°C
TIME DATE
Ma Albert és Lipót nap van.

Finom

Libalakoma Debrecenben: finom galériát mutatunk

Márton-napi Libalakomát rendeznek a hétvégén, méghozzá egri borcsillagokkal a debreceni Kossuth téren. Pénteken mi is ott jártunk, remek fotókat mutatunk. Debrecen és Eger közös szervezésében a Márton Napi népi hagyományoké a Kossuth tér 2018. november 9 -től 11-ig. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek és egri borászatok kínálják finom nedűiket. Ínycsiklandozó ételek, isteni borok, színes színpadi programok, 3 napon keresztül Debrecen szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren! Programok: November 09. péntek 16.30 Az egri Black To Floyd Zenekar koncertje 18.30 A színpadon a Smity Rock Family zenekar 20.00 A DC/79 zenekar koncertje 21.30 Zárás November 10. szombat 10 órától 21 óráig Márton Napi nagyasztal libaételekkel 13.00 A Dancing Boots Country Linedance Club bemutatója 14.00 A Pozitív Centrum táncbemutatója 15.00 Az egri Kései Kitérő zenekar koncertje 16.30 Kmecz Anna műsora 18.00 A Stádium zenekar fellépése 19.30 Amira Hastánc és Mozgás Stúdió bemutatója 20.30 Happy and Band Party zenekar koncertje 22.00 Zárás November 11. vasárnap 10 órától 20 óráig Márton Napi nagyasztal libaételekkel 12.00 A Silver Tánc és Mazsorett csoport műsora 13.00 Happy-Time Tánc Klub műsora 14.00 A D Vitamin zenekar a színpadon 15.30 Az egri Hangover zenekar fellépése 17.00 A Debrecen Dixiland műsora műsora 18.00 Csendes áhitat a Nagytemplomban 19.00 Rehóék zenekar koncertje 20.00 Zárás A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK! Fotók: hajdupress.hu, Szilágyi Zoltán

Ez finomnak ígérkezik: libalakoma a főtéren

Márton-napi Libalakomát rendeznek a hétvégén, méghozzá egri borcsillagokkal a debreceni Kossuth téren. Debrecen és Egerközös szervezésében a Márton Napi népi hagyományoké a Kossuth tér 2018. november 9 -től 11-ig. Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek és egri borászatok kínálják finom nedűiket. Ínycsiklandozó ételek, isteni borok, színes színpadi programok, 3 napon keresztül Debrecen szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren! Programok: November 09. péntek 10 órától 21 óráig Márton Napi nagyasztal libaételekkel 15.00 A Kovács Tamás Band műsora 16.30 Az egri Black To Floyd Zenekar koncertje 18.30 A színpadon a Smity Rock Family zenekar 20.00 A DC/79 zenekar koncertje 21.30 Zárás November 10. szombat 10 órától 21 óráig Márton Napi nagyasztal libaételekkel 13.00 A Dancing Boots Country Linedance Club bemutatója 14.00 A Pozitív Centrum táncbemutatója 15.00 Az egri Kései Kitérő zenekar koncertje 16.30 Kmecz Anna műsora 18.00 A Stádium zenekar fellépése 19.30 Amira Hastánc és Mozgás Stúdió bemutatója 20.30 Happy and Band Party zenekar koncertje 22.00 Zárás November 11. vasárnap 10 órától 20 óráig Márton Napi nagyasztal libaételekkel 12.00 A Silver Tánc és Mazsorett csoport műsora 13.00 Happy-Time Tánc Klub műsora 14.00 A D Vitamin zenekar a színpadon 15.30 Az egri Hangover zenekar fellépése 17.00 A Debrecen Dixiland műsora műsora 18.00 Csendes áhitat a Nagytemplomban 19.00 Rehóék zenekar koncertje 20.00 Zárás A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Gondolta? A tej és a tojás okoz leggyakrabban panaszokat

A tehéntej, a tojásfehérje és a búza a leggyakoribb alapanyagok, amelyek ételintolerancia miatti panaszokat váltanak ki – ismertette több mint 6 ezer ételintolerancia laboratóriumi vizsgálat eredményét dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke Budapesten, a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen.   Az ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgált páciensek több mint felében mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, több mint negyven százalékban a tojásfehérjére, a betegek majdnem harmadában a búzára. Kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre. Az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekes eredmény, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengeri vörösmoszat-származék is felelős volt a tünetekért.   – Felmerülhet a kérdés: ki a csuda eszik tengeri vörösmoszatot, amitől panaszai lennének? A válasz: sokan eszünk agar-agart, csak nem tudunk róla. Az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként: joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben egyaránt előfordulhat – magyarázta Takáts Alajos. A főorvos hangsúlyozta: sok esetben nagyon nehéz a mindennapokban összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a különféle panaszok között. Sokan éveken át szenvednek az ételintolerancia által kiváltott panaszoktól vagy szednek a tüneteket enyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.   Az ételintolerancia nem ételallergia: tünetei lassabban alakulnak ki, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is. Leggyakrabban emésztőszervi problémákat, puffadást, hasfájást, székelési gondokat okoz az ételintolerancia, de az esetek egy részében a rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság hátterében is állhat a betegség. Ha valakinél kimutatják az ételintoleranciát, azt meggyógyítani nem tudják, viszont a kiszűrt alapanyagok kiiktatásával a panaszok néhány hónap alatt gyógyszer nélkül is enyhülhetnek, elmúlhatnak.

