°C
TIME DATE
Ma Piroska nap van.

Hajdú + Bihar

Franchise-rendszert dolgozott ki okos élelmiszerek gyártására a Hajdúsági Sütödék-csoport

Speciális termelői-piaci franchise-rendszert dolgozott ki "okos" termékei, az egészséget támogató Vitajó cipók országos elterjesztésére a Hajdúsági Sütödék-csoport - jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.      Szakács Tamás elmondta: "üzleti koalíciót" kínálnak más sütőipari cégeknek, hogy az általuk kifejlesztett technológiai és marketing megoldások alapján gyárthassák és forgalmazhassák ezeket az élelmiszereket.       A Hajdúsági Sütödék-csoport az elmúlt tizenhét évben az Okos élelmiszer (Smart Food) kutatási program keretében az egészséget támogató alapvető élelmiszereket fejlesztett ki, az első ilyen termékek az egyedi vitamin- és ásványianyag-kombinációt tartalmazó Vitajó cipók voltak. Most iskolák bevonásával az egészségesebb és tudatosabb étkezést népszerűsítő programok szervezését támogatják.      A vezérigazgató közlése szerint speciális termékpalettájuk tovább bővül: a koleszterinszintet "kordában tartó" cipóval, valamint a funkcionális emésztési rendellenesség tüneteit enyhítő kenyérrel, illetve keksz-családdal jelennek meg a piacon.      Várakozásaik szerint évi többmilliárd forint forgalmú piaca épülhet ki csak belföldön az egészséget támogató, "okos" élelmiszereknek, elsősorban a sütő- és édesipar területén - mondta Szakács Tamás.      Az MTI érdeklődésére hozzátette: a száz százalékban magyar tulajdonban lévő cégcsoport 450 dolgozót foglalkoztat, évente több mint 20 ezer tonna készterméket gyárt. A csoport tavalyi árbevétele a korábbi évhez hasonlóan 6 milliárd forint körül, eredménye 67 millió forint körül várható. (MTI)

A hétvégén is többfelé havazhat

A hétvégén is többször várható csapadék: esőre, ónos esőre, havazásra is készülni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.     Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég, napközben főként az ország déli felén várható több helyen eső. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 1 és plusz 5, a legmagasabb hőmérséklet általában 3-8 fok között valószínű.     Szombaton hajnalban a keleti határszélen lehet eső, havas eső, majd átmeneti szünet után este északon előfordulhat néhol havazás, nyugaton eső, havas eső. Helyenként a szél is megerősödik, de legalább pár órára mindenhol kisüt a nap. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0, napközben plusz 1-6 fok között alakul a hőmérséklet.     Vasárnap reggel délen néhol ónos eső is lehet. Délelőtt többfelé várható havazás, délután már csak főleg keleten lehet hó, a Dél-Alföldön havas eső. Emellett a Dunántúlon is lehet egy-egy hózápor. Többfelé megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között valószínű. A nappali maximumok 0 és plusz 5 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Halálos baleset történt Hajdúdorog közelében

Egy kerékpáros vesztette életét Hajdúdorog közelében. A rendelkezésre álló adatok szerint 2018. január 17-én 17 óra 30 perc körül egy személygépkocsi és egy kerékpáros ütközött össze a 3502-es számú úton, Hajdúdorog közelében. A balesetben a biciklis olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A helyszínelés ideje alatt teljes útlezárás van érvényben a balesettel érintett útszakaszon és a rendőrök a forgalmat Hajdúhadház irányába terelik. (police.hu)

Rablóbandát fogtak Berettyóújfaluban

A gyanúsítottak műszaki cikkeket, fémtárgyakat tulajdonítottak el. A berettyóújfalui rendőrök büntetőeljárást indítottak velük szemben. A rendőrségre 2018. január 13-án 11 óra 30 körül érkezett bejelentés arról, hogy Berettyóújfaluban, az Ady Endre utcában betörtek egy pékségbe, ahonnan rézcsöveket tulajdonítottak el. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőit. A 37 éves M. Istvánt és 16 éves fiát, valamint a 26 éves M. Ervint, a 18 éves G. Szilvesztert és a 18 éves B. Adriánt az egyenruhások előállították a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták őket. A nyomozók M. Istvánt és M. Ervint bűnügyi őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására, míg a fiatalkorú, továbbá a két 18 éves gyanúsított szabadlábon védekezhet az eljárás jelenlegi szakaszában. A nyomozás adatai szerint a négy férfi és fiatalkorú társuk 2017 novemberétől több hasonló bűncselekmény elkövetésével is kapcsolatba hozható. A négy berettyóújfalui lakos valamint, körösnagyharsányi társuk lakóházakba, garázsokba törtek be, amelyekből konyhai gépeket, fém szerszámokat, rézcsöveket tulajdonítottak el. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a gyanúsítottakkal szemben lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. (police.hu)

