°C
TIME DATE
Ma Sára és Marió nap van.

Hajdú + Bihar

Kemény szombat: tüntetések miatt útlezárások lesznek

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy 2019. január 19-én a megye több útján gyűlések miatt, forgalomkorlátozásokra kell számítani. Szakszervezeti, politikai demonstrációkat tartanak.   A Püspökladányi Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2019. január 19-én 9 óra és 11 óra között a Kaba, Rákóczi utca, Batthyány utca és az István király utca közötti szakaszán félpályás útlezárás lesz érvényben. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2019. január 19-én 11 óra és 13 óra 30 perc között a Berettyóújfalu, Király-hágó utca Lőtér utca és Érmellék utca közötti szakaszán félpályás útlezárás lesz érvényben. A Debreceni Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2019. január 19-én 13 óra 30 perc és 15 óra között Debrecenben,  - a Liszt Ferenc utca teljes szélességében, a Blaháné utca és Csapó utca közötti szakaszon,  - a Burgundia utca Kossuth utca felé haladó, menetirány szerinti jobb oldala a Csapó utca és a Kossuth utca közötti szakaszon, - a Kossuth utca teljes szélességében, a Batthyány utca és a Burgundia utca közötti szakaszon, - a Szent Anna utca teljes szélességében, a Batthyány utca és a Piac utca közötti szakaszon, valamint - a Piac utca teljes szélességében, a Kossuth utca és a Petőfi tér közötti szakaszon a vonulás ideje alatt szakaszosan lezárásra kerül, továbbá a vonulás Piac utcai ideje alatt a villamosforgalom szüneteltetésre kerül. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2019. január 19-én 14 óra 45 perc és 17 óra között a 3502-es számú út 16. és 17. kilométerszelvényében, Hajdúdorog térségében félpályás útlezárás lesz érvényben és 30 km/h sebességkorlátozás lép életbe. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy 2019. január 19-én 15 óra és 17 óra 15 perc között a 4-es számú főút 215. és 216. kilométerszelvényében, Ebes térségében félpályás útlezárás lesz érvényben és 50 km/h sebességkorlátozás lép életbe.

Nagyon súlyos baleset a 42-esen, több sérült is van

A baleset Biharkeresztes térségében történt. Több ember megsérült. Összeütközött egy kamion és egy személyautó péntek reggel a 42-es főúton, Biharkeresztes térségében. A berettyóujfalui hivatásos tűzoltókat riasztották a balesethez, akik áramtalanították a járműveket. Az első hírek szerint az eset során több ember megsérült, ezért őket a mentők ellátják. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom.

Alvás közben tépték ki a fülbevalót egy hadházi nő füléből

A hajdúhadházi rendőrök elfogták a férfit és megtalálták a sértett ékszerét. Egy nő értesítette a rendőrséget 2019. január 15-én 23 óra 45 perc körül arról, hogy édesanyja hajdúhadházi otthonába ismeretlen férfi betört és az alvó sértett füléből kitépte a fülbevalót, majd elmenekült.   A rendőrök a helyszínre mentek és adatot gyűjtöttek, valamint tanúkat hallgattak meg, majd a beszerzett információk alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit 2019. január 16-án 12 óra körül Debrecenben, a Kassai úton elfogtak. Az egyenruhások előállították B. Józsefet a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. A 75 éves sértett ékszerét a nyomozók egy debreceni zálogházban megtalálták és visszaadták. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság a 28 éves férfival szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Három autó ment össze Böszörményben

Három gépkocsi ütközött össze Hajdúböszörményben, a Szoboszlói utca és a Kemény János körút sarkán. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiérkezése előtt egy sérültet kiemeltek az egyik kocsiból. Az egység áramtalanította a karambolos járműveket. Az érintett kereszteződésben félpályán halad a forgalom - közölte honlapján a megyei katasztrófavédelem.

Ez a reggel sem múlt el baleset nélkül: íme a részletek

A baleset lassítja a forgalmat a Vámospércsi úton. Összeütközött szerda reggel egy személyautó és egy mezőgazdasági vontató Hajdúsámson határában, a Vámospércsi úton. Műszaki mentés céljából a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, ahol, rendőri irányítás mellett, félpályán halad a forgalom. Az egységek áramtalanították a személygépkocsit. Az első hírek szerint egy könnyű sérültje van a balesetnek.

