°C
TIME DATE
Ma Edina nap van.

Hajdú + Bihar

Le se merjük írni: 20 fok is lehet

Többször erős, viharos lesz a szél a jövő héten. A hét közepén, a naptári tavasz kezdetén egy hidegfront miatt lehűlésre kell készülni, de a hétvégére ismét melegszik a levegő, néhol csaknem 20 Celsius-fok lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből. Mindez Debrecen térségére is érvényes.     Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon fokozódhat viharossá a szél. Délután a Dunántúlon süthet ki hosszabb időre a nap, az Észak-Dunántúlon és Északi-középhegységben kisebb eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 4 fok között várható, az északi megyékben lehet fagy. Napközben 11-16 fokig melegszik a levegő, a szelesebb nyugati tájakon lesz a melegebb.      Kedden szeles idő várható; napközben az Alföldön erős, másutt viharos is lehet a szél. Estétől északnyugat felől egy érkező hidegfront miatt erősen megnövekszik a felhőzet. Napközben csak elvétve lehet zápor az Északi-középhegység területén, estétől azonban északnyugat felől egyre többfelé elered az eső. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet, de a szélvédett északi völgyekben ennél kissé hidegebb lesz. A maximumhőmérséklet 14-19 fok között alakul.     Szerdán, március elsején reggel még sokfelé valószínű eső, a Kőszegi-hegységben havas eső, havazás sem kizárt, majd nyugat felől megszűnik a csapadék, a kora délutáni órákra a Tiszántúlon is. Délután ugyanakkor a Dunántúlon néhol előfordulhat záporeső is. Továbbra is nagy területen erős lesz a szél, a főváros tágabb környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimumhőmérséklet 1-9 fok között valószínű, nyugaton lesz a hidegebb, a keleti határvidéken a melegebb. A nappali maximumok 10 fok körül alakulnak.     Csütörtökön rövidebb-hosszabb időszakokra kisüt a nap. Elszórtan - főként északon - zápor előfordulhat. Továbbra is többfelé erős lesz a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 10-15 fok között alakul, de az Északi-középhegységben egy-két fokkal hűvösebb is lehet.     Pénteken is megélénkül, helyenként erős lesz a szél. Emellett sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 0 fok körül, napközben 11-16 fok között alakul a hőmérséklet.     Szombaton és vasárnap fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel. Szombaton nem valószínű csapadék, vasárnap a Dunántúlon a nap második felében elszórtan már lehet zápor. Szombaton nagy területen erős, a Dunántúlon több helyen viharos lesz a szél és még vasárnap is többfelé megerősödik a szél. Szombaton a minimumok mínusz 6 és 0, vasárnap plusz 1-9 fok között alakulnak. Szombaton napközben 13-19, vasárnap 14-19 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Nagy tűz fenyegetett Sárrétudvariban

A lángok a tetőszerkezetre is átterjedtek. Teljesen kiégett egy vályogfalú, cserépfedésű parasztház egyik szobája szombat este Sárrétudvariban, az Újtelepen. A tűz a tetőszerkezetre is átterjedt. A püspökladányi hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat. Az épület hátsó részéből egy gázpalackot is kihoztak.

Halálos baleset Hajdú-Biharban: vonat vs. Suzuki

Hajdúvidnél egy személygépkocsi vonattal ütközött össze, egy férfi vesztette életét a balesetben. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 69 éves hajdúdorogi férfi 2017. február 25-én 12 óra körül az általa vezetett személygépkocsival közlekedett egy földúton Hajdúvid felől a 3502. számú út irányába. A földutat keresztező, közúti jelzőtáblával jelzett vasúti átjárónál a sofőr eddig tisztázatlan körülmények között ráhajtott a sínekre az általa vezetett gépkocsival és összeütközött a Hajdúdorog felől és Debrecen irányába közlekedő vonatnak. A baleset következtében a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. (police.hu)

