TIME DATE
Ma Laura és Alida nap van.

A Mi Egyetemünk

Nagyszabású jubileumra készül a DEAC

Megalakulásának 100. évfordulóját kéthetes programsorozattal ünnepli a Debreceni Egyetem$ Atlétikai Club ősszel. Kiállítás, sporttörténeti könyv és pályázat is várja majd a DEAC-cal ünneplőket.  Az egyesület elnöke, Jávor András vezetésével megalakult a jubileumi ünnepségsorozat szervezőbizottsága csütörtökön. A Debreceni Egyetem Karácsony Sándor termében tartott ülésen jelen volt Bács Zoltán kancellár, illetve ott voltak a sportklub vezetői és marketingesei, az egyetemi könyvtár igazgatója és munkatársa, szakosztályvezetők, HÖK-tagok és a Rendezvényszervező Központ munkatársa, egyszóval mindenki, aki a nagyszabású rendezvénysorozat szervezésében szerepet vállalhat. Jávor András az ülés után elmondta, öröm volt számára látni, hogy a tagok szívvel-lélekkel vetették bele magukat a szervezői munkába, hogy közösen valami egészen kiváló dolgot alkothassanak a kerek évforduló kapcsán. Elhangzott, hogy a fekete-fehér egyetemi klub fennállásának 100. évét kéthetes, szeptember 5-én kezdődő programsorozattal ünnepli az intézmény (ám ezt megelőzően, már a július 17-én kezdődő Campus Fesztiválon is kiemelt eseményekkel jelenik meg a klub, sportolási lehetőségeket –is- biztosítva a bulizóknak). Az őszi tervek között szerepel egy sporttörténeti kiállítás, amelyhez korábbi DEAC-tagok, illetve a klubhoz valamilyen szállal kötődők régi relikviáit, emléktárgyait és fotóit várja a klub. Készül egy könyv is, amelynek első kötete a DEAC első 20-25 évét öleli majd fel. Emellett része lesz a programsorozatnak a teniszközpont átadó, egy jubileumi gála, egy sakkverseny és több más sportviadal mellett még egy alkotói pályázat is. A 100 éves ünnepségsorozat a Debreceni Egyetem nagyszabású évindító show-ján, a szeptember 18-i yoUDay-n ér véget. A kerek évfordulóra különleges, új címert is készít az egyetemi sportklub. A DEAC több élvonalbeli csapata is olyan mezben játszik a 2019/2020-as sportszezonban, amelyekre a „DEAC 100”-as, jubileumi címer kerül. DEAC/PKZs.

Megnyitják: változás a Klinika megközelítésében

A Pallagi úti körforgalom átépítése miatt a Debreceni Egyetem ideiglenesen lehetővé teszi a klinikák megközelítését az Egyetem téri Campuson keresztül. Az építkezés ideje alatt az intézmény így segíti az autóval érkező betegek és hozzátartozóik könnyebb eljutását a Klinikákra. A Nagyerdei körút felől érkezők az Egyetem téri templom melletti sorompónál tudnak behajtani a területre, közlekedésüket irányítótáblákkal segítik. Az intézmény területén a parkolás díjtételei változatlanok, a Klinikai Központ területén a megszokott parkolási szabályok hatályosak. Az ideiglenes behajtási lehetőség a csomópontépítés végéig, várhatóan egy hónapig tart. A gyalogosok továbbra is be tudnak jutni a Nagyerdei Körút irányából a Klinikai Központ főbejáratán a klinikákhoz. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezetése azt javasolja, hogy az autóval a Klinikákra érkezők a könnyebb bejutás érdekében az Egyetem téri templom melletti, a Móricz Zsigmond körúton található bejáratot vagy a Pallagi úti kaput használják.