Bocskaikerti tűzvésszel kezdődött a szerda

A tetőszerkezetben keletkezett tűz. Kigyulladt egy családi ház szerda kora reggel Bocskaikertben, a Kulacs úton. Teljes terjedelmében égett a valamivel több, mint harminc négyzetméteres épület tetőszerkezete. A debreceni hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Az első hírek szerint senki sem sérült meg a tűzeset során.

Együttműködés az agrárszakképzés népszerűsítéséért

Együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma. Az együttműködés célja, hogy az Intézmény a Megyei Önkormányzat segítségével a települési önkormányzatokkal kapcsolatokat kiépítve az agrárszakképzést népszerűsítse, erősítse. Ezáltal támogatják a munkaerő megtartó képességet, az agrárszakember képzés utánpótlásának biztosítását, a fiatal munkavállalók helyben maradását, vállalkozóvá válását. Az együttműködés további célja a Hajdú-Bihar megyei agrárszakképzés eddigi eredményeinek megőrzése, valamint fejlesztése, különös tekintettel a települések közötti egyenlőtlen képviseletre a középfokú mezőgazdasági szakképzésben.  A fenti célok megvalósítása érdekében -       - a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma vállalja egyebek mellett pályaorientációs program és ösztöndíjrendszer létrehozását, magas minőségű kollégiumi ellátás biztosítását, egyéni fejlesztési és tehetséggondozási program kidolgozását, továbbá közreműködik külföldi tanulmányutakon való részvétel szervezésében, tevékenységéről pedig beszámol a Megyei Közgyűlés előtt. -       - A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pedig az Intézmény által biztosított információk alapján tájékoztatja a települési önkormányzatokat a képzésekről, rendezvényekről és egyéb tevékenységekről. Továbbá kommunikációjában megjelenteti az Intézmény oktatási-képzési tevékenységéhez kapcsolódó aktuális információkat.   A megállapodást Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma vezetője írta alá, 2019. január 15-én, a Megyeházán.  Az eseményen elhangzott: a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat ösztöndíjprogramot indít közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok támogatására. A„Maradj Hajdú-Biharban!” ösztöndíjrendszer célja, hogy a fiatalokat segítse abban, hogy mind az iskolai éveik, mind a végzettség megszerzése után helyben maradjanak, tudásukat Hajdú-Bihar megyében hasznosítsák. Pajna Zoltán hozzátette, hogy a program részleteit a megyei közgyűlés soron következő ülésén határozzák meg január végén.    

Súlyos baleset a 4-esen: ezt állapította meg a vizsgálat

Ketten súlyosan megsérültek a balesetben. A püspökladányi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát. Egy 25 éves román férfi az általa vezetett Mercedes típusú személyautóval közlekedett 2018. december 15-én 20 óra körül a 4-es számú főúton, amikor a 175. kilométerszelvényben nem tett eleget elsőbbségadási kötelezettségének és összeütközött egy Volkswagen típusú gépkocsival. A balesetben két személy súlyos, míg további három fő könnyű sérüléseket szenvedett. A Püspökladányi Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Mercedes vezetőjével szemben. A román állampolgár gyanúsítotti kihallgatásán elismerte felelősségét a baleset okozásáért. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az iratokat átadták az ügyészségnek.

Gyász: elhunyt Molnár Sándor

Január 11-én életének 76. évben elhunyt Molnár Sándor tűzoltó alezredes. A nyugalmazott tűzoltó 1967 év végén szerelt fel a Hajdúnánási Tűzrendészeti Parancsnokságra. 1975.július 01.-jén elvégezte a nappali tiszti iskolát a BM Tűzoltó Tisztképző Iskola Parancsnokság szervezésében. 1975.08.01. és 1979.05.01. között szolgálatparancsnoki feladatokat látott el. 1979.05.01. és 1992.02.01. közötti időszakban tűzoltási és szolgálati főelőadói beosztásban dolgozott, közben egy évig parancsnokhelyettesi munkakörrel is meg lett bízva saját beosztása mellett. 1992.02.01-től tűzoltási, kárelhárítási és mentési osztályvezetői feladatokat látott el 1997. október 31-ei nyugdíjba vonulásáig. Az alezredest 2019. január 17-én 13 órától polgári szertartás keretében helyezik örök nyugalomra a hajdúnánási temetőben. Emlékét kegyelettel őrzi a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság személyi állománya.

