°C
TIME DATE
Ma Illés nap van.

Finom

Halálos fertőzésveszély! Most füstölt kolbászt hívtak vissza

Listeria miatt a kormányhivatal kivont a forgalomból egy Tiszafüreden gyártott vastagkolbászt - számol be az Index.   A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy élelmiszerbiztonsági főosztályuk azonnal hatállyal kivonta a forgalomból a tiszafüredi Hegedűs Hús Bt. által gyártott, a Körösmarket Kft. által forgalmazott „Körösmenti ízek Szarvasi Házi Füstölt Vastagkolbász” csemege változatát. A Szoljon azt írja, hogy szintén elrendelték a már megvásárolt termékek azonnali visszahívását is.  A 07. 24-én lejáró kolbászban Listeria monocytogenest találtak. Arról, hogy ez a kolbász pontosan mennyire lehet veszélyes, nincs közelebbi információ, de általában kifejezetten veszélyes fertőzésről van szó.   

Lisztéria-hisztéria: 30 ezer tonna zöldség ment nem a levesbe

Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.            A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat.       Kiemelték, hogy a cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.       A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették.           A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek            visszahívását.      Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket. (MTI)

Hála a magasságosnak: minden rendben világos sör fronton

A nyár és a meccsnézés egyik sláger termékét, a világos dobozos söröket tesztelte Szupermenta projektjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A vizsgált italok kiválasztásából most először az olvasók is kivehették a részüket. Végül nem ez lett a teszt egyetlen újdonsága: első alkalommal fordul ugyanis elő, hogy mindent rendben találtak a szakemberek, még jelölési hiba sem akadt. A tesztelt 20 világos dobozos sör tehát biztonsággal fogyasztható, persze – hasonlóan más alkoholos italokhoz – csak mértékkel.   2018 nyarán a foci világbajnokságé a főszerep. Sokak számára a meccsnézés kihagyhatatlan kelléke a sör, így adta magát, hogy – a söritalok és a búzasör után – a világos dobozos sörök legyenek a Nébih Szupermenta projektjének következő tesztalanyai. A termékek kiválasztása rendhagyó volt, most először ugyanis az olvasók határozták meg, melyik söröket vizsgálja a hatóság. A Nébih munkatársai 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, ahol több mint 120 különböző márkájú vagy típusú sört találtak. Az igencsak hosszú listát alkoholtartalom alapján szűkítették, majd két csoportban, 20-20 termék közül szavazhattak kedvenceikre a Szupermenta tesztek olvasói. Végül, több mint ezer voks alapján, 14 hazai és 6 külföldi előállítású – egyébként az áruházak kínálatában leggyakrabban látott – sör jutott be a 20 tesztelendő termék közé. A söröket atomjaira bontották a Nébih laboratóriumában a szakemberek. Ellenőrizték az italok sűrűségét, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, de a szín megfelelőség és az ochratoxin-A vizsgálat sem maradhatott el. Sor került a jelölések ellenőrzésére is. Emellett izotóp vizsgálattal ellenőrizték a pótanyag nélküli söröknél, hogy valóban nem tartalmaznak-e mást a négy fő alapanyagon kívül. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során, ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga. A vizsgálatok közül kiemelhető az alkoholtartalom ellenőrzése. Itt csupán kisebb eltérések voltak, amelyek mind megfeleltek a tűréshatárnak. Szintén fontos elem volt az ochratoxin-A vizsgálat is, mint bizonyos mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin) mérését jelenti. A gabonafélékben, gabonakészítményekben, pörkölt kávéban, sörben, borban, fűszerekben stb. előforduló méreganyag vizsgálata minden terméknél kimutatási határérték alatt volt. A rendhagyó tesztalany kiválasztás mellett talán most először fordul elő az is, hogy minden termék maradéktalanul megfelelt az előírásoknak. A Nébih szakemberei sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtak kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italnál. Természetesen ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat sem, ahol szakértő és laikus kóstolók szín, illat, íz, külső megjelenés, csípősség és keserűség alapján értékelték az italokat. A Nébih Szupermenta világos dobozos sör terméktesztjén a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heineken, második lett a Budweiser, míg harmadik helyen a Dreher és a Pécsi Sör zárt holtversenyben. A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett.

Indokolatlanul magas a jégkrémek cukortartalma

A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot - közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete szerdán az MTI-vel.     A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak. Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha - mint írták - jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni. Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom - írták.       A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a  Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező - írták.     A vizsgálat eredménye a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvasható.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vontak ki a forgalomból

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!   Egy vásárló által jelzett minőségi kifogás, továbbá élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt végzett helyszíni vizsgálatot és hatósági mintavételt a Nébih július 5-én a San Benedetto ásványvíz hazai forgalmazójánál. A panasz szerint az ásványvíz kénhidrogénre emlékeztető, kellemetlen mellékszaga miatt fogyasztásra alkalmatlan. Az észrevételt a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották. A hivatal szakemberei a helyszíni szemle során azt is megállapították, hogy a fenti azonosítókkal rendelkező termék kizárólag olasz nyelvű jelölőcímkével rendelkezik. A magyar nyelvű jelöléssel el nem látott élelmiszerek nem felelnek meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, és a vásárlók egyértelmű, közérthető tájékoztatásának hiányában nem hozhatók biztonsággal forgalomba Magyarországon. A Nébih – a fent részletezett élelmiszerbiztonsági és minőségi problémákra való tekintettel – elrendelte a termék forgalomból való kivonását, továbbá arra kötelezte a forgalmazó VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat! A hatósági intézkedés kizárólag a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvizet érinti. A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben vásároltak ebből a termékből, semmilyen körülmények közt ne fogyasszák el! A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével!

Parádéval indul a tiszacsegei halászléfesztivál

A Tisza fölött repülőgépes bemutatóval, a parton lovasparádéval és egész napos kulturális programokkal várják a látogatókat szombaton a tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár 11. alkalommal rendez meg a csegei halászcsárda - közölte Nagy Sándor csárdatulajdonos az MTI-vel.     Tájékoztatása szerint a találkozót évről-évre hagyományőrző jelleggel rendezik meg a speciális recept alapján készülő híres tiszacsegei halászlé népszerűsítése és a helyi turisztikai kínálat bővítése érdekében.     Az idén három tonna halból készítenek hagyományos és korhely halászlét a Tisza-parton, tavaly hatezer adag fogyott az ezen a napon féláron kínált eledelből, az idén is hasonló forgalomra számítanak - tette hozzá.     A Tisza-parton felállított színpadon művészeti csoportok, énekesek, táncosok lépnek fel folyamatosan, számos családi és gyermekprogramot rendeznek, este pedig Keresztes Ildikó Tisza-parti koncertjével ér véget az idei halászléfesztivál - sorolta Nagy Sándor.

