palackos vízből látják el ivóvíz igényüket a lakók. 2016 őszén a Debreceni Vízmű Zrt az önkormányzat felkérésére elkészítette a vezetékes ivóvíz-hálózat kiépítésének terveit. A településrészek ivóvíz ellátása a Vámospércsi út mentén meglévő gerincvezetékről kerül biztosításra. A Panoráma útig húzódó meglévő gerincvezetéktől új, 4624 méteres vezetékszakasz épül a Nagycserén létesítendő 2x50 m3-es vasbeton szerkezetű napi tározóig, majd innen 4286 méter hosszban a halápi elosztóig. A tározó mellett egy nyomásfokozó központ létesül, mely biztosítja Nagycsere és Haláp területén a tervezett hálózatban a megfelelő nyomást és vízmennyiséget. A nyomásfokozó központból külön gerincvezeték létesül Nagycsere és külön Haláp településrészek vízellátására. A kiépülő gerincvezeték és az elosztó vezetékek teljes hossza 12 970 folyóméter.   Megvizsgálva a fúrott kutakból nyerhető vizek minőségét, abban nem megfelelő mértékű az arzén és a nitrit, valamint kifogásolható mértékű az ammónium tartalom. A kormány legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a beruházást 562 millió forinttal támogatja, amelyet az idei költségvetési évben juttat el az önkormányzat számára. Így az ivóvízvezeték kiépítésének költségei biztosítottak ahhoz, hogy elinduljon a kivitelezés. A Debreceni Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a vízjogi létesítési engedélyes tervek elkészültek, a vízjogi létesítési engedély kiadása folyamatban van. A tervek szerint 2018-ban elindulhat a kivitelezés, amelynek a befejezése 2019-ben várható.  

Lezúzta és cserbenhagyta a kis Suzit a román kamionos

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott vizsgálatot egy román sofőrrel szemben. A 28 éves férfi 2018. március 8-án 18 óra 30 perc körül közlekedett az általa vezetett kamionnal a 42-es számú főúton, Földes felől Berettyóújfalu irányába. A román állampolgár teherautójával egy előtte haladó jármű előzésébe kezdett, azonban nem kellő körültekintéssel győződött meg arról, hogy egy vele szemben közlekedő személyautó megfelelő távolságra van-e ahhoz, hogy a manővert biztonságosan be tudja fejezni. A gépkocsi vezetője lehúzódott az úttest jobb szélére, azonban a kamion így is nekiütközött. A teherautót vezető férfi a balesetet követően nem állt meg, hanem a tőle elvárható segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A személyautó sofőrje nem sérült meg. A berettyóújfalui rendőrök vizsgálták az eset körülményeit, amelynek eredményeként azonosították balesetet okozó román kamionsofőrt, akit gyanúsítottként kihallgattak. A nyomozó hatóság a férfival szemben folytatott nyomozást 2018. március 19-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a járási ügyészség részére. (police.hu)  

Tízmilliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtést a hajdú-bihari kormányhivatal

Tízmilliárd forinttal támogatja a térségi mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtését az idén a hajdú-bihari kormányhivatal - jelentette be a megyei kormánymegbízott kedden sajtótájékoztatón, Debrecenben.     Rácz Róbert elmondta: a foglalkozást segítő európai uniós és belföldi források felhasználása tízezer dolgozó elhelyezkedését támogatja, és jelentős változásokat eredményez a foglalkoztatási piacon.     Hajdú-Biharban 21-22 ezer a regisztrált álláskeresők, és 15-17 ezer a közmunka-programokban résztvevők száma. Közülük kerül ki az a tízezer munkavállaló, aki részt vehet a képzési programokban, ami után piaci feltételekkel helyezkedhetnek el a helyi vállalkozásoknál - tette hozzá a megyei kormánymegbízott. (MTI)

