TIME DATE
Ma Laura és Alida nap van.

Hajdú + Bihar

Nagy balhé tört ki Kokadon

A rendőrök elfogták azokat a férfiakat, akik egy kokadi lakost bántalmaztak. A rendőrségre 2019. június 15-én 22 óra körül arról érkezett bejelentés, hogy Kokadon összeszólalkozott két társaság. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztály munkatársai a helyszínre mentek és elfogták a garázdákat, a sértettet pedig a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A nyomozás adatai szerint a vita verekedésig fajult, amely során az egyik férfi egy késsel megszúrta vitapartnerét, akit a társaság tagjai lökdöstek és többször megütöttek. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki a kokadi lakosokat, akik közül a 45 éves K. Gyulát őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására. Az elsődleges orvosi vélemény szerint a sértett könnyű sérülést szenvedett. A 27 és 45 éves férfiakkal, valamint fiatalkorú társukkal szemben a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett és súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.  

90 milliós útdíjcsalást derített fel a NAV

9A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Debrecen térségében a 4. számú főútnál egy olyan járművet ellenőriztek, amelyen a rendszámot azért helyezték el szabálytalanul, hogy az útdíj fizetési kötelezettséget elkerüljék.Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás. A NAV pénzügyőrei Debrecen térségében a 4. számú főútnál EKÁER-ellenőrzésen állítottak meg egy almát szállító kamiont. A vizsgálaton a pénzügyőrök észrevették, hogy a jármű első rendszámát a sofőr fülkében a szélvédő mögött úgy helyezték el, hogy azt a kamera nem tudta leolvasni.  A NAV munkatársai az EKÁER-rendszer adataiból megállapították, hogy jármű több esetben is útdíjköteles útszakaszon közlekedett, azonban hónapok óta nem fizetett útdíjat és ezzel megközelítőleg 90 millió forint kárt okozott. A pénzügyőrök költségvetési csalás elkövetése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál és értesítették a rendőrséget.

Balesettel zárult a vasárnap

A jármű egy fát is kidöntött. Árokba borult egy gépkocsi vasárnap kora este Hajdúböszörményben, a Hadházi utcában. A felborult jármű egy fát is kidöntött, amely a gyalogos forgalmat veszélyeztette. A város hivatásos tűzoltói érkeztek a helyszínre, ahol együtt dolgoztak a társhatóságokkal.

Viharzóna: jelentős késések a vonatközlekedésben

A keleti országrészben a viharos időjárás miatt több vonalon is fennakadások voltak a vonatközlekedésben vasárnap este - közölte a Mávinform az MTI-vel.     A miskolci fővonalon Emőd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád állomás között leszakadt a felsővezeték, ezért ezen a szakaszon a vonatok csak egy vágányon közlekedtek.      A Szerencs-Nyíregyháza vonalon villámcsapás miatt nem működött a biztosítóberendezés Görögszállás és Nyírtelek között. Ezeken a vonalakon 40-70 perces késésekre kellett számítani az éjszakai órákig.     A záhonyi vonalon 21 órától Püspökladány és Ebes között tartós felsővezetéki zárlat miatt a vonatok várakozásra kényszerültek.

​Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben - friss infók

Vonat gázolt halálra egy férfit Hajdúböszörményben vasárnap reggel - közölte honlapján a rendőrség.     A police.hu azt írja, a jelenleg rendelkezésre álló adatok  szerint a Külső-fehértói úton található vasúti átjáróban eddig tisztázatlan okból a vonat elgázolt egy férfit, aki a helyszínen életét vesztette.     A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy 84 éves helyi férfi háromkerekű elektromos kerékpárral közlekedett Újfehértó irányába, amikor neki ütközött a már leengedett vasúti félsorompó rúdjának.     Az idős ember az ütközés következtében a sínekre esett és az arra közlekedő személyvonat elütötte.     A vonaton összesen tízen tartózkodtak, közülük nem sérült meg senki. A helyszínelés befejeződött, az érintett útszakaszon zavartalan a forgalom - közölte a rendőrség.

Halálos baleset történt Hajdúböszörményben

Egy férfi vesztette életét a balesetben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2019. június 16-án 6 óra 10 perckor Hajdúböszörményben a Külső-fehértói úton található vasúti átjáróban eddig tisztázatlan okból a vonat elgázolt egy férfit, aki ennek következtében a helyszínen életét vesztette. A helyszínelés idejére teljes útlezárás van az érintett útszakaszon. Kérjük az arra közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal haladjanak.