15 eves a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa

A szerdai döntőkkel véget értek a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa tavaszi küzdelmei, amelyre mintegy 90, közöttük hat női csapat nevezett. A népszerű bajnokság idén 15 éves. Ebből az alkalomból születésnapi köszöntést is tartottak az egyetemen.  A Debreceni Egyetem számára fontos a verseny- és a szabadidősport is.  Az idén 100 éves DEAC 21 szakosztályában több mint 2700 igazolt sportoló szerepel, a következő szezontól öt sportágban már hat DEAC-csapat indulhat a magyar élvonalban.  A szabadidősportban pedig a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa az egyik legnépszerűbb rendezvény. - Az egyetemi bajnokság küzdelemiben ezrek sportolnak rendszeresen. A Buzánszky Kupa népszerűsége 15 éve töretlen, ami azt mutatja, hogy van rá igény.  Örülök neki, hogy Buzánszky Jenő a nevét adta ehhez a bajnoki tornához - hangsúlyozta köszöntőjében Bács Zoltán kancellár. Az egyetem nem csak a kupával őrzi az Aranycsapat 4 éve elhunyt legendás hátvédjének emlékét.  Az intézmény felkérésére Sándor Mihály írt életrajzi könyvet Buzánszky Jenőről, Vasutasból aranybányász címmel.  A Sporttudományi Oktatóközpont előtt pedig felállították az egyetem „egykori utazó nagykövetének” szobrát, Juha Richárd alkotását.  - A Debreceni Egyetem mindent támogat, ami előre viszi a sport és a magyarság ügyét. Éppen ezért szeretnénk elindítani a „Magyar értékteremtés Magyarországon és a világban” egyetemi diplomát adó távoktatási képzést, amely 42 tárgyat foglal magában, ezek egyike a magyar sportörökség – ismertette Jávor András, a DEAC elnöke. Bognár István Ádám, a DEHÖK elnöke pedig azt emelte ki, hogy az egyetem nagyon sok lehetőséget biztosít a sportolni vágyó hallgatóknak, akik egy összetartó közösséget alkotnak. Az ünnepségen Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó arról beszélt: szeretné elérni, hogy megrendezzék a Magyarok Világjátékát és ennek Debrecen adhatna otthont, mert itt nem csak beszélnek róla, hanem csinálják is a sportot. A születésnapi köszöntés után a résztvevők a Sporttudományi Oktatóközpont mellett elültették az Aranycsapat Emlékfát és megkoszorúzták Buzánszky Jenő szobrát.   A délutáni döntőkben alakult ki a Buzánszky Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa végeredménye. A Női Ligában a Solisun FC, a Divízió 3-ban a Danger, a Divízió 2-ben a Suhancos, az Elnöki Kupában a Sinter FC, a Superligában a Made in Italy győzött, a Futsal Kupát pedig az A-MEN FC nyerte. Az eseményről az Alföld Tv a híradójában és a Díszudvar magazinban is beszámol. Sajtóiroda - CzA

Kínai céggel kötött stratégiai megállapodást a Debreceni Egyetem

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.     Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: a szándéknyilatkozattal a Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként csatlakozik az Egy övezet, egy út elnevezésű kezdeményezéshez.      Az együttműködési megállapodás mindenekelőtt a kínai diákok számának növeléséről, diák- és oktatócserék megszervezéséről, közös tanterv és kutatási terv fejlesztéséről, illetve nemzetközi viszonylatban is releváns kutatások finanszírozási szándékáról rendelkezik - tette hozzá a rektor.     Az egyetemen folyó gyógyszer- és élelmiszeripari fejlesztések gyártási együttműködést is eredményezhetnek - jegyezte meg Szilvássy Zoltán.     Utóbbi kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: az együttműködés első konkrét formája egy tejporgyár felépítése lesz Hajdúnánáson. A leendő üzemben különleges minőségű, anyatejpótlónak és csecsemőtápszernek is alkalmas tejport fognak termelni, az első években kizárólag kínai piacra.     Szilvássy Zoltán az MTI-nek elmondta azt is, hogy komoly érdeklődés van a légiközlekedés megindítására Debrecen, illetve kinai városok között. Ehhez a Debreceni Egyetem pilótaképzéssel, földi- és légi kiszolgáló személyzet képzésével kíván hozzájárulni.     Steve Guo, a Morgan Star Group elnöke emlékezetett arra, hogy Magyarország keleti nyitás politikája és Kína Egy övezet, egy út kezdeményezése magas szintű politikai támogatásra talált, és Magyarország volt az első európai állam, amely ezt az együttműködést aláírta.     "Történelmi csúcsponton vannak a kínai-magyar kapcsolatok" - jelezte az elnök felidézve, hogy a két állam stratégiai együttműködési megállapodást kötött 2017-ben, ez év áprilisában pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök részt vett Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés második fórumán. Az egymás országait felkereső turisták száma 2018-ban elérte a 280 ezret - fűzte hozzá.     A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás "új színt visz" a kínai-magyar kapcsolatokba - jegyezte meg Steve Guo. Emlékezetett rá, hogy Debrecenben nagyon sok kínai diák tanul, az intézmény oktatási, tanárképzési, kutatási tapasztalatait pedig az egyik kínai egyetemmel történő együttműködésben is szeretnék a jövőben hasznosítani.     Steve Guo megerősítette: a Debreceni Egyetemen alapítványt hoznak létre az együttműködési célok megvalósítása érdekében. (MTI)