Az Aldi 13 féle fagyasztott zöldséget vont ki üzleteiből

Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amelyet a gyártó Greenyard Kft. visszahívott - közölte az élelmiszerlánc pénteken az MTI-vel.      A tájékoztatás szerint a vásárlók a termékeket lejárati időtől függetlenül bármelyik Aldi üzletbe visszavihetik, az áruház a vásárlást igazoló blokk nélkül is visszatéríti az árát.      A visszahívott termékeket a Greenyard Hungary Kft. a bajai üzemében gyártotta, a termékek csomagolásán a forgalmazó, a Hungarofreeze Kft. szerepel.      A visszahívásról az áruház üzleteiben is tájékoztatják a vásárlókat - áll az Aldi közleményében.      A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették.      A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.      A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították.      A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket visszahívja üzleteiből, a vásárlóknak pedig a teljes vételárat visszatéríti. (MTI)

9 haláleset: most ne nagyon gerjedjünk rá a fagyasztott zöldségekre!

Fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt.      A hatóság honlapján csütörtökön megjelent tájékoztatás szerint az érintett vállalkozás értesítette partnereit, a különböző márkájú termékek kivonását a forgalomból Európa szerte megkezdték.      Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban - rögzítették. A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-ig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan.      Magyarországon ilyen esetekről nincs információ.      A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.      A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.      Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.      A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa szerte elindították.      Az üzem jelenleg - szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.      A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.      A tájékoztatás szerint a Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.      A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. A leginkább veszélyeztetettek az idősek, a terhes anyák, a csecsemők és a legyengült immunrendszerű felnőttek.      A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra. (MTI)

Puskás István átadta a stafétát: egy korszak lezárult

A debreceni Viktória Étterem a Facebook-oldalán jelentette be, hogy 25 esztendő után tulajdonos- és vezetőváltás következett be. A hír azért közérdekű, mert debreceniek ezrei kötődnek valamilyen módon (esküvő, Loki-meccs, stb.) a most leköszönő személy(ek)hez.   "Kedves Barátaim! Tisztelt Vendégek! Egy korszak lezárul az életemben és a Viktória étterem történetében. Több mint negyedszázad után átadom a stafétabotot. Tudjátok, tudják számomra a vendégekkel törődés több volt munkánál, talán több is, mint hivatás. Mindannyiótoknak, mindnyájunknak köszönöm a sok közös élményt! Az új csapatnak sok sikert kívánok!" - írta Puskás István, a Viktória étterem - immár volt - tulajdonosa és vezetője.

Kampány indult: Nyár, dinnye szeletem

A hazai dinnye fogyasztását népszerűsítő kampány indult hétfőn "Nyár, dinnye, szeletem" elnevezéssel az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összefogásával - közölte az AMC az MTI-vel.      A közlemény szerint a kampányban különböző helyszíneken, rendezvényeken, valamint gyermektáborokban ismertetik a Magyarországon kapható dinnyefajták jellegzetességeit, felhasználásuk sokféleségét, a dinnyefogyasztás előnyeit.      Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 13-án, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével kötött együttműködési megállapodást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy becslések szerint idén a görögdinnye várható termésmennyisége 192 ezer tonna lesz, mintegy 5 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ennek 40 százalékát exportálják a termelők, jelentős felvevőpiacnak számítanak a környező országok, valamint Németország és a Baltikum.      A NAK elnöke rámutatott arra, hogy Magyarországon található Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete, amely az elmúlt 15-20 évben csökkenő tendenciát mutatott, de az utóbbi 2-3 évben sikerült 5 ezer hektár körül stabilizálni. Így idén a görögdinnye termőterülete a tavalyival közel azonos, mintegy 4800 hektár lesz.      Győrffy Balázs szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog. (MTI)

Figyelem! Veszélyes lehet a külföldi tojás

A külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége az ellenőrzött termelésből származó magyar tojást ajánlja a fogyasztóknak.      A tojásszövetség csütörtöki közleménye megjegyezte, hogy nemrég holland és német sajtóértesülések szerint rovarirtószer-maradványt, néhány napja pedig Lengyelországban nagy mennyiségű antibiotikumot találtak étkezési tojásokban. Utóbbi azért is veszélyes, mert a magyar piacra különösen sok tojás érkezik Lengyelországból - tették hozzá.      A külföldiekkel ellentétben a magyar gazdaságokban termelt tojások kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók - olvasható a közleményben. (MTI)

Valami nem stimmel bizonyos Jana-vizekkel

Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél – a vásárlói jelzések szerint – vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették. A forgalmazó – a hatóság jelzése alapján – saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket.   A Nébih ügyfélszolgálatára rövid idő alatt több közérdekű bejelentés is érkezett, amelyben a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott 1,5 literes Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban jeleztek érzékszervi problémát. A lakosság által elmondottakat a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is alátámasztották. A problémáról a hatóság haladéktalanul értesítette a magyarországi forgalmazót. A vállalkozás ezt követően saját hatáskörben kivonta a forgalomból a 22.02.2019, a 23.02.2019 és 24.02.2019. minőség-megőrzési idejű tételeket. A hatósági eljárás folyamatban van. A Nébih felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vásároltak a termékből, és a palackban fehér, lebegő szennyeződést tapasztalnak, illetve vegyszeres szagot éreznek, ne fogyasszák azt el! A Nébih számára minden esetben fontos információt jelentenek a lakossági bejelentések. A hatóság kéri, hogy ha egy megvásárolt élelmiszerrel kapcsolatosan kifogást tapasztalnak, akkor – a szükséges adatok megadásával – a jövőben is értesítsék a hivatalt az ingyenesen hívható ZöldSzámon (06/80/244-263) vagy a Nébih Navigátor mobilalkalmazás segítségével!

