°C
TIME DATE
Ma Jolán nap van.

Hajdú + Bihar

Ez lesz hétfőtől: eső, hó és napsütés

Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.       Hétfőn napközben hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, de helyenként futó záporeső, hózápor kialakulhat. Az Észak-Dunántúl, a főváros, és a Dél-Alföld térségében többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 3, a legmagasabb hőmérséklet 4-10 fok között alakul.     Hétfőn késő estétől északnyugat felől újabb csapadék várható, az eső mellett havas eső, északkeleten és a hegyekben hó is lehet. Kedden többfelé várható eső, hajnalban, reggel a Budapest-Debrecen vonaltól keletre havas eső, hó is. Napközben még az Északi-középhegység térségében lehet vegyes halmazállapotú csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 3 fok között valószínű. A nappali maximumok általában 2-9 fok között alakulnak, de a nyugati, délnyugati határvidéken 10-11 fok is lehet.     Szerdára megszűnik a csapadék és több helyen kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 5 fok között alakul. Napközben általában 7-13 fokig melegszik a levegő, de az északkeleti felhős részeken csak 4-7 fok lehet.     Csütörtökön és pénteken északkeleten (a Budapest-Debrecen vonaltól keletre) többnyire borult, párás, helyenként ködös idő lesz, másutt a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csütörtökön északkeleten néhol lehet szitálás, másutt nem valószínű csapadék. Helyenként mindkét nap megélénkülhet, akár meg is erősödhet a légmozgás. A leghidegebb órákban csütörtökön 0-6, pénteken 1-6 fok lehet. A nappali maximumok mindkét nap jellemzően 10-15, a borult, ködös helyeken 4-8 fok között alakulnak.     Szombaton többfelé valószínű eső és megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 2-7, a maximumhőmérséklet 7-12 fok között alakul.     Vasárnap ismét többfelé kisüt a nap, napközben már csapadék sem várható, de néhol megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és plusz 3 fok között alakul. Napközben 4-8 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Riadalom: gázömlés volt a Hősök terén

Lezárták egy időre a járműforgalom elől a Hősök terét. Megsérült egy gázcsonk, és ömlött belőle a gáz vasárnaő Komádiban, a Hősök terén. A komádi önkormányzati tűzoltók lezárták az utca érintett szakaszát, a járműforgalmat elterelték. A helyszínre érkeztek a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók is. Az egységek műszeres méréseket végeztek, de nem mutattak ki veszélyes gázkoncentrációt. A gázszolgáltató szakemberei elszorították a sérült vezetéket és megszüntették a szivárgást.

Nagy tűz tombolt Álmosdon

Elfojtották a lángokat a tűzoltók. Kigyulladt és teljes terjedelmében égett vasárnap egy mintegy kilenc négyzetméter alapterületű, vályogfalú lakóház Álmosdon, a József Attila utcában. Az adonyi hivatásos és a létavértesi önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, ahol az álmosdi önkéntes tűzoltók is segítették az oltást. A rajok elfojtották a lángokat, jelenleg az utómunkálatok zajlanak.

Keményfiút fogtak a hajdú-bihari rendőrök

A rendőrök a közúti határátkelőhelyen elfogták azt a férfit, aki ellen országos elfogatóparancs volt érvényben. Ártánd Közúti Határátkelőhelyen 2017. november 18-án 19 óra 40 perckor belépésre jelentkezett egy román forgalmi rendszámú mikrobusz utasaként egy budapesti lakos. A rendőrök a jármű sofőrjének és utasainak az adatait leellenőrizték, amely során megállapították, hogy a 43 éves férfival szemben a Budapest II. és III. kerületi Bíróság országos elfogatóparancsot adott ki testi sértés bűntett elkövetése miatt. A férfit a rendőrök elfogták és előállították a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók őrizetbe vették.

