°C
TIME DATE
Ma Katalin nap van.

Finom

Nagyon finom hétvége vár Debrecenre

2017-ben Debrecen Város és Eger Városa közös szervezésében ismét a Márton Napi népi hagyományoké a Kossuth tér. November 10. és 12. között Debrecen központjában, látványkonyhákban készülnek majd a hagyományőrző ízletes libaételek és egri borászatok kínálják finom nedűiket. A rendezvény kulturális műsoraiban Eger és Debrecen város művészeti életével ismerkedhet meg a közönség. A vendégek megkóstolhatják sült libacombot, ludaskását, libatoros káposztát, libahúsos töltött káposztát, a hagymás libamáj csíkokat, libazúza pörköltet libakolbászt, de az édesszájúak is találnak kedvükre valót a kínálatban; házi rétesek, házi csőröge és lúdláb szelet várja a vendégeket. Jön tehát a finom ételek,szép borok hétvégéje, 10 féle lbahúsból készült étellel, három napon át tartó kulturális programmal.

Idén is jótékonykodott az ALDI a Kolbászfesztiválon

A Csabai Kolbászfesztivál idén sem csak a felejthetetlen gasztrokalandokról szólt az ALDI Lacikonyhánál. A tavalyi kezdeményezést folytatva a diszkontlánc vendégül látta a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat gondozásában élő gyermekeket, akik részt vettek az esti koncerteken és megkóstolták az ALDI Lacikonyha finomságait. És hogy az örömből ne csak egy napra jusson, az üzletlánc az ALDI Lacikonyha bevételéből 500 ezer forintot adományozott a térségben kiemelten fontos missziót teljesítő gyermekvédelmi központnak. Mert segíteni jó!  

Csabai Kolbászfesztivál az ALDI-val

Szokás szerint remeknek ígérkezik a Csabai Kolbászfesztivál, idén is az Aldival.  

Malajziai világdöntőbe jutottak a magyar szakácsok és cukrászok

A 2017. október 6. és 8. között Prágában rendezték meg a WACS Global Chef Challege versenyt, amelyen Adamek Balázs és commis-ja, Murányi Mercédesz első helyezést ért el, a WACS Global Pastry Chef Challenge-en Maczák Anna és Marosi Mónika ugyancsak a dobogó tetején állt. Ezzel a felnőtt szakács és cukrász csapat is tovább jutott a 2018-as világdöntőbe, Malajziába. A WACS Young Chef Challenge (junior szakács) versenyen Hack Barnabás és commis-ja, Lendvai Ivett bronzérmet szerzett a közép-európai régióban, Európában pedig összesítve a 6. helyet foglalják el. A rangos versengésen elért magyar sikerek aktív részese volt a helyszínen is a debreceni szakember, Barabás Zoltán.   A versenyre való felkészülést és részvételt a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta. A versenyzőket háttérből egy magyar stand segítette, ahol több tízezer látogató ismerkedett a magyar termékekkel, kiváló szatmári pálinkákkal, mátrai borokkal és Hungarikumokkal. A 105 tagországot és közel 10 millió séfet, gasztronómiai szakembert átölelő World Association of Chefs Societes (WACS) 2007-ben azzal a céllal hívta életre a Global Chefs Challenge versenyt, hogy lehetőséget teremtsen egy közös, élő, melegkonyhás versenyre, ahol a világ minden tájáról érkező séfek mérhetik össze tudásukat. A cukrászoknak kötelezően egy 1000 és 1200 g közötti csokoládé tortát és 6 főre egy olyan tányérdesszertet kellett elkészíteniük, amelynek minimum két komponenst kell tartalmaznia. A két komponens közül az egyiknek sültnek kellett lennie, valamint tartalmaznia kellett gyümölcsöt, szószt és dekorációt. A szakácsok esetében a versenymunka, azaz a menü összeállításakor a Világszövetség központilag határozza meg a fogásonkénti fő alapanyagokat, melyeket kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel- főétel- desszert), 6 fő részére. Idén a kötelező alapanyagok közül a következők álltak rendelkezésre: tengeri sügér, fésűkagyló, libamáj és borjú karaj. A tét ismét nagy volt, hiszen csak 3-3-3 fő szerezhet jogot a továbbjutásra Prágából (1 észak-, 1 közép- és 1 dél-európai a három kategóriában) a 2018-as malajziai világdöntőre, melynek helyszíne a 105 országot és 10 millió séfet felölelő WorldChefs (WACS) világkongresszusa lesz.

Különdíjas lett a debreceni páros a hortobágyi gasztronómiai versenyen

Harmadik alkalommal rendezték meg a Magyar Szürke-Barátok Találkozója nevű hagyományörző és gasztronómiai bemutatót és versenyt a Hortobágyon. A Bede Róbert sztárséf vezette zsűrit elvarázsolta a debreceni páros.     A régi magyar háziállatok és a hozzá kapcsolódó gasztronómiai és kulturális hagyományőrzés fontos feladata Hortobágynak és a környező településeknek. A találkozón Széles Diána, Debrecen turisztikai fejlesztésekért felelős alpolgármestere azt mondta: idén augusztusban a kormány arról döntött, hogy Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt turisztikai térség legyen. Ebben a fejlesztési tervben Hortobágy 3 milliárd forint forráshoz jut, amelyből turisztikai attrakcióikat tudják korszerűsíteni. A munkában partnerként számíthat a térség központjára, Debrecenre.   A találkozón nemcsak a hortobágyi értékeket mutatták be az érdeklődőknek, de gasztronómiai versenyt is rendeztek. Bede Róbertet, a TV Paprika ismert séfjét és zsűritársait lenyűgözte az úgynevezett puszta szték, amelynek éke a hagyományos recept alapján készült debreceni páros volt. Az összeállítást különdíjjal jutalmazta a zsűri, míg ezüst bogrács díjat kapott a másik debreceni étek, a töltött káposzta.  

Nem kéne: élelmiszerek megmérgezésével fenyeget egy zsaroló

Élelmiszerek megmérgezésével fenyeget egy zsaroló Németországban - figyelmeztettek a hatóságok csütörtökön. Az ügyben országos nyomozást indítottak és fokozott óvatosságot kértek a lakosságtól.      A konstanzi rendőrkapitányság, a ravensburgi ügyészség és a baden-württembergi fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági minisztérium közös közleménye szerint egy ismeretlen megfenyegetett több üzletláncot, hogy mérgezett termékeket helyez el élelmiszerboltokban és drogériákban Németországban és külföldön, ha nem fizetnek ki neki egy bizonyos összeget.      A Bild című lap úgy tudja, hogy a zsaroló tízmillió eurót (3,1 milliárd forintot) követel.      A közlemény szerint a fenyegetést "nagyon komolyan kell venni".       Az ismeretlen mérget tett kisüveges kiszerelésű termékekbe, amelyeket a múlt héten Friedrichshafenben elhelyezett több üzletben. Ezeket sikerült időben eltávolítani - ismertették.       Az ügyről tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy öt üveg csecsemőtápban találtak mérget, amely akár halált is okozhatott volna. Az üvegekben etilén-glikolt találtak. Az édes ízű, sűrű folyadék kis mennyiségben is egészségkárosodást okoz, észrevenni nem könnyű, mert színtelen és szagtalan.       Biztonsági kamerák felvételei alapján a feltételezett elkövető egy 50 év körüli férfi. A felvételeket nyilvánosságra hozták és a lakosság segítségét kérik a gyanúsított elfogásához. Egyben fokozott óvatosságra intettek, a közlemény szerint ellenőrizni kell, hogy sértetlen-e a megvásárolni kívánt termékek csomagolása.      A zsaroló vagy zsarolók kézre kerítésére több mint 220 fős nyomozócsoportot állítottak fel. A nyomozás nemzetközi, Németországon kívül Ausztriára és Svájcra összpontosítanak. Csütörtök délután az egész országra érvényes riasztást adtak ki. Kiemelték: nem lehet kizárni, hogy ismét manipuláció történik, ezért különösen az üveges kiszerelésű termékekkel óvatosan kell bánni, és azonnal jelenteni kell az eladóknak vagy a rendőrségnek, ha valaki gyanús csomagolású élelmiszert talál. (MTI)

