°C
TIME DATE
Ma Jolán nap van.

Ez Debrecen

Drogbalhé Debrecenben: lecsaptak egy párra

A nyomozók Debrecen-Pacon otthonukban ütöttek rajta a férfin és társán. A helyi nyomozókznak olyan információ jutott a tudomásikra, hogy egy férfi élettársával közösen anyagi haszonszerzés céljából rendszeresen bódító hatású anyagot árusít a lakókörnyezetükben élőknek. A rendőrök a helyi lakosokat összehangolt akcióban 2017. november 18-án reggel elfogták és a rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket. A nyomozók a 38 éves B. Györgyöt bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tesznek előzetes letartóztatásának indítványozására, míg 40 éves társa az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezhet. A beszerzett adatokat követően a rendőrök azonosítottak öt fogyasztót, akik a gyanúsítottaktól vásárolták a pszichoaktív anyagot. Őket a rendőrkapitányságra előállították és tanúként kihallgatták. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – szakértő bevonásával – indított büntetőeljárást B. György és K. Csilla ellen.  

Azt írják, 34 milliárba fog kerülni az új debreceni pályaudvar

Már sokszor tolták ki a debreceni intermodális központ beruházásával kapcsolatos közbeszerzési eljárás határidejét, ám úgy tűnik, sikerült végre nyertest hirdetni. Legalábbis erre utal a közbeszerzési hatóság adatbázisába feltöltött összefoglaló tájékoztatás - írja az mfor.hu. A kivitelezési munkákra 3 ajánlat érkezett. Pályázott a Swietelsky Magyarország Kft., az SDDM Konzorcium (a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft., a Pannon-Doprastav Kft. és a cseh Metrostav a.s.), és az "Új Főnix" Konzorcium (a Strabag Építő Kft., a Strabag Általános Építő Kft. és a debreceni HUNÉP Universal Zrt.). A legkedvezőbb ajánlat is utóbbitól érkezett. A munkát nettó 34,36 milliárd forintért fogják elvégezni. Ez 62 százalékkal (!!!) magasabb az eredetileg erre szánt 21 milliárd forintnál - jegyzi meg a lap.   A munkálatokba a nyertes konzorcium tagjai alvállalkozókat is bevonnak: a százhalombattai ALUKOL Homlokzattechnika Kft., a Strabag Rail Kft., a Strabag Építőipari Zrt., és a debreceni ÉPKERSERVICE Zrt. dolgozhat a főpályaudvaron. Az mfor.hu szerint ha minden jól megy, decemberre a szerződést is aláírhatják a felek, hiszen a szerződéskötési moratórium november 27-ig tart.

Fontos bejelentést tett ma Debrecen

Csokonai születésnapján, azaz ma, november 17-én jelentette be hivatalosan pályázati szándékát Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére. Debrecen város szülöttének, az európai és magyar líratörténet kiemelkedő alakjának, Csokonai Vitéz Mihály születésének 244. évfordulóján Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata bejelentette az érdeklődő közvéleménynek, hogy pályázatot kíván benyújtani a „Magyarország 2023 – Az Európa Kulturális Fővárosa” felhívásra. Ezen szándékáról Debrecen önkormányzata hivatalos levélben értesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Az önkormányzat meggyőződése, hogy a kultúra eszközeivel hatékonyan járulhatunk hozzá a társadalmi innovációhoz és a gazdaságfejlesztéshez. Ennek szellemében fogalmazódott meg a város kulturális stratégiája, amelyet a vele összhangban álló pályázat katalizátorként nemzetközi szintre emel.  Mindezeken túl a város - történelmi, földrajzi és gazdasági okokból eredő -, határokon átívelő regionális felelősségvállalását a kultúrán keresztül kívánja tovább erősíteni. Debrecen a pályázati program keretében fel kívánja vállalni a helyi, a regionális és a nemzeti értékeink bemutatását, és ezzel együtt aktuális európai kérdésekről kezdeményez felelősségteljes párbeszédet. A fentiekben leírtak megvalósítása érdekében határidőig, azaz 2017. december 20-ig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére meghirdetett nemes versengésre.

Ez minden debrecenit érint: fontos információkat közölt az önkormányzat

Útépítési munkák vannak folyamatban, jelzőlámpák átépítése zajlik Debrecenben. A debreceni Vágóhíd utcának a Wesselényi utca felől a vasúti felüljáróra felhajtó sávjának aszfaltmarási munkáit 2017. november 18-án – szombaton – délelőtt, aszfaltozási munkáit pedig 2017. november 19-én – vasárnap – 7.00 és 17.00 óra között végzi a kivitelező. A megjelölt időszakokban a Vágóhíd utcára a Wesselényi utcai csomópont irányából csak a közösségi közlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek hajthatnak be – tehát a Hajnal utca irányából érkező forgalom elől zárva lesz a balra kanyarodó sáv és tiltott lesz a Nagyállomás felől érkezve a jobbra kanyarodás. A Szent-Anna utca (Attila tér) irányából nem lehet egyenesen áthaladni – kivéve a közösségi közlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járműveket. Amennyiben az esetleg kialakuló forgalmi torlódás azt indokolni fogja, a kivitelező kérni fogja a Magyar Közút Zrt. diszpécserszolgálatától a csomópontban a jelzőlámpa kikapcsolását, valamint értesíteni fogja a Debreceni Rendőrkapitányság ügyeletét is. A debreceni belvárosi egyirányúsításhoz kapcsolódóan a Széchenyi utca és a Nyugati utca, valamint a Széchenyi utca és a Szepességi utca csomópontjaiban a forgalomirányító jelzőlámpák átépítési munkái miatt, 2017. november 20-án – hétfőn – előreláthatólag 7.00 és 14.00 óra között a jelzőlámpák nem fognak üzemelni. A debreceni polgármesteri hivatal kéri az említett helyszíneken járó gépjárművezetőket, hogy ne megszokásból, hanem a kihelyezett közúti jelzőtáblák, illetve a forgalomirányítók jelzéseinek megfelelően közlekedjenek!