Halálos tűz Hajdúszoboszlón

Kigyulladt egy földszintes lakóház péntek este Hajdúszoboszló külterületén, a Szováti útfélen, a tűzben egy ember meghalt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.   A közlemény szerint a tűzoltók több oldalról, három vízsugárral kezdték meg a lángok oltását, miközben két embert hoztak ki az épületből. Az elsődleges információk szerint egyikükről a mentők a helyszínen megállapították, hogy életét vesztette, a másik embert ellátják - tette hozzá az OKF. A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a sérültet kórházba szállították, a kiégett ház mellé épült két lakóépületben élő, összesen tizenegy lakót pedig ideiglenesen Hajdúszoboszlón szállásolják el.  

Jól alakulnak a hajdú-bihari olasz kapcsolatok

November 16-án stratégiai partnerségi együttműködésről írt alá keret-megállapodást a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Pajna Zoltán elnök és az olaszországi Marco Polo G.E.I.E. Idegenforgalmi Konzorcium részéről Martignano Ferdinando elnök, az innováció és jó gyakorlatok cseréjének érdekében. A megállapodás aláírásánál jelen volt prof. dr. Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának dékánja, Kissné Gyarmati Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója és dr. Kiss András, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaságfejlesztési és Innovációs Osztályának vezetője.  

Szörnyű baleset történt Hajdúszoboszlón

Meghalt egy nő Hajdúszoboszlón, elütötte egy tolató kisteherautó pénteken kora délután - közölte a Hajdú-Bihar megyei főkapitányság a rendőrség honlapján.      Azt írták: a Papp István utcában a kisteherautó tolatás közben, még tisztázatlan körülmények között elütött egy gyalogost. A balesetben a gyalogos, egy 62 éves nő olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt.      A rendőrök lezárták az érintett útszakaszt, a forgalmat a környező utcákba terelik. (MTI)

A legjobb közfoglalkoztatókat jutalmazták

Miniszteri elismerésben és pénzjutalomban részesült 75 önkormányzat, nonprofit szervezet, valamint szociális szövetkezet a 2017. évi közfoglalkoztatási programok sikeres végrehajtásáért. Az elismeréseket Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár és Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár nyújtotta át a Belügyminisztérium színháztermében megrendezett ünnepségen. Pogácsás Tibor államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, súlyos örökséggel vették át a kormányzást 2010-ben, ám célul tűzték ki hosszú távon a teljes foglalkoztatottságot, azt, hogy aki akar és tud, ne segélyből, hanem értékteremtő munkából éljen meg. A 2011-ben indult közfoglalkoztatási program mára már sikeres időszakot tudhat maga mögött, 741 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltáskor, közülük 560 ezer ember az elsődleges munkaerőpiacon, míg a többiek közfoglalkoztatottak – részletezte az államtitkár, hozzátéve, hogy 325 milliárd forint áll a közfoglalkoztatási kiadásokra. Hoffmann Imre helyettes államtitkár visszatekintésében elmondta, 2012 óta ismerik el a sikeres közfoglalkoztatók tevékenységét, akiknek száma a mostani kitüntetettekkel együtt 356 lett. Az elismerések odaítélésénél fontos szempont volt az, hogy a programok összhangban vannak-e a település adottságaival, illetve az önfenntartás érdekében átgondolt tevékenységet folytatnak-e. Összességében sikeresek a programok, mert a fő célt, az értékteremtést, megvalósítják – fejtette ki. Az elismerő oklevéllel járó 7 millió forint felelős felhasználását kívánta a díjazottaknak Hoffmann Imre. Hajdú-Bihar megyéből 7 település – Hajdúböszörmény, Nagyrábé, Tépe, Tiszacsege, Tiszagyulaháza, Sáránd és Vámospércs – önkormányzata részesült a megtisztelő elismerésben, amit a polgármesterek vehettek át. Az ünnepi műsort a tiszacsegei Hagyományőrző Néptánc Egyesület táncosai adták. Kép és szöveg: Nyírő Gizella