Újfajta drogot árultak Nyíradonyban, de jöttek a zsaruk

A Nyíradonyi Rendőrőrs munkatársainak olyan információ jutott a tudomására, hogy két férfi tiltott szert árul. A rendőrök az ügy részleteinek felderítése érdekében széles körű információgyűjtést végeztek és 2019. június 13-án otthonukban elfogták és a rendőrőrsre előállították a 20 és 36 éves gyanúsítottakat. A nyomozók kihallgatták a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint rendszeresen értékesítettek új pszichoaktív anyagot Nyíradonyban. A rendőrök a helyi lakosoknál tartott kutatás során több százezer forintot, új pszichoaktív anyagot és a terjesztéshez szükséges eszközöket foglaltak le. A nyomozó hatóság őrizetbe vette a gyanúsítottakat és előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására. Velük szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával folytatja a nyomozást a Nyíradonyi Rendőrőrs. (police.hu)

Megkezdődött a Biharnagybajom-Berettyóújfalu összekötő út felújítása

  A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként Hajdú-Bihar megyében a 4213-as jelű út több mint 6 kilométeres szakaszához kapcsolódóan a kivitelezők már birtokba vehették a munkaterületet.   A projektet a Magyar Közút 1,588 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg. A projekt keretében 3,1 kilométeren újul meg a 4213-as jelű összekötő út. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek 2019. március 25-én adott munkaterületet a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt., a fejlesztés előreláthatóan 90 napot vesz majd igénybe.   A Biharnagybajom-Berettyóújfalu összekötő út 6+200 – 9+300 km szelvényei közötti szakaszának felújítása során a kivitelezők a kopóréteg profilmarásáról, a burkolatsüllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, padkarendezésről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodnak. A beavatkozási szakaszon a vízelvezető rendszerek fejlesztését is elvégzi a kivitelező. Az autóbuszmegállók, peronok szabványosításra kerülnek, és átépül a szakaszon található körforgalom is. A közlekedési biztonság növelésére több helyszínen új szalagkorlát kerül kihelyezésre, a kilométerköveket kilométertáblákra cserélik. A munkálatok ideje alatt szakaszosan félpályás útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.   A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.   A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből idén Hajdú-Bihar megyében 28 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból. A programról további információk elérhetőek a www.kozut.hu oldalon.  

Elindult a Balmazújváros-Hajdúnánás összekötő út felújítása

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként Hajdú-Bihar megyében a 3323-as jelű út több mint 6 kilométeres szakaszához kapcsolódóan a kivitelezők már birtokba vehették a munkaterületet.   A projektet a Magyar Közút 1,588 milliárd forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg. A projekt keretében több mint 6 kilométeren újul meg a 3323-as jelű összekötő út. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezőnek 2019. március 25-én adott munkaterületet a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A fejlesztés 90 napot vesz igénybe.   A Balmazújváros-Hajdúnánás összekötő út 15+351 – 21+450 km szelvényei közötti felújítása során a kivitelező a kopóréteg profilmarásáról, a kiegyenlítő aszfaltréteg és az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, a padka feltöltéséről, valamint a KRESZ táblák igény szerinti cseréjéről és pótlásáról is gondoskodik. A beavatkozási szakaszon a vízelvezető rendszerek fejlesztését is elvégezte a kivitelező, a közlekedési biztonság növelésére pedig több helyszínen új szalagkorlátot helyezett ki. A munkálatok ideje alatt szakaszosan félpályás útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.   A beruházások megvalósulását követően nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási időben is rövidülés lesz tapasztalható. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújuló országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a térségben pedig betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.   A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében országosan 2018-ban több mint 526 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékút felújítása indult el. Ebből idén Hajdú-Bihar megyében 28 kilométernyi út felújítása valósulhat majd meg európai uniós forrásból. A programról további információk elérhetőek a www.kozut.hu oldalon.

Halálos baleset Debrecenben: vonat gázolt

Pénteken fél 10-kor a Záhonyból Ceglédre tartó személyvonat Debrecen területén elütött egy embert, aki a balesetben életét vesztette. A helyszínelés ideje alatt a vonatok Debrecen és Apafa állomás között csak egy vágányon közlekedhetnek, ezért a záhonyi és a mátészalkai vonalon 30-60 perccel megnő a menetidő. A Debrecen-Apafa szakaszon több járat egyesítve közlekedik. A 6202-es számú záhonyi sebesvonat és a Latorca IC egyesítve közlekedik Debrecen és Apafa között.