Fotók: több súlyos baleset is történt

A sebesség helytelen megválasztása vezetett balesetekhez. Egy nő az általa vezetett személygépkocsival közlekedett 2017. január 16-án 13 óra 40 perc körül a 48-as számú főúton, Vámospércs felől Nyírábrány irányába. A sofőr járműve sebességét nem az útviszonyoknak  megfelelően választotta meg, ezért egy kanyarban megcsúszott a gépkocsi, majd sodródni kezdett, felborult és egy fának ütközve állt meg. A baleset során a járművezető könnyű sérüléseket szenvedett. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit. Egy férfi 2018. január 16-án 15 óra 30 perckor az általa vezetett gépkocsival közlekedett a 35-ös számú főúton Görbeháza felől Polgár irányába. A sofőr a főút 31. kilométerszelvényében nem az útviszonyoknak megfelelőn választotta meg járműve sebességét, ezért megcsúszott, majd az árokba hajtott. A baleset során a gépkocsi utasa könnyű sérülést szenvedett. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja annak a balesetnek a körülményeit, amely szintén a 35-ös számú főúton történt. Egy férfi az általa vezetett személygépkocsival közlekedett 2017. január 16-án 17 óra 10 perc körül Józsa felől Debrecen irányába, miközben járműve sebességét nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg, ezért megcsúszott, majd áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan összeütközöztt egy gépkocsival. A baleset során egy utas könnyű sérüléseket szenvedett. 

Szomorú volt a hétfő: fotók

Hétfő délután Nyírábrány közelében a 48-as főút huszonhatodik kilométerszelvényénél egy személygépkocsi árokba sodródott. A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette. Árokba borult egy autó hétfő délután Debrecen közelében is a 471-es számú út, ötödik kilométerszelvényénél. Hétfőn kora délután Hajdúböszörményben, a Petneházy Dávid utcában, egy családi házban riasztott a szén-monoxid-jelző. A hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik átvizsgálták a gázszolgáltató szakembereivel közösen az épületet és kiszellőztették azt. A házban egy ember tartózkodott, őt a mentőszolgálat kórházba szállította, ahol megállapították, hogy a sérült enyhe szén-monoxid mérgezést szenvedett.  Árokba borult egy autó hétfő délután Debrecen közelében a 471-es számú út, ötödik kilométerszelvényénél. A debreceni tűzoltók kiérkezése előtt a személygépkocsiból két ember épségben ki tudott szállni, nem sérültek meg. A rendőrség félpályás útlezárása mellett a tűzoltók elvégezték a jármű feszültségmentesítését.   Hétfő délután Nyírábrány közelében a 48-as főút huszonhatodik kilométerszelvényénél egy személygépkocsi árokba sodródott. A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette. A debreceni és nyíradonyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik átvizsgálták az autót és elvégezték a feszültségmentesítést. A műszaki mentést a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett zajlott. Vegyes tüzelésű kályha kéményében lerakódott korom gyulladt meg tegnap délután Tiszavasváriban, a Pálffy utcában. A hajdúnánási és a tiszavasvári tűzoltók a tüzet kéziszerszámok segítségével eloltották.  Kamion és személygépkocsi ütközött össze tegnap kora este Hajdúböszörmény közelében, az M35-ös autópályán a huszonkilencedik kilométerszelvénynél. A debreceni és a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók a járműveket átvizsgálták és áramtalanították. A kamion sofőrje nem sérült meg, a személygépkocsi vezetőjét azonban a mentőszolgálat szakemberei kórházba szállították. A baleset során jelentősebb anyagi kár keletkezett. Fotós: Debreceni HTP, Nyíradonyi KŐ

Baleset történt az este Debrecen közelében

A sztráda Budapest felé vezető oldalát a 29-es kilométernél teljes szélességében lezárták. Teherautó pótkocsijába rohant egy gépkocsi hétfő este az M35-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, a 29-es kilométernél. A balesethez a debreceni hivatásos tűzoltókat és a hajdúböszörményi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a sztráda Budapest felé vezető oldalának érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült.