Macskát mentettek a kedves böszörményi tűzoltók

Egy macska villanyoszlop tetejére mászott szombat délelőtt Hajdúböszörményben, a Fazekas Gábor utcában. A gazdája személyesen kérte a tűzoltók segítségét. A hajdúböszörményi hivatásos egység is megállapította, hogy a macska a vezetékek közelében közvetlen életveszélynek volt kitéve. A tűzoltók kérték az áramszolgáltatók segítségét, akik az érintett vezetéket kiszakaszolták és ezt követően a macskát is lementették az oszlopról. Az eset során az állat nem sérült meg.

A hasonlóan gondolkodók újévi fogadása Nagyváradon

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület által meghonosított újévköszöntő ünnepségre invitálta január második szombatján a hasonlóan gondolkodókat Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem székházában. Az ünnepség a székház udvarán kezdődött, ahol a Vallásszabadság Évének zárásaként felavatták Deák Árpád szobrászművész domborműves emléktábláját. Tőkés László ünnepi beszédében egyháztörténeti visszatekintést tartott, kiemelve a tordai országgyűlésen 1568. január 13-án bejelentett vallásszabadságot, amely megszűntette a hivatalos államvallás egyeduralmát. Szabó László, a Magyar Unitárius Egyház előadó tanácsosa úgy fogalmazott, olyan törvény ez a szellemi kincs, melyre mindenki büszke lehet. Az emléktáblát, melyen az áll, hogy „Szabad hazában, szabad vallás”, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében Tőkés László, Szili Katalin autonómiaügyi miniszterelnöki megbízott, valamint Kovács István unitárius lelkipásztor és Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke koszorúzta meg. Az egyetem dísztermében megjelent vendégeket a Balettke Táncstúdió növendékeinek műsora szórakoztatta. Újévi igei köszöntőt Kovács István lelkész tartott, majd Tőkés László tekintett vissza az elmúlt év eseményeire. Néma főhajtással adóztak a 2018-ban elhunytakra, többek között Kallós Zoltánra, Kányádi Sándorra, Papp Gézára. Sikerként jelentette be a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraindítását, szemben a MOGYE megszűntével, melyet – mint fogalmazott – a nemzeti oldalnak nem sikerült megmentenie. Szólt az anyaországi választásokról is, kiemelve az EMNP és az EMNT szerepét a levélszavazatok összegyűjtésében. Köszönetet mondott a magyar kormány határon túliaknak nyújtott segítségéért, különös tekintettel a gazdasági fejlesztésekért, a családtámogatásért. Elismerően szólt arról, hogy Orbán Viktor következetes bátorsággal áll ki Európa és a kereszténység szuverenitása mellett. A májusi európai parlamenti választásról szólva kijelentette: nagy a tétje a választásnak, mert eldől, keresztény vagy muzulmán lesz-e Európa. – Hitbéli bátorságra van szükség, noha nagy túlerővel állunk szemben – fogalmazott Tőkés László, hozzátéve, csak mi segíthetünk magunkon. Szili Katalin beszédében a nemzeti autonómia érdekében érvelt, kiemelve a szülőföldön való maradást és boldogulást. A temesvári forradalom közelgő 30 éves évfordulója alkalmából szomorúan szögezte le, még ma is arról beszélünk, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk. Ma azok állnak egymással szemben, akik nemzetben gondolkodnak, illetve a bevándorlás pártiak. Májusban az EP-választáson két irányzat ütközik majd: az Európai Unió védelmezői, akik a nemzetek Európáját akarják, valamint a migránstámogatók, akik az egyesült Európai Uniót kívánják megvalósítani. Visszaemlékezett az egykori szocialista házelnök a szégyenteljes 2004. december 5-i népszavazásra, amiért a balliberálisoknak naponta kellene bocsánatot kérni. Elismerően szólt a 2010 óta bekövetkezett pozitív változásokról: a kettős állampolgárság bevezetéséről, a külhoniak szavazati jogáról, az autonómiatörekvések következetes támogatásáról. Utóbbi kapcsán kijelentette, nem engedünk az asszimilációnak, ezt a célt szolgálják a Kárpát-medence  gazdasági megerősödését szolgáló intézkedések is. – Románia az EU soros elnökekét teljesíthetné a magyarság jogos elvárását, az önrendelkezést – jelentette be. Dsida Jenő szavaival fejezte be beszédét: mindig magunkért, soha mások ellen! Mint minden évben, idén is átadták a Közjó Szolgálatáért Díjat, melyet a Magyar Polgári Egyesület kapott. Az EMNT Kós Károly Díját Boros Zoltán televíziós szerkesztő, zeneszerző, előadóművész, valamint Bodó Barna politológus, egyetemi tanár, a Szórvány Alapítvány elnöke érdemelt ki. Kép és szöveg: Nyírő Gizella