Bajkrónika: sokaknak szörnyű volt az elmúlt 24 óra

Egy melléképület padlása kapott lángra hétfőn délelőtt Hajdúszováton, a Sallai Imre utcában. Lesodródott az útról, majd  jeges hóban elakadt egy kamion Kaba és Hajdúszoboszló között a 4-es számú főúton. A kabai önkéntes tűzoltók drótkötéllel húzták ki a járművet - közölte a Katasztrófavédelem az elmúlt 24 óráról. Közben kedden déellőtt árokba csapódott, majd ott felborult egy személygépkocsi a Debrecent Martinka kerttel összekötő úton. A debreceni hivatásos tűzoltók végzik a helyszínen a műszaki mentést. A baleset során személyi sérülés nem történt. Az úton forgalomkorlátozásra számítsanak. Hétfőn kora reggel egy személygépkocsi az árokba csúszott Hajdúdorog közelében. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók drótkötél segítségével kivontatták a járművet. Az autó vezetője nem sérült meg.  Egy melléképület padlása kapott lángra hétfőn délelőtt Hajdúszováton, a Sallai Imre utcában. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. A megbontott tetőszerkezet miatt a ház egy részét a tűzoltók lezárták, mert veszélyes az ott élőkre nézve. Lesodródott az útról, majd  jeges hóban elakadt egy kamion Kaba és Hajdúszoboszló között a 4-es számú főúton. A kabai önkéntes tűzoltók drótkötéllel húzták ki a járművet. A műszaki mentés idejére teljes útzár volt az érintett főúton.  Nyolc méteres fa dőlt egy lépcsőház feljárójára tegnap Debrecenben, a Thomas Mann utcában. A fa a gyalogosforgalmat is veszélyeztette. A műszaki beavatkozást a debreceni hivatásos tűzoltók végezték el motoros láncfűrész segítségével.  A 42-es számú főúton Püspökladány közelében egy kamion félig az árokba csúszott. A közeli tanyáról két erőgép érkezett a helyszínre, a püspökladányi hivatásos tűzoltók drótkötél és erőgép segítésével a kamiont kihúzták az árokból. A műszaki mentés alatt az útszakasz teljesen le volt zárva. Gyalogos forgalmat veszélyeztető jégcsapokat távolítottak el a több közintézmény tetejéről a megyeszékhely hivatásos tűzoltói Debrecenben. Megdőlt és a gyalogosforgalmat is veszélyeztette egy fenyőfa, valamint egy tujafa tegnap délután Mikepércsen a polgármesteri hivatal udvarán. A közel hét és négy méter magas növények a hó és jég súlyától váltak veszélyessé. A debreceni hivatásos tűzoltók kéziszerszámok és láncfűrész segítségével vágták le a fák sérült részeit. Árokba hajtott és az oldalára borult egy kamion tegnap este a 42-es számú főúton. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók a sérült járművet feszültségmentesítették és az üzemanyagfolyást megállították. A teherautó sofőrjét a mentőszolgálat kórházba szállította. A beavatkozás teljes útzár mellett zajlott. Fotós: Debreceni HTP, Hajdúnánási HTP, Püspökladányi HTP, Hajdúszoboszlói KÖ

Helyreállt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében

Hétfő estére helyreállt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében, ahol a hétvégi hófúvás miatt több ezer  háztartás maradt áram nélkül - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.     Dobó Dénes főhadnagy elmondta, a hétvégi rendkívüli időjárás következtében 29 településen, illetve településrészen szűnt meg az áramszolgáltatás. A szakemberek hétfő estére mindenhol befejezték a helyreállítási munkát, így a megyében már nincs áram nélküli település.