Fekete nap: halál a 48-ason

Árokba borult gépkocsijával és meghalt egy ember a 48-as úton Nyírábrány közelében - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.     Plásztán-Kopcsa Kamilla elmondta: a főút 26-os kilométerénél, Nyírábrány közelében hétfő délután három órakor lesodródott az útról egy gépkocsi, fának hajtott, és az egyedül utazó sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Az eddigi adatok szerint a férfi vezetés közben rosszul lett, és a mentők már nem tudták megmenteni az életét.     A mentés és helyszínelés idejére félpályás útlezárást rendeltek el.

Halálos baleset történt Nyírábránynál a 48-ason

Hétfő délután Nyírábrány közelében a 48-as főút huszonhatodik kilométerszelvényénél egy személygépkocsi árokba sodródott. A jármű vezetője a helyszínen életét vesztette. A debreceni és nyíradonyi hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik átvizsgálták az autót és elvégezték a feszültségmentesítést- közölte a katasztrófavédelem.  A rendőrség azt közölte, hogy az elsődleges adatok szerint az 55 éves sofőr járművezetés közben rosszul lett. A helyszínre érkező mentőszolgálat munkatársai az újraélesztés ellenére már nem tudták megmenteni a férfi életét.  A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt félpályás útlezárás van érvényben a balesettel érintett útszakaszon.  

Újabb szénmonoxid-mérgezés: kórházba kellett vinni egy embert

A tűzoltók gázkoncentrációt mértek a Petneházy Dávid utcai családi házban. Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítanak kórházba a mentők egy embert hétfő délután a hajdúböszörményi Petneházy Dávid utca egyik családi házából. A helyszínre a város hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakemberét is riasztották.

Jogsi, biztosítás és bukósisak nem volt, pia igen: így ne robogózz!

A hajdúhadházi rendőrök vádemelési javaslattal lezárták az eljárást a 17 éves fiúval szemben. A nyomozás adatai szerint még 2017. november 23-án 23 óra 45 perckor Nyíradony belterületén, a 471-es számú főúton a hajdúhadházi rendőrök észrevettek egy robogóst, aki feltűnően bizonytalanul közlekedett. A járőrök megállították a sofőrt és az általa szabálytalanul szállított személyt. Az ellenőrzés során az egyenruhások megállapították, hogy a robogón utazók nem használtak bukósisakot illetve, hogy a járművet vezető 17 éves fiú vezetői engedéllyel nem rendelkezik, valamint a motorra nincs kötelező felelősség biztosítás kötve. A rendőrök alkoholszondát alkalmaztak a helyi fiúval szemben, ami pozitív értéket mutatott, ezért őt előállították a Nyíradonyi Rendőrőrsre, ahol gyanúsítottként kihallgatták, valamint a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt szabálysértési eljárást indítottak. A helyi lakos ellen a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság a napokban befejezte a járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a járási ügyészség részére.

Durva rablótámadás a Kossuth utcán +videó

A rendőrök őrizetbe vették a két helyi fiatalt.   A rendőrségre 2018. január 14-én 23 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy Vámospércsen két fiatal egy férfit bántalmaz a Kossuth utcában. A körzeti megbízottak a helyszínre mentek, majd azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőit. A rendőrök elfogták M. Patrikot és R. Jánost, akiket előállítottak a Vámospércsi Rendőrőrsre. A nyomozók a helyi lakosokat gyanúsítotti kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A nyomozás adatai szerint a két fiatal cigarettát kért az 55 éves sértettől, aki azonban nem adott, ekkor a gyanúsítottak ököllel megütötték és férfinél lévő lapáttal is bántalmazták. A gyanúsítottak ezt követően a földön fekvő férfitől elvették a pénzét, az öngyújtóit, az óráját és a nála lévő csomagokat. A 22 éves M. Patrik és 18 éves társa elmenekült a helyszínről, majd megpróbálta elégetni az eltulajdonított tárgyakat. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a sértett a bántalmazás során súlyos sérüléseket szenvedett. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Vámospércsi Rendőrőrs a gyanúsítottakkal szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett és súlyos testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. (police.hu)

Kirabolni egy 87 éves nénit: szerinte ez belefér

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a hajdúnánási rendőrök.   Egy idős nő tett bejelentést a rendőrségen még 2017. december 15-én arról, hogy aznap 5 óra 45 perc körül Polgáron, a Városkert úton egy ismeretlen férfi hátulról lefogta és pénzt követelt tőle. A támadó a 87 éves sértettet a földre lökte, kitépte a kezéből a táskáját és a helyszínről elmenekült. 2017. december 18-án a rendőrök azonosították a feltételezett elkövetőt, K. Józsefet, akit otthonában elfogtak és a Polgári Rendőrőrsre előállítottak. A bűnügyi őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását 2018. december 21-én a Debreceni Járásbíróság elrendelte. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a 26 éves helyi lakossal szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban befejezte és az ügy iratait vádemelési javaslattal továbbította a járási ügyészségnek. (police.hu)

