°C
TIME DATE
Ma Ervin nap van.

Finom

Nem fenékig tejfel: itt a Nagy Magyar Tejfölteszt

Legújabb Szupermenta terméktesztjén a 20%-os zsírtartalmú tejfölöket ellenőrizte élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 31 tejfölből 15-tel szemben kellett valamilyen probléma miatt eljárást indítani, amiből 3 esetben élelmiszerellenőrzési bírságot is kiszabtak a Nébih ellenőrei. A Szupermenta terméktesztek sorában a magyar háztartások nagy kedvence, a tejföl következett. A Nébih szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt. A Nébih laboratóriumában elvégezték a legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát. Megmérték továbbá a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát és savfokát is. Hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek a szakemberek. Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából. Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül ami, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben. Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket. Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására. A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta. 13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat. A Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást. 12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, melynek összege kb. 700.000 Ft lesz. A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. Végeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt.

Finom: ismét jönnek a Debreceni Pulykanapok

2018. május 4. és 6. között ismét Pulykanapok lesznek Debrecen szívében, a megszokott, remek programokkal. Debrecen belvárosában elsőként 2003-ban rendezték meg a Debreceni Pulykanapokat. A hétvégi program mára a cívisváros és egyben a régió legnagyobb gasztronómiai összejövetele lett. A Kossuth téren és a belvárosi sétálóutcákban évről-évre tízezrek vesznek részt a három napos esemény színes programjain. A kulináris élvezetek mellett könnyű- és komolyzenei koncertek, cigányzene, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, kirakodó vásár, népművészeti és kézműves vásár is várja a látogatókat. Ezen a hétvégén a gasztronómia számtalan arcát mutatja be, szombaton és vasárnap a profik mellett fakanalat ragadhatnak az amatőr főzőmesterek is. Minden évben csapatok tucatjai árasztják el ínycsiklandozó illatokkal Debrecen főterét. Mindkét napon értékes nyereményekért főzhetnek a legjobbak. A szakmai zsűri mellett a közönség sem marad le a kóstolásról, kóstolójegyekkel mindenki megkóstolhatja a versenyzők által készített finomságokat. A Pulykanapok különleges rekordot is tudhat magának, évről-évre nagyszabású ebédet rendeznek a város főterén, az étvággyal pedig soha nincs gond, jó ebédhez szól közben a nóta.

Ez új: nagyobb pazarlást eredményez a jobb étrend

Nagyobb mértékű élelmiszerpazarlást eredményez a jobb minőségű étrend - mutatták ki amerikai kutatók tanulmányukban, amely szerint az amerikaiak fejenként naponta 422 gramm élelmet dobnak ki.      A PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a szakemberek amerikai adatbázisok alapján úgy becsülték, hogy 2007 és 2014 között az amerikai fogyasztók naponta 150 ezer tonna élelmiszert pazaroltak el. Kiszámolták, hogy az így kidobott élelmiszer előállításához 12 millió négyzetkilométer termőterületre és 16 ezer milliárd liter öntözővízre volt szükség.      A Vermonti és a New Hampshire-i Egyetem, valamint az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat szakemberei az étrend minőségének, a kidobott élelmiszernek és azok környezeti hatásainak kapcsolatait kutatva 22 élelmiszercsoportot vizsgálva kimutatták, hogy a zöldségek, gyümölcsök, valamint az ilyen alapú ételek 39 százaléka, a tejtermékek 17 százaléka, a húsételek 14 százaléka kerül szemétbe.      "Jobb minőségű étrend több zöldséget és gyümölcsöt jelent, amelyekből többet dobnak szemétbe, mint más ételekből. Fontos az egészséges étkezés, sok előnnyel jár, de az ilyen ételek fogyasztásával tudatosabban kell gondolnunk az élelmiszerpazarlásra" - idézte Meredith Nilest, az Vermonti Egyetem munkatársát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.      A tanulmány készítői szerint az egészségesebb étrendhez kevesebb termőterület használata szükséges, de jóval több öntözővíz és növényvédőszer kell a zöldségek, gyümölcsök termesztéséhez, így a pazarlás miatt lényegesen több megy ezekből veszendőbe.      A kutatók létfontosságúnak nevezték a fogyasztók felvilágosítását a friss gyümölcsök és zöldségek termesztéséről és tárolásáról, az élelmiszerek sérüléseiről és romlásáról, továbbá fontosnak tartják a termékek forgalomba hozhatósága időpontjának, állagleírásának felülvizsgálatát, valamint az oktatást az élelemvásárlás megtervezésről és az élelmiszerek elkészítéséről. (MTI)

Ínycsiklandó fotógaléria: Mangalica Fesztivál van Debrecenben

Április 13. és 15. között rendezik meg a IX. Debreceni Mangalica Fesztivált, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt. A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. 2018-ban kilencedik alkalommal rendeznek Debrecenben Fesztivált, a város szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kilátogató vendégek főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő zenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek. A helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. 2018-ban is lesz élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal. 2018-tól köszönhetően a MOE sikeres génmegőrzési és szelekciós állattenyésztési munkájának újra élő példányokban is megtekinthetőek a fesztiválokon a 20 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. A rendezvényen Pénzes László készített remek fotókat.

Mangalica fesztivál lesz Debrecen főterén a hétvégén

2018. április 13. és 15. között rendezik meg a IX. Debreceni Mangalica Fesztivált, a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt. A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. 2011-től felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer, stb.) támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók, és az így lehetőséget kapott hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között is. 2018-ban kilencedik alkalommal rendezünk Debrecenben Fesztivált, a város szívében, a Nagytemplom előtti Kossuth téren. A kilátogató vendégek főként a megjelenő, kiváló minőségi termékek miatt jönnek a fesztiválra, de a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő zenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók, kora délutántól könnyűzenei koncertek. A helyben sült egész malac és frissen sütött tepertő mellett a kilátogató vendégek egyéb frissen készült mangalica ételek közül válogathatnak. A klasszikus (hurka, kolbász, tarja, hagymásvér…stb) ételek mellett mangalica street food azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható mangalica menü is készül. 2018-ban is lesz élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 1-1 család és egy koca malacokkal. 2018-tól köszönhetően a MOE sikeres génmegőrzési és szelekciós állattenyésztési munkájának újra élő példányokban is megtekinthetőek a fesztiválokon a 20 éve kihaltnak nyilvánított fekete mangalicák. A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.