Egy hónap pia nélkül: kezdődik a Száraz November

Száraz november címmel harmadjára indít kampányt a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítására a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány - közölte Békési Tímea addiktológiai konzultáns, az alapítvány munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn.           Békési Tímea felhívta a figyelmet arra, hogy legalább egymillió embernek van komoly alkoholproblémája Magyarországon.      Az alapítvány az "Egy hónap alkohol nélkül" mottóval elsősorban az úgynevezett kockázati alkoholfogyasztókat - azokat az embereket, akik az egészséget károsító mennyiségben fogyasztanak szeszes italt - szeretnék arra ösztökélni, hogy egy hónapig egyáltalán ne igyanak alkoholt - fűzte hozzá.      Utalt az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának egy 2017-es kutatására, amely szerint a fiatal nők alkoholfogyasztási szokásai semmiben nem különböznek férfi társaikétól, hozzátéve, ezért fókuszál idei kampányuk a nők alkoholfogyasztására.      A műsorban elhangzott, évente 12 liter tiszta szesz az átlagos alkoholfogyasztás Magyarországon, ez azt jelenti, hogy minden negyedik magyar alkoholista.      A kampány brit mintára indult, a szigetországban tízéves hagyománya van. (MTI)

Mérgező is lehet a dísztök!!!

A tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető, a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk már kis mennyiségben is komoly, kellemetlen tüneteket okoznak: gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, kiszáradást - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).      A Halloween Magyarországon is egyre népszerűbb, a Nébih ezért felhívta az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, illetve a nem ehető fajták esetében egyértelműen jelöljék, hogy a termék fogyasztásra alkalmatlan. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ugyanakkor a vásárlók figyelmét is felhívja arra, hogy étkezési célra csak garantáltan ehető tökfélét használjanak fel, a dísztököket pedig csak eredeti rendeltetésüknek megfelelően használják.      A Nébih tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy jelentősen megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma. Az elmúlt öt évben 353 esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő. Hasonló esetekről más uniós tagállamok is beszámoltak.      A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta. Az esetszám a nyár végi, őszi szezonban tetőzött, ami összefüggésbe hozható a közelgő Halloweenhez kapcsolódó szokásokkal, ebben az időszakban ugyanis megnő a kereslet a dekorációs célra szánt dísztökök iránt. (MTI)

Világbajnokságra készülnek a hajdú-bihari szakácsok

A luxemburgi szakács világbajnokságra készül a Hajdúsági Regionális Culinary Team. A csapat képviseli Hajdúságot és Magyarországot a régiós csapatok közötti versenyben. A megmérettetés előtti utolsó tréningmunka kiállítást ma tartották Derecskén.   A világ legnagyobb gasztronómiai versenyét rendezik Luxemburgban november végén. A Willeroy & Boch Culinary World Cup szakács világbajnokságon öt kontinens 59 nemzete vesz részt. Magyarországot és Hajdú-Bihar megyét a Hajdúsági Regionális Culinary Team képviseli a regionális csapatok között. A felkészülés részeként több tréningmunkát is szerveznek, amelyet kiállítással is egybekötnek. Ezek közül az utolsót tartották ma Derecskén, amely során bemutatták azokat az ételkülönlegességeket, amelyekkel a csapat a luxemburgi világbajnokságra nevez.   -Nyolcszemélyes dísztál, háromféle előétel, négyféle fogadó falatkák, ötfogásos menüsor, négyféle desszert és ugyancsak négyféle fogadódesszert – ezekkel indulunk a bajnokságon, és mindegyiket elkészítettük a mai kiállításra Az a cél, hogy minél innovatívabb, különböző formákkal és íz-jegyekkel rendelkező ételkülönlegességeket állítsunk elő. A Hajdúsági Regionális Culinary Team fontosnak tartja a fiatal tehetségek felkarolását, ez abban is megnyilvánul, hogy a csapat átlagéletkora 23 és fél év – mondta Rédai Attila Világbajnoki aranyérmes mesterszakács és executive chéf, szakmai felkészítő, csapatkapitány.   A kiállításon elhangzott: a Hajdúsági Regionális Culinary Team a világversenyen dobogóra szeretne kerülni. A múltbéli szerepléseik alapján erre minden esélyük megvan, ugyanis a 2014-es szakács világbajnokságon ezüst és bronzérmet nyertek, a 2016-os szakácsolimpián pedig 2 bronzérmet és 5 diplomát hoztak haza. A csapat egyik kiemelt támogatója a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, melynek alelnöke, Tasi Sándor is részt vett a derecskei tréningmunka kiállításon.   -Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy támogasson egy olyan csapatot, amely jó hírét viszi a hazai és a hajdú-bihar megyei gasztronómiának. A Hajdúsági Regionális Culinary Team az előző években már többször is bebizonyította ország és világ előtt, milyen felkészült szakemberekből áll. Reményeink szerint most is hasonlóan kimagasló eredményeket érnek el a világbajnokságon – mondta Tasi Sándor a kiállítás megnyitóján.   A Hajdúsági Regionális Culinary Team-et a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület nevezte be a versenyre. A Willeroy & Boch Culinary World Cup szakács világbajnokságon csaknem kétezer hivatásos szakács mutatja majd be az elkészített ételkülönlegességeit. A megmérettetést 2018. november 23. és 28. között rendezik Luxemburgban.