Nagy siker volt a debreceni Gourmet Fesztivál: íme a nyertesek

Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, minőségi italok fogadták a hétvégén három napon keresztül a több mint kétezer érdeklődőt a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon! Idén a létavértesi torma került a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeztek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján. A helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál Debrecen városa támogatásával egyre fontosabb helyet foglal el nemcsak a hajdú-bihari megyeszékhely turisztikai kínálatában, hanem a vidéki gasztronómiai rendezvények között. Ezt az eredményt igazolja, hogy a három napos rendezvény a Stílusos Vidéki Éttermiség támogatását is elnyerte, illetve a rangos szakmai szövetség elnökségének több tagja személyesen is részt vett és felszólalt a programokon, többek között Ruprecht László elnök, Pauli Zoltán, Dudás Szabolcs. A most először meghirdetett közönségdíjat, Rácz Róbert szobrászművész alkotását pedig két fiatal séf nyerte. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma volt az ételek kötelező alapanyaga. Ennek a kihívásnak megfelelve ismét beigazolódott, hogy a tormának nemcsak Húsvétkor van helye az asztalokon. Az összesen 35 kiállító étterem vagy street-food hely rendkívül változatos módon használta fel legalább egy fogásában az alapanyagot, így a látogatók kóstolhattak Mangalica Banh mi-t (Anyukám mondta,Encs), Szénán füstölt wagyu szegyet létai tormás pestóval (Butiq, Debrecen), vagy Fürj pecsenyét, tormával kovászolt kerti zöldségekkel. Ez utóbbi annyira ízlett a közönségnek, hogy a hagyomány teremtő szándékkal útjára indított legjobb kiállító díját rögtön megnyerte a csak erre az alkalomra összeállt két fiatal séf. Tatai Róbert és Szendrei Bence a közelmúltban az egyik országos kereskedelmi televízió főzőműsorában lettek barátok, ahol a Bence harmadik, Robi pedig az első helyet szerezte meg. A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartottak. Fellépett többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök 2. évadának győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István, a Tuba Tanya emblematikus vendéglátósa, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a "100 % hazai" gasztroműsor-vezetője és Tatai Róbert a Séfek séfe győztese. A Debrecziner Gourmet Fesztivál a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a SVÉT oktatási célkitűzéseit támogatva idén is együttműködött a Debreceni Szakképzési Centrummal. Ebből az alkalomból indították útjára azt az ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel. A www.debreczinergourmet.hu  oldalon regisztrálók közül több értékes ajándékot is kisorsoltak, így a VisitDebrecen ajándékcsomagjait, a Fórum Debrecen vásárlási, illetve a Séf Akadémia ajándékutalványát, a Telekom okostelefonját, illetve a Wizz Air két személyes repülőjegyét nyerhették meg a szerencsések. Fotók: Szindbád, az utazó

2020-ra felére csökken az üdítőitalok cukortartalma

Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség csütörtökön közzétett önkéntes vállalása szerint.      Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hírre reagálva az MTI-vel közölte: a bejelentett cukorcsökkentési vállalások jól mutatják a hazai és nemzetközi vállalatok elkötelezettségét a magyar munkavállalók és a magyar piac iránt.       Az új, innovatív termékek kifejlesztése pedig a remények szerint további kutatás-fejlesztési munkahelyek létrehozását eredményezi majd a magyarországi gyártóegységekben - tette hozzá Szijjártó Péter.       A szövetség közleménye szerint az ágazat vállalkozásai a termékek receptjének átalakításával, új termékek bevezetésével csökkentik tovább az alkoholmentes italok cukor- és kalóriatartalmát, illetve bővítik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát.      Felidézték, hogy a tagvállalatok által az elmúlt években végrehajtott intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között a termékek átlagos cukor- és kalóriatartalma 40 százalékkal mérséklődött, ugyanebben az időszakban a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya az összes termelt mennyiségen belül 23 százalékról 55 százalékra emelkedett.      Kiemelték, a csütörtökön bejelentett önkéntes vállalás eredményeként 2020 végéig - a 2017. évi bázishoz képest - a szövetség tagvállalatai további 10 százalékkal csökkentik termékeik átlagos cukor- és kalóriatartalmát.      A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, a magyarországi alkoholmentes italgyártók szakmai érdekvédelmi szervezete, amely a magyarországi ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli. Tagvállalatai éves szinten mintegy 200 milliárd forint termelési értéket állítanak elő és közvetlenül 5000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. (MTI)

Sztárséfek, ínycsiklandozó ételek, italok: jön a Debrecziner Gourmet Fesztivál!

A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján. Debrecen turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amelyet a Stílusos Vidéki Éttermiség szakmai szövetség kiemelten támogat. Az első rendezvényen, 2016-ban a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga. Kiktől kóstolhatunk? Itt lesz az Anyukám mondta (Encs), Almavirág (Derecske), Broil King grill (Nyíregyháza), Butiq Bisztró (Debrecen), Hanna kincse (Debrecen), Heit Torma (Létavértes) Hello BBQ & Coffee (Debrecen), Hedonist Étterem és Talléros Rendezvényház (Nyíregyháza), Ikon (Debrecen), Keszegsütő (Debrecen), Kérész Kikötő és Étterem (Tiszabercel), Kis Padlizsán (Debrecen), Kiss Virág (Vámospércs), Langalló (Debrecen, Tépe), Maszek, az utcabár! (Debrecen), Mákvirág (Debrecen) Meating (Nyíregyháza), Mirage Étterem (Hajdúszoboszló), Nárcisz Birtok Kézműves sajtjai (Hortobágy, Debrecen), PalKonyha (Palkonya, Villány), Paparazzi ice cream (Debrecen), Sárréti Chilifarm (Tetétlen), The Soft (Debrecen), Tatai Robi & Szendrei Bence (Dunaszerdahely, Debrecen), Wok to Box (Debrecen), Zip’s Sör és Csülök Bár (Miskolc, Tiszalök) Az italkínálatot a Bortársaság, a Caffé Mauro, a Derecskei Almafröccs, a DiVino, a Szentkirályi Ásványvíz, a Törley Pezsgőmanufaktúra, a Magyar Talléros Pálinka, Villa Pátzay, a Zip's Brewhouse biztosítja. A Családok Éve jegyében a gyerekekre is külön gondoltak a szervezők, ezért számukra egy külön Zsebséf teraszt nyitnak meg! Itt a kisebbekkel két óvodapedagógus foglalkozik, de a kisiskolásoknak kézműves foglalkozásokat tart Csőke Kitti, a MODEM művészetpedagógusa. A nagyobbak pedig a FIFA legújabb vb játékával játszhatnak X-box konzolon. A VB Teraszon pedig a labdarúgó világbajnokság meccseit tekinthetik meg a focirajongók. A rendezvény mindhárom napján látványos főzőshow-kat és pódiumbeszélgetéseket tartanak. Fellép többek között Bernáth József a séf, Bogár Márk Sárréti Chilifarm, Fiáth Attila Master of Wine aspiráns, Kiss János a séfek doyenje, Komoróczki Anna nemzetközi borakadémikus, Lovász Domi a Konyhafőnök győztese, Lőrik Tamás a Törley Pezsgőmanufaktúra termékmenedzsere, Pataky Péter séf, Pauli Zoltán a SVÉT titkára, Rápolthy István a szakma legendája, Ruprecht László a SVÉT elnöke, Szendrei Bence séf, a "100 % hazai" gasztroműsor-vezetője, Tatai Róbert a Séfek séfe győztese. Aki szeretne testközelből megismerkedni a legfinomabb borokkal, pezsgőkkel vagy sörökkel workshopokra is jelentkezhet. A legváltozatosabb témákban lesznek limitált létszámú kóstolók, például megízlelhetik Fiáth Attila mesterkurzusán, a Master of Wine jelölt személyes kedvenceit, de magyar és angol nyelvű előadáson is résztvehetünk nyári borok és sauvignon blanc tematikában. A sörök szerelmesei se csüggedjenek, megtudhatják, hogy kerül whiskey-s hordóban a sör, ha elmennek a zip's Angel’s Ser workshopjára. A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve a Debrecziner Gourmet Fesztivál elindítja új ösztöndíjprogramját is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon comis-ként együtt főzhet a sztárséfekkel. Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják Rácz Róbert szobrászművész által készített Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg. A szavazók között egy okostelefont is kisorsolnak. Pénteken és szombaton a Fórum Debrecen legújabb, "Napfényes Itália" divatbemutatóját is megnézhetik a résztvevők. A www.debreczinergourmet.hu  oldalon regisztrálók közül pedig több értékes ajándékcsomag mellett a Wizz Air két személyes repülőjegyét sorsolják ki, amely egy éven belül használható fel Debrecenből induló bármely járatra.