Nagy razzia volt a debreceni utakon

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2017. november 15-én 16 és 20 óra között a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében „Finn-módszeres” ittasság-ellenőrzést végeztek a Vámospércsi, a Diószegi és a Létai úton. A rendőrök 118 gépjárművezetőt ellenőriztek, közülük egy sofőr sem bizonyult ittasnak. Kisebb fokú szabálysértések elkövetése miatt a rendőrök öt járművezetővel szemben helyszíni bírságot, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig két sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki.   A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét a közúti közlekedési szabályok mindenkori betartására. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedésrendészeti feladatok maradéktalan ellátása mellett a közlekedés biztonságának megteremtése. A közlekedők így folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a megye útjain, annak érdekében, hogy a hatóság minél több kockázati tényezőt kiszűrjön a forgalomból.   A „Látni és látszani 2017 - egymásért” kampány keretében az ellenőrzés során a rendőrök felhívták a járművezetők figyelmét a láthatóság fontosságára is. A közúti közlekedési balesetek megelőzése fontos társadalmi érdek, ezért a rendőrség az alábbiakra hívja fel a figyelmet a biztonságos közlekedés érdekében: Mindig vezessünk körültekintően, tartsuk tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, szélvédőit és cseréljük ki az elöregedett ablaktörlő lapátot! A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak! A szélvédők szárításának legjobb módja az üvegekre irányított és intenzív fokozatra kapcsolt légkondicionáló használata. A jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár többszörösére is megnőhet, ez meghatározza a közlekedési baleset elkerülésének lehetőségét. Legyünk türelmesek az úttesten lassabban áthaladó gyalogosokkal, biztosítsuk biztonságos átkelésüket és várjunk, amíg a gyalogos átér az úttesten! Késedelem nélkül reagáljunk, ha a gyalogos szabálytalanul - nem elsőbbségi helyzetben - haladna át az úttesten! A gyalogátkelőhelyek megközelítése során legyünk körültekintőek! Fokozott óvatossággal közlekedjünk a bevásárlóközpontoknál, a vasúti pályaudvarok, az autóbusz-megállók, valamint az iskolák, sportlétesítmények és nyugdíjas otthonok közelében! (police.hu)

Csontszárazon: nem tudtak piást fogni a rendőrök Hajdú-Biharban

Ezúttal Hajdúböszörményben alkalmazta a rendőrség az úgynevezett „finn-módszert”. Az ellenőrzés ideje alatt elvégzett alkoholszonda mérésekből egy sem volt pozitív.   A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság munkatársai 2017. november 14-én a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében „Finn-módszeres” ittasság-ellenőrzést végeztek a városban. A rendőrök 165 gépjárművezetőt ellenőriztek, közülük egy sofőr sem bizonyult ittasnak. Kisebb fokú szabálysértések elkövetése miatt a rendőrök 4 járművezetővel szemben figyelmeztetést alkalmaztak, 11 esetben pedig helyszíni bírságot szabtak ki. A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét a közúti közlekedési szabályok mindenkori betartására! A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elsődleges feladatai közé tartozik a közlekedésrendészeti feladatok maradéktalan ellátása mellett a közlekedés biztonságának megteremtése. A közlekedők így folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a megye útjain, annak érdekében, hogy a hatóság minél több kockázati tényezőt kiszűrjön a forgalomból. A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2017. november 15-én 16 és 20 óra között a közúti közlekedési balesetek megelőzése és az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése érdekében „Finn-módszeres” ittasság-ellenőrzést végeztek a Vámospércsi, a Diószegi és a Létai úton is. A rendőrök 118 gépjárművezetőt ellenőriztek, közülük egy sofőr sem bizonyult ittasnak. Kisebb fokú szabálysértések elkövetése miatt a rendőrök öt járművezetővel szemben helyszíni bírságot, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig két sofőrrel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki.