Nem akármilyen borok mérettettek meg a Hortobágyon

Balatoni Olaszrizling és Egri Cabernet Franc lettek a XII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai! A Hortobágyon tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hungaria Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Debreceni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni. Kovács Pál versenytitkár köszöntőjében elmondta, hogy a bio borverseny presztízse évről évre folyamatosan erősödik, miután a bio borágazat fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő termékben. Idén hat magyar és egy felvidéki borvidék 12 pincészete 32 borral képviseltette magát az április 10-én a hortobágyi Ökotúra Vendégházban megrendezett versenyen. A zsűri elnöke, Kaló Imre szomolyai borász értékelésében kiemelte, hogy a versenyre beküldött bio borok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek. 1. Fehér borok: 25 bort értékeltek, többségében száraz kategóriában, két félszáraz és két édes bor kivételével. Ezek közül csúcsbor minősítés kapott: • Bio Háromszög Olaszrizling 2016, Dobosi Pincészet 92 pont A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, de sokkal inkább a fajta és termőtalaj uralja. szép savgerincen nyugvó telt ízű, enyhe mandulás jeggyel. simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál. 2. Vörös borok: Itt öt mintát értékelhetett a zsűri, amely közül két bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot. Csúcsbor címet kapott: • Bio Cabernet Franc 2013, Gajdos Pincészet, Egri borvidék A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, fűszeres meggyes, fekete ribizlis illattvilág, élő savak, nagy test és alkohol, a szájban telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel. Külön érdekesség, hogy a Gajdos Pincészet korábbi, 2009-es évjáratú Cabernet Franc-ja 2013-ban a Mundus Vini versenyen elnyerte a nagy aranyérmet. Erre korábban még nem volt precedens, hogy egy magyar biobor ilyen magas elismerést kapott volna. Ezen a megmérettetésen több ezer bort neveztek be, de 2013-ban mindössze hét nyerhette el a nagy aranyérmet. A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2019. február 13-16. között a németországi Nürnbergben megrendezendő MUNDUS VINI 2019 Biofach nemzetközi versenyén. A győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legnagyobb bio borversenyére. A nyolctagú zsűriben többek között közreműködött: Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke, Hárs Tibor, borász (Szajk, Pécsi borvidék) Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezető ellenőre Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó szerkesztője.

Fini: 100-nál is több műanyagszemcsét nyelhetünk le egy főétkezésnél

Akár száznál több mikroműanyag-szemcsét is lenyelhet az ember minden egyes főétkezéskor - állapították meg a skóciai Heriot-Watt Egyetem kutatói.      A szakemberek szerint a műanyagszemcsék, amelyek egyebek között a bútorszövetekből és szintetikus textíliákból származnak, a házi porral keveredve hullanak az ételekre - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.      A kutatók porfogó ragasztócsíkokat tartalmazó Petri-csészéket tettek az asztalokon lévő lapostányérok mellé a főétkezések alkalmával három háztartásban. Egy húszperces étkezés során akár 14 műanyagszemcse is összegyűlt a Petri-csészékben, ami azt jelenti, hogy egy átlagos lapostányérra körülbelül 114 műanyagszemcse hullik rá ennyi idő alatt.      A Heriot-Watt Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy egy átlagember évente akár 68 415 potenciálisan veszélyes műanyagrészecskét is lenyelhet csupán a főétkezések alkalmával.      A kutatók érdekességképpen összevetették az éti kagylókban és az otthon elkészített ételekben előforduló mikroműanyag-szemcsék mennyiségét.      Az eredményeik kevesebb mint két mikroműanyag-szemcsét mutattak kagylónként, amelyek elfogyasztásával tehát évente nagyjából 100, míg az ételekre hulló házi por révén 13 731-68 415 mikroműanyag-szemcse kerülhet egy átlagember szervezetébe.     A tanulmány szerzőinek véleménye szerint az otthon készített ételekben kimutatott műanyagszemcsék nem az élelmiszerekből vagy a főzés folyamán kerültek a fogásokba, hanem a házi por révén.      "A háztartásokban előforduló porban vagy az általunk belélegzett levegőben lévő mikroműanyagok egyebek között a gumiabroncsokból, szőnyegekből, bútorszövetekből, de ruhaneműkből, például gyapjúkabátokból is származhatnak" - mondta Julian Kirby, a Friends of the Earth szervezet munkatársa.      Hozzátette: "a kormánynak azonnal meg kellene fogalmaznia egy akciótervet a műanyagszennyezés felszámolására, és kutatást indítania annak megállapítására, hogy a környezetben előforduló műanyagszemcsék milyen hatással lehetnek az emberi egészségre". (MTI)

HIÁNYPÓTLÓ: új honlap segít eligazodni a magyar pálinkák között

Új honlapot indított a magyar pálinkák megismertetésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT).      Gál Péter, a tárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, hogy a Nemzeti pálinkakiválóság program honlapja az aktuális Pálinkakiválóságok könyvének tartalmát jeleníti meg az interneten. A honlap a magyar mellett angol nyelven is elérhető, hogy a magyar pálinkát a külföldi fogyasztókkal és potenciális piacokkal is megismertessék. A weboldalt a PNT költségvetéséből finanszírozzák mintegy 1,2 millió forintból - tette hozzá.      Megjegyezte, hogy a pálinkakiválóság programot 2014-ben indított el a tárca, 2015 óta rendezik meg a Pálinka országkóstolót a PNT-vel, a szakma köztestületével együttműködésben. A program előmozdítja a minőségi és tudatos pálinkafogyasztást és a pálinkakultúrát - mondta.      Rámutatott: a világ számos országába eljut a magyar pálinka, a mennyiséget tekintve azonban inkább a szimbolikus jelentősége rajzolódik ki. A tanáccsal és az Agrármarketing Centrummal együttműködve idén megjelentek a düsseldorfi ProWein boros és szeszesitalos vásáron, hogy elhelyezzék a pálinkát a világ szeszes ital térképén - közölte.      Mihályi László, a PNT elnöke hozzáfűzte, a ProWeinon arra törekedtek, hogy bemutassák a pálinka színességét, ezen belül a termelők nagy számát, és a gyümölcsféleségeket. A kiállításnak köszönhetően már érkeztek megkeresések Németországból, Lengyelországból és Bulgáriából.      Kitért arra is, hogy idén is megrendezik a Pálinka országkóstolót, amely az országos pálinkaverseny és pálinka kiválóságok közös seregszemléje.      A szaktárca tájékoztatása szerint a kereskedelmi forgalomba került pálinka után befolyt jövedék adó mértéke tavaly és tavalyelőtt is mintegy 3,5 milliárd forint volt évente. A bérfőzés után befizetett jövedéki adó mintegy 7,5 milliárd forintot tett ki tavaly, a 2016-os adat is hasonló volt.      A múlt évben több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba - ez mintegy 7,2 millió palack 0,35 literes, 42 százalékos alkoholtartalmú pálinkának felel meg -, a bérfőzött párlat mennyisége tavaly meghaladta a 4,48 millió hektoliterfokot. A pálinka 99 százaléka belföldön fogy el - közölte az FM. (MTI)