Ismét a gasztronómia fellegvára a cívisváros

2018. június 15-e és 17-e között harmadik alkalommal kerül sor a Debrecziner Gourmet Fesztiválra a Nagyerdőn, a Békás-tó partján. Hogy mi minden várja a minőségi ételek kedvelőit ezen a három napon, arról a szervezők június 5-én egy sajtótájékoztató keretében számoltak be.   A fesztiválnak helyt adó Békás-tó partján a sajtó képviselőit Debrecen városa részéről Széles Diána alpolgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta: ahogy a cívisvárosban rendezendő egyéb fesztiválokkal, úgy a Debrecziner Gourmet Fesztivállal sem a tömeget, hanem a minőséget kívánják szolgálni. Ezért, ahogy az előző két évben is, egyetlen, de a rendezvény nívóját biztosító tematikára igyekeznek felfűzni ezt az immár háromnaposra bővült rendezvényt. Ahogyan az első évben a debreceni páros köré szervezték a fesztivált, a második évben pedig a hortobágyi állatokból készült ételekre koncentráltak, idén a létai torma kerül a középpontba – a helyi és kistérségi értékek bemutatása, s a helyi és kistérségi termelők helyzetbe hozása érdekében. Balogh Károly, a Debrecziner Gourmet Fesztivál szervezője elmondta: az első évben a fesztiválon a vendégek nyolcvan százaléka cívisvárosi volt, s szeretnék, hogy idén minél több Debrecenen kívüli bel- és külföldi látogatót is vonzzon az eseménysorozat. A fesztivál célja, hogy évről évre olyan „csapatokat” fedezzenek fel, akik a gasztronómia területén forradalmat csinálnak, azaz, akik eddig nem ismert újdonságokkal tudnak szolgálni az ízlelőbimbóink számára. Balogh Károly ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az eddigiekhez képest most, harmadik alkalommal milyen újításokra számíthatnak a minőségi gasztronómia szerelmesei a fesztiválon. Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a Debrecziner Gourmet-díjat, amelynek keretében a közönség szavazata alapján a fesztivál legjobb kiállító éttermét és a legjobb ételét díjazzák. A rendezvény zárónapján a legjobbak Rácz Róbert szobrászművész erre az alkalomra készített egyedi képzőművészeti alkotásában részesülnek. A szervező az újdonságok között az utánpótlás-nevelés fontosságát is hangsúlyozta: a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve épp ezért a tanulók a fesztivál ideje alatt a résztvevő éttermek standjainál leshetik el a szakma csínját-bínját. A cél ugyanis az, hogy a képzett szakembereket itthon tartsák. Ezért, szintén a Szakképzési Centrummal karöltve ösztöndíj-programot is indítanak, amelynek keretében 2018 szeptemberétől a következő fesztiválig, 2019 júniusáig havonta tízezer forintot kap az a szakácstanuló, akit a pályázók közül a szakmai grémium arra érdemesnek tart. A sajtótájékoztatón részt vett Heit Lóránd létavértesi tormatermelő is, aki elmondta: régi álma válik valóra azzal, hogy idén a fesztivál tematikája épp az általa is termesztett torma köré épül. Ugyanakkor hangsúlyozta: Létavértessel együtt összesen hat-hét olyan hajdú-bihari település van, amely nem csak Magyarország, de Európa teljes tormaellátását is biztosítja, s a fesztivál jó lehetőség arra, hogy ennek a terméknek az ismertnél jóval szélesebb körű felhasználási lehetőségét bemutathassák. Szendrei Bence séf, a 100% hazai című gasztroműsor vezetője pedig arról számolt be, hogy milyen tormával készített zöldség- és húsételekre számíthat az, aki kilátogat a Békás-tó partjára ezen három nap valamelyikén. S mivel részt vett a Séfek séfe című műsorban is, ahol a döntőbe jutott, volt alkalma összebarátkozni a műsor győztesével, a Szlovákiában élő Tatai Róberttel, aki most szintén itt lesz a fesztiválon, s végre együtt főzhetik meg azt, amiről eddig csak elméletben, telefonon beszélgettek. Az esemény idejére felállított gasztroszínpadon ugyanakkor rajtuk kívül Bernáth József, Dudás Szabolcs, Ruprecht László, Pataky Péter séffel, valamint Fiáth Attila borakadémikussal is lehet majd találkozni. A rendezvényen tizennyolc étterem képviselteti magát, de az italkínálat is a minőség jegyében várja a gasztronómia kedvelőit, amelyet például a Bortársaság, a Magyar Talléros Pálinka vagy a Derecskei Almafröccs fog biztosítani. Gyürky Katalin