Átadták a görögkatolikus óvoda felújított épületét

Átadták és felszentelték a Szent Efrém görögkatolikus óvoda felújított épületét csütörtökön Debrecenben.     Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár avatóbeszédében emlékeztetett rá, hogy a kormány csaknem 70 egyházi oktatási intézmény energiahatékonysági felújításához, korszerűsítéséhez 13 milliárd forintot biztosított, ebből 270 millió forintot kapott ilyen célokra a görögkatolikus főegyházmegye.     Az egyházak közösségépítő, közösségsegítő szerepe nagyon fontos a magyar társadalomban - indokolta a támogatásokat Fülöp Attila, majd a köznevelésről szólva utalt a pedagógusbérek növelésére, az ingyen tankönyvek biztosítására, az ingyenes közétkeztetésre.     Ugyanakkor arról is beszélt: ahhoz, hogy az egyházak megnövekedett feladataikat magas színvonalon tudják ellátni, korszerű infrastruktúrára van szükség. Az 1990-es évek előtt elvett ingatlanokat később leromlott állapotban kapták vissza, ezért a kormány támogatja a felújításukat, korszerűsítésüket.     Fülöp Attila megemlítette, hogy míg a rendszerváltás idején csak 3-4 ezer gyerek járt egyházi fenntartású iskolába, 2010-ben már 110 ezer, 2017-ben pedig több mint 210 ezer gyerek tanul egyházi iskolákban.     Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: az önkormányzat 2011-ben adta 10 éves ingyenes használatba az akkor üresen álló egykori iskolaépületet a görögkatolikus metropóliának, s ma már csaknem 110 kisgyerek jár a megújult egyházi óvodába.     Hozzátette: Debrecenben jelenleg egy új óvoda építése mellett 16 óvodát újítanak fel.     A Szent Efrém óvoda felújított épületét Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita szentelte fel.     Az érsek a testi és a lelki egyensúly fontosságára hívta fel a figyelmet. Fotók: Czeglédi Zsolt, MTI

Képzési központot nyitott az E.ON Debrecenben

Képzési központot nyitott az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. csütörtökön Debrecenben, a duális szak- és felsőoktatási képzésben részt vevő, leendő villanyszerelők, illetve villamosmérnökök minőségi gyakorlati oktatása érdekében - jelentették be a képzőhelyek vezetőivel közösen tartott átadó ünnepségen.     Haraszti Judit vezérigazgató az E.ON képzési struktúrájában fordulópontnak nevezte a saját forrásból kialakított képzési központ kialakítását, ahol valós vállalati körülmények között zajlik majd a diákok és a hallgatók gyakorlati képzése.     A Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai kara, illetve a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közreműködésével létrejött képzési központban a villanyszerelő tanulók minden második hetüket, az egyetemi duális képzésben résztvevő hallgatók pedig hetente két napot, illetve a nyári gyakorlatukat töltik majd el - mondta a vezérigazgató hozzátéve, hogy a harmadik szintű mérnök mérnök gyakornoki képzésre pedig friss diplomás szakembereket várnak.     Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere kulcsfontosságúnak nevezte, hogy egyre több vállalkozásnál alakítanak ki tanműhelyeket, és kapcsolódnak be a duális képzésbe, aminek mindhárom szereplő a nyertese.     A cégek azért, mert a tanulási folyamatban a cégkultúrát is megismerő szakemberekhez jutnak, az oktatási intézmények azért, mert tanulóik a legkorszerűbb technológiák megismerésével sajátíthatják el a szakmájukat, a diákok pedig versenyképes tudás birtokában jó eséllyel helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.     Kun Ferenc, a DE természettudományi és technológiai karának dékánja bejelentette: az E.ON-nal való együttműködés következő lépéseként villamos-energetikai kihelyezett tanszéket hoznak létra, később pedig arra alapozva a tervezett villamosmérnöki mesterképzésben erősáramú specializációt is indítanak.     Jelezte, hogy karukon európai uniós források felhasználásával folyamatban van egy 75 millió forintos laborfejlesztés, amihez az E.ON 5 millió forintos műszerfejlesztéssel járul hozzá.     Hüse Attiláné, a DSZC főigazgató-helyettese elmondta: érzékelhetően megnőtt a fiatalok érdeklődése a villanyszerelő szakma iránt. A DSZC Beregszászi Pál középiskolájában az idén már két párhuzamos osztályt indítottak a hiányszakmának tekinthető villanyszerelő tanulóknak.     Az E.ON-nál országosan 120 diák tanul duális képzésben, velük 15 főállású mentor foglalkozik a cégnél - hangzott el a debreceni képzési központ átadásakor. Fotók: Bakos Attila (MTI, HP)  