Debrecen Zamatos, nem számít az eső - galéria

Háromezer kilónyi debreceni párossal, minőségi zenével és kolbásztöltő-versennyel várja a gasztronómia szerelmeseit péntektől vasárnapig a 7. Debreczeni Zamat Fesztivál. Debrecen és a régió legkedveltebb gasztronómiai és kulturális fesztiválján mi is ott jártunk.   A Debreczeni ZAMAT a Pálinka és Pároskolbász Fesztivál helyett idén a Street & Classic Food nevet viseli, ezzel is utalva a rendezvény kibővült kínálatára. Az éttermek számára a debreceni hungarikum elkészítését eredeti receptúrák rekonstrukciójával a Debreceni Páros Kolbász Kódex írja elő.  Az idei fesztiválon nem csak a profi éttermek kolbászait kóstolhatják meg, de „Vágod?” elnevezésű páros kolbásztöltő-versenyen a bátor jelentkezők a hungarikum eredeti receptúráját követve saját debrecenit is készíthettek.  Természetesen az esti koncertek sem hiányozhatnak az idei Zamat Fesztiválról sem. A hétvégén olyan kedvencek koncertjeire tombolhatnak a rendezvényre érkezők, mint a Mystery Gang, a Kowalsky meg a Vega, de Geszti Péter is elhozza majd a legnépszerűbb slágereit. Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila

Zamatos lesz Debrecen

Háromezer kilónyi debreceni párossal, minőségi zenével és kolbásztöltő-versennyel várja a gasztronómia szerelmeseit péntektől vasárnapig a 7. Debreczeni Zamat Fesztivál. Debrecen és a régió legkedveltebb gasztronómiai és kulturális fesztiváljának programjait sajtótájékoztatón ismertették a szervezők. Most még üresen áll a sátor a Nagyerdei Stadion rendezvényterén, a hétvégén azonban a remények szerint több ezer ember fordul majd meg itt ínycsiklandó étkeket falatozva és az ország legfinomabb pálinkáit kortyolgatva. A Debreczeni ZAMAT a Pálinka és Pároskolbász Fesztivál helyett idén a Street & Classic Food nevet viseli, ezzel is utalva a rendezvény kibővült kínálatára. Az éttermek számára a debreceni hungarikum elkészítését eredeti receptúrák rekonstrukciójával a Debreceni Páros Kolbász Kódex írja elő. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: a kódex jól működik, használják az éttermek és a város legnépszerűbb vendéglátóhelyén ma is az egyik legkelendőbb étel a debreceni páros. Az idei fesztiválon nem csak a profi éttermek kolbászait kóstolhatják meg, de a szombaton 9 órakor kezdődő „Vágod?” elnevezésű páros kolbásztöltő-versenyen a bátor jelentkezők a hungarikum eredeti receptúráját követve saját debrecenit is készíthetnek. A kolbásztöltő versenyre érdemes jelentkezni, hiszen a legügyesebb csapatok többszázezer forintos nyereményekkel gazdagodhatnak. Jelentkezni a www.zamatfesztival.hu internetes oldalon lehet. Természetesen az esti koncertek sem hiányozhatnak az idei Zamat Fesztiválról sem. A hétvégén olyan kedvencek koncertjeire tombolhatnak a rendezvényre érkezők, mint a Mystery Gang, a Kowalsky meg a Vega, de Geszti Péter is elhozza majd a legnépszerűbb slágereit. Fotók: Pénzes László

Nagyon jó lesz az idei bor

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.     Kiss Eliza hozzátette: az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet - emelte ki.     Magyarországon évente átlagosan 2,5-3 millió hektoliter seprős újbor készül, az újbor mennyisége az idén sem fogja meghaladni a hárommillió hektolitert - ismertette.     Elmondása szerint a szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként; a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni, a mátrai borvidéken a pálinkakészítők 160-200 forintot is adnak a szőlő kilójáért, az olaszrizlinget viszont egyes borvidékeken csak 72 forintért vásárolják fel.     A neves hazai borvidékeken a fajtáktól függően halad a szüret, az MTI által megkérdezett borászati szakemberek az eddigi tapasztalatok alapján megerősítették a kiemelkedő évjáratot.     A Tokaji Borvidéken a korai fajták hetven-nyolcvan százalékát már leszüretelték a termelők - mondta el Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki körülbelül háromszázezer mázsa szőlőtermésre számít. Jelenleg a muskotályos szőlőt gyűjtik be a borvidéken, de véleménye szerint másfél-két hét múlva az úgynevezett nagyszüret is elkezdődhet, ugyanis az időjárás miatt a korai fajtákhoz hasonlóan a furmintok és hárslevelűk is korábban értek meg a szokásosnál.     Hozzáfűzte: megkezdődött az aszúsodási folyamat is, ha az időjárás kedvező lesz, akkor ebben az évben nagy mennyiségű és kiváló minőségű aszútermés várható Tokaj-Hegyalján.     Goreczky Gergely, a borvidék egyik legjelentősebb felvásárlója, az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy a muskotályos szőlő átvételét szeptember 16-án kezdték el és csütörtökön zárják. A társaság idén a tokaji száraz és félédes borok alapanyagául szolgáló hárslevelűért és furmintért kilónként 100-140 forintot fizet minőségtől függően. Borszőlőből 62 ezer, aszúszemből pedig néhány száz mázsa felvásárlását tervezik - közölte a vezérigazgató.      A Balaton környéki szőlőültetvényeken a száraz, meleg nyári és őszi időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kiemelkedőnek ígérkezik, a szőlő a szokásosnál két héttel korábban érett - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém megyei elnöke. A Nagy-Somlón, Badacsonyban, Balatonfüred-Csopakon és a Balaton-felvidéken a termés mennyisége is jónak mondható, hektáronként 7 tonna a termésátlag, bár a következő időszak időjárása még befolyásolhatja ezt.     Radovits Tibor tájékoztatása szerint nagyon magas, 18 és 21 közötti cukorfokot mértek a gazdák. Hozzátette: az árak nem tükrözik a jó minőséget, a gazdák átlagosan 20 százalékkal magasabb árral lennének elégedettek. Példaként említette, hogy az olaszrizling ára a tavalyi szinten van, az illatos fajtáké valamivel magasabb a tavalyinál.     A 2500 hektáros villányi szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó, 377 hektáron termesztett kékoportó zömét már leszüretelték a gazdák. A termés minősége nagyon jó - szögezte le. Becslése szerint a termés mennyisége az átlag felső értékéhez - hektáronként 80-90 mázsához - közelít.     Úgy vélte, a termelőknek a hétvégén leesett csapadék ellenére sem kell szürkerothadás-fertőzésre számítaniuk. A még tőkéken lévő bordeaux-i kékszőlőfajták és az olaszrizling termése kevésbé fogékony a kártevőre - jegyezte meg.     Már megkezdődött a 293 hektáron termesztett merlot betakarítása, amelyből elsősorban rosé készül. A hosszú érési idejű cabernet franc-t (330 hektár), és a sauvignont (437 hektár) pedig október első felében szüretelik. Enyhe, napos, száraz időjárás esetén a 2013-ashoz hasonló, "abszolút kiváló" évjáratra számíthatnak a gazdák - összegzett Nagy Gergely.     A Soproni Borvidéken a termés csaknem 60 százaléka még fent van a tőkéken. Itt mintegy 1600 hektáron foglalkoznak szőlőműveléssel, ebből több mint 1350 hektár Sopron környékén van. A fehérszőlő-fajták nagy részét már leszedték, a jellemző vörös fajtákkal - mint a kékfrankos -, pedig még várnak a gazdák. Ez utóbbi mustfoka magas ugyan, de a savtartalma is - közölte Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.     Értékelése szerint a minőség kifogástalan, a termésmennyiség ugyanakkor alacsony. Kevés ugyanis az új telepítés, sok az elöregedett szőlő. A felvásárlási ár ráadásul alacsony, kevesebb mint száz forint kilogrammonként - jelezte az elnök.     A Luka Pincészet tulajdonosa, Luka Enikő - akinek kékfrankos bora az idén Magyarország külképviseletein is helyet kapott - szerint 2015-ben volt legutóbb ilyen jó év a soproni borvidék számára. Náluk hatféle szőlőfajtából készül bor, de egyelőre csak a pinot noire-t szedték le, amelynek a cukorfoka 20-as lett.      A Vincellér Borászat ügyvezetője, Molnár Tibor borász szerint is jó évjárat várható, ideális cukor- és savtartalommal. A cégnél 27 hektáron hétféle szőlőfajtát termesztenek és dolgoznak fel, ennek mintegy 70 százaléka a zenit, a zweigelt, a kékfrankos és a zöld veltelini. A szüretet a zenittel már augusztus végén elkezdték, a kékfrankossal viszont várnak októberig. A sok csapadék nehezíti ugyan a munkálatokat, de rohadni nem fog a szőlő - vélekedett Molnár Tibor. (MTI)