A létai tormát állítja középpontba a Debrecziner Gourmet Fesztivál

A létavértesi torma kerül a középpontba a 3. Debrecziner Gourmet Fesztiválon, amelyet június 15. és 17. között rendeznek meg a Nagyerdőben, a Békás-tó partján - hangzott el a gasztronómiai eseményt beharangozó keddi debreceni sajtótájékoztatón.      Széles Diána, Debrecen turizmusért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: a város turisztikai kínálatában fontos helyet foglal el a helyi, minőségi gasztronómia bemutatását magára vállaló fesztivál, amely évről évre egyre több vendéget vonz Debrecenbe.      Hozzátette: az első rendezvényen a debreceni páros kolbászt állították a fesztivál középpontjába, tavaly a Hortobágyi Nemzeti Park autentikus ízeire koncentráltak, idén pedig egy különösen izgalmas fűszer és hungarikum, a létavértesi torma lesz az ételek kötelező alapanyaga.      Balogh Károly főszervező kiemelte, hogy az első fesztivál közönségének mintegy 80 százalékát még a debreceni lakosok adták, de tavaly már sok gasztroturista érkezett az ország más részeiről is, és céljuk, hogy a fesztivál híre külföldön is minél több emberhez eljusson.       Hagyományteremtő szándékkal útjára indítják a Debrecziner Gourmet-díjat, amelyet a közönség szavazata alapján a legjobb étel, illetve a legjobb kiállító étterem kaphat majd meg - tette hozzá.      A Debreceni Szakképzési Centrummal (DSZC) együttműködve idén is lehetővé teszik, hogy a tanulók a rendezvény alatt a résztvevő éttermeknél gyakornokoskodjanak, és a DSZC-vel közösen elindítanak egy ösztöndíjprogramot is, amelynek keretében egy szakértői zsűri által kiválasztott szakácstanuló egy tanéven keresztül havi 10 ezer forint ösztöndíjat kap, és a jövő évi fesztiválon együtt főzhet a sztárséfekkel - mondta a főszervező.      Heit Lóránd létavértesi tormatermelő szerint a minőségi, háztáji alapanyagok egyre fontosabb szerepet töltenek be a hazai gasztronómiában. Létavértes és néhány másik környező település, Álmosd, Bagamér, Kokad és Monostorpályi gazdái 1200 hektáron termesztik a tormát, és az európai piacokra kerülő mennyiség mintegy 90 százalékát állítják elő - fűzte hozzá.      A háromnapos gasztronómiai fesztiválon 18 étterem kínálatát kóstolhatják majd a Nagyerdőbe kilátogatók. (MTI)

Kampány indult a magyar sajtok népszerűsítésére

A Magyarországon gyártott kézműves sajtok népszerűsítésére indult kampány A magyar sajt jó címmel; a kezdeményezés pénteki budapesti sajtóbemutatóján a bor-sajt párosításokban rejlő lehetőségekre is felhívták a figyelmet.      Sándor Tamás, a Bükki Sajtmanufaktúra vezetője felidézte, hogy a magyar sajtkultúra a 19. század végéig vezethető vissza. Akkor még elsősorban juhtejből készültek a magyar sajtok, kezdetben svájci, olasz és holland sajtmesterek vezetésével. A 20. század elejére aztán több magyar sajttermelő szövetkezet is elindult Magyarországon, de előbb egy száj- és körömfájás járvány, majd a kollektivizálás állta útját a magyar sajtkultúra kibontakozásának - emlékeztetett.     Elmondása szerint a rendszerváltás után ismét egyre többen kezdtek sajtkészítéssel foglalkozni, 2018-ra pedig már Magyarország számos régiójában működnek sajtmanufaktúrák annak ellenére is, hogy egyre kevesebben tartanak tejelő állatokat az országban.      Sándor Tamás az MTI-nek elmondta, legalább húsz-harminc magyarországi sajtmanufaktúra termékeit tudja biztonsággal ajánlani, és ezek száma egyre bővül.      Papp Gergely, a Capella Kecskesajtok egyik tulajdonosa a kecskesajtok világáról szólva kiemelte, hogy a kecsketejnek számos pozitív élettani hatása ismert, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz és közelebb áll az anyatejhez, könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A jó emészthetőséget a kecskesajtban található apró zsírmolekulák is segítik, béta-kazein tartalmának köszönhetően pedig tejérzékenyek is bátrabban fogyaszthatják a kecsketejet és -sajtot - számolt be Papp Gergely.      Mészáros Gabriella nemzetközi borszakértő értékelése szerint a magyar sajtok között már akadnak olyanok, amelyek szigorú, nemzetközi mércével mérve is megállják a helyüket. Egy jó sajt kiválasztásakor egyaránt vizsgálni kell a külső megjelenést, a textúrát, a zamatgazdagságot és az ízek tartósságát - közölte.      Bort inni és sajtot enni természetesen lehet magában is, ha azonban valaki jó bor-sajt párosítást választ, még komplexebb élményt kap - hangsúlyozta Mészáros Gabriella. Egy friss kecskesajthoz kiválóan illik egy reduktív, illatos fehérbor, például egy sárgamuskotály. Egy faszénkérges, lágy sajthoz a szakértő komolyabb fehérborokat, például egy hordós olaszrizlinget ajánl, a vörösboros kéregben érlelődött sajtokhoz pedig természetesen vörösbort, például egy szekszárdi kékfrankost.      Az egyéves érlelésű keménysajt már komolyabb, tanninosabb kísérőt igényel - akár egy egri bikavér superiort -, a selymes textúrájú, élénk, pikáns és lendületes ízvilágú kékpenészes sajt komplexitásához és koncentrációjához pedig édes bor, például egy tokaji édes szamorodni illik a legjobban - mondta el Mészáros Gabriella. (MTI)  