Tanulságos példa arra, miért érdemes óvatosan hajtani

A hajdúszoboszlói rendőrök bíróság elé állítást javasolnak azzal a férfival szemben, aki elütött egy kerékpárost. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 27 éves férfival szemben. A nyomozás adatai szerint a nádudvari lakos 2016. december 16-án 6 óra 10 perc körül az általa vezetett személygépkocsival a 3405-ös számú úton közlekedett Nádudvar felől a húsüzem irányába, amikor elütötte a vele azonos irányban, az úttest szélén közlekedő 33 éves kerékpárost. A baleset következtében a biciklis férfi súlyos sérülést szenvedett. A megalapozott gyanú szerint a gépkocsi sofőrje járművével nem az időjárási, látási, valamint útviszonyoknak megfelelően közlekedett. A nyomozók kihallgatták a gyanúsítottat, aki elmondta, hogy a ködös, esős időjárásban későn vette észre a láthatósági mellényt viselő, jól kivilágított kerékpárost, és hiába fékezett már nem tudta elkerülni az ütközést. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság 2017. február 23-án bíróság elé állítási javaslattal befejezte a nyomozást és az ügy iratait megküldte a járási ügyészségnek. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az utakon közlekedő járművezetőket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal és körültekintéssel! Járműveik sebességét az út-és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg! (police.hu)

Lélekszorító baleseti fotók a megyéből: óvatosan!

Az elmúlt 24 órában Hajdú-Bihar megye közútjain több közlekedési baleset is történt. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. február 23-án 11 óra 32 perc körül egy 22 éves férfi az általa vezetett Suzuki típusú személygépkocsival a 35102. számú úton közlekedett Bodaszőlő irányából a 35. számú főút irányába. Az utak kereszteződésénél, balra kívánt kanyarodni a férfi, azonban figyelmen kívül hagyta az kihelyezett "Állj! Elsőbbségadás kötelező!" közúti jelzőtáblát és megállás nélkül behajtott az útkereszteződésbe, ahol összeütközött a 35. számú főúton Debrecen irányából Hajdúböszörmény irányába közlekedő 31 éves sofőr által vezetett Volkswagen típusú gépjárművel, ami ezt követően az árokba csúszott. A balesetben az elsődleges orvosi vélemény szerint három személy könnyű sérülést szenvedett. A baleset körülményeit a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság vizsgálja. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017.február 23-án 14 óra 25 perckor egy 61 éves férfi az általa vezetett segédmotorkerékpárral közlekedett Debrecenben, a Klaipeda utcán a külső forgalmi sávban a Sumen utca felől a Kossuth utca irányába. A motoros haladása közben nem tartott megfelelő követési távolságot az előtte haladó gépkocsi mögött, ezért amikor az forgalmi ok miatt fékezett nekiütközött. A balesetben a 61 éves sofőr az elsődleges orvosi vélemény szerint súlyos sérülést szenvedett. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedőket, hogy tartsák be a közúti közlekedési szabályokat, mert azok be nem tartása súlyos következményekkel járhatnak.

Hajnali baleset: teljes útzár volt a Keleti hídon +fotók

Két személygépkocsi ütközött össze a 3316-os úton. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. február 24-én 5 óra 35 perc körül a 3316-os úton, Balmazújváros és Látókép között, a Keleti hídon eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött két személygépkocsi. A helyszínelés és műszaki mentés idején a balesettel érintett útszakaszon teljesen útlezárás volt érvényben. A rendőrök a forgalmat Debrecen felől a 33-as számú főúton, a Látóképi Csárdánál Hortobágy és a Nagyhegyes körforgalom irányába terelték, míg Balmazújváros felől a forgalom belterületen haladhatott. Elsődleges információink szerint az eset során egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították. FRISS: A rendőrök a helyszínelést 8 óra 40 perckor befejezték, a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Fotók: Hajdúböszörményi Katasztrófavédelmi Őrs