Remek példa arra, hogy miért ne vezessünk piásan

A Püspökladányi Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 26 éves férfival szemben. A gyanúsított a nyomozás adatai szerint 2018. augusztus 24-én 21 óra 30 perc körül az általa vezetett személygépkocsival Püspökladány külterületén, a Farkasszigeti úton közlekedett, amikor áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol nekiütközött egy traktor kerekének. A balesetben a személyautó utasa könnyű sérülést szenvedett. A rendőrök a baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálták. Az orvosszakértő véleménye alapján a sofőr megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy ittas állapotban vezette a járművet. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Püspökladányi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek. Ne feledjék, a közlekedési szabályok betartásával megelőzhetőek a balesetek, és aki ittas vagy bódult állapotban vezet járművet, nemcsak saját, hanem mások életét, testi épségét is veszélyezteti! (police.hu)

Küzdelem hóval, tűzzel

Nagy mennyiségű hó gyűlt fel Debrecenben, a Rózsa és a Piac utca kereszteződésében, egy épület tetején. Ezután a Dózsa György utcában egy idős ember rosszul lett otthonában, amelyhez vonultak a tűzoltó. A hajdúnánási tűzoltók egy kigyulladt autóhoz vonultak, a püspökladányi egységet pedig kéménytűzhöz riasztották. Nagy mennyiségű hó gyűlt fel Debrecenben, a Rózsa és a Piac utca kereszteződésében, egy épület tetején. Délben riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit, akik kihúzós létrán át csáklyával eltávolították a havat. Debrecenben, a Dózsa György utcában egy idős ember rosszul lett és nem tudta beengedni otthonába a mentőszolgálatot. A debreceni hivatásos tűzoltók károkozás nélkül bejutottak a lakásba és a sérültet a mentőszolgálatnak átadták. Egy személygépkocsi égett tegnap Hajdúdorogon, a Keleti utcában. A lángokat a hajdúnánási hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt az ott lévők egy porral-oltó készülékkel és vízzel oltották el. A tűzoltók a járművet átvizsgálták és még egy vízsugárral beavatkoztak.  Este Sárrétudvariban, a Zöldfa utcában egy családi ház kéményében a korom izzott. A püspökladányi hivatásos tűzoltók tisztító nyíláson keresztül átvizsgálták a kéményt és a lerakódott kormot eltávolították. A ház más módon fűthető maradt. Fotós: Püspökladányi HTP

Kemény tél: életbe lépett a vörös kód

Vörös kód figyelmeztetést adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtök estétől a nagy hideg miatt.     A tárca a kormany.hu-n közölte: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján az államtitkár kiadta a vörös kód figyelmeztetést az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régióban.     Fülöp Attila államtitkár a nap folyamán Facebook-oldalán azt írta: a vörös kódot az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára lépteti életbe akkor, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat szélsőséges időjárást jelez. A vörös kód elsősorban a szociális ellátórendszerben dolgozóktól kíván még nagyobb odafigyelést a nagy hidegben, de jelzés a társadalomnak is, hogy ha bajba jutott embert látnak, hívják a regionális diszpécserszolgálatokat.     Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre néhány megyére az erős szél, illetve hófúvás, egy megyére pedig az extrém hideg miatt figyelmeztetést adott ki. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád megyére az extrém hideg miatt adtak ki figyelmeztetést. Itt a hőmérséklet akár mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.     Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az erős szélre figyelmeztetnek. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést péntekre.     A kormány 2017-ben döntött a "vörös kód" intézményének bevezetéséről. Ez azt jelenti, hogy ha extrém hideg esetén kiadják a "vörös kódot", akkor a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer nem tudja őket fogadni. (MTI)

