TIME DATE
Ma Alfréd nap van.

Árvízi hírek

Orbán: túl vagyunk a nehezén!

"Túl vagyunk a nehezén, nem vesztettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár", most a helyreállítás a következő feladat - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Mohácson. A kormányfő a városi kompkikötőnél tartott, az árvízi védekezést értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye.    "A veszély elhárításához három dologra: összefogásra, jó szervezettségre és szakértelemre volt szükség" - tette hozzá Orbán Viktor, és köszönetet mondott a munkálatokban részt vett hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is.    Összefoglalásként elmondta: 36 780 önkéntes regisztrált a katasztrófavédelemnél, de a gátaknál dolgozók száma ennél jóval nagyobb volt. A védekezés során 10 179 000 homokzsákot és 242 500 köbméter homokot használtak fel.     Az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett emberek száma 206 ezer volt, közülük a szervezett védekezésnek köszönhetően csak 1570 embert kellett kitelepíteni - jegyezte meg.    Orbán Viktor szólt arról is, hogy a védekezés irányítását 81 településen vette át az állam az önkormányzattól, s mind a 64, veszélyes anyaggal dolgozó Duna melletti üzemet sikerült megvédeni, ezen létesítményekből szennyező, fertőző anyag nem került a vízbe.    A kormányfő kiemelte a búvárok teljesítményét, összesen ezer órát töltöttek a víz alatt, hogy javítsák a gátakat.    A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár a "nagy víz kiment az országból", figyelni kell Szerbiára, mert ott van a védekezésnek egy olyan szakasza, ahol ha baj lesz, egy öblözetben "több mint tíz településünk" is nehéz helyzetbe kerülhet.    Orbán Viktor megjegyezte, hogy még Magyarországon is van egy-két pont, ahol sürgősek a teendők. Példaként hozta fel Dunaszekcsőt, ahol éjszaka is mintegy százan dolgoztak a védművek megerősítésén, és Mohácsot, amelyet szintén sikerült megvédeni, és ahol két-három héten belül megoldhatják az árvíz következményeként fellépő szennyvíz-elvezetési problémát.    "Az újjáépítések hamarosan megkezdődnek, és már csak egy rossz emlék lesz az a fenyegetés, amit Magyarországon mintegy 200 ezer embernek kellett megélnie" - mondta Orbán Viktor.(MTI)

Lopás az árvízben: két év négy hónap fegyház !

Gyorsított eljárásban két év négy hónapos fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön első fokon a Győri Járásbíróság azt a fertődi férfit, aki az árvízi védekezés idején lopott és csalást is elkövetett egy szigetközi településen.A tárgyaláson elhangzott: a férfinál - akit azért kerestek, mert egy dunaszentpáli panzióban, arra hivatkozva, hogy az árvízi védekezésben vesz részt, a település számlájára, hitelbe ivott két sört és két fröccsöt - megtaláltak egy tűzoltózubbonyt és egy akkumulátoros lámpát.(MTI)

Árvíz: ez nem vicc, nagy a baj Baján!

Baján, a Petőfi-szigeten a rendkívül magas vízállás miatt a víz csütörtökön betört az áradás előtt lezárt szennyvízhálózatba - tájékoztatta az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-t.A közlemény szerint annak érdekében, hogy a csőhálózatba víz ne kerülhessen, az árvíz érkezése előtt lezárták a végpontjait. Ezek az elzárások a soha eddig nem tapasztalt magas árvízszint miatt kialakuló nagy víznyomás következtében megsérültek, és emiatt a Duna vize betört a szennyvízhálózatba. A sziget védelmére vezényelt erők, a kirendelt vízügyi műszaki szakértők irányításával lokalizálják a szennyvízhálózat földfelszíni elemein keresztül a Petőfi-szigetre betörő és a csőhálózatban maradt, szennyvízzel keveredett folyóvizet. Búvárok segítségével pedig próbálják helyreállítani a vízoldali csővégek elzárását. A közlemény kitért arra is, hogy a vízügyi irányítók a szükséges egészségügyi megelőző intézkedéseket megtették.

Sokkoló: azt hitték a Dunába ugrik!

Úgy tett, mintha az áradó Dunába akarna ugrani a Margit-hídról egy 33 éves férfi. A arra sétálóknak is ezt mondta. Mire kiért a rendőrség, kiderült: csak viccelődött és a vizet akarta közelebbről megnézni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányságára éjjel fél kettő körül érkezett a bejelentés arról, hogy a Margit híd pesti hídfőjénél egy beton mellvédről a Dunába akar ugrani egy férfi. A víznek háttal álló emberre egy arra sétáló pár figyelt fel. Odamentek hozzá, s miután igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy öngyilkos akar-e lenni, a fiatal pár értesítette a rendőrséget - írja a police.hu. A 33 éves férfi a helyszínre érkező rendőröknek már azt mondta, egyáltalán nem állt szándékában beleugrani a Dunába, nincs öngyilkossági szándéka, csak az áradó folyót szerette volna magasabbról megnézni. (borsonline.hu)

A Bocskai-dandár a gátakon!