Tojásbotrány: nem ijedtek meg a magyarok

A vásárlók alig tíz százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást és tojásból készült terméket a fipronilos rovarirtó szer miatt tavaly kirobbant botrány óta. Az étkezési tojások fogyasztói ára ugyanakkor jelentősen emelkedett.       A 2017-es fipronilos tojásbotrány komolyan sújtotta az európai baromfiágazatot – írja közleményében a laboratorium.hu. A hatósági döntések alapján nagy baromfi-állományokat kellett leölni, a kereskedelembe kikerült tételeket vissza kellett hívni, meg kellett semmisíteni. Az élelmiszerlánc-biztonsági intézkedések során ugyan sikerült megakadályozni, hogy a tiltott rovarölő szerrel szennyezett tojások a fogyasztók egészségében és életminőségében mérhető hátrányt okozzanak, de ezek az intézkedések a tojás fogyasztói árának jelentős emelkedését okozták.     A magyar vásárlók döntő többsége, 86 százaléka a fipronilos botrány ellenére sem változtatott tojásfogyasztási szokásain, sőt kis részük (0,63 százalék) még növelte is a fogyasztását – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. A tojásbotrány hatására csak a felmérésben résztvevők 8,6 százaléka fogyaszt jelentősen kevesebb tojást, és az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik az eset óta már egyáltalán nem esznek tojást. A hatóság 1000 fő személyes megkérdezésével készült felméréséből ugyanakkor az is kiderült, hogy a megkérdezettek 3,76 százaléka korábban sem fogyasztott tojást.   (Agrárszektor)  

200 milliárdot szórunk el csokifigurákra

A Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) a tavalyihoz hasonló húsvéti forgalomra számít az idén - közölte Sánta Sándor, a szövetség elnöke az MTI-vel.       A szövetség a Nielsen legfrissebb adataira hivatkozva a közleményben ismertette: a magyarok a tavalyi húsvéti szezonban 900 tonna csokoládéfigurát vásároltak, ami 20 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. A húsvéti időszakban a szezonális édességekből származó árbevétel 28 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest, elérte a 4,5 milliárd forintot.        Sánta Sándor közölte: a teljes éves magyar édességpiac forgalma tavaly több mint 200 milliárd forint volt, az idén ezt valamivel meghaladó - becslésük szerint 2-3 százalékkal növekvő - összegre számítanak a szövetség tagvállalatai, amelyek a magyar forgalom több mint 80 százalékát fedik le.      Kiemelte, hogy az édességgyártók számára a húsvét általában még a karácsonynál is nagyobb keresletet támaszt a figurás csokoládék iránt, amelyekből az eladás mennyisége akár ötödével is meghaladhatja a decemberi időszakot.       A legkedveltebb figura húsvétkor már négy éve a csokinyúl, de favoritnak számít a tojás, a kacsa, a bárány és a csibe is. A húsvéti szezonban a figurás csokoládék mellett a cukorkák iránti kereslet is megnő, másrészt maga a cukorka piac is jobban teljesített a teljes édességpiachoz képest az elmúlt egy évben az innovációknak köszönhetően - tette hozzá.       Rámutatott arra is, hogy a fogyasztók egyre nyitottabbak a magasabb minőséget képviselő, kiváló alapanyagokból készített, magasabb árkategóriás termékekre. A korábbi éveket még a fogyasztás mennyiségének csökkenése jellemezte, de a kereslet már ekkor is folyamatosan a minőség felé tolódott el. Emellett egyre nagyobb teret nyernek a speciális igényeket kielégítő édességek, például a cukor-, laktóz- és gluténmentes termékek is, és várható hogy a kereslet tovább nő ezek iránt.       A közleményben kitértek arra is, hogy egy európai keretmegállapodás szerint 2020-ig 10 százalékkal csökkenteni kell az élelmiszeripari termékek hozzáadott cukortartalmát. Az édességgyártók, az Élelmiszerforgalmazók Országos Szövetségével   közösen, önkéntes vállalásokkal már elkezdték a csökkentést. (MTI)

Egyetlen muffin, és máris túltoltad a cukrot

Néhány kávézókban és boltokban kapható áfonyás muffinnak jóval nagyobb a cukortartalma, mint a felnőtteknek ajánlott napi cukormennyiség - derítette ki egy Nagy-Britanniában végzett kutatás.     Két egészséges táplálkozással foglalkozó brit csoport, az Action on Sugar és az Obesity Health Allianace elemzése szerint egy-egy áfonyás muffinban akár nyolc teáskanál cukor is lehet, miközben az ajánlott napi adag felnőtteknek hét kanál, gyermekeknek pedig ennél is kevesebb.     Egészségügyi szakemberek szerint az elemzés eredménye rámutat, hogy milyen könnyű túl sok cukrot fogyasztani - számolt be róla a BBC News cikke.     A kutatást végző két szervezet 28 olyan muffint vizsgált meg, amelyeket pályaudvarokon és szupermarketekben árulnak. Elemzésük alapján 61 százalékuk hat vagy ennél több teáskanál cukorral készült, ami meghaladja a 7-10 éves gyermekek számára ajánlott napi cukoradagot.     A pályaudvari boltok muffinjaiban 19 százalékkal több cukor volt, és a sütemények 32 százalékkal nagyobbak voltak a szupermarketekben árult muffinoknál.     Az Obesity Health Alliance szóvivője felhívta rá a figyelmet, hogy miközben sokan gondolhatják, hogy az áfonyás muffin viszonylag egészséges választás az utazáshoz a csokoládéval vagy más süteményekkel szemben, az adatok azonban mást mutatnak.     Mint hozzátette: a cukortartalom és méret szempontjából nagyon sokféle muffin kapható a tápérték korlátozott megjelölésével, nagyon könnyű egyetlen süteménnyel túl sok cukrot fogyasztani.      A két szervezet arra szólította fel a gyártókat, hogy csökkentsék a sütemények cukortartalmát. Ez összhangban van a brit kormány terveivel, amelyek szerint 2020-ra a népszerű termékek cukortartalmát 20 százalékkal kell csökkenteni.      Az elemzés szerzői azt is kezdeményezték, hogy a termékek csomagolásán feltűnő helyen kötelezően jelenjen meg a tápértékjelölés minden termék esetében.     Az élelmiszerboltokat képviselő brit szervezet, a British Retail Consortium közölte, hogy tagjai végrehajtják a brit cukorcsökkentési stratégiát, és máris sok ezer tonna cukorral kevesebbet használnak fel olyan termékeikben, mint például a péksütemények. (MTI)

Mérgező fűszerköményt találtak Magyarországon

Mérgező nyomnövénnyel, az úgynevezett csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal csütörtökön a honlapján.     A Nébih szerint az ügyben egyelőre három vállalkozó érintett: a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske).     Kiemelték, hogy a hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.     Az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek. A Nébih ezért felhívja a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel.      A csattanó maszlag fogyasztása azonnali panaszokat okozhat, példaként említették a pupillatágulást, látási problémákat, szájszárazságot, gyengeséget, kimerültséget, szomjúságot, illetve szédülést. A Nébih azt javasolja, hogy a tünetek jelentkezése esetén a fogyasztók azonnal forduljanak orvoshoz. (MTI) A kép illusztráció.