Nagyon fontos dologra figyelmeztetnek a hajdú-bihari tűzoltók

„...mire felfogtam mi is történik, a sávomban, mögöttem termett egy tűzoltó autó.... szégyellem, hogy figyelmetlen voltam és nem vettem észre időben” Pár napja ezt az e-mailt kapták a debreceni hivatásos tűzoltók. Egy lelkiismeretes autóvezető kért bocsánatot a káresethez igyekvő tűzoltóktól, akik szirénázva haladtak végig a Böszörményi úton.   A legtöbb esetben, amelyekhez a tűzoltóknak vonulniuk kell, az idő a legnagyobb ellenségük. A kisebb tüzek percek alatt elhatalmasodhatnak, tovább terjedhetnek. A lángok jelentős anyagi károkat okozhatnak, vagy tragikus balesetekhez vezethetnek. A tűzoltóknak az év minden napján, a nap huszonnégy órájában két percük van a riasztástól számítva elhagyni a laktanyát védőfelszerelésben. Ezután azonban a közlekedők KRESZ tudására és az autóvezetők jó szándékára vannak utalva. A megkülönböztető jelzést használó járművek vezetői gyakran azt tapasztalják, hogy a szándék meg is van a közlekedés szereplőiben, hogy elsőbbséget adjanak, azonban a módját nem tudják jól alkalmazni. Sokan leblokkolnak, hirtelen fékeznek, húzódnak, de ellentétesen, ezzel még nagyobb káoszt okozva az úton. Hogy időben kiérkezzenek, és ne legyen hiábavaló a szirénájuk, pár lépésben összeállították a legfontosabbakat, amelyek segítik a gépjárműfecskendő vonulását: Amit meghallja a sziréna hangját igyekezzen kideríteni, hogy honnan érkezik a jármű és merre tart! Jelezze irányjelző használatával, hogy észrevette a szirénázó autót! A többi autóhoz hasonlóan húzódjon félre, több sáv esetében „folyosószerűen” adjon teret a járműnek! Gyalogosan közlekedve a zöld jelzésnél se lépjen az úttestre, várja meg, míg elhalad az autó! Olyan hangerővel hallgassa a zenét, akár autóban, akár gyalogosan, hogy a külső zajokat meg tudja hallani! A megkülönbözhető jelzést természetesen a tűzoltók is csak indokolt esetben használják.

Halálos vonatgázolás történt: 20 éves lány az áldozat

A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. november 15-én 4 óra 30 perc körül Hajdúhadházon, a Sámsoni úton lévő vasúti átjáróba a tilos jelzés ellenére besétált egy nő, akit a Debrecen felől érkező vonat elsodort. A 20 éves debreceni lakos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően életét vesztette. A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Agancsszemle Gúthon: soha nem látott mennyiségű dámbika került terítékre

Nyolcadik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A pénteki bemutatón a Zöldház előtti tó körül elhelyezve láthatták az érdeklődők a barcogás idején terítékre került bikák agancsait. Az idei az évfordulók esztendeje Gúthon - fogalmazott megnyitó beszédében az erdészeti társaság vezérigazgatója, Szalacsi Árpád. Ez a vadászterület éppen 60 éve, 1957 óta van a NYÍRERDŐ Zrt., illetve jogelődjei kezelésében. 45 évvel ezelőtt kezdték el ide betelepíteni a dámot. 25 éve érett be az itteni, szisztematikus szakmai munka, 1992-ben kapta meg ugyanis a vadászterület első alkalommal a C.I.C. Nemzetközi Vadvédelmi Tanács Edmond Blanc díját. Az itt folyó munkát, a vadgazdálkodás, a környezetvédelem és természetvédelem összehangolását tisztelték meg vele a döntéshozók. A terület 20 éve a dámállomány génmegőrzése miatt különleges rendeltetésű, a világ részére megőrzendő kincs. Éppen 15 esztendeje annak, hogy Karl Heinz Spitzer terítékre hozta azt a dámbikát, ami azóta is világrekord. Ezeken túl pedig 35 éve, 1982 óta teljesít itt szolgálatot Bartucz Péter, a Gúthi Erdészet igazgatója. Bízom abban, hogy jó néhány olyan nevezetes dátum kapcsolódik majd még Gúth-hoz és az itteni vadgazdálkodáshoz, amiről majd az utánunk jövők fognak megemlékezni – jelentette ki Szalacsi Árpád. Bartucz Péter arról beszélt, hogy mennyiségileg túlteljesítettek minden eddigi évet: a barcogás idején 144 lapátos dámbikát lőttek Gúthon. A lőtt vad mennyiségében és a vendégszámban is eljutottak arra a határra, amit már nem logikus fokozni. A bikák átlagsúlya 3,95 kilogramm. Negyvennyolc 4 és 4,5 kiló közötti, tizenhárom 4,5 és 5 kiló közötti, hét 5 és 5,5 kiló közötti, kettő 5,5 és 6 kiló közötti, és egy 6 kiló fölötti bika esett. A legnagyobb terítékre került vad 6,27 kilós lett, és 233,40 IP pontot kapott. Az érmes arány 81 százalék: 76 gúthi trófea arany, 21 ezüst, 12 pedig bronzérmes minősítést kapott. Büszkék vagyunk az eredményre, és arra is, hogy nem „a padlást söpörtük le”, mert tudatosan meghagytunk 6-7 öt kiló környéki bikát, és ismeretlenül legalább ugyanennyit. Egyébként ambivalens év volt, hiszen gímek tekintetében soha ilyen gyenge esztendő nem volt Gúthon, nem lőttek tíz kiló feletti bikát, pedig már hozzászoktunk a 12 kiló felettiekhez is – foglalta össze a Gúthi Erdészet igazgatója.