Az Afganisztánba és a Koszovóba készülők felkészítését is megszakították az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hajdúhadházi helyőrségében az árvízhelyzet miatt. Az elmúlt hétvége óta a Magyar Honvédség Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (KNR ŐBK) 3. és a KFOR (Kosovo Force) 9. tervezett váltásának katonái is a gátakon dolgoznak. A felkészülésnek erre a szakaszára ugyan mást terveztek, az árvízi védekezésben való részvétel azonban kiváló csapatépítő tréningnek bizonyult a kontingensek parancsnokai szerint. Bár az egyenként több száz főből álló csoportokat különböző településeken vetették be, arra azért figyeltek a parancsnokok, hogy egy-egy munkacsoportba azon katonák kerüljenek, akik néhány hónap múlva ugyanabban a misszióban szolgálnak majd.(bocskaidandar.hu)Fotó: Facebook

Árvíz: vízbe hajtott egy török sofőr!

Figyelmen kívül hagyta az árvíz miatt lezárt területet jelző táblát egy török férfi a Komárom-Esztergom megyei Dömösnél, és szerdára virradóra autójával belehajtott a fél méteresnél mélyebb vízbe - tájékoztatta a megyei főkapitányság az MTI-t.A sajtószolgálat közölte: nagy betűkkel jelezte a tábla, hogy "Árvíz! Behajtani Tilos!", de a férfi nem értett magyarul, és behajtott a lezárt területre. Hozzátették: miután a víz betört az utastérbe, a sofőr hívta a rendőröket, akik kiszabadították az autóból, majd egy honvédségi teherautó száraz helyre húzta a személykocsit.    A török férfi nem sérült meg, éjszakára a település polgármestere elszállásolta a községházán, és ellátták meleg étellel, itallal is.(MTI)

A nedves homokzsákok fertőzést okozhatnak!

A Duna hazai szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból (pl. tisztítatlan szennyvizek Dunába eresztése). A mostani, rendkívüli, több országon végigvonuló áradás során az elöntött területekről további, az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott. Ezért a védekezés során felhasznált homokzsákok és azok tartalmának újrahasznosítása során körültekintően kell eljárni.A nedves, átázott homokzsákok szennyezettek, tartalmuk fertőzésforrást jelenthet, ezért szükséges a körültekintő kezelés. A zsákokból a homokot száraz talajra ürítsük ki, lehetőség szerint olyan területre, amelyet víz nem áztatott át. Az így összegyűjtött homok építkezésekhez felhasználható. A zsákokat szintén száraz helyre kell összehordani, a kiürített, száraz homokzsákok hulladék és építési törmelék gyűjtésére, illetve más hasonló célokra felhasználhatók. Ugyanakkor élelmiszerek (pl. burgonya, zöldség, alma) gyűjtésére, tárolására tilos alkalmazni a kiürített homokzsákokat. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a védekezéshez felhasznált száraz homokot gyermekjátszótereken, homokozókhoz még akkor is tilos felhasználni, ha az a megáradt folyó vizével nem érintkezett. Nem lehet újrahasznosítani a homokot olyan helyeken, területeken sem, ahol az közvetlenül érintkezhet az emberi bőrfelülettel. Mindenképpen ki kell cserélni a homokot a homokozókban azokon a játszótereken, amelyeket a megáradt Duna elöntött.Országos Környezetegészségügyi IntézetÁNTSZ Kommunikációs Főosztály

Orbán: fel lehet lélegezni!

Ma van az első nap a dunai árvíz alatt, hogy ki lehet mondani, győzelemre állunk - mondta szokásos árvízi tájékoztatóján Orbán Viktor szerda reggel Győrújfaluban. A kormány már az árvíz utáni időszakra készül, Bakondi György katasztrófavédelmi vezetőt helyreállítási megbízottnak nevezték ki. "Győzelemre állunk" és az árvíz ellen "egy utolsó csatát kell még ma este megvívnunk Bajánál" - mondta szerda reggel Orbán Viktor a Győrújfaluban tartott tájékoztatóján. A tetőzés a kormányfő szerint szombat hajnalban hagyja majd el az országot. Budapesten 813 centi jelenleg a Duna vízállása, délre apad le 800 centire, akkor Budapesten is fel lehet lélegezni - mondta Orbán. A déli szakaszon a védekezés 100 százalékosan kiépített, a bal parton a Terrorelhárítási Központ (TEK) irányít, a jobb parton a katasztrófavédelem, a Petőfi-szigeten pedig 400 katona védekezik.  Orbán hozzátette, hogy bár a figyelem most a Duna déli szakaszára irányul, gátszakadások gyakran apadáskor történnek, ezért Esztergomtól délre is még figyelemre van szükség, mert több helyen is még a megemelt védművek tartják a vizet.  Tegnap a kormány a helyreállítások előkészítéséről is döntött, ezeket Bakondi György katasztrófavédelmi vezető irányítja majd megbízotti pozícióban. Az önkormányzatoktól is várják a helyreállítási igényeket és készülnek az árvíz utáni gátmegerősítési tervek is - tette hozzá a kormányfő.(hvg.hu)

A fegyházat is elöntötte a Duna!