Magyarországra is jöhetett az üvegdarabos nugátból

Magyarországra is kerülhetett abból a Németországban gyártott nugát szelet típusból, amelyben egy vásárló  üvegdarabot talált - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn a honlapján.      A tájékoztatás szerint a bio, vegán, ropogós rizses nugát szelet Németországon kívül a Cseh Köztársaságban és Magyarországon is forgalomba kerülhetett a Rossmann üzletláncban. A Nébih a RASFF gyors riasztási rendszeren keresztül értesült a bejelentésről.      A termék enerBIO Vegane Reis-Nougat Crisp márkájú és L17045 tételszámú, EAN 4305615464718 vonalkóddal ellátott, 80 grammos csomagolású és szavatossága januárban jár le. A Rossmann üzleteiben a terméket levették a polcokról, a már megvásároltakat pedig blokk nélkül is visszaveszik. A gyártó elővigyázatosságból az érintett tételen túl más tételeket is kivonatott a forgalomból. A Nébih a megtett intézkedéseket továbbra is figyelemmel kíséri. (MTI)

Gondoljunk bele: 815 millió embertársunk éhezik

 Több mint tíz év óta először emelkedett az éhezők száma a világban, a teljes népesség 11 százaléka éhezett tavaly - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Rómában pénteken közölt jelentéséből.       Az olasz fővárosban székelő FAO minden évben összesíti az élelmezésbiztonság és táplálkozás globális helyzetét.       A legutóbbi, 2016-ra vonatkozó adatok szerint a világban 815 millió ember éhezik. Ez 38 millióval több az egy évvel korábbinál.       Az éhezők száma több mint tíz éven át csökkenést mutatott, tavaly azonban ismét emelkedett: a szervezet szerint az éhezés terjedéséhez a pusztító konfliktusok, valamint a klímaváltozás vagy más miatti "élelmiszersokk", vagyis táplálékhiány vezetett.       Éhezést okozott az El Nino csendes-óceáni éghajlati jelenség éppúgy, mint a dél-amerikai országokat sújtó gazdasági válság.       A jelentés kiemeli, hogy 155 millió ötévesnél kisebb gyermek alulfejlett, ami azt jelenti, hogy testsúlya alatta marad a korosztályának megfelelő szintnek. Ötvenkétmillió gyermek krónikus legyengülésben szenved, vagyis súlya nem felel meg testmagasságának. Ezzel egy időben 41 millió gyerek túlsúlyos.       José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója a jelentés bemutatóján hangsúlyozta, hogy az utóbbi tíz évben "drasztikusan" emelkedett a konfliktusok száma, és ezek békés megoldása a múlthoz képest még "összetettebb és nehezebb" feladattá vált. Hozzátette: a világ lakosságának egy része minden nap éhesen tér nyugovóra. A FAO vezetője úgy látja, 2030-ra azonban fel tudják számolni az éhezést. Ezt segíti az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezetek - a FAO, a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (Unicef), valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - egyre szorosabb együttműködése.  (MTI)

Megkezdődött a szüret Tokajban

Szokatlanul korán kezdődött a szüret a Tokaji borvidéken, köszönhetően a meleg, napos nyárnak; az idei aszú pedig akár csúcsminőségű is lehet - közölte a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke csütörtökön az MTI-vel.      Prácser Miklós elmondta: mivel elég eső esett, a talajban elegendő nedvesség van a szőlőnek. Mivel sok volt a napsütés, számítottak rá, hogy a megszokottnál hetekkel hamarabb el kell kezdeni a betakarítást, elsősorban a borvidék déli területein.       Hozzátette: ezekben a napokban szedik le a tőkékről a közkedvelt száraz-félszáraz sárgamuskotály bor alapanyagául szolgáló szőlőt - ebből körülbelül 5-600 mázsára számítanak -,valamint elkezdődött a kabar fajta szürete is. Ugyancsak tart a pezsgőalapanyag betakarítása, ezek esetében ugyanis nem a cukorfok, hanem elsősorban a savmennyiség a döntő, ami már most megfelelő - mondta Prácser Miklós.      Az elnök az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a hagyományos fajták szürete szintén viszonylag korán, néhány héten belül elkezdődhet, ugyanis már most 16 magyar mustfok körüli értékeket mérnek a furmint és hárslevelű fajtáknál.       A kedvező időjárásnak köszönhetően nemcsak a száraz borok alapanyaga, de az aszú is kiváló lehet. Bár az időjárás még befolyásolhatja a szőlő további fejlődését, de a jelenlegi érettségi állapot alapján az aszú akár a csúcsminőséget is elérheti - közölte Prácser Miklós.       Hozzátette: idén a Tokaji borvidéken összesen mintegy 300 ezer mázsa szőlőre számítanak, ami átlagos mennyiségnek tekinthető.  (MTI)

Tovább bonyolódik a tojásszennyezéses sztori

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket. Az érintett termékekkel kapcsolatos információk megtalálhatóak a NÉBIH tematikus aloldalán.   Az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A NÉBIH, élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságként, hazai érintettség esetén nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, melybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik. A mintavétel folyamatos. A tojás és tojás termékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil határérték feletti jelenlétét a vizsgálatok. A szükséges nyomon követési vizsgálatokat a szakemberek haladéktalanul megkezdték. A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH folyamatosan frissülő tematikus aloldalán. A hatósági szakemberek – a hazai célellenőrzés mellett – kiemelten figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgája, valamint pasztörizált tojásrántotta termékből Magyarországra is szállítottak. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Szerencsére a termékből nem érkezett hazánkba. A hatóság vizsgálatok eredményeiről, valamint az intézkedésekkel kapcsolatos friss információkról a továbbiakban a NÉBIH aloldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Jó lenne, ha most a minőségi tojást vennénk