Drámai hétvége: sok volt a baj Debrecen térségében

Egy személygépkocsi teljes terjedelmében égett szombaton délelőtt Debrecenben, a Bojtorján utcában. Két személygépkocsi ütközött össze szombat késő délután Hajdúszoboszló közelében a 4-es számú út, kétszázhetedik kilométerszelvényénél. Vasárnap kora délután Debrecenben, a Menyhárt József téren egy harmadik emeleti lakásban leégett az étel.  A Katasztrófavédelem összefoglalója. Komádiban, a Furtai úton egy személygépkocsi péntek délelőtt villanyoszlopnak és transzformátornak ütközött. Az autó motortere kigyulladt, amelyet a tűzoltók kiérkezése előtt az ott lévők porral oltó készülékkel eloltottak. A helyszínre a komádi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik elvégezték az autó feszültségmentesítését, majd átvizsgálták a járművet. A személygépkocsiban egy ember utazott, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. Mivel a transzformátor az ütközésben sérült, a környéken áramkimaradás történt. Az áramkimaradás hatvan fogyasztót érintett közöttük egy idősek otthonát, egy óvodát, egy bölcsődét és egy iskolát. A bölcsőde és az óvoda az áramkimaradás miatt ideiglenesen bezárt. Az áramszolgáltató a hibát kora délutánra kijavította. Pénteken délben Nádudvaron, a Lukács Dénes utcában egy fa ága villanyvezetékre hasadt. Az ág a gyalogos és a közúti forgalmat is veszélyeztette. A püspökladányi hivatásos tűzoltók kéziszerszámok segítségével a faágat eltávolították. Családi ház kéményében a korom égett pénteken késő délután Nyíradonyban, a Galamb utcában. A nyíradonyi hivatásos tűzoltók kéménytisztító eszközzel eltávolították a kormot.   Gépezetes tolólétra segítségével jutottak be a debreceni tűzoltók egy idős ember hetedik emeleti lakásába péntek éjszaka Debrecenben, a Nagy Lajos király téren. A mentők kérték a tűzoltók segítségét, akik miután bejutottak a lakásba, az ajtón beengedték a mentőszolgálat szakembereit. Az idős sérültet kórházba szállították. Nyolc méteres fa az úttestre dőlt, szombat délelőtt Nagyhegyes közelében a 3321-es úton. A balmazújvárosi önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították a közúti forgalmat veszélyeztető fát. Egy személygépkocsi teljes terjedelmében égett szombat délelőtt Debrecenben, a Bojtorján utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral eloltották a tüzet. Az eset során jelentősebb anyagi kár keletkezett. Szombaton délután Hajdúszoboszlón, a Nádudvari úton a temető területén fa vezetékre borult. Az áramszolgáltató az érintett szakaszon elvégezte az áramtalanítást, majd a hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel eltávolították a fát.  Egy kétszáz négyzetméteres, kétszintes raktárépület földszinti részén összehordott szemét égett Debrecenben, a Nyugati utcában. Szombaton délután a debreceni tűzoltók mellett a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is helyszínre vonult. A tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat, eközben a területet átvizsgálták. A tűzben nem sérült meg senki, de nagyobb anyagi kár keletkezett. Egy idős ember debreceni Csemete utcai lakásába kellett a helyi tűzoltóknak bejutniuk szombat délután. A tűzoltók dugólétra segítségével, károkozás nélkül bejutottak a lakásba, majd a sérültet átadták a mentőszolgálatnak. Egy személygépkocsi árokba csúszott a 33-as főút kilencvennyolcadik kilométerszelvényénél, Debrecen közelében. Szombaton délután riasztották a debreceni hivatásos tűzoltókat, akik a járművön elvégezték a feszültségmentesítést. Az autóban egy ember utazott, ő nem sérült meg.  Két személygépkocsi ütközött össze szombat késő délután Hajdúszoboszló közelében a 4-es számú út, kétszázhetedik kilométerszelvényénél. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók a járműveket áramtalanították és az üzemanyagfolyást megszüntették. A mentőszolgálat két embert kórházba szállított. Vasárnap kora délután Debrecenben, a Menyhárt József téren egy harmadik emeleti lakásban leégett az étel. A helyi tűzoltók kiérkezése előtt a lakásban élők az ételt a tűzhelyről levették. A debreceni hivatásos tűzoltók az épületet átvizsgálták és a lépcsőházat átszellőztették. A tűzhely elektromos kábelének szigetelése megsérült, ezért a tűzoltók a tulajdonosok figyelmét felhívták, hogy azt elektromos szakemberrel vizsgáltassák meg, addig ne használják a tűzhelyet. Fotós: Debreceni HTP, Püspökladányi HTP, Hajdúszoboszlói KŐ, Nyíradonyi KÖ, Balmazújvárosi ÖTP