Komoly gondokat okozott a Váci Fegyház és Börtönben az udvaron vasárnap még térdig álló víz, de a Duna áradása miatti veszély már elmúlt, megkezdődhetett az iszap feltakarítása és a fertőtlenítés.Kopcsik Károly börtönparancsnok, büntetés-végrehajtási ezredes kedden elmondta: a létesítmény falain kívül másfél méter magasságban állt a kiáradt Duna, s a börtön udvarát is térdig érő víz borította. Veszélybe került az energiaellátás, ezért öt mobil aggregátort helyeztek készenlétbe, de azok alkalmazására végül nem volt szükség. A börtön védelmén hét szivattyú dolgozott folyamatosan, miközben 7 ezer homokzsákkal rakták körbe az épületet, s további 25 ezer homokzsák megtöltésével segítették a város többi veszélyeztetett pontjánál dolgozókat - tette hozzá a parancsnok. A büntetés-végrehajtási intézetben az árvízi védekezést 370 elítélt végezte, több mint százan pedig a gátakon álltak helyt, a személyi állomány 50 tagjának felügyelete mellett. A börtönben dolgozók szolgálaton kívül, önkéntesként is részt vettek az árvízi védekezésben. Kedd délutánra elhárult a veszély, jelenleg az iszap feltakarítása és a fertőtlenítés zajlik. A 790 elítélt biztonságos fogva tartását a veszélyhelyzet idején is fenn tudták tartani közölte Kopcsik Károly. (MTI)

Árvíz: lopott tűzoltósági zubbonyban iszogatott!

Tűzoltósági zubbonyt és zseblámpát lopott Dunaszentpálon egy 37 éves férfi, majd az alpolgármester kontójára a helyi panzióban iszogatott. Az öttevényi körzeti megbízotthoz fordult segítségért Dunaszentpál polgármestere azzal, hogy az árvízi védekezés során egy ismeretlen, tűzoltósági kabátot viselő férfi nyitott számlát alpolgármesterük nevére a helyi panzióban. Két sör és két fröccs elfogyasztása után felszállt egy Győrbe tartó autóbuszra, amelyről a járőrök - a bejelentést követő tíz perc elteltével - a Galántai úton szállították le.A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a 37 éves fertődi férfi a dunaszentpáli árvízi védekezésen több napja dolgozó tűzoltó kabátját magára öltve lopta el. Ezt követően a polgármesteri hivatal elől elvett egy akkumulátoros zseblámpát, majd betért a helyi panzióba. Az alpolgármester nevére italt rendelt, majd fizetés nélkül távozott. Csomagját megőrzésre a panzióban hagyta, majd felszállt egy Győrbe tartó autóbuszra.A járőrök a Galántai úton szállították le férfit a helyközi járatról, majd előállították a Győri Rendőrkapitányságra. Kihallgatása során elmondta, hogy az árvízi védekezésnél használt tűzoltó kabátot és lámpát ő lopta el. A csomagjából polgárőr mellény is előkerült, amelyről a gyanúsított úgy nyilatkozott, hogy azt korábban lopta el.A rendőrség B. Istvánt őrizetbe vette, ellene közveszély helyszínén elkövetett lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A Győri Rendőrkapitányság kezdeményezi a gyanúsított gyorsított eljárásban történő bíróság elé állítását.(kisalfold.hu)

Orbán: még két nehéz napunk van!!

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján."Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.    Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség - közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.    A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.    A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.    A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország.    Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.    "A Szerbiában történő védekezés sikeréhez - túl az általános emberi jóindulaton - speciális magyar érdek is kötődik. Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg.(MTI)

Fotó: Orbán elázott!

Elkapta a vihar az árvízi védekezést irányító Orbán Viktort Baján - derül ki a kormányfő Facebook-oldalán közölt felvételekből. A miniszterelnök korábban a tolnai megyei Bátán is ellenőrizte a munkálatokat. Esőben is folytatta az árvízi védekezés irányítását Baján Orbán Viktor. A kormányfő Facebook-oldalán közzétett fotó szerint ő és Bakondi György katasztrófavédelmi vezető is katonai esőköpenyt húzott.Korábban Orbán és Bakondi szintén végigjárta az árvíz által veszélyeztetett területeket a Tolna megyei Bátán - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal. A miniszterelnök rendben találta a munkálatokat, és üdvözölte a példás összefogást, amelyet a bátai gátakon tapasztalt - írta közleményében a kormányhivatal.(hvg.hu)Fotó: Facebook/ Orbán Viktor

Egyre csak nő az árvíz áldozatainak száma!