Lángokban a Fényes udvar! - hatalmas tűz pusztított Debrecenben 10 éve

Hajdú-Bihar megyében, azon belül Debrecenben is vannak olyan tűzesetek, amelyek valamiért emlékezetesek maradtak az itt élők számára. A sokat emlegetett esetek közül az egyik egy debreceni étteremé, amely többször kigyulladt, majd, mint a főnix madár újra és újra „feltámadt”, megnyitva kapuit a vendégek előtt. Lángolt Debrecenben raktár épület, amely a benne tárolt anyagok miatt az egész városban jól látható füsttel égett. Volt már tűz húsfeldolgozó üzemben, de okozott riadalmat egy áruházban keletkezett elektromos tűz is. Idén tíz év volt a város egyik, ha nem a legnagyobb tüze, amely egy középmagas lakóházban, a Fényes udvarban ütött ki. Az esetet a Katasztrófavédelem idézi fel. Az eset egy viszonylag könnyen kezelhető konyhai tűznek indult, végül azonban a társasház szellőzőrendszerén keresztül terjedő lángok negyvennégy lakást semmisített meg. És hogy mi történt? 2007 tavaszán egy idős nő főzés közben lepihent és elaludt. Az étel leégett és a tűzhely közelében lévő szellőzőrendszeren át a tűz egészen a tízedik emeletig terjedt. A lángok gyors haladását a konyhai szagelszívóban lerakodódott száraz zsírok és olajok segítették. A tűzoltására és a bajbajutott lakók kimentésére a megye több pontjáról érkeztek tűzoltók, és más megyéből is riasztottak a helyszínre különleges szereket. Az épületből huszonöt embert a lépcsőházon keresztül mentettek ki, míg öt embernek csak gépezetes tolólétrán keresztül volt esélye kijutni a sűrű füsttel telítődött folyosóról. A tűz oltását és az életmentést a Fényes udvari épület folyosóinak és érintett lakásainak rácsos lezárása, valamit a lakók körében kialakult pánik hangulat akadályozta. A házban élő emberek az elkordonozott terület mellett nézték, ahogy ablakaikból a sötét fekete füst a szabadba ömlik. A negyvennégy lakás mindössze negyedére kötöttek biztosítást, így a lakók-köztük sok idős nyugdíjas- életük munkáját látták odaveszni a tűzben. Az eset közben tizennégyen sérült meg, közülük nyolc embert a mentők a helyszínen elláttak, hat embert pedig enyhébb vagy súlyosabb füstmérgezéssel kórházba szállítottak. A tűzoltók munkáját a város vezetői és a társszervek is segítették, a rendőrség például kisbusszal szállította a helyszínre a szabadnapos tűzoltókat. A károsultakat a város vezetői gyors segéllyel és ideiglenes szállással segítették. A tragédiából felocsúdott Debrecen több segélykoncertet szervezett a tavasz végével. A felújításokat rövid időn belül elvégezték. A tűzesetről készült rengeteg fotó és tanulmány a tűzoltók és a társasházak tervezőinek munkáját segítik, az ott történtek a különböző oktatások során a mai napig előkerülnek. A lakók egy része azóta elköltözött a Fényes udvarból, többségüket azonban a mai napig kísértik a történtek. Papp-Kunkli Nóra Fotó: Czeglédi Zsolt

Baleset: két gyerek és egy nő sérült meg Józsán

Egy nő és két gyerek sérült meg egy közlekedési balesetben Debrecen-Józsán. Debrecen-Józsán, a Felsőjózsai utcán közlekedett egy férfi az általa vezetett személygépkocsival 2017. november 15-én 7 óra 35 perckor. A sofőr az Alkotás utca kereszteződésénél balra kanyarodott és járműve elejével nekiütközött egy kerékpárját toló nőnek. Az ütközés következtében a gyalogos és a mellette sétáló gyerekek elestek.  A baleset következtében az egyik kiskorú súlyos, míg a másik gyerek és a gyalogos nő könnyű sérülést szenvedtek. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja.

Új elnököt választott a Debreceni Karitatív Testület

A 2015. október 8-án megalakult Debreceni Karitatív Testület a 2017. november 15-én megtartott évzáró testületi ülésen új elnököt választott. Kiss Ábel Lukács, a  Dorcas Szolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója 1 évre kapott mandátumot, mely egy alkalommal egy évvel meghosszabbítható. Az új elnököt a Debreceni Karitatív Testület egyhangúlag választotta meg.   Kiss Ábel Lukács a Dorcas Szolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatója. Eredeti végzettsége tanár, három éve dolgozik a civil szférában. Családjával együtt 10 éve él Debrecenben. A Csapókerti Református Egyházközséghez tartozik, ahol presbiteri és gondnoki szolgálatot lát el. Gimnáziumi és egyetemi tanulmányai között 3 évet Ausztráliában töltött, ahol a helyi anglikán egyház életébe nyerhetett betekintést, mely idő alatt egy kanadai csapattal közös missziós úton Thaiföldön is járt. Az utóbbi években tanulmányút céljából többször megfordult Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban is.    A Dorcas világszerte mintegy 400 ezer embernek nyújt segítséget évente. Programjaik kidolgozásánál fontos tényező a szervezet számára, hogy fenntartható, a kedvezményezett számára a fejlődést elősegítő támogatást adjon, valamint egyenrangú partnerként kezelje azt, aki felé a segítségnyújtás irányul. Örömmel tapasztalják, hogy hazánkban növekszik az adakozási kedv és egyre többen, egyre szívesebben segítenek önkéntesként is programjaikban. Az 1983-ban megalapított, holland gyökerekkel rendelkező keresztény, felekezetközi segélyszervezet 1992-ben kezdte meg magyarországi, debreceni működését; 2016-tól önálló magyar közhasznú alapítvány. Helyi szinten is minden történelmi egyház vezetőjével szoros kapcsolatot ápol, országszerte pedig 15 településen, több mint 40 gyülekezet segítségével valósítja meg szociális programjait. Évente átlagosan 20 tonna ruhát és 10 tonna élelmiszert osztanak szét a rászorulók között Debrecenben, vidéken, valamint határon innen és túl. Az Alapítvány Erdőspusztán a Vekeri-tó közvetlen szomszédságában 5,5 ha területen működtet egy keresztény táborhelyet és konferencia központot, ahol rendszerint hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, valamint határon túli gyermekek számára tart fejlesztő és hitéleti táborokat. Dr. Széles Diána alpolgármester és a tagszervezetek delegált képviselői  az évzáró tanácsülésen megköszönték a volt elnök, Balogh Barnabás áldozatos munkáját a megalakulás óta eltelt 2 év során.  