Szenior Egyetem: töretlen népszerűség

A gyógyszerfejlesztés folyamatáról, Hollandia és a víz különleges kapcsolatáról, valamint az időskori tanulás sajátosságairól is hallhattak a résztvevők a Szenior Egyetem II. évfolyamában. Több mint 400 regisztrált hallgatója volt a Debreceni Egyetem élethosszig tartó tanulást segítő programjának. Az orvosi témák, valamint Jászberényi József Mi értelme időskorban tanulni? című előadása aratta a legnagyobb sikert a Szenior Egyetem II. évfolyamában. A Debreceni Egyetem 2017-ben indította útjára az intézmény harmadik missziós tevékenységéhez illeszkedő speciális képzési programot. - Fontos cél, hogy hazánk egyik legnagyobb felsőoktatási intézményeként és a régió első számú tudásbázisaként a Debreceni Egyetem támogassa az élethosszig tartó tanulást. Az idősebb korosztály számára ezek az előadások az új ismeretek átadása mellett a mentális állapot megőrzését és a társasági életet is szolgálják – hangsúlyozta Pósán László egyetemi docens. A Szenior Egyetem szakmai vezetője hozzátette: a sikeres kezdés után idén sem csökkent az érdeklődés a program iránt, a második évfolyamban több mint 400 hallgató kapta meg a részvételről szóló tanúsítványt. - Az előző évfolyam résztvevőinek visszajelzései, a beérkező témaötletek, valamint az intézményben folyó tudományos tevékenység alapján állítottuk össze a programot. Helyet kaptak a legjelentősebb egyetemi kutatások, amelyek ráadásul egybecsengtek a szenior hallgatóság érdeklődési körével, így több orvos- és élettudományi téma is volt. Meglepődtünk, ugyanis a legtöbben az informatikáról szerettek volna előadást hallani, ezért került be a programba a mesterséges intelligencia – sorolta Pósán László. A képzés iránt már a határon túlról is érkezett megkeresés, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel folynak egyeztetések az esetleg együttműködési lehetőségekről és előadócseréről. A Szenior Egyetem ősszel a III. évfolyamával folytatódik, amelyben ugyancsak 6-6 előadást hallhatnak majd az érdeklődők. A Szenior Egyetem „A Debreceni Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” című, EFOP-3.4.3-16-2016-00021 azonosítószámú projekt keretében valósul meg. (unideb.hu)