Divatos teszt: cidereket vizsgált a Nébih

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a cider elnevezésű alkoholos italokat ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 9 alma alapú cider megfelelt a laboratóriumi vizsgálatokon, de 4 termék esetében minőségi vagy jelölési problémák miatt figyelmeztetni kellett a felelős vállalkozásokat. Az egyik ital forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Emiatt több százezres nagyságrendű élelmiszerlánc felügyeleti bírságra számíthat, hiszen terméke így nem nyomon követhető. A Szupermenta legújabb terméktesztjén ezúttal Magyarországon egy kevéssé ismert, de egyre divatosabb termékkört vizsgáltak meg a Nébih szakemberei. Összesen 9 féle cidert ellenőriztek, köztük 7 üveges és 2 dobozos kiszerelésű terméket, melyek között 8 szűrt és 1 szűretlen volt. A cider magyar fordításban almabort jelent, de a teszt során kiderült, hogy ez nem minden termék esetében jelent valódi almabort. Habár mind a 9 ital címkéjének főlátómezejében olvasható a cider megnevezés, a termékek közül csupán hármat neveztek almabornak a forgalmazóik, a többi hatnál „almalé alapú, sűrítményből vagy koncentrátumból készített szénsavas, erjesztett alkoholos ital” szerepelt a jelölésen. Ez azért fontos, mert míg a magyar nyelven  almabor elnevezésű italoknak meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó előírásainak is, addig a cider fantázianévvel forgalomba hozott italoknak csupán a saját gyártmánylapjukban leírtakkal és az általános, élelmiszerekre vonatkozó jogszabályokkal kell összhangban lenniük. Nem túlzás azt állítani, hogy a Nébih laboratóriumaiban atomjaira bontották a cidereket, hiszen atomi szintű stabilizotóp vizsgálatokat is végeztek a szakemberek, hogy az egyes  termékek gyümölcseredetét meghatározzák Ezen felül természetesen megmérték például alkohol-, cukor-, kalória-, hamu-, és savtartalmukat, de  elkészítették a termékek savprofilját is. A hivatalos érzékszervi vizsgálat sem maradt el. Megnyugtató, hogy a vizsgált termékek mindegyike megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, súlyos analitikai probléma nem merült fel. Minőségi probléma két almabornak nevezett termékkel adódott. Ezeknek az italoknak, mivel almabor megnevezéssel kerültek forgalomba, szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mint „alkoholos ital” leíró nevű társaiknak. Mindkét minőségileg kifogásolható termék erjesztett almaléből készült az élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelően, azonban az egyiknél a mért cukortartalom (19,5g/l) alapján „félszáraz” helyett „félédes” kategóriába kellett volna sorolni az italt. A másik terméknél a cukormentes extrakt- és az összes sav-tartalom nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt határértékeknek, így nem tartozik az almabor termékkategóriába. A jelölési hibák között jellemző probléma volt, hogy az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat (kálium-diszulfit; nátrium-diszulfit, nátrium-metabiszulfit) az összetevők felsorolásánál nem emelték ki egyértelműen. Az egyik termék címkéje hiányos volt, mivel nem tartalmazta – a nemzeti jogszabályok hiánya miatt kötelező – leíró nevet. Azaz az „alma cider” mellett, fel kellet volna tüntetni például az „alma alapú szénsavas alkoholos ital” leíró nevet is. A hibák miatt a termékek felelős vállalkozóit a Nébih figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte azok javítására. Az egyik termék forgalmazója többszöri felszólításra sem küldte meg a hivatalnak a nyomon követési dokumentációkat és a gyártmánylapot. Habár a terméknél a laboratóriumi vizsgálatok eredményei nem jeleztek problémát, az azonosítására szolgáló dokumentumok hiánya miatt a Nébih megtiltotta annak forgalomba hozatalát, mivel az nem nyomon követhető. A felelős vállalkozó több százezres nagyságrendű bírságra számíthat. A ciderek kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók egyaránt bírálták az alkoholos italokat tisztaság, szín, illat, íz és harmónia szempontok szerint. A Szupermenta rangsorában első helyen a Somersby terméke végzett. Második lett a Carling, míg harmadikként a Strongbow alkoholos ital zárt.

Borünnep lesz Debrecenben

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata fő támogatóként segíti az I. Belvárosi Borünnep by DiVino címmel 2018. május 31. és június 2. között a debreceni Déri téren hagyományteremtő céllal, nyárindítóként megrendezendő eseményt. A több mint 35 pincészet közel 150 termékét, valamint jazz- és swingzenekarokat – köztük debrecenieket – is felvonultató rendezvény kapcsán május 22-én tartott sajtótájékoztatót Sipos Bence üzletvezető. Az eseményen jelen lévő Széles Diána alpolgármester többek közt elmondta: a város turisztikai koncepciójának nagyon fontos része az, hogy minőségi rendezvények legyenek Debrecenben. Fontos cél az is, hogy az események ne csupán a főtérre koncentrálódjanak, hanem a belváros kisebb terei is – így az Ady park vagy a Déri tér – rendszeresen élettel teljenek meg – s ne csak hétvégéken, hanem hétköznapokon is. Így például az Ady park rendszeresen kedden, szerdán és szombaton este népesülhet be, s a Déri téri borünnep is már csütörtökön nyit. Elérendő cél, hogy ne csak a turisztikai főszezonra koncentrálódjanak ezek az események, hanem az év minden hónapjában legyenek olyan nívós programok, melyek mind a debreceniek, mind az ide látogató turisták, mind az itt élő külföldiek számára olyan élményeket nyújtanak, melyek erősítik Debrecenhez való kötődésüket, s azt jelentik számukra, hogy Debrecenben jó élni! Az első két napján 17.00, majd a harmadik napon 14.00 órakor kezdődő – 19.00 és 20.30 órától zenekarok fellépésével szolgáló, street food étkezdéket felvonultató –, belépőjeggyel látogatható I. Belvárosi Borünnep by DiVino elnevezésű programról több információ a www.debreceniborunnep.hu internetes honlapról tudható meg.