23-25 kiló sertéshúst eszünk meg évente

 Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton, a XII. abádszalóki böllérfesztiválon.      Fazekas Sándor elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos növekedés eredményeként, most átlagosan 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás. Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is- tette hozzá.      Megjegyezte: idén január 1-től a halhús áfája is csökkent.      Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához.     Elmondta: 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - közölte.      Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást - mondta, hozzátéve: az elmúlt hét évben ez az összeg megduplázódott, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. Ez mutatja, hogy a kormány elkötelezett a mezőgazdasági termelők, az állattartók megsegítésében - jegyezte meg.     Fazekas Sándor elmondta: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.      Kitért arra is, hogy a belföldi termelés, az állattartás heyzete stabilizálódott az elmúlt években, a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. Kiemelte: a tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett. (MTI)

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

Emberi fogyasztásra alkalmatlan San Benedetto ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a laborvizsgálatok megerősítették a fogyasztók érzékszervi kifogását: több palackban undort keltő, fertőtlenítőszerre, kénhidrogénre valamint gázolajra emlékeztető mellékszagú volt az ásványvíz.       A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint fogyasztói bejelentés alapján vizsgálták az interneten rendelt Aqua Minerale San Benedetto S.p.a. olasz gyártó által előállított fél literes kiszerelésű, szénsavmentes ásványvizet. A kifogásolt tételben a laboratóriumi vizsgálat kórokozó mikroorganizmusok jelenlétét nem mutatta ki, de fogyasztása nem javasolták.     A hatóság vizsgálata kiterjedt a bejelentőnél fellelhető, valamint az olasz ásványvizet Magyarországra behozó és a viszonteladó vállalkozás készletének ellenőrzésére.     Az eljárás eredményeként a Nébih elrendelte a fogyasztásra alkalmatlan ásványvíz kivonását a forgalomból és a fogyasztóktól visszahívását, az érintett termék gyártási ideje 2018.01.10., minőségmegőrzési ideje 2019.07.12. (MTI)

7 milliárd forintnyi füstölt áru fogy húsvétkor

A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfiinfluenza gazdasági hatásainak - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.      Hozzátette, a területek teljesítménye vegyes képet mutatott, a húsfeldolgozás és -tartósítás ágazat kibocsátása például 9,8 százalékkal növekedett, amelyet elsősorban a belföldi értékesítés 23,3 százalékos bővülése eredményezett. A húságazat összesen 746 milliárd forint termelési értéket állított elő tavaly, ebből a készítménygyártás 179 milliárd forintot, a baromfihús-feldolgozás 281 milliárd forintot, a sertés- és marhahús feldolgozás 285 milliárd forintot tett ki.      Elmondta, a sertésállomány tavaly 1,2 százalékkal, 30 ezerrel csökkent és decemberben 2,87 millió volt. Az Európai Unióban (EU) 2 százalékos növekedés volt jellemző.      A kocalétszám is csökkent, több mint 4 százalékkal, az állomány nagysága 171,5 ezerre szűkült, az unióban 3 százalékos növekedés volt tapasztalható -  tette hozzá.     Közölte, tavaly 4,756 millió sertést vágtak le a húsipari cégek, ami 1,7 százalékos emelkedés egy év alatt, az unióban a vágásszám 260 millió körül alakult. Elmondta, 2014 óta, az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően, a vágásszám 1 millióval, 27 százalékkal nőtt, miközben a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent.     Kitért arra is, hogy az élősertés ára Magyarországon tavaly ismét meghaladta az uniós átlagárat, és a magyar vágósertés átlagára közel 11 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban.      Hozzátette, éves átlagban a legjobban a sertéscomb (9 százalék), a készítmények közül pedig az olasz felvágott (8 százalék) fogyasztói ára emelkedett. A rövidkaraj fogyasztói ára 5,7 százalékkal, a szárazkolbász, gépsonka, párizsi ára kilogrammonként 4-5 százalék körüli mértékben nőtt.      Megjegyezte, hogy a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia, a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.      Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta, az idén is mindent megtesznek az élelmiszerbiztonság védelme érdekében, így a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) a húsvéti időszakban is fokozottan ellenőrzi a húsokat és húskészítményeket.      Az MTI kérdésére az országos főállatorvos kifejtette, hogy a szakemberek főként a nyomonkövetésre, a jelölési szabályok betartására és az általános higiéniai feltételekre figyelnek majd. Idén is elsősorban a hagyományos termékeket - például a sonkákat és a tojást - ellenőrzik, valamint megvizsgálják az állatszállítások körülményeit is - mondta Bognár Lajos.      Szűcs István, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense megjegyezte, mintegy 6-6,3 ezer tonnányi füstölt áru fogy a húsvéti időszakban, amelynek értéke meghaladja a 7 milliárd forintot. Az évi sonkafogyasztás 25-30 százaléka ehhez az ünnephez kötődik, szalámiból és sonkaféléből fejenként mintegy 0,7 kilogrammot fogyaszt a magyar lakosság.      A szakértő felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy a különféle húsokokat és hústermékeket az emberek általában bizalmi alapon veszik meg, ezért főként azoktól az eladóktól vásároljanak, akiket már korábbról ismernek és árujuk minőségével elégedettek. (MTI)

Vitaminosként hirdették a lisztet, de nyomokban sem tartalmazott olyat

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakemberek számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek, a mikotoxinok és növényvédő szerek mérésén túl a különböző minőségi paraméterekre is külön figyelmet fordítottak. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei. Egy vitaminozottként hirdetett lisztnél például még a kimutatási határértéket sem érte el a vitamintartalom.   Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a Nébih szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot. A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmaz. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsav tartalma a kimutatási határértéket sem érte el. A Nébih ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére. Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal.  A laborvizsgálatok 2 terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a Nébih tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hisz – figyelembe véve a liszt felhasználási módját – ezt a terméket minden esetben hőkezeljük a fogyasztást megelőzően. A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. 3 búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mért a laboratórium. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az eredményeket összefoglalva 5 termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást a Nébih, melyek alapján összesen mintegy 800.000,- Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek. A Szupermenta terméktesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsorolták, hanem csoportosították a vizsgált termékeket. A magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportokba sorolhatóak a búzalisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett.