Tizenegyre emelkedett az idei csehországi árvíz áldozatainak száma. Négy embertt továbbra is eltűntként tartanak nyilván a hatóságok - jelentette be Martin Cervícek, országos rendőrfőkapitány a központi válságstáb hétfői ülése után Prágában.Az újabb áldozat, egy szlovák állampolgárságú ötvenéves férfi vasárnap késő este esett be az Otava folyócska vizébe Dél-Csehországban, de holttestét csak hétfőn délelőtt találták meg - közölte Cervícek.    "Ez is egyike a különféle szerencsétlen ügyeknek" - mondta a rendőrfőkapitány. Kifejtette, hogy a férfi barátaival táborozott a folyó mellett, s valószínűleg ittas állapotban a vízbe esett, majd megfulladt.    "A rendőrség 16 bűncselekményt vizsgál az árvízzel kapcsolatban. Az elöntött területeken 1529 rendőr és 135 katonai rendőr vigyáz az elhagyott ingatlanokra" - jegyezte meg.    A cseh sajtó szerint lopásokról, betörésekről van szó. A legsúlyosabb esett Prága déli külvárosában történt, ahol ismeretlen tettesek több mint egymillió korona értékű holmit vittek el egy elhagyott családi villából. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is sok, 118 útszakasz van lezárva országszerte. A központi válságstáb megerősítette korábbi utasítását, miszerint a gátakat még mindenütt őrizni kell, mert a vasárnapi esőzésekhez hasonló újabb kiadós záporokra, zivatarokra lehet számítani.    Hétfőre virradóra Közép- és Észak-Csehországban több tucatnyi településen több száz házat, ingatlant, pincét és kertet öntöttek el a kiadós esőzések következtében megáradt kisebb folyók és patakok.    Általában azonban megállapítható, hogy az árvízhelyzet országos szinten folyamatosan javul, a nagy folyók, a Moldva és az Elba vízszintje folyamatosan apad. Prágában harmadfokúról másodfokúra mérsékelték az árvízkészültséget, s a turisták előtt újra megnyitották az árvíz miatt lezárt Károly hidat. Mindezek ellenére Észak-Csehországban továbbra is mintegy 4000 háztartás van áram, másfélezer pedig gáz nélkül. A helyzet javulásával párhuzamosan mindenütt kezdődik a takarítás, a kárfelmérés és az újjáépítés, ami nyilvánvalóan több hétig, hónapig is eltart.(MTI)

Pintér: még nehezebb lesz a helyzet

A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet az árvízi védekezésben a belügyminiszter szavai szerint. Pintér Sándor hétfőn a parlamentben arra kérte a védekezésben résztvevőket, hogy "ne fáradjanak, figyelmük ne csökkenjen".A tárcavezető napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, csak az együttműködés és az összefogás vezethet sikerre. Hangsúlyozta: van egység és összefogás, hiszen összefogott minden állampolgár, a hivatásosok, az önkéntesek, a parlamenti pártok és a média is.    Kiemelte, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg, vagy tűnt el az árvíz miatt. Azt mondta, 1315 embert kellett kitelepíteni. Jelenleg 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés, az árhullám ezekben az órákban hagyja el Budapestet - ismertette a belügyminiszter.(MTI)

Árvíz: debreceniek a gáton

A hétvégén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) újabb 22 munkatársa utazott Debrecenből a Dunántúlra, hogy a Dunán kialakult árhullám elleni védekezési munkálatokban segítséget nyújtsanak a társ Vízügyi Igazgatóságoknak.  20 ember az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) működési területén teljesít szolgálatot: Győrújfalunál a Duna töltésének megerősítésében segédkeznek, illetve Koroncónál a Bakony-ér partján segítik a védekezési munkát. Ketten pedig a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG) működési területén, Nagymaros térségében vesznek részt a védelmi munkálatokban. Velük együtt immár 85 TIVIZIG dolgozó segíti a dunai árvízvédelmi munkálatokat. Június 3-a óta 42-en Győrújfalunál dolgoznak a töltések megerősítésén. Június 4-én 3-an utaztak ugyancsak az ÉDUVIZIG működési területére, azon belül is a gönyűi védekezési munkákban nyújtanak segítséget. Június 7-én a TIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálatának 7 munkatársa utazott Komárom-Szőny térségébe, ahol vonalvilágítási feladatokat látnak el. Szintén június 7-én 11 TIVIZIG dolgozót vezényeltek át a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz KDTVIZIG), ahol a Paks-Bölcskei árvízvédelmi szakaszon teljesítenek jelenleg is szolgálatot. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál készültségben van további 16 dolgozó, akik szükség esetén azonnal indulnak a dunai árvízi védekezés segítésére. A szakmai segítség mellett igazgatóságunk dologi segítséget is nyújt folyamatosan a társzervezeteknek. Eddig a két kilométer vonalvilágítás mellett, 10 ezer darab jutazsákot, valamint a helikopteres védekezéshez szükséges 1700 darab Big Bag-et (1 köbméteres zsákot) és 495 darab helikopter kötelet biztosítottunk a dunai védekezéshez, illetve 19 darab gépjárművet. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozó folyószakaszokon jelenleg sehol nincs árvízvédelmi készültség. A társ Vízügyi Igazgatóságoknak nyújtott segítség a TIVIZIG feladatellátását semmilyen formában nem akadályozza.

