°C
TIME DATE
Ma Piroska nap van.

Ez Debrecen

Emberrablók büntetését csökkentette a Debreceni Ítélőtábla

Emberrablás, vesztegetés és kifosztás bűntette miatt elítélt tizenegy vádlott büntetését enyhítette, kettőét helybenhagyta másodfokon a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön - tájékoztatta a táblabíróság szóvivője az MTI-t.      Fórizs Ildikó közölte: a vádlottak egy része letöltendő, másik része felfüggesztett, nyolc hónaptól két és fél évig terjedő börtönt kapott, három vádlottat előzetes mentesítésben részesített a másodfokú bíróság.      A megállapított tényállás szerint a sértett - a harmad- és negyedrendű vádlott közreműködésével - 2014 augusztusában "megvásárolta" az elsőrendű vádlott érdekeltségébe tartozó céget, de csak papíron, a szerződéskötéskor pénzátadás nem történt. Ezután a sértett a cég számlájáról 17,5 millió forintot a sajátjára utalt át. A férfi ezután elérhetetlenné vált, ezért az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy ismerősei segítségével elfogja. A szervezést a másodrendű vádlottra bízta, a többiek egyrészt a pénz visszaszerzésében, másrészt az elfogásban segítettek neki.       A sértettet 2015 januárjában egy vásárosnaményi parkolóban autóba tuszkolták, elvették táskáját, készpénzét, telefonját, igazolványait, majd Budapestre vitték, és éjjel-nappal őrizték egy hotelben, ahonnan néhány nap múlva rendőrök szabadították ki.      A Nyíregyházi Törvényszék 2017 májusában emberrablás bűntettének kísérlete, kifosztás, személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 16 vádlottal szemben hozott elsőfokú ítéletet, amely 3 vádlott esetében jogerőre emelkedett.      A Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette tanácsa két vádlott kivételével valamennyi fellebbező vádlott elsőfokú ítéletét enyhítette, az elsőrendű vádlott B. R. ötéves börtönbüntetését például két év hat hónapra mérsékelte.      Az ítélőtábla enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak rendezett személyi körülményeit, azt, hogy családjuk van, illetve családalapítás előtt állnak, valamint azt, hogy cselekményüket megbánták, és egyikük kivételével valamennyien büntetlen előéletűek.       Figyelembe vette a táblabíróság azt is, hogy a súlyosabb megítélésű cselekmény kísérleti szakban maradt. "A társadalomnak nagyobb érdeke fűződik ahhoz, hogy a terheltek rendezett életvezetése, társadalmilag hasznos tevékenysége megmaradjon" - ismertette a bíróság határozatának indokolását a szóvivő. (MTI)

Ideiglenesen változik a forgalmi rend a Dósa nádor téren

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata egy pályázat keretében a Dósa nádor tér felújítását, átépítését tervezi. A projekt tervezési fázisában előzetes vizsgálatok elvégzése szükséges a területen, melynek időpontja 2018. január 20-21. A vizsgálatok elvégzéséhez a hétvégén a Dósa nádor tér szakaszos lezárására és a forgalmi rend módosítására van szükség.   A szombati napon a Napló székház előtt lévő és a MÁV székház mögött található parkolók, valamint a Sas utcai parkolóhelyek a Rózsa utca – Csapó utca közötti szakaszon kerülnek lezárásra. Ezen időszak alatt a forgalmi rend nem változik a Sas utcán illetve a Dósa nádor téren, mindkét irányban a megszokott módon közlekedhetnek az autósok. Vasárnap a Sas utca és a Régi Városháza közötti terület, parkolók valamint a Sas utca forgalmi sávjainak vizsgálata tervezett, ezért az itt található parkolók kerülnek lezárásra, illetve szakaszosan a Sas utca és a Dósa nádor tér közlekedési rendje módosul az alábbiak szerint: A Kossuth utcáról továbbra is biztosítva lesz a balra kanyarodási lehetőség, valamint az áthaladás a Dósa nádor téren, szakaszos lezárásokra ezen forgalmi sávban is számítani kell. A virágpiac felől a Kossuth utca irányába haladó forgalom a Napló székház után a MÁV székház mögötti parkolón és a Városháza utcán keresztül kerül elterelésre a Kossuth utca irányába. Számítani kell hétvégén időszakos sávlezárásokra, valamint parkolók lezárására, így a parkolóhelyek a hétvégén csak részlegesen használhatóak. Kérnek mindenkit, hogy a kihelyezett jelzőtábláknak megfelelően és körültekintően közlekedjen. 2018. január 22-én, hétfőn a megszokott forgalmi rend szerint közlekedhetnek és parkolhatnak az autósok.

Kifosztottak egy bankautomatát az Angyalföld téren: fotó

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök a lakosság segítségét kérik.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat vagyon elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint 2017. december 30-án 20 óra és 23 óra 30 perc között Debrecenben, az Angyalföld téren lévő élelmiszerüzlet külső falán lévő bankautomatát ismeretlen személyek megrongálták és abból nagyobb összegű készpénzt tulajdonítottak el. Az ATM a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható személyről felvételt készített. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, tartózkodási helyével, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán (Debrecen, Kossuth utca 20. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, a 112-es központi segélyhívó számon.