Sült almás, linzeres, Annabáli csemege: ez az év balatoni fagyija

A sült almás, linzeres, Annabáli csemege fantázianevű fagylalt, a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó terméke lett 2018 balatoni fagylaltja - hangzott el a verseny szerdai eredményhirdetésén Siófokon.      A zsűri kezdeményezte Balatonfüred polgármesterénél, hogy legyen ez az idei füredi Anna-bál desszertje.      A nyertes fagylalt készítője, Márton Sándor a vándorkupát a balatoni verseny tavalyi győztesétől, Somogyi Renátától, a gyenesdiási Bringatanya tulajdonosától vehette át, aki idén a balatoni zsűri tagja volt és aki egy napja nyerte meg az országos fagyiversenyt.      Márton Sándor az MTI-nek elmondta, hogy az Annabáli csemege elnevezésű fagylalt tejalapú, linzeres ízesítésű, sült alma rétegezéssel, roppanós linzermorzsával, a tetején aranycsokoládé díszítéssel. A fagyi egyedi ízét a helyi termelőktől vásárolt alma adja, amelyet a felkockázás után meg kell főzni és fahéjas cukorsziruppal ízesíteni.      Az eredményhirdetésen Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke elmondta, hogy a Nyitott Balaton programsorozat részeként ötödször megrendezett versenyen 14 fagylaltot bírált el a zsűri. "A mezőny megmutatta, hogy számos minőségi fagyizó található a Balaton környékén" - fogalmazott, megemlítve, hogy ezt bizonyítja az országos verseny is, ahol idén taroltak a balatoni fagyik, a megmérettetés mindkét kategóriájában megszerezve az első helyet.       Az MTI-nek kifejtette, hogy a tapasztalatok szerint sok kilométert készek megtenni az emberek egy-egy jó fagyiért akár hajóval, kerékpárral is és igen jó reklámértéke van, ha versenygyőztes lesz egy-egy fagylalt.       A balatoni versenyen két különdíjat osztottak ki. Az egyiket a balatonmáriafürdői, korábban kétszer is győztes Florida Fagyizó Kékszalag Aranytorta nevű, karamellizált zabkeksz-ropogóssal és sós karamellás gabonagolyóval készült fagylaltja kapta. A másikat a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Diófagyi házi szilvalekvárral, csillagánizzsal elnevezésű fagylaltja nyerte. További hat fagylaltozó, cukrászda emléklapban részesült.       Az eseményen Fekete Tamás felhívta a figyelmet a tavaszi Nyitott Balaton hétvégi, május 18. és 21. közötti legnagyobb eseményeire: a siófoki Pünkösdi Szezonnyitóra, a balatonfenyvesi Bodza Napokra, a balatonfüredi Hal- és Borünnepre, a kéthelyi Kristinus Borbirtok Budapest Bár Koncertjére, a zalakarosi Pünkösdi vigasságokra, a tihanyi Pünkösdi Pálinka Piknikre, a balatongyöröki Pünkösdi Szezonnyitó Napokra, a badacsonyi Pünkösdi Eljegyzésre, a BorBarangolás 2018 programra és a gyenesdiási Bala Toni szülinapi partira. (MTI)

Ez komoly? Szándékosan mérgezhették az UHT tejeket

Zsarolás gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a szennyezett tejtermékek ügyében, az ügy felderítéséért nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn az MTI kérdésére.      A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség nem ad bővebb tájékoztatást az eljárásról - olvasható a közleményben.      Az MTI azért fordult a rendőrséghez, mert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton közölte, hogy vizsgálatot indított szennyezett tejtermékek miatt, mert egyes üzletláncok bizonyos UHT termékeit szándékosan szennyezhette valaki; egyben a hivatal arra kérte a fogyasztókat, hogy vásárláskor minden esetben ellenőrizzék a termékek csomagolásának sértetlenségét. A hivatal jelezte, hogy folyamatosan kapcsolatot tart az érintett üzletláncokkal és a nyomozóhatósággal. (MTI)

Fotógaléria: zajlanak a Pulykanapok eseményei

2018. május 4. és 6. között ismét Pulykanapok vannak Debrecen szívében, a megszokott, remek programokkal. Nézzék meg a fotógalériát! Debrecen belvárosában elsőként 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a három napos esemény színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. Ezen a hétvégén a gasztronómia számtalan arcát mutatja be, szombaton és vasárnap a profik mellett fakanalat ragadhatnak az amatőr főzőmesterek is. Minden évben csapatok tucatjai árasztják el ínycsiklandozó illatokkal Debrecen főterét. Mindkét napon értékes nyereményekért főzhetnek a legjobbak. A szakmai zsűri mellett a közönség sem marad le a kóstolásról, kóstolójegyekkel mindenki megkóstolhatja a versenyzők által készített finomságokat. A Pulykanapok különleges rekordot is tudhat magának, évről-évre nagyszabású ebédet rendeznek a város főterén, az étvággyal pedig soha nincs gond, jó ebédhez szól közben a nóta.  

Idén rengeteg szamóca lesz

A téli és tavaszi fagyok az idén nem okoztak érdemi kárt a magyar szamóca ültetvényekben, ezért a termelők a kedvező hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be - közölte a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke az MTI érdeklődésére.       Apáti Ferenc ismertette, hogy a magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 4-8 millió forint, míg a hajtatott termesztés ennél többe kerül. A magyar szamóca szüretelése a viszonylag kis területű fűtött fóliákban vagy üvegházakban április 10. és 20. között, a fűtetlen helyeken április 20. és 30. között kezdődik, ugyanakkor nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításával jelenik meg a piacon.     A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-3500 forint körül mozgott, míg az importgyümölcs ennél jóval, csaknem 50 százalékkal olcsóbban volt kapható. A vásárlók a magyar szamóca árának jelentős csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak - tette hozzá.     Az elnök szerint magas a gyümölcs termelési kockázata, mivel termesztése sok munkával és nagy tőkebefektetéssel jár. Emellett jövedelmezősége is alapvetően az elért hozamoktól függ, mivel az értékesítési ár érdemben nem befolyásolható. A jövedelmezőség eléréséhez hektáronként 20-30 tonna hozam szükséges, amely magas fokú technológiai precizitást és szaktudást igényel. Szaktudással azonban egyre kevesebben rendelkeznek és a munkaerőhiány is jellemző a szektorra.     Magyarországon a termelés jelentős része a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint Szatymaz-Zsombó térségében folyik, az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki a kereskedelemben nagy mennyiségben jelenlévő spanyol, olasz és görög szamóca - tette hozzá. (MTI)

Nem fenékig tejfel: itt a Nagy Magyar Tejfölteszt

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket ellenőrizte élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszerellenőrzési bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei. A Szupermenta terméktesztek sorában a magyar háztartások nagy kedvence, a tejföl következett. A Nébih szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt. A Nébih laboratóriumában elvégezték a legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát. Megmérték továbbá a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát és savfokát is. Hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek a szakemberek. Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából. Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül ami, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben. Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására. A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat. A Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, melynek összege kb. 700.000 Ft lesz. A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. Végeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt.

