°C
TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

Hajdú + Bihar

Az első nap összetörte a srác az autót - négyen sérültek meg

A 18 éves fiatalember ugyan vezetői engedéllyel nem rendelkezett, de vett egy Ladát és még aznap árokba hajtott vele. Négyen sérültek meg a balesetben. Közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak vizsgálatot a rendőrök az egyeki lakossal szemben. A fiú még 2018. május 10-én 18 óra 30 perc körül Egyek külterületén, egy földúton közlekedett az általa vezetett személyautóval, azonban nem megfelelően választotta meg a gépkocsi sebességét és elvesztette uralmát annak irányítása felett, majd árokba hajtott. A balesetben a sofőr és két férfi utasa könnyű, míg a hátsó ülésen utazó nő súlyos sérüléseket szenvedett. A hajdúszoboszlói rendőrök az egyeki férfit – aki jogosítvánnyal nem rendelkezett – gyanúsítottként kihallgatták. A sofőr elismerte a felelősségét a baleset okozásáért és elmondta a rendőröknek, hogy aznap vette az autót és csak egy szomszédos településre szerettek volna átmenni, azonban a földúton haladva gödörbe hajtott, ami megdobta a járművet, ezért beverte a fejét és elengedte a kormányt, ami miatt árokba csapódott. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Szegény néni: a belvárosban tépték le az aranyláncát

A hajdúböszörményi rendőrök egy 22 éves férfit és egy 18 éves fiatal nőt hallgattak ki gyanúsítottként.   Egy 69 éves nő tett bejelentést a rendőrségre 2018. november 5-én arról, hogy Hajdúböszörmény belvárosában egy ismeretlen személy és annak társa letépte a kezéről az aranyláncát. A helyi körzeti megbízott adatgyűjtést és tanúkutatást végzett, amelynek eredményeként a rendőrök november 13-án elfogtak egy 22 éves helyi férfit és egy 18 éves lajosmizsei nőt. G. Viktort és G. Bettinát előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták őket. A feltételezett elkövetők beismerték a bűncselekmény elkövetését és azt is elmondták, hogy az aranyláncot eladták. A nyomozók az eljárás során lefoglalták az ékszert és visszaadták a tulajdonosának.  A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.

Gyalog menjünk a rokonokhoz? Hülyeség, kössünk el egy autót!

A két fiatal férfi és gyermekkorú társuk Nádudvarról kötöttek el egy parkoló autót. Látogatóba indultak Kabára, de csak Hajdúszoboszlóig jutottak. Egy nő tett bejelentést a rendőrségre 2018. november 13-án 8 óra 30 perc körül arról, hogy személyautójával egy Nádudvar mellett lévő mezőgazdasági területen leparkolt, azonban ismeretlenek eltulajdonították. A bejelentést követően a Hajdú-Bihar Megyei Tevékenység-irányítási Központ tájékoztatta a szolgálatot teljesítő rendőröket a jármű típusáról és rendszamáról, így rövid időn belül az egyenruhások Hajdúszoboszlón megállították az autót és igazoltatták a sofőrt, valamint két utasát. A 20 éves B. Lajost, a 19 éves B. Márkot, valamint 12 éves társukat előállították a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók a két fiatal férfit gyanúsítottként kihallgatták. A nádudvari lakosok beismerték tettüket, valamint elmondták a rendőröknek, hogy gyalog indultak el rokonlátogatóba Nádudvarról Kabára, azonban menet közben meglátták az autót és úgy döntöttek, hogy kölcsön veszik. A személyautóban benne volt a kulcs, így B. Lajos beült a volánhoz és elindultak Kaba irányába. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság a gyanúsítottakkal szemben jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást.  

Sándor nem kelt korán, de aranyat lelt

Az 56 éves gyanúsított barátjától tulajdonított el arany ékszereket. A hajdúhadházi rendőrök befejezték a nyomozást.   Egy nő tett feljelentést a rendőrségen még 2018. szeptember 12-én arról, hogy hajdúhadházi otthonából több arany ékszer is eltűnt. A rendőrök adatgyűjtést végeztek és kiderítették, hogy a sértett egyik barátja kapcsolatba hozható a bűncselekmény elkövetésével. A nyomozók V. Sándort gyanúsítottként kihallgatták. Az 56 éves hajdúnánási férfi beismerő vallomást tett és elmondta, hogy a lopott ékszereket egy debreceni zálogházban leadta. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a gyanúsítottal szemben.  A rendőrök a nyomozás vizsgálati szakaszának végéhez értek, az iratokat átadták az ügyészségnek.