Tűz volt Debrecenben

Kigyulladt egy körülbelül negyvennyolc négyzetméter alapterületű lakóház tetőszerkezete ccsütörtökön Debrecenben, a Bayk Andás kertben. A tűzesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik egy vízsugárral eloltották a lángokat.

Baleset történt este Debrecenben: a Dóczyn volt baj

Két személygépkocsi ütközött össze szerdán este Debrecenben, a Dóczy József utca és a Békessy Béla utca kereszteződésében. A város hivatásos tűzoltóit riasztották a helyszínre, ők végezték a műszaki mentést. Három ember utazott a két járműben, ebből két embert a mentőszolgálat kórházba szállított. A kereszteződésben forgalomkorlátozás is volt. Fotók: Katasztrófavédelem, Debreceni HTP

Profi: ittasan vezetett és körözték

A debreceni járőrök 2018. január 16-án 15 óra 10 perckor Debrecenben, a Vámospércsi úton megállítottak egy személygépkocsit és igazoltatták a sofőrt. A rendőrök az ellenőrzéskor alkoholszondát alkalmaztak a 41 helyi lakossal szemben, amely pozitív értéket mutatott, valamint megállapították, hogy vele szemben a Debreceni Járásbíróság kapcsolati erőszak bűntett elkövetése miatt országos elfogatóparancsot adott ki vele szemben. T. Zsolt vezetői engedélyét a járőrök a helyszínen elvették, majd őt további mintavétel céljából előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra, ahol járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult vele szemben. (police.hu)

Meghosszabbítja nyitva tartását a debreceni műjégpálya

A Nagyerdei Stadion északi kapujánál 2017. december közepén nyílt meg a szabadtéri jégpálya. Az induláskor úgy tervezte az önkormányzat, hogy január végéig üzemel a pálya. A nagy kihasználtságra és az időjárásra tekintettel a városvezetés a mai napon úgy döntött, hogy meghosszabbítja a jégpálya nyitva tartását 2018. február 15-ig.   A mobil jégpálya nyitva tartása és a jegyárak változatlanok maradtak: hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön és vasárnap 8.00 és 21.00 óra között, pénteken és szombaton 8.00 és 22.00 óra között várja a korcsolyázókat. Felnőtteknek 1100 forint, diák/nyugdíjas jegy 900 forint, míg a családi jegyek kedvezményesen válthatók meg a helyszínen.

Erre gyűjtenek az idei városbálon

Debrecen Város Báljához – melyet 2018. január 20-án rendeznek meg a Kölcsey Központban - idén is kapcsolódik jótékonysági kezdeményezés. A bál bevételéből Debrecenben, a Mester utca 30. szám alatt a Családok Átmeneti Otthonának fejlesztését finanszírozzák a szervezők - derült ki a keddi tájékoztatón. Az adománynak köszönhetően új konyhával, ebédlővel és közösségi térrel gyarapodhat az épület, ahol olyan új programok indulnának, mint a "Felelős szülő vagyok" klub, amelynek keretében különböző tanfolyamokon vehetnének részt a szülők, vagy "Az égig érő bab" elnevezésű tehetséggondozó program, amely a hátrányos helyzetben élő gyermekek sport, művészeti, tanulmányi tevékenységét támogatná. 2018-as esztendő a Családok éve Magyarországon. A szervezők, Debrecen Megyei Jogú Város, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a magyar kormány kezdeményezését, ezért Debrecen Város Báljának jótékonysági célja is azt támogatja, hogy "családban élni jó, anyának lenni jó, apának lenni jó." Debrecenben a Családok Átmeneti Otthona 2002 februárjában a Mester utca 30. szám alatt kezdte meg működését. Az otthonba Debrecen területéről költözhetnek be, elsősorban lakhatási gondokkal küzdő, krízishelyzetben lévő családok. Az épületben 26 férőhelyen 6 család elhelyezésére van lehetőség. A szolgáltatás célja az, hogy az otthonban tartózkodás alatt a szülők rendezzék helyzetüket, találjanak munkahelyet, teremtsék meg a feltételeit az életbe való kilépésnek. A Családok Átmeneti Otthonát egy pályázat keretében kívül-belül felújítja az önkormányzat. Az adományból megvalósuló a fejlesztések további segítséget jelentenek az ott élőknek. Fontos a cél és óriási az igény az intézményre. 2017-ben 58 családnak tudtak segíteni, de a várólistán 40 család várakozik, akik szintén segítséget kérnek. Debrecen Város Bálján szólal meg először a Kölcsey Központ új versenyzongorája, a Bogányi-zongora. A világhírű magyar zongoraművészet és a magyar zongoraépítés kultúrájának hírnevét erősítő, a kormány által 800 millió forint értékben támogatott projektnek köszönhetően Debrecen egyike annak a tíz helyszínnek, ahová jutott a magyar innovációból. A Bogányi-zongora tízéves fejlesztés eredménye, főbb újdonságai a legjobb zongoramárkákkal vetekedő zengő hangzás, a hangszernek a megszokottnál jóval hosszabb élettartamot biztosító kompozit ötvözet, a zongora mechanikáján végzett jelentős újítások és a modern dizájn. Funkcionális szempontból hangvetőként (hangterelőként) is működik, ami újdonságnak számít a hangszer történetében. Debrecen Város Bálján mutatják majd be a város borait is, kiderül milyen pincészetek kapják meg Debrecen Város Bora címet. Ezen ünnepélyes alkalommal derül ki az is, hogy ki nyerte idén az Év embere címet a Médiacentrum Debrecen szavazásán. Fotók: Miskolczi János

