°C
TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

Finom

Zseniális finomságokkal rukkolt elő a Hajdúsági Sütödék

A Hajdúsági Sütödék-csoport 17 év kutatási és fejlesztési munkát követően idén tavasszal forgalomba hozza legújabb termékcsaládját, mely a teljes értékű gasztronómiai értéke mellett tudományosan igazoltan kedvező élettani hatással is rendelkezik.   A normális immunrendszer működéséhez, a kifáradás és fáradtság csökkentéséhez, a haj és a bőr állapotának fenntartásához vagy éppen a szívkoszorúér-kialakulás kockázatának csökkentéséhez járul hozzá a Hajdúsági Sütödék-csoport legújabb termékcsaládja. Szakács Tamás, a cég vezérigazgatója a termékcsoportot beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a péktermékek amellett, hogy kedvezően hatnak a szervezetre, teljes gasztronómiai élményt is nyújtanak. A 2000-ben kezdődött kutatások eredményeként létrejött speciális okos élelmiszereket több mint 2000 önkéntes tesztelte klinikai vizsgálatok során. Továbbá vannak olyan élelmiszerek is, melyek különböző funkcionális emésztési rendellenességek tüneteinek az enyhítésére vagy megszüntetésére alkalmas. A sajtótájékoztatón Papp László elmondta, a debreceni élelmiszeripar jelentős eseménye az egyedülálló fejlesztés. Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a hozzáadott érték és az innováció a kulcsa annak, hogy a versenytársak mellett előnyt lehessen szerezni. Pajna Zoltán kitért Hajdú-Bihar megye egészségügyi helyzetére. A megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke elmondta, a megyében jelentős arányban okoznak halált a keringési és emésztőrendszeri problémák, valamint a daganatos betegségek. Kifejtette, ezek megelőzésében mind az egyénnek, mind pedig a társadalomnak felelőssége van. A megfelelő szűrőrendszer és életmód segítheti a prevenciót. A sajtótájékoztatón elhangzott, hazánkban egy átlagos család évente 80-90 ezer forintot költ péksüteményekre és mintegy 150 ezer forintot gyógyszerekre. Utóbbi visszaszorítására tehet kísérletet a Hajdúsági Sütödék-csoport legújabb termékkínálata. A jótékony hatású cipók várhatóan néhány héten belül kaphatók lesznek az üzletekben, melyeket a jövőben fokozatosan követ majd a termékcsalád többi tagja. Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila

Sörben óriásit mentek a magyarok

Huszonhárom magyar sört díjaztak a Dublin Craft Beer Cup elnevezésű írországi kézművessör-versenyen, amelyen a nagydíjat is egy magyar sörfőzde, a Horizont kapta.       Az Alltech Brews and Food Fair keretében meghirdetett európai versenyre 370 sört neveztek, Magyarországról 10 sörfőzde 44 sörét - írja az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a szintén díjazott HopTop Sörfőző Kft., amely szerint az eredmény - 2 aranyérem, 7 ezüstérem és 14 bronzérem - hatalmas elismerése a Magyarországon előállított kisüzemi sörök kiváló minőségének.     A nagydíjas a Horizont sörfőzde Saison Witbier búzasöre lett, amely a Fűtőház sörfőzde 327-139 nevű stout sörével együtt kapott aranyérmet a 28 fős nemzetközi zsűritől.     A Fűtőház, a Hopfanatic, a HopTop, a Mad Scientists, a Mecénás Sörműhely és a Synthesis Brewing Co. ezüst- és bronzérmes sörökkel is büszkélkedhet. Az Etyeki Sörmanufaktúra, a Monyo Brewing co. és a RothBeer söreit pedig bronzéremmel jutalmazták.     "Korábban a stoutok uralták ezt a versenyt, ma a legmagasabb minőségi szinteket is megütő, más típusú sörök versengenek a legjobb helyezésekért" - idézi a közlemény Gearóid Cahillt, a Dublin Craft Beer Cup főbíróját és az Alltech sörfőzési tudományokkal foglalkozó európai igazgatóját.     A nagydíjat a csütörtök esti dublini eredményhirdetésen adták át, az arany-, ezüst- és bronzérmeket Budapesten vehetik majd át a díjazott sörfőzdék. (MTI)

Még az is lehet, hogy mindenki minőségi élelmet fog enni

A kormánynak kiemelten, fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági megközelítésből kell foglalkoznia azzal, hogy a multinacionális élelmiszergyártók a nyugat-európainál gyengébb minőségű termékeket árulnak Magyarországon - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.      Lázár János azt mondta, megdöbbenve olvasta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentését 24-féle azonos termékminta összehasonlításáról, amelynek lényege: ugyanazok a cégek ugyanazokat a termékeket jobb minőségben árulják az osztrákoknak, mint a magyaroknak. Ez azt a vélelmet erősíti, hogy ezek a cégek "élelmiszeripari szemetet" próbálnak Magyarországon eladni - közölte.      A miniszter szerint elő kell venni az a kiskereskedelemre vonatkozó, fogyasztóvédelmi intézkedéscsomagot, amely már kétszer lekerült a kormány napirendjéről, mivel a kiskereskedelmi áruházláncoknak - jelentős munkaadók lévén - jelentős az érdekérvényesítő képességük is. (MTI)

Csúnya testvérharc pálinka-ügyben

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter lemondásra szólítja fel Piros Lászlót, a Magyar Pálinka Lovagrend vezetőjét.      A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint, míg az agrártárca keresi a megoldást a pálinka névhasználat Erdélyre való kiterjesztésére, addig Piros László névbitorlónak nevezve, feljelentéssel fenyegette a határon túli Erdélyi Pálinka Lovagrend tagjait. A nagymester a jövőben a délvidéki névhasználókkal szemben is fel kíván lépni, ha Szerbia is az Európai Unió tagjává válik - áll a közleményben.      Az FM hangsúlyozta: ez nem más, mint rosszul értelmezett piac- és eredetvédelmi testvérharc. A nagymester ezáltal érdemtelenné vált a Magyar Pálinka Lovagrend vezetésére, a pálinka szakmai képviseletére.      Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közleményben úgy fogalmaz: Trianon után népünk harmada Magyarország határain kívül rekedt. A kormány azonban folytatja a határokon átívelő nemzetegyesítés programját, ennek jegyében óvja az össznemzeti érdekeket, segíti a magyarság gasztro-kulturális hagyományainak továbbörökítését, az erdélyi és délvidéki nemzetrészeknél is.      A földművelésügyi tárca csütörtökön az MTI megkeresésére azt közölte: a pálinka névhasználat kiterjesztéséről a kormány dönt, és mindenki számára megnyugtató megoldást keres az Erdélyi Pálinka Lovagrend által felvetett kérésre, miszerint az Erdélyben főzött pálinkákra is terjedjen ki az európai uniós eredetvédettség.      Az erdélyi pálinkakészítők azt kérték az FM-től, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők. Mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A minisztérium az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a magyar Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel többször egyeztetett a kérdésben, az FM által kidolgozott lehetséges megoldásokról a kormány dönt majd. (MTI)