Útjára indult az őszi mézfogyasztást ösztönző kampány

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről indít közös fogyasztásösztönző kampányt az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A „Legyen minden nap, mézes nap!” szlogent viselő, két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint online és rádiós kampányban népszerűsítik az egészségvédő hatásáról is ismert élelmiszert.   Hazánkban 20 ezer magyar család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet és határainkon belül kiváló minőségű mézeket készítenek, amit az is jól mutat, hogy ezek kétharmadát a nyugat-európai piacon értékesítik - hangzott el az őszi méz fogyasztásösztönző kampány nyitó sajtótájékoztatóján.   A kampányindítón Dr. Nagy István agrárminiszter kifejtette: a méhészek idén közepes mennyiségű mézet állítottak elő az előző évekhez képest, ugyanakkor a megtermelt méz kiváló minőségű. Magyarország méznagyhatalomnak számít, hiszen Európában itt van a második legnagyobb méhsűrűség, belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik. A miniszter ugyanakkor hozzátette: „sajnálatos tény, hogy mézfogyasztásban nem szerepel az ország az élen, bár az utóbbi években az éves szinten egy főre jutó mézfogyasztást sikerült 30-40 dkg/főről 70-80 dkg/fő mennyiségre emelni, a legtöbb európai országban ennek kétszeresét fogyasztják az emberek.”   Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a Társaság örömmel áll azon kezdeményezések mellé, amelyek a szakmai partnerséget és a fogyasztók tudatos vásárlásra ösztönzését tűzik ki célul. Az ügyvezető a kampány elemeiről is szót ejtett: „Az őszi promócióban két hónapon keresztül rendezvényekkel, rádiókampánnyal és közösségi média megjelenésekkel hívjuk fel a figyelmet a méz sokféleségére és a mézfajták fogyasztásának egészségre gyakorolt, jótékony hatásaira. Először is országos és helyi rádiókampányra készülünk, amelyben külön spot készül a felnőtteknek és a gyermekeknek. Másrészt a kampány a már meglévő, OMME által szervezett, méz népszerűsítő rendezvényekre is épít, így nem csak elhúzzuk a mézesmadzagot, hanem lehetőséget teremtünk a kedvenc mézfajták kiválasztásárára is, hogy hosszút távon is kedvet csináljunk a mézfogyasztáshoz.”   Ennek során novemberben az iskolai „Mézes reggeli” alkalmával közel 500 intézményben mintegy 100 ezer gyermekhez szeretnénk eljutni. Decemberben az érdeklődők a zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztiválon, valamint a gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztiválon találkozhatnak a mézes promócióval.   Bross Péter, az OMME elnöke elmondta: az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult, amelyből a belföldi mézfogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente. A kampány egyik célja, hogy ez az arány növekedjen. A szakmai szervezet elnöke erre egy érzékletes példát is hozott: „elsőre talán meglepőnek tűnik, de ha az emberek 60-70%-a naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna.” Bross Péter szerint ez azért lenne nagyon fontos, mert jelenleg a mézek mintegy 80%-át exportálniuk kell.   A méhész szakma és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kapcsolatát helyezte beszéde fókuszába Győrffy Balázs. A NAK elnöke kiemelte: az Európai mézes reggeli elnevezésű akciót már évek óta támogatja a Kamara, amely olyan gyermekekhez is juttathat el mézet, akiknek egy része talán még soha nem fogyasztott ilyen élelmiszert.  Győrffy Balász hozzátette: „az Európai Unióban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország 10 százalékkal részesedik. Mivel a megtermelt méz mintegy 80 százalékát a határokon túl adják el, a világ mézkereskedelméből öt százalékkal részesedik az ország, amely méretéhez képest hatalmas arány.”   A sajtótájékoztató után a magyarországi Mézlovagrendek szervezésében mézszentelés, majd mézkóstoltatás kezdődött a Hősök terén.   Sokan nem is gondolnák, hogy a természetes antibiotikumnak tartott méz egy kilogrammjáért a méheknek nagyjából négymillió virágot kell meglátogatniuk, mialatt közel 170.000 km-t repülnek. Az élelmiszeripar 76 százaléka és a zöldség-gyümölcs termesztés 84 százaléka függ a méhek beporzásától, nélkülük bolygónk ökoszisztémája összeomlana. E tekintetben örvendetes tény, hogy Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelője.