Soha ne történjen ez a gyermekünkkel

A debreceni rendőrök bűnügyi őrizetbe vették egy 12 éves fiút. Egy debreceni általános iskola tanítója tett bejelentést a Debreceni Rendőrkapitányságra 2018. január 15-én arról, hogy az intézmény egyik diákja erőszakosan viselkedik iskolatársaival. A 12 éves fiú több tanulót megfenyegetett, hogy amennyiben nem adnak neki készpénzt, ételt vagy italt, akkor megveri őket. A bejelentést követően a nyomozók az iskolába mentek, ahol széleskörű adatgyűjtést végeztek, majd a feltételezett elkövetőt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra. A megalapozott gyanú szerint a 12 éves fiú 2018. január 5-én egy buszmegállóban odament az egyik iskolatársához és 200 forintot követelt. Miután a sértettől pénzt nem kapott, többször meglökte és megfenyegette. Pár nappal később az iskola aulájában a gyanúsított újra odament a sértetthez, akit megfenyegetett, majd elvett tőle 200 forintot. Egy másik iskolatársától pogácsát vett el erőszakkal, míg egy másik diáktól szintén pénzt akart elvenni. A gyanúsított elismerte a bűncselekmények elkövetését, ellene a Debreceni Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást. A rendőrök a fiút bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására.

Család-OK: Debrecen 40 oktatási intézményében zenélnek

Az ország több mint száz iskolájában, köztük Debrecen negyven oktatási intézményében zenélnek családok hétfőn a Családok éve nyitórendezvényein, a Család-OK Országos Koncert második napján - közölte a családi zenélést meghirdető Debreceni Kör Dáma Egyesület elnöke az MTI-vel.     Porkoláb Gyöngyi elmondta: egyesületük azzal a céllal hirdette meg a hangversenysorozatot, hogy a Családok évében még inkább összekösse a családokat, összehangolja a generációkat: unokák, nagyszülők, szülők együtt adtak koncertet ezekben a napokban szerte az országban.     Hozzátette: a Család-OK Országos Koncert nyitórendezvényének első napján, vasárnap templomokban, jégpályán, sőt még piacon is koncerteztek a zenekedvelők: csaknem 100 család zenélt és mintegy ezer család előtt.      "Első gondolatunk az volt, hogy a Család-OK Országos Koncertjére meginvitálunk minden felekezetet, és templomi hangversenyeket szervezünk. Néhány nap alatt azonban olyan önszerveződő programmá vált a kezdeményezés, hogy kórusok is csatlakoztak" - ismertette az ötletgazda-főszervező, megjegyezve, hogy a különleges helyszínek - jégpálya, piac - mellett hétfőn mintegy száz iskolában koncerteznek együtt a családok.      Porkoláb Gyöngyi emlékezetett rá: a 2018-as évet a kormány a Családok évének nyilvánította, s amelynek égisze alatt számos helyi és országos rendezvényre kerül sor. Ennek keretében szervezte meg a Debreceni Kőr Dáma Egyesület a Család-OK Országos Koncertjét január 14-15-én templomokban, gyülekezeti házakban, közösségi tereken és iskolákban. Az előadásokhoz bármilyen hangszerjátékkal, énekkel lehetett csatlakozni amatőrként vagy profi előadóként - egyetlen feltétel a családi előadás volt.     "A program olyan értékeket emelt a középpontba, amelyek összekötnek szűkebb és tágabb közösségeket, felmutatják, erősítik, átörökítik a helyi kulturális értékeket éppúgy, mint a családban rejlő erőt" - magyarázta Porkoláb Gyöngyi hozzátéve, hogy a Család-OK Országos Koncertjét ez év végén újra megszervezik. (MTI)

Autósok! Bekeményít a debreceni rendőrség

A Debrecen, Széchenyi - Kossuth - Faraktár utca, a Szent Anna - Miklós utca, valamint az adott szakaszokat érintő jelzőlámpás csomópontok egyirányúsítása 2017. november 28-án befejeződött. A rendőrök most rámennek az új szabályokat be nem tartó közlekedőkre. Íme a közleményük.   A kialakult forgalmi változások kapcsán a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya folyamatosan figyelemmel kísérte a fenti útszakaszok rendjét. A rendőri intézkedések elsődleges célja az volt, hogy a közlekedésben résztvevők biztonságát szem előtt tartsák és biztosítsák a folyamatos és zavartalan közlekedést, valamint a korábbi tapasztalatok alapján a megszokásból közlekedők figyelmét felhívják a megváltozott közlekedési viszonyokra. Tekintettel a 2018. január hónap első felében Debrecen területén megnövekedett a közúti közlekedési balesetek száma, ezért az elkövetkező hetekben a rendőrkapitányság munkatársai több ellenőrzést fognak végrehajtani a jogsértő magatartást elkövetők forgalomból történő kiszűrése érdekében.  A forgalmi rend zavartalansága és biztonsága érdekében a rendőrség el fog járni azokkal a járművezetőkkel szemben, akik a közúti közlekedési szabályokat, főleg a közúti jelzőtáblákra vonatkozó rendelkezéseket, valamint a járműközlekedés általános szabályait súlyos fokban megsértik, és emiatt balesetet okoznak. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek szempontjából frekventált debreceni útszakaszokon 2018 januárjában fokozott figyelmet fordít a jogsértők kiszűrésére.