Figyelem! Fontos változás a debreceni közlekedésben, már holnaptól

2017. november 16-tól – csütörtöktől – a következő forgalmirend-változásra kell számítani Debrecen belvárosában: – a Cegléd utca, a Baross utca, valamint a Nap utca jelenleg érvényben lévő egyirányú forgalmi rendje megfordul, – ehhez kapcsolódóan a Zöldfa utca egyirányú lesz a Kandia utca irányába, – a Kandia utca Szent Anna utca és Zöldfa utca közötti szakasza kétirányú lesz. 2017. november 18-án és 19-én – szombaton és vasárnap – útépítési munkálatok lesznek a Hajnal utca és a Vágóhíd utca kereszteződésében. A kivitelező azt kéri a Vágóhíd utca felé közlekedőktől, hogy lehetőleg kerüljék el ezt a csomópontot! A debreceni polgármesteri hivatal kéri az említett utcákon járó gépjárművezetőket, hogy ne megszokásból, hanem a kihelyezett közúti jelzőtáblák jelzéseinek megfelelően közlekedjenek!

Ez jó hír minden debreceninek!

Debrecenben saját céggel lesz jelen a jövőben a Krones AG: a repülőtér melletti déli ipari övezetben csaknem 15 milliárd forintos beruházással felépülő gyárral 500 új munkahelyet teremtenek - jelentette be hivatalosan is a német vállalkozás nemzetközi gyártási és logisztikai igazgatója szerdán Debrecenben.     Pascal Männche hozzátette: a jó logisztikai elhelyezkedés, a kiváló infrastruktúra mellett elsősorban a Debreceni Egyetemen folyó mérnökképzés és a helyi duális szakképzés minősége miatt döntöttek úgy, hogy kelet-közép-európai gyártó üzemüket Debrecenben építik fel.     A tervek szerint 2019-ben kezdődik meg a termelés a debreceni gyárban, ahová magasan képzett szakembereket, mérnököket keresnek - jelezte az igazgató.     A csomagoló és palackozó berendezéseket gyártó cég vezetője azt mondta, minden negyedik termék, amit a világon a kezükbe vesznek az emberek, a Krones gépein készült. Jelenleg 90 leányvállalatuknál és 5 telephelyükön összesen 14 500 dolgozót foglalkoztatnak, ebből tízezret Németországban - sorolta.     Pascal Männche a sajtóbejelentésen köszönetet mondott a magyar kormánynak, amely 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a beruházáshoz, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium befektetési ügynökségének, a HIPÁ-nak, és Debrecen befektetési szervezetének, az EDC-nek, amelyek hozzásegítették a Krones AG-t a beruházásról szóló döntés meghozatalához.     Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés kedden 2,5-2,5 százalékponttal 19,5 százalékra csökkentette - 2018-tól - a szociális, illetve az egészségügyi hozzájárulást, ami az alacsony társasági adóval olyan környezetet teremt, ami vonzó a befektetőknek, köztük a külföldieknek is.     Az államtitkár hozzátette: október végéig 29 üzemet adtak át az országban, az összesen 450 milliárd forint értékű beruházásokat 40 milliárd forinttal támogatta a kormány, s a fejlesztésekkel összesen 4606 új munkahely létesült.      Papp László, Debrecen polgármestere hozzátette: Debrecen elmúlt három éves gazdaságfejlesztése eredményeként a városban egyfajta ipari-gazdasági forradalom zajlik.     Emlékeztetett rá, hogy a FAG német csapágygyár 2016-os fejlesztő beruházása után az idén három német ipari vállalat jelezte beruházási szándékát, illetve kezdte meg beruházását a cívisvárosban.     A Krones gyárépítéséhez kapcsolódó 500 új munkahellyel együtt az elmúlt három évben 4200 munkahely jött létre a beruházások eredményeként a városban - tette hozzá Papp László.     Egy felmérésre utalva a polgármester elmondta: a városban működő cégek 80 százaléka újból Debrecenben fektetne be, ha most kellene erről döntést hoznia, 84 százalékuk pedig további fejlesztést tervez.     Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora elmondta: a Krones beruházása a szakember utánpótlást tekintve támaszkodhat az egyetemen folyó gépipari és mechatronikai mérnökképzésre, miközben a bölcsészettudományi kar germanisztikai intézete komoly kulturális holdudvart biztosít a betelepülő német vállalkozásoknak.     A rektor utalt arra, hogy komoly fejlesztés zajlik az egyetemi műszaki képzésben, amely a jövőben kiterjed az atomenergetikai területek mellett az űrfizikára, az űrkutatásra és az űrmeteorológiára is. Ennek jelentős állomásaként az egyetem átveszi a botanikus kertjében lévő napfizikai obszervatórium működtetését is az akadémiától - jelezte a fejlesztés irányait Szilvássy Zoltán. A neutraublingi Krones AG tehát új fióküzemet nyit Kelet-Európában. Részletes elemzések után gyártási telephelyként egyértelműen a magyarországi Debrecenre esett a választás. A gyár tervezett üzembe lépési ideje 2019. 500 új munkahelyet terveznek. A külföldi kapacitások bővítése rendkívül fontos az élelmiszer- és fogyasztásicikk-ipari berendezések világszerte tevékenykedő gyártója számára. A kiválasztás során a végső körbe Magyarország és néhány szomszédos ország került. A debreceni telephely mellett szóltak mindenekelőtt a jó logisztikai kapcsolat, a kitűnő infrastruktúra, a legjobban képzett szakemberek, valamint az egyetemek és a duális szakiskolai képzés kínálta lehetőségek. A Kronesnek ezen a telephelyen is magasan képzett dolgozókra lesz szüksége. A vállalat Németországban a gyártásban és szerelésben mindenekelőtt magasan képzett szakmunkásokat, a mérnöki munka területén pedig nagy számú mérnököt foglalkoztat. Debrecenben is első osztályú munkakörnyezet kialakítását tervezik, a legkorszerűbb megmunkálási technológiákkal. A helyi és nemzeti beruházásfejlesztési ügynökségek kifejezett támogatása, valamint a városi és országos politikai szervezetek elkötelezettsége ugyancsak Debrecen mellett szóltak. Ezen az immár második európai lábon állva a Krones gépalkatrészek gyártását, és berendezésrészek összeszerelését végzi majd. Ezen túlmenően a helyi mérnöki tevékenységet is megvalósítja. A teljes beruházási összeg a 2018. és 2020. közötti években 14.936 milliárd forint. Fotók: Bakos Attila (hajdupress.hu), Krones (HP, MTI)