A forgalommal szemben, ittasan az M3-ason: gratulálunk...

A hajdúnánási rendőrök járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt indítottak büntetőeljárást egy sofőrrel szemben. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Hajdúnánás Autópálya Alosztály beosztottjai 2017. november 13-án 22 óra körül az M3-as autópálya 181. kilométerszelvényében, Hajdúnánás közelében észleltek egy forgalommal szemben haladó kamiont. A jobb pályatesten Budapest felé közlekedő teherautót a rendőrök megkülönböztető fényjelzéssel megállították és igazoltatták a sofőrt, akivel szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív értéket mutatott. Az intézkedés során a járőrök megállapították, hogy a jármű műszaki engedélyének érvényességi ideje is lejárt. A járőrök a 37 éves kisvárdai lakost további mintavételre előállították. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást indított a férfival szemben.

Tűzvész volt Hajdúsámsonban

A debreceni hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminckét négyzetméter alapterületű lakóház hétfőn este Hajdúsámsonban, a Budaházi utcában. A tűzesethez a debreceni hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral eloltották a lángokat. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Nagy zavar volt a Debrecen környéki vonatközlekedésben

Csak kedden, a hajnali üzemkezdettől állt helyre a menetrendszerű vonatközlekedés a Budapest- Debrecen-Nyíregyháza vonalon, ahol egy felsővezetéki zárlat okozott fennakadást hétfő este.     A Mávinform korábbi közlése szerint tartós felsővezetéki zárlat lassította le a közlekedést Debrecen és Ebes között. Az ebesi állomáson nem volt áram a vezetékrendszerben, és a vonatokat dízelmozdonyok segítették át ezen a szakaszon, emiatt a menetidő egy-másfél órával megnőtt.     Késő estére a vasúti szakemberek kijavították a felsővezeték hibáját, így a vonatok újra zavartalanul közlekedhettek az érintett szakaszon, ám a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon a menetrendszerű vonatközlekedés csak fokozatosan állt helyre. (MTI)