László nekiment a debreceni állomásnak

A debreceni rendőrök még a helyszín közelében elfogták a 40 éves férfit.   Debrecenben a Petőfi téri Nagyállomás biztonsági őre tett bejelentést 2018. január 13-án 5 órakor a rendőrségen arról, hogy egy férfi betörte az állomás bejárati ajtajának üvegét. A rendőrök a helyszínre mentek, s még a vasútállomás közelében igazoltatták a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. Az egyenruhások elfogták, majd előállították a 40 éves férfit a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként kihallgatták. L. László beismerő vallomást tett. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a hajdúhadházi lakossal szemben – szabadlábon hagyása mellett - garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

Lopott autóval karambolozott három debreceni: videó

A debreceni rendőrök elfogták a három helyi lakost.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra bejelentés érkezett 2018. január 3-án 10 óra 30 perc körül, miszerint január 2-án éjszaka betörtek egy debreceni telephelyre és onnan különböző értéktárgyakat tulajdonítottak el. A rendelkezésre álló adatok szerint egy 16 és egy 17 éves fiú, illetve egy 48 éves férfi a telephelyen parkoló Mercedes típusú teherautó tanksapkáját felfeszítette, abból 40 liter gázolajat elloptak, letörték a telephely egyik biztonsági kameráját, valamint értékes felniket és az ott parkoló autók akkumulátorait is eltulajdonították. A három debreceni lakos az éjszaka folyamán eltulajdonított egy BMW típusú személygépkocsit is, amellyel elmenekültek Hajdú-Bihar megyéből. A rendőrségre érkező bejelentést követően a debreceni nyomozók széleskörű adatgyűjtést végeztek, illetve elrendelték a lopott BMW körözését. Az adatgyűjtés során információ merült fel arra, hogy az elkövetők az M3-as autópálya 62-es kilométer szelvényében balesetet szenvedtek a lopott gépkocsival 2018. január 3-án 3 óra 55 perc körül. A nyomozók ekkor felvették a kapcsolatot a Hatvani Rendőrkapitányság munkatársaival. A rendőrök azonosították a három feltételezett elkövetőt, akik közül kettőt január 4-én, míg harmadik társukat január 7-én elfogták és előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra. A nyomozók M. Sándort és két fiatalkorú társát gyanúsítottként kihallgatták. A 17 éves fiút a nyomozó hatóság bűnügyi őrizetbe vette és előterjesztést tett előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2018. január 10-én elrendelt. Társai az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhetnek. Ellenük lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a nyomozó hatóság. (police.hu)

Debrecenben járt az iráni nagykövet

Hivatalos látogatáson fogadta Irán budapesti nagykövetét, Gholamali Rajabi Yazdi-t Papp László polgármester 2018. január 10-én. A diplomata a Debreceni Egyetemen tanuló iráni diákokhoz érkezett. Ennek kapcsán tett látogatást Papp László polgármesternél. A találkozón gazdasági, kulturális és turisztikai kérdések kerültek szóba.

FOTÓK: felújították a Debreceni Törvényszék épületét

Az MTI fotóin a Debreceni Törvényszék felújított épülete látható a Széchenyi utcán. Az 1896-ban épült, egykori Királyi Ítélőtábla épületét az Országos Bírósági Hivatal beruházási forrásából újíttatta fel a törvényszék. A 335 millió forintos felújítás során az épület visszakapta eredeti színét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez várható a VI. Debreceni Dalidón