7 napos előrejelzés: hó és eső is várható

Jellemzően csapadékos idő várható hétfőtől: eső, havas eső, hó, néhol ónos eső is lehet, de olykor a nap is kisüt. A leghidegebb órákban mínusz 10, néhol nappal is 0 fok körül marad a hőmérséklet, de a hét második felében ismét melegszik az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből. Mindez Debrecen térségére is érvényes.     Hétfőn hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, főként délnyugaton, délen több helyen fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 9 és mínusz 3 fok között valószínű, de a havas, derült, szélvédett tájakon mínusz 14 fokig is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul.     Kedden egyre többfelé várható csapadék: északkeleten hó, havas eső, másutt eső, kezdetben átmenetileg ónos eső is. Helyenként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 7 és mínusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, de a gyengébben felhős, havas északkeleti részeken mínusz 10 fok is lehet. A nappali maximumok északkeleten csak fagypont körül, másutt többnyire 3-8 fok között alakulnak.     Szerdán is többfelé várható eső, a reggeli órákban északon és az Alpokalján ónos eső is. Este a szél is megerősödik. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3, a maximumhőmérséklet plusz 2-8 fok között alakul.     Csütörtökön többnyire napos idő várható, számottevő csapadék nem valószínű. A szél a Dunántúlon viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és plusz 2, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 7 fok között valószínű.     Pénteken többfelé várható eső. Helyenként megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 3-9 fokig melegszik a levegő.     Szombaton több helyen valószínű eső, az Északi-középhegységben és nyugaton havas eső is lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű. A nappali maximumok 3-9 fok között alakulnak.     Vasárnap helyenként megerősödik a szél, több helyen valószínű eső, nyugaton és északon havas eső, hó is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között valószínű. Napközben plusz 2-7 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben. Fotó: MTI

Elképesztő videó készült az év hagyományőrző tanyájáról

Régi használati tárgyak, változatos állat- és növényvilág. Ezek jellemzik a Berettyóújfaluban, Berettyószentmártonban található Szász Tanyát, amely valamivel több mint tíz hektáron terül el az Óberettyó ölelésében. A birtokot a berettyóújfalui Szász István hozta létre. A tanyagazda a régi tárgyakhoz és tanyasi élethez való vonzalmát a bölcsőből hozta magával, a birtokkal szüleinek állít emléket. A Földművelésügyi Minisztérium az év hagyományőrző tanyája 2017 -díjat adományozta Szász István részére. Nagy hiba lenne kihagyni a Berettyó Televízió kisfilmjét. (Videó jobbra, fentebb.)

Csúf baleset történt a 4-esen

Két gépjármű ütközött össze Hajdúszoboszló és Kaba között. A rendelkezésre álló adatok szerint 2018. január 13-án 17 óra körül két személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között frontálisan összeütközött a 4-es számú főút 207. kilométerszelvényében. A balesetben két személy megsérült, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt félpályás útlezárás volt érvényben a balesettel érintett útszakaszon. (police.hu)

Hogyan kerül egy Suzuki a vasúti sínekre? így ni!

A hajdúböszörményi rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejezték be egy baleset körülményinek vizsgálatát.   A nyomozó hatóság vasúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott vizsgálatot egy hajdúböszörményi lakossal szemben. A 21 éves férfi 2017. november 8-án 19 óra 30 perc körül közlekedett az általa vezetett Suzuki típusú személyautóval a 3502-es számú úton, Hajdúböszörmény felől Hajdúvid irányába. A sofőr haladása során a jármű sebességét nem az út vonalvezetésének megfelelően választotta meg, ezért elvesztette uralmát a gépkocsi irányítása felett, megcsúszott és az utat keresztező vasúti sínre hajtott. A 21 éves férfi nem tudott autójával lehajtani a sínekről, azonban észrevette, hogy egy személyvonat tart az irányába. A szerelvény vezetője időben meg tudott állni az elakadt jármű előtt, így nem következett be baleset. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a gépkocsi vezetőjét. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság a C. Imrével szemben folytatott vizsgálatot 2018. január 11-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal továbbította a Debreceni Járási Ügyészség részére. (police.hu)        