Halálos baleset, teljes útzár a 471-esen: kamion gázolt gyalogost

Egy kamion elütött egy gyalogost Debrecen külterületén. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2019. január 10-én 15 óra körül a 471-es számú út 3. kilométerszelvényében eddig tisztázatlan körülmények között egy kamion elütött egy gyalogost. A balesetben a 85 éves gyalogos nő olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a 471-es számú út balesettel érintett szakaszát a rendőrök teljes szélességében lezárták, a forgalmat Martinkán keresztül Hajdúsámson irányába terelik. FRISS: A helyszínelés és a műszaki mentés 18 óra 25 perckor befejeződött, a forgalom az érintett útszakaszon zavartalanul halad. (police.hu)

11 ezer(!) csirke pusztult el Böszörményben

Közel ötszáz négyzetméteres hodály lángolt tegnap délelőtt Hajdúböszörmény-Pród külterületén. A tüzet a debreceni, a hajdúnánási és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók oltották a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. A terület sajátossága miatt két vízszállító segítségét is kérték a tűzoltók, amelyek Tiszaújvárosról és Nyíregyházáról érkeztek. Összesen huszonegy tűzoltó hat vízsugárral oltotta a hodályt, amelyben körbálákat tároltak és csirkéket neveltek. A tűzben a hodály tetőszerkezete beszakadt és közel tizenegyezer csirke elpusztult. 

Túrázhatunk, ahol a Szent Korona, Kossuth, a Magyar Kormány és Petőfi is járt

Mementó 1849. nyílt honismereti túra (12. alkalom) - Emlékezés a szabadságharc országgyűlésének téli átköltözéséről Debrecenbe, az eredetire nagyon hasonlító útvonalon, földúton, a régi Szolnok – Karcag – Zádor-híd – Ágotai-híd – Nádudvar – Debrecen, és Ágotai-híd – Püspökladány – Nagyvárad országúton. Ahol a Szent Korona, Kossuth, a Magyar Kormány és Petőfi is járt.   Gyülekező: 2019. január 12-én kb. 8:15 órakor, a MÁV pályaudvar indulási oldalán. Utazás: sebesvonattal Debrecenből: 8:31, érkezés: 9:19, 1120 Ft. Útvonal: A túra kb. 9:30 órakor indul rövid eligazítás után Karcag MÁV állomás – Morgó műemlék csárda – Karcag városközpont szép Györfi Sándor szobrokkal – Szélmalom – Zádor-híd – Ágotai műemlék fahíd a Hortobágyon (Háromföld határa, jelenleg is megyehatár) – Ágotapuszta, HNP B-zóna vezetővel – Farkassziget Arborétum. Táv: kb. 22 km, menetidő kb. 7 óra. Térkép a turistautak.hu jelenlegi rendszerén (illetve a régebbi változat).  Visszautazási lehetőségek Püspökladány MÁV állomásról: 16:21 IC, 17:21 IC, 17:55. A túra önköltséges, önellátó. Mérsékelten nehéz. Hideg, szeles idő esetén embert próbáló, sáros, vagy fagyos földúton, téli pusztai viszonyok között. Felszerelés: vízálló, bejáratott bakancs, túrabot, réteges meleg ruha, esőkabát, sál, sapka, kesztyű.

Balmazújvárosi sztori: megütötte, megrúgta, kirabolta

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság rablás, valamint súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a gyanúsítottal szemben. A rendőrségre 2018. november 11-én 3 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy egy férfit kiraboltak Balmazújvárosban, a Tamási Áron utcában. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol a sértett elmondta nekik, hogy miközben kerékpárját tolta, egy ismeretlen férfi minden ok nélkül megütötte, majd amikor elesett, belerúgott és kivette a pénztárcáját a zsebéből. A járőrök a beszerzett információk alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit a nyomozók még aznap elfogtak és előállítottak a Balmazújvárosi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A 20 éves férfi beismerő vallomást tett. A nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az iratokat átadták az ügyészségnek. (police.hu)

Leégett egy hétvégi ház Bocskaikertben

Az első hírek szerint senki sem sérült meg a tűzeset során. Kigyulladt szerdán egy hétvégi ház Bocskaikertben, a Pacsirta úton. A mintegy huszonöt négyzetméter alapterületű épület leégett. A debreceni hivatásos tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. Az első hírek szerint senki sem sérült meg a tűzeset során.