Tél kapitány bekeményít: ismét lehet hófúvás, havazás

Az ország nyugati részén hófúvásra, néhány keleti megyében havazásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.      Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: az éjszakai óráktól egyre inkább a Dunától keletre valószínű hószállingózás, havazás. Kedd reggelig az Alföld délkeleti, keleti felén - nagyfokú bizonytalanság mellett - általában 3-10, néhol akár 10 centiméternél több friss hó hullhat. Kedden napközben az északkeleti, keleti megyékben várható további kisebb havazás. Ekkor még mintegy 3 centiméternyi hó hullhat. Napközben a hó olvadhat - tették hozzá.      A havazás miatt keddre Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.      Kiemelték azt is, hogy északkeleten (főként a Bodrogközben), majd kedden a Dunántúlon megerősödő északi, északnyugati szél gyenge hófúvást okozhat. A hófúvás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.      Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul.      Szerdán elsősorban délen és keleten várható havazás, néhol havas eső, a szél több helyen megerősödik. Csütörtökön már nem valószínű csapadék. (MTI)

Litván kamionoson segítettek a hajdú-bihari rendőrök

A hajdú-bihari rendőrök egy bajba jutott litván sofőrnek segítettek.   A Hajdúböszörményi Autópálya Alosztály járőrei 2018. március 19-én 9 óra 55 perc körül az M35-ös autópályán ellenőrizték a járművezetőket. A rendőrök Polgár felől Debrecen irányába közlekedtek, amikor a 3. kilométerszelvényben, a leállósávon megláttak egy litván forgalmi rendszámú teherautót, amelynek sofőrje segítséget kért tőlük. A férfi elmondta, hogy menet közben defektes lett az egyik kereke és nehezen tudja egyedül lecserélni. Az egyenruhások segítettek a járművezetőnek a biztonságos kerékcserében, így a litván férfi folytatni tudta útját. (police.hu)

Áramellátás: egyre jobb a helyzet Hajdú-Biharban

Több mint 2000 fogyasztónál újra van áram. A rendőri jelenlét továbbra is biztosított az érintett településeken.   Hajdú-Bihar megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Jelenleg 15 településen és településrészen 2533 fogyasztási hely érintett, így áramkimaradás Bakonszeg, Berettyóújfalu, Biharnagybajom, Debrecen, Földes, Hajdúszoboszló, Kaba, Kismacs, Nádudvar, Nagyhegyes, Nagyrábé, Püspökladány, Sárrétudvari, Szerep és Tetétlen településeken fordulhat elő. A szakemberek továbbra folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán. A lakosság segítése, a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények megelőzése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság állománya folyamatos rendőri jelenlétet biztosít az érintett településeken. UPDATE: Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma Hajdú-Bihar megyében. Több mint 1700 fogyasztónál újra van áram. (police.hu)