Rendőrségi akció a Nagyállomásnál

A Hajdú-Bihar megyei rendőrök Debrecenben elfogták azt a 37 éves férfit, aki nem kezdte meg jogerős börtönbüntetésének letöltését.   A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság „Cívis” Közterületi Támogató Alosztály munkatársai 2017. november 13-án 11 óra 20 perckor megjelentek Debrecenben, a Petőfi téren lévő Nagyállomásnál, mivel olyan információ jutott a tudomásukra, hogy egy a városba érkező vonaton egy körözött férfi tartózkodik. A rendőrök a parkolóban meglátták és elfogták a 37 éves B. Krisztiánt, akivel szemben a Debreceni Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja két országos elfogatóparancsot adott ki, mert nem kezdte meg a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetéseinek letöltését. Az egyenruhások a helyi lakost előállították a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságra, majd átvitték a büntetés-végrehajtási intézetbe.  

Debrecenbe érkezik a hajléktalan Jézus szobra

2017. november 17-én, pénteken 11 és 12 óra között érkezik a hajléktalan Jézus szobra a debreceni Szent Anna-székesegyház elé. Este 18 órakor Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmisét mutat be, ezt követően a főpásztor imát fog vezetni a szobor előtt. Másnap, 18-án, szombaton a szobrot egész napra a Kossuth téren helyezik el, ahol délelőtt 10 órakor megemlékeznek a társadalom peremére szorult tagjaira, itt beszédet mond Palánki Ferenc megyéspüspök, Oláh István református lelkész és Zuró József görögkatolikus parókus. Közreműködnek a debreceni Szent József Gimnázium és a Svetits intézet diákjai. Este a Szent Anna-székesegyházban kerül elhelyezésre, majd 19-én vasárnap ismét a templom bejárata előtt tekinthetik meg a szobrot. A szobor kihelyezésének következő állomásai: november 20-21-én Kisvárda, 22-23-án Mátészalka, és 24-26-án Nyíregyháza. A padon fekvő, pokrócába burkolózott, elesett embert ábrázoló köztéri alkotás Timothy Schmalz kanadai szobrász műve. A köztéri alkotás kettős üzenetet hordoz. Egyrészt felhívja a figyelmet, hogy lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, másrészt együttérzésre hív az elesettek iránt.

Utasok sérültek meg a debreceni villamoson

Baleset miatt forgalmi rend változás van a debreceni villamos-közlekedésben - közölte a DKV.   A Kálvin téren egy szabálytalanul közlekedő autós miatt vészfékezésre kényszerült a villamos, melynek következtében két utas megsérült.  A helyszínelés ideje alatt az 1-es és 2-es villamosok közlekedési rendje változik.   1-es villamos: Nagyállomás – Kálvin tér – Nagyállomás, valamint Honvéd utca – Egyetem – Eötvös utca A Kálvin tér és a Honvéd utca között a villamos-közlekedés szünetel.   2-es villamos Nagyállomás – Kálvin tér – Nagyállomás, Hunyadi János utca – Dienes László Középiskola – Hunyadi János utca, valamint Dienes László Középiskola – Doberdó utca – Dienes László Középiskola. A Kálvin tér és a Hunyadi János utca között a villamos-közlekedés szünetel.   Felhívják utasaik figyelmét arra, hogy mind az 1-es, mind pedig a 2-es villamos vonalon csak átszállással lehet közlekedni. Az utazás megkezdésekor érvényesített vonaljegy az átszállás után is érvényes, de azt mind  két járművön érvényesíteni kell. UPDATE: A helyszínelés befejeződött. Az 1-es és 2-es villamosok ismét a teljes vonalon, megszakítás nélkül végig közlekednek.     

Internetes csalót füleltek le a debreceni rendőrök

A debreceni rendőrök befejezték a nyomozást azzal a 31 éves férfival szemben, aki a megalapozott gyanú szerint online felületeken hirdetett kitalált tárgyakat. A Debreceni Rendőrkapitányság 16 rendbeli csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy táborfalvai férfival szemben. A rendőrségen egy férfi tett feljelentést 2017. május 8-án arról, hogy egy internetet hirdetett gépjárművet akart megvásárolni, azonban az előleg átutalását követően nem tudta elérni a hirdetőt. A nyomozás során beszerzett információk alapján a debreceni rendőrök azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható táborfalvai férfit. A nyomozók elfogták, majd előállították a rendőrkapitányságra M. Ádámot, akit gyanúsítottként kihallgattak. A férfi részletes beismerő vallomást tett. A nyomozás adatai szerint a 31 éves táborfalvai lakos olyan tárgyakat – gépjárművet, lakókocsit, konyhaszekrényt, fűnyírót, porcelánkészletet – hirdetett az interneten, amelyekkel nem rendelkezett. A jóhiszemű vásárlók megállapodtak a gyanúsítottal az előleg összegében és átutalták a bankszámlájára, azonban ezután elérhetetlenné vált a férfi. A debreceni nyomozók 2017. november 9-én befejezték az M. Ádámmal szemben folyatott nyomozást és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbították a Debreceni Járási Ügyészség részére.

Diákcsíny vagy bűncselekmény?