Együnk mézet, segít a kormány

Az átlagos éves mézfogyasztásnak a jelenlegi személyenkénti 70 dekagrammról egy kilogrammra növelését szeretné elérni az agrárkormányzat 2-3 éven belül - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Kaposváron.      A politikus a Kaposvár és Térsége Méhészeti Egyesülete által szervezett 19. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón újságírókkal közölte, a fogyasztás az ágazatért tett erőfeszítéseknek is köszönhetően nőtt 50 dekagrammról 70-re az elmúlt időszakban, de így is messze elmarad a nyugat-európai 2,5-2,7 kilós átlagtól.      Hangsúlyozta: a Magyar Méhészet Nemzeti Program arra hivatott, hogy segítse a magyar méz piacra jutását, az eszközfejlesztést, tanácsokkal lássa el és a legújabb tudományos eredményekkel is megismertesse a méhészeket, hozzájáruljon a még jobb minőségű méz készítéséhez.      Nagy István, aki maga is méhész, a hazai méhészet legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a termelők a mézük jelentős részét nagy tételben, alapanyagként értékesítik, holott a palackos eladás sokkal több bevételt jelentene számukra.       A méhészeti program ez utóbbit támogatja, és egységes piaci megjelenést szorgalmaz - mondta.      Az államtitkár úgy vélte, gátolja a fogyasztás növekedését, hogy bár Magyarország méznagyhatalom, a mézzel kapcsolatos ismeretek hiányosak. Különböző akciók keretében igyekeznek felhívni az emberek figyelmét például arra, hogy nemcsak akácméz, hanem számos más fajta is létezik, a méz nemcsak folyékony, hanem krémes is lehet, és ez nem azért van, mert hamis.      A méz áráról szólva azt közölte, áfacsökkentéssel lehetne mérsékelni a fogyasztói árakat, de ez a lépés jelenleg az alapvető élelmiszereket érinti, a mézre akkor kerülhet sor, ha megengedi a gazdaság teljesítőképessége.      Nagy István azt mondta: a vásárlók helyzetét könnyítené, ha a termelők a mézeiket nem egy ember majdnem másfél éves átlagos mézfogyasztását biztosító egy kilogrammos, hanem 20-25 dekagrammos kiszerelésben hoznák forgalomba.      Az államtitkár az elmúlt évet értékelve szólt arról, hogy a méhészet közepes évet zárt tavaly. A termelőknek rosszul indult az év, 2016 már a második év volt egymás után, amikor az időjárás miatt kevés akácméz készülhetett. Igaz, mindezt később a többi méhlegelő kompenzálta.      Hozzátette, pánikot okozott az ágazatban a Kínából érkezett, ipari körülmények között előállított és olcsó műméz importja, amivel a felvásárlók az igazi mézet próbálták pótolni. Ez visszaélés volt a vásárlók bizalmával, az élelmiszerellenőrző hatóság határozott fellépésével és az áruházakkal való összefogás eredményeként a műméz lekerült a boltok polcairól.      Nagy István az idei kilátásokról azt mondta, a mostani tél egyenletes hideg időjárása kedvez az ágazatnak, a méhészek jó reményekkel várják a tavaszt.      Nagy Csaba, a Kaposvár és Térsége Méhészeti Egyesület titkára az MTI-nek hozzátette: az átlagosnál hidegebb téli időjárás gátolja a méhekre veszélyt jelentő atkák terjedését, a legyengült, fertőzött méhcsaládoknál azonban előfordulhat, hogy megsínylik ezeket a hónapokat.      Szávai Ferenc, a házigazda Kaposvári Egyetem rektora a találkozó megnyitóján mondott beszédében rámutatott, hogy a mezőgazdaság ma nem túl vonzó a fiatalok számára, fontos feladat, hogy az agráriumhoz kapcsolódó szakmákat megkedveltessék velük.      Huszti Gábor (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke hangoztatta: a mostani méhésztalálkozóhoz hasonló események rendkívül fontosak, mert az agráriumban igen jelentős szerepet betöltő ágazat számos problémával küszködik, amelyekre feltétlenül megoldást kell találni.      Ezek közül példaként a méhpusztulást említette, amelynek következtében már vannak olyan vidékek a világban, ahol méhek híján emberek porozzák a fák virágait.  (MTI)

Bocuse d'Or: az USA nyert, a mieink negyedikek

Az Egyesült Államok csapata nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or döntőjét szerda este a franciaországi Lyonban, a második helyezett Norvégia, a harmadik pedig Izland lett. A magyar csapat a negyedik helyen végzett, mindössze 16 ponttal csúszott le a dobogóról.     A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat a legjobb hústál és a legjobb promóciós poszter különdíját kapta a kétnapos versengést lezáró ünnepélyes díjátadón.     "Jó lett volna érezni a szobor súlyát, de a legjobb ötöt céloztuk be, ezt sikerült elérni. Azt tekintve, hogy mennyi idő alatt jutottunk el erre a szintre, egyedülálló ez a teljesítmény" - mondta Széll Tamás a helyszínen a közmédia tudósítójának az M1 aktuális csatornán sugárzott riportban.     Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hozzátette: tíz évvel ezelőtt kevesen merték volna megjósolni, hogy itt fogunk tartani mind a Bocuse d'Ort, mind a Michelin-csillagos éttermeket tekintve. "Történelmet írtunk, hiszen magyar étterem kapott Kelet-Európában elsőként Michelin-csillagot, és most ismét igazán különleges díjakat vihetünk haza" - mondta Hamvas Zoltán, aki az ételeket pontozó 24 tagú zsűriben Magyarországot képviselte, és aki szerint a 16 pontnyi különbség igazán elenyészőnek számít.      Serge Vieira portugál származású, de korábban francia színekben Bocuse d'Ort nyert séf szerint egyre több fiatal magyar szakács jelenik meg versenyeken. "Jó érzés látni olyan új országokat, amelyek nagyon magas szintet képviselnek a konyhában. Széll Tamás lenyűgöző munkát végzett" - fogalmazott a mesterszakács.      Széll Tamás és csapata végül 1565 pontot kapott a zsűritől, amely különösen magas pontszámot adott a magyar csapatnak az íz és főzési technika, a tálalás, a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során. A lyoni döntő első versenynapján, rendkívül erős mezőnyben küzdő magyar csapat teljesítményének elismerése egyben kedvező nemzetközi visszaigazolás a magyar gasztronómia terén az utóbbi években tapasztalható fejlődésről is. Magyarország világdöntős helyezésével és az európai döntő tavalyi megnyerésével megkerülhetetlen helyet vívott ki magának Európa és a világ gasztronómiai térképén. Az elismerés irányt mutat a magyar gasztronómia következő generációja számára is - olvasható a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesület MTI-hez eljuttatott közleményében.      A magyar csapat a 2013-as és a 2015-ös döntőt követően idén is megnyerte a lyoni Bocuse d'Or plakátversenyét. A magyar posztert novemberben mutatták be hivatalosan, a közönség a verseny végéig, január 25-ig szavazhatott az egyes versenyző országokat megjelenítő alkotásokra. A világdöntőre készült magyar plakáton Széll Tamás látható az idei verseny fő alapanyagával, egy bresse-i csirkével, amint épp Lyon felé halad az erdőben.     Az idei verseny során különösen fontos elvárás volt a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. Széll Tamás és csapata ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális eleme, a savanyítás jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni.      A sorrendet meghatározó pontszámokról a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri és a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri döntött.     A legjobb vegán tálért járó különdíjat a francia csapat, a legjobb commis-nak (segédnek) járó díjat pedig a francia séf segítője kapta. (MTI)