Hangszert a kézbe! - Extra: remek program Debrecenben

  A Hangszert a kézbe! – Extra rendezvénysorozatról, valamint a könnyűzene debreceni jövőjéről 2018. március 19-én Komolay Szabolcs alpolgármester; Dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja; Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója tartott sajtótájékoztatót a DMK Belvárosi Közösségi Házában.   A tavalyi nagy sikerű kezdeményezés után, ám új elemekkel kiegészülve Hangszert a kézbe - EXTRA! címmel – az országban egyedülálló módon megszervezi a Debreceni Művelődési Központ és a Hangszeresek Országos Szövetsége - HANOSZ a rendezvénysorozatot 2018. március 20–24. között a DMK Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.) . Keddtől egészen szombatig INGYENESEN lesz látogatható a zenei játszótér (hangszerkiállítás), ahol minden érdeklődő betekintést nyerhet a dob és ütőhangszeres, a gitáros és basszusgitáros, a billentyűs, a népi és klasszikus hangszerek, az elektronikus zenei, valamint a stúdiós szekciókba, hogy a hangszereket megszólaltatva nagyszerű és boldog pillanatokat élhessen át. Emellett szintén ingyenesen lesz látogatható a Hangszert a kézbe – EXTRA! eseménysorozat keretében: 16 rendhagyó énekóra, 7 hangszeres és hangtechnikai kurzus (előzetes bejelentkezés szerint), és több koncert. A rendhagyó énekórákra, a hangszeres és technikai kurzusokra az alábbi e-mail címen lehet jelentkezni: dmk@debrecenimuvkozpont.hu , Tel.: 52/413-939. Nagy-nagy szeretettel várnak mindenkit, aki érdeklődik a hangszerek, a hangszeres játék, az élmény alapú zenélés és tanulás, a zenész életmód és általában a könnyűzene világa iránt.   A könnyűzenei oktatás helyzetéről, jövőjéről Dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja beszélt. A Debreceni Egyetem Dr. Bács Zoltán kancellár úr kezdeményezésére,  Dr. Szilvássy Zoltán rektor úr támogatásával megtette az első lépéseket a könnyű zenei képzés felsőoktatási szintre történő emelése érdekében. Rektor Úr a Zeneművészeti Kart kérte fel, hogy koordinálja a képzés alapításhoz szükséges elképzelések és paraméterek kidolgozását Dr. Duffek Mihály rektori megbízott vezetésével. Jelenleg az egyetemen a tanév második szemeszterében, a Zeneművészeti Kar Füredi úti épületében, szabadon választott kurzus keretében tanulhatnak könnyűzenét a hallgatók, a Kőbányai Zenestúdió tanárainak szakmai irányításával, Póka Egon igazgató úr vezetésével. A kurzusnak jelenleg közel harminc résztvevője van, akik várhatóan május második felében egy gálakoncerten zenekarokba formálódva adnak majd számot a megszerzett tudásukról. PROGRAM: MÁRCIUS 20. (KEDD) 8.30 Hangszerekkel a világ körül - Interaktív hangszerbemutató az Ethnosound worldmusic instrument store & club csapatával 9.00 Ünnepélyes megnyitó Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója   9.45 Boomwhackers örömzene - Élő xilofon hangolt csövekkel a közönség bevonásával, az Ethnosound worldmusic instrument store & club csapatával 11.00 Gitárral szörfözünk évtizedeken át - Beatles-től a Wellhello-ig (Temesi Berci és ifj. Tornóczky Ferenc előadása) 12.15 Európai népek hangszerei (Pasztor Atanaz előadása a népzenei hangszerekről) 14.00 INTERAKTÍV ZENEI JÁTÉK a kiállítás szakértőinek zenekarával. 15.00 A HANG MINTÁJA - Bakonyi Bálint elektronikus zenei szakértő előadása       MÁRCIUS 21. (SZERDA) 8.30 Interaktív, véletlen dal generátor - Kékkői Zalán és Rékasi Attila rendhagyó órája 9.45 A szakócától a két lábdobig – Tóth Tamás "TOmi" előadása 11.00 Fülhegyező – Mire figyelünk zenehallgatás közben? (Huszár Endre előadása) 12.15 ZenEvolúció - a MZTSz Kőbányai Zenei Stúdió bemutató órája 14.00 RENDHAGYÓ ÉNEKÓRA a kiállítás szakértőinek zenekarával. 15.00 STÍLUSVARIÁCIÓK FEKETÉN FEHÉREN - Togyeriska Imre billentyűs hangszerszakértő előadása MÁRCIUS 22. (CSÜTÖRTÖK) 8.30 Időutazás a trombita hangjával - Görögh Dániel előadása 9.45 5LETSZOBRÁSZAT - A gondolatokban és a szavakban megszülető zene (Lombos Márton  előadása) 11.00 Játszunk Zenét – A zene mint univerzális nyelv (Varga Ágnes, InMusic Tréning és Terápia szakmai vezető, ELTE-BGGYK egyetemi tanár előadása) 12.15 "Tőlük tudjuk" – sűrített rocktörténet (Rozsonits Tamás előadása)   13.00 BASSZUS A GROOVE-okban - Takács Roland Adrian basszusgitár- és Sümeghi Tamás dobszakértő előadása 14.00 A HANGFELVÉTELEK TÖRTÉNETE - Turcsán András előadása   MÁRCIUS 23. (PÉNTEK) 8.30 Hangosfilm, zenés színház – a musical és a filmzene világa (Szabó Károly és Szabó-Bira Zsuzsa előadása) 9.45 Az elektromos gitár megváltoztatta a világ zenéjét – a könnyűzene kialakulása (Andrásik Remo előadása) 11.00 Rockzenét az iskolába - a Rocksuli Cegléd rendhagyó énekórája 12.15 Miért Zenélünk? (Czutor Zoltán rendhagyó énekórája) 13.00 A BLUESGITÁROZÁS REJTELMEI, AVAGY MODERNITÁS EGY RÉGI MŰFAJBAN - Benkő Zsolt gitár szakértő előadása 14.00 DALELEMZŐ DOBKURZUS - Sümeghi Tamás dob szakértő előadása MÁRCIUS 24. (SZOMBAT) 10.00–18.00 HANGSZERSIMOGATÓ Nyitvatartás: kedd–péntek: 8.30–18.00; szombat: 10.00–18.00  