Folytatódik: nemsokára itt a 37 fok!

A hétvégén is folytatódik a kánikula, szombaton akár 37 fok is lehet. Vasárnap már többfelé lehetnek zivatarok, így várható kisebb enyhülés - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.     Pénteken sok napsütés ígérkezik, csak a keleti megyékben fordulhat elő néhol zápor, zivatar. Csak zivatar környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-22 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között valószínű, az Alföldön lesz a legmelegebb.     Szombaton napos idő lesz, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet a szél. A minimumhőmérséklet 17-23, a maximum 33-37 fok között várható.     Vasárnap a napsütés mellett egyre több helyen valószínű zápor, zivatar. A Dunántúlon helyenként, másutt csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A leghidegebb órákban 18-23 fok lesz. Napközben 30-36 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.     Az országos tisztifőorvos vasárnapig adta ki legmagasabb fokú hőségriasztását.     Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője emlékeztetett, a katasztrófavédelem honlapján (http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_sajto_olvas&kid=986) elérhető a légkondícionált, bárki által igénybe vehető helyiségek listája.

Amikor Debrecenben 39,2 fok volt...

Hőségriadó van, éppen ezért megnyugtatásul megmutatjuk, hogy volt már ennél sokkal melegebb is Magyarországon. A nagy hőség hatására a szervezetünkben egyébiránt különböző rendellenességek léphetnek fel. Vészjelzések: fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Tanácsokkal is szolgálunk.

Álomszép vadállatot kaptak el Ártándon

Az ártándi határon foglalták le a rendőrök a gépkocsit. Egy román állampolgár 2019. június 12-én 21 óra körül az általa vezetett Jaguár típusú személygépkocsival jelentkezett belépésre Ártándon. A rendőrök ellenőrizték a sofőr, valamint a jármű adatait és megállapították, hogy a nagy-britanniai rendszámú autó szerepel a körözési rendszerben. A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a gépkocsit lefoglalták, a külföldi sofőrt pedig előállították a Berettyóújfalui Rendőrkapitányságra.

Ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek Hajdú-Biharban

Az idei évben is megrendezik a Tour de Hongrie Magyar Kerékpáros Körversenyt, amely 2019. június 14-én Hajdú-Bihar megyei útszakaszokat is érint. A mezőny áthaladásának idejére, 2019. június 14-én 16 órától előreláthatólag 18 óra 30 percig rendőri biztosítás mellett ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani a gépjárművezetőknek az alábbi útvonalakon:  33-as számú főút 63-74 kilométerszelvényében, Egyek és Hortobágy között  33-as számú főút 85- 88. kilométerszelvényében    3321-es úton  Nagyhegyes és Hajdúszoboszló belterületén A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedőket, hogy a kerékpárversennyel érintett útszakaszokon fokozott figyelemmel, türelemmel és óvatossággal közlekedjenek!  

Józsáról ellopta, Bodaszőlőn megkerült a lopott keró

A rendőrségre június 11-én 12 óra 25 perckor érkezett bejelentés, ami szerint Debrecen-Józsán elloptak egy kerékpárt. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központ munkatársa azonnal értesítette kollégáit a keresett bicikliről. A hajdúböszörményi rendőrök 5 percen belül Bodaszőlőn felismerték a bejelentésben szereplő járművet és igazoltatták az azzal közlekedő 47 éves férfit.   Az egyenruhások a biciklist lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt elfogták és előállították a rendőrkapitányságra, a járművet pedig visszaadták a tulajdonosnak. A hajdúböszörményi férfival szemben a Debreceni Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított. (police.hu)

Borzalmas sorsot szánt kutyáinak egy álmosdi férfi

A Vámospércsi Rendőrőrs állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást egy 31 éves férfival szemben. A nyomozás adatai szerint 2019 áprilisában arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy egy álmosdi ingatlannál tartott kutya elpusztult. A beszerzett információk szerint az eb halálához az vezethetett, hogy el volt hanyagolva, le volt soványodva és különös szenvedésnek volt kitéve. A rendőrök kihallgatták a gyanúsítottat, aki nem etette, nem itatta rendszeresen az állatot, egy kis méretű ólban tartotta, amelyet nem takarított, annak ellenére, hogy többen figyelmeztették az ebtartás szabályaira. A nyomozó hatóság a vizsgálati szakaszban a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Árokba hajtott egy autó a 4-esen

Árokba hajtott egy személygépkocsi a 4-es főút 193-as kilométerénél, Kaba térségében. A balesethez a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították az autót. A helyszínre mentők is érkeztek. Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - közölte a megyei katasztrófavédelem honlapján.