Orbán: stabil

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé. A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben, a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.    A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése.

Árvíz: már a Váci utat is lezárták

Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. Győr-Moson-Sopron megyében két újabb utat zártak le - közölte a rendőrség a police.hu honlapon hétfőn.Budapesten a Váci úton a városból kifelé tartó oldalt kétirányúsították, így ott mindkét irányban zajlik a forgalom.    A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen is forgalom-korlátozást rendelt el az árvízzel összefüggésben. A 1401-es számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt zárták le, így Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket. Győr és Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek.Fotó: MTI    Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr-likócsi csomópont és Komárom között zárták le, a forgalmat az autópályára terelik, a sztráda Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen használható. Budapest felől az 1-es főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza a főútra.

Árvíz: 1200 embert telepítettek ki!

Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel. A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.    Az OKF közleményében tudatta azt is, hogy a Belügyminisztérium már megkezdte az árvízi károk felmérését azoknál az önkormányzatoknál, ahol a védekezés költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit, ezeket a költségeket ezért a vis maior keretből fizetik majd.    Az OKF közleménye szerint a Duna áradása miatt öt megyében huszonnégy településrész maradt áramszolgáltatás nélkül, ez 1783 fogyasztói helyet érintett. Komárom-Esztergom megyében négy településen tizenhét fogyasztónál nincs gázszolgáltatás.     Két megyében négy településrész maradt vízszolgáltatás nélkül, ami több mint ötezer fogyasztót érint. Hat megyében huszonnyolc településről 1200 embert telepítettek ki, őket önkormányzati befogadóhelyen és lakásokban, valamint rokonoknál helyezték el.     Hat megyében 44 út van lezárva, a vámosszabadi határátkelő továbbra is zárva van. Az OKF közleményében kitért arra is: Pest megye egy részén és Budapesten még nem tetőzött a Duna, így "a neheze még hátravan".    Az árvízi károk enyhítésére, a védekezés költségére a Belügyminisztérium vis maior keretében több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére - írta az OKF.Az országban nyolc megye 68 településén folyik különféle fokozatú árvízi védekezés.(MTI)

Orbán: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet!

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.Döntő két nap következik, mert olyan helyen lesz árvízi veszély, ahol a legtöbb ember él, és a legtöbb érték van veszélyben, "tehát most kell még minden erőnket összeszedni" - mondta a kormányfő.    A hét elején kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a budapesti árvíz levonulásához hét-nyolc napra lesz szükség, ami azt jelenti, hogy június 17-18-án apadhat 650 centiméter alá a Duna vízszintje, és hagyhatja el a víz a rakpartokat.     Orbán Viktor elmondta, ezért egyeztetett Rogán Antallal, a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a veszélyhelyzet-meghosszabbításhoz szükséges parlamenti döntést készítsék elő, és azt hétfőn hagyja jóvá az Országgyűlés. A keddi kormányülésen pedig döntenek arról, hogy a Budapest alatti folyószakaszokra kell-e veszélyhelyzetet elrendelni - tette hozzá.(MTI)

Kimenekítették az elzárt házak lakóit!

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették - közölte a település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.Petrovics László (független) elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással "tehermentesítettek", a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el - tette hozzá a polgármester.    Közlése szerint a vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki.    Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, s nem tudni, mekkora magasságnál "áll meg" - fűzte hozzá Petrovics László. Kitért arra, a település védművénél 170-180 rendvédelmi munkatárs dolgozik most, de már érkeznek a hajnalban pár órás alvásra elvonult helyiek is - mondta a polgármester.    Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.     A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet. Molnár Csaba, a település független polgármestere vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy dél körülre várják a Duna tetőzését, 886 centiméternél. Kiemelte, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni. Tájékoztatása szerint hajnalban megérkezett kishajóval Visegrádról a friss pékáru és tej, minden mással el vannak látva a boltjaik. Rendkívüli eseményt nem jelentettek.    Szentendréről vasárnap hajnalban 788 centiméteres vízállást jelentettek, a katonák és az önkéntesek egész éjjel dolgoztak. A legnagyobb gond most az Ady Endre úton van a település honlapján olvasható információk szerint. A homokzsákok alatt a víz szivárogni kezdett, ezért ellennyomó medencéket alakítanak ki végig a Dunakorzó északi végénél és a 11-es főút Pap-sziget felé vezető szakaszán. A korzó déli részénél a honvédség újabb megerősítésekkel szüntette meg a parapetfal szivárgásait a P'Art mozi előtt - írták.    Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte az MTI-vel, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.(MTI)

Fotó: Orbán Esztergomnál ellenőrizte a gátakat

Orbán Viktor kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát, ahol éjszaka várható a Duna tetőzése - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. A kormányfő vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. A tanácskozáson értékelik az árvízi védekezés helyzetét, majd 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen.(MTI)Fotó: Szekeres Panna

Baj van: átszakadt a gát!