Ismertették Hajdú-Bihar és Bihor megye kockázati tényezőit

Ismertették Hajdú-Bihar és Bihor megye kockázati tényezőit valamint bemutatták a várható beruházásokat a ma délelőtti nyitókonferencián, melyet a sikeres Európai Unió Interreg V-A Románia-Magyarország Program pályázata alkalmából rendeztek Debrecenben, a Kölcsey Központban. A rendezvényt Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója valamint Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke nyitotta meg.   Az elnök köszöntőjében elmondta, hogy Bihor és Hajdú-Bihar megye úgy van egymással, mint a jó családban a testvérek, ahol tapasztalataikkal segítik egymást. Az interregionális együttműködés keretében nyolc szomszédos megye részére biztosított lehetőséget, megvizsgálva azt, hogy melyek azok a területek, amelyeket fejlesztve az állampolgárok biztonság érzete növelhető, így lett a program része a katasztrófavédelem is. A partnerség nem ma kezdődött, harminc évvel ezelőtt már beosztott tűzoltóként közös gyakorlaton vett részt Kovács Ferenc tű. dandártábornok a Bihor megyei állománnyal.   Az első előadást Szabó Imre tűzoltó alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, polgári védelmi főfelügyelője tartotta meg. Ismertette azokat a tényezőket, amely Hajdú-Bihar megyét környezeti és társadalmi adatok alapján jellemzik. Előadásában elemezte a megyét veszélyeztető kockázatokat, mint például a veszélyes üzemeket, kritikus infrastruktúrát, valamint a megye folyóit is, az árvíz és belvíz védelme miatt. Öt év statisztikáját vette alapul, mely megmutatta, hogy a mostani szélsőséges időjárás hogyan növelte a beavatkozások számát. A szabadtéri tüzek is jelentősen növekedtek az elmúlt időszakban, de a közlekedési balesetek is megduplázódtak az elmúlt öt évben.   A román fél részéről Ciprian Barna projektmenedzser tartott előadást, aki kifejtette, hogy a pályázat benyújtásának a célja az volt, hogy a hiányosságokat, köztük a kapacitás hiányt, a közös stratégia hiányát és a képző központok hiányát pótolni tudják, a határ mindkét oldalán. Elmondta 2017-ben 10643 tűzoltói beavatkozás történt Bihor megyében, melyek felszámolásban a hivatásos állomány mellett az önkéntesek is szerepet vállaltak. A pályázat lehetőséget ad arra, hogy Bors községben oktatóközpont épüljön, illetve a Bihor megye három speciális tűz szimulációs konténerrel bővüljön. Hajdú-Bihar megyében, Hajdúszoboszlón a katasztrófavédelmi raktár és kiképző bázis területén egy harminc férőhelyes szállás kerül építésre, modern oktató épülettel. A hajdúszoboszlói romváros továbbra is lehetőséget ad arra, hogy a két megye tűzoltói közös gyakorlat keretén belül összehangolt munkára készüljenek fel. A projekt 2018 áprilisában indult és 2020 márciusáig tart. A projekt összköltsége: 1.207.339 Euro

Vasárnapi rablás Balmazújvárosban

A rendőrségre 2018. november 11-én érkezett bejelentés arról, hogy egy férfit kiraboltak Balmazújvárosban, a Tamási Áron utcában. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol a sértett elmondta nekik, hogy miközben kerékpárját tolta egy ismeretlen férfi minden ok nélkül megütötte, majd amikor elesett, belerúgott és kivette a pénztárcáját a zsebéből. A járőrök a beszerzett információk alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit a nyomozók még aznap elfogtak és előállítottak a Balmazújvárosi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A 20 éves férfi beismerő vallomást tett. A nyomozó hatóság a helyi lakost őrizetbe vette és vele szemben rablás, valamint súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Volt a baj a hétvégén - íme a szomorú krónika

Szabadtéri tüzekhez is vonultak vasárnap a tűzoltók Hajdúszoboszlón nádas égett, míg Hosszúpályi és Monostorpályi között a kukorica tarló lángolt. Este Mikepércs és Sáránd között volt tűz, öt hektáros területen. A Katasztrófavédelem összefoglalója. Egy kismegszakító gyulladt ki szombaton kora este Debrecenben, a Derék utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt a lakás tulajdonosa a tüzet eloltotta, az egység az átszellőztetést végezte el. Az eset során nem sérült meg senki. Egy lakatlan épület tetőszerkezete lángolt három négyzetméteren szombaton este Bojton, az Ady Endre utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.  Vasárnap hajnalban egy személygépkocsi sodródott le a útról és az árokba hajtott Balmazújvároson, a Tamási Áron utcában. Az autóba egy ember megszorult, őt a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók feszítővágó berendezés segítségével kiszabadítottak. A mentőszolgálat a sérültet kórháza szállította. Egy hektáros területen Hajdúszoboszló külterületén nádas lángolt foltokban tegnap délben. A hajdúszoboszlói hivatásos egységet riasztották, akik egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Hosszúpályi és Monostorpályi között öt hektáron peremégéssel lángolt a kukorica tarló vasárnap. A létavértesi önkormányzati tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral végezték el az oltást. Egy vas tartóoszlopon a trafó lángolt délután Püspökladányban, a Petri Pál és a Budai Nagy Antal kereszteződésében. A püspökladányi hivatásos tűzoltók a helyszínt biztosították, az áramszolgáltató kiérkezéséig.  Este rosszul lett egy ember a debreceni Pósa utcai lakása fürdőszobájában. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói méréseket végeztek, de azok nem mutatták szén-monoxid jelenlétét a levegőbe. A mentőszolgálat további vizsgálatokra a sérültet kórházba szállította. Rosszul vasárnap késő este egy idős ember az otthonában Balmazújvároson, a Keleti utcában. A város önkormányzati tűzoltói ajtófeszítő segítségével a lakásba bejutottak és a mentőszolgálatnak átadták a sérültet. Éjszaka Mikepércs és Sáránd között öt hektáros területen a magas fű lángolt. A debreceni egység egy vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezte meg a tüzet.   Fotós: Balmazújvárosi ÖTP, Hajdúszoboszlói KÖ, Debreceni HTP