Amíg a fipronillal szennyezett tojások ügye Európában nem tisztul le, addig Magyarországon a fogyasztók inkább a friss és jó minőségű, fipronil mentes magyar tojásokat válasszák - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.      Az igazgató felidézte, hogy a fipronillal szennyezett hollandiai tojások miatt kialakult helyzet több mint két hete kezdődött, akkor Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkára elrendelte valamennyi külföldről érkező tojásszállítmány vizsgálatát, ezt a Nébih azóta is végzi.       Az eddig vizsgált tojás tételek közül 4 esetében - egy német és három lengyel - találták meg a fipronil növényvédő szer hatóanyag jelenlétét nyomokban, de a megengedett értéket nem meghaladó, így az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben. A Nébih most várja a választ a lengyel hatóságtól, hogy ez a szennyezettség hogyan fordulhatott elő.      Pleva György elmondta, hogy a fipronil egy ízeltlábúak ellen használt irtó szer, a növényvédelemben, valamint a kedvtelésből tartott állatoknál használják bolha és egyéb kártevők irtására, az élelmiszer célú állatoknál azonban nem alkalmazható, mivel felhalmozódhat az állatok szervezetében és így az emberi szervezetbe is bekerülhet.       A Nébih élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója szerint a fipronilt Hollandiában illegálisan keverhették bele a baromfi élősködők elleni szerekbe, hiszen a hatóanyag ilyen jellegű felhasználása Európában tilos.

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyit kéne

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) végzett a Danone Kft. megbízásából.      A felmérés eredményéről szerdán kiadott közleményben rámutatnak: a nemzetközi és a magyar táplálkozási ajánlások egyaránt napi fél liter tej vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztását javasolják mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. Gyermekkorban különösen fontos a rendszeres tejtermékfogyasztás, már napi egy pohár joghurt elfogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelhez és segítheti a csonttömeg kialakulását - hívják fel a figyelmet.      A 860 gyermek megkérdezésével készített vizsgálatból kiderült, hogy a 10-12 éves korú gyerekeknek mindössze 14 százaléka eszik naponta egy-egy pohár joghurtot, míg 42 százalékuk csak hetente 1-2 alkalommal, 16 százalékuk hetente egyszer, 28 százalékuk pedig még annál is ritkábban vagy egyáltalán nem fogyaszt élőflórás joghurtkészítményeket.      A felmérés szerint a gyermekek tejtermék fogyasztása annak ellenére ilyen alacsony, hogy 10-ből 4 gyermek már tudja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztania, 76 százalékuk pedig azzal is tisztában van, hogy ez a csontokat erősítő kalciumbevitel miatt fontos. A gyermekek körében az azonban már kevésbé ismert - mindössze 42 százalékuk tudta helyesen -, hogy a tejtermékek D-vitamin tartalma segíti a kalcium felszívódását.      A felmérés rávilágított arra is, hogy a gyerekek közül sokan nem tudják, melyik élelmiszer készül tejből. A megkérdezett gyerekek mindössze 24 százaléka tudta, hogy a kefir, ugyancsak 24 százaléka, hogy a túró, és alig több mint 21 százaléka, hogy a gyümölcsjoghurt is tejtermék. (MTI)

Rovarburger és kaják rovarokból: ezt árulják Svájcban

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban, amely Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását.      A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból - a lisztbogár lárvája - készülő "húspogácsák" és "fasírtgolyók" augusztus 21-étől lesznek elérhetőek - írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadása.      Az Essento nevű svájci start-up által gyártott termékeket az élelmiszeráruház-lánc néhány genfi, berni és zürichi boltjában tudják majd beszerezni a fogyasztók.      A helyi élelmiszerbiztonsági-hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását.      A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak.     A törvény szerint a rovarok, amelyeket már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban, négynemzedéknyi - szigorú előírások mentén zajló - tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell.      Addig is lehetőség van a rovaralapú élelmiszerek behozatalára, amelyet szigorú feltételekhez kötnek.  (MTI)

Ezt ajánlja az ételallergia-szakértő a kánikula idejére

A magas fehérjetartalmú ételek különösen romlékonyak a nagy melegben, de a tésztákat sem szabad újramelegíteni és a hűtőszekrényben tárolásuk sem javasolt ilyen időben - mondta Hídvégi Edit ételallergia-szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap. A főorvos kiemelte: az ételekben elszaporodó baktériumok súlyos hasmenést okozhatnak, ez kiszáradással jár és a hőségben fokozottan veszélyes lehet. Különösen az idős embereknél és a gyerekeknél kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. A hőségben érdemes minél több élelmiszert betenni a hűtőbe. Előtte a tojást ajánlott megmosni, de arra ügyelni kell, hogy ezután gyorsabban romlik meg. A zöldségeket külön polcon kell tárolni - tanácsolta. A szakértő hangsúlyozta: többszöri hasmenésnél a felnőtteknek érdemes gyógyszert bevenniük, a gyerekeket viszont ilyen esetben minél hamarabb orvoshoz kell vinni. A hányás fokozottan veszélyes, ilyenkor a felnőtteknél is előfordulhat, hogy kórházi kezelésre szorulnak, mert kiszáradáshoz is vezethet, ha nem tudják pótolni a folyadékot. A hőségben ajánlott könnyen emészthető ételeket és gyümölcsöket fogyasztani, és oda kell figyelni a só pótlására is - mondta Hídvégi Edit. (MTI)