A Tokaj-hegyaljai borvidéket ellenőrizte a Nébih

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A hatósági vizsgálat a történelmi borvidék 12 településének 25 borászati egységére – borászati és alkoholosital-előállító üzemekre, borkimérésekre, illetve más vendéglátó és kereskedelmi egységekre – terjedt ki. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették, készleteiket pedig a nyomon követhetőség biztosításához szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták.   Előzetesen bejelentett ellenőrzési akciót folytatott július végén és augusztus elején a Nébih – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Pálinka Nemzeti Tanács értesítését követően – a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A 12 településre kiterjedő vizsgálat során a hatósági szakemberek a borászatokkal együttműködve tárták fel az alkalmazott eljárások és az adminisztráció megfelelőségét a hatályos jogszabályoknak, illetve azok esetleges hiányosságait. Az ellenőrzés célja nemcsak a hibák feltárása volt, hanem a szakmai segítségnyújtás is. A Nébih borászati munkatársai az átfogó vizsgálat során elsősorban azt kontrollálták, hogy a Tokaji borkülönlegességek valóban megfelelnek-e a termékleírásoknak, azaz a leszüretelt aszúszemek mennyisége megfelel-e a belőlük készült minőségi kategóriákhoz szükséges mennyiségnek. Az ellenőrzés kiterjedt továbbá a készletek és az adminisztráció egyezőségére, a technológiai előírásokra, a higiéniára és a minőségbiztosítási rendszer kiemelt pontjaira. Az ellenőrök górcső alá vették a termékek kiszerelését, az alkalmazott jelöléseket, valamint a különböző engedélyeket is, hiszen csak ezek révén garantálható, hogy a palackok beltartalma valóban a csomagoláson feltüntetettel azonos, és a termék nyomon követhetősége a szőlőtőkétől a pohárig hiánytalan legyen. Az ellenőrzés rámutatott, hogy a vizsgált egységekben a technológiai és adminisztrációs fegyelem jellemzően magas, bár kisebb hiányosságok több esetben előfordultak. Ilyenkor a hatóság 8 napon belül intézkedési tervet kért az érintett vállalkozástól, amelyben az részletesen, a határidő megjelölésével kötelezettséget vállalt a feltárt hibák kijavítására. A Nébih szakemberei a 25 ellenőrzött egységből mindössze kettőnél tapasztaltak komolyabb jogszabálysértést. Mindkét esetben számottevő adminisztrációs hiányosságokat észleltek, amelyek hitelt érdemlő pótlásáig az üzemek további működését felfüggesztették. Az érintett egységek készleteit a nyomon követhetőséghez szükséges dokumentumok bemutatásáig zárolták. Az érintett üzemek listája elérhető a jogsértés listán.

Azta! A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb jelentését idézve szerdán az MTI-vel.      A közleményben azt írták, a szakemberek adatai szerint a magyar felnőtt lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, tehát három felnőttből kettő kisebb vagy nagyobb testsúlyproblémával küzd.      Az országos tápláltságiállapot-vizsgálat 2009-es és 2014-es adataiból az is kiderült, hogy nő az elhízás mértéke, egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, valamint az elhízás is egyre súlyosabb - tették hozzá.      Kitértek arra is: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2012-es adatai alapján a társadalombiztosítás az elhízott és túlsúlyos betegek ellátására 207 milliárd forintot fordított. Ez az összeg a teljes egészségügyi alap kiadásainak 11,6 százalékát és a bruttó hazai termék (GDP) 0,73 százalékát jelentette.      A MET a közleményben az elhízás és szövődményes betegségei megelőzéséért többi között változatos étkezést, kisebb adagokat, több mozgást és 7-8 óra alvást javasol.      Az elhízás több mint húszféle szövődményes betegséget okozhat, közülük a leggyakoribbak a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a II-es típusú diabétesz és egyes daganatos megbetegedések. Kezelésének legjobb módja az életmódváltás, súlyos esetben azonban csak gyógyszerrel, műtéttel lehet orvosolni - olvasható a közleményben. (MTI)

Fémdarabokat találtak egy csokoládés csemegében

Az Egyesült Királyság bejelentése szerint vállalati önellenőrzésnél fémdarabokat találtak az egyik, csokoládéba mártott nyers goji bogyó termékben, amelyből Magyarországra is érkezett, a gyártó visszahívta a terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.     A Nébih azt kéri, hogy The Raw Chocolate Company által gyártott The Raw Chocolate márkanévvel rendelkező Nyers csokoládés csemege - Goji Bogyó elnevezésű terméket ne fogyasszák el.     A közlemény szerint a Nyers csokoládés csemegét 28 grammos, illetve 125 grammos kiszerelésben lehetett megvásárolni az üzletben vagy webáruházon keresztül.     A Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült az esetről. (MTI)

Videó! Megvolt a nagy debreceni Surströming-teszt

Remek videóval rukkolt elő a legnagyobb közösségi oldalon két kiváló kollégánk. Hartyányi Péter, az Alföld Tv egykori operatőre, és Szénási Miklós író, újságíró, zenész egy svéd gasztronómiai különlegességet kóstolt meg a kamerák előtt. Nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy Debrecenben ilyet még senki nem csinált, s szívből gratulálunk a bátorságpróbához. Egy dolog biztos, mi nem kaptunk kedvet a svéd rothasztott halhoz, a videó viszont remekül sikerült. A surströmingről IDE kattintva olvashat bővebben. A videót pedig IDE KATTintva érhetik el.