Az Y generáció válhat a legkövérebb nemzedékké

Az Y generáció válhat az eddig feljegyzett legtúlsúlyosabb nemzedékké Nagy-Britanniában - figyelmeztetnek a brit egészségügyi szakértők.      A lakosságra vonatkozó adatok szerint az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe közötti időszakban született britek közül minden tízből legalább heten túlsúlyosak lesznek mire elérik a középkort - írta a BBC News. Összehasonlításképpen a szakemberek rámutattak, hogy a baby boomerek (1946-1964) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen.      Az elemzést végző Cancer Research UK brit rákkutató intézet szerint a felnőttkori túlsúly a rák tizenhárom típusával, köztük a mell-, a bél- és a veserákkal van összefüggésben. Ezen összefüggésről azonban a brit lakosság mindössze 15 százaléka tud.      Nagy-Britannia jelenleg Nyugat-Európa legelhízottabb nemzete, és az elhízottak aránya gyorsabban nő a szigetországban, mint bármely másik fejlett államban. Az elhízottsági mutatók 1993-ban még 15, 2015-ben azonban már 27 százalékot mutattak.      Három évvel ezelőtt az 55-64 éves korosztályban volt a legmagasabb az elhízottak aránya, ám a szakértők szerint a fiatalabb nemzedékek jó úton haladnak afelé, hogy új csúcsot állítsanak fel.      A Cancer Research UK célja, hogy növelje a brit lakosság tudatosságát az elhízottsággal együtt járó egészségi kockázatokkal szemben. "A zsírtöbblet nem csak úgy ül ott egy helyben, hanem üzeneteket küldözget az egész testbe, ami árthat a sejteknek" - húzta alá Linda Bauld, a szervezet szóvivője.      "Ez a károsító hatás felhalmozódhat az idő múlásával, úgy növelve a rák kockázatát, mint ahogy a dohányzás okozta ártalmak növelik azt" - tette hozzá a professzor.       "Fennáll a veszélye annak, hogy a túlsúlyosság normává válik, hiszen sok ember egyszerűen magán sem veszi észre, hogy elhízott, és gyakran a saját gyermekein sem észleli a túlsúly jeleit" - mondta Russell Viner, a brit Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium tagja.      "A rák és a dohányzás kapcsolatának tudatosítása nyomán drasztikusan csökkent a dohányosok száma a brit fiatalok körében" - jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy ugyanilyen tudatosságot kell elérni az elhízottság veszélyeivel szemben is.

Pocakok, készüljetek! Jön az Országos Étterem Hét

Megkezdődött a foglalás a március 5. és 11. közötti tavaszi Országos Étterem Hétre, melynek keretében a résztvevő éttermek már 3300 forinttól háromfogásos menüsorokat kínálnak.       A tavaszi programhoz több mint 100 étterem csatlakozott - tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.       A résztvevő éttermek mindegyike igyekszik bemutatni saját konyhája legjavát, így a vendégek a gasztronómia legkülönbözőbb területeiről kóstolhatnak menüsorokat. A tradicionális ételek mellett a különleges fogásokból idén sem lesz hiány: akasztói ponty, kecskekolbász, ördöghal vagy akár tintahalba töltött csirkemáj is megkóstolható a program keretében.      A 3 fogásos menük ára továbbra is 3300 forintos áron érhető el, amely már tartalmazza a szervízdíjat is. Néhány étterem idén is készül prémium menüsorokkal, ezek 4900 forintos áron érhetőek el.      Asztalt foglalni kizárólag a www.etteremhet.hu weboldalon keresztül lehet.

Miniszter: egyre jobban fogy a sertéshús

Mintegy tíz százalékkal nőtt a sertéshúsfogyasztás 2016 óta Magyarországon, egy emberre vetítve most 25 kilogramm körüli az éves fogyasztás - közölte a földművelésügyi miniszter szombaton Túrkevén, a XII. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozón tartott sajtótájékoztatón.      Fazekas Sándor azt mondta: a sertéságazatra rendkívül kedvezően hatott, hogy 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa 2016. január 1.jétől, később a sertésbelsőségek áfája is. A gasztronómiai rendezvények is ráirányítják a figyelmet a sertésből készült telekre - tette hozzá.      A miniszter kiemelte, hogy az áfacsökkentés hatására érezhetően "fehéredett" az ágazat, növekedett a tisztességes vállalkozások versenyképessége, emelkedett a sertéshús fogyasztása, a sertéshús árának csökkenése pedig megtakarítást eredményezett a fogyasztóknak.       A visszajelzések szerint a kormány adócsökkentő politikája az emberek számára kedvező - jegyezte meg.      Fazekas Sándor kitért arra, hogy a baromfihúsfogyasztás is nőtt az áfacsökkentés hatására, és január 1-jétől a hal áfája is csökkent.      A tárca vezetője kedvezőnek nevezte, hogy nő a külpiaci keresletet is a sertéshús iránt: 2017 első tíz hónapjában éves összehasonlításban 13 százalékkal bővült a sertéshús kivitelének értéke. A sertéságazatban véget ért a nemzetközi piaci válság, kezd visszaállni a korábbi állatlétszám - fűzte hozzá.      A miniszter szólt arról is, hogy az őshonos mangalica fajta természetes magyar élelmiszer, amely népszerű a belső és a külső piacokon egyaránt. Magyarországon jelenleg 220 gazdaságban foglalkoznak mangalicával, míg 2011-ben 136 tenyészet volt. A hatezres tenyészkoca-állomány is mintegy tízezerre nőtt az elmúlt években - mondta. Prémiumterméknek számít a mangalicahús a távoli piacokon, például Japánban, Koreában, Hong-Kongban, Kínában is. A mangalicakolbász, -szalámi, -szalonna keresett hazánkban is - számolt be.      Fazekas Sándor példaértékűnek nevezte a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének munkáját, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium is támogat évi 175 millió forinttal (MTI)

Nem böjtölhet mindenki!

A böjtre is fel kell készülni, testileg és lelkileg is - emelte ki Antal Emese dietetikus az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.      A szakértő, akit a húsvét előtti negyvennapos böjttel kapcsolatban kérdeztek, azt mondta: nem annyira drasztikus az az egyházi előírás, amely szerint hamvazószerdán és péntekenként lehetőleg húsmentesen kell étkezni, valamint oda kell figyelni a mértékletességre.      Vannak viszont olyan felekezetek, amelyek azt mondják: egy nap csak egyszer lehet enni. Ez a szakértő szerint táplálkozástudományi szempontból nézve nem jó, a szervezetnek ugyanis károsabb lehet, ha az egy étkezéskor nagyobb mennyiséget fogyaszt az ember.      Antal Emese felhívta a figyelmet arra is, hogy nem böjtölhet mindenki, az idősekre és a gyerekekre pedig külön oda kell figyelni. Minél szigorúbb a böjt, annál többféle hiányállapot jelentkezhet, ami a gyerekeknél fejlődési zavarokat, szellemi visszamaradottságot, koncentrációs problémákat okozhat - hangsúlyozta. (MTI)

Új: a túlfeldolgozott élelmiszerek fogyasztása rákkockázattal járhat

Francia tudósok szerint létezhet kapcsolat a túlságosan feldolgozott ételek - sütemények, csirkefalatok, csomagolt kenyérfélék - fogyasztása és a rák kialakulásának kockázata között, de hangsúlyozták, hogy ennek kiderítésére további kutatásokra van szükség.      A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának rizikója - ismertette a tanulmányt csütörtökön a BBC News.       Ugyanakkor számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban. A táplálkozási szakértők állásfoglalása szerint a legjobb, ha egészséges étrendet követünk.      A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a chipsek, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőből készült ételek.      A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban szereplők - túlnyomórészt középkorú nők - egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.      A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket.      Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának tíz százalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente.       "Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet" - írták a kutatók.      Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy eredményeiket újabb nagyléptékű kutatással kell alátámasztani, és további kutatásokkal kell vizsgálni és igazolni a felfedezett lehetséges kapcsolatot. Mint fogalmaztak: "nem teljesen kizárható", hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát.      Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.      Hozzátette: a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.      Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak "nagyon gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania", továbbá a feldolgozott ételek köre a kutatásban nagyon szélesen és lazán körvonalazott, és az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.      A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában. (MTI)