Jól szerepelt a Hortobágy a Debrecziner Gourmet Fesztiválon

A közönség és a szakma részéről egyaránt hatalmas várakozás előzte meg, majd óriási érdeklődés kísérte az idei Debrecziner Gourmet Fesztivált. A június 24-25-én megtartott rendezvénynek Debrecen egyik turisztikai szempontból is kiemelten fontos területe, a nagyerdei Békás-tó környéke szolgált exkluzív helyszínül. A kétnapos gasztronómiai fesztivál célja az volt, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a vidéki Magyarország hiteles alapanyagait, izgalmas ízeit. Idén a Hortobágy élővilága, a magyar szürkemarha, a házi bivaly, a racka és a gyöngytyúk kerültek a középpontba.   A szakmai kihívást minden résztvevő étterem komolyan vette, így például a Spaletta étterem Kecskemétről gyöngytyúk-kocsonyát, a Kis Padlizsán vegán étterem fűszeres tallért "naplementás" zöldborsó mártással vagy az Ikon Debrecen Pulled házi bivaly bao-t, gyömbéres uborkával,korianderrel és újhagymával készített. Ismert magyar séfek, és a vendéglátás ikonikus helyi mesterei adtak egymásnak és a közönségnek randevút a színpadon. A fesztivál gasztronómiai kínálatát az alábbi vendéglátóhelyeknek és birtokoknak köszönhetjük: Butiq (nemzetközi) – Debrecen, Danka Chili (chilikészítmények), Dűlő (magyar) – Miskolc, El Gaucho (argentin) – Debrecen, HelloHal (halbár) – Budapest, Hortobágyi Csárda (magyar) – Hortobágy, IKON (magyar) – Debrecen, IKON Debreceniző (streetfood) – Debrecen, Kis Padlizsán (vegán) – Debrecen, Kis Virág (cukrászda) – Vámospércs, Kürtőske’hely (kürtőskalács) – Debrecen, Levendula Fagyizó (fagylaltozó) – Debrecen, Maszek (magyar) – Debrecen, Meating (streetfood) – Nyíregyháza, Mirage (magyar) – Hajdúszoboszló, Nárcisz Birtok (sajtok) – (Debrecen), Spaletta Étterem (nemzetközi) – Kecskemét, Szender Kert (fűszernövények), Wok to Box (ázsiai) – Debrecen Az éttermek nem mindennapi kínálatának kóstolgatása előtt jól esett egy pohár Törley pezsgő, a jó falatokat a Stay söreivel, a Bortársaság és a DiVino boraival lehetett leöblíteni, kávéról pedig a Cafe Frei-Debrecen és a Caffé Mauro gondoskodott. Az időjárás kegyes volt a fesztiválozókhoz, a kánikulai hétvégén összesen több mint háromezren vettek részt a rendezvényen. A kiállítók egy részét meg is lepte a nagy érdeklődés, néhány standon jóval zárás előtt elfogyott minden, pedig általában 4-500 adag ételt készítettek el helyben a kitelepült éttermek. A legnépszerűbb pavilonok előtt órákig hosszú sor kígyózott. Aki végre megkapta a vágyott ételt, helyet foglalhatott a tó partján elhelyezett színes nyugágyak valamelyikében, vagy leheveredhetett a fűbe, hogy a szökőkutak látványában gyönyörködve fogyassza el a nagy műgonddal elkészített fogásokat. A fesztivál szervezői környezettudatosan gondolkodtak, a tányérok és az evőeszközök egyaránt biológiailag elbomló anyagokból készültek. A rendezvény házigazda-műsorvezetője szombaton Jókuti András gasztroblogger, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, vasárnap pedig Bernáth József, „a Séf” volt, az általuk vezetett színpadi beszélgetések szintén sok érdeklődőt vonzottak. Bernáth József meg is jegyezte, olyan a hangulat, mint egy szabadegyetemen, jó látni az érdeklődő arcokat. A megszólalók mindegyike szenvedéllyel beszélt a munkájáról, és a közönség örült, hogy első kézből kaphat információkat. A Debrecziner Gourmet szervezői fontosnak tartják a megfelelő színvonalú szakmai utánpótlás nevelését, ezért a Debreceni Szakképzési Centrummal együttműködve, az idén 159 éves Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákjai és oktatói belépődíj nélkül látogathatták a rendezvényt. Az Ikon Debrecen társtulajdonosa, Balogh Károly ennél komolyabb terveket is vázolt: szeretné elmélyíteni a kapcsolatot az iskola és az étterem között annak érdekében, hogy a jövő szakemberei minden tekintetben színvonalas képzést kapjanak: találkozzanak a modern technológiákkal, a korszerű alapanyagokkal. 

Hamarabb jön a jó magyar dinnye

A görögdinnye tömeges szedése várhatóan július első hetében kezdődik, öt-tíz nappal korábban, mint tavaly, amennyiben addig kedvező lesz az időjárás - közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) hétfőn az MTI-vel.       Magyarországon az idén 5000-5200 hektáron ültettek görögdinnyét a kertészek, a termőterület 8-10 százalékkal csökkent 2016-hoz képest. A jelenlegi felmérések szerint a várható termésmennyiség 200-210 ezer tonna, ami a tavalyi 230 ezer tonnához viszonyítva mintegy 10 százalékkal kevesebb.       A legtöbb dinnyetermelő az elmúlt években jelentős technológiai és fajtaváltást hajtott végre, így a termelők azt remélik, hogy kedvező időjárás mellett rendkívül jó minőségű dinnyével tudják ellátni az idén a fogyasztókat.       Tovább nőtt az oltott dinnye részaránya, ez a kiültetett mennyiség mintegy kétharmadát teszi ki. Ennek a technológiának az a fő előnye, hogy bizonyos kórokozók ellen nem kell védekezni, nem kell 5-6 éves vetésforgóval számolni, valamint a nagyobb gyökérzet és lomb miatt kisebb a minőségromlás veszélye.      A magyarországi görögdinnye fogyasztás évente 15-16 kilogramm fejenként. A vásárlók a közepes méretű, 4-6 kilogramm súlyú dinnyét keresik, mert ezek könnyen szállíthatók és hűthetők, míg a nagyméretű, 8-10 kilósnál nagyobb dinnyék eladhatósága csökkent az utóbbi években. Folyamatosan növekszik a magnélküli dinnyék aránya nemcsak az export eladásoknál, hanem belföldön is. Választékbővítésként a piros színű mellett megjelent 1-2 százalékban a sárga bélű dinnye is.      Az export általában július 5-10. között kezdődik és augusztus végéig tart. A megtermelt dinnyéből 60-80 ezer tonna kerül évente exportra. Főbb piacaink Németország, Lengyelország, Csehország és a balti államok.      A sárgadinnye szezonja a fóliás termesztésnek köszönhetően már május legvégén elkezdődött. A szezon szeptember végéig tart, a mintegy 800 hektárnyi területről 18-19 ezer tonna termés várható, melynek 90-95 százaléka a belföldi piacokon talál vevőre. (MTI)

Torkos Hétvége a Corner Kebab Bárban

Új, üde színfolttal gazdagodott nemrégiben Debrecen gasztronómiai kínálata, ekkor nyílt ugyanis a Corner Kebab Bár a cívisváros szívében, a Széchenyi utca és a Hal köz sarkán. Péntektől Torkos Hétvége kezdődik a Cornerben, 30 százalékos engedménnyel.   A Corner Kebab a borjú-, illetve csirkehúsból készült kebabok óriási választékával igyekszik elnyerni a debreceniek bizalmát, az átlagnál szélesebb a hamburgerek kínálata is, emellett tésztaféléket is megkóstolhatnak a betérő vendégek. Az exkluzív, belvárosi Cornerben egyedi hamburgerzsömlékkel, helyben sütött pitával kínálják a finomságokat, a hasukat kényeztetők kifejezetten nagy vendégtérben fogyaszthatják el étküket. A Corner Kebab Bár sikeres nyitási akcióval kedveskedett a vendégeknek, június 30-tól pedig Torkos Hétvégét rendez, minden ételre 30 százalék engedmény érvényes, emellett kedvezménykártyákat is osztanak. Érdemes tehát betérni: idő lesz bőven megkóstolni az ételeket, hiszen pénteken és szombaton délelőtt 10.30-tól egészen hajnali 4 óráig nyitva áll a Corner, amely hétfőtől csütörtökig 10.30 és 22.30 óra között tart nyitva. (x)

Gourmet, divat, fesztivál: finom +fotók

Nagy sikert aratott a hétvégén Gourmet Fesztivál a debreceni Békás-tónál, ahol a Fórum rendezvényszervezés franciás könnyedségű divatbemutatója is színesítette a programot. Fotók: Pénzes László, Balló Béla

Sistergő babot, dinamit céklát a menzákra!

Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa", sokkal több fogy belőlük amerikai kutatók szerint.      Nagy kérdés, hogyan lehetne rávenni az embereket, hogy több zöldséget egyenek. A Stanfordi Egyetem kutatói megtalálták a választ: izgalmas nevet kell adni nekik.      A BBC News beszámolója szerint kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon, és azt tapasztalták, hogy a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.      A "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa" felkeltette az érdeklődést, sokan szedték ezeket a zöldséges fogásokat a tányérjukra az ebédnél. Az olyan egészségesnek hangzó címkék viszont, mint a "tápláló" semmiféle hatást nem értek el, holott ugyanarról a fogásról volt szó.      A kísérletet az őszi szemeszterben végezték a kutatók. Minden nap négy különböző néven jelent meg az étlapon ugyanaz a zöldséges fogás. Az első egyszerűen megnevezte a zöldséget: répa, a második "egészséges, korlátozó" címkével illette: répa cukormentes citrusdresszinggel, a harmadik "egészség, pozitív" üzenettel szerepelt: okos választás C-vitaminban gazdag répával, a negyedik viszont izgalmas fantázianévvel csábított: citrusmázas csavart sárgarépa.      Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.       A kutatók minden nap felmérték, hogy a mintegy 600 vendégből hányan választottak zöldséges fogást és kiszámolták, hogy aznap mennyi étel fogyott el a tálalókból. Az izgalmas nevű ételek végeztek a csúcson.      Az ilyen név alatt árult zöldségételekből 25 százalékkal többen választottak maguknak, mint az egyszerű, semleges nevükön szereplőkből zöldségfélékből, 41 százalékkal többen, mint a "egészséges, korlátozó" elnevezésűekből, és 35 százalékkal többen, mint a "egészséges, pozitív" elnevezésűekből.      Brad Turnwald és kollégái a JAMA Internal Medicine folyóiratban számoltak be a kísérlet eredményéről.      "A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Az elnevezés képes befolyásolni a választásunkat, ha azzal kecsegtet, hogy ízletes és tápláló ételhez jutunk. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről" - fejtette ki a kutató. (MTI)

Féláron volt a kebab Debrecenben hétvégén

Új, üde színfolttal gazdagodott június 9-től, péntektől Debrecen gasztronómiai kínálata, ekkor nyílt ugyanis a Corner Kebab Bár a cívisváros szívében, a Széchenyi utca és a Hal köz sarkán. A nyitó akció rendkívül vonzó volt.   A Corner Kebab a borjú-, illetve csirkehúsból készült kebabok óriási választékával igyekszik elnyerni a debreceniek bizalmát, az átlagnál szélesebb a hamburgerek kínálata is, emellett tésztaféléket is megkóstolhatnak a betérő vendégek. Az exkluzív, belvárosi Cornerben egyedi hamburgerzsömlékkel, helyben sütött pitával kínálják a finomságokat, a hasukat kényeztetők kifejezetten nagy vendégtérben fogyaszthatják el étküket. A Corner Kebab Bár nyitási akcióval kedveskedett a vendégeknek, június 9-én és 10-én, tehát pénteken és szombaton minden, azaz minden ételre 50 százalék volt érvényes. Idő van bőven megkóstolni az ételeket, hiszen pénteken és szombaton délelőtt 10.30-tól egészen hajnali 4 óráig nyitva áll a Corner, amely hétfőtől csütörtökig 10.30 és 22.30 óra között tart nyitva. (x)

Nagyon komoly fesztivál készülődik a Békás-tónál

Június 2-án a Debrecen városa és az IKON Debrecen étterem a közelgő, június 24-én és 25-én második alkalommal megrendezendő Debrecziner Gourmet Fesztiválról sajtótájékoztatót tartott. A sajtónyilvános esemény helyszínéül ezúttal az impozáns IKON étterem szolgált, a fesztiválnak pedig a nagyerdei Békás-tó partja fog otthont adni. A sajtótájékoztatón Debrecen városát képviselve Széles Diána alpolgármester a fesztivál történetébe is beavatta a jelenlévőket: tavaly kereste meg a városvezetést Balogh Károly, az IKON étterem tulajdonosa, hogy a Budapesten óriási népszerűségnek örvendő Gourmet Fesztiválnak meg kellene valósítani a debreceni „válfaját” is. Debrecen városa azért is mutatkozott nyitottnak a kezdeményezésre, mert a cél az, hogy a cívisváros gasztronómiai térképére már felkerült IKON étterem mellé még számos jó minőségű ételt-italt kínáló étterem felkerüljön, hiszen az kulcskérdés egy város gazdasági és turisztikai életében, hogy hány jó étteremmel rendelkezik. Ezért az ezt a fesztivált is támogató Debreceni Gasztronómiáért Alapítvánnyal karöltve az önkormányzat minden olyan kezdeményezést támogat, amelyben a gasztronómia, amely az elmúlt tíz évben Magyarországon is hihetetlen fejlődésen ment keresztül, különböző fesztiválok formájában – mint amilyen a Debrecziner Gourmet Fesztivál is – képviselhesse magát. Aki a minőséget tudja hozni, az a város részéről minden támogatást megkap – hangoztatta az alpolgármester. Balogh Károly, az IKON étterem tulajdonosa, egyben a Debrecziner Gourmet Fesztivál főszervezője csatlakozott Széles Diána azon gondolatához, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon mekkora fejlődésen ment keresztül a gasztronómia: egyre több szakértő állt mellé ennek az „iparágnak”, s a szakértelem meg is hozta a sikert: gondoljunk csak a Bocuse d’Or-on elért eredményünkre. Ezért ennek a fesztiválnak az is a célja, hogy Debrecen mellett a vidéket is bekapcsolják az eseménysorozatba: hogy minél több vidéki étterem is elő tudjon rukkolni a különlegességeivel. A gasztronómia sikeréhez ugyanis Balogh szerint három dolog szükségeltetik: technológiai háttér, érett szakmai továbbképzés, valamint minőségi alapanyagok. Idén ez utóbbit a hortobágyi alapanyagok fogják képviselni a fesztiválon, amelyeket egy sátorban a kétnapos rendezvény látogatói meg is tekinthetnek. Ami pedig a szakképzést illeti: ez alkalommal lehetősége nyílik a Debreceni Szakképzési Centrum szakácstanulóinak, hogy a fesztiválon jelen lévő séfek mellé odaszegődve ingyen elsajátíthassanak fogásokat, „kuktaként” besegíthessenek nekik. Balogh Károly a fesztivál tematikájáról is beszélt: kiemelte, hogy két igen neves gasztronómiában jártas személy lesz a különböző főzőprogramok műsorvezetője: Jókuti András, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, illetve Bernáth József séf. Három új étterem is csatlakozik idén a rendezvényhez, például a Kis Padlizsán étterem a maga szigorúan vegán konyhájával. A Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere, illetve a Hoptop, az első magyar European Beer Star-díjas sörfőzde mestere pedig látványos bemutatót és kóstolót fog tartani. Pataky Péter, a Debrecziner Gourmet Fesztivál szakmai vezetője a fesztiválon résztvevő éttermek menüibe vezette be a sajtó képviselőit. A rövid felsorolásából is érzékelhető volt az a fajta kreativitás, amely egy ilyen rendezvényen a séfeket jellemzi. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehet a kecskesajt málnával, vagy a kovászos uborka habbal, az feltétlenül látogasson el a II. Debrecziner Gourmet Fesztiválra június 24-én és 25-én. A „zöld”, vagyis környezetbarát fesztivál teljes programját – ahol az ételeket lebomló alapanyagú tányérokban és poharakban fogják felkínálni – a www.debreczinergormet.hu oldalon tekinthetik meg. Gyürky Katalin Fotók: Pénzes László