Klórgáz szivárgott a gyógyfürdőben

Klórgáz szivárgott egy gyógyfürdő gépházában tegnap kora este Hajdúnánáson. A szivárgást egy automatikus berendezés érzékelte, amely a helyiség átszellőztetését is elvégezte. A helyszínre vonultak a hajdúnánási hivatásos tűzoltók, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mobil labor egysége is. A tűzoltók méréseket végeztek az épületben. A mérések nem mutatták ki klórgáz jelenlétét a levegőben, így az ott tartózkodó karbantartókra, lakosságra veszélyt nem jelentett. A palackot a biztonság érdekében kicserélték. A mobil labor szakemberei iparbiztonsági helyszíni szemlét folytattak le az eset kapcsán.

Hóhelyzet: baleset történt a 33-ason és a 4-esen is

Az első baleset a főút Nagyhegyes és Debrecen közötti szakaszán történt. Lesodródott az úttestről és az út menti árokba hajtott egy kisteherautó szerda reggel Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút Nagyhegyes és Debrecen közötti szakaszán, Nagyhegyes közelében. A balesethez a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. A 4-esen is baleset történt: összeütközött egy kamion, egy kisbusz, egy kisteherautó és egy gépkocsi szerda reggel a 4-es főút Püspökladány és Karcag közötti szakaszán, Püspökladány közelében. A balesethez a püspökladányi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járműveket. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Havazás, baleset: árokban egy autó Nánásnál

Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg. Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy személyautó kedd délután Hajdú-Bihar megyében, a Polgár és Hajdúnánás közötti úton. A balesethez a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

Otthonában raboltak ki suhancok egy komádi férfit

A gyanúsítottak egy 69 éves férfit bántalmaztak, majd elvették a pénztét és az ékszereit. A berettyóújfalui nyomozók őrizetbe vették a négy fiatalt. A rendőrségre 2019. január 5-én 2 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy egy idős férfit komádi otthonában többen megtámadtak, bántalmaztak és elvették az értékeit is. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként látókörükbe került három sárándi és egy komádi fiatal férfi. A 22 éves B. Viktort, a 21 éves B. Sándort, a 18 éves Á. Ferencet és az ugyancsak 18 éves L. Patrikot otthonaikban 2019. január 7-én elfogták a nyomozók, majd gyanúsítotti kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A nyomozás adatai szerint a négy fiatal férfi bement a sértett házába, azonban amikor észrevették, hogy a 69 éves férfi az ágyában fekszik elkezdték ököllel bántalmazni, de egyikőjük egy székkel is többször megütötte. A gyanúsítottak egy karórát, egy gyűrűt és készpénzt zsákmányoltak, majd elmenekültek a helyszínről. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a négy férfival szemben csoportosan elkövetett rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.  

Itt a figyelmeztetés! Havazás, hófúvás és ónos eső

Havazás, hófúvás és ónos eső miatt adott ki figyelmeztetéseket keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.     Az ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést - írták az MTI-hez hétfő este eljuttatott veszélyjelzésben.     A havazás miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a hófúvás veszélye miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.     Kedden továbbterjed a havazás a keleti országrészre, de eközben nyugat felől az enyhébb légtömeg hatására a havazás fokozatosan esőre vált. A Budapest-Kelebia vonaltól keletre végig havazás várható. A Dunántúlon átmenetileg ónos eső is lehet.     A várható friss hó az ország déli felén maximum 5, az északi felén 5 centiméter fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén 5-10 centiméternyi hó is hullhat. Komárom-Esztergomban, Pest megye északi részén és Nógrádban lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken kedd éjfélig 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű, a hegyekben (Dunazug-hegység, Börzsöny) 15 centiméternél több is hullhat. Komárom megyében lehet a legtöbb tapadó hóra számítani.     A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, főként a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól.     Az előrejelzés szerint kedd hajnalra általában mínusz 10 és mínusz 2 fokig hűl le a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és plusz 3 fok között valószínű.