Bizakodhatunk ebben az ételben, magyarok csinálták

A Széll Tamás vezette magyar csapatnak sikerült mindent a tervek szerint végrehajtania a Bocuse d'Or szakácsverseny lyoni világdöntőjének első, keddi napján, ennek megfelelően bizakodva várják a szerdai eredményhirdetést - közölte az MTI-vel kedden a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.      Az akadémia közleménye emlékeztet arra, hogy az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. Mint írják, Széll Tamás és csapata ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális eleme, a savanyítás jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni, amit maradéktalanul sikerült is megvalósítania.      Ennek megfelelően került a Gyökerek és levelek alatt elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a Magyar téli erdő fantázianevű húskompozícióba tokaji furmint és aszú, mangalicasonka és -szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.      Az első versenynapot követően mind a tálalást és a gasztronómiai kiválóságot pontozó kóstoló zsűri, mind a versenykonyhában végzett munka tisztaságát, fenntarthatóságát és higiéniáját értékelő konyhai zsűri döntött a pontszámokról, ezeket azonban csak a szerdai, második versenynapot követően, a végső eredményhirdetés alkalmával ismerheti meg a közönség.      A magyar csapatot minden eddiginél népesebb, több mint 300 fős szurkolói csapat kísérte el Lyonba.      Széll Tamásék szereplését a 2016-os kontinensdöntőn aratott győzelem miatt felfokozott várakozás övezi, de a magyar gasztronómia iránt is megnövekedett az érdeklődés. A versenynek otthont adó nemzetközi gasztronómiai vásár, a SIRHA területén felállított magyar standnál folyamatos volt az érdeklődés, itt a magyar borok mellett a magyar alapanyagokból készített fogásokat is kóstolhattak a látogatók - közölte a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.      Bíró Lajos, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia alapító elnöke a Duna televízió keddi műsorában a közmédia helyszíni tudósítójának hangsúlyozta: Magyarország immár bekerült a nemzetközi gasztronómia "vérkeringésébe". A séf emlékeztetett arra, hogy az akadémia a világ legnevesebb szakácsversenye kapcsán nyolc éve kezdte el azt a munkát, amelynek eredményeképpen most "eljutottak a csúcsra".      Bíró Lajos szerint jelenleg kétféle gasztronómia létezik Magyarországon, és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által képviselt gasztronómia célja a minőségi turizmust célba venni.      Csapody Balázs, a magyar csapat tagja, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia alelnöke a közmédia tudósítójának a helyszínen arról beszélt, hogy a gasztronómiai világ számára a Bocuse d'Or hatalmas kihívást jelent, "olyan mint a szakág Forma 1-e". A világdöntő versenyzői rendkívül hosszan készülnek a megmérettetésre, "sok technikai javítás van, akárcsak az élsportban" - fogalmazott az M1 aktuális csatornán sugárzott riportban.      A Bocuse d'Or komoly csapatmunkát igényel: a versenyzők minden mozdulatot, minden momentumot másodperc pontosan begyakorolnak, nem véletlen, hogy Széll Tamás és csapata késő nyár óta erre az öt és fél órára készült. A rendelkezésre álló idő a csapatok szemszögéből nem számít soknak, és nincs benne egyetlen perc üresjárat sem.      Széll Tamás a közmédia tudósítójának azt mondta, nem örül, hogy a világdöntő első napján kellett a konyhába lépnie, mert szerdán még versenybe száll a második nap tizenkét döntőse. A magyar csapat mégis nagyon nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak és mosolygósnak tűnt, és jó hangulatban készítette a különleges fogásokat.      A budapesti Hold utcai piacon szurkolói központ nyílt, ahol folyamatos közvetítést láthatnak az érdeklődők. A piac szerdai hosszított nyitva tartása lehetővé teszi, hogy aznap 18 órakor az eredményhirdetést is közvetítsék, szombaton pedig egy záróeseményt is tartanak, amelyen Széll Tamás és csapata is megjelenik. (MTI)

Íme a Magyar Bor Nagydíj előzetese: fotók

Első alkalommal szervezte meg a Magyar Borszakírók köre a Super 12 nevű meghívásos borversenyét, melynek díjátadóját szombatra szervezi a debreceni Déri Múzeum. Vörös-, és fehérbor kategóriában 12-12 bort választott ki a zsűri, ezekből került ki a Magyar Bor Nagydíjának két nyertes bora is. A meghívásos versenyen komoly minőségi elvárásoknak megfelelően, illetve nemzetközi szinten is versenyképesnek bizonyuló borokból válogatott a zsűri. A Magyar Borszakírók körének 12 tagja olyan borokra tette le a voksát, amely a verseny évét megelőző öt évjárat szőlőterméséből készült. A Magyar Borszakírók Köre által alapított Super 12 - Magyar Bor Nagydíj díjazottjai a debreceni Déri Múzeumban 2017. január 28-án, szombaton 15 órakor kezdődő borbemutatóval egybekötött díjátadó gálán vehetik át okleveleiket. A rendezvény szervezői a Magyar Borszakírók Köre, a Debreceni Borozó magazin és a Debreceni Borbarátok Társasága. Az egyedülálló rendezvény részleteiről, a Super 12 közé bejutott borokról és a Magyar Bor Nagydíj díjazottairól kedden sajtótájékoztatót tartott Dr. Angi János a Déri Múzeum igazgatója és Kovács Pál a Magyar Borszakírók Körének alapítótagja, a Debreceni Borbarátok Egyesületének elnöke. Fotók: Balló Béla   Az eredetileg 18 magyarországi borvidékről és 3 határon túli területről származó 56 fehér- és 48 vörösbort tartalmazó lista három szavazati körben folyamatosan szűkült, és a minősítő kóstolóra a legtöbb voksot szerzett és így a legjobbak közé került 12-12 fehér és vörös kapott meghívást. A fehérek között Tokajt 6, Egert 3, Balatonfüred-Csopakot, Pannonhalmát és a határontúli borvidéket 1-1, a vörösök esetében Egert, Szekszárdot és Villányt 3-3, a határontúli borvidéket 2, Etyeket 1 bor képviselte. A decemberi vakteszten a borszakírók körének 12 tagja vett részt, akik két bizottságban, két körben, mindkét alkalommal más-más sorrendben kóstolták és értékelték a borokat. A versenyt a legmagasabb összesített pontszámot kapott bor nyerte. A Magyar Bor Nagydíj díjazottjai Fehérbor Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet: Szent Tamás Furmint 2013 Vörösbor Thummerer Pince: Egri Bikavér Grand Superior 2012 A legjobb tizenkettőbe bekerült borok Magyar Fehérbor Super 12 Balassa István - Villő / Mézes-Mály Furmint 2015 Bott Frigyes - Super Granum 2013 Demeter Zoltán - Szerelmi Hárslevelű 2015 Figula Pincészet - Olaszrizling Öreghegy 2013 Gizella Pince - Barát Hárslevelű 2015 Holdvölgy Pincészet - Expression 2012 Kovács Nimród Borászat - Chardonnay Battonage 2013 Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Prior 2015 Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet - Szent Tamás dűlő Furmint 2013 St. Andrea Szőlőbirtok - Mária 2013 St. Andrea Szőlőbirtok - Napbor 2015 Szepsy István - Úrágya Furmint 2015 Magyar Vörösbor Super 12 Balla Géza - Sziklabor Feketeleányka 2012 Bott Frigyes - Kadarka 2013 Etyeki Kúria - Pinot Noir 2014 Heimann Családi Birtok - Alte Reben 2014 Heumann Pincészet - Cabernet Franc 2011 Jekl Pincészet - Cabernet Franc Feketehegy 2011 Kovács Nimród Borászat - Grand Bleu 2011 Mészáros Borház és Pince - Ohmerops 2012 St. Andrea Szőlőbirtok - Nagy Eged 2011 Takler Borbirtok - Primarius 2012 Thummerer Pince - Egri Bikavér Grand Superior 2012 Vin Art Pincészet - Villányi Csanád Cuvée 2012

Szalmonellás kölesgolyó miatt fújt riadót a Lidl

Szalmonellával szennyezett kölesgolyót hívott vissza a Lidl Magyarország Bt. - tette közzé a cég szerdán a honlapján.       A tájékoztatás szerint a fogyasztók egészségének védelme érdekében a Lidl Magyarország Bt. visszahívja azon Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos termékét. (A terméken a következő minőségmegőrzési idő szerepel: 21.05.2017.)      A visszahívás oka, hogy a szóban forgó termékben a Lidl saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella szennyezettséget mutattak ki. A szalmonella baktériumok elszaporodva fertőző megbetegedést okozhatnak. A száraz helyen tárolt és snackként, szárazon fogyasztott kölesgolyóban a szalmonella baktériumok elszaporodása azonban nem valószínű - jegyzi meg a Lidl közleménye.      A kiskereskedelmi lánc kéri a vásárlókat: amennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű termékből vásároltak, ne fogyasszák el, hanem azt bármely Lidl üzletbe vigyék vissza. A vételárat a vásárlást igazoló nyugta nélkül is visszatérítik.       A termékvisszahívás kizárólag a 21.05.2017-es minőségmegőrzési idejű Circuss Bio kölesgolyó, Barbecue ízű, 120 grammos terméket érinti. A Lidl által forgalmazott más termékre a visszahívás nem vonatkozik. A Lidl Magyarország Bt. - a termék gyártója nevében - elnézést kér az okozott kellemetlenségért - áll a közleményben. (MTI)