Tavasz, hol vagy? Ez következik az időjárásban

A következő napokban még várható havazás, a hét második felében viszont napközben 10 Celsius-fok körüli maximumok is lehetnek napsütéssel - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.       Kedden és szerdán főként délen és keleten várható kisebb havazás, havas eső. Több helyen megerősödhet, szerdán akár viharossá is fokozódhat a szél. Kedden a leghidegebb órákban mínusz 7 és 0, szerdán mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Kedden napközben mínusz 1 és plusz 5, szerdán plusz 1-6 fok között alakulnak a csúcsértékek.     Csütörtökön változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, csapadék nem valószínű. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 7 és mínusz 3, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok körül valószínű. A nappali maximumok plusz 1-6 fok között alakulnak.     Pénteken sok napsütés várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3, a vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok körül valószínű. Napközben plusz 2-8 fokig melegszik a levegő.     Szombaton többnyire gyengén felhős, napos, csapadékmentes idő várható. A szél megélénkül, néhol megerősödik. A minimumhőmérséklet általában mínusz 6 és mínusz 1 fok között, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 8 fok körül valószínű. A nappali maximumok plusz 4-9 fok között alakulnak.     Vasárnap hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadék nem valószínű, de helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 7-12 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Tűzvésszel indult a hétfő, egy ember füstmérgezést szenvedett

A tűzoltók egy gázpalackot is visszahűtöttek. Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy lakóház melléképülete hétfő hajnalban Hajdúszováton, a Sallai utcában. A debreceni és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók érkeztek a helyszínre és kezdték meg az oltást. Az ingatlanban az egységek találtak egy gázpalackot, amelyet sikerült visszahűteni. A tűz a főépületre is átterjedt, de a rajok elfojtották a lángokat. Egy embert füstmérgezés gyanúja miatt kórházba szállítottak a mentők.

Mérsékelték a legmagasabb fokú veszélyjelzést

Mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat vasárnap kora délután. Nincs már járhatatlan út Hajdú-Bihar megyében - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap kora délután az MTI-vel. A közlemény szerint a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út után a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es utat is megtisztították a hóakadályoktól, így az ismét teljes szélességében járható.     Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak még érvényben másodfokú figyelmeztetések, riasztások. Ezeken a területeken továbbra is magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.     Győr-Moson-Sopron, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge hófúvás veszélye miatt. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a további havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.     Továbbá, szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ónos esőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.     Mint kifejtették: a legtöbb helyen megszűnnek a viharos széllökések, de a Bodrogközben akár az esti órákig lehetnek viharos körüli széllökések. Emiatt ezen a területen akár az éjféli órákig várható erős hófúvás. Emellett északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon vasárnap és hétfőn is előfordulhat, gyenge vagy közepes hófúvás.      Kiemelték továbbá, hogy Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig ezeken a területeken további akár 3-5 centiméter hó hullhat. Majd az éjféli óráktól dél felől ismét várható kisebb havazás, mely során 3 centiméter körüli friss hó is leeshet.     Emellett vasárnap a Tiszántúl keleti részén még helyenként, majd a hétfőre virradó éjszaka érkező újabb csapadékhullából főként Békés megyében ismét ónos esőre kell készülni.     Az előrejelzés szerint hétfőn összességében több helyen várható kisebb havazás, délkeleten havas eső, néhol ónos eső is kialakulhat. A legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten még néhol hordhatja a havat az erős szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között valószínű. (MTI)