Jön a lehűlés és a hózápor, emberek!

Folytatódik a ködös, napközben jellemzően napos, száraz idő. A hét elején helyenként még akár 20 fok is lehet, aztán fokozatos lehűlés várható. Vasárnap néhol napközben is csak 6 fokig melegszik az idő, s ekkor helyenként akár hózápor is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.     Hétfőn a köddel és rétegfelhővel borított területek nagysága fokozatosan csökken, de elsősorban északnyugaton tartósan borult részek is maradhatnak. Másutt fátyolfelhős idő várható többórás napsütéssel. Az Észak-Dunántúlon megélénkül, olykor megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 0 és plusz 8 fok között várható, de a Nyírségben néhol ennél hűvösebb is lehet. A nappali maximumok többnyire 15-20 fok között alakulnak, de a tartósan borult részeken ennél alacsonyabb értékek is lehetnek.     Kedden a köd feloszlása után változóan felhős idő várható néhány órás napsütéssel. Északon helyenként kialakulhat záporeső. A leghidegebb órákban általában mínusz 1 és plusz 8 fok között alakul a hőmérséklet, de a szelesebb dunántúli tájakon 9-11 fok is lehet. Napközben 13-20 fokig melegszik a levegő.     Szerdán napos idő valószínű. Néhol - legnagyobb eséllyel a Tisza vonalában az Alföld északi felén - előfordulhat kisebb záporeső. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-9, a legmagasabb hőmérséklet 12-17 fok között valószínű.     Csütörtökön a ködfoltok megszűnése után többnyire napos idő lesz, csapadék nem várható. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 5, napközben 9-15 fok között alakul a hőmérséklet.     A párásság, köd megszűnését követően pénteken is napos lesz az idő, de helyenként csak lassan, a déli órákra tisztul ki az idő. Csapadék nem várható. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 4, a maximumhőmérséklet 8-13 fok között valószínű.     Szombaton sem valószínű csapadék. A ködfoltok megszűnése után nagyrészt napos idő várható. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3 fok között, napközben 8-13 fok között alakul a hőmérséklet.     Vasárnap már helyenként zápor, hózápor is kialakulhat. A szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és az Észak-Alföldön viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet 6-11 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Éjszakai tűz okozott riadalmat

A tűzoltók egy vízsugárral oltották el a lángokat. Senki nem sérült meg. Kigyulladt egy lakatlan ház tetőszerkezete szombat éjszaka a Hajdú-Bihar megyei Bojt Ady Endre utcájában. A tűzhöz a berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték az épület átszellőztetését és átvizsgálását. Elsődleges információink szerint az eset során senki nem sérült meg.

Toldi és debreceni fogvatartottak húztak le embereket a cellából telefonálva

Börtönből elkövetett telefonos csalás miatt emeltek vádat két férfi ellen Békés megyében. A 29 éves toldi és a 44 éves debreceni férfi a márianosztrai börtönben ülve követtek el egy csalássorozatot, amely során országszerte 32 embert károsítottak meg. A férfiak 2017. szeptember és novembere között azonos zárkában ültek és pénzszerzési célból tetszőleges embereket hívtak fel országszerte, akiket megpróbáltak becsapni. Magukat valamelyik mobilszolgáltató munkatársának adták ki és azt próbálták elérni, hogy az áldozatok az általuk megadott hívószámú SIM kártyák egyenlegét töltsék fel. Volt, hogy a SIM-kártyák kötelező regisztrációjára hivatkoztak, másokat az EU-s szabályok változására hivatkozva csaptak be. Másokat a SIM kártya lejárati idejének meghosszabbításával vertek át, vagy az internet gyorsítását ígérték, de az is előfordult, hogy adategyeztetésre hivatkozva kérték, hogy hagyják jóvá a számsornak tűnő telefonszámokat.  (Index)

Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését az első helyi élelmiszerbank

Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését az első helyi élelmiszerbank, amely a feleslegessé vált élelmiszerek eljuttatásával segíti a rászorulókat - közölték a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület megalakulásáról tartott csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.     Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke emlékeztetett arra: 13 évvel ezelőtt azzal a céllal hozták létre az egyesületet, hogy a budapesti rászorulóknak segítsenek a boltokban, áruházakban feleslegessé váló, emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszerek adományozásával.     Ismertetése szerint Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az egyesület arra törekszik, hogy ennek a mennyiségnek minél nagyobb részét eljuttassa a nélkülözőknek. Már több mint 300 szervezettel állnak kapcsolatban, évente mintegy 5 milliárd forint értékű adománnyal 300 ezer embert látnak el - mondta. Hosszú távon egy olyan hálózat kialakítása a céljuk, amellyel a jelenleginél hatékonyabban tudják elérni a vidéki régiókat is. Ennek a folyamatnak az első állomása a hajdú-bihari élelmiszerbank megalapítása, amely azt bizonyítja, hogy az állami és az önkormányzati szféra, a civilek és a vállalatok képesek jól együttműködni - fűzte hozzá.     Szántó László, a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta: egyesületté ugyan most alakultak, de az élelmiszermentést már több mint két és fél éve végzik. Minden nap 11 áruházból gyűjtik be a feleslegessé vált élelmiszereket, idén eddig 31 partnerszervezetük segítségével 550 tonnát juttattak el mintegy 18 ezer rászorulónak a megyében.     Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a város karitatív testületének társelnöke közölte: a hajdú-bihari élelmiszerbank munkáját az önkormányzat azzal is segíti, hogy egy 200 négyzetméteres raktárépületet biztosít az élelmiszerek fogadására, tárolására. Fotók: Pénzes László (MTI, HP)

Tesó, nem nyúljuk le azt a két üveg vodkát? De, mi baj lehet?

Két debreceni férfi egy vonat büfékocsijából tulajdonított el két üveg vodkát. A rendőrségre 2018. november 7-én 5 óra körül egy vonat jegyvizsgálója tett bejelentést arról, hogy két férfit tetten értek, miközben a szerelvény büfékocsijából eltulajdonítanak két üveg vodkát. Az egyenruhások a debreceni vasútállomáson igazoltatták a két férfit, majd előállították őket a rendőrkapitányságra. A 22 és 23 éves férfiakat szabálysértési őrizetbe vették a rendőrök és javaslatot tettek gyorsított eljárásuk lefolytatására. A két debreceni lakos beismerte tettét.

Villanyoszlop zuhant egy autóra Böszörménynél

Villanyoszlopnak ütközött egy személygépkocsi tegnap Hajdúböszörmény közelében. A villanyoszlopot kitörte, a felsővezeték az autóra esett. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a személygépkocsit áramtalanították. A rendőrség az érintet utat a helyreállítás idejére lezárta. A mentőszolgálat a személygépkocsi két utasát kórházba szállította további vizsgálatra. 

Borzasztó baleset, 5 sérült Berettyóújfalunál: túl nagy volt a sebesség

Egy 33 éves német nő nem megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét az erős szélben. A Berettyóújfalunál történt közlekedési balesetben öten sérültek meg. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyatott vizsgálatot egy német állampolgárságú nővel szemben. A 33 éves gépjárművezető még 2018. március 9-én 13 óra körül közlekedett a 42-es számú főúton, amikor a 46. kilométerszelvényhez érve nem az időjárási körülményeknek megfelelően választotta meg a gépkocsija sebességét. Az erős szélben a sofőr elvesztette uralmát a Land Rover terepjáró irányítása felett, és áttért a szemközti fogalmi sávba, ahol először egy személyautóval, majd egy kisteherautóval is összeütközött. A terepjáró az ütközéseket követően egy fának csapódott, a személyautó pedig a tetejére borulva állt meg az út szélén. A balesetben négy személyt súlyos, míg egy főt könnyű sérülésekkel vittek kórházba a mentőszolgálat munkatársai. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a napokban a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Tégláson vették, életveszélybe sodorta őket

Metil-alkohol tartalmú italtól kerültek életveszélybe a tiszadobi férfiak. Tégláson vették. A mentőszolgálat munkatársai Tiszadobról három férfit vittek kórházba metil-alkohol mérgezés gyanújával 2018. november 3-án. A nyomozás jelenlegi adatai szerint az elfogyasztott mérgező, feltehetően metil-alkohol tartalmú italokat Tégláson vásárolták, egy portékáját személygépkocsiból árusító férfitól. Az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett testi sértés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A mérgező italokat eredeti, kereskedelmi forgalomból visszagyűjtött hazai gyomorkeserűs üvegekbe töltötték, amelyekből hiányzik a visszatöltést gátló eszköz és házilag színre fújt kupakokkal zárták le, amelyekre a „Duty Free Shop” feliratú címkéket ragasztották, valamint zárjegy nem található az üvegeken. Felhívják a lakosság figyelmét, hogy kizárólag megbízható forrásból beszerzett alkoholtartalmú italokat vásároljanak, és ne fogyasszanak zárjegy nélküli üvegekből származó italt, különösen akkor, ha az előbbi leírás ráillik! A rendőrség kéri, hogy aki az üggyel kapcsolatban információval rendelkezik, tegyen bejelentést személyesen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán (Nyíregyháza, Bujtos út 2. szám),  telefonon a 06-42-524-600 hívószámon, vagy a 112-es központi segélyhívón. Névtelenség megőrzése mellett a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán is bejelentés tehető.