Pontyot lehet, harcsát tilos fogni

Csütörtöktől ismét kifogható a ponty, a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna, de a kősüllő, a harcsa és a compó horgászata továbbra is tilos - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.       A szerdai közlemény szerint a jogszerű horgászathoz rendelkezésre álló lehetőségek közül továbbra is népszerű az interneten, bankkártyás fizetéssel megvásárolható turista állami horgászjegy.       A jegy kiváltása egyszeri regisztrációhoz és előzetes, sikeres online tesztkitöltéshez kötött. Az elektronikus beléptetési folyamat a halfelismerést és a legalapvetőbb horgászati szabályok ismeretét biztosítja.       A közlemény szerint a turista állami horgászjegy évente egyszer váltható ki, 90 napra, a jegy kezdő dátumát a horgász állíthatja be. A fogási naplót pedig a lejáratot követő 30 napon belül kell feltölteni a turista állami horgászjegy (tuhir) rendszerbe. Kiemelték, hogy a turista állami horgászjegy is kizárólag az adott vízterületre szóló területi jeggyel együtt érvényes.      Ha a turistajeggyel rendelkező horgász - jegyének érvényességi ideje alatt - állami horgászvizsgát tesz, a Nébih-nél díjmentesen kezdeményezheti a "turistajegy" állami horgászjegyre cserélését.       Felidézték, hogy a tuhir 2014-es indulása óta mintegy 30 000-en regisztráltak a rendszerbe, a regisztráltak  kétharmada legalább egyszer ki is váltotta a turista állami horgászjegyet. Idén eddig több mint kétezren vásárolták meg az engedélyt, ami csaknem negyedével haladta meg a 2016 azonos időszakában kiadott engedélyek számát. Jelentős számban regisztráltak külföldi (többek között amerikai, angol, ausztrál, holland, német, román, svéd) állampolgárok is - tették hozzá. (MTI)

Remek hangulat Debrecen főterén: minden a pulykáról szól

Ezen a hétvégén rendezik meg a 15. Debreceni Pulykanapokat a cívisváros szívében. Remek a programkínálat, már rotyognak az ételek. Először 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a két nap színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. Ezen a hétvégén a gasztronómia számtalan arcát mutatja be: a profik mellett fakanalat ragadhatnak az amatőr főzőmesterek is, minden évben csapatok tucatjai árasztják el ínycsiklandozó illatokkal Debrecen főterét. Mindkét napon értékes nyereményekért főzhetnek a legjobbak. A szakmai zsűri mellett a közönség sem marad le a kóstolásról, kóstolójegyekkel mindenki megkóstolhatja a versenyzők által készített finomságokat. A Pulykanapok különleges rekordot is tudhat magának: évről-évre nagyszabású ebédet rendeznek a város főterén, az étvággyal pedig soha nincs gond: jó ebédhez szól közben a nóta. Így van ez idén is: részletes program ITT. Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila

Elmerül a rozéban a Nagyerdei Víztorony

A hétvégén rendezik meg az I. Rozé és Habzóbor Fesztivált a debreceni Nagyerdei Víztoronyban.   Ha romantikus randihelyszínt keres, esetleg kiruccana a családdal vagy csak egy bormámoros baráti beszélgetésre vágyik, akkor irány a Nagyerdő, ugyanis ezen a hétvégén rózsaszínbe öltözik a Nagyerdei Víztorony, mivel hagyományteremtő jelleggel rendezik meg először a RozéTorony rozé és habzóbor fesztivált. Több mint 24 termelő ízlelőbimbókat gyönyörködtető habzó borait kóstolhatják meg a kilátogatók. Az első 200 érkezőt a Törley jóvoltából pezsgővel vendégelik meg. A borkészítés iránt érdeklődők neves borászok előadásain és filmvetítésen mélyülhetnek el a szakma rejtelmeiben. A habzó nedűk mellett remek zenei csemegékbe is belekóstolhatnak a kilátogatók. Napközben lemezlovasok, este pedig a zenekarok gondoskodnak a jó hangulatról. Pénteken az idei Dal tehetségkutatón előkelő helyezést elérő Soulwave, szombaton pedig a blues és a country királyai: Csótánydzsó és A Nyughatatlan lép a Víztoronykert színpadjára. A kultúrára éhes közönség Szász Zsuzsa és Erdős Mária kiállítását nézhetik meg a H2O Galériában, melyet vasárnap az alkotók személyesen mutatnak be. Napközben a gyerekeket kézműves foglalkozással várják. A vasárnapi nap a gyermekeké lesz. 11.00 órától Kíváncsi Katica és Mesezenekara valamint kézművesfoglalkozás várja az apróságokat, délután a Lángoló Csigák Zsonglőrcsapat jóvoltából „zsonglőriskolában” vehetnek részt valamint, saját maguk is készíthetnek eszközöket a zsonglőrködéshez! A belépés 12 éves kor alatt ingyenes. A jegyárak pénteken 16.00-18.00 között 500Ft, 18:00-tól 1000Ft. Szombaton 14:00-18:00 között 500 Ft, 18:00-tól 1000Ft. Vasárnap a rendezvény ingyenesen látogatható.   A látogatók magunkkal vihetik a házikedvenceket is, ugyanis a rendezvény kutyabarát! Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/320203791730346/

Bakator bor- és gasztrofesztivál: hungarikum lehet a bakator

Hetven évnyi kényszerszünetet követően az Érmellék ismét felzárkózhat a magyar történelmi borvidékekhez. Érmellék és borászati központja, Bihardiószeg évszázadokon át Debrecen városának szőlőskertje volt. A Bakator Bor-és Gasztrofesztivál most hétvégén, május 27-én és 28-án nyitja meg kapuit, amelyet minden évben és egyre több érdeklődő részére kívánnak megrendezni.   A 19. században a Debrecenhez legközelebb eső, 40 kilométerre fekvő Érmelléki borvidék a fehérborok tekintetében Tokaj és Balaton-felvidék után a harmadik legjelentősebb bortermelő területnek számított. Sok debreceni polgár vásárolt itt szőlőt, hiszen a jó érmelléki bor biztos megélhetést biztosított számukra. Már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is.   Amellett, hogy a cívisváros a régió nemzetközi központjának tekinthető, ez a közös történelmi múlt is kötelez minket arra, hogy segítsük Bihardiószeget és Érmelléket - hangsúlyozta a rendezvény sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere. A városvezető kiemelte, hogy a hétvégi esemény elsődleges célja, hogy felhívja a régióban élők figyelmét a borvidékre. Az is elhangzott, hogy a megyeszékhely előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy szőlőterületet vásároljon Bihardiószegen.   A két napos programot Debrecen városa mellett a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatja. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke rámutatott, hogy Debrecen és Bihardiószeg is tagja ennek az idén februárban megalakult egyesületnek. Az együttműködés jelentőségét az adja, hogy a tagjai képesek legyenek komplex hatást gyakorolni a térség gazdasági, turisztikai fejlődésére.   Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere felidézte a diószegi borászkodás aranykorát, amely a 19. század második felére tehető. Gróf Zichy Ferenc mintaszőlészetet és -borászatot hozott létre az uradalmi központban, illetve 1870-ben a Zichy család közbenjárásának köszönhetően az állam Bihardiószegen alapította meg az ország első borászati szakiskoláját, a vincellérképezdét is. Az idei fesztivál helyszíne is a Zichy kastély kertje lesz, ahol 15 faházban 20 borászat várja a kóstolni vágyókat. Az is elhangzott, hogy két napon keresztül magyar és román élvonalbeli együttesek garantálják a jó hangulatot. Szombaton fellép többek között a Bordó Sárkány, a Nightlosers, Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Racka Jam, a Vivát Bacchus Énekegyüttes illetve a Kerekes Band. A hivatalos pohárköszöntő helyi idő szerint 17 órakor lesz. Vasárnap a helyi értékek kapnak főszerepet, de közreműködik a Debrecen Dixieland Jazz Band is. Mados Attila hozzátette, hogy azt is szeretnék elérni, hogy a Bakatort nyilvánítsák hungarikummá.   Szabó József helytörténész igazolt történelmi tényként említette, hogy gróf Zichy Ferenc 1871-ben 200 üveg „finom aszúbort is expediáltatott a diószegi uradalmi pincéből” a kínai császár asztalára. A szakember reményét fejezte ki, hogy a magyar szőlőfajták között is különlegesnek számító piros héjú, kerek szemű szőlő ismét bizonyítani tud. A Bakator bora lassan, akár 7-10 éven keresztül is érik - és ahogy az elmúlt évszázadokban -  jó évjáratokban legendás borokat képes adni.   Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. programigazgatója elmondta a Debreceni Borkarneválon 2011 óta rendszeresen szerepelnek érmelléki borászok, ezért a debreceni közönség előtt nem ismeretlenek a Bakator mellett a borvidék legjobb borainak számító királylányka, muskotály vagy merlot.   Avasújvárosról, az őshonosnak számító, 100-120 éves bakator tőkék adták meg azt a lehetőséget, hogy visszaörökítsük a Bihardiószegről ezt a teljesen eltűnt régi érmelléki fajtát - hangsúlyozta Heit Lóránd borász. A fiatal szakember volt az első, aki kezdeményezte a Bakator bor visszaörökítését és Avasújvárosról hozott vesszőkkel 2013-ban újra telepítette. Azóta termőre fordult a szőlő és a 2015-ös évjáratú Bakator bor már kóstolható. Emellett több pincészet - Bartos István, Avasújváros, Málik Pince, Badacsony, Bencze Birtok, Szent György hegy, Mauer Pince, Szerémség  - is kínálja a hétvégén a Kárpát-medencében előforduló Bakator borokat.   A hétvégi fesztiválon a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség tagtelepülései mutatják be kézműves portékáikat, házi készítésű termékeiket. A vendéglátásban kiemelt szerephez jut a bográcsgulyás, az ökörsütés, de a debreceni párost is megkóstolhatják az érdeklődők. Fotók: hajdupress.hu, Balló Béla  