Tudja, mit jelent az, hogy CLUSTERS3? Mutatjuk

Február 23-án rendezték meg a CLUSTERS3 című projekt 2. regionális szakértői ülése a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Bocskai Termében.  A négyéves, kilenc nemzetközi partner együttműködésével az Interreg Europe területi együttműködési program keretében megvalósuló projektben az Önkormányzat a klaszterpolitikák szerepének növelése érdekében működik együtt többek között az intelligens szakosodás alapú kutatási és innovációs stratégiák (RIS3) sikeres megvalósításáért. A szakértői ülésen többek között a megyében működő klaszterek – mint a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszter, Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter, a Zöld Technológia Klaszter – klaszterszervezeteinek vezetői, képviselői vettek részt. A szakértők véleményezték a projekt keretében született szakmai-szakpolitikai dokumentumot, mely a projektpartnerek klaszterfejlesztéshez kapcsolódó intézményrendszerét, folyamatait és tevékenységeit mutatja be. Megvitatták továbbá a megyében fellelhető és a nemzetközi projektpartnereknek számára bemutatható jó gyakorlatokat és tevékenységeket a megyei klaszterfejlesztés területén. Egyetértettek abban, hogy a hazai klasztertípusú együttműködések egyik legnagyobb gátja az üzleti élet szereplői közötti bizalom hiánya, valamint az állami támogatásoktól való függőség, de elengedhetetlen a kiszámítható üzleti környezet és a világosan megfogalmazott keretrendszer is.   A projekt második évének végére a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szeretné elkészíteni a megyei klaszterfejlesztési stratégiát, mely remélhetőleg megfelelő kereteket fog biztosítani, hogy a klaszterek – mint a helyi gazdaság- és területfejlesztés egyre jelentősebb szereppel bíró együttműködési eszközei – kedvező keretek között működhessenek. A stratégia segíti majd a hármas spirál együttműködések – kormányzati szervek, tudásközpontok, illetve kis- és középvállalkozások – továbbfejlesztését is, valamint segítségével az együttműködésben gondolkozó szereplők világosan láthatják a lefektetett intézményi struktúrákat és működésüket ennek megfelelően alakíthatják majd. A megyei klaszterstratégia remélhetőleg alapvetően hozzájárul majd a nemzeti klaszterstratégia létrejöttéhez, melynek létrehozását a szakértők is sürgetik.

Három sérült, súlyos baleset történt a 35-ösön

Baleset történt csütörtökön a 35-ös számú főúton Hajdúböszörmény-Bodaszőlő közelében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2017. február 23-án 11 óra 40 perc körül a 35-ös számú főút 73 kilométerszelvényében, a Hajdúböszörmény-Bodaszőlői út kereszteződésében eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött két személygépkocsi. A rendőrök az érintett útszakaszt a helyszínelés és műszaki mentés idejére félpályán lezárták, a forgalom rendőri irányítás mellett haladhat. A baleset következtében három személy megsérült. Kérik az arra közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg az útszakaszt. UPDATE: A rendőrök a helyszínelést befejezték 14 óra 15 perctől a forgalom zavartalanul haladhat.

Videó: idős asszonyt raboltak ki

A berettyóújfalui rendőrök nyomozást folytatnak egy férfi ellen, aki a megalapozott gyanú szerint kirabolt egy idős asszonyt Hencidán.   A szomszéd tett bejelentést 2017. február 21-én 9 óra 23 perckor a rendőrségre arról, hogy egy férfi szállás után érdeklődve bement a 82 éves sértett házába és elvitte az asztalon lévő pénztárcáját. A helyszínre érkező járőröknek a nő elmondta, hogy ő megpróbálta visszavenni a pénztárcáját a férfitól, azonban az elkövető ellökte, majd sietve távozott a házból. A helyi körzeti megbízott és a járőrök széleskörű adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként egy órán belül azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható M. Jánost, akit elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a 20 éves hencidai lakost, aki beismerő vallomást tett. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a gyanúsítottal szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására. (police.hu)

Súlyos baleset történt Kabánál

Kamion hajtott árokba szerdán reggel Kaba és Nádudvar között 3407 úton, a 7-8 km szelvényénél. A püspökladányi, debreceni és a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók vonultak ki. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat szakemberei is a helyszínen vannak. A kamion sofőr beszorult, az egységek a kiszabadításra avatkoznak be. A jármű rakománya műtrágya.  