Jaj! Magyarországról származó gyerekpezsgőt hívott vissza az osztrák Metro

Magyarországról származó élesztővel szennyezett és a gázképződés következtében "robbanásveszélyes" gyerekpezsgőt hívott vissza az osztrák Metro, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás útján értesült az esetről.      A Nébih honlapján pénteken közölte: az osztrák hatóság bejelentése szerint vállalati önellenőrzés alapján hívják vissza a "Kindersekt Disney Die Eiskönigin, Traube"  és a "Kindersekt Disney Mickey Mouse, Traube" 0,75 literes kiszerelésű gyermekpezsgők bizonyos tételeit.       A hatóság azért döntött a termékek visszahívása mellett, mert az erjedés folytatódása esetén előfordulhat a pezsgős palack belső nyomásának növekedése, amely szétrobbanthatja az üveget.      A kifogásolt gyermekpezsgőkből öt magyar fogyasztó is vásárolt Ausztriában egy-egy üveggel, az érintetteket az osztrák Metro levélben értesíti.      A hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy aki vásárolt az árucikkből, saját biztonsága érdekében azt ne fogyassza el. (MTI)

Pohner Ádám nyerte a Bocuse d'Or magyar döntőjét

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.      A világ egyik legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért hat séf versengett: Pohner Ádám és segédje, Csillag Richárd mellett Elek Richárd (Fausto's Ristorante), Garai Ádám (Olimpia Étterem), Haraszti Zsolt (Alabárdos Étterem), Veres István (Babel Budapest) és Volenter István (67 Étterem és Bistro).      A konyhai és a kóstoló zsűriben összesen 24 séf foglalt helyet, köztük a két évvel ezelőtti európai döntő győztese, Széll Tamás is, aki Torinóban a zsűri elnöke lesz.      Az eseményen megemlékeztek a verseny névadójáról, a január 20-án elhunyt Paul Bocuse-ről is. MTI fotók: Balogh Zoltán

Elgondolkodtató: 9 ezer tonna ételt mentettek meg a kukától

Csaknem 400 kamionnyi, 9300 tonnányi, 5,2 milliárd forint összértékű ételt mentett meg a kidobástól a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly, ezzel több mint 300 ezer rászorulónak tudott segíteni.      A szervezetnek az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, hogy becslések szerint az ételfelesleg mennyisége Magyarországon közel 2 millió tonna. Az egyesület úgy látja, ebből 80-100 ezer tonnát lehetne megmenteni.      Míg napjainkban világszerte hatalmas pazarlás zajlik, egyre nagyobb hangsúlyt kap a feleslegek megmentése is - emelték ki.      A szervezet két fő célja a pocsékolás csökkentése és a nélkülözés mérséklése. Partnereivel közösen azon dolgozik, hogy egyre több élelmiszert tudjon megmenteni a kidobástól és eljuttatni a nélkülözők asztalára.      A tavalyi 9300 tonna a korábbi eredmény csaknem kétszerese. Ha kamionokra raknák az ételt, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna - szemléltették.      A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék és húsáru egyaránt megtalálható a nélkülözőknek átadott csomagokban - közölték.      Az ételek az egyesület 350 partnerszervezetén keresztül több mint 300 ezer rászorulót segítenek. A kedvezményezettek elsődlegesen szegény gyermekek és családok, de nagy számban érnek el időseket, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat is.      Az élelmiszerek csaknem 90 százaléka az egyesülettel kapcsolatban álló kereskedelmi láncokból jut el a nélkülözőkhöz, míg a maradék 10 százalék gyártóktól érkezik a szervezet központi raktárába, hogy onnan mielőbb rászorulókhoz juthasson.      Azt kívánják elérni, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő jótékony célra ajánlja fel a feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.      Idézték Cseh Balázst, az egyesület elnökét, aki azt mondta, bíznak benne, hogy idén is folytatni tudják a jelentős növekedést, és ebben azok a vállalatok is a segítségükre lesznek, amelyek eddig még nem csatlakoztak a programjukhoz. Nagyon hálásak minden céges partnerüknek, amely étellel, anyagilag vagy szolgáltatással támogatja a munkájukat - tette hozzá.      A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódó feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítve az éhezés és a pazarlás csökkenését. A szervezet egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális szempontokat.      Fennállása óta, több mint 13 éve gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált ételeket, amelyek között közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is megtalálhatóak - olvasható a közleményben. (MTI)

Debreceni lett az Év gasztronómusa!

Összesen 17 turisztikai szakember, illetve szervezet vette át a szakmai szervezetek díját február 1-jén, a hagyományos turisztikai díjátadó gálán és évadnyitó fogadáson. A Turizmus Kft. rendezvényére 26. alkalommal került sor. Debreceni siker is született: az év gasztronómusa Barabás Zoltán, a Barabás Étterem Debrecen tulajdonos-ügyvezetője lett. Gratulálunk! A díjazottak: Az év autóbuszos személyszállítója: Koós László, az INFINITOURS Kft. ügyvezetője Az év autókölcsönzője: Kozák József, a Hertz Mercur Rent a Car Kft. cégvezetője Az év beutaztatója: Horváth Anita, a Liberty Incentive és Kongresszus Budapest Kft. ügyvezetője Az év egészségturizmus menedzsere: Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. marketingigazgatója Az év fesztiválszervezője: Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. alapító-ügyvezetője Az év gasztronómusa: Barabás Zoltán, a Barabás Étterem Debrecen tulajdonos-ügyvezetője Az év idegenforgalmi oktatója: Dr. Szabó Géza, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézet Turizmus Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docens Az év idegenvezetője: Molnár Attila Az év kempingese: Csoba Balázs, a Bocor Kemping és Fogadó üzletvezetője Az év munkaadója: György Tamás, a Hungast Holding Zrt. tulajdonosa Az év rendezvényszervezője: Kristóf Anita, a Hungexpo Vásár és Reklám Zrt. vendégrendezvény értékesítési igazgatója Az év rendezvényszolgáltatója a Special Effects Zrt. Az év repülőjegy-értékesítője: Gajárszki Henrik, az AST-American Service Travel repülőjegy értékesítője Az év TDM menedzsere: Magyarics Gábor TDM menedzser, Tata és környéke Turisztikai Egyesület Az év utazási irodása: Jakócs Áron, a Robinson Tours Kft. tulajdonos-ügyvezetője Az év vendéglőse: Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd, az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai Budapest kulturális és turisztikai nagykövete 2018: Káel Csaba vezérigazgató, film-és színházi rendező, producer, Müpa Budapest - Művészetek Palotája Fotó: Facebook  