Nagyon ment a pünkösdi pia Nánáson

A hajdúnánási rendőrök egy tucat ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a pünkösdi hétvége alatt. A Hajdúnánási Rendőrkapitányság munkatársai a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében közlekedési ellenőrzést hajtottak végre 2019. június 7. és június 10. között az illetékességi területükön. Az egyenruhások az akció során kiemelt figyelmet fordítottak az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére. Az ellenőrzés során 12 járművezető esetében mutatott pozitív értéket az alkoholszonda. Velük szemben eljárást indítottak a rendőrök.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az ittas járművezetés növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Aki ittasan vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal, mert nemcsak saját magát, hanem a közlekedés más résztvevőit is veszélyezteti. Már kis mennyiségű szeszes ital fogyasztás hatására is nő a reakcióidő, kedvezőtlenül változik a veszélyérzékelő képesség és tompulnak a reflexek.

Orvvadászt fogtak Nyíradonyban

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2019. június 9-én 6 óra 30 perc körül arról, hogy Nyíradony külterületén egy férfi engedély nélkül vadászik. A rendőrök a helyszínre mentek és egy vadles közelében igazoltatták a bejelentésben szereplő férfit. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a 67 éves nyíradonyi lakos nem tagja egy vadásztársaságnak sem, továbbá jogosultság nélkül végzett vadászati tevékenységet egy szántóföld mellett. Az egyenruhások a feltételezett elkövetőt elfogták és előállították, a nála lévő fegyvert és lőszereket lefoglalták. A nyomozók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, amely során beismerő vallomást tett. Vele szemben a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság orvvadászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. (police.hu)

Nagyon erős az UV-B sugárzás

Hétfőre is figyelmeztetést adott ki a nagyon erős UV-B sugárzás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Debrecen térségére is érvényes.     Arra kérnek mindenkit, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet - írták.     A várható UV-B értékek területi eloszlása a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b weboldalon tekinthető meg.     Az előrejelzés szerint hétfőn 29-33 fokig melegszik a levegő.

Fokozódik a hőség

A következő napokban fokozódik a meleg, a hét második felében 35-36 fok is lehet. A héten helyenként, a hét végén már többfelé lehetnek záporok, zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.     Hétfőn napos idő lesz csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 13-19 fok lesz. Napközben 29-33 fokig melegszik a levegő.     Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken a napos idő mellett legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A minimumhőmérséklet kedden 15-20, szerdán 16-21, csütörtökön 16-22, pénteken 17-22 fok között valószínű. A nappali maximumok kedden 29-33, szerdán 30-34, csütörtökön és pénteken 31-35 fok között alakulnak.     Szombaton is napos időre lehet számítani. Helyenként - főként északnyugaton, északon - lehet zápor, zivatar. A szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-23, a legmagasabb hőmérséklet 32-36 fok között alakul.     Vasárnap is több órára kisüt a nap. Ezzel együtt több helyen lehet zápor, zivatar, akár viharos széllökéssel. A minimumhőmérséklet 18-24, a maximum 30-35 fok között alakul, de északnyugaton már kissé hűvösebb is lehet.

Tűzvész tombolt éjszaka Tiszacsegén

A tűzoltók hat vízsugárral oltották el a lángokat. Teljes terjedelmében égett szombat este egy körülbelül ezerkétszáz négyzetméter alapterületű hodály tetőszerkezete a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege külterületén. A tűzhöz a tiszafüredi és a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltókat, a hajdúböszörményi és a hajdúszoboszlói katasztrófavédelmi őrsök hivatásos tűzoltóit, valamint az egyeki önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, közös erővel, több oldalról támadva, hat vízsugárral oltották el a lángokat, majd hozzáláttak a tűzoltási utómunkálatokhoz.

Figyeljen oda, sok-sok katonai járművel találkozhat a megyében!

Katonai járművekből álló menetoszlopok megjelenésére kell számítani június 11-én és 12-én a délelőtti és a délutáni órákban is Hajdúhadház- Bököny- Geszteréd- Balkány- Nyíradony- Hajdúsámson térségében, mert a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár vezetési gyakorlatot hajt végre. Kérik a lakosság megértését és türelmét, valamint felhívják a gépjárművekkel közlekedők figyelmét, hogy körültekintően közelítsék meg a katonai járművekből álló menetoszlopokat.