Megfőzték a Kárpát-medence lekvárját

Szombaton tartották a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen a Kárpát medencei Lekvárfőző Fesztivált. A települések küldöttei az üstbe öntötték a lekvárfőzéshez az általuk hozott szilvát a Lekvárfőző fesztiválon Kétpón 2018. szeptember 15-én.  Tették azért, hogy közösen hozzanak össze valami különlegesen finomat. A fesztiválon elkészítették a Kárpát-medence lekvárját, amihez a határon túlról (Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) valamint az ország több településéről hozták a szilvát. A gyümölcsöket egy üstbe öntötték és közel nyolc órán át, folyamatosan kavargatva főzték lekvárrá. MTI Fotó, Mészáros János

Úgy eszik a magyarok a fagyasztott pizzát, mintha kötelező lenne

Magyarországon 2017 júliusa és 2018 júniusa között 18 millió, csaknem 6 ezer tonna fagyasztott pizza fogyott 8 milliárd forint értékben.     A Nielsen piackutató szerdai közleménye szerint az első félévvel zárult időszak fogyasztása az előző 12 hónaphoz képest értékében 17 százalék, mennyiségében 12 százalék bővülést hozott. A forgalom egyenletesen nő, szezonalitást nem mutat, de területi különbségek megfigyelhetők, hiszen a forgalom 42 százalékát a főváros és környéke adja - írták. A felmérés alapján a termékek 68 százalékát diszkontok és a szupermarketek értékesítik.     A Nielsen ügyfélkapcsolati vezetője szerint a fagyasztott pizzák népszerűsége a kényelmi termékek iránti keresletet jelzi. Hajnal Dóra hozzátette, hogy a sajátmárkás készítmények forgalma tavaly utolérte a gyártói márkákét, mindkettőből csaknem ugyanannyi fogyott a vizsgált időszakban - olvasható a közleményben. (MTI)

Felmérik, mit és hogyan eszik a magyar

Újra felmérik a felnőtt lakosság tápláltsági állapotát, a szeptember eleje és december közepe között zajló országos felmérésben több 149 településen több ezer felnőttet keresnek majd fel a kérdezőbiztosok.      Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet. A felmérés lehetőséget kínál arra is, hogy más, a népegészségügyi akciótervek előkészítéséhez szükséges információk is elérhetővé váljanak a szakemberek számára - tették hozzá.      Mint írták, a felmérés nélkülözhetetlen bizonyos népegészségügyi programok kidolgozásához, és reális képet ad majd a lakosság táplálkozási szokásairól, tápláltsági állapotáról.       Emlékeztettek, eddig 2009-ben és 2014-ben zajlott hasonló felmérés Magyarországon, az azonos módszertannal végzett vizsgálat eredményeivel való összevetés lehetővé teszi az időbeli változások kimutatását.       A mostani, 2018-as kutatás azonban egy, a korábbinál bővebb, a népegészségügyi intézkedések megalapozott előkészítését szolgáló modult is tartalmaz majd: egyrészt a gyógyszermellékhatásokkal kapcsolatos ismeretekre, az étrend-kiegészítők fogyasztására és a dohányzással kapcsolatos szokásokra is rákérdeznek majd - emelték ki.      Közölték, az embereket az OGYÉI által megbízott cég kérdezőbiztosai keresik fel, és a már említett témákban egy kérdőív kitöltésére kérik a lakosokat, ezzel párhuzamosan pedig átadnak egy úgynevezett táplálkozási naplót: arra kérik az érintetteket, hogy három napon keresztül rögzítsék, mit fogyasztottak. Ezt követően egy dietetikus jelentkezik a vizsgálatba bevont személynél, akinek segítségével átbeszélik a táplálkozási napló adatait, emellett pedig testsúly- és magasságmérést is végeznek.       A felmérést az OGYÉI az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból valósítja meg, az adatfelvétellel megbízott cég levélben már tájékoztatta, illetve folyamatosan tájékoztatja az érintetteket.      A részvétel nem kötelező, mindenki eldöntheti, hogy részt vesz-e a vizsgálatban.       Az OGYÉI levélben értesítette a felmérés céljáról a kijelölt települések jegyzőit, polgármestereit és a hatóságokat.      Kitértek arra is, hogy a begyűjtött adatokat a hatóság a hatályos adatvédelmi jogszabályok előírásainak szigorú betartásával, név és cím nélkül, az egyéni azonosítást kizáró módon kezeli, és csak tudományos kutatási célra használja fel, amelyet a későbbiekben - összesített adatok alapján - publikál majd. (MTI)

1,5 tonna rizses-kolbászos lecsót főznek Esztárban

Hetedik alkalommal rendezik meg Esztár községben ezt a különleges és családias hangulatú, nagyon kulturált gasztronómiai élmény-eseményt, ahol 8 fesztiválhelyszínen 40 fellépő, 70 kiállító, közel 100 főzőcsapat és több mint 200 szervező garantálja az elmaradhatatlan és komplex lecsóélményt.          A Lecsófesztivál látogatottsága évről-évre növekszik. A hatodik lecsófesztiválon több mint 18.000 látogató volt kíváncsi a programokra. Főleg családok és jól szituált 18 év feletti párok látogatták a fesztivált, és vitték jó hírét a rendezvénynek.         Immár hetedik alkalommal töltik a meg a giga lecsós-üstöt, melyben ebben az évben közel 1.5 tonna RIZSES-KOLBÁSZOS LECSÓT készítenek. A lecsót idén is ingyen adják, de egy becsületkasszát is felállítanak és az így keletkezett bevételt egy meghatározott jótékonysági célra a Debreceni Klinika Intenzív és Koraszülött Gyermekosztály részére ajánlják fel.