Mindenki eszi: itt a Nagy Magyar Párizsiteszt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Összesen 30 párizsit vizsgáltak, köztük szeletelt és rúd kiszerelésű termékeket. Laboratóriumban ellenőrizték, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei. Összesen 30 sertés párizsit vizsgáltak a NÉBIH munkatársai. 17 szeletelt és 13 rúd terméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült, de „sertés párizsinak” csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynek pl. 51%-os hústartalmának 70%-a sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 10 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készültek a termékek. Mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatot is végeztek az élelmiszerbiztonsági szakemberek. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak. 2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban például a minimális hústartalom – a korábbi 40%-ról – 51%-ra emelkedett. További, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet. Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a NÉBIH szakemberei, egy termékkel adódott probléma. Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő. A felelős vállalkozóval szemben a NÉBIH szakemberei hatósági eljárást indítottak, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. Laboratóriumban mérték mindegyik termék kalcium tartalmát is, ami alapján következtetések vonhatók le a termékben felhasznált MSM mennyiségére. A kiugróan magas kalcium érték utalhat a felhasznált MSM nagy mennyiségére. A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelyek csomagolásán olvasható volt a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak. A kedveltségi teszt ezúttal sem maradhatott el, aminek alapján alakult ki a sertés párizsik Szupermenta rangsora. Szakértő, laikus, valamint gyártói és kereskedelmi oldalt egyaránt képviselő kóstolók vizsgálták a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont – metszéslap, szín, illat, állomány és íz – szerint. A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű párizsikat bírálták a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán. Vak kóstolásos módszerrel, vagyis nem tudhatták, hogy mely szám, mely terméket és márkát takarja. A kedveltségi vizsgálaton egy terméket nem pontoztak a bírálók, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, „öreg” alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba. Végeredményben a szeletelt sertés párizsik Szupermenta versenyében első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. Rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

Debrecen a magyar borkultúra egyik fellegvára lett

Második alkalommal tartotta meg „Super 12” nevű meghívásos borversenyét a két éve alakult Magyar Borszakírók Köre. A 26 tagú társaság az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján állította össze listáját és választotta ki közülük a Magyar Bor Nagydíj nyerteseit. A borszakírók először szavazataikkal - több forduló után - rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. Ezt követően a 12-es listára felkerült borokat a tagokból alakított két bizottság kóstolja, illetve pontozással értékeli két-két alkalommal és sorrendben.   A legjobb tizenkettőbe bekerült borok:   Magyar Fehérbor Super 12       Bencze Családi Birtok Venus  2015 (Badacsony)     Csetvei Pince Kő-Papir-Olló/Kő 2013 (Mór)     Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2015 (Tokaj)     Gizella Pince Szil-völgy Cuvée 2015 (Tokaj)     Györgykovács Imre Nagy-Somlói Furmint 2015     Holdvölgy Vision 2015 (Tokaj)     Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2015 (Neszmély)     Kolonics Pincészet  Somlói Juhfark 2015     Kovács Nimród Monopole Battonage Chardonnay 2015 (Eger)     Pálffy Pince Káli Királyi Fekete-hegy Olaszrizling 2015 (Balaton-felvidék)     St. Andrea Mária 2015 (Eger)     Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015   Magyar Vörösbor Super 12       Balla Géza Sziklabor Feketeleányka  2013 (Ménes)     Eszterbauer Borászat Nagyapám Szekszárdi Kadarka 2016     Günzer Tamás Bocor Grandior Merlot 2012 (Villány)     Heumann Pincészet Terra Tartaro 2012 (Villány)     Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 (Balatonboglár)     Koch Csaba Villányi Csanád Cuvée 2012 (Villány)     Kovács Nimród Monopole Soul Syrah 2013 (Eger)     Thummerer Pince Cabernet Sauvignon Superior válogatás 2012 (Eger),     Tiffán’s A Régimódi 2015 (Villány)     Sauska Cabernet Franc  2012 (Villány)     Sebestyén Pince Grádus Cuvée 2013 (Szekszárd)     St. Andrea Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 (vörösök)     Ennek eredményeként a Magyar Bor Nagydíj 2017 évi nyertesei:   Görgykovács Imre 2015-ös Nagy-Somlói Furmintja     Koch Csaba 2012-es Villányi Csanád Cuvée-je.       A Magyar Borszakírók Köre által alapított Super 12 - Magyar Bor Nagydíj díjazottjai a debreceni Déri Múzeumban 2018. január 27-én, szombaton 15 órakor kezdődő borbemutatóval egybekötött díjátadó gálán vehetik át okleveleiket. A rendezvény szervezői a Magyar Borszakírók Köre, a Debreceni Borozó magazin és a Debreceni Borbarátok Társasága.   Az est kísérőrendezvénye Szabó Edit író-olvasó találkozója, ahol több borászhölgy társaságában beszélgetnek a Gyengébb? Nem! című könyvről. Ebben a könyvben huszonhat remek nő mesél az életéről. Mindannyian a borok világában dolgoznak, olyan terepen mozognak, ahol korábban hagyományosan férfiak ültek a kormánynál. Magabiztosan, céltudatosan vezetnek. Van közöttük tulajdonos, birtokigazgató, szőlész és borász, mindegyikük máshol tart az útján, de büszkék arra, amit eddig elértek, és nem cserélnének senkivel. Bemutatják a boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. Mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mindarról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak.   A jegyeket a Déri Múzeum (4026 Debrecen, Déri tér 1.) pénztárában, a Best FM (Debrecen, Darabos u. 35.) portáján, a Mákvirág Cukrászdában (Debrecen, Bartók Béla út 17. egykori Csóra udvar) lehet megvásárolni. Elővételben: 7.990 Ft/fő, a helyszínen: 9.990 Ft/fő.   A rendezvény szervezői: a Magyar Borszakírók Köre, a Debreceni Borozó magazin és a Debreceni Borbarátok Társasága.   A Magyar Borszakírók Körének tagjai: Bukovics Martin, Darin Sándor, Dékány Tibor, Dlusztus Imre, Geönczeöl Attila, Győrffy Zoltán, Izsák Norbert, Jenei Balázs, Kling József, Konkoly Mihály, Kosárka József, Kovács András, Kovács Pál, Kövesdi István, Németh Ágnes, Megyeri Sára, Rohály Gábor, Sánta Zoltán, Tompa Imre, Tóth Adrienn, Szabó Edit, Viniczai Sándor és Vörös Attila. Fotók: Lukács Tihamér