Tábort szervez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Ingyenes, napközis, pályaorientációs nyári tábort szervez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 7. osztályos diákok számára június 17 és 26 között. Ismét várja a pályaválasztás előtt álló tanulókat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ingyenes pályaorientációs nyári tábora. A tábor napközis jellegű, a Kamara meleg étkezést és buszos utaztatást biztosít a diákoknak. Egy tanuló több programnapra is regisztrálható, időbeli korlát nélkül. A tanulók megismerhetik a gépészet, a vendéglátás, a gyártóüzemek és elektronika, a technikusi szakterületek, a kreatív szakmák, az egészségügy és a szociális gondozás világát: az üzem- és tanműhely látogatások során a fiatalok személyes tapasztalatokat szerezhetnek az adott tevékenységről, kipróbálhatnak egyes munkafolyamatokat. Jelentkezési határidő: 2019.06.14. péntek. A 2019. évi nyári tábor időszaka: 2019. 06. 17 - 26. A programon való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött! Az egyes napokon a résztvevők létszáma 25 főre korlátozódik, kivéve az önismereti foglalkozásokat, ahol 15 fő/nap a limit. Egy tanuló több programnapra is regisztrálható, időbeli korlát nélkül.A részvételi helyek feltöltése érkezési sorrendben történik. A szabad kapacitás függvényében csoportok jelentkezését is szívesen várják, ekkor az utaztatást ennek megfelelően szervezik. A nyári táborra való jelentkezésnél kamarai tagoknak, vagy kamarai tag vállalkozás alkalmazottainak 7. osztályos gyermekei és unokái elsőbbséget élveznek. A jelentkezési határidő után érkező regisztrációkat csak a szabad férőhelyek arányában tudják befogadni. A teljes létszámmal feltöltött napokra csak lemondás esetén tudnak újabb jelentkezőket fogadni, melyről a várakozókat értesítik. Bővebb információ a táborról a mellékelt programban és az alábbi linkre kattintva, a cikkben olvasható.  http://hbkik.hu/hu/szakkepzes-mesterkepzes/cikkek/kezedben-a-jovod-palyaorientacios-nyari-tabor-a-kamaraban-109703

Összeveszett apával, beverte a szélvédőt

A rendőrök elfogták azt a férfit, aki betörte egy gépkocsi szélvédőjét Debrecenben. A rendőrségre 2019. június 6-án 8 óra körül érkezett bejelentés, ami szerint Debrecenben, az Erdőhát utcán betörték egy gépkocsi szélvédőjét. Az egyenruhások a helyszínre mentek és adatot gyűjtöttek, amely eredményeként rövid időn belül azonosították a feltételezett elkövetőt. A rendőrök a 19 éves bocskaikerti lakost még aznap elfogták és előállították a rendőrkapitányságra. A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, amely során beismerő vallomást tett. A férfi elmondta, hogy összeveszett az édesapjával és a dühét vezette le a gépkocsin. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a férfival szemben rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Elítélték a tűzifával csaló férfit

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 2019. június 5-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki tűzifát ígért a sértetteknek, az előleget átvette, a fát azonban már nem szállította le. Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 4 rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt, ezért őt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a bíróság pártfogó felügyeletet is elrendelt, valamint 480.000 forint pénzbüntetést szabott ki. Az ítéleti tényállás szerint az egyik sértett 2017. március 18-án telefonon egyeztetett a vádlottal, akivel abban állapodott meg, hogy 240 köbméter tűzifát fog leszállítani számára 500.000 forint ellenérték fejében. A sértett másnap Debrecenben személyesen adott át 250.000 forintot előlegként a hajdúsámsoni vádlottnak, aki azt ígérte, hogy a jövő héten leszállítja a tűzifát, azonban ez nem történt meg. A férfinak nem is állt szándékában a fát leszállítani, az előleget pedig nem fizette vissza. Az ezt követő hetekben a 48 éves B. I. még három sértettet ejtett tévedésbe ugyanezzel a módszerrel és okozott nekik kárt. A bűncselekménnyel összesen 1.135.000 forint kárt okozott. Az egyik sértett nem csak magának, hanem alkalmazottjai részére is rendelt, de mint később kiderült ő is csalás áldozata lett. Az eljárás során a vádlott nem fizetett kártérítést a sértettek részére. Az ítélet meghozatala során Dr. Rozsnyai Balázs bíró súlyosító körülményként értékelte a négy rendbeli halmazatot, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott büntetlen előéletű és a bűncselekmény elkövetését beismerte. Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.  