Debrecenben a 2013-as indulása óta hatodik alkalommal rendezik meg a Dalidót, azaz a farsang időszakát, ünnepkörét megnyitó Családi Napokat, amelyre idén január 13-án és 14-én kerül sor. Ebből az alkalomból a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft, Debrecen városvezetése, valamint a programsorozatba bekapcsolódó intézmények vezetői január 11-én sajtótájékoztatót tartottak. A Kölcsey Központ Előcsarnokában megrendezett sajtónyilvános eseményen a Cívis Banda két tagjának, Battai Istvánnak és László Attilának farsangi hangulatot teremtő zenéje, valamint az Előcsarnok falát díszítő Nemes Károly álarckészítő mester kiállítása fogadta az érkezőket. A kellemes hangulatú térben először Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere osztotta meg a jelenlévőkkel a Dalidóval kapcsolatos gondolatait. Hangsúlyozta, hogy sok más, már hagyománnyá váló debreceni rendezvényhez hasonlóan a Dalidó is egyre bővül: amíg 2013-ban egynaposnak indult a farsangváró esemény, mára már kétnapossá, igazi családi hétvégévé nőtte ki magát. Amire nemcsak az évről évre egyre nagyobb lakossági érdeklődés miatt volt szükség, hanem a rendezvény hagyományőrző célja miatt is: hiszen a cívisvárosnak igen figyelemre méltó kézműves hagyományai vannak, s ennek továbbélését, továbbadását is szolgálja ez az elkövetkezendő két nap. S hagyomány most már az is, hogy a programsorozat a különböző debreceni kulturális és oktatási intézmények együttműködésével jön létre: a programokra eleve két helyszínen, a Kölcsey Központban valamint a Vojtina Bábszínházban kerül majd sor, miközben a Debreceni Szakképzési Centrum összes tagintézménye képviselteti magát – a maga kézműves szakterületével. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője mindehhez csatlakozva kiemelte, hogy a Dalidó annak idején azért is jött létre, hogy a farsangi szezont ne közvetlenül a farsangi bál nyissa meg, hanem már előtte, kicsik és nagyok egymással karöltve, játékos programok keretében várhassák az „álarcos időszakot”. A rendezvény a kultúra és a gazdaság összekapcsolódását fémjelzi, köszönhetően a kulturális programoknak és a Szakképzési Centrum által biztosított bemutatóknak. A Kölcsey Központ napja a szombat lesz: reggel 10 órától gólyalábasok fogadják a közönséget, majd a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiájukkal. 11 órától az Alma zenekar – immár szintén hagyományos – koncertje lesz látható, amely együttes ez alkalommal nemcsak farsangi tematikájú nótákkal készül, de elhozza azokat a dalokat is, amiket a Hortobágy Nemzeti Park kérésére írt. 12 óra 30 perctől kezdődik a szintén nagy népszerűségnek örvendő jelmezverseny, amelyre a helyszínen is lehet 10 órától regisztrálni. Délután színházi előadások szórakoztatják majd a közönséget, előbb A rendíthetetlen ólomkatona című táncmese, majd pedig Asszooony! címmel egy mesekettős kezdődik a CsaVar Színház előadásában. A program színességéhez a helyben készített és fogyasztható farsangi ételkínálat is hozzá fog járulni. Amely ételkínálatból bizonyos „adagokat” például a Szakképzési Centrum kötelékébe tartozó Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Szakközépiskola diákjai fognak biztosítani. Erről már Tirpák Zsolt, a Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt, aki hangsúlyozta: a Dalidó nagyon fontos bemutatkozási lehetőség a centrum számára, amely nem pályaválasztási program, hanem lehetőség arra, hogy játékos formában a tanulók megmutathassák, milyen szakmára is készülnek. A hagyomány és a megújulás egyszerre lesz jelen most is ezen a két napon, hiszen a kézműves termékek felvonultatása mellett például a Bethlen Gábor Szakközépiskola egy hőlégballonnal érkezik, a Vegyipari Szakközépiskola érdekes kémiai kísérletekkel várja az érdeklődőket, az „irinyisek” pedig az iskola egy újonnan bevezetett szakmájába, a masszázs technikájába nyújtanak majd betekintést. S ha a szombatot a Kölcsey Központban, a vasárnapot már a Vojtina Bábszínházban lehet majd eltölteni. Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója e nap eseményeire hívta fel a figyelmet. Délelőtt a CsaVar Színház előadásában a Dorottya vagyis A dámák diadalma a Fársángon című, Csokonai Vitéz Mihály művéből készült színpadi adaptációt lehet megtekinteni, melyre öt éven felül várják az érdeklődőket. Majd az Állatok Farsangján a Bab Társulat jóvoltából felettébb hatalmas, jó magaviseletű állatokkal lehet találkozni óriásbábok formájában. A Dalidó rendezvényei – az Alma együttes koncertjét leszámítva – ingyenesek. A teljes programot a www.fonixinfo.hu oldalon tekinthetik meg. Gyürky Katalin Fotó: C. Kiss Ilona

Debrecen nagyon érdekli az izraelieket

Hivatalos látogatáson fogadta Izrael magyarországi nagykövetét, Yosef Amranit Papp László polgármester. A megbeszélésen az Izrael állam megalapításának 70. évfordulója kapcsán megrendezésre kerülő kulturális programokról esett szó. A tanácskozáson a diplomata méltatta azt a támogató hozzáállást, amellyel a debreceni önkormányzat segíti a nagykövetség és a Debreceni Zsidó Hitközség munkáját. Az évforduló kapcsán a MODEM-mel közös kulturális csereprogramok lehetőségéről is beszéltek a felek. Papp László polgármester azt hangsúlyozta: egyre nagyobb az izraeli érdeklődés Debrecen iránt a turisztika területén. A tel-avivi menetrend szerinti légi járat beindítása óta hússzorosára emelkedett az izraeli turisták által eltöltött debreceni vendégéjszakák száma. A két fél megegyezett abban, hogy a gazdasági, oktatási, turisztikai és kulturális kapcsolatok erősítése érdekében további erőfeszítéseket tesznek. Fotók: Miskolczi János