Teljesen kiégett egy lakókonténer Kabán

A tűzoltók két vízsugárral már körülhatárolták a lángokat. Teljesen kiégett szerdán egy huszonnégy négyzetméteres lakókonténer Kabán, a Kert utcában. A települési önkéntes tűzoltókat követően a püspökladányi hivatásos tűzoltók is a helyszínre értek. Az egységek két vízsugárral és kéziszerszámokkal körülhatárolták a lángokat, amelyek nem terjedtek tovább. A konténer két lakója nem sérült meg az eset során.

Balesetek a ködben: az M3-ason és Dorognál is karambol történt

Halálos baleset történt az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán kedd reggel, ketten vesztették életüket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.     A fém alkatrészeket szállító kamion belerohant egy álló személygépkocsiba a 32-es kilométernél.     A műszaki mentés idejére a sztráda főváros felé vezető oldalát lezárták. Felborult egy üdítőket szállító kisteherautó kedd reggel Hajdú-Bihar megyében, a Hajdúdorog és Hajdúböszörmény közötti úton, Hajdúdorog közelében. A balesethez a hajdúnánási hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben a jármű vezetője megsérült, ezért őt a mentők vitték el.

Jött a vaddisznó, baleset lett a vége

Elsődleges információink szerint a balesetben a gépkocsi vezetője megsérült. Vaddisznót gázolt egy személyautó hétfő késő délután Hajdú-Bihar megyében, a Balmazújváros és Nagyhegyes közötti úton, majd az ütközés következtében a gépkocsi az út menti árokba hajtott. A balesethez a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Elsődleges információink szerint a balesetben a gépkocsi vezetője megsérült, ezért őt a mentők vitték el.

Minden idők legnagyobb betörőjét fogták meg Hajdúdorogon

A hajdúböszörményi rendőrök elfogták és gyanúsítottként kihallgatták a 30 éves férfit. A rendőrségre 2018. november 3-án 23 óra 30 perc körül érkezett bejelentés arról, hogy egy ismeretlen személy be akart törni egy hajdúdorogi házba. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek. A beszerzett információk alapján a feltételezett elkövető ököllel betörte a bejárati ajtó ablakát, azonban az üveg elvágta a kezét, ezért inkább úgy döntött, hogy hazamegy. A nyomozók a sérülés miatt hátrahagyott vérnyomokat követve, valamint a térfigyelő kamerák felvételei alapján egészen a helyi férfi házáig jutottak. A 30 éves O. Tamást otthonában a rendőrök elfogták és előállították a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. Vele szemben lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.

A nemzeti parkban rakta le a szemetet

A gyanúsított építési törmeléket helyezett el a Hortobágyi Nemzeti Park területén.   A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a férfival szemben hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást. A rendőrségre még 2018. május 29-én érkezett bejelentés arról, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén ismeretlenek építési hulladékot helyeztek el. A rendőrök tanúkutatást és adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként kiderítették, hogy a szemetet egy budapesti építkezésről szállították a nemzeti park területére. A nyomozók azonosították a 35 éves B. Józsefet, akit előállítottak a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozás adatai szerint a férfi azzal lett megbízva, hogy egy szemétlerakóhelyre szállítsa az építési törmeléket, azonban ő a nemzeti park területén hagyta azt. A nyomozás vizsgálati szakaszában a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Bajt is hozott a hosszú hétvége