Ítéletidő: hétfőn súlyosbodhat a helyzet

Így is elég nagy a baj, de nem lesz enyhülés: hétfőn az Időkép szerint ismét sokfelé havazni fog, keleten a téli csapadék minden fajtája, így ónos eső is előfordulhat.A hétvégére érkezett tél tehát a jövő hét elején sem tágít, a vasárnapról hétfőre virradó éjjel dél-délnyugat felől újabb csapadékmező érkezik, így hétfő reggel az északi-északkeleti tájak kivételével ismét többfelé havazhat. Napközben nyugaton megszűnhet a havazás, de a Dunántúl más tájain még számíthatunk hószállingózásra, kisebb havazásra, a Dunától keletre viszont több centiméterrel gyarapodhat a hóréteg. Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Hajdú-Bihar 29 településén nincs áram, szünetel a villamosközlekedés Debrecenben

Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délelőtt az MTI-vel.     Közleményük szerint az áramszünet 29 településen és településrészen pontosan 19054 fogyasztási helyet érint.     A hibák elhárításán Bakonszegen, Balmazújvárosban, Bárándon, Berettyóújfaluban, Bihardancsházán, Biharnagybajomban, Bihartordán, Debrecenben, Ebesen, Földesen, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Hajdúnánás-Tedejen, Hajdúszoboszlón, Kabán, Kismacson, Látóképen, Nádudvaron, Nagyháton, Nagyhegyesen, Nagymacson, Nagyrábén, Ondódon, Püspökladányban, Sápon, Sárrétudvarin, Szerepen, Telekföldön és Tetétlenen  dolgoznak a szakemberek.     A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es számú út a rendkívüli időjárási helyzet miatt járhatatlan. A havazás és a hófúvás miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között vasárnap reggelre járhatatlanná vált útszakaszt megtisztították, újra járható.      A szombat esti ónos eső és a felső vezetékek jegesedése miatt továbbra is szünetel a villamosközlekedés Debrecenben - közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel.     Csohány Andrea tájékoztatása szerint a villamos vonalak mentén pótlóbuszok közlekednek, amelyek minden megállóhelyen megállnak.     A vezetékek jégmentesítésén folyamatosan dolgoznak, várhatóan vasárnap délután állhat helyre a villamosközlekedés a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A trolibuszok dieselüzemmódban járnak a városban, az autóbuszok, különösen a város külterületein csak lassan tudnak közlekedni - tette hozzá.     Hajdú-Bihar megyét szombaton kora este érte el hóvihar. A tűzoltókat éjfélig tizenhat alkalommal riasztották kidőlt fákhoz, amelyek útakadályt képeztek - jelezte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.     Papp-Kunkli Nóra közlése szerint Hajdúböszörmény külterületén az úttestre dőlt egy fa, Hajdúnánás és Görbeháza között egy nagyméretű kidőlt fa akadályozta a közlekedést, Biharnagybajom külterületén több fát is motoros láncfűrésszel távolítottak el az útról a tűzoltók.     Debrecenben a klinika bejáratánál és a belváros több pontján kellett beavatkozniuk a megyeszékhely tűzoltóinak. A Dózsa György és a Darabos utcában parkoló autókra dőlt fákat, faágakat kellett eltávolítaniuk. Az esetek során nem sérült meg senki.     Közúti balesethez két alkalommal kellett éjszaka vonulniuk a tűzoltóknak a megyében. Hortobágynál, a 33-as számú főúton egy kamion a kilenclyukú híd előtt félig az árokba csúszott. A hajdúszoboszlói és a debreceni hivatásos tűzoltók daru segítségével húzták ki a járművet. A kamion vezetője nem sérült meg.     Hajdúdorogon, a 3502-es számú úton két személygépkocsi ütközött össze szombat este. A mentők három embert kórházba vittek kivizsgálásra - tette hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő. (MTI, HP)

Ítéletidő hírek: érvényben a piros!