Kedden újabb országos havazás várható, erre kell számítani az utakon

Az előrejelzések alapján keddtől ismét országos havazás várható, főleg az ország északi területein. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is 12 órás váltott műszakokban, minden rendelkezésére álló emberi és gépi erőforrásával a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon fog dolgozni. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a 0-24 órás munkavégzésük mellett folyamatos havazás idején időszakosan téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell egyes térségekben készülnie az autósoknak.   Milyen időjárás várható a következő téli napokban?   A meteorológiai előrejelzések alapján kedden újabb jelentős havazás várható, az ország déli felén akár 5, az északi felén 5 centiméter fölötti friss hó hullhat. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén körülbelül 5-10 centiméterre lehet számítani. Míg Komárom-Esztergom, Pest megye északi részén és Nógrád megyében 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a Dunazug-hegységben és a Börzsönyben pedig akár 15 centiméter fölötti is várható. Tapadó hóra elsősorban Komárom-Esztergom megyében lehet számítani. A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Szerdán még folytatódhat a havazás, elsősorban a Dunántúlon. Csütörtökön és pénteken pedig már csak helyenként várható kisebb hószállingózás, de többfelé megerősödhet a szél, így hófúvásos szakaszokra is lehet majd számítani.   Milyen ütemezés mellett végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a hóeltakarítási munkákat?   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a 2018. november 10-től kezdődő téli üzemeltetési időszakban a mai napig több mint 80 ezer tonna sót és 4,5 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra. A társaság munkatársai a következő napokban is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik el. A lehetséges helyszíneken a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is gondoskodnak a szakemberek.   Milyen útviszonyokra számíthatnak a közlekedők a következő napokban?   A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe. Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el. Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is, így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.   Hol tájékozódhatnak utazás előtt az autósok az aktuális útviszonyokról?   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről is folyamatosan friss információkhoz juthatnak a közlekedők. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket is olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útviszonyokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2019.   Mit tegyenek utazás előtt a közlekedők?   A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak. A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető. Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát is, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.   A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság november elején megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.  

Balesetek a havon: íme a hétvége krónikája

Szombaton kigyulladt egy melléképület Komádiban. Ebesen is tűzhöz riasztották az egységeket. Délután a havas úton több közlekedési baleset történt, amelyeknél a tűzoltók beavatkoztak. Vasárnap egy személygépkocsi gyulladt ki Józsán - közölte hét végi összefoglalójában a Katasztrófavédelem. Két személyautó ütközött össze péntek hajnalban a 4-es számú főúton, Hajdúszoboszló közelében. A hajdúszoboszlói és debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az autók átvizsgálása után egy sérültet feszítővágó berendezéssel szabadítottak ki. A műszaki mentés a rendőrség teljes útzára mellett zajlott. Péntek délelőtt kisteherautó motortere gyulladt ki Komádiban, a Dózsa György utcában. A komádi önkormányzati tűzoltók áramtalanították a járművet és egy vízsugárral eloltották a tüzet. Délután egy családi ház tetőszerkezete égett a debreceni Vértesi utcában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral oltották el a lángokat. A ház lakója ideiglenesen rokonokhoz költözött.  Szombaton kigyulladt egy lakóház mellé épített melléképület Komádiban, a Deák Ferenc utcában. A tűz átterjedt a lakóház tetőszerkezetére is. A komádi önkormányzati és a berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az épületet és egy vízsugárral valamint kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Ebesen is tűzhöz riasztották az egységeket. Egy családi ház pincéjében használati tárgyak gyulladtak meg az Arany János utcában. A hajdúszoboszlói és a debreceni hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre. Áramtalanítás mellett egy gázpalackot is kihoztak az épületből eközben két vízsugárral oltották el a tüzet. A házban négyen laktak, akik közül két embert a mentőszolgálat kórházba szállított és lakó pedig rokonokhoz költözött ideiglenesen.  Kora délután egy kisteherautó borult az árokba Nagyhegyes közelében. A balmazújvárosi önkormányzati és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók vonultak, akik az autó vezetőjének segítettek kiszabadulni a járműből. A sofőr nem sérült meg.  A havas úton egy nyerges vontató megcsúszott és az úttesten keresztbe fordult szombat délután a debreceni Vértesi úton. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói daru segítségével levontatták a járművet az útról, amely forgalmi akadály képezett.  A debreceni Bocskaikertben is autó csúszott meg a havas úton, szombat délután. A személygépjármű forgalmi akadályt képezett. A debreceni hivatásos tűzoltók lehúzták az útról az autót, a mentőszolgálat pedig három embert kórházba szállított kivizsgálásra.  Debrecen-Józsán, a Március 15 utcában egy személygépkocsi kigyulladt vasárnap délben egy családi ház udvarán. A lakók megkezdték a tűz eloltását, de a jármű rövid időn belül már teljes terjedelmében égett. A debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. Az eset során nem sérült meg senki. Fotós: Debreceni HTP, Hajdúszoboszlói KÖ