Egy személygépkocsi gyulladt ki szombaton a debreceni Józsakert utcában, majd árokba borult és fának csapódott autóhoz vonultak a tűzoltók Nagyhátra, vasárnap pedig egy traktor a villanyoszlopot ütötte ki Vámospércs közelében  - a Katasztrófavédelem összefoglalója. Kétszáz négyzetméteren aljnövényzet lángolt a debreceni Almáskert utcában szombaton délelőtt. A megyeszékhely hivatásos tűzoltói egy vízsugárral oltották el a tüzet. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltókat is riasztották szombaton délelőtt. Hajdúhadházon, a Fényes Telepen egy családi ház udvarán kerti hulladék égett. A lángok továbbterjedtek és veszélyeztették a közeli erdőt. A tűzoltókat a lángokat eloltották. Egy személygépkocsi gyulladt ki szombaton a debreceni Józsakert utcában. A parkoló autó teljes terjedelmében lángolt a debreceni egység kiérkezésére. A tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Balmazújváros-Nagyháton egy személygépkocsi árokba borult, majd a fának csapódott. A balmazújvárosi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik az autót átvizsgálták, áramtalanították, majd a kerekeire állították. A gépkocsi vezetője a baleset során nem sérült meg. A 4-es számú főúton mentén Kaba közelében a száraz avar égett szombat délután közel háromezer négyzetméteres területen. A püspökladányi hivatásos és a kabai önkéntes tűzoltók három vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el a tüzet. Hatszáz négyzetméteren Püspökladány közelében is a száraz avar lángolt szombaton, a 4-es számú főút mentén. A püspökladányi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral avatkoztak be. Derecske közelében két személygépkocsi ütközött össze a 47-es számú főúton. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik a feszültségmentesítést végezték el. A balesetben egy ember sérült meg és jelentős anyagi kár keletkezett. Az M3-as autópályán Hajdúnánás közelében a nádas égett 50 m2-en. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével oltották el a lángokat. Délután a debreceni köztemetőben keletkezett tűz, melyet a tűzoltók kiérkezése előtt egy járókelő eloltott, ezután az egység az utómunkálatokra avatkozott be. Vasárnap egy hektáron a száraz avar lángolt Derecskén, a Semmelweis utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámok segítségével avatkoztak be. Püspökladány és Hosszúhát között a 4211-es számú úton az árokparton száz méter hosszan a nádas égett. A püspökladányi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat. Vámospércs közelében a 48-as számú úton egy traktor a villanyoszlopnak ütközött melyet kitört. Az elektromos felsővezeték az úttesten szakadt. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik áramtalanították a traktort, majd a területet biztosították. Az áramszolgáltató szakemberei elvégezték a helyreállítási munkálatokat, így rövid ideig volt az érintett területen áramkimaradás.   Fotós: Debreceni HTP, Balmazújvárosi ÖTP, Berettyóújfalui HTP, Püspökladányi HTP, Nyíradonyi KÖ

Elkapták a sámsoni kölyökkutya-tolvajt

A hajdúsámsoni körzeti megbízottak elfogták azt a férfit, aki ellopta a sértett két hónapos kiskutyáját.   A hajdúsámsoni körzeti megbízottat értesítette egy férfi 2018. november 4-én 12 óra körül arról, hogy eltűnt a két hónapos kiskutyája. A rendőrök a beszerzett információk alapján egy nyíradonyi lakos házához mentek, ahol megtalálták az ebet és kérdőre vonták a férfit, aki elmondta, hogy egy 22 éves hajdúsámsoni lakos adta el neki a kutyát. A körzeti megbízottak elfogták és a rendőrkapitányságra előállították a feltételezett elkövetőt, aki a megalapozott gyanú szerint a sértett udvarán lévő kazánházba bement és eltulajdonította az amerikai staffordshire terriert, amelyet később Nyíradonyban adott el. K. Sándorral szemben a Debreceni Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Változékony, de enyhe idő várható a héten

Változékonyabb, de továbbra is enyhe idő várható a héten.     A napsütés mellett többször várható eső, kissé mérséklődik a szokatlan meleg, de továbbra is többfelé lesznek 20 fok közeli értékek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.     Hétfőn és kedden inkább szűrt napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű. Ugyanakkor a szél napközben az ország középső részein megélénkül, néhol meg is erősödik. A leghidegebb órákban hétfőn 5-10, kedden 3-10 fok lesz.     Kedden is - az éjszaka képződő köd megszűnése után - napos idő várható többnyire kevés felhővel, de főként északkeleten, keleten helyenként csak lassan oszlik majd fel a köd. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél időnként megélénkül.     A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15-22, kedden 15-20 fok között alakul.     Szerdán és csütörtökön az éjszaka képződő köd megszűnése után napos idő várható többnyire kevés felhővel. Csapadék nem valószínű. Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 3-10, csütörtökökön 3-9 fok között várható. A nappali maximumok szerdán 14-19, csütörtökön 12-18 fok között alakulnak.     Pénteken reggel ködös idő valószínű, majd változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. A minimumhőmérséklet 1-7, a maximumhőmérséklet 12-17 fok között valószínű.     Szombaton változó mennyiségű és vastagságú felhőzet alakul ki, főként reggel ködfoltokkal. Néhol északon jelentéktelen eső lehet. A délnyugati, délkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3-9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12-17 fok között lesz.     Vasárnap reggel is ködös idő valószínű, napközben vastagabb magasszintű felhőzet lesz felettünk, csapadék nem várható. A leghidegebb órákban 2-7 fok lehet. Napközben 12-17 fokig melegszik a levegő - olvasható az OMSZ előrejelzésben.