Finom: ismét jönnek a Debreceni Pulykanapok

2018. május 4. és 6. között ismét Pulykanapok lesznek Debrecen szívében, a megszokott, remek programokkal. Debrecen belvárosában elsőként 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a három napos esemény színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. Ezen a hétvégén a gasztronómia számtalan arcát mutatja be, szombaton és vasárnap a profik mellett fakanalat ragadhatnak az amatőr főzőmesterek is. Minden évben csapatok tucatjai árasztják el ínycsiklandozó illatokkal Debrecen főterét. Mindkét napon értékes nyereményekért főzhetnek a legjobbak. A szakmai zsűri mellett a közönség sem marad le a kóstolásról, kóstolójegyekkel mindenki megkóstolhatja a versenyzők által készített finomságokat. A Pulykanapok különleges rekordot is tudhat magának, évről-évre nagyszabású ebédet rendeznek a város főterén, az étvággyal pedig soha nincs gond, jó ebédhez szól közben a nóta.

Ez új: nagyobb pazarlást eredményez a jobb étrend

Nagyobb mértékű élelmiszerpazarlást eredményez a jobb minőségű étrend - mutatták ki amerikai kutatók tanulmányukban, amely szerint az amerikaiak fejenként naponta 422 gramm élelmet dobnak ki.      A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek amerikai adatbázisok alapján úgy becsülték, hogy 2007 és 2014 között az amerikai fogyasztók naponta 150 ezer tonna élelmiszert pazaroltak el. Kiszámolták, hogy az így kidobott élelmiszer előállításához 12 millió négyzetkilométer termőterületre és 16 ezer milliárd liter öntözővízre volt szükség.      A Vermonti és a New Hampshire-i Egyetem, valamint az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat szakemberei az étrend minőségének, a kidobott élelmiszernek és azok környezeti hatásainak kapcsolatait kutatva 22 élelmiszercsoportot vizsgálva kimutatták, hogy a zöldségek, gyümölcsök, valamint az ilyen alapú ételek 39 százaléka, a tejtermékek 17 százaléka, a húsételek 14 százaléka kerül szemétbe.      "Jobb minőségű étrend több zöldséget és gyümölcsöt jelent, amelyekből többet dobnak szemétbe, mint más ételekből. Fontos az egészséges étkezés, sok előnnyel jár, de az ilyen ételek fogyasztásával tudatosabban kell gondolnunk az élelmiszerpazarlásra" - idézte Meredith Nilest, az Vermonti Egyetem munkatársát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.      A tanulmány készítői szerint az egészségesebb étrendhez kevesebb termőterület használata szükséges, de jóval több öntözővíz és növényvédőszer kell a zöldségek, gyümölcsök termesztéséhez, így a pazarlás miatt lényegesen több megy ezekből veszendőbe.      A kutatók létfontosságúnak nevezték a fogyasztók felvilágosítását a friss gyümölcsök és zöldségek termesztéséről és tárolásáról, az élelmiszerek sérüléseiről és romlásáról, továbbá fontosnak tartják a termékek forgalomba hozhatósága időpontjának, állagleírásának felülvizsgálatát, valamint az oktatást az élelemvásárlás megtervezésről és az élelmiszerek elkészítéséről. (MTI)

Ínycsiklandó fotógaléria: Mangalica Fesztivál van Debrecenben

Április 13. és 15. között rendezik meg a IX. Debreceni Mangalica Fesztivált, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt. A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. 2018-ban kilencedik alkalommal rendeznek Debrecenben Fesztivált, a város szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kilátogató vendégek főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő zenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek. A helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. 2018-ban is lesz élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal. 2018-tól köszönhetően a MOE sikeres génmegőrzési és szelekciós állattenyésztési munkájának újra élő példányokban is megtekinthetőek a fesztiválokon a 20 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. A rendezvényen Pénzes László készített remek fotókat.

Mangalica fesztivál lesz Debrecen főterén a hétvégén

2018. április 13. és 15. között rendezik meg a IX. Debreceni Mangalica Fesztivált, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt. A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. 2018-ban kilencedik alkalommal rendezünk Debrecenben Fesztivált, a város szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kilátogató vendégek főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő zenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek. A helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. 2018-ban is lesz élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal. 2018-tól köszönhetően a MOE sikeres génmegőrzési és szelekciós állattenyésztési munkájának újra élő példányokban is megtekinthetőek a fesztiválokon a 20 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

Nem akármilyen borok mérettettek meg a Hortobágyon

Balatoni Olaszrizling és Egri Cabernet Franc lettek a XII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai! A Hortobágyon tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. Kovács Pál versenytitkár köszöntőjében elmondta, hogy a bio borverseny presztízse évről évre folyamatosan erősödik, miután a bio borágazat fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő termékben. Idén hat magyar és egy felvidéki borvidék 12 pincészete 32 borral képviseltette magát az április 10-én a hortobágyi Ökotúra Vendégházban megrendezett versenyen. A zsűri elnöke, Kaló Imre szomolyai borász értékelésében kiemelte, hogy a versenyre beküldött bio borok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek. 1. Fehér borok: 25 bort értékeltek, többségében száraz kategóriában, két félszáraz és két édes bor kivételével. Ezek közül csúcsbor minősítés kapott: • Bio Háromszög Olaszrizling 2016, Dobosi Pincészet 92 pont A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, de sokkal inkább a fajta és termőtalaj uralja. szép savgerincen nyugvó telt ízű, enyhe mandulás jeggyel. simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál. 2. Vörös borok: Itt öt mintát értékelhetett a zsűri, amely közül két bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot. Csúcsbor címet kapott: • Bio Cabernet Franc 2013, Gajdos Pincészet, Egri borvidék A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, fűszeres meggyes, fekete ribizlis illattvilág, élő savak, nagy test és alkohol, a szájban telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel. Külön érdekesség, hogy a Gajdos Pincészet korábbi, 2009-es évjáratú Cabernet Franc-ja 2013-ban a Mundus Vini versenyen elnyerte a nagy aranyérmet. Erre korábban még nem volt precedens, hogy egy magyar biobor ilyen magas elismerést kapott volna. Ezen a megmérettetésen több ezer bort neveztek be, de 2013-ban mindössze hét nyerhette el a nagy aranyérmet. A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2019. február 13-16. között a németországi Nürnbergben megrendezendő MUNDUS VINI 2019 Biofach nemzetközi versenyén. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére. A nyolctagú zsűriben többek között közreműködött: Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke, Hárs Tibor, borász (Szajk, Pécsi borvidék) Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezető ellenőre Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó szerkesztője.