340 ezer forintért 4 steak, némi sült hal, víz

Több mint 1100 eurót, vagyis csaknem 340 ezer forintot számoltak fel négy steakért, egy tál sült halért, vízért és a szervízdíjért néhány japán turistának egy velencei étteremben, aminek híre még a város polgármesteréhez is eljutott, aki megesküdött rá, hogy kivizsgálja a "szégyenletes" esetet.      A Bolognában tanuló négy japán fiatalember egy Szent Márk-térhez közeli étteremben kapta ki a számlát, majd Bolognába visszatérve jelentette az esetet a rendőrségnek - írta a BBC News.     Luigi Brugnaro velencei polgármester az esetről értesülve megígérte, hogy utánajár az igazságnak. "Alaposan ki fogjuk vizsgálni az esetet, és ellenőrizni fogjuk, hogy jogos volt-e a panasz" - írta Brugnaro a Twitteren, hozzátéve, hogy ha a szégyenletes incidens igaznak bizonyul, akkor mindent meg fognak tenni azért, hogy a felelősöket megbüntessék. "Mindig az igazság oldalán állunk" - szögezte le a polgármester.      Az olasz sajtó nem nevezte meg az éttermet, csupán annyit árult el, hogy egy kínai nő tulajdonában van és egy egyiptomi származású személy vezeti.       Marco Gasparinetti, a velencei polgárok által létrehozott Gruppo 25 Aprile civilszervezet szóvivője szerint a városnak azon a részén az éttermek mindössze 1,1 százaléka van helyi lakosok tulajdonában, míg a történelmi városrész területének egészén ez az arány 50 százalék.      A csoport a héten jó tanácsokkal fogja ellátni a turistákat a Facebookon, hogy megóvja őket a hasonló incidensektől. Gasparinetti szerint Velencében gyakran előfordul, hogy az éttermek felárat számolnak fel a turistáknak. "Megvédjük a helyieket, mert bárki is teszi kockára Velence jó hírnevét, azzal az összes velenceinek kárt okoz" - írta a szervezet egy Twitter-bejegyzésében.      Az olasz média szerint a négy japán férfival három nő is volt, akik azonban egy másik éttermet választottak, ahol 350 eurót fizettek három tál tengeri gyümölcsös tésztáért. (MTI)

Elhunyt a gasztronómia pápája

Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett.       A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.      "Paul Bocuse meghalt, a gasztronómia gyászol. Monsieur Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet. A gasztronómia pápája távozik" - írta szombaton a Twitteren Gérard Collomb.       A francia gasztronómia jelképének számító sztárséf ugyanott fejezte be az életet, ahol elkezdte. A ma Lyonhoz tartozó, hangulatos Collonges-au-Mont-d'Ort településen, a Saone folyó partján ugyanabban a szobában hunyt el, ahol 1926. február 11-én született. Családjának 1765-től volt malma a településen, Paul az apja éttermében született, amely ma az első számú Bocuse-étterem, s ahol alig tízévesen már a konyhában dolgozott.       A második világháború végén Charles de Gaulle csapataival harcolt, Elzászban megsebesült. Életét egy amerikai katonai kórházban kapott vérátömlesztés mentette meg, ezért minden éttermén leng egy amerikai zászló is. Leszerelése után a három Michelin-csillaggal kitüntetett első nő, Mere Brazier és a modern francia konyha atyjának tekintett Fernand Point keze alatt járta végig a konyhai ranglétrát, tanult meg mindent a francia szakácsművészetről.       1958-ban vette át apja lyoni éttermét, ekkor nyerte első Michelin-csillagát is. A másodikat 1962-ben, a harmadikat 1965-ben kapta, s azóta is őrzi őket, ami világrekord. A Franciaország Legjobb Mestere (Meilleur Ouvrier de France) rangos címet 1961-ben kapta. Éttermei annyira híresek, hogy Franciaországban az a mondás járja: "Nem Bocuse van Lyon mellett, hanem Lyon Bocuse mellett."       Monsieur Paul, ahogy a személyzet szólította, forradalmasította a francia gasztronómiát. Filozófiájának három fő eleme a jó alapanyag, a jó hőmérséklet és a jó ízlés. Mindenben az egyszerűségre törekedett, miközben ragaszkodott a francia konyha hagyományos technikáihoz. Őt tartják a "nouvelle cuisine", a francia új konyha legnagyobb alakjának, amely egyszerűbb, könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekből áll, mint a "cuisine classique", a klasszikus konyha.       Keze alól számtalan híres séf került ki, tanítványa volt Eckart Witzigmann, az első német ajkú és a harmadik nem francia nyelvű séf is, aki Michelin-csillagot nyert. Bocuse a második világháború után minden francia elnöknek főzött, de Gaulle-tól Nicolas Sarkozyig. Számtalan kitüntetéssel jutalmazták, a Becsületrendet 1975-ben kapta meg. 1990-ben alapította intézetét, amelyben harminchét ország diákjai tanulnak. 1987-ben útjára indította a világ legrangosabb gasztronómiai versenyét, a Bocuse d'Ort, amelynek európai döntőjét 2016-ban Budapesten rendezték meg, s azt Széll Tamás nyerte meg. Magyarország először 2013-ban vett részt a Bocuse d'Or világdöntőjében, akkor Széll Tamás a 10. helyen végzett, Molnár Gábor 2015-ben a 13. helyet szerezte meg. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia 2009-ben alakult.       Bocuse neve áruvédjegy is, a lendületes aláírásával díszített címkével többek között szakácskönyveket, lekvárt és pezsgőt forgalmaznak. Húsz étterme van, többek között az amerikai Disneylandben és Japánban, üzemeltet sörfőzdét, sőt az Ouest Express gyorséttermekben burger is kapható, "made by Bocuse".       A szakácspápa fizikai megjelenését tekintve is impozáns jelenség volt. Több mint 180 centiméter magas, viselkedése akár egy arisztokratáé, tekintélyéhez a magas, fehér séfkalap, a toque is hozzájárult, gallérját a francia trikolor színei díszítették. Elragadó személyiség, igazi sármőr, nyolcvanadik születésnapján derült ki, hogy felesége mellett évtizedekig két szeretője és számos futó kalandja is volt. (MTI)

Szép munka: cseh sörversenyen kapott díjat egy magyar sör

Három bronzérmet nyert a békésszentandrási Szent András Sörfőzde Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyén, a Csehországban megrendezett nemzetközi World Beer Idolon - tájékoztatta a kézműves főzde pénteken közleményben az MTI-t.      Magyarországról egyedül a 25 éve alapított Békés megyei főzde nyert el díjat a Monarchista fantázianevű imperial pilsner, a valódi gyümölcsből készült Málnás Búza és a limitált kiadású, Earl Grey teás karácsonyi főzete, az Esthajnal '17 söreivel - írták.      A World Beer Idol nemzetközi sörversenyt harmadik alkalommal rendezték meg a csehországi Slanyban. Idén 17 ország mintegy 50 főzdéje több mint kétszáz sörrel nevezett, 10 arany-, 13 ezüst- és 28 bronz díjat osztott ki a neves sörkritikusokból, független sörfőzőmesterekből, újságírókból és szakmai oktatókból álló zsűri.       A díjazottak többek között francia, belga, német, norvég, spanyol, cseh és dán sörfőzdék közül kerültek ki. Az egyedüli "gyémántot" a belga Huyghe Brewery sörfőzde Delirium Tremens strong ale-je nyerte.      A Szent András Sörfőzde portfóliójában 14 féle sörtípus található, amelyet szezonális különlegességekkel egészítenek ki. Ők készítették Magyarország első valódi gyümölcsből készült meggyes sörét. A negyedszázados jubileumát ünneplő, 2011-ben az év sörfőzdéjének választott kézműves manufaktúra mintegy 30 nemzeti és nemzetközi elismerést nyert már. (MTI)