Számítógépért fizetett, téglákat kapott - videóval

A hajdúnánási rendőrök elfogták a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint olyan dolgokat árult az interneten, amikkel nem rendelkezett.   Egy 18 éves lány tett feljelentést a Polgári Rendőrőrsön 2017. január 23-án 9 óra 36 perckor arról, hogy egy közösségi oldalon található zárt csoportban, nőnek adta ki magát egy férfi és álnéven regisztrált felhasználóként egy pár női sportcipőt hirdetett eladásra. A hirdető megállapodott a cipő megvásárlásáról a sértettel, aki a vételárat átutalta a megadott bankszámlaszámra, azonban a terméket nem kapta meg. A nyomozók széleskörű adatgyűjtést végeztek és azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható Cs. Zsolt Attilát, akit otthonában 2017. február 20-án 14 óra 15 perc körül elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra. A rendőrök a 21 éves férfit gyanúsítottként kihallgatták és megállapították, hogy 2016. november és 2017. január között további legalább négy hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható megalapozottan. A nyomozás adatai szerint az egyik esetben számítógépet árult álnéven és miután a vevő átutalta számára a pénzt, a hajdúnánási lakos egy dobozban téglákat küldött neki.   A férfit kihallgatását követően a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Cs. Zsolt Attila ellen csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. (police.hu)

Ők értünk vannak: fotógaléria

Kevesebb esethez kellett kivonulni a tűzoltóknak 2016-ban, mint az azt megelőző évben - jelentette be az évértékelőt követőn sajtótájékoztatón a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A csökkenő esetszámok mellett technikai fejlesztéseket is eszközöltek, valamint erősödött a lakossággal kialakult kommunikáció is.   A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság évértékelő sajtótájékoztatóján a 2016-os évet pozitívan értékelte. Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok szerint a megyei katasztrófavédelem hatékonyan működött együtt a polgári védelmi csoportokkal, valamint megfelelő tájékoztatási módszerekkel sikerült tudatosabbá nevelni lakosságot. 2016-ban 3260 esethez vonultak ki a megyében, melyek között 628 tűzeset és 1135 műszaki mentés volt. A munkát technikai fejlesztések is segítették. Az évben új fecskendőautókkal gazdagodott a járműpark, valamint a hívások fogadását és az irányítást a rendőrséggel, mentőkkel közösen használt tevékenységirányító központokban valósítják meg, ezzel is javítva a közös munkát. Az fejlesztések mellett feladatkörök is bővültek, a kéményseprői feladatok, a tűzesetek kivizsgálása, valamint a vízügy is a katasztrófavédelem tevékenységei közé tartoznak 2016 óta. Fotók: Bakos Attila

Segítsen! Eltűnt egy nő Hajdúszoboszlón

A hajdúszoboszlói rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Krumpach Ottó Lászlóné eltűnése ügyében. A 73 éves hajdúszoboszlói asszony 2017. február 20-án tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. A nő 158-160 centiméter magas, átlagos testalkatú, haja szőke, vállig érő. Ruházatára vonatkozóan információval nem rendelkezünk. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható nőt felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán (Hajdúszoboszló, Rákóczi utca 4. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Borzalmas baleset történt Sámson közelében, 4 sérült van

Egy személyautó az árokba hajtott, négyen megsérültek. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. február 20-án 12 óra 45 perc körül a 471-es számú főút 7. kilométerszelvényében, Hajdúsámson-Sámsonkert közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között az árokba hajtott. A balesetben négy személy megsérült, őket a mentőszolgálat munkatársai látták el. A balesettel érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt félpályás útlezárás van érvényben. A helyszínre a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket.

Felborult egy kamion Nánásnál

Váltakozó irányban, félpályán halad a forgalom a baleset helyszínén. Árokba borult egy kamionhétfőn a Hajdúnánás és Kálmánháza közötti úton. A jármű az oldalára fordult. A műszaki mentést a hajdúnánási hivatásos tűzoltók végzik. Hatósági irányítás mellett, félpályán, váltakozó irányban halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Nagypéntek szabaddá válhat: ma vitáznak

Az Országgyűlés négynapos üléssel ma kezdi meg tavaszi ülésszakát. A parlament négy, a közelmúltban elhunyt volt képviselőről is megemlékezik, köztük Torgyán József (FKGP) egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési, valamint Katona Kálmán korábbi közlekedésügyi miniszterről.     A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján a parlament 13 órakor kezdi munkáját. A két volt tárcavezető mellett megemlékeznek a szintén a közelmúltban elhunyt Kocsenda Antalról (FKGP) és Erkel Tiborról (MIÉP).     Az első ülésnap elején fogadhatják el a tavaszi ülésszak munkarendjét, ezt követően a megszokott interpellációk, azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el, majd a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításával összefüggő kormánypárti előterjesztés vitáját folytatják le.     A képviselők kedden belefognak az illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló, a belügyminiszter által beterjesztett törvénycsomag tárgyalásába, továbbá újra szavazhatnak egy az Alkotmánybíróság által több ponton alaptörvény-ellenesnek minősített előterjesztésről.     Szerdán több nemzetközi szerződés kihirdetését, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ös beszámolóját tárgyalják a képviselők.     Az Országgyűlés első idei ülése az ezt követő hétfőn kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fejeződik be. (MTI)  