Nagy zabálás után: ez kell a sikeres fogyókúrához

A hosszú távon sikeres fogyókúrához a legfontosabb a tudatosság és az akaraterő - emelte ki az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában Antal Emese dietetikus, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy január elsején gyakori újévi fogadalom a fogyókúra elkezdése.     Antal Emese felidézte, hogy Magyarországon egy háziorvosok által százezer emberrel elvégzett reprezentatív felmérés szerint a felnőtt lakosság 65-70 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott. Egy másik felmérés szerint az emberek mintegy 50 százaléka fogyókúrázik.     A szakember azt mondta: a fogyókúra elkezdésekor hosszú távra kell tervezni, elsőként ki kell tűzni egy célt. Kiemelte, fontos, hogy a cél reális legyen, ami a szakember szerint heti fél-egy kilogramm leadása lehet. Emellett fel kell mérni, hogy eddigi életmódjukban mit csináltak rosszul. Szintén segíthetnek a fogyókúrás csoportok, valamint a fogyókúrás napló használata is, amelyben leírva is látjuk, hogy mit ettünk.     A szakember szerint segíthetnek az étrend-kiegészítők, de nem jó csak a csodapirulákban, különböző csodadiétákban bízni. Fontos az egészséges táplálkozás, mindenből lehet enni, de mértékkel. Emellett, ha a rendszeres mozgást is beiktatják, akkor sikeres lehet a fogyókúra. Január elseje jó kezdés lehet az életmódváltáshoz - vélekedett a szakember, aki egyúttal megjegyezte, hogy a túlsúly kialakulását könnyebb megelőzni, mint később lefogyni. (MTI)

Szuper hír: januártól tényleg csökken a baromfi és a tojás ára

A január 1-jétől hatályba lépő élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden az MTI által megkérdezett élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfitermékek árát. A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója (áfa) 27 százalék helyett 5 százalék lesz január 1-jétől, a 22 százalékpontos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. arról tájékoztatott, hogy ennél többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát. Az árcsökkentés nem egy akciós periódusra vonatkozik, az Aldi hosszabb távon biztosítja az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát - közölték. Felidézték azt is, hogy az idei év elejétől a vállalat az áruházaiban kapható sertés tőkehús bruttó árát csökkentette 22 százalékkal, amire a vásárlók pozitívan reagáltak, már az első néhány hétben megnőtt a kereslet a sertéshústermékek iránt. A Lidl Magyarország Bt. szintén módosítja árait, az áfacsökkentést meghaladóan is - közölte a diszkontlánc. Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb január 1-jétől. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb - tájékoztattak. Az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására akár öt százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás a következő év elejétől - vélik a Lidl-nél. A CBA, illetve a Príma hálózat a korábbiakhoz hasonlóan most is teljes egészében továbbadja a vásárlóknak az áfa mérsékléséből adódó árkedvezményt. Az érintett termékek, a baromfihúsok, a tojás és a tej esetén is csökkennek a fogyasztói árak, ezt a vásárlók január 1-jétől tapasztalják majd az üzletlánc boltjaiban - tájékoztatott a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója.  Fodor Attila is hangsúlyozta: a cég arra számít, hogy az árcsökkenés miatt e termékek forgalma megnő, ahogy az év elején a sertéshús esetében is történt. Az Auchan Magyarország Kft. közlése szerint a baromfihús, a tojás és friss tej áfacsökkentése által keletkező árcsökkenés 100 százalékát adják át a vásárlóknak. A forgalmi adó csökkenése az Auchan termékválasztékából összesen 190 terméket érint. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában az Auchan jelezte: a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa a csirkehús, a pulykahús, a kacsahús, a libahús, a tyúkhús és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják. Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott  baromfitermékekre. A madártojás esetében a jelenlegi 27-ről 5 százalékra csökken az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában nem. A friss tej esetében a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, valamint a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre. (MTI)

Büdös virslit talált a NÉBIH

A hagyományos ünnepi ételek közül 21 előrecsomagolt sertésvirslit ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a laborvizsgálatokon minden termék megfelelt, egy mintánál a kellemetlen szag miatt a gyártó ellen eljárást kezdeményezett a hatóság, és több jelölési hiba is akadt.     A Nébih keddi tájékoztatása szerint a laboratóriumi vizsgálatok alapján mikrobiológiai szempontból valamennyi minta megfelelt, illetve a minőségi vizsgálatok során sem merült fel kifogásolnivaló. Hat termék csomagolásán szerepelt a gluténmentes felirat, és azok valóban gluténmentesek voltak - közölte a hivatal.     A termékek jelölésében több hiányosságot is feltárt a vizsgálat, jelölési hiba miatt nyolc esetben indít eljárást a hatóság - áll a közleményben. (MTI)

Túlette magát? Ezt kell csinálni

Hídvégi Edit táplálkozási tanácsadó szerint a karácsonyi ételek bőséges fogyasztása után érdemes citromlevet vagy mustárt fogyasztani, mivel emésztésjavító hatásuk van.      A dietetikus az M1 aktuális csatornán hétfőn azt mondta: az ünnepek idején sokan elvesztik az önkontrollt és többet esznek, mint kellene, ilyenkor emésztésjavítókra van szükség, akár tabletta formájában is.      Felhívta a figyelmet arra, hogy a halban, dióban, mákban, földi mogyoróban lehetnek allergén anyagok, a pezsgő és a káposzta pedig hisztamin-intoleranciát okozhat. (MTI)

Nébih: figyelni kell az élelmiszerek tárolására

Karácsony környékén több élelmiszert vásárolnak az emberek a szokásosnál, így fokozottan oda kell figyelni az ételek megfelelő kezelésére - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályvezetője pénteken az m1 aktuális csatornán.      Zoltai Anna hangsúlyozta: az élelmiszerek évente több tízezer megbetegedést okoznak, ezek többsége a háztartásokban fordul elő, azok többsége az ételek nem megfelelő kezelésére vezethető vissza.      Fontosnak nevezte, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vásárolják az emberek, nézzék meg a csomagolást, ellenőrizzék a termékek frissességét.       Hozzátette: a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve kell tárolni, a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan meg kell mosni.       Az elkészített ételeket nem szabad huzamosabb ideig szobahőmérsékleten tárolni, két órát meghaladó, langyos hőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet - figyelmeztetett Zoltai Anna.      Kifejtette: a hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolják az ételeket, elkülönítve egymástól. Hűtőszekrényben sem biztonságos a kész ételek 2-3 napnál hosszabb tárolása. A biztonságot növeli a szakértő szerint, ha fogyasztás előtt a tárolt ételeket alaposan felhevítik. (MTI)

Remek hír: javulhat a pékáruk minősége

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is, ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).      A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája.      Az új előírás 15 kenyér esetében szabályozza az összetételt. Az összetevők közé bekerültek a magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmú álgabonák.      Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket, a leveles tésztából készült finom pékárukat. A rendelet értelmében a védett elnevezéseket csak akkor lehet használni, ha a termékek megfelelnek az élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek - mutat rá a közlemény.      Az FM hangsúlyozza: a módosítás támogatja a jó minőségű pékáruk elterjedését és a gyenge minőségű termékek visszaszorítását. A minisztérium szerint a jó minőségű élelmiszereket egyre többen keresik, aminek a hátterében a fogyasztói tudatosság erősödése áll. (MTI)

Nagyüzem a Hortobágyon: szinte csak ilyenkor eszünk halat

Beindult a karácsonyi nagyüzem a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. üzemében, naponta tíz tonna halat dolgoznak fel - közölte az ország legnagyobb halgazdaságának vezérigazgatója kedden az MTI-vel.      Simon Károly elmondta: a karácsonyi ünnepeket megelőző három hétben annyi halat értékesítenek, mint a megelőző fél évben.     Az idén összesen 1500 tonna halat értékesítenek, egymilliárdos árbevételre számítanak - tette hozzá.      Simon Károly tájékoztatása szerint a halak 80 százalékát hazai piacon értékesítik, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. Az értékesített halmennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozva jut el a fogyasztókhoz.      A Hortobágyon termelt halak nyolcvan százaléka hortobágyi tükrös ponty, pikkelyes ponty, illetve nyurgaponty, a többi busa és amur, illetve ragadozó, harcsa és süllő - sorolta a vezérigazgató.      Hozzátette: az idén száz éves, 127 dolgozót foglalkoztató hortobágyi halgazdaság állami tulajdonban van. Működési területük 5500 hektár, ebből 3500 hektár a tófelület.      Elmondta azt is, hogy az idén októberben kezdték meg a tavak lehalászását, jelenleg a halak telelőben várják az elszállítást.      A magyar halfogyasztással összefüggésben megemlítette, az változatlanul évi 4-4,5 kilogramm, miközben az uniós átlag 22 kilogramm. (MTI)