Brutális verés Debrecen belvárosában: itt a vádemelési javaslat

A hajdú-bihari rendőrök befejezték a nyomozást azzal a két gyanúsítottal szemben, akik Debrecen belvárosában vertek meg egy férfit.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást két bocskaikerti lakossal szemben. A Civis Közterületi Támogató Alosztály munkatársai járőröztek még 2017. április 23-án 2 óra 30 perc körül Debrecenben, amikor a Simonffy utca sarkánál egy földön fekvő férfire lettek figyelmesek. A rendőrök mentőt hívtak a vérző sérülthöz, majd adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként megtudták, hogy a 29 éves férfit ismeretlenek bántalmazták. Az egyenruhások azonosították a két feltételezett elkövetőt, akiket még a helyszín közelében elfogtak, majd előállítottak a Debreceni Rendőrkapitányságra. A nyomozók F. Bencét és B. Györgyöt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozás adatai szerint a férfiak vitába keveredtek a sértettel, akit többször ököllel megütöttek, majd amikor földre került fejbe is rúgták. Az ügyben beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a férfi a bántalmazás következtében súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A nyomozó hatóság a 20 éves, valamint a 25 éves gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást 2018. január 9-én befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a főügyészség részére. (police.hu)

Szénmonoxid-mérgezés Debrecenben, többen kórházba kerültek

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával szállítottak kórházba a mentők három embert csütörtökön reggel Debreccenben, a Kérész utca egyik családi házából – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A helyszínre a megyeszékhely hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik gázkoncentrációt mértek az épületben, ezért a gázszolgáltató szakemberét is riasztották.

Igen, Debrecen!

Ötödik alkalommal mondtak igent fiatal vállalkozók arra a start up versenyre, amelyen legfrissebb projektjeiket mutathatták meg a zsűrinek, a közönségnek és leendő ügyfeleiknek.   Megtartották az ország első idei start up versenyét, ahol a jelentkezők ezt megelőzően az Igen, Debrecen 3 hónapos képzésén vettek részt. Az elmúlt 12 hét során tanultakat ültették át a gyakorlatba és mutatták be kész projektjeiket telt ház előtt. Ez alkalommal 5 csapat mérte össze tudását, munkájukat szakmai zsűri értékelte. Az „Igen Debrecen” 3 hónapos képzése olyan speciális tudást biztosít a részvevők számára, amit máshol nem tudnak megszerezni. Elismert szakmai előadóktól tanulhatnak, akik már értek el sikereket vállalkozásaikkal, ötleteikkel. A rendezvény médiapartnere az Alföld televízió és a Hajdú Press is, fontosnak érezzük, hogy a friss, innovatív ötleteket megismertessük a nagyközönséggel. A verseny győztese a VitaMed csapata lett, akik az egészségmegőrzés területén kívánnak maradandót alkotni, egy olyan eszköz kifejlesztésével, ami az otthoni, személyre szabott multivitamin készítését teszi elérhetővé a felhasználóknak. Az „Igen Debrecen” által olyan segítséget kaptak, amivel a nemzetközi és később a hazai piacon is sikereket érhetnek el a jövőben. A verseny végeredményének alakulásába a közönség is beleszólhatott szavazatával. A szervezők célja, amellett, hogy bemutatkozási és képzési lehetőséget nyújtsanak az új típusú vállalkozóknak, a lakosságot is nyitottabbá tegyék az innovációkkal szemben. A döntőben a csapatoknak két perces pitch keretében kellett meggyőzniük a négy tagú zsűrit, hogy melyikük ötletét tartják a legéletképesebbnek. A Betfield csapata, társasjátékukkal szeretnék a focimeccs-nézést felpezsdíteni, Meséld el! egyedi meséskönyveket készít online és offline, ezzel hozva közelebb a gyermekek számára az olvasást. A tabletten történő éttermi rendelés hazai elterjesztése a célja a Rest-up csapatának. A SmartMark csoport mobil megfigyelőrendszer ipari alkalmazását fejleszti. A zsűri tagjai között köszönthettük Pistyur Veronikát a Bridge Budapest ügyvezetőjét, Papp Csilla írónőt és az Alföld Tv vezetőjét, Bodrogközi Lászlót a Neuron Szoftver Kft. ügyvezetőjét és Kovács Zsoltot az EH Invest Zrt. vezetőjét. A döntő ismét nagyon jó hangulatban telt az agrár campusán található Kazánházban. Az IGEN Debrecen csapata hisz abban, hogy Debrecenből is lehet, akár nemzetközi vállalkozást építeni, legfőbb küldetésük, hogy a vállalkozói szemlélet és a csapatmunka a mindennapi gondolkodásunk részévé váljon. A képzés a megfelelő elméleti háttér mellett, a vállalkozói életben is hasznos gyakorlati tudásra koncentrál. Valódi, céges környezethez hasonló csapatmunka során sajátítják el a résztvevők a vállalkozói szemléletmódot. A kurzus során több csapat indul mindegyikük célja három hónap alatt, egy ötlet kidolgozása, megvalósításának elindítása, mentorok segítségével. A korábbi képzések során 90 résztvevő 21 ötleten dolgozott, melyből 12 jelenleg is vállalkozás formájában működik tovább. Következő üzleti képzésük angol nyelven indul egyedül állóan a városban. (Részletek: http://www.igendebrecen.hu/english-2/) Fotók: Bakos Attila

Vonat sodort el kerékpárost Debrecenben

A Debrecen-Tiszalök vonalon szünetelt a vasúti forgalom. Elsodort egy kerékpárost a vonat kedden délután Debrecenben, a Vértesi úti vasúti átjáróban. A debreceni hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt. Az elgázolt kerékpárost súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők. A vonaton utazó huszonnyolc ember közül senki nem sérült meg, az utasokat vonatpótló autóbusz vitte tovább Tiszalök felé.