Baleset történt este a 47-esen

A műszaki mentési munkálatok idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Villanyoszlopnak ütközött egy személyautó vasárnap este Hajdú-Bihar megyében, a 47-es főút derecskei szakaszán. A balesethez a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet, értesítették az áramszolgáltató szakemberét és elvégezték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Elsődleges információink szerint az eset során senki nem sérült meg.

Megmutatjuk, milyen idő lesz

Változékony idő várható a jövő héten, napsütésre, 15 fok körüli melegre, de többször esőre, erős szélre is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez. Mindez Debrecen térsgére is igaz.     Hétfő reggelre főként a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén sűrű köd képződik, az erősen felhős keleti területeken is romlanak a látási viszonyok. Napközben a köd feloszlik, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt, a legtöbb napsütés délnyugaton valószínű. Késő délutántól észak felől növekszik, vastagszik a felhőzet, de estig nem várható csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 5-11 Celsius-fok között várható.     Kedden többfelé várható eső, zápor. Nagy területen megerősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 4 fok között, napközben plusz 5 és 11 fok között alakul a hőmérséklet.     Szerdán is többfelé megerősödhet a szél, de ismét várható napsütés, északon elszórtan, délen legfeljebb néhol valószínű kisebb eső, zápor. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között valószínű. A nappali maximumok plusz 7 és 14 fok között alakulnak, északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton a legenyhébb idő.     Csütörtökön sokfelé lesz erős, néhol viharos a szél. Északon elszórtan, délen inkább csak néhol valószínű kisebb eső, zápor. Több napsütés délen, a délutáni órákban valószínű. A leghidegebb órákban plusz 2-8 fok lehet. Napközben 9-16 fokig melegszik a levegő, északkeleten lesz a hűvösebb, délnyugaton a legenyhébb idő.     Pénteken délutánra mindenütt beborul az ég. Egyre többfelé várható eső, záporeső. Emellett megerősödik, estére nagy területen viharossá fokozódik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-9, a legmagasabb hőmérséklet 7-14 fok között valószínű, északon lesz a hűvösebb, délen az enyhébb idő.     Szombaton többfelé viharos lesz a szél, emellett elszórtan zápor, hózápor is lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 3-8 fok között valószínű.     Vasárnap több-kevesebb napsütés mellett helyenként zápor, hózápor várható. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben plusz 3-8 fok között alakul a hőmérséklet - olvasható az előrejelzésben.