A rendőrök bűnmegelőzési előadást tartottak egy debreceni általános iskola diákjainak. A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársa tartott bűnmegelőzési előadást 2017. november 6-án és 9-én a helyi Vörömarty Mihály Általános Iskola diákjainak. Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester felhívta a figyelmét a 175 fős diákközönségnek a korosztályukat is érintő bűncselekményekre és azok jogi következményire.  Az előadó tájékoztatta továbbá a fiatalokat a városukban leggyakrabban előforduló szabálysértésekről, valamint az akár őket is érintő közlekedési baleseti okok elkerülésének lehetőségéről. A főtörzsőrmester a közösségi oldalak biztonságos használatával kapcsolatban is tanácsokkal látta el a tanulókat. A tanulók beszélgethettek a bűnmegelőzési szakemberrel a korosztályukat veszélyeztető bűncselekményekről, az áldozattá válás lehetőségeiről és az internet veszélyeiről is. Az internet segítségével történő ügyintézés, vásárlás, kapcsolattartás számos veszélyforrást rejt: a regisztrációhoz kötött oldalak, amelyeknek célja az adathalászat; vagy a kémprogramok, amelyek ingyenes alkalmazás formájában települnek számítógépünkre - mind kockázatot jelenthetnek személyes életterünkre. Tanácsok: •       Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyissák meg! •      A bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, személyes adatokat interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája egy csalásnak, hogy megtudják a bankszámla-információkat. •      Ne tegyenek fel magukról figyelemfelhívó, kihívó képet a világhálóra, mert ezekkel visszaélhetnek! •      Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben! •       Válasszanak biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját ajánlott jelszónak használni! A rendőrök célja az előadás címével („Diákcsíny vagy bűncselekmény”), továbbá tartalmával is az volt, hogy a fiatalok figyelmét felhívják arra, hogy egy-egy először csak viccesnek tűnő cselekedetük könnyen komoly, akár jogi következményeket is vonhat maga után.

Imre 17 garázst tört fel Debrecenben

Egy 26 éves férfi 17 garázst tört fel Debrecenben. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.   Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2017. november 7-én arról, hogy éjszaka feltörték debreceni, Tímár utcában lévő garázsát, ahonnan ellopták a horgászfelszerelését. A rendőrök a helyszínre mentek, ahol adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, amelynek eredményeként rövid időn belül elfogták a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, G. Imrét, akivel szemben a Debreceni Törvényszék Büntetés-végrehajtási Csoportja elfogatóparancsot adott ki lopás elkövetése miatt. A nyomozók a debreceni férfit - gyanúsítotti kihallgatását követően – bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. A nyomozás adatai szerint a 26 éves férfi több hasonló bűncselekmény elkövetésével is kapcsolatba hozható, valamint megállapítást nyert az is, hogy a betörésekből származó tárgyak egy részét a Vágóhíd utcai piacon, míg egy másik részét ismerősének, B. Attilának értékesítette tovább. A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a G. Imrével szemben 17 rendbeli lopás bűntett, míg 42 éves társával szemben - szabadlábon hagyása mellett - orgazdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást.

Baleset volt, leállt a 2-es villamos

Az Árpád Vezér Általános Iskola megállóhelynél baleset történt csütörtök reggel Debrecenben, ezért a 2-es villamosok közlekedése változott. A helyszínelés ideje alatt a villamosok két szakaszban közlekedtek: Nagyállomás - DAB-székház - Nagyállomás, valamint DAB-székház Doberdó utca - DAB-székház. A Doberdó utca - Görgey utca között a villamos-közlekedés szünetelt. Déli 12 előtt nem sokkal közölte a DKV, hogy a rendőrségi helyszínelés befejeződött a 2-es villamos vonalán. A villamosok ismét a teljes vonalon, megszakítás nélkül végig közlekednek.

Figyelem!!! Szeméremsértés Debrecenben

A rendőrök azonosították és elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit. A Debreceni Rendőrkapitányság szeméremsértés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást egy 59 éves bökönyi lakos ellen. A gyanúsított 2017. november 5-én 8 óra 55 perc körül Debrecen-Apafán az úttest mellett leparkolt személygépkocsijával, majd az autó mellett szeméremsértő módon mutogatta magát és önkielégítést végzett egy arra sétáló nő előtt. A sértett gyorsan tovább ment, azonban ekkor a férfi beszállt a kocsijába és követte a nőt, aki előtt megállt, kiszállt a járműből és újra szeméremsértő módon viselkedett. A rendőrök az esetről történt feljelentést követően adatgyűjtést végeztek, amelynek eredményeként azonosították és 2017. november 7-én Debrecenben elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit, akit előállítottak a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kihallgatták. A megalapozott gyanú szerint a bökönyi lakos 2017 júliusa és szeptembere között három alkalommal Debrecen-Apafán mutogatta magát szeméremsértő módon. A férfi elismerte a bűncselekmények elkövetését. Az eljárás jelenlegi szakaszában a gyanúsított szabadlábon védekezhet.          

Tűzvész pusztított Debrecenben

A tűzoltók elfojtották a lángokat. Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy melléképület kedden délután Debrecenben, az Új utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók megfékezték, majd elfojtották a lángokat. Az első hírek szerint az épület tulajdonosa megsérült, amikor megkezdte a tűz oltását.

Halálos gázolás Debrecenben: szemtanúkat keresnek a rendőrök

A 4814-es számú úton történt halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset szemtanúinak jelentkezését várják a debreceni rendőrök. A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya halálos közúti baleset gondatlan okozás vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást. A rendelkezésre álló adatok szerint 2017. október 31-én 17 óra 50 perc körül egy férfi közlekedett az általa vezetett személygépkocsival Debrecenben, a Diószegi úton Bánk irányába, amikor egy autóbusz-megállónál egy gyalogos hirtelen kilépett egy busz takarásából a gépkocsi elé. A sofőr megpróbálta az ütközést elkerülni, de ennek ellenére elütötte a nőt. A gyalogos a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A Debreceni Rendőrkapitányság kéri a baleset szemtanúit, illetve azokat, akik az eset bekövetkezésével kapcsolatban információval rendelkeznek, jelentkezzenek személyesen a Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (Debrecen, Sámsoni út 149.), vagy telefonon tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-52/457-040-es telefonszámon, az ingyenesen hívható 06-80/555-111-es „Telefontanú” zöld számán, illetve a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén. A bejelentéseket a rendőrség bizalmasan kezeli.