Több száz kiló vágott dohányt rejtettek a fekete zacskók

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Hajdúsámsonban egy ingatlanon több mint 27 millió forint értékű vágott dohányt foglaltak le. Az ügyben költségvetési csalás és jövedékkel visszaélés elősegítése miatt indult eljárás.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság jelzése alapján a pénzügyőrök egy hajdúsámsoni ingatlant ellenőriztek. Egy melléképületben 35 fekete műanyagzsákot találtak. Ezekben összesen, 690 zárjegy nélküli zacskóba „kiszerelve”, több mint 300 kilogramm vágott dohány volt, a készlet értéke több mint 27 millió forint.   Az ingatlanon parkoló autó padlólemezén is találtak kiszóródott vágott dohányt, és mint kiderült, a vezetőülésen kívül nem volt több ülés, feltehetően a nagy mennyiségű adózatlan dohánytermék szállításához kellett a hely. Az ingatlan tulajdonosa a járműről semmilyen okmányt nem tudott bemutatni, és az autó alvázszáma sem szerepelt a járműnyilvántartásban. A férfi elmondása szerint nem tudta, hogy került a vágott dohány az épületbe.   A pénzügyőrök a vágott dohányt és a szállítására használt járművet lefoglalták, és költségvetési csalás, valamint jövedékkel visszaélés elősegítésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Ketten sérültek meg egy vasárnapi balesetben

Árokba borult egy gépkocsi a Hajdúnánást és Polgárt összekötő út 5-ös és 6-os kilométerszelvénye között vasárnap délután. A járműben ketten utaztak, könnyebb sérüléseket szenvedtek, a mentők kórházba szállították őket. A hajdúnánási hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót.

Hatalmas tűz tombolt éjszaka Nyíradonynál

Több ezer bála és egy munkagép is lángra kapott. Egy ötszáz négyzetméteres, libahodálynak használt épület tetőszerkezete égett teljes terjedelmében hétfőre virradó éjszaka Nyíradony tamásipusztai településrészén, a Szatmári útnál. Állatok nem voltak az épületben, azonban az ott tárolt mintegy négyezer kisbálás szalma, valamint az épület mögött álló munkagép is lángolt teljes terjedelmében. Nyíradonyból és Debrecenből hivatásos, Szakolyból önkormányzati tűzoltók érkeztek a helyszínre, több vízsugárral oltották a lángokat. Az épületből kihoztak egy gázpalackot, amelyet nem ért hőhatás. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította az oltási munkálatokat.

Figyelem, erős hidegfront érkezik!

Erős hidegfront nyomán többfokos lehűlés várható hétfőtől - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a honlapján.     Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésük szerint több helyen várhatók mínuszok, és néhol napközben is csak 5 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.     Hétfőn reggel a déli országrészben egy-egy zivatar is lehet. Napközben többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, a dunántúli hegyekben havas eső, havazás is. A csapadék súlypontja a nap folyamán egyre inkább a Tiszántúlra, illetve Dél-Magyarországra tevődik át. Emellett többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik a szél is. A leghidegebb órákban a Dunántúlon 3-7, másutt 7-11 fok lehet.  A nappali maximumok a Dunántúlon 4-8, a Dunától keletre 10-15 fok között alakulnak.     Kedden is erős, a Dunántúlon és a Zemplénben kezdetben viharos is lehet a szél. Elsősorban az ország déli felén várható még eső. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-7, a legmagasabb 4-9 fok között valószínű.     Szerdán nem várható csapadék. Az ország északi felén többórás napsütés is lehet. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 4 fok között valószínű. Az ország északi felén várhatók fagypont alatti értékek: Nógrád, Heves, Pest megyében lehet a leghidegebb. Napközben 6-10 fokig melegszik a levegő.     Csütörtökön a Szécsény-Debrecen vonaltól keletre hosszabb időre is kisüthet a nap. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön viszont kisebb eső is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben, a Nyírségben lehet a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 6-11 fok között valószínű.     Pénteken nem várható csapadék. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a maximumhőmérséklet 6-11 fok között valószínű.     Szombaton elszórtan fordulhat elő kisebb eső. A leghidegebb órákban 1-6 fok lehet. Napközben 6-11 fokig melegszik a levegő.     Vasárnap reggeltől csökken a felhőzet, napközben helyenként, főként keleten lehet eső, zápor. Emellett viszont néhol megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között valószínű, a nappali maximumok 6-10 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Dezső házfalba fúródott, más autójával