Halálos fertőzésveszély! Most füstölt kolbászt hívtak vissza

Listeria miatt a kormányhivatal kivont a forgalomból egy Tiszafüreden gyártott vastagkolbászt - számol be az Index.   A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy élelmiszerbiztonsági főosztályuk azonnal hatállyal kivonta a forgalomból a tiszafüredi Hegedűs Hús Bt. által gyártott, a Körösmarket Kft. által forgalmazott „Körösmenti ízek Szarvasi Házi Füstölt Vastagkolbász” csemege változatát. A Szoljon azt írja, hogy szintén elrendelték a már megvásárolt termékek azonnali visszahívását is.  A 07. 24-én lejáró kolbászban Listeria monocytogenest találtak. Arról, hogy ez a kolbász pontosan mennyire lehet veszélyes, nincs közelebbi információ, de általában kifejezetten veszélyes fertőzésről van szó.   

Lisztéria-hisztéria: 30 ezer tonna zöldség ment nem a levesbe

Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.            A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat.       Kiemelték, hogy a cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.       A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették.           A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek            visszahívását.      Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket. (MTI)

Hála a magasságosnak: minden rendben világos sör fronton

A nyár és a meccsnézés egyik sláger termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgált italok kiválasztásából most először az olvasók is kivehették a részüket. Végül nem ez lett a teszt egyetlen újdonsága: első alkalommal fordul ugyanis elő, hogy mindent rendben találtak a szakemberek, még jelölési hiba sem akadt. A tesztelt 20 világos dobozos sör tehát biztonsággal fogyasztható, persze – hasonlóan más alkoholos italokhoz – csak mértékkel.   2018 nyarán a foci világbajnokságé a főszerep. Sokak számára a meccsnézés kihagyhatatlan kelléke a sör, így adta magát, hogy – a söritalok és a búzasör után – a világos dobozos sörök legyenek a Nébih Szupermenta projektjének következő tesztalanyai. A termékek kiválasztása rendhagyó volt, most először ugyanis az olvasók határozták meg, melyik söröket vizsgálja a hatóság. A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak. Az igencsak hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, majd két csoportban, 20-20 termék közül szavazhattak kedvenceikre a Szupermenta tesztek olvasói. Végül, több mint ezer voks alapján, 14 hazai és 6 külföldi előállítású – egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott – sör jutott be a 20 tesztelendő termék közé. A söröket atomjaira bontották a Nébih laboratóriumában a szakemberek. Ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, de a szín megfelelőség és az ochratoxin-A vizsgálat sem maradhatott el. Sor került a jelölések ellenőrzésére is. Emellett izotóp vizsgálattal ellenőrizték a pótanyag nélküli söröknél, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő alapanyagon kívül. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során, ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga. A vizsgálatok közül kiemelhető az alkoholtartalom ellenőrzése. Itt csupán kisebb eltérések voltak, amelyek mind megfeleltek a tűréshatárnak. Szintén fontos elem volt az ochratoxin-A vizsgálat is, mint bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin) mérését jelenti. A gabonafélékben, gabonakészítményekben, pörkölt kávéban, sörben, borban, fűszerekben stb. előforduló méreganyag vizsgálata minden terméknél kimutatási határérték alatt volt. A rendhagyó tesztalany kiválasztás mellett talán most először fordul elő az is, hogy minden termék maradéktalanul megfelelt az előírásoknak. A Nébih szakemberei sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtak kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italnál. Természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, ahol szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat. A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heineken, második lett a Budweiser, míg harmadik helyen a Dreher és a Pécsi Sör zárt holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.

Indokolatlanul magas a jégkrémek cukortartalma

A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerdán az MTI-vel.     A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak. Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha - mint írták - jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni. Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom - írták.       A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a  Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező - írták.     A vizsgálat eredménye a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvasható.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vontak ki a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!   Egy vásárló által jelzett minőségi kifogás, továbbá élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt végzett helyszíni vizsgálatot és hatósági mintavételt a Nébih július 5-én a San Benedetto ásványvíz hazai forgalmazójánál. A panasz szerint az ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető, kellemetlen mellékszaga miatt fogyasztásra alkalmatlan. Az észrevételt a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották. A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a fenti azonosítókkal rendelkező termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon. A Nébih – a fent részletezett élelmiszerbiztonsági és minőségi problémákra való tekintettel – elrendelte a termék forgalomból való kivonását, továbbá arra kötelezte a forgalmazó VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat! A hatósági intézkedés kizárólag a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvizet érinti. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásároltak ebből a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el! A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével!

Parádéval indul a tiszacsegei halászléfesztivál

A Tisza fölött repülőgépes bemutatóval, a parton lovasparádéval és egész napos kulturális programokkal várják a látogatókat szombaton a tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár 11. alkalommal rendez meg a csegei halászcsárda - közölte Nagy Sándor csárdatulajdonos az MTI-vel.     Tájékoztatása szerint a találkozót évről-évre hagyományőrző jelleggel rendezik meg a speciális recept alapján készülő híres tiszacsegei halászlé népszerűsítése és a helyi turisztikai kínálat bővítése érdekében.     Az idén három tonna halból készítenek hagyományos és korhely halászlét a Tisza-parton, tavaly hatezer adag fogyott az ezen a napon féláron kínált eledelből, az idén is hasonló forgalomra számítanak - tette hozzá.     A Tisza-parton felállított színpadon művészeti csoportok, énekesek, táncosok lépnek fel folyamatosan, számos családi és gyermekprogramot rendeznek, este pedig Keresztes Ildikó Tisza-parti koncertjével ér véget az idei halászléfesztivál - sorolta Nagy Sándor.