Fiatalkorú emblématolvajok Debrecenben: elfogták őket

A debreceni rendőrök elfogták azt a három fiatalkorút, akik a megalapozott gyanú szerint 15 parkoló autó emblémáját lopták el. Egy férfi tett bejelentést a rendőrségre 2017. november 6-án 22 óra körül arról, hogy Debrecenben, István úti lakásából látja, hogy három fiatal fiú egy késsel lefeszíti a parkoló autók márkajelzéseit. A debreceni járőrök rövid időn belül, még a helyszín közelében elfogták a fiatalokat, akiket elfogtak és előállítottak a rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók kihallgatták őket. A gyanúsítottak beismerős vallomást tettek, amely során elmondták, hogy tetszés szerint választották ki az autók emblémáit, amiket csak dísznek akartak használni. A Debreceni Rendőrkapitányság a két debreceni és egy hajdúsámsoni lakossal szemben – szabadlábon hagyásuk mellett – lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak nyomozást.

Csempészáru volt a debreceni taxiban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Ártándnál egy román személygépkocsiban több mint félmillió forint értékű adózatlan dohányterméket találtak, egy másik alkalommal Debrecenben egy taxi rejtett megközelítőleg 1 millió forintot érő csempészárut. Az ügyekben költségvetési csalás miatt indult eljárás.   A NAV Hajdú-Bihar megyei pénzügyőrei Ártándnál egy román személygépkocsit ellenőriztek. A cigarettakereső kutya jelzése alapján a pénzügyőrök a gépkocsi kesztyűtartójában, az első és hátsó könyöktámaszban, valamint a csomagtartóban, egy hűtőtáskában megközelítőleg 500 doboz csempészett cigarettát találtak, több mint félmillió forint értékben. A sofőr a cigaretta származását sehogy nem tudta igazolni.   Egy másik alkalommal a NAV munkatársai ellenőrzést végeztek Debrecenben egy használtcikk-piacon, amikor észrevettek egy taxit, amelynek sofőrje gyanús táskákat pakolt a csomagtartóba. A pénzügyőrök átvizsgálták a taxit és abban több mint 500 doboz adózatlan cigarettát és másfél kilogramm – szintén adózatlan – vágott dohányt találtak, melyek értéke megközelíti az egymillió forintot.   A pénzügyőrök a megközelítőleg másfél millió forint értékű adózatlan cigarettát és vágott dohányt, valamint a taxit lefoglalták és mindkét esetben költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Durva szexuális erőszak: horrortörténet Debrecenből +18

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa hétfőn a vádlott szabadságvesztés büntetését és közügyektől eltiltását 6-6-évre enyhítette egy borzasztó debreceni ügyben. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júniusában M. Gy. vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt 9 év fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát 3 kiskorú gyermeke felett megszüntette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014 júniusági élettársi kapcsolatban élt K. E-vel Debrecenben. A kapcsolatukból két gyermek született, 2004-ben és 2008-ban. A vádlottnak munkahelye éveken át nem volt, vagy csak alkalmi jelleggel dolgozott, emiatt italozni kezdett, és ilyenkor agresszívvé vált. A kisebbik gyermeke születésétől kezdődően 2015 augusztusáig, a vádlott ittas állapotban, szexuálisan közeledett 2004-ben született lányához. Erre akkor került sor, amikor az anya a kisebbik gyermekkel orvosnál volt, vagy a szüleinél vagy a boltban. A férfi élettársa 2014 júniusában végül elköltözött a szüleihez. Abban állapodtak meg, hogy a vádlott minden második hétvégén elviheti a gyerekeket a nagyszülőkhöz. A sértett ugyan próbálta édesapja közeledését hárítani, kérte, hogy hagyja békén, a férfi azonban nem hagyott fel a zaklatással. A bűncselekmény elkövetése több éven át tartott, amíg a kiskorú sértett menstruálni nem kezdett. Azóta a vádlott szexuálisan nem közeledett gyermekéhez. A kislány csak jóval később mesélte el édesanyjának a vele történteket, mert a vádlott valamennyi alkalommal közölte vele, hogyha ezt elmondja bárkinek is, akkor ő börtönbe fog kerülni, ezért a sértett félt, hogy édesapjával baj fog történni.  

Újabb rekord a debreceni reptéren

Minden idők legerősebb októberi utasforgalmát érte el a Debrecen Airport. 2017. októberében, a tavalyi év októberéhez képest 44%-kal többen, mintegy 27 110-en vették igénybe Magyarország második legforgalmasabb repülőterét. Debrecen Airport 2016.október 2017.október Növekedés Utasforgalom (fő) 18 800 27 110 +44%   Debrecen Airport 2016. JAN-OKT 2017. JAN-OKT Változás Utasforgalom (fő) 247 750 273 690 +10%   “A Debrecen Airport az első tíz havi utasforgalmát a javuló kihasználtságot mutató menetrend szerinti járatok mellett a különösen élénk nyári charterforgalomnak köszönhetjük. Az év utolsó 2 hónapját tekintve is optimisták vagyunk, hiszen az előfoglalási trendek folyamatosan javulnak és a kereslet is stabil. Március végétől kezdve már összesen hét európai és izraeli régióval van közvetlen menetrend szerinti összeköttetése Debrecennek. 2017-ben még jelentősebb turistaforgalmat prognosztizálunk Debrecenben ill. a kelet-magyarországi régiókban és a határokon túl is. További növekedést várunk az érkező külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számában ill. a régió szállodáinak kihasználtságánál is. Továbbá a repülőtér által generált turistaforgalom jelentősen hozzájárul a 2017-es IFA és ÁFA bevételekhez ill. új munkahelyeket teremtett az idegenforgalmi szektorban és növeli a régió vállalatainak és vállalkozásainak az összeköttetést a piacok és az anya- és leányvállalatai között. 2017. december 18-án indul az új Wizz Air Moszkva járat, amellyel 8-ra bővül a menetrend szerinti járatok száma a Debrecen Airportról és a szomszédos országok régionális repülőterei közül egyedül Debrecenből lesz közvetlen légi összeköttetés az orosz fővárosba. Az őszi és téli hónapokban a kultúrára, vallási turizmusra és városi vakációra szomjazók, Nyugat-Európa és Izrael nagyvárosait kereshetik fel közvetlen járatokkal ill. a hálózati partner-légitársaságunkkal a Lufthansával Európa legjobb repülőterén, a müncheni repülőtéren keresztül egyetlen átszállással szinte minden német városba, Európa szinte összes fővárosába és öt kontinens, több mint száz úti céljára utazhatnak el a Debrecen Airportról hetente akár háromszor is (!) 2017-es téli menetrend   Desztináció Ország Légitársaság Típus London-Luton Egyesült Királyság Wizz Air menetrend szerinti Eindhoven Hollandia Wizz Air menetrend szerinti Paris-Beauvais Franciaország Wizz Air menetrend szerinti Milano-Bergamo Olaszország Wizz Air menetrend szerinti Malmö Svédország Wizz Air menetrend szerinti Tel Aviv Izrael Wizz Air menetrend szerinti München Németország Lufthansa menetrend szerinti Moszkva (dec.18-tól) Oroszország Wizz Air menetrend szerinti         A Debrecen Airport Magyarország második legnagyobb, schengeni kritériumoknak is megfelelő repülőt