Tahitótfalun az ideiglenes gátat szombat délelőtt áttörte a víz, így jelenleg az eredeti, második gát védi a települést az ár ellen - közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.Az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Tahitótfalu önkormányzata korábban úgy döntött, kettős biztonsági rendszert alakít ki az árvíz ellen, mert így újabb területeket akart megvédeni a 2002. és 2006. évi árvizekhez képest.    Mint írták, várható volt, hogy az első, helyi anyagból megépített ideiglenes védvonal nem bírja majd a terhelést a rekordmagasságú árvíz ellen. Jelezték: a területen 50 lakóingatlant öntött el a víz.    Tájékoztatásuk szerint ugyanakkor az ideiglenes gát lehetővé tette a második, a korábbi nyomvonalon lefektetett ideiglenes védmű fejlesztését, megerősítését.    Közölték, a kirendelt műszaki szakértők "a korábbi gyakorlatnak megfelelően" a második védvonalat tekintik véglegesnek és ennek biztonságos megerősítéséről gondoskodnak.

Félezernél is több roma indult meg egyszerre!

Szombat hajnalban a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérésére az Országos Roma Önkormányzat riasztotta az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom képviselőit, hogy azonnal induljanak Pilismarótra, mert veszélyben a település - közölte az MTI-vel Farkas Flórián, az ORÖ elnöke.Az 550 segítő több megyéből és településről, Nógrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből indult el, hogy mielőbb odaérjen és megkezdhesse a mentési munkálatokat.     Farkas Flórián szerint 350-en szinte azonnal a helyszínre ment és megkezdték a mentési munkálatokat, majd 3 busszal már újabb segítők érkeztek, akik minden erejükkel dolgoznak a gátakon.     Az elnök tiszteletét és megbecsülését tolmácsolta mindazoknak, akik fáradtságot és erőt nem kímélve az éjszaka közepén útnak indultak, hogy segítségükkel megvédjék a település lakosságát és értékeit.(MTI)

A falu, ahol csak leeresztett redőnyök vannak

A leeresztett redőnyökből látni, honnan mentek el - ad tippet egy sokat látott tudósító szombaton Győrújfalun. Ezek alapján viszont nem kevesen maradtak védekezni az ár által egyik leginkább veszélyeztetett magyarországi településen, ahol délutánra várják a folyó tetőzését.Győrújfalut a középkorban már mosta el ár, legutóbb az 1954-es szigetközi gátszakadás szabta át a település képét. A pesszimistább helyiek is mindent ehhez a vészhez mérnek - az optimistáknak számára viszont a jól megfogott 2002-es és 2006-os áradás a mérce. A kissé dimbes-dombos vidéken pár napja még ki-ki azt vitatta, milyen magasságig kell a padlásra vagy más településre menekíteni az ingóságokat. Majd tett belátása szerint.    Voltak, akik nem kockáztattak: csak a csupasz falakat hagyták hátra gáthoz közeli házukban - tartja a helyi szóbeszéd. A költözés mértékéről elmond ezt-azt, hogy alig hallani ma kutyaugatást Győrújfalun, holott rendesen szinte minden háznál akad négylábú őrző. Pár Volán-busz áll még a főúton, arra az esetre, ha a védekezésben résztvevőket szállítani vagy menteni kell.     A hétköznapi élet nyomai azonban már alig fedezhetők fel a településen. A környékszerte híres vendéglő pénteken bezárt, a vele szemben álló, fagyizónak nevezett, tőről metszett falusi kocsmahivatal tulajdonosa mindvégig maradt, és csak az evakuálás bejelentése után szedte szét és raktározta be a fehér műanyag kempingbútort. "Ez a természet, tudtuk, hogy folyó mellé jövünk" - foglalta össze tömören, de nem sietősen, mit gondol.    Aki a férfiak közül maradt, kétszáznál is több ember, az gyakorlatilag kiköltözött a gátra. Jó, ha aludni hazajárnak. A családtagok zöme pedig Győrben, vagy a környező településeken, általában rokonoknál, ismerősöknél talált szállást. A kitelepítés helyszínére, Győrújbarátra így alig tucatnyian kerültek. Az összetelefonálásokból tudni: a gyerekeknél még mindig kitart az öröm, hogy előbb indult az idei vakáció. A felnőttek között van, aki arra szavaz, hogy semmi baj nem lesz, míg mások azt latolgatják, mikor és mekkora lesz a baj.    Nagy Imre Attila, aki frissen betelepültként nyerte el a polgármesteri széket 2010-ben, nem tartozik az ijedősek közé. A keddi falugyűlésen sem rejtette véka alá: ha nagy a baj, költöznie kell mindazoknak, akik nem a gátakon dolgoznak. De akkor még némi derültséget váltott ki Sallai Péter megyei katasztrófavédelmi igazgató felvetése. Ő (szigorúan magánemberként) azt javasolta, hogy fogják fel a férfiak úgy a dolgot, mintha wellness-hétvégére küldenék az asszonyt és a gyerekeket - ők pedig maradjanak otthon, és rakodják a homokzsákokat.    A győrújfalui polgármester azóta is szinte napi 24 órában irányítja a munkákat. "Hadd ne álljak fel, mert elalszom" - veti fel, amikor szombaton reggel összefutunk egy pihenőnek és tanácskozópontnak egyaránt használt katonai sátor alatt. Lelkes és eltökélt, néha még a telefont is lekapja a füléről: "minden szuper, megáll a gát", bizonygatja, a több száz fős hangyaboly pedig mozog, emel, tol, irányít, a föld meg dübörög, rázkódik, ha egy lánctalpas gép cammog vagy egy helikopter húz el a fejünk fölött pár méterre.    Amit a keddi gyűlésen mondott az azóta is az egyik védelmi és logisztikai bázisként szolgáló sportpályán a több száz helyinek, azt most is tartja. A gát magasságával nem lehet gond, csak a szilárdságával, hiszen alig egy hét alatt húzták fel a Duna-ág rehabilitáció keretében elbontott gát "helyettesét". "Annyi munkát beletettünk, a honvédségtől annyi háttértámogatást kaptunk, hogy ez a gát a tetőzéskor állni fog" - mondta péntek este, a hangsúlyozottan megelőző intézkedésnek szánt kitelepítés bejelentésekor, majd hozzátette, "ez egy mélyen hívő település, két vallás van nálunk jelen; nem fog átszakadni ez a gát". (MTI)