Mézeskalács csodát láthatunk Debrecenben

Lassan hagyománnyá válik, hogy az adventi időszakban mézeskalácsillat tölti meg varázslattal az Aquaticum Termál & Wellness Hotel**** közlekedőtereit. A családbarát szállodában kicsik és nagyok örömére szakértő kezek építették fel az idei év mézeskalács kisvárosát. A mézeskalács csoda ezúttal is több hét leforgása alatt vált valóra Mile József világbajnok mesterszakács és csapatának köszönhetően. A 2,5 m hosszú és 2,5 m széles, aprólékosan kidolgozott mesevilághoz -kérjük, a háziasszonyok most foglaljanak helyet, hiszen komoly mennyiségek felsorolása következik - 140 kg lisztet, 1000 db tojást, 29 kg mézet, 160 kg porcukrot, 4 kg fahéjat, 18 kg vajat és 1 kg szegfűszeget használtak fel a készítés során. A kompozícióban természetesen megtartották az ünnephez kötődő klasszikus motívumokat is, az apró részletességgel kidolgozott épületek és a fenyvesek közötti teret vidám mézes figurák, szarvasok, valamint egy fáradhatatlan kisvonat zakatolása kelti életre. A kiállított mézeskalácsvárost minden érdeklődő megtekintheti, aki az ünnepi időszakban a nagyerdei Aquaticum Hotelben jár.  

Aki szereti a jó bort, az Debrecenben jó helyen jár

Huszonhárom hazai borászat mintegy 70 féle borát kóstolhatják meg az érdeklődők az ötödik debreceni bormustrán szombat este a Déri Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t a mustrát szervező Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület elnöke.      Kovács Pál elmondta: ötödik alkalommal tartják meg a borszemlét, ahol mindig az a húsz borászat mutatkozhat be, amelyeknek a borai a legjobban szerepeltek az adott évben a Debreceni Borozó című, országos terjesztésű ingyenes borászati magazin tesztjein.      További három bio borászat meghívottként szerepel az idei mustrán - fűzte hozzá.       Kovács Pál felidézte: az első bormustrát azzal a szándékkal hívták életre, hogy bemutassák az év során kóstolt legjobb borokat a fogyasztóknak.       "Számos bormagazinban jelennek meg tesztek, de sehol nincs lehetősége az érdeklődőknek együtt kóstolni a tesztgyőztes borokat. 2012-ben ezért is határoztunk a rendezvény elindítása mellett, hogy megosszuk azt a fantasztikus élményt mindenkivel, amit egy-egy borértékelés során a szerkesztőség tagjai is megtapasztalnak" - magyarázta a borszakértő.      Az idei bormustrán a tokaji, az egri, a mátrai, a szekszárdi és a badacsonyi borvidékek legjobb fehér, vörös és rozé borait kóstolhatja meg a mintegy 400 résztvevő a debreceni Déri Múzeum falai között. (MTI)

Gasztronómiai csodák és fontos gondolatok Debrecenben

Debrecenben rendezték meg a XII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferenciát – „Új élelmiszer-innovációs megoldások és módszerek a digitális gazdaságban” címmel. A nyílt innovációs paradigma a kutatás-fejlesztési folyamatot nyitott rendszerként értelmezi, amelynek során a vállalatok az új értékek teremtéséhez nemcsak belső, hanem külső forrásokat is igénybe vesznek. A nyílt innovációs folyamat magában foglalja azt is, hogy a termékek fejlesztésének generálója maga a termékek felhasználója, vagyis legtöbb esetben a fogyasztó. Ez az úgynevezett felhasználóvezérelt innovációs folyamat, ahol a felhasználó a termékötlet kidolgozásától egészen az új termék bevezetéséig aktív részese az innovációs láncnak. Az elmúlt években olyan új innovációs módszerek jelentek meg az élelmiszerpiacon, amelyek alapjaiban változtathatják meg a jelenleg még uralkodó zárt innovációs paradigmát. Elérkeztünk az ún. posztmodern marketing korszakába, ahol már nem a termék jellemzői, hanem annak imázsa és szimbólumrendszere a meghatározó, a fogyasztók igényeinek kielégítése helyett pedig egyre inkább a vevők hatalommal történő felruházása a jellemző. A fogyasztó már nemcsak mint a termék végső felhasználója, hanem mint értékteremtő személy jelenik meg, aki aktívan együttműködik a vállalatokkal az innovációs folyamatokban. Mindez pedig a digitális technológiák megjelenésének, globális elterjedésének és gyors adaptációjának köszönhető.  A posztmodern marketing térhódítása természetesen új piackutatási eszközöket és módszereket is igényel. Ilyen új, kvalitatív típusú módszernek tekinthető a netnográfia, valamint az ún. crowdsourcing vagy magyar elnevezéssel közösségi ötletbörze. Ebbe a körbe sorolhatók továbbá a közös értékalkotó csoportok, valamint a szemkamerás vizsgálatok és a Word-of-Mouth kampányok is. A konferencia résztvevői elemezni fogják azokat az új innovációs megoldásokat, amelyek az élelmiszerek piaci sikerességét alapvetően meghatározzák, ezzel csökkentve a piaci bevezetés után bekövetkező magas bukási arányt. Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila (MTA, HP)

Óriási lakoma lesz Debrecenben

1171-ből származik az első írásos feljegyzés, amely a Márton-napi libalakomáról szól.November 11. (Márton nap) jeles dátum a népi kalendáriumokban: ekkora híznak meg a fiatal libák, érik meg az újbor, ez az utolsó vásári nap. Elterjedt népszokás Márton napján, vagy ehhez kapcsolódóan libát sütni. Debrecen főterén is szép számmal lesznek libás ételek a hétvégén. Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható is. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, és ekkor vette kezdetét a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy nyáron felhizlalt libát. A hagyományokhoz híven Debrecen és Eger összefogásával a cívisvárosban a Márton-napi lúdpecsenye mellé bort is kóstolhatnak a Kossuth térre kilátogatók. Az immár hagyományos gasztronómiai esemény jó alkalom arra, hogy a híres és közkedvelt egri borvidék évről – évre még közelebb kerüljön a szép borokat szerető debreceni közönséghez. A Márton-napi libalakoma egri borcsillagokkal elnevezésű kulturális és gasztronómiai programot a hétvégén már nyolcadik alkalommal rendezi meg Debrecen és a hevesi megyeszékhely közösen. Szokás szerint az idei rendezvényen is Debrecen felel majd a legkülönlegesebb libaételekért (ludaskása, hagymás libamájcsíkok, libatoros káposzta, libakolbász) Eger pedig a legfinomabb borokat biztosítja. A két város közös programját idén is számos debreceni és egri zenekar és művészeti csoport előadása színesíti majd, így kínálva igazi kikapcsolódást az egész család számára.