Új határátkelők nyíltak a román határon

Új, alkalmi nyitvatartással működő határátkelők nyílnak a magyar-román határszakaszon a hétvégén, kilencet szombatonként, egyet vasárnaponta használhatnak az utazók.   A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly és Károlypuszta (Horea) közötti határnyitási ünnepséget követően Perényi Zsigmond, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, az új átkelési helyekkel megduplázódott a magyar-román határszakaszon működő határátlépési helyek száma, így több lehetőségük van a határ két oldalán élőknek a találkozásra és a kapcsolattartásra.      Eddig 58 kilométert kellett megtenni két határátkelő között, a tíz új átkelővel ez a távolság 35 kilométerre rövidül - jelezte Perényi Zsigmond.      A helyettes államtitkár hozzátette, a magyar kormány azt szeretné, hogy minden nap használhassák majd a lakosok az új átkelőket.      Az ömbölyin kívül a Zajta-Nagypeleske (Peles), a Garbolc-Szárazberek (Bercu), a Dombegyház-Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Elek-Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány-Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor-Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér-Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyek nyíltak meg. Az átkelők szombatonként nyolc órán keresztül fogadják az utazókat. Csanádpalota-Nagylak (Nadlac) között is nyílik átkelő, amely vasárnaponként lesz nyitva.      Az ömbölyi ünnepségen részt vettek a két érintett település polgármesterei, a magyar és román kormány képviselői, illetve szenátorai.      A magyar és a román településeket összekötő utat 2014-ben adták át, a 12 kilométer hosszú útszakasz több mint 10 kilométeres része román oldalon Szaniszlót (Sanislau), illetve a hozzá tartozó Károlypusztát és az országhatárt, a fennmaradó csaknem 2 kilométeres része a határt és Ömbölyt köti össze.      A beruházási összeg mintegy 5,6 millió euró (1,7 milliárd forint) volt, a fejlesztéshez 4,8 millió eurós támogatást nyert el az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a két település, a fennmaradó összeget pedig saját forrásból, illetve nemzeti támogatásból finanszírozták.      Ebből a forrásból épült meg a másik kilenc helyszínen a magyar-román határon átvezető út is.       Az utakat azonban nem használhatták az utazók, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek. A két ország közötti utakat ezért betonelemekkel és sorompóval kellett lezárni. Az utak megfelelő módon történő használata a program uniós jogszabály szerinti sikeres lezárásához is szükséges, ennek határideje 2017. március 31.      A Miniszterelnökség az MTI-hez pénteken eljutatott közleményében azt írta, a továbbiakban a határnyitások gyakoriságát növelni szeretnék és legalább két út esetében az állandó határátkelést biztosítani. Ezt követően - a helyi igények figyelembevételével - további utak esetében is törekedni fognak az állandó határnyitásra.      A Pocsaj és Biharfélegyháza közötti határátkelő szombati átadásán Kecskés Gyula (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar megyei Pocsaj polgármestere elmondta: a 11 kilométeres útszakasz uniós és magyar, illetve román forrásból valósult meg, hatmillió euróba került, ebből Pocsaj önkormányzatára 3,1 millió euró jutott, míg Biharfélegyháza 2,5 millió euróval járult hozzá. A Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. 235 ezer euróval egészítette ki az előbbi összegeket.       Deloreán Gyula Bihar megyei alprefektus reményét fejezte ki, hogy a jövőben nem lesznek elválasztó utak a két ország között.      Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke beszédében a határátkelő elkészültét a határon átnyúló együttműködések remek példájának nevezte.       Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza (Rosiori) polgármestere köszönetet mondott a beruházásban közreműködőknek.  (MTI)

Nagyon megy a Finn módszer Hajdú-Biharban

A rendőrök ezúttal Hajdúböszörményben ellenőrizték a járművezetőket a ,,Finn módszer” segítségével. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság munkatársai a közlekedési balesetek megelőzése és az ittas vezetés visszaszorítása érdekében akciót szerveztek 2017. február 17-én, amely során 350 gépjárművezetőt ellenőriztek. A rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak a szeszesital, valamint a vezetési képességre hátrányosan ható szerek befolyása alatt álló sofőrök kiszűrésére. A módszer lényege, hogy egy előre kiválasztott helyszínen több rendőr bevonásával, egyidejűleg, nagyon rövid idő alatt történik meg több gépjárművezető ellenőrzése. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják és velük szemben eljárás veszi kezdetét. Az ellenőrzések során nem jelzett pozitív értéket az alkoholszonda. Egyéb szabálysértések miatt 10 gépjárművezetővel szemben helyszíni, míg egy gépjárművezetővel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki, valamint a helyszínen két forgalmi engedélyt vettek el a rendőrök. A megyében a következő hetekben is várhatóak hasonló ellenőrzések. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki ittasan vagy kábítószer hatása alatt járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal és mások életét is veszélyezteti! (police.hu)

Visszatért régi kikötőjébe a tiszacsegei komp

Egy jégtörő hajó eredeti kikötőjébe vontatta pénteken a tiszacsegei kompot, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár - mondta Tiszacsege polgármestere péntek este délután az MTI-nek.     Szilágyi Sándor közölte: száz méter hosszúságú új drótkötelet vásároltak, és azzal több oldalról rögzítették a vízi járművet, amely immár biztonságban várja a felújítást.     Az első szemrevételezések szerint a komp törzsében nem keletkezett nagyobb kár, de a fedélzeten jelentős károkat okozott a jég és a jeges ár - tette hozzá, megjegyezve, hogy szerinte három hét alatt elvégezhetik a javításokat.     "Megbánta már, hogy elszökött" - mondogatják a helybeliek arra utalva, hogy a március közepére eső szezonnyitó helyett az idén legalább két hetes késéssel kezdheti meg a "munkáját" a Tiszacsege és Ároktő között közlekedő komp.     Szilágyi Sándor elmondta azt is, hogy a javítás költségeit az önkormányzat állja, de ígéretük van arra, hogy a vis maior keretből megtérítik a ráfordításokat a helyhatóságnak.     A jeges ár hétfő reggel sodorta el a tiszacsegei komp drótkötelét, amely berántotta a parton lévő járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki aznap délután. (MTI)