A rendőrök elfogták azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy lakóház kerítésének hajtott azzal az autóval, amit a tulajdonos engedélye nélkül vitt el.   Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2017. november 11-én 15 óra 30 perc körül arról, hogy Nyíradonyban, a Szénégető utcában egy nyitott állapotban lévő, parkoló személyautóba beült, és a tulajdonos engedélye nélkül elhajtott a járművel, azonban pár méter megtétele után egy lakóház kerítésének ütközött. A nyíradonyi rendőrök a helyszínre mentek, ahol a helyi lakossal szemben alkoholszondát alkalmaztak, amely pozitív eredményt mutatott. Az egyenruhások Gy. Dezsőt a helyszínen elfogták és előállították a Vámospércsi Rendőrőrse, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A férfi nem sérült meg a balesetben. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság a gyanúsítottal szemben jármű önkényes elvétele bűntett és járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Vágányzári hírek: erre figyelj, ha vonattal utazol

Vasúti pályafelújítások, karbantartások és fejlesztések miatt egyes vasútvonalakon a személyszállító vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, bizonyos szakaszokon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az ideiglenes menetrendi változásokról bővebb tájékoztatás a MÁVDIREKT információs szolgálatánál a +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámon kérhető. Telekom hálózatból a +36 (30) 499 4999-es, Telenor hálózatból a +36 (20) 499 4999-es számon érhető el a MÁVDIREKT. A részletes menetrend megtalálható a www.mavcsoport.hu internetes honlapon a Vágányzári hírekben. A Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon a Püspökladány–Debrecen vonalszakasz pályafelújítása miatt módosított menetrend érvényes. A vágányzár ideje alatt módosult a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15-20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé. A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változott a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt. November 11-től 16-ig, éjszakánként a 6008, 6098, 6011, 6009 számú vonatok helyett, illetve november 28-tól december 3-ig, éjszakánként a 6098, 6009 számú vonatok helyett, Püspökladány és Debrecen között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A pályafelújítás időtartama alatt, más vágányzár is módosítja az érintett vonatok menetrendjét a Nyugati pályaudvar és Cegléd között.

Hátulról támadt 20 rongyért

A helyi rendőrök rövid időn belül azonosították azt a 19 éves fiatalt, aki Vámospércsen kirabolt egy férfit.   A rendőrségre egy férfi tett bejelentést 2017. november 9-én 17 óra körül arról, hogy otthonában valaki hátulról leütötte és a pénztárcájából ellopott 20.000 forintot. A vámospércsi körzeti megbízott a helyszínre ment, ahol széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végzett, amelynek eredményeként azonosította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, a sértett egyik ismerősét. A rendőrök a helyi férfit lakásában elfogták, majd előállították a Vámospércsi Rendőrőrsre, ahol gyanúsítotti kihallgatását követően a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. A rendőrök házkutatást tartottak D. J. otthonában, ahol az ellopott készpénzt megtalálták és lefoglalták. A gyanúsított kihallgatása során beismerő vallomást tett. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a vámospércsi lakossal szemben rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Ilyen lesz az idő a hétvégén

Borongós, őszi idő várható a hétvégén - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután a honlapján.     Az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzés szerint pénteken több helyen megélénkül a szél. Napközben számottevő csapadék nem valószínű, a legtöbb helyen pár órára kisüthet a nap. Estétől északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, késő este északon, északnyugaton előfordulhat kisebb eső. A leghidegebb órákban 2-8 fok lehet. Napközben 9-13 fokig melegszik a levegő.     Szombaton kezdetben északon lehet eső. Napközben csak néhol, majd estétől egyre nagyobb területen várható csapadék, s a szél is élénk lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-8, a legmagasabb 9-14 fok között várható.     Vasárnap délután ismét beborul az ég, és egyre nagyobb területen ered el az eső. A szél többfelé élénk, helyenként erős is lehet. A minimumhőmérséklet 3-8 fok között valószínű. A nappali maximumok 8-14 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtót keresnek a rendőrök

A berettyóújfalui rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya eljárást folytat ismeretlen tettes ellen segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint egy ismeretlen személy 2017. november 8-án 13 óra 30 perc körül az általa vezetett tehergépjárművel közlekedett a 42-es számú főúton, Berettyóújfalu felől Mezőpeterd irányába, amikor eddig tisztázatlan körülmények között áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol egy szabályosan közlekedő tehergépkocsi visszapillantó tükrével érintőlegesen összeütközött. A balesetben a sértett jármű sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett. Az ismeretlen sofőr megállás és a tőle elvárható segítségnyújtás nélkül Mezőpeterd irányába elhajtott. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság kéri, hogy az ismeretlen gépjárművezető, illetve aki az esettel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Berettyóújfalu, Kossuth utca 17-19. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Eltűnt egy 47 éves férfi Debrecenben: segítsen!