Hétköznapi ételeink új köntösben: sóskaleves füstölt csülökkel

El sem tudják képzelni, ugye? Pedig nem bizarr, és nem gáz. Nekem már sokkal érthetetlenebb az, hogy itthon miért rakják tele egészségtelen cukorral a szakácsok ezt az - egyébként finom - levest, s miért kell oly módon elkészíteni, hogy gyerekek, s felnőttek is húzgálják a szájukat, ha meghallják: sóskaleves.Erdélyben például sokkal inkább a füstölt húsos, sós-savanykás változat az elterjedt. Lehet nyugodtan újítani. A csülkös sóskaleveskez nélkülözhetetlen egy zacskónyi sóska a (ősszel leginkább) fagyasztóból. Aki előre gondolkodik, az tavasszal beszerzi a szükséges mennyiséget, otthon egy pár csepp olajon, pár karika fokhagymával pillanatok alatt megfuttatja, a rengetegnek tűnő sóskából rettenetesen kevés lesz, majd ha kihűlt, akkor irány a fagyasztó, télen nagyon jó szolgálatot tesz egy-egy ilyen csomag. Ha a sóskánk megvan, akkor már más dolgunk sincs, mint bedobni egy tetszőleges darab füstölt csülköt egy kis vízbe, később mehet a sóska, néhány karika répa, petrezselyem, esetleg egy leveskocka, vagy egy kis ételízesítő, pici só, pici bors. Ha már gyönyörűen megfőtt a füstölt husi, akkor egy fél marék rizst szórhatunk bele, esetleg még 1-2 cikk friss fokhagyma is mehet, majd vékonyan, lehetőleg teljes kiőrlésű liszttel behabarjuk a levest. Ha már rendesen rotyog az étel, akkor a zubogó levesbe néhány tojást frissen beleütünk, de nem kavarjuk el, hagyjuk egyben, így gyönyörű főtt tojásokat találunk majd az edényben. Ha a tojásokat is beledobtuk, akkor 1-2 perc után lezárjuk az ételt, s ha hűlt egy picit, akkor ízlés szerint ecettel savanyítjuk.  Jó étvágyat kívánunk hozzá, megéri kipróbálni!

Idén is jótékonykodott az ALDI a Kolbászfesztiválon

A Csabai Kolbászfesztivál idén sem csak a felejthetetlen gasztrokalandokról szólt az ALDI Lacikonyhánál. A tavalyi kezdeményezést folytatva a diszkontlánc vendégül látta a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gondozásában élő gyermekeket, akik részt vettek az esti koncerteken és megkóstolták az ALDI Lacikonyha finomságait. És hogy az örömből ne csak egy napra jusson, az üzletlánc az ALDI Lacikonyha bevételéből 500 ezer forintot adományozott a térségben kiemelten fontos missziót teljesítő gyermekvédelmi központnak. Mert segíteni jó!  

Most harapjon rá egy jó magyar almára!

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző promóciós kampány, a Most harapjon rá! - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.      Czerván György hozzátette: az országban 7500 termelő foglalkozik almatermesztéssel, Magyarország pedig a hatodik legnagyobb, 32 800 hektáros almaültetvénnyel rendelkezik az Európai Unióban.      Az eseményen kiadott közlemény szerint a december 10-ig tartó kampányban hét kereskedelmi áruházlánc - Aldi, Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco - fővárosi és vidéki üzleteiben ismerhetik, kóstolhatják és vásárolhatják meg a fogyasztók a kiváló minőségű magyar almákat.           Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar lakosság korábban évente 30 kilogramm almát fogyasztott fejenként, ez a mennyiség mára a felére csökkent.       A kormány a fogyasztás ösztönzésére az idei tanévben is meghirdette az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot, amelyhez 2157 iskola, 551,5 ezer tanulóval csatlakozott, megvalósítására mintegy 4 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre. A program körülbelül 3 ezer tonna almának jelent biztos piacot évente - ismertette Czerván György.           Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta: Európában évente átlagosan 12 millió tonna almát takarítanak be, Magyarországon az idén ez a mennyiség várhatóan 500 ezer tonna lesz. A megtermett alma 30 százaléka étkezési alma, 70 százalékát pedig az ipar használja fel - jegyezte meg.       Amikor a magyar fogyasztó magyar almát vásárol munkahelyeket őriz meg, segíti a gazdálkodókat - jelentette ki a NAK elnöke.                                Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum elnöke azt emelte ki: ez a kampány az első olyan szintű együttműködés, amelyben gyakorlatilag az összes érintett szakmai szervezet és legnagyobb létszámú kiskereskedelmi áruházlánc részt vesz.              Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonági Hivatal (Nébih) elnökhelyettesének szavai szerint a hivatal ih elkötelezett amellett, hogy a vásárlók kosarába egészséges, biztonságos és kiváló minőségű termékek kerüljenek. A hivatalnak erre két eszköze van: a hatósági ellenőrzés, illetve a tudatos fogyasztó felkészítése, a vásárlók segítése az eligazodásban a termékkínálatban.      Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének az elnöke az alma egészségre gyakorolt jótékony hatásai közül példaként említette, hogy szerepe van a C-vitamin pótlásban, és tartalmaz káliumot is, de a szervezet számára fontos az alma rosttartalma is.      A kampány az Agrármarketing Centrum, az FM, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a NAK, valamint a Nébih együttműködésével jött létre. (MTI)

Kolbászfesztivál idén is az ALDI-val

Kóstolja meg az ALDI alapanyagokból készült finomságokat a Csabai Kolbászfesztiválon és segítsen a rászorulókon! Malacszendvics, betyárlecsó, csülök bajor káposztával és az elmaradhatatlan sült kolbász, véres és májas hurka, töltött káposzta - csak néhány azok közül a finomságok közül, amelyekkel az ALDI Lacikonyha várja a Csabai Kolbászfesztiválra látogatókat október 28-tól 31-ig. Érdemes éhesen érkezni, hiszen a húsételek mellett pékáruk és savanyúságok is kaphatóak majd az ALDI standjánál, a megvásárolt főétel mellé pedig egy pohár Martello kávé jár ajándékba. Az ételek mindegyike ALDI alapanyagokból készül, így a magas minőség garantált. Szórakoztató programokban sem lesz hiány, hiszen a fesztivál egyik attrakciója a kolbászkészítő verseny, amelyet ifjúsági kategóriában is megrendeznek, de töltött káposzta készítésben is összemérhetik tudásukat az érdeklődők. Aki pedig az evés mellett táncolni is szeretne, megteheti Dr. Alban, a Neoton Familia, a Wellhello vagy a Magna Cum Laude koncertjén. SEGÍTENI JÓ Ahogy tavaly, úgy idén sem maradhat el a jótékonykodás: a Lacikonyha bevételéből az ALDI a Békés Megyei Szociális Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot támogatja, az intézményben lakó gyermekeket pedig a rendezvényen is vendégül látja. Mindenkit várnak a 20. Csabai Kolbászfesztiválon az ALDI Lacikonyhánál! Mert finomat enni és SEGÍTENI JÓ! (x)

Szép volt, Csaba! Debreceni győzelem a szakácsolimpián

Magyar győzelem született az erfurti Szakácsolimpián: a hajdúsági születésű, Debrecenhez ezer szállal kötődő Szabó Csaba mesterszakács, a törökbálinti Like bisztró séfje elhozta az aranyérmet. Gratulálunk! Szabó Csaba dolgozott több magyar és külföldi étterem vezető séfjeként is, és rendszeres résztvevője a belföldi és nemzetközi szakácsversenyeknek. 2012-ben az erfurti séfolimpián a 4. helyen végzett, Bázelben pedig egyedüli magyar versenyzőként indulva hozta el a bronzérmet. Fotó: Facebook

Csak óvatosan kukoricázzunk a franciából!

Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból, mert a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt ételmérgezés lehetősége állhat fenn; a termékből Magyarországra is szállítottak, de még nem került forgalomba - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-t.      A Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a Suma nagykereskedő vállalkozás saját márkás termékének önellenőrzést követő visszahívásáról. Ezt a termék érzékszervi tulajdonságainak, ízének megváltozása tette indokolttá, a Clostridium botulinum baktérium okozta ételmérgezés lehetősége állhat fenn.      A bejelentést után a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi megrendelőjével, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett tételek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba - közölte élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.      A Nébih felhívja a figyelmet, a Suma márkajelzésű, Organic Sweetcorn - organikus édes csemegekukorica elnevezésű, 340 grammos kiszerelésű, 2019. augusztus 31-i minőségmegőrzési idejű termékből senki ne egyen.      A visszahívásban más Suma márkajelzésű élelmiszer nem érintett - közölték. (MTI)