Baleset a Derék utcán: ittas volt a sofőr +fotók

A debreceni rendőrök büntetőeljárást indítanak egy sofőrrel szemben. Egy férfi közlekedett az általa vezetett Renault típusú személyautóval 2018. január 8-án 16 óra körül Debrecenben, a Derék utca szervizútján. A sofőr jobbra kanyarodott, a Kishegyesi út irányába, amikor eddig tisztázatlan körülmények között áttért a menetirány szerinti baloldali forgalmi sávba, ahol összeütközött egy kisteherautóval. A baleset következtében a Volkswagen egyik utasa, valamint a Renault vezetője könnyű sérüléseket szenvedtek, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A rendőrök alkoholszondát alkalmaztak a járművek vezetőivel szemben, ami a Renault sofőrjénél pozitív eredményt mutatott. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja.

Baleset okozott zavart Debrecenben

A baleset a Derék utca és a Kishegyesi út kereszteződése közelében történt. Két személygépkocsi karambolozott hétfőn kora este Debrecenben, a Derék utca és a Kishegyesi út kereszteződése közelében. A balesethez a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Az elsődleges információk szerint az eset során egy ember megsérült, ezért őt a mentők látták el.

Meg akarta ölni az anyját Debrecenben: 6 év 10 hónapot kapott

Megdöbbentő ügyet tárgyalt a Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa hétfőn: annak a fiatalembernek az ügyét, aki meg akarta ölni az édesanyját Debrecenben. A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, vagyis J-M. N. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélték.   A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a szülők válását követően édesanyjával és testvérével élt együtt Debrecenben. A vádlott és édesanyja között a kapcsolat egyre feszültebbé vált, a fiú ugyanis nem tudott, nem akart megfelelni az elvárásoknak. Konfliktust okozott az is, hogy a vádlott számítógépes stratégiai és szerepjátékok rabjává vált, és tetemes időt töltött gép előtt. J-M. N. 2014 őszén elköltözött otthonról, egy évvel később azonban visszatért, mert önálló megélhetését nem tudta tovább fedezni. 2015 októberében kezdte el fontolgatni, hogy édesanyját megöli. Úgy gondolta, csak így tudja megteremteni magának az önálló életet. A gyilkosság leggyorsabb és legfájdalommentesebb módját kereste. Megnézett egy filmet, melyben egy férfi a fejre mért kalapácsütéssel öli meg feleségét, aki az első ütést követően azonnal eszméletét veszti. A garázsból magához vett egy barkácskalapácsot, majd a megfelelő alkalomra várt. Egy hete rejtegette a kalapácsot a szekrényben, amikor betelt nála a pohár: édesanyja eltiltotta az internettől, bátyja pedig lekódolta a wifit. 2015 decemberében egy este testvére szórakozni ment. Távozását követően a vádlott még sokáig a szobájában várakozott, biztos akart lenni abban, hogy édesanyja elaludt. Kora hajnalban azonnal lesújtott az alvó asszonyra. A sértett ösztönösen védekezni kezdett, karját a feje elé emelte, ekkor tört el a kalapács nyele. A fiú pánikba esett, a törött nyéllel még néhányat ütött, majd szobájába futott. A sértett nem ismerte fel támadóját, ezért végig a vádlottnak kiabált segítségért, aki ekkorra már megbánta tettét. Elhatározta azonban, hogy betörésnek álcázza a cselekményt, és elhiteti, hogy egy idegen volt a támadó. Kinyitotta az emeleti terasz ajtaját, édesanyjához sietett, majd hívta a rendőrséget is. A vádlott tényfeltáró beismerő vallomást tett, cselekményét megbánta, a sértett pedig megbocsátott neki.  

Debreceni bűnbandát fogtak el a rendőrök

A rendőrök bűnügyi őrizetbe vették azt a három helyi férfit, akik több bűncselekményt követtek el Debrecenben.   A debreceni nyomozók látókörébe került egy férfi, aki társaival 2017 októberében egy debreceni idős nő házánál megjelentek, és amíg egyikőjük elterelte a néni figyelmét addig társai besurrantak a házba és onnan több millió forint készpénzt vittek el. A nyomozók B. Csabát és társát, B. Attilát a rendőrkapitányságon 2018. január 4-én gyanúsítottként kihallgatták. A harmadik férfit, V. Sándort a rendőrök 2018. január 7-én fogták el. A nyomozók megállapították, hogy a bűnügyi őrizetbe vett 31, 23 és 19 éves helyi lakosok megalapozottan gyanúsíthatók azzal is, hogy 2017 júliusában, Debrecenben felfeszítették egy melléképület ajtaját, ahonnan szivattyút, csiszológépet és egyéb szerszámokat vittek el, valamint hogy 2017 szeptemberében betörtek egy házba, és onnan monitort, routert, számítógépet és ahhoz tartozó kiegészítőket loptak el. A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói a gyanúsítottakkal szemben előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására. Velük szemben kifosztás, valamint lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás. (police.hu)