A hosszú hétvégén már 30 foknál melegebb is lehet

A pünkösdi hosszú hétvégén szárazabb, napsütéses, meleg idő lesz. Helyenként akár 32 fokig is melegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.     Pénteken több órára kisüt a nap. Napközben elszórtan valószínű zápor, főként északkeleten zivatar. Estére a legtöbb helyen kiderül az ég, de északkeleten néhol még előfordulhat csapadék. Megélénkül, nyugaton néhol megerősödik a szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A leghidegebb órákban 14-18 fok lesz, napközben 24-30 fokig melegszik a levegő.     Szombaton napos időre lehet számítani. Főként északkeleten, keleten alakulhat ki zápor, zivatar. Az Észak-Dunántúlon nagy területen megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet 13-19, a maximum 26-31 fok között valószínű.     Pünkösdvasárnap is napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Északkeleten helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 26-31 fok között alakul.     Pünkösdhétfőn is napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 27-32 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Súlyos sérülés a Böszörményi úton: befejezték a vizsgálatot

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát. Bejelentés érkezett a rendőrségre még 2018. október 3-án 16 óra körül arról, hogy Hajdúdorog, Böszörményi úton elütöttek egy biciklist. Az egyenruhások a helyszínre mentek és igazoltatták a baleset részeseit. A nyomozás adatai szerint egy férfi az általa vezetett gépjárművel közlekedett, amikor egy ingatlan kapubejárójára, jobbra kanyarodott. A sofőr a manőver közben nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak, akit elütött. A biciklis a balesetben elesett és súlyos sérüléseket szenvedett. A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást. A rendőrök a vizsgálati szakaszban a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az iratokat átadták az ügyészségnek.

Ákos és az orvul lelőtt szarvas

A hajdú-bihari rendőrök orvvadászat, lopás és lőfegyverrel, illetve lőszerrel visszaélés miatt indítottak eljárást. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztály nyomozóinak látókörébe került egy 21 éves férfi, akiről olyan információjuk volt, hogy orvvadászat, lopás és más bűncselekmények elkövetésével is összefüggésbe hozható. A felderítők, a debreceni járőrök közreműködésével 2019. június 4-én elfogták N. Ákost. A rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint engedély nélkül tartott lőszereket és lőfegyvereket, valamint 2019 januárjában egy ismerősével közösen orvvadászott, amikor elejtettek egy több százezer forint értékű dámszarvast. A rendőrök kihallgatták az egyik debreceni vadászbolt alkalmazottját is, mivel a gyanú szerint lőszert adott el az engedéllyel nem rendelkező nyíracsádi lakosnak, illetve azt a nyíradonyi férfit is, aki illegálisan vadászott a gyanúsítottal. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a férfiakkal szemben több rendbeli lőfegyverrel, illetve lőszerrel visszaélés bűntett, lopás vétség és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. A nyomozó hatóság a gyanúsítottaknál tartott kutatások során több száz darab lőszert és két lőfegyvert foglalt le. A teljes körű felderítés érdekében a rendőrök tovább folytatják az ügy részleteinek vizsgálatát.

Hatalmas bunyó volt egy újfalui benzinkútnál

Baseballütő és zsebkés is előkerült a verekedésben. A berettyóújfalui rendőrök három férfit hallgattak ki gyanúsítottként. A rendőrségre 2019. június 3-án 17 óra körül érkezett bejelentés arról, hogy Berettyóújfaluban, az egyik benzinkútnál több férfi összeverekedett. A rendőrök perceken belül a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek. Mint kiderült egy tetétleni férfi és fia korábbi nézeteltérésüket próbálták meg rendezni egy mezősasi ismerősükkel. A vita azonban verekedésig fajult és a felek egymásnak rontottak, amely során egy baseballütő és egy zsebkés is előkerült. A rendőrök a 48 éves apát, a 26 éves fiát, valamint 38 éves vitapartnerüket gyanúsítottként hallgatták ki.  A mezősasi férfi az elsődleges orvosi vélemény alapján súlyos sérüléseket szenvedett a verekedésben. A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a három férfival szemben csoportosan elkövetett garázdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.