Hortobágyon gyógyulnak a csempészett madarak

A záhonyi határátkelőhelyen Ukrajnából Olaszországba tartó illegális madárszállítmányt füleltek le a határrendészek. A rendőrség lefoglalt 250 védett énekes madarat, melyet egy személygépkocsi csomagtartójában zsúfoltak össze szűk dobozokban. Ritka, védett csonttollúak, süvöltők és tengelicek egymás hegyén-hátán, több napja, étlen-szomjan. Egy részük már el is hullott.   A Hortobágyi Madrárkórház kuratóriumi tagja és önkéntes madármentők, dr. Kiss Csaba nyíregyházi háziorvos átvette őket csütörtök este a Záhonyból érkező rendőröktől, mert a madárinfluenza veszélye miatt más madármentő központok, sem az állatkertek nem fogadták a madarakat. Megetette, megitatta a végletekig elcsigázott apró kis szárnyasokat, és egy nyugodt éjszakai pihenés után péntek kora reggel a hortobágyi Madárkórházba szállította őket, ahol már előkészítették számukra  megfelelő méretű elkülönítő kórtermet, melyben karanténozásuk és kezelésük megoldható. Itt megtörtént a részletes vizsgálatuk is mely során kiderült, mennyire tartották meg kondíciójukat és röpképességüket. A csonttollúak kiengedésük után azonnal táplálkozni kezdtek a felkínált csipkebogyóból. A süvöltők és a tengelicek még óvatosabbak, de már ők is fürdenek, isznak. Összesen 228 példány madár érkezett a kórházba, ebből süvöltő: 42 pld (4sérült, 2 elhullott), csonttollú 47 pld (1 sérült, 1 elhullott), tengelic 139 pld (21 elhullott, 5 sérült). Az arra alkalmas egyedek szabadon engedése folyamatos, de jó részüket rövid megfigyelés és kondíciójavítás erejéig bent tartják. A jövő héten, gyűrűzés után, mind visszakerülhet a természetbe.

Csúnya baleset, súlyos sérült: árokba borult egy autó Balmazújvárosnál

A Böszörményi úton történt a baleset, félpályán halad a forgalom. Árokba borult egy személyautó pénteken Balmazújváros határában, a Böszörményi úton. Egy ember utazott az autóban, akit a mentők súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A város önkormányzati tűzoltói a rendőrségi helyszínelés után áramtalanítják a gépkocsit. A munkálatok végeztéig félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Biztonságos helyen pihen az a valami, ami a tiszacsegei kompból maradt

A tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott kompot örökítette meg az MTI fotóriportere, miután egy jégtörő hajó a kiskörei vízerőmű téli hajótárolójába vontatta. Döbbenetes látvány. MTI fotó: Ruzsa István

No comment: így néz ki most a tiszacsegei komp

Lévai Zoltán tulajdonos elkezdte a tiszai jégzajlásban Tiszacsegéről elsodródott és Tiszanána közelében elakadt kompon keletkezett károkat. Több kommentárt nem is fűznénk a képekhez, nézzék meg őket! Tettünk egy nyári képet is hozzá... Fotók: Czeglédi Zsolt (MTI)

Borzalmas tűz Balkányban: meghalt egy gyerek

Teljes terjedelmében égett egy családi ház csütörtökön Balkányban, a Dózsa közben. A helyszínre érkeztek a nyíradonyi és a szakolyi tűzoltók, akik két vízsugárral, légzőkészülékben avatkoztak be. Az ingatlanban két felnőtt és egy gyerek tartózkodott, akik a tűzoltók érkezésére elhagyták az épületet. A mentők a gyermek újraélesztését megkísérelték, amely nem járt sikerrel. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labor szakemberei vizsgálják a tűz keletkezésének körülményeit.