Megműtötték a csonttörést szenvedett vándorsólymot a Hortobágyi Madárkórházban

Az MTI friss fotóin Déri János állatorvos és Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke felkarcsonttörést szenvedett vándorsólymot műtenek a Hortobágyi Madárkórház Alapítvány műtőjében. A vándorsólymot választotta a 2018-as év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kutyagyilkosság Hadházon: videóra is felvette

A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy helyi lakossal szemben. A nyomozás adatai szerint a 24 éves férfi 2017. december elején két harci kutyáját ráuszította egy harmadik ebre, ami a támadás következtében elpusztult. A férfi a bűncselekményt okostelefonjával rögzítette, majd egy videómegosztó oldalon közzétette. A rendőrök a beszerzett információk alapján azonosították a feltételezett elkövetőt, akit 2017. december 11-én elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozó hatóság a férfival szemben folytatott eljárást 2018. január 9-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal továbbította a járási ügyészség részére.

Közúti baleset és áramkimaradás Komádiban

Komádiban, a Furtai úton egy személygépkocsi péntek délelőtt villanyoszlopnak és transzformátornak ütközött. Az autó motortere kigyulladt, amelyet a tűzoltók kiérkezése előtt az ott lévők porral oltó készülékkel eloltottak. A helyszínre a komádi önkormányzati tűzoltók vonultak, akik elvégezték az autó feszültségmentesítését, majd átvizsgálták a járművet. A személygépkocsiban egy ember utazott őt a mentőszolgálat kórházba szállította. Mivel a transzformátor az ütközésben sérült, a környéken áramkimaradás történt. Az áramkimaradás érint egy idősek otthonát, egy óvodát, egy bölcsődét és egy iskolát. A bölcsőde és az óvoda az áramkimaradás miatt ideiglenesen bezárt. Az áramszolgáltatók a helyszínen a hiba kijavításán jelenleg is dolgoznak, a munkák több órát is igénybe vehet.

Durva terepjáró-baleset történt Berettyóújfaluban

Egy terepjáró út menti járdára borult tegnap késő délután Berettyóújfaluban, a Dózsa György utcában. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók az oldalára borult terepjárót feszültségmentesítették, majd a járművet a kerekeire állították. Az autóban két ember utazott, őket a mentőszolgálat kórházba szállította. Nagyobb anyagi kár keletkezett.

Oszlopnak rohant egy autó a Fő utcán

A baleset a Fő utca és a Furtai út kereszteződésénél történt. Villanyoszlopnak és transzformátornak hajtott egy személygépkocsi péntek reggel Komádiban, a Fő utca és a Furtai út kereszteződésénél. A jármű motortere kigyulladt, a lángokat a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A műszaki mentést végző berettyóújfalui hivatásos és komádi önkormányzati tűzoltók áramtalanították az autót. Az elsődleges információk szerint az eset során a gépkocsi vezetője megsérült.

Súlyos baleset Újfaluban: a járdán kötött ki az autó

Felborult egy személyautó csütörtökön kora este a 47-es főúton, Berettyóújfalu belterületén, a Dózsa György utcában. A város hivatásos tűzoltói áramtalanították a járművet, amelynek mindkét utasa megsérült. Az autó a járdán feküdt, ezért a járműforgalmat nem akadályozta.