Az Aldi 13 féle fagyasztott zöldséget vont ki üzleteiből

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott - közölte az élelmiszerlánc pénteken az MTI-vel.      A tájékoztatás szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát.      A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel.      A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat - áll az Aldi közleményében.      A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették.      A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.      A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították.      A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti. (MTI)

9 haláleset: most ne nagyon gerjedjünk rá a fagyasztott zöldségekre!

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett vállalkozás értesítette partnereit, a különböző márkájú termékek kivonását a forgalomból Európa szerte megkezdték.      Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.      A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa szerte elindították.      Az üzem jelenleg - szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.      A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.      A tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.      A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.      A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra. (MTI)

Puskás István átadta a stafétát: egy korszak lezárult

A debreceni Viktória Étterem a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 25 esztendő után tulajdonos- és vezetőváltás következett be. A hír azért közérdekű, mert debreceniek ezrei kötődnek valamilyen módon (esküvő, Loki-meccs, stb.) a most leköszönő személy(ek)hez.   "Kedves Barátaim! Tisztelt Vendégek! Egy korszak lezárul az életemben és a Viktória étterem történetében. Több mint negyedszázad után átadom a stafétabotot. Tudjátok, tudják számomra a vendégekkel törődés több volt munkánál, talán több is, mint hivatás. Mindannyiótoknak, mindnyájunknak köszönöm a sok közös élményt! Az új csapatnak sok sikert kívánok!" - írta Puskás István, a Viktória étterem - immár volt - tulajdonosa és vezetője.

Kampány indult: Nyár, dinnye szeletem

A hazai dinnye fogyasztását népszerűsítő kampány indult hétfőn "Nyár, dinnye, szeletem" elnevezéssel az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefogásával - közölte az AMC az MTI-vel.      A közlemény szerint a kampányban különböző helyszíneken, rendezvényeken, valamint gyermektáborokban ismertetik a Magyarországon kapható dinnyefajták jellegzetességeit, felhasználásuk sokféleségét, a dinnyefogyasztás előnyeit.      Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 13-án, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével kötött együttműködési megállapodást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.      A NAK elnöke rámutatott arra, hogy Magyarországon található Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete, amely az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár lesz.      Győrffy Balázs szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog. (MTI)

Figyelem! Veszélyes lehet a külföldi tojás

A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.      A tojásszövetség csütörtöki közleménye megjegyezte, hogy nemrég holland és német sajtóértesülések szerint rovarirtószer-maradványt, néhány napja pedig Lengyelországban nagy mennyiségű antibiotikumot találtak étkezési tojásokban. Utóbbi azért is veszélyes, mert a magyar piacra különösen sok tojás érkezik Lengyelországból - tették hozzá.      A külföldiekkel ellentétben a magyar gazdaságokban termelt tojások kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók - olvasható a közleményben. (MTI)

Valami nem stimmel bizonyos Jana-vizekkel

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket.   A Nébih ügyfélszolgálatára rövid idő alatt több közérdekű bejelentés is érkezett, amelyben a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban jeleztek érzékszervi problémát. A lakosság által elmondottakat a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották. A problémáról a hatóság haladéktalanul értesítette a magyarországi forgalmazót. A vállalkozás ezt követően saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket. A hatósági eljárás folyamatban van. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vásároltak a termékből, és a palackban fehér, lebegő szennyeződést tapasztalnak, illetve vegyszeres szagot éreznek, ne fogyasszák azt el! A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével!

Nagy siker volt a debreceni Gourmet Fesztivál: íme a nyertesek

Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, minőségi italok fogadták a hétvégén három napon keresztül a több mint kétezer érdeklődőt a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon! Idén a létavértesi torma került a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeztek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján. A helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál Debrecen városa támogatásával egyre fontosabb helyet foglal el nemcsak a hajdú-bihari megyeszékhely turisztikai kínálatában, hanem a vidéki gasztronómiai rendezvények között. Ezt az eredményt igazolja, hogy a három napos rendezvény a Stílusos Vidéki Éttermiség támogatását is elnyerte, illetve a rangos szakmai szövetség elnökségének több tagja személyesen is részt vett és felszólalt a programokon, többek között Ruprecht László elnök, Pauli Zoltán, Dudás Szabolcs. A most először meghirdetett közönségdíjat, Rácz Róbert szobrászművész alkotását pedig két fiatal séf nyerte. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma volt az ételek kötelező alapanyaga. Ennek a kihívásnak megfelelve ismét beigazolódott, hogy a tormának nemcsak Húsvétkor van helye az asztalokon. Az összesen 35 kiállító étterem vagy street-food hely rendkívül változatos módon használta fel legalább egy fogásában az alapanyagot, így a látogatók kóstolhattak Mangalica Banh mi-t (Anyukám mondta,Encs), Szénán füstölt wagyu szegyet létai tormás pestóval (Butiq, Debrecen), vagy Fürj pecsenyét, tormával kovászolt kerti zöldségekkel. Ez utóbbi annyira ízlett a közönségnek, hogy a hagyomány teremtő szándékkal útjára indított legjobb kiállító díját rögtön megnyerte a csak erre az alkalomra összeállt két fiatal séf. Tatai Róbert és Szendrei Bence a közelmúltban az egyik országos kereskedelmi televízió főzőműsorában lettek barátok, ahol a Bence harmadik, Robi pedig az első helyet szerezte meg. A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartottak. Fellépett többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök 2. évadának győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István, a Tuba Tanya emblematikus vendéglátósa, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a "100 % hazai" gasztroműsor-vezetője és Tatai Róbert a Séfek séfe győztese. A Debrecziner Gourmet Fesztivál a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a SVÉT oktatási célkitűzéseit támogatva idén is együttműködött a Debreceni Szakképzési Centrummal. Ebből az alkalomból indították útjára azt az ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel. A www.debreczinergourmet.hu  oldalon regisztrálók közül több értékes ajándékot is kisorsoltak, így a VisitDebrecen ajándékcsomagjait, a Fórum Debrecen vásárlási, illetve a Séf Akadémia ajándékutalványát, a Telekom okostelefonját, illetve a Wizz Air két személyes repülőjegyét nyerhették meg a szerencsések. Fotók: Szindbád, az utazó