Kötelező lehet a borravaló

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) kezdeményezi a magyarországi vendéglátó üzletekben a kötelező szervízdíj bevezetését, mértékére 8-15 százalékot javasolnak - közölte az MSZÉSZ az MTI megkeresésére szerdán.      A tájékoztatás szerint ez egy átfogó javaslatcsomag része, amelynek végső célja az ágazatra jellemző alacsony keresetek növelése, és ezzel a munkaerő megtartása, az ágazat fehérítése.       A szövetség szerint az intézkedés mellett szól az is, hogy az éttermek jelentős hányada - nagyobb részt Budapesten - jelenleg is alkalmazza a szervízdíjat.      A javaslat szerint a szervízdíj felosztását a tulajdonos, üzemeltető, az ott dolgozók bevonásával, közösen határozza meg. Az üzlet belső megállapodásától függően ebből a felszolgálók mellett a konyhai, a segédszemélyzet is részesülhet, mindenki, aki a munkájával hozzájárul ahhoz, hogy a vendég minőségi kiszolgálást kapjon.       Az MSZÉSZ szerint a szervízdíj nagyban hozzájárulhat a keresetek növeléséhez, adózási szempontból könnyen ellenőrizhető. Ezt a tulajdonos nem tudja más célra felhasználni, profitként kivenni, a javaslat ezért a munkavállalók érdekeit szolgálja - hangsúlyozták, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vendéglátó egységek tulajdonosai, üzemeltetői maguk dönthetnének a szervízdíj mértékéről az értékesítésüket befolyásoló különböző szempontok, adottságok, maga a termék, az üzlet profilja, sajátosságai alapján.       A javaslat bevezetése esetén fontos, hogy a vendégek figyelmét felhívják a fizetendő szervízdíjra, annak mértékére az étlapon, a számlán, ahogy az jelenleg is a szabályozás kötelező eleme. A kötelező szervízdíj bevezetésének elsődleges célja a jövedelmek növelésével a minőségi személyzet megtartása, s ezzel a minőségi vendéglátás biztosítása a fogyasztók részére Magyarországon - húzta alá az MSZÉSZ. (MTI)

Bio borversenyt rendeztek Hortobágyon

Hortobágyon tizenegyedik alkalommal rendezték meg április 10-én az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesülete szervezett. A programot a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata és az Ökotúra Vendégház támogatotta. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni.   Kovács Pál versenytitkár tájékoztatása alapján az idei évben a borverseny nemzetközivé szélesedett, mivel a Felvidéki borvidékekről is érkeztek be minták. Összesen 2 ország, 6 borvidék, 9 pincészet képviseltette magát. Az idei versenyen először fordult elő, hogy a zsűri szigorú értékelési szempontjai ellenére a beküldött tételek több mint fele aranyérmes lett. A bírálók az értékelésében kiemelték, hogy a versenyre beküldött borok minden tekintetben felvették a versenyt a hazai legjobb borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikerre vannak ítélve.   A kategóriák eredményei:   1.Fehér borok: A versenyre 9 pincészet 16 bora érkezett be, többségében száraz kategóriában, két édes bor kivételével. Ezek közül 9 bor érdemelte ki az aranyérmes minősítést, ezen belül, négy 90 pont vagy a feletti eredménnyel. Ezek, emelkedő pontszám szerint:   •         Juhfark 2016, Dobosi Pincészet, 90 pont •         Édes Szamorodni 2013, Pendits Szőlőbirtok, 91 pont •         Bio Olaszrizling, hordós 2015, Dobosi Pincészet, 91 pont •         Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont   2.Rozé borok:   3 pincészet küldött be rozé bort, amelyek kékfrankosból készültek, kellemes, friss, üde borok és jól fogják oltani a szomjunkat a nyári meleg napokon, mindhárom ezüst minősítést kapott.   3.Vörös borok:   Itt is 3 pincészet küldött be bort, amelyek közül meglepetésre 5 aranyérmes minősítést ér el. Az igazi meglepetést a felvidéki Biocentrum borai okozták, amelyek 3 arany- és egy ezüstérmet értek el, így vörösbor kategóriában a legeredményesebb borászat lett.    Itt 2 bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot:   •         Cabernet sauvignon 2013, Biocentrum, Zseliz, 90 pont •         Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont.   A legeredményesebb pincészet 4 arany és 2 ezüstéremmel a szentantalfai Dobosi Pincészet lett.   A bíráló bizottság egyhangú döntése alapján 2017. évi Országos Bio Borverseny csúcsbora címet az alábbi borok nyerték el:   Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, nagyon barátságos, kellemes savszerkezet, selymes, simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál.   Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont. A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, meggyes, fekete ribizlis, avaros, földes illatvilág, élő savak, nagy test, a szájban nagyon telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel.   A győztes borászatok indulhatnak a jövő február 14-17. között a németországi Nürnbergben megrendezendő MUNDUS VINI 2018 Biofach nemzetközi versenyén. A nevezéshez a Magyar Biokultúra Szövetség támogatását is elnyerték az idei Országos Bio Borverseny magyarországi legjobbjai.   A zsűri tagjai többek között:   Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke, Szászi Endre, borász (Szászi Pincészet - Badacsony) Dr. Lőrincz György, az Év Bortermelője (2009) St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Majoros László, borász (Majoros Birtok, Tokaj) Wille-Baumkauff Márta, borász (Tokaj Pendits)