Irakiakat fogtak Bagamérban

Két illegális migránst fogtak el a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei. Hajdú-Bihar megyében, Bagamérban 2018. november 4-én 9 óra 30 perc körül két illegális migránst fogtak el a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltség rendőrei. A külföldiek iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltségre előállították őket. Az egyenruhások a terület átkutatásakor további hét, magát irakinak valló férfit fogtak el 2018. november 4-én 12 óra körül. A külföldiek Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök a Nyírábrányi Határrendészeti Kirendeltségre előállították őket az idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében.

Nem zárult jól a szombat: baleset, tűz

Két autó karambolozott, az egyik az árokba került. Két gépkocsi ütközött össze zombaton kora este a 47-es főút 23-as kilométerszelvényénél, Derecske térségében. Az ütközés erejétől az egyik autó az árokba borult, a másik az úttesten maradt. A két járműben összesen hárman utaztak, mentők érkeztek hozzájuk. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók áramtalanították a kocsikat, illetve a törmelék miatt a közútkezelő szakembereit kérték a helyszínre. Az érintett útszakaszt lezárták a hatósági beavatkozás idejére. Egy családi házzal egybeépített melléképület tetőszerkezete égett szombat este Polgáron, a Botond utcában. A tulajdonos a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt egy gázpalackot kihozott az épületből. Az egységek az áramtalanítást követően egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Hőkamerával is átvizsgálták a területet.

Frontális karambol, több sérült Biharkeresztesen

Két személygépkocsi karambolozott frontálisan Biharkeresztes külterületén, az Akác utcában. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba csapódott. A helyszínre a berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik az útszakasz lezárása mellett megkezdték a műszaki mentést. Az elsődleges információk szerint a baleset során többen megsérültek - közölte honlapján a megyei katasztrófavédelem.

Szomorú fotók csúnya hajdú-bihari balesetekről

Több baleset is történt kedden Hajdú-Biharban. Nem lehet elégszer mondani: ésszel az utakon!   Egy hajdúsámsoni férfi az általa vezetett Volkswagen típusú személygépkocsival közlekedett a 4808-as számú úton, Hosszúpályi felől Debrecen irányába 2018. október 30-án 6 óra körül. Az elsődleges adatok szerint a sofőr haladása során nem megfelelően választotta meg járművének sebességét, ezért lesodródott az útról, az árokba csapódott és felborult. A balesetben a gépkocsiban egyedül utazó 21 éves férfi könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja. Egy 35 éves szigethalmi férfi az általa vezetett kamionnal a 42-es számú főúton, Biharkeresztes felől az Ártándi Határátkelő irányába közlekedett 2018. október 30-án 6 óra 50 perc körül. Haladása során egy 18 éves kerékpárját toló nőnek ütközött, aki beesett a gépjármű alá és súlyos sérüléseket szenvedett.A baleset körülményeit a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vizsgálja. Nádudvaron, a Fő úton közlekedett biciklijével egy 21 éves férfi a Baksay út felől a Kossuth utca irányába 2018. október 30-án 7 óra 30 perc körül. A helyi lakos a kijelölt kerékpárúton haladt, amikor egy előtte közlekedő biciklis nő előzésébe kezdett szabálytalanul, majd az ütközés elkerülése érdekében hirtelen fékezést hajtott végre, amelynek eredményeként elesett. A fiatal férfi könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság vizsgálja. Debrecenben, az István út szervizútján közlekedett egy 29 éves férfi az általa vezetett autóval 2018. október 30-án 16 óra 15 perckor. A helyi lakos a szervizút kereszteződéséhez érve nem adott elsőbbséget a neki balról, a Széchenyi utca felől a Kishegyesi út irányába közlekedő Opelnek, ezért összeütköztek. A balesetben az Opel két utasa könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja. (police.hu)

Baleset volt az István úton is: összefoglaló

Összefoglalót közölt a rendőrség az elmúlt 24 órában történt közúti közlekedési balesetekről.   Egy hajdúsámsoni férfi az általa vezetett Volkswagen típusú személygépkocsival közlekedett a 4808-as számú úton, Hosszúpályi felől Debrecen irányába 2018. október 30-án 6 óra körül. Az elsődleges adatok szerint a sofőr haladása során nem megfelelően választotta meg járművének sebességét, ezért lesodródott az útról, az árokba csapódott és felborult. A balesetben a gépkocsiban egyedül utazó 21 éves férfi könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja. Egy 35 éves szigethalmi férfi az általa vezetett kamionnal a 42-es számú főúton, Biharkeresztes felől az Ártándi Határátkelő irányába közlekedett 2018. október 30-án 6 óra 50 perc körül. Haladása során egy 18 éves kerékpárját toló nőnek ütközött, aki beesett a gépjármű alá és súlyos sérüléseket szenvedett.A baleset körülményeit a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vizsgálja. Nádudvaron, a Fő úton közlekedett biciklijével egy 21 éves férfi a Baksay út felől a Kossuth utca irányába 2018. október 30-án 7 óra 30 perc körül. A helyi lakos a kijelölt kerékpárúton haladt, amikor egy előtte közlekedő biciklis nő előzésébe kezdett szabálytalanul, majd az ütközés elkerülése érdekében hirtelen fékezést hajtott végre, amelynek eredményeként elesett. A fiatal férfi könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság vizsgálja. Debrecenben, az István út szervizútján közlekedett egy 29 éves férfi az általa vezetett autóval 2018. október 30-án 16 óra 15 perckor. A helyi lakos a szervizút kereszteződéséhez érve nem adott elsőbbséget a neki balról, a Széchenyi utca felől a Kishegyesi út irányába közlekedő Opelnek, ezért összeütköztek. A balesetben az Opel két utasa könnyű sérüléseket szenvedett. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja.  