A debreceni rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Debreceni Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Szatmári Imre eltűnése ügyében. A 47 éves nádudvari férfi 2017. november 8-án egy debreceni egészségügyi intézményből ismeretlen helyre távozott, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre. A férfi 180-185 centiméter magas, átlagos testalkatú, barna hajú. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Debreceni Rendőrkapitányságon (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Ez az ember autót lophatott: keresi a rendőrség

A hajdúhadházi rendőrök a lakosság segítségét kérik a jármű felkutatásához és az ismeretlen sofőr azonosításához. A Hajdúhadházi Rendőrkapitányság lopás elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. október 30-án 20 óra 45 perc és október 31-én 6 óra 30 perc között Vámospércsen ismeretlen tettes eltulajdonította a sértett LAU-322 forgalmi rendszámú Honda Civic típusú zöld színű személygépkocsiját. A jármű különös ismertetőjele, hogy a motorháztető jobb szélén, a lámpa fölött egy horpadás található. A nyomozóhatóság elrendelte a gépjármű körözését. A gépkocsival a beszerzett információk szerint 2017. október 31-én Edelényben és az M3-as autópályán közlekedtek.   A bűncselekmény feltételezett elkövetőjéről egy kamera felvételt készített. A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható járművet vezető férfit felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen a Hajdúhadházi Rendőrkapitányságon (4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 4.), illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöld számát, illetve a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikét. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.      

Brutális traktorbaleset Hajdúdorognál: itt a vádemelési javaslat

A hajdúböszörményi rendőrök befejezték a nyomozást azzal a férfival szemben, aki balesetet okozott a 3502-es úton. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást egy 19 éves hajdúdorogi lakossal szemben. A vizsgálat adatai szerint a gyanúsított még 2017. július 20-án 16 óra körül közlekedett az általa vezetett mezőgazdasági vontatóval a 3502-es számú úton Hajdúdorog irányából. A sofőr balra kanyarodott, azonban egy személyautó ekkor már megkezdte a traktor előzését, ezért összeütköztek. A baleset következtében a gépkocsi vezetője súlyos, míg a mezőgazdasági vontató sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett. A rendőrök a helyszíni szemle és a nyomozás adatai alapján a 19 éves fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság a gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást 2017. november 7-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a járási ügyészség részére. (police.hu)

Az árokba való borulás volt a hétfő mániája

Hétfőn reggel egy személygépkocsi út menti vízelvezető árokba csúszott Derecskén, a Mátyás király utcában, ezzel forgalmi akadályt képezett. A berettyóújfalui hivatásos tűzoltók gépjárműfecskendő és kézi erő segítségével kihúzták az autót az árokból. Az eset során nem sérült meg senki.  Hétfőn este Hajdúszoboszlón, a Dózsa György úton is árokba csúszott egy személygépkocsi. A hajdúszoboszlói hivatásos tűzoltók a jármű feszültségmentesítését végezték el. A mentőszolgálat az autó vezetőjét kórházba szállította - közölte a Katasztrófavédelem.

Baleset történt a 33-ason, Hortobágy közelében

A baleset a főút Hortobágy és Kócsújfalu közötti szakaszán történt. Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy gépkocsi hétfő délután Hajdú-Bihar megyében, a 33-as főút Hortobágy és Kócsújfalu közötti szakaszán. A balesethez a balmazújvárosi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járművet és megkezdték a műszaki mentést. A munkálatok idejére a főút érintett szakaszát félpályán lezárták. Elsődleges információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.