Kezdődnek a diplomaosztók az egyetemen

Az Általános Orvostudományi Kar június 14-i ünnepsége nyitja a nyári diplomaosztók július 6-ig tartó sorát a Debreceni Egyetemen, ahol 14 kar csaknem 3500 végzőse veheti át tanulmányai eredményét, a végzést igazoló oklevelet. Az események helyszíne – a Zeneművészeti Kar Liszt-teremben rendezett ünnepségének kivételével - a Debreceni Egyetem Főépületének Díszudvara, ahol hagyományosan, fanfárok hangjára vonulnak be az intézmény és a kar jelképeit, a gerundiumokat hordozó taláros diákok és az ünnepi díszbe öltözött egyetemi és kari vezetők, hogy a beszédek elhangzása, a diplomaszerzéshez vezető út méltatása után átadják az ugyancsak talárba és diáksapkába öltözött végzősöknek a jól megérdemelt oklevelet. Családi ünnepség ez, amelyre valamennyi diák rokonai eljönnek Debrecenbe, azonban sokan vannak, akik ezt különböző okok miatt nem tudják megtenni. Rájuk, a távolban, olykor akár más földrészen élőkre gondolva az intézmény évek óta online/élőben közvetíti az eseményeket az egyetem Multimédia és E-learning Technikai Központja közreműködésével. Az élő közvetítést a hirek.unideb.hu-n és a UD Live Stream YouTube-csatornán LINK:(https://www.youtube.com/channel/UC2J_ZsuRBt7MW4G98gk6MtA/featured) láthatják az érdeklődők. Természetesen a kari ünnepségeket követően rövid cikkben is beszámol a hirek.unideb.hu, amely a beszámoló mellett a rendezvényen készült filmfelvételt és fotókat is közzéteszi. A diplomaosztó ünnepségek időpontja és helyszíne: ÁOK június 14. (péntek) 11 óra Díszudvar MÉK június 15. (szombat) 10 óra Díszudvar ZK június 15. (szombat) 14 óra Liszt-terem GYGYK június 21. (péntek) 10 óra Díszudvar GTK június 21. (péntek) 13 óra Díszudvar GTK június 21. (péntek) 15 óra Díszudvar GYTK június 22. (szombat) 10 óra Díszudvar EK június 28. (péntek) 10 óra Díszudvar IK június 28. (péntek) 13 óra Díszudvar NK június 28. (péntek) 16 óra Díszudvar BTK június 29. (szombat) 9 óra Díszudvar BTK június 29. (szombat) 12 óra Díszudvar ÁOK június 29. (szombat) 15 óra Díszudvar TTK július 5. (péntek) 10 óra Díszudvar TTK július 5. (péntek) 13 óra Díszudvar FOK július 5. (péntek) 16 óra Díszudvar MK július 6. (szombat) 10 óra Díszudvar ÁJK július 6. (szombat) 14 óra Díszudvar (unideb.hu)

GALÉRIA: ilyen volt az idei DErbi

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezte a Dolgozói Derbit a Debreceni Egyetem. Az egyetemi polgárok napját június 7-én tartották a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén.  Ez alkalommal is ezrek vettek részt a Debreceni Egyetem Dolgozói Napján , a Nagyerdei Stadion környékén. A dolgozói derbi főzőversenyére számos csapat nevezett, pörkölt, leves, lecsó vagy paprikáskrumpli készült az üstökben. A főzés mellett  egészségfelmérés, sportvetélkedők és gyerekprogramok is várták a dolgozókat és családtagjaikat. Ízelítőül nézegessék galériánkat, melyet Pénzes László készített.

Okostankönyvet adott ki a DE

Különleges megoldással rukkolt elő a Debreceni Egyetem: hazánkban elsőként adott ki digitális tartalmakat rejtő nyomtatott tankönyvet. A színes, akár mozgó illusztrációk mobiltelefonnal vagy tablettel hívhatók elő, ami forradalmi módon segíti az anyag megértését, elsajátítását.  Az orvostanhallgatók harmadik évezredbeli igényeit szolgálja a debreceni Általános Orvostudományi Kar "Nukleáris Medicina orvostanhallgatóknak" című tankönyve.  Az országban egyedülálló szakkönyv egy itthon eddig még soha nem használt, újszerű technológia alkalmazásával egyesíti kétféle adathordozó előnyeit. -  A fiatalok elsősorban az interneten vagy digitális anyagokban keresik a választ felmerülő kérdéseikre, a nyomtatott könyvek használata visszaszorulóban van. Ugyanakkor a diákok a rendszerezett tudás elsajátítására ma is előnyben részesítik a nyomtatott, áttekinthető, aláhúzásokkal, megjegyzésekkel gyorsan kiegészíthető anyagokat – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga József, a DE ÁOK Orvosi Képalkotó Intézet Nukleáris Medicina Tanszék egyetemi docense. A szakember szerint nagy igény volt egy ilyen tankönyvre. A tartalmat Garai Ildikó egyetemi docenssel közösen szerkesztették, a digitális képeket Barna Sándor szerkesztette, a megvalósítást pedig az Alföldi Nyomda tette lehetővé. - Olyan megoldást találtak és ajánlottak fel nekünk, amely segítségével a jobban tanulható nyomtatott ismeretanyagot össze lehetett kapcsolni a digitális tartalommal. Egy speciális alkalmazást kell letölteni az okostelefonra vagy tabletre. Az eszközt a könyv ábrái fölé kell tartani, így a képernyőn láthatóvá válnak a – nukleáris medicinában kifejezetten látványos