Közmunkás-halál Bagamérban: itt a jogerős ítélet

Jogerősen is egy év fogházbüntetésre ítélte – két évre felfüggesztve – a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és egy közfoglalkoztatott meghalt, amikor ráomlott a homokfal Bagamérban, 2015 decemberében. A vádlottat a bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek, és kötelezte csaknem 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is. Első fokon 2017 májusában hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, de a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. A Debreceni Törvényszék most elfogadta az elsőfokú bíróság által megállapított tényállást. Eszerint a vádlott a közfoglalkoztatottak munkavezetőjeként 2015. december 2-án reggel eligazítást tartott a település közmunkásainak. A sértett és négy kollégája az önkormányzat zártkerti ingatlanjára ment, a Kisszőlő („Öregszőlő”) tanyán lévő homokdombhoz, hogy ott lapát segítségével homokot termeljenek ki, Bagamér utcáinak síktalanításához. A homokbánya nem volt bekerítve, a lakosok földnyerő helyként szabadon használhatták, bár a terület bányászati engedéllyel nem rendelkezett. Az elszállított homok miatt néhol 5-8 méter magas, szinte függőleges, omlásveszélyes partszakaszok alakultak ki, de a területen nem volt figyelmeztető, jelző és tájékoztató tábla. A sértett és négy társa több szállítmány homokot termelt ki. A pótkocsis traktor közvetlenül a homokfal mellett állt, a közmunkások pedig a leomlott homokból lapátoltak a platóra. A homokfal az utolsó szállítmány felrakodása közben szakadt rá a pótkocsi mellett álló közmunkásokra. Míg a pótkocsi szélein álló munkások el tudtak ugrani a lezúduló, megközelítőleg 1 méterszer 0,8 méteres, kővé szilárdult ún. „kovárvány” elől, addig a pótkocsi középső részénél álló sértettet a homoktömb nekinyomta a pótkocsi oldalának. A leomló homokfal a sértettet mellkasa alsó részéig betemette, és olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Gy. J. a helyszínen meghalt. Bár a sértett és társai az előző napi esőzésektől nedves, omlásveszélyes területen nyerték ki a homokot, a vádlott nem hívta fel a munkások figyelmét a biztonságos munkavégzésre, nem biztosította a biztonságos munkavégzéshez szükséges eszközöket, és a baleset bekövetkezéséig egyszer sem ellenőrizte a munkavégzést. A közmunkások kaptak ugyan munkavédelmi oktatást, de az nem terjedt ki a földkitermelés kockázataira. A bíróság ugyanakkor a sértetti közrehatást is kimondta, a munkavédelmi előírásokat ugyanis Gy. J. sem tartotta be. Kovács Péter, a Debreceni Törvényszék tanácselnöke indoklásában kiemelte: a vádlottnak akkor is be kellett volna tartatnia a foglalkozási és munkavédelmi szabályokat, ha ő maga sem ismerte azokat. Ez alól akkor sem mentesül, ha nem részesült megfelelő munkavédelmi oktatásban. Az ugyanis tény, hogy B. László földmunkákra valóban nem kapott kioktatást. Kovács Péter hangsúlyozta: a vádlott azzal a megjegyzéssel küldte ki a területre a dolgozókat, hogy csak sík területről szedjék a földet, ez alapján tehát feltételezhető, hogy munkavédelmi oktatás nélkül is tisztában volt azzal, hogy a függőleges homokfal veszélyes lehet. Az ügyben egyébként lehetett volna más felelős is, az ügyészség azonban csak B. Lászlót vádolta meg a bűncselekmény elkövetésével.

Teljes útzár, súlyos baleset a 4-esen

A baleset a főút Püspökladány és Kaba közötti szakaszán történt. Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy kamion szerda délelőtt Hajdú-Bihar megyében, a 4-es főút Püspökladány és Kaba közötti szakaszán. A balesethez a püspökladányi hivatásos tűzoltók érkeztek ki, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát teljes szélességében lezárták. Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült.