2020-ra felére csökken az üdítőitalok cukortartalma

Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség csütörtökön közzétett önkéntes vállalása szerint.      Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva az MTI-vel közölte: a bejelentett cukorcsökkentési vállalások jól mutatják a hazai és nemzetközi vállalatok elkötelezettségét a magyar munkavállalók és a magyar piac iránt.       Az új, innovatív termékek kifejlesztése pedig a remények szerint további kutatás-fejlesztési munkahelyek létrehozását eredményezi majd a magyarországi gyártóegységekben - tette hozzá Szijjártó Péter.       A szövetség közleménye szerint az ágazat vállalkozásai a termékek receptjének átalakításával, új termékek bevezetésével csökkentik tovább az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalmát, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát.      Felidézték, hogy a tagvállalatok által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között a termékek átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal mérséklődött, ugyanebben az időszakban a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett.      Kiemelték, a csütörtökön bejelentett önkéntes vállalás eredményeként 2020 végéig - a 2017. évi bázishoz képest - a szövetség tagvállalatai további 10 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát.      A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a magyarországi ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalatai éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. (MTI)

Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, italok: jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál!

A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján. Debrecen turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amelyet a Stílusos Vidéki Éttermiség szakmai szövetség kiemelten támogat. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga. Kiktől kóstolhatunk? Itt lesz az Anyukám mondta (Encs), Almavirág (Derecske), Broil King grill (Nyíregyháza), Butiq Bisztró (Debrecen), Hanna kincse (Debrecen), Heit Torma (Létavértes) Hello BBQ & Coffee (Debrecen), Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza), Ikon (Debrecen), Keszegsütő (Debrecen), Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel), Kis Padlizsán (Debrecen), Kiss Virág (Vámospércs), Langalló (Debrecen, Tépe), Maszek, az utcabár! (Debrecen), Mákvirág (Debrecen) Meating (Nyíregyháza), Mirage Étterem (Hajdúszoboszló), Nárcisz Birtok Kézműves sajtjai (Hortobágy, Debrecen), PalKonyha (Palkonya, Villány), Paparazzi ice cream (Debrecen), Sárréti Chilifarm (Tetétlen), The Soft (Debrecen), Tatai Robi & Szendrei Bence (Dunaszerdahely, Debrecen), Wok to Box (Debrecen), Zip’s Sör és Csülök Bár (Miskolc, Tiszalök) Az italkínálatot a Bortársaság, a Caffé Mauro, a Derecskei Almafröccs, a DiVino, a Szentkirályi Ásványvíz, a Törley Pezsgőmanufaktúra, a Magyar Talléros Pálinka, Villa Pátzay, a Zip's Brewhouse biztosítja. A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg! Itt a kisebbekkel két óvodapedagógus foglalkozik, de a kisiskolásoknak kézműves foglalkozásokat tart Csőke Kitti, a MODEM művészetpedagógusa. A nagyobbak pedig a FIFA legújabb vb játékával játszhatnak X-box konzolon. A VB Teraszon pedig a labdarúgó világbajnokság meccseit tekinthetik meg a focirajongók. A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartanak. Fellép többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Kiss János a séfek doyenje, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István a szakma legendája, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a "100 % hazai" gasztroműsor-vezetője, Tatai Róbert a Séfek séfe győztese. Aki szeretne testközelből megismerkedni a legfinomabb borokkal, pezsgőkkel vagy sörökkel workshopokra is jelentkezhet. A legváltozatosabb témákban lesznek limitált létszámú kóstolók, például megízlelhetik Fiáth Attila mesterkurzusán, a Master of Wine jelölt személyes kedvenceit, de magyar és angol nyelvű előadáson is résztvehetünk nyári borok és sauvignon blanc tematikában. A sörök szerelmesei se csüggedjenek, megtudhatják, hogy kerül whiskey-s hordóban a sör, ha elmennek a zip's Angel’s Ser workshopjára. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve a Debrecziner Gourmet Fesztivál elindítja új ösztöndíjprogramját is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel. Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg. A szavazók között egy okostelefont is kisorsolnak. Pénteken és szombaton a Fórum Debrecen legújabb, "Napfényes Itália" divatbemutatóját is megnézhetik a résztvevők. A www.debreczinergourmet.hu  oldalon regisztrálók közül pedig több értékes ajándékcsomag mellett a Wizz Air két személyes repülőjegyét sorsolják ki, amely egy éven belül használható fel Debrecenből induló bármely járatra.