Pici hó, 5 baleset Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar megyében 2019. január 5-én délelőtt öt közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. A főként a megváltozott útviszonyok miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság fokozott óvatosságot kér a járművezetőktől. A megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelő közlekedés fokozott figyelmet igényel a sofőröktől. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a megengedett sebességhatárt ne lépjük túl, gyakran még a megengedett sebesség felső határa, annak közelsége is eltúlzott lehet. Nagyon fontos továbbá a követési távolság növelése. Igen nehéz megbecsülni a biztonságos követési távolságot csúszós út esetén. Ezért tartsunk az előttünk haladótól olyan távolságot, hogy járművünkkel annak hirtelen fékezése esetén is meg tudjunk állni. A szakemberek azt tanácsolják, hogy a minimális követési távolság legalább akkora legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz. Kérjük az utakon közlekedő járművezetőket, hogy az alul- és felüljárók környékén is, továbbá az útkereszteződéseknél, ahol előfordulhat jegesedés, nagy körültekintéssel közlekedjenek! ... hogy mindenki hazaérjen! (police.hu)

Családi ház égett Komádiban

Kigyulladt egy családi ház szombat hajnalban Komádiban, a Deák Ferenc utcában. A tetőszerkezet füstölt, egy melléképület pedig leégett. A komádi önkormányzati tűzoltók előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd elfojtották a lángokat, és egy gázpalackot is kihoztak az épületből. Az utómunkálatokba a szintén a helyszínre riasztott berettyóújfalui hivatásos tűzoltók is bekapcsolódtak. Az egységek átvizsgálják a tetőszerkezetet.

Tüzesen indult a péntek, autó gyulladt ki

A tűzoltók elfojtották a lángokat. Kigyulladt egy személygépkocsi pénteken reggel Komádiban, a Dózsa György utcában. A motortérben keletkezett tűz. A település önkormányzati tűzoltói érkeztek a helyszínre, ahol elfojtották a lángokat és áramtalanították az autót.

Előzetesben a szilveszteri rablók - íme a részletek

A 28 éves olasz férfi és 14 éves hajdúhadházi társa egy nőt bántalmaztak és raboltak ki szilveszterre virradó éjjel.   Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2018. december 31-én 2 óra 15 perc körül egy 28 éves olasz férfi és fiatalkorú hajdúhadházi társa egy téglási családi házba akart betörni. Az ott lakó 63 éves nő felébredt és meg akarta nézni, hogy miért ugatnak annyira a kutyái, amikor támadói rátörték az ajtót. A gyanúsítottak megkötözték a nőt egy telefonzsinórral, majd bántalmazták és pénzt követeltek tőle. Az asszony eleget tett a követelésnek és átadta az otthon tartott készpénzét és mobiltelefonját, majd az elkövetők elmenekültek. A helyszínre érkező nyomozók adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként beazonosították a feltételezett elkövetőket. A rendőrök pár órán belül elfogták a 28 éves olasz állampolgárt és 14 éves társát, majd gyanúsítotti kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet a Debreceni Járás Bíróság 2019. január 3-án elrendelt. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az olasz férfival és fiatal társával szemben rablás és súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. (police.hu)