Óriási elismerés: magyar kajákból repetáztak a sztárséfek

Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.      Az eseményre érkezőket már a világhírű filmfesztiválnak is otthont adó, tengerparti kongresszusi központ főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak. Az illatok betöltik az utcát.      "Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska" - sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.      A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is - mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.     "Ez nagyon nagy elismerés" - tette hozzá lelkesen. Pataky Péter szerint nagy kihívás, hogy egy utcai konyhában, ekkora forgalom mellett is olyan színvonalat nyújtsanak, mint éttermi körülmények között, ám ezek szerint ez sikerült.      A séfcsapat az alapanyagok egy részét a helyi piacon szerezte be.      A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség.      "Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica" - sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.       Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.      "Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is" - mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.       Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.      A Gastronomika magyar jelenlétét a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálta, az előadóként résztvevő magyar sztárséfek személyesen kaptak meghívást a részvételre.       A kongresszus mintegy 2000, a világ minden tájáról érkezett hallgatója előtt kedden tart előadást Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója, Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje pedig A magyar konyha régen és ma címmel ad elő.       Utánuk Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a dobostortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal.      A szerdáig tartó rendezvényen körülbelül 15 ezer látogatóra számítanak a szervezők. (MTI)

Mézédes magyar siker, világszinten

Hatodik helyezést ért el Domonkos Dávid magyar cukrász a World Association of Chefs Societies (WACS) nemzetközi gasztronómiai szövetség versenyének szaloniki világdöntőjén.      A WACS Global Chef Challenge verseny tízes döntőjén Domonkos Dávid egy fiatal segítővel (commis), Kiss Dániellel vett részt. A páros az európai indulók között a második legjobb volt - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti adásában.      Domonkos Dávid elmondta, hogy a versenyen egy tányérdesszertet és egy tortát kellett elkészíteni, erre összesen nyolc óra állt rendelkezésükre, de az ötödik óránál a desszertet, a hatodiknál a tortát ki kellett rakni.      "A csokis szószból, almafagyiból, vérnarancszseléből álló tányérdesszert a Napot akarta megjeleníteni. A nyolc főre készült torta hét rétegű lett, volt benne francia krém passion és mangó ízesítéssel, áthúzva tejcsokoládés glasszázzsal" - tette hozzá a cukrász, aki először vett részt ezen a versenyen.      Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke elmondta, hogy a WACS világdöntőjén szeptember 25. és 27. között a szakácsok között Elek Richárd (Hack Barnabás segítségével) a 11. helyen végzett a húszas mezőnyben melegkonyhás szakács kategóriában.      "A világszervezet 105 tagországot és tízmillió séfet, gasztronómiai szakembert tömörít, a mostani fináléba hét kontinentális döntő nyertesei jutottak be. A versenyt megelőző konferencián Varga Károly séfet a WACS tiszteletbeli tagjává választották" - tette hozzá a szakember.      A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség MTI-hez is eljuttatott közleménye felidézi, hogy tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben - szakács, junior szakács és cukrász - összesen négyen nyerhettek kvalifikációt a 2016-os világdöntőre. Magyaroknak először sikerült világdöntőbe jutni, és rögtön két versenyben. A versenyzők március óta gyakoroltak és tökéletesítetté versenyfeladatukat.       A szakácsoknak 4 fogást kellett elkészíteniük 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kellett többek között a libamájnak, a skót lazacnak, a fésűkagylónak, a holland borjúnak és a Valrhona csokoládénak.       A cukrászoknak legalább 60 centiméteres díszmunkát kellett elkészíteniük, tányérdesszertet 6 főre és 1 gateaut (tortát) 8 főre. Domonkos Dávid a felkészülést májusban Malájziában kezdte meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni, így került ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba - olvasható az összegzésben.      A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítették, így Elek Richárd fiatal segítője a már Prágában is szerepelt Hack Barnabás (junior szakácsok között lett 3.), Domonkos Dávidé pedig Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).      Ugyanezzel egy időben Varga Károlyt a világszövetség vezetősége tiszteletbeli tagjai közé választotta, melyből 99 fő lehet egyszerre az egész világon. Ők azok, akik nem csak hazájukért, de a világ gasztronómiájáért is tettek, tesznek, fogadva királyokat, királynőket, magas rangú diplomáciai személyeket és híres embereket. (MTI)

Megkezdődött a Zamat Debrecenben, ez ízbontó - fotók

Idén hatodik alkalommal várja a különleges ízek és a minőségi zene kedvelőit a Debreczeni ZAMAT Fesztivál szeptember 23-25. között. Péntek este fergeteges hangulatban megkezdődött a fesztivál, ott jártunk, mutatjuk, milyen a buli. Több száz liter pálinkát és megközelítőleg tizenöt mázsa debreceni párost fogyasztott el a tavalyi harmincezer látogató a Zamaton, amely idén is az előző évben debütált helyszínen, a Nagyerdei Stadion előtti rendezvénytéren, illetve a HALL-ban várja a látogatókat. A fesztivál egyik helyszínén, a Nagyerdei Víztoronyban tartott csütörtöki tájékoztatón Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere emlékeztetett rá: tavaly vették fel a hungarikumok sorába a híres debreceni pároskolbászt, amelynek népszerűsítése érdekében több helyi étteremmel kötött együttműködési megállapodást az önkormányzat. Terítéken az igazi hungarikum A tavalyi Zamat Fesztivált követően több év közös munkájának eredményeként tehát a debreceni páros kolbászt hungarikummá nyilvánították. A helyi különleges finomságok az idei fesztiválról sem hiányozhatnak, nyolc étterem kínálatában szerepel majd a debreceni hungarikum, melynek elkészítését eredeti receptúrák rekonstrukciójával a Debreceni Páros Kolbász Kódex írja elő. Újdonság lesz a 2016-os Zamaton, hogy ezúttal nemcsak éttermek, hanem a kolbász készítésének mesterei, ismert debreceni hentesek is ott lesznek a fesztiválon kiváló húskészítményeikkel, felidézve azokat az időket, amikor még a hentesboltokba is betérhettünk megenni egy frissen sült ízletes kolbászt. Az elmúlt évhez hasonlóan a rendezvényen jelen lesz a Barabás Étterem, a Butiq, az Ikon, a Keszegsütő, a Krúdy Étterem, a Melange, a Régi Posta Étterem, de bemutatkozik a Zamaton a Márkó és Fiai Kft. nevet viselő helyi hentesbolt is. Az ételkínálat színes, változatos, de főképp étvágygerjesztő. Néhány fogás ízelítőül az „étlapról”: baconbe tekert sertésszűz cheddar mártással és házi burgonyalepénnyel; csülkös velős pacal, kolbász chips-szel; pljeskavica sült burgonyával, ajvár mártással és friss zöldségekkel; vaslapos csirkemell őszi salátával, mézes mustáros öntettel; burgundi marharagu szalvétagombóccal; sült kacsacomb őszi köntösben. „Pálinka, szerelmem, légy az enyém!” A jó hangulathoz a több száz liter pálinkát tizenhat manufaktúra képviselői hozták el Debrecenbe. Közel kétszáz termékkel képviseltetik magukat az ország legjobb pálinkaházai: Agárdi Pálinkafőzde, Bolyhos Pálinka, Bestillo, Csalló Pálinkaház, Márkházi Pálinka, Derecskei Gyümölcsös, Gusto Pálinkák, Gyulai Pálinka Manufaktúra, Magna cum Laude Pálinkák, Nobilis Pálinka, Panyolai Pálinkák, Rézangyal, Schiszler Pálinka, Szicsek Pálinkafőzde, Tarpa Manufaktúra, Tuzséri Pálinka Manufaktúra. A finom italok és ételek mellett az esti jó hangulatról a Magna Cum Laude, a Csík zenekar, a Parno Graszt feat. Szalóki Ági, az Ed Philips és a Mempshis Patrol, Falusi Mariann és az Irie Maffia énekesnőjéval, Senával fellépő Random Trip gondoskodnak, de a hamisítatlan nótázós, mulatós hangulat is megjelenik. A koncerteken kívül családi- és gyerekprogramokkal várják a szervezők napközben az érdeklődőket. *** A Debreczeni ZAMAT Pálinka és Pároskolbász Fesztivál szeptember 23-án 14.00 órakor nyitotta meg kapuit. A Nagyerdei Stadion előtti rendezvénytéren berendezett Zamatra  szombaton 17 óráig, vasárnap egész nap ingyenes a belépés, akár a vasárnapi családi ebédnek is kiváló helyszíne lehet a fesztivál. Jegyárak: elővételben 1900 Ft/nap; a rendezvény napján, a helyszínen: 2400 Ft/nap. További információk és elővételes jegyvásárlás: www.zamatfesztival.hu A Zamat Fesztivál részletes programja:   2016. szeptember 24., szombat 11:00 Kapunyitás 11:30 Jó ebédhez... - Vajda István bárzongorista (Zamat Színpad) 15:00 Zamat matiné élőzenével 19:00 Falusi Mariann: Az én kis XX. századom (Zamat Színpad) 20:30 Magna Cum Laude (HALL) 22:00 Random Trip, közreműködnek: Sena // Mc Kemon // Barabás Lőrinc (Zamat Színpad) 23:30 Zamat buli - dj Miss Audrey (Zamat Színpad)   2016. szeptember 25., vasárnap 11:00 Kapunyitás 12:00 Jó ebédhez... - Vajda István bárzongorista (Zamat Színpad) 15:00 Zamat matiné: Panorama Jazz Quartet 18:00 Kapuzárás A Szakmai nap részletes programja: Helyszín: Nagyerdei Víztorony Időpont: 2016. szeptember 23. (péntek) 11.00-17.00 Program: 11.00 Dr. Cservenyák László, a szatmári múzeum igazgatója: Pálinka hagyományok, fogyasztási szokások 13.00 Oláh Gyula, NAV Hajdú-Bihar megyei jövedéki igazgatóság: A jövedéki szabályok változása a pálinka előállítása és kereskedelme területén 14.00 Prof. Dr. Gonda István: A gyümölcs és a pálinka – minőségi összefüggései 15.00 Dr. Szilágyi László: A /szatmári szilva/ pálinka története és eredetvédelme. Tájékoztató a jelenleg zajló törvényi változtatásokról 16.00 Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa és főzőmestere: A modern, minőségi pálinka gyártási technológiái Regisztráció: szakmainap@zamatfesztival.hu A szakmai nap előadásain a részvétel ingyenes! Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila

Azt mondják, jó lesz az idei bor

Mennyiségileg vegyes, de minőségileg jó évjárat lehet az idei bor a szüret első tapasztalatai, a szőlős gazdák és borászok várakozásai alapján - derül ki az MTI megyei tudósítóinak körképéből.     A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a hegybírók által beküldött termésbecslési adatok összegzését követően az idei szőlőtermés volumenét országosan 385 ezer tonnára becsüli - tájékoztatta a köztestület az MTI-t. Ez 70 százalékos lékinyerési aránnyal kalkulálva 2,7 millió hektoliter seprős újbornak felel meg.     A Törley Pezsgőpincészetnél a múlt héten - augusztus 23-án - kezdték el szedni Etyeken az irsai Olivért. A pincészet teljes, 870 hektáros birtokából az irsai Olivér 45 hektárt tesz ki. A leszüretelt irsai Olivér az idén 421 tonna, amelyből 3100 hektoliter bor készülhet. Tavaly 371 tonna irsai Olivért szedtek le, és 2800 hektoliter bor készült belőle. A különbség a termőre fordult új telepítésű terület többletéből adódik - tájékoztatott a Törley Pezsgőpincészet.     Közölték azt is, hogy ebben az évben a cégnél 840 hektárról szüretelnek, és összesen mintegy 8600 tonnányi szőlőt várnak. Ebből a mennyiségből 64 500 hektoliter bor készülhet. A múlt évben leszüretelt szőlő 8400 tonnát tett ki, amelyből összesen 63 ezer hektoliter bor került a pincébe. Az irsai Olivér leszedése után az idei szüret a rizlingszilváni, a zenit és az ottonel muskotály fajták szedésével folytatódik. A szakemberek arra számítanak, ha szép lesz az ősz, akkor múlt évihez hasonló jó minőség várható.      A soproni borvidéken a tavaszi fagy, valamint  a csapadékos nyár eleji időjárás miatt kialakult lisztharmat fertőzések ellenére is bíznak a jó évjáratban.     Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke emlékeztetett, hogy április végén a hajnali fagyokban a borvidék termő területeinek 70-80 százaléka károsodott. Hangsúlyozta: bizonyos szőlőfajták azonban jól reprodukálták magukat. Így például a zöld veltelini esetében - amely a borvidék fő fehérszőlő fajtája - a károsodás után csupán 30-40 százalékos termés kiesésre számítanak. A fő kékszőlő fajtából, a Kékfrankosból ugyan kevesebb termés várható, de a fürtök szépek. A legkevésbé a sauvignon blanc állt helyre. Ahol nem volt fagy és eredményesen védekeztek a lisztharmat fertőzés ellen, ott a tavalyi évhez hasonló mennyiséggel számolnak.     Molnár Tibor, a Vincellér borászat ügyvezetője is optimista az idei évjáratot tekintve. Ők szeptember 10-15. körül  kezdik majd a bornak való zenit szüretét, a kékszőlőket azonban október eleje előtt semmiképp sem szedik le. A tavaszi fagy a fertőbozi és a kópházi területeiket károsította - 60-70 százalékban -, de a termés bizonyos mennyiségben reprodukálta magát.      A pannonhalmi borvidéken a tavalyi rekord 27 ezer mázsánál 10-15 százalékkal kevesebb termésre, s egy erős közepes évjáratra számítanak. Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Borvidék Hegyközség elnöke elmondta: a borvidéken a szőlő mintegy 15 százaléka fagyott el tavasszal, s a nyári csapadékos időjárás, ahogy a soproni, úgy a pannonhalmi borvidéken is kedvezett a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzéseknek.     Reménykednek a száraz időszakban a gazdák, mert magas a talaj víztartalma, s a szőlőbogyók is telítettek. A párás, csapadékos idő a szőlők rothadását eredményezheti. Az irsai Olivér fajtával megkezdődött már a szüret, de általánosságban 7-10 napos csúszásban van a szőlő érése tavalyhoz képest. A Pannonhalmi Apátsági Pincészetben szeptember 8. táján a sauvignon blanc-nal kezdődik a szüret.      A villányi gazdák többsége szeptember elején kezdi szüretelni a borvidék sajátosságát jelentő portugieser vörösbor alapanyagául szolgáló kékoportót. Az átlagosnál kevesebb mennyiség, ugyanakkor jó minőségű szőlő termett idén a 2500 hektár területű borvidéken 377 hektáron termesztett fajtából - mondta el az MTI-nek Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára. A szakember "viszontagságosnak" nevezte az évjáratot utalva arra, hogy a bortermelők munkáját kora tavasszal fagykár, nyáron az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb időjárás, szórványos jégkár, valamit a lisztharmat és a peronoszpóra elleni védekezés is nehezítette.     Jelezte: a Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül szeptember közepén kezdik szüretelni a merlot termését (293 hektár), a cabernet franc-t (330 hektár) és a sauvignont (437 hektár) pedig októberben.     Jó évjáratra számítanak az idén a villányi Vylyan szőlőbirtok és pincészetnél, ahol 120 hektáron 12 szőlőfajtát termelnek, és évente 12-15 féle borból 600-650 ezer üveget palackoznak.     A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken kiemelkedő minőségűnek ígérkezik a 2016-os évjárat, annak ellenére, hogy a rendkívül csapadékos július nem kedvezett a szőlőnek, és jég is verte a tőkéket - mondta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Prácser Miklós tájékoztatása szerint idén mintegy 350 ezer mázsa szőlőt szüretelnek le a termelők az 5,5 ezer hektáros borvidéken, ez jó közepes termésnek felel meg. A korai érésű fajták, a muskotályos, a kabar szedése várhatóan szeptember elején megkezdődik, míg a hagyományos, Tokaj-hegyaljai szőlők, a furmint, a hárslevelű szüreteléséhez vélhetően szeptember végén, október elején kezdenek a gazdák. A minőség kiemelkedő évjáratra utal.     A térség legnagyobb integrátora, felvásárlója a Grand Tokaj - a korábbi Tokaj Kereskedőház Zrt. - már korábban meghirdette az átvételi árakat, lényegében ehhez igazodnak a többi szőlőbirtokok is. E szerint a szőlő kilójáért 100-350 forintot kaphatnak idén a termelők.