Debreceni fiatal a kerekesszékes vívó világbajnokságon

Hétfőtől rendezik meg Rómában, a kerekesszékes vívó világbajnokságot. A viadalon 12 magyar sportoló vesz részt, 16 versenyszámban. A Békessy Béla Vívó Klub fiatal versenyzője, Göttlinger Dániel kard-párbajtőr „A” kategóriában képviseli a nemzeti színeket. Dániel idén márciusban a pisai kerekesszékes világkupán a magyar kardválogatott tagjaként első helyezett lett.   „Kosárlabdázó családba születtem, de Debrecenben még nincs kerekesszékes kosárlabdázás. Kipróbáltam a kézilabdázást, de ott nagyon sokat estem-keltem, és nem akartam a szüleimnek gondot okozni. Édesanyám hozott le a vívóterembe egy edzésre és itt ragadtam. Már az első versenyeken sikereket értem el. A pisai világkupa győzelem a legnagyobb sikerem eddig. Rengeteg motivációs idézet van a szobámba kirakva, a versenyekre mindig szertartásosan készülök. Megvannak a kis rituáléim, amik segítenek koncentrálni a versenyzésre. A VB-től azt várom, hogy jól vívjak, mert elsősorban teljesítményben gondolkodom nem pedig eredményben. A csapatversenyben is hasonló a célom tehát jól vívjak és tegyek meg mindent, ami tőlem telik.”

Ingyenes átvizsgálással várják az autósokat Debrecenben is

A közlekedésbiztonsági kampányhoz csatlakozott szervizek és optikai szaküzletek díjmentes vizsgálatokkal várják a járművezetőket. Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös, Látni és látszani elnevezésű közlekedésbiztonsági kampánya a balesetmentes közlekedés érdekében felhívja a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára. Idén 2017. október 16-án kezdődött és 2017. december 8-ig tart az országos akció, melynek keretében a járművezetők térítésmentesen megvizsgáltathatják a járművük láthatóságáért felelős alkatrészeket a kampányhoz csatlakozott szervizekben. A regisztrált optikákat felkeresve pedig díjmentes látásellenőrzésre és hasznos tanácsokra számíthatnak. A járművek célirányos átvizsgálásán túl lehetőség van az általános műszaki állapotára is kiterjedő vizsgálatra, továbbá emelkedett a kezdeményezésben résztvevő szervizek és optikák száma is. Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás a jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak és a látótávolság is lecsökken. Az őszi, téli hónapokban a közúti balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően közlekednek, továbbá fontos felhívni a figyelmet a járművek megfelelő felkészítésére. Ehhez nyújt segítséget a „Látni és látszani 2017 – egymásért” kampány, melyhez Hajdú-Bihar megyében eddig 13 szerviz és két optikai szaküzlet csatlakozott. Elérhetőségeik a www.latnieslatszani.hu oldalon megtalálhatóak.

Két órát is késhetnek a vonatok a Debrecen-Budapest vonalon

Akár 60-120 perccel hosszabb is lehet a menetidő a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vasútvonalon, mert egy személyvonat gépkocsival ütközött Vecsés és Üllő között szombaton kora reggel - közölte a Mávinform az MTI-vel.     Urbán Attila sajtóügyeletes közleménye szerint egy Záhonyba tartó személyvonat egy fény- és félsorompóval biztosított útátjáróban gépkocsival ütközött. Személyi sérülés nem történt, a baleset bekövetkezésekor a sorompó jól működött. A hatósági helyszínelés idejére mindkét vágányt lezárták.

Óriási tűz Debrecenben: 4 teherautó lángolt

A tűz további járműveket is veszélyeztetett. Kigyulladt négy teherautó szombatra virradóra egy telephelyen a debreceni Szávay Gyula utcában. A tűz több, ott álló járművet veszélyeztetett. A városi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral fékezték meg a lángokat, jelenleg az utómunkálatokat végzik. A forgalom a Szávay Gyula utcában félpályán halad.

Hatalmas lángok fenyegettek Debrecen belvárosában

Egy földszintes családi ház egyik szobája teljes terjedelmében lángolt pénteken kora délután Debrecenben, a Maróthi utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók több gépjárműfecskendővel vonultak a helyszínre. A házban egy ember tartózkodott, őt hőkamera segítségével találták meg és hozták ki a tűzoltók a lángoló épületből. A mentőszolgálat jelenleg is a helyszínen tartózkodik. A tűzoltók a házból még egy gázpalackot is kihoztak, eközben egy vízsugárral fékezték meg a tüzet. Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat helyszíni szemléje jelenleg is tart. Az áldozat elsődleges információk szerint súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az egységek két vízsugárral eloltották a lángokat, majd megkezdték az utómunkálatokat.