Jó hír: már apad a Duna!

Az apadó dunai vízállás mellett már csaknem mindenhol az árvíz utáni helyreállításra összpontosítottak szombaton Ausztriában.Az árvíz utáni takarítás az érintett ausztriai településeken mindenhol versenyfutást jelent az idővel, mert ha a házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt, és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben.    A tönkrement berendezési tárgyak elszállításán, az iszap eltávolításán munkálkodtak Schärdingben, Melkben, Emmersdorfban, Weissenkirchenben és lejjebb a Dunán Klosterneuburgban és Kritzendorfban is. A Duna Bécstől keletre eső szakaszán, a szlovák határhoz közeli vidéken csak lassan apad a víz, itt a szivattyúzás volt a legsürgősebb feladat szombaton is.    A közel húszezer tűzoltó mellett péntek óta összesen háromezer katona dolgozott a helyreállításon az országban, ebből ezerötszázan a dunai árvíztől leginkább sújtott Alsó-Ausztria tartományban. A lakossági összefogás ereje is megmutatkozott: már hétfő óta folyamatosan érkeztek az önkéntes segítők, de a hét második felében újabb százak jelentkeztek az interneten és a helyi újságokban közzétett felhívásokra. Az osztrák televízió és a segélyszervezetek közös felhívására öt nap alatt 4,2 millió adomány gyűlt össze.    Eközben egy vízi erőmű üzemeltetőjét érte bírálat néhány Linz környéki településen a Duna mellett. Hagenauban és Waldingban a televíziónak nyilatkozva többen úgy vélekedtek, hogy a közeli nagyváros, Linz megóvása érdekében kellett víz alá kerülnie falvaiknak, s ha erről időben tájékoztatták volna őket, akkor kevesebb kárt kellett volna elszenvedniük. Walding polgármestere a sajtónak azt mondta, hogy pert fontolgat ismeretlen tettes ellen. A Verbund energiavállalat közleményben válaszolt a vádakra. "A Verbund minden törvényi előírást betartott" az árvíz során - írták.    Ausztriát az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. A Duna és az Inn legmagasabb vízállása sok helyütt magasabb volt, mint a korábban "az évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es árvízkor. A katasztrófának öt halálos áldozata van, két másik embert egy hete eltűntként tartanak nyilván. Az Alpokban, Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok és sárlavinák, földcsuszamlások okoztak komoly károkat. Ezeken a vidékeken már a hét első felében hozzá tudtak látni a helyreállításhoz, de a közlekedésben még sok helyen vannak fennakadások.    A nagyobb osztrák városokban nem okozott jelentős károkat az áradás. Bécsben szerdán tetőzött a Duna 17 centiméterrel az 2002-es maximális érték felett, de az Új-Duna csatorna jelentős részben mentesítette a folyó bécsi szakaszát az árhullámtól.(MTI)

Fotók: Orbán megnézte, hogy dolgoznak az önkéntesek

A miniszterelnök péntek délután Pilismaróton járt, ahol önkéntesekkel fogott kezet. Az Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött képek tanúsága szerint a miniszterelnök péntek délután Pilismaróton járt, ahol önkéntesekkel és katasztrófavédőkkel fogott kezet.(hvg.hu)

A víz több településen meghaladta a várt szintet!