!!! Kerékpárút épül Debrecen és a Látóképi-tó között

Újabb kerékpárutak építéséről döntött a kormány, a külterületi mintegy 1100 kilométernyi magyarországi kerékpárút-hálózat üzemeltetését pedig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. látja el a jövőben - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Debrecen környéke érintett a fejlesztésben.     Révész Máriusz közölte: a kerékpárutak építésére 3,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, a kormánydöntés szerint a már engedéllyel rendelkező kerékpárutak kivitelezése elindulhat.     A Magyar Közút a karbantartási feladatokra a 2017-es költségvetésből 2 milliárd forint többletforrást kapott, ebből 531 millió forint a géppark bővítéséhez használható fel - ismertette. A 2018-as költségvetésből pedig további egymilliárd forint jut a kerékpárutak üzemeltetésére, ezzel a magyarországi kerékpárutak karbantartására már 3 milliárd forintot fordíthatnak - mondta.      Kitért arra, hogy számos önkormányzat rendelkezett meglévő, engedélyezett fejlesztési tervekkel, így 11 szakaszon mintegy 67,5 kilométernyi új kerékpárút épülhet meg. Ismertette: Hajdú-Bihar megyében Debrecen-Látóképi-tó között, Komárom-Esztergom megyében Esztergom és Esztergom kertváros közötti szakaszon, valamint Tata-Baj között épül új kerékpárút. Heves megyében két hiányzó szakasz épülhet meg, Hatvan-Apc, és Eger-Egerszalók között, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy, a Tiszatelek-Dombrád közötti. Pest megyében az Eurovelo 6 hálózathoz csatlakozó Pomáz-Szentendre közötti épülhet, a fóti, ipolydamásdi szakaszok engedélyezése folyamatban van, a Ráckeve-Szigetbecse-Makád szakaszon 12,4 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltés koronáján lesz új út - sorolta.     Közölte azt is, hogy a tavalyi kormányhatározat 300 millió forint támogatást biztosít az engedélyezési szintű kerékpárút tervek elkészítésére, mivel hosszú távon kiszámítható módon a tervezésnek két évvel meg kell előznie a kivitelezést a költséghatékonyság érdekében.      Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy az új utak rendszerbe foglalják a már meglévő létesítményeket, illeszkednek a hálózathoz. A kerékpáros forgalom növekedése mellett a kerékpáros turizmus élénkülése várható a beruházásoktól - mondta. A tervek szerint a közbeszerzéseket követően indulhat az építkezés, a 2019-es nyári szezonra már használni lehet az új kerékpárutakat - közölte kérdésre válaszolva.     Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója közölte: a Magyar Közút örömmel vette a feladatot, a külterületi kerékpárutak nagyrészt az országos közutak mellett futnak. Logikus volt, hogy a Magyar Közút üzemeltesse ezeket, ami új feladat lesz - mondta. A géppark bővítéséhez, humán erőforrás biztosításához a források már rendelkezésre állnak, az utak felmérése megtörtént, az önkormányzatokkal az átadás-átvételi folyamat már elkezdődött - közölte.     Fontos feladatok közé sorolta, hogy a kerékpáros turizmus útvonalain már elhelyeztek irányjelző táblákat, Fertőd-Keszthely és Győr-Pannonhalma-Balatonfüred között, de ez tavasszal további nyomvonalakon folytatódik. (MTI, HP)

Ádámot megállították a 33-ason: nem volt piás, viszont...

A hajdúszoboszlói rendőrök megállítottak és átvizsgáltak egy német rendszámú gépjárművet, amelyben kábítószergyanús növényi származékot találtak.   A rendőrök megállítottak egy személyautót és igazoltatták annak vezetőjét 2018. január 5-én 21 óra körül a 33-as számú főúton. A járőröknek feltűnt, hogy a 24 éves férfi lassan, vontatottan beszél, ezért alkoholszondát alkalmaztak vele szemben, ami negatív eredményt mutatott. Az egyenruhások átvizsgálták a gépjárművet, amelyben zöld színű kábítószergyanús növényi származékot találtak, ezért F. Ádámot előállították a rendőrkapitányságra, ahol vele szemben kábítószer gyorstesztet alkalmaztak, ami pozitív eredményt mutatott. A nyomozók gyanúsítottként kihallgatták az egyeki férfit, aki beismerős vallomást tett. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya F. Ádámmal szemben – szabadlábon hagyása mellett - kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szakértő bevonásával indított nyomozást. (police.hu)

Nem kis balhé volt Zsákán: löktek, rúgtak, vertek

A berettyóújfalui rendőrök elfogták a zsákai lakosokat. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. január 7-én 8 óra körül Zsákán egy 18 éves és egy 23 éves helyi férfi az Árpád utcán vitatkoztak, amikor egy arra közlekedő 83 éves kerékpáros férfit egyikük fellökött, majd a Deák utcán egy ház kerítésébe több alkalommal belerúgott, amelynek betétje be is szakadt. Ezt követően a Bethlen Gábor utca és a Kossuth utca kereszteződésében előzetes szóváltást követően a két férfi rátámadt egy helyi lakosra. Az 53 éves férfit több alkalommal megütötték és megrúgták, amelynek következtében az elsődleges orvosi vélemény szerint könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrségre tett bejelentést követően a járőrök a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést követően elfogták O. Sándort és O. Leventét, akiket előállítottak a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra, ahol kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására. A két helyi férfival szemben súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folytatnak eljárást a nyomozók. (police.hu)

Szén-monoxid-mérgezés a Kossuth utcán

Riasztott a szén-monoxid-érzékelő Hosszúpályiban, a Kossuth Lajos utcában. A családi házhoz vasárnap délután vonultak a létavértesi és a debreceni tűzoltók. Az egységek méréseket végeztek, az eredmények igazolták a szén-monoxid jelenlétét a levegőben. A házat átszellőztették, a gázszolgáltató pedig az egyik fűtőberendezést kizárta a rendszerből. A házban élő három ember nem panaszkodott rosszullétre, de a mentőszolgálat kivizsgálásra kórházba szállította őket. A debreceni kórház információi szerint a három ember enyhe szén-monoxid-mérgezést szenvedett.