Rablás a Rakovszkyn: szemtanúkat keresnek

A debreceni rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Debreceni Rendőrkapitányság eljárást folytat rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy ismeretlen nő 2018. január 7-én 7 óra 30 perc és 7 óra 45 perc között Debrecenben, a Rakovszky Dániel utca 35. szám előtt megtámadott egy 83 éves idős asszonyt, akit lerántott a földre és elvette a táskáját. Az ismeretlen elkövető a bűncselekmény elkövetése után egy sötét árnyalatú autóba ült be, amelynek utasaként távozott a helyszínről. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a bűncselekmény szemtanúit, illetve azokat, akik az eset körülményeiről információval rendelkeznek, jelentkezzenek személyesen a Debreceni Rendőrkapitányságon (Debrecen, Budai Ézsaiás utca 4. szám), vagy tegyenek bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Súlyosan megsérült a kerékpáros: szemtanúkat keresnek

A debreceni rendőrök a lakosság segítségét kérik. A Debreceni Rendőrkapitányság eljárást folytat közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A rendelkezésre álló adatok alapján 2017. december 17-én 11 órakor Debrecenben, a Veres Péter utcán közlekedett egy ismeretlen személy az általa vezetett Daewoo típusú személygépkocsival, amikor haladása során a Gólya utca és a Senyei-Oláh utca kereszteződésében úgy fordult balra, hogy összeütközött egy kerékpárossal. A biciklis a balesetben nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a bűncselekmény szemtanúit, illetve azokat, akik az eset körülményeiről információval rendelkeznek, jelentkezzenek személyesen a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149. szám), vagy tegyen bejelentést telefonon a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli. (police.hu)

Keresték a debreceni rendőrök, feladta magát

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki azt a férfit, aki megrongált egy gépkocsit Debrecenben. A rendelkezésre álló adatok szerint még 2017. augusztus 9-én 21 óra 30 perc és 23 óra között Debrecen, Hoffmann utcában lévő ipari terület parkolójában ismeretlen személy egy hegyes szerszámmal végigkarcolta a sértett személygépkocsiját. A feltételezett elkövetőről a rendőrség 2018. január 4-én felhívást tett közzé, amelyet követően a keresett férfi önként feladta magát a Debreceni Rendőrkapitányságon. A nyomozóknak a 33 éves bagaméri lakos gyanúsítotti kihallgatásakor beismerő vallomást tett. B. Zoltán ellen – szabadlábon hagyása mellett – rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást a rendőrség.  

Döbbenetes családi dráma Debrecenben: az anya az áldozat

Elképesztő ügyet tárgyal a Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa hétfőn. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a szülők válását követően édesanyjával és testvérével élt együtt Debrecenben. A vádlott és édesanyja között a kapcsolat egyre feszültebbé vált, a fiú ugyanis nem tudott, nem akart megfelelni az elvárásoknak. Konfliktust okozott az is, hogy a vádlott számítógépes stratégiai és szerepjátékok rabjává vált, és tetemes időt töltött gép előtt. J-M. Nándor 2014 őszén elköltözött otthonról, egy évvel később azonban visszatért, mert önálló megélhetését nem tudta tovább fedezni. 2015 októberében kezdte el fontolgatni, hogy édesanyját megöli. Úgy gondolta, csak így tudja megteremteni magának az önálló életet. A gyilkosság leggyorsabb és legfájdalommentesebb módját kereste. Megnézett egy filmet, melyben egy férfi a fejre mért kalapácsütéssel öli meg feleségét, aki az első ütést követően azonnal eszméletét veszti. A garázsból magához vett egy barkácskalapácsot, majd a megfelelő alkalomra várt. Egy hete rejtegette a kalapácsot a szekrényben, amikor betelt nála a pohár: édesanyja eltiltotta az internettől, bátyja pedig lekódolta a wifit. 2015 decemberében egy este testvére szórakozni ment. Távozását követően a vádlott még sokáig a szobájában várakozott, biztos akart lenni abban, hogy édesanyja elaludt. Kora hajnalban azonnal lesújtott az alvó asszonyra. A sértett ösztönösen védekezni kezdett, karját a feje elé emelte, ekkor tört el a kalapács nyele. A fiú pánikba esett, a törött nyéllel még néhányat ütött, majd szobájába futott. A sértett nem ismerte fel támadóját, ezért végig a vádlottnak kiabált segítségért, aki ekkorra már megbánta tettét. Elhatározta azonban, hogy betörésnek álcázza a cselekményt, és elhiteti, hogy egy idegen volt a támadó. Kinyitotta az emeleti terasz ajtaját, édesanyjához sietett, majd hívta a rendőrséget is. A vádlott tényfeltáró beismerő vallomást tett, cselekményét megbánta, a sértett pedig megbocsátott neki. Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júliusában J-M. Nándor vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a védő a jogi minősítés megváltoztatása érdekében enyhítésért fellebbezett.

Bravúros mentés a Csapó utcán: íme a fotók

Tegnap délelőtt egy idős ember nem tudta a mentőszolgálatot beengedni lakásába, ezért kérték a debreceni tűzoltók segítségét. Az idős ember Csapó utcai társasház negyedik emeleti lakásába tolólétra segítségével jutottak be a tűzoltók és a sérültet a mentőszolgálatnak átadták.