Az ország nagy részén további havazásra, viharos szélre, hófúvásra figyelmeztetnek. Több megyére vasárnapra is kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Debrecen térsége is érintett.A havazás és a hófúvás miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között a 3502-es számú út 2018. március 18-án járhatatlanná vált. Egy személygépkocsi a havas úton elakadt. Kérik a járművezetőket, hogy a közutakon fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek!     Vasárnap kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is harmadfokú (piros) figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben. Ezeken a területeken erős hófúvásra kell készülni: a friss hóval fedett területeken a viharos szél több helyen hóakadályokat emelhet.     Szintén a hófúvás veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, Budapesten, Pest és Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú veszélyjelzések vannak kiadva.     Azt írták: északkeleten a viharos széllökések a délelőtti órákban fokozatosan a legtöbb helyen csökkennek. Azonban várhatóan a déli, délutáni órákig Borsod és Szabolcs megyében továbbra is kialakulhat erős hófúvás. Ezt követően ezeken a részeken általában gyengébb, de kiemelten a Bodrogközben időnként akár erősebb hóátfúvások az éjféli órákig előfordulhatnak. Vas megye térségében az éjféli órákig gyenge hóátfúvás valószínű.     A havazás miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak még érvényben elsőfokú figyelmeztetések. Mint kifejtették: az ország jelentős részén gyengül és fokozatosan megszűnik a havazás a délelőtti órákban,  azonban Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig Borsod és Szabolcs megyében 5-20 centiméter, másutt (elsősorban az ország északi felében) maximum 5 centiméter hó hullhat.     Kiemelték továbbá, hogy a kora délelőtti órákig a Tiszántúlon, - az idő előrehaladtával annak is egyre inkább a keleti részein -, elsősorban Hajdú, Békés megye keleti részén és esetleg Szabolcs megye déli részén van esélye átmeneti ónos esőnek. Emiatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések.     Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél miatt is elsőfokú veszélyjelzések vannak érvényben.     Az előrejelzés szerint vasárnap a hőmérséklet kora délután mínusz 5 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 10 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő.     Hétfőn főként délen és keleten várható havazás, néhol havas eső. Ekkor is többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű. Az intenzív ónos eső miatt akadozott szombat este a villamos-közlekedés Debrecenben - közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletes az MTI-vel.     Csohány Andrea tájékoztatása szerint az 1-es és 2-es vonalon, a Nagyállomás - Petőfi tér - Piac utca - Kossuth utca - Burgundia utca - Rákóczi utca, majd tovább a villamos vonalak mentén villamospótló autóbuszok közlekedtek. A villamospótló autóbuszok minden megállóhelyen megálltak.     A Móricz Zsigmond úton fa dőlt az elektromos vezetékre, amely leszakadt, ezért az autóbuszok rövidebb útvonalon - a 10/10A/10Y-os autóbuszok csak a Gyógyszergyár elnevezésű megállóhelyig - közlekedtek. Az autóbuszok a Gyógyszergyár megállónál visszafordultak és a klinika érintésével az Egyetem tér - Dóczy József utca irányába közlekedtek a Doberdó utca felé - jelezte a DKV sajtóügyeletese. A rossz időjárás miatt több mint hatezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapra virradóra.     Tájékoztatásuk szerint a Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztási helyen nem volt áram. Vasárnap reggelre szinte teljesen helyreállt az áramszolgáltatás. Hóeltakarítás miatt teljes szélességében lezárták az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalát Füzesabony közelében - közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.     Soltész Bálint tájékoztatása szerint a munkák idejére az M3-as autópálya 113-as kilométerszelvényében, a füzesabonyi lehajtónál a rendőrök a Nyíregyháza irányába tartó gépjárműveket a 3-as számú főútra terelték. Korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát az M3-as autópályán - közölte vasárnap reggel az Útinform.     Az érintett járműveket a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelik, és az M31-es autópályáról sem hajthatnak fel. A havazás és a jegesedés felsővezetéki, illetve váltóműködési hibákat okoz, ezért Kelet-Magyarország vasútvonalain 30-90 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a személyszállító vonatok - közölte vasárnap reggel a Mávinform.     Az utazók az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján (www.mavcsoport.hu), a Vonatinfó alkalmazásban, illetve a telefonos ügyfélszolgálatnál (+3613494949). Kisköre és Kunhegyes között egy személyvonat feljegesedés miatt elakadt, majd visszatolatott Kisköre állomásra - közölte vasárnap reggel a Mávinform.     Hozzátették: Kunhegyes felé ideiglenesen szünetel a vonatforgalom, ezért a Füzesabony-Debrecen vonalon kora délelőtt néhány járat esetében 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Magyar Közút: senki ne induljon útnak a hófúvásos területeken!