Balhé volt egy sámsoni autóeladásnál

A debreceni rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a két sarkadi férfit, majd lefoglalták és visszaadták az autót a hajdúsámsoni tulajdonosának. Egy hajdúsámsoni férfi tett bejelentést a rendőrségre 2018. október 28-án 16 óra 15 perckor arról, hogy autóvásárlás miatt megjelent az otthonánál két férfi, akik megfenyegették. Az eladó az interneten hirdette meg Renault típusú autóját, majd megmutatta a vásárlási szándékkal érkező sarkadi lakosoknak. Mivel az autó nem a hirdetésben szereplő állapotban volt, ezért az 53 éves M. Ferenc és a 22 éves M. Richárd felháborodtak, ordibálni kezdtek és megfenyegették a 27 éves eladót azzal, hogy megverik, ha nem fizeti ki nekik az útiköltségüket, mert átverte őket az autó állapotával kapcsolatban. A hajdúsámsoni férfi nem tudott pénzt adni,ezért félelmében inkább ingyen átadta a járművet és annak okmányait. A nyomozók a beszerzett információk alapján azonosították a vásárlókat, akiket 2018. október 29-én otthonukban elfogtak, majd előállítottak a rendőrkapitányságra. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály munkatársai M. Ferencet és M. Richárdot önbíráskodás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, a házkutatás során lefoglalt gépjárművet pedig visszaadták a tulajdonosának.  

Rémtörténet Berettyóújfaluból: halálba taszította a saját anyját

Az anyja gondozását elmulasztó hajdúsági férfi büntetését hatról nyolc évre súlyosította a Debreceni Ítélőtábla hétfőn. Az ítélet jogerős - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.      Fórizs Ildikó emlékezetett: különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés, testi sértés bűntettében, valamint sikkasztás és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek elsőfokú ítéletében a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki nem gondoskodott megfelelően édesanyjáról. Az asszony halálához a rossz lakhatási és higiénés körülmények, valamint az elmaradt gyógykezelés vezetett.       A törvényszék elsőfokú ítéletében M. I. P.-t 6 év fegyházra ítélte, valamint kötelezte csaknem félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélőtábla a büntetést 8 évre súlyosította, egyebekben helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.       M. I. P. ellen eredetileg gondozási kötelezettség elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot az ügyészség. A Berettyóújfalui Járásbíróságon kirendelt igazságügyi orvosszakértő szakvéleményére alapozva azonban az eljárást a Debreceni Törvényszék folytatta le, mivel a vádhatóság időközben emberölésre módosította a vádat.       A tényállása szerint M. I. P. édesapjával és ágyban fekvő édesanyjával élt együtt Berettyóújfaluban. Éveken át volt segítsége, 2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. Húsz éve nem volt állandó jövedelme, minden pénzt italra költött, szülei nyugdíját is. Közüzemi tartozást halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból.       A vádlott pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt, eladta a házból a berendezési tárgyakat, még a tűzhelyet is. A vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be, a szülők élelmezéséről nem gondoskodott, néha ugyan bográcsban főzött az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A higiénés körülményekkel nem törődött, édesanyját nem mosdatta, pelenkát éveken át nem váltott ki. Az anya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították, de nem hívott hozzá segítséget.       Az asszonyt 2010 után csak egyszer, 2013-ban látta orvos. Négy év alatt mindössze hétszer írtak fel neki vérnyomáscsökkentőt, így a gyógyszereit is csak ritkán szedhette. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottnak tudnia kellett, hogy jogszabály kötelezi idős szülei gondozására. Éppen erre hivatkozott maga M. I. P. is, mondván, ezért nem tud munkát vállalni. Ehhez képest többször is magukra hagyta az öregeket a fűtetlen házban.       Halála előtt három nappal az asszony órákat töltött meztelenül, a hideg földön fekve. A vádlott ezután teljesen magára hagyta, nem adott neki sem enni, sem inni. Amikor három napra rá kihívta a mentőt, azt hazudta, hogy édesanyja egy órával korábban lett rosszul. A mentők a sértettet 33,2 fokos testhőmérséklettel, kihűlt, eszméletlen állapotban vitték be a sürgősségi osztályra, ahol pár óra múlva elhunyt.   (MTI)