Feltámadt a tiszacsegei komp

A kedd esti hírekkel ellentétben mégsem borult fel, szerda kora délután pedig ki is szabadult a jég fogságából a tiszacsegei komp, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár - mondta Tiszacsege polgármestere szerda délután az MTI-nek.      Szilágyi Sándor közölte: kedd este vélhetően egy felborult nagy stégről gondolták, hogy a csegei komp, drónról le is fényképezték, és az üzemeltetője is úgy gondolta, a fotón látható tárgy a felborult komp.      Az MTI szerda délelőtti, a tiszafüredi híd közelében készült fotóján viszont az látható, hogy a jeges ár szép lassan sodorja a kompot, amely nem borult fel, és ezt később a polgármester is megerősítette.      A település vezetője szerda délután azt mondta, hogy a komp kiszabadult a jég fogságából, és Tiszaderzsnél fennakadt az iszapos nádasban. A helyszínen most azt vizsgálják, hogy miként tudnák biztonságba helyezni a járművet.      Szilágyi Sándor megjegyezte: még nem tudják hogyan kerül vissza állomáshelyére a több mint negyven kilométerre sodródott jármű. A kompon láthatóan vannak sérülések, de a teljes kárfelmérésre csak azután kerülhet sor, ha sikerül biztonságos helyre vinni - tette hozzá.      A jeges ár hétfő reggel sodorta el a tiszacsegei komp drótkötelét, amely berántotta a parton lévő járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki aznap délután. (MTI)

Egy nagyon csúnya sztori Téglásról

A hajdúhadházi rendőrök három férfi ellen fejezték be a nyomozást. Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2016. október 29-én 20 óra 15 perc körül arról, hogy három férfi odalépett hozzá és a kerékpárját követelték Tégláson. A sértett ennek nem tett eleget, ezért bántalmazták, amely következtében a 18 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett. Az elkövetők ezután elmenekültek a sértett hátizsákjával és az abban található értékekkel. A helyszínre érkező rendőrök adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfiakat. A helyi lakosokat a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály a két 16 éves fiúval és a 19 éves B. Attilával szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a 2016. február 14-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a járási ügyészségnek. (police.hu)

Bréking! Megvan a tiszacsegei komp!

Még mindig a jég fogságában vesztegel a folyó medrében, a kompkikötőtől mintegy 25 kilométerre a tiszacsegei komp, amelyet hétfőn sodort el a jeges ár - írtuk kedden. Az elszabadult vízi jármű sokat sodródott a jeges árban kedd estig, most vesztegel a folyó medrében, ott, ahol ismét beállt a jég, nem mozdul semmi. Szerdán sikerült új felvételeket készíteni a kompról.      Szilágyi Sándor tiszacsegei polgármester kedden kora este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az erős jégmozgás feje tetejére állította a mintegy nyolcvantonnás monstrumot. A komp továbbra is a jég fogságában van, és egyre kevesebb a remény arra, hogy ki tudják szabadítani a folyóból, valószínűleg el fog süllyedni - szólt a híradás, azonban Czeglédi Zsolt, az MTI fotóriportere szerdán lencsevégre kapta a jégzajlásban sodródó tiszacsegei kompot és egy halászkunyhót a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvénynél. Úgy tűnik, még viszonylag egyben van...      A jeges ár a tiszacsegei kompnak a Tisza fenekén lévő drótkötelét hétfő reggel sodorta el, ami berántotta a parton lévő járművet a folyóba. Mindez olyan hirtelen történt, hogy a kompon tartózkodó éjjeliőrnek nem sikerült elhagynia a gyorsan sodródó járművet. Őt a honvédség helikopterrel mentette ki hétfő délután.

Családi ház állt lángokban Ebesen

Teljes terjedelmében égett szerdán egy családi ház Ebesen a Déli utcában. A tűz a lakószobában keletkezett majd tovább terjedt a ház tetőszerkezetére. Helyszínre érkezett a debreceni és hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók. Az épületből kihoztak egy darab PB-gázpalackot. Az égő tetőszerkezetet három vízsugárral oltották. További értékmentés folyamatban van, az eset során személyi sérülés nem történt.