A Magyar Közút arra kérte a járművezetőket, hogy a hófúvással és ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak.      A szervezet szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint délutántól több megyében is rövid idő alatt 15-20 centiméternyi friss hó, ezzel együtt viharos, óránként 80 kilométer körüli széllökések, illetve ónos eső is várható.      A Magyar Közút 93 mérnökségén keresztül mintegy 700 munkagéppel 4000 szakemberrel, 24 órás szolgálatban végzi majd folyamatosan a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkálatokat a mintegy 32 ezer kilométeres országos közúthálózaton.      Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OFK) arra kérte az embereket, hogy szombat délutántól vasárnap délelőttig csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak, kizárólag megfelelő mennyiségű üzemanyaggal megtankolt, téli gumiabronccsal felszerelt gépkocsikkal. Készítsenek be az autóba meleg ruhákat és takarókat, valamint szükség esetére némi élelmet és innivalót. Ügyeljenek a követési távolságra és a megváltozott útviszonyok szerinti vezetési sebességre.      Közölték, útnak indulás előtt kérik, hogy az emberek töltsék fel mobiltelefonjuk akkumulátorát és töltsék le az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ingyenesen elérhető veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatását.      Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) korábban szintén óvatosságot kért a télies időjárás miatt a közlekedőktől. Közleményében a rendőrség azt írta, vasárnap reggelig a legtöbb helyen összefüggő hótakaró alakul ki. Mivel vastagsága 15 centiméter is lehet, azt kérik, hogy a járművezetők csökkentsék a haladás sebességét, vezessenek figyelmesebben, növeljék a követési távolságot, figyeljenek jobban a gyalogosokra és tartsanak nagyobb oldaltávolságot a kétkerekű járművek melletti elhaladáskor.      Közölték, számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, és tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnő. Tanácsos induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, hóláncot, illetve hólapátot vinni és gondoskodni kell némi ételről és italról, meleg ruházatról is. (MTI)

PIROS figyelmeztetést adtak ki Hajdú-Biharra a hófúvás miatt!!!

Több megyében harmadfokúra emelték a várható hófúvás miatt kiadott figyelmeztetést, emellett országszerte továbbra is első- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben az eső, ónos eső, havazás, illetve hófúvás miatt.      Az Országos Meteorológiai Szolgálat által szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetés a hófúvás miatt.      Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, míg Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás veszélye miatt.      Az előrejelzés szerint délutántól vált át egyre többfelé havazásba az eső. A viharos szél pedig többfelé magas hótorlaszokat emelhet.

Baleset miatt 30-60 perces késések a debreceni vasútvonalon is

Baleset miatt 30-60 percet késnek a vonatok a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vonalon - közölte a Mávinfrom sajtóügyeletese szombaton az MTI-vel.      Kavalecz Imre tájékoztatása szerint Pestszentlőrinc és Vecsés között egy fény- és félsorompóval biztosított átjáróban egy tehervonat összeütközött egy személyautóval. A balesetben nem sérült meg senki, a ütközést megelőzően a fény- és félsorompó üzemszerűen működött.      A két állomás között a műszaki mentés és a hatósági helyszínelés idejére az egyik vágányt lezárták, a másik vágányon lassabban közlekednek a vonatok.      A Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza és a szegedi vonalon előre láthatóan 30-60 percet késnek a vonatok. (MTI)