Nagybajcsnál már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna vízszintje, itt péntek délután 4 órakor 902 centiméteres volt a vízállás - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból.Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint viszont már nem szombat napközben, hanem hajnalra várják a nagybajcsi tetőzést.     Komáromnál, ahol már szintén meghaladta az eddig mért legnagyobb vízszintet a folyó állása, péntek délután 4 órakor 818 centiméteres volt a Duna szintje. A legfrissebb előrejelzésben itt vasárnap várható a tetőzés.    Esztergomnál 761 centimétert mértek utoljára, ami azt jelenti, hogy már itt is csak 10 centiméteres vízszintemelkedés hiányzik a rekordértékhez. Budapestnél 809, Nagymarosnál 682 centiméteres vízszintet mértek péntek délután. A jelenlegi előrejelzés szerint Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.    Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.    Az OMIT közleménye szerint már 20 helyen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Jelenleg csaknem 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés van több mint 191 kilométeren, további több mint 63 kilométeren harmad-, mintegy 199 kilométerem másod-, csaknem 306 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.(MTI)

Árvíz: az állatok élete is veszélyben!

Kutyákat, macskákat, tyúkokat, sőt teheneket is menteni kell az áradás miatt. Több szervezet dolgozik folyamatosan az elszállításukon: csak egy esztergomi menhelyről csaknem száz kutyát költöztettek el. Az állatvédők szerint sok valótlan hír terjed hátrahagyott, megfulladt kutyákról. Ők eddig mindenhová odaértek.„Nyolc cicával és egy kutyával ringatózunk most is a csónakban, a szentendrei Papp-szigetről mentjük őket. A tűzoltók kivitték a gazdájukat, egy  80 éves nénit, mit pedig összefogdostuk és hordozókban pakoltuk az állatokat” – adott aktuális helyzetjelentést a hvg.hu kérdésére Lakos György, az Állatmentő Szolgálat munkatársa péntek délelőtt. Miközben gőzerővel zajlik az árvízi védekezés, a töltések erősítése és több folyóhoz közeli területek kiürítése, az állatvédők is folyamatosan dolgoznak, hogy állatok se maradjanak az elöntött területeken. „Az első naptól kezdve kinn vagyunk, csónakokkal és kenukkal is mentünk, ahová kell. Átmeneti menekítő helyekre vagy ideiglenes befogadóknál helyezzük el az állatokat, mivel a menhelyek többsége sajnos amúgy is teltházas” – tette hozzá az állatvédő, aki cáfolta azt a Facebookon terjedő hírt, miszerint több láncra kötve hátrahagyott kutya fulladt meg a Dunakanyarban. „Eddig minden állatot sikerült kihozni, de terjednek mindenféle rémhírek, és sok a pontatlan információ. Érkezett bejelentés például ’valahol a Szigetközben’ már vízben álló tehenekről, szerencsére megtaláltuk őket, és nem fenyegette őket ennyire az ár, de a biztonság kedvéért elszállítjuk őket egy biztonságos átmeneti helyre” – magyarázta Lakos, aki szerint a legnagyobb segítség a jelenlegi helyzetben az lenne: ha bárki veszélyben lévő állatot lát, nagyon pontosan adja meg, hova induljon a segítség, és lehetőleg maradjon kiérkezésükig a helyszínen.(hvg.hu)

Ingyen parkolást és tömegközlekedést akar a Jobbik

A Jobbik azt kezdeményezi, hogy a dunai árhullám levonulásának és az árvízi védekezés befejezésének időpontjáig az árvíz sújtotta területeken - köztük a fővárosban - rendeljék el a díjtalan parkolást és tegyék ingyenessé a tömegközlekedési eszközök használatát.Ez az ellenzéki párt szerint hozzájárulhat az árvízi védekezés hatékonyabbá és gyorsabbá válásához, valamint a forgalmi torlódások megszüntetéséhez.    Schön Péter jobbikos országgyűlési képviselő pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az árvíz elleni védekezés és az áradás által veszélyeztetett emberek értékeinek kimentése mindennél, így a kieső bevételeknél is fontosabb közérdek. Az áradás sújtotta területekre ezrével érkeznek saját autóikkal, buszokkal a segíteni szándékozók, igénybe véve ezeken a területeken akár a fizető parkolókat is - mutat rá.(MTI)

Támad az ár: áthajt a metró a Batthyány téren!

Az árvízi védekezés miatt a 2-es metró a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.A szentendrei (5-ös) HÉV-ek péntek déltől csak a Margit híd budai hídfőjéig közlekednek, a Batthyány téri végállomásra a Szentlélek térről induló pótlóbuszokkal lehet eljutni. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint szombattól összevont metró- és HÉV-pótlóbuszt indítanak Széll Kálmán tér - Batthyány tér - Margit híd, budai hídfő - Szépvölgyi út - Tímár utca - Szentlélek tér útvonalon. A pótlóbusz jelzése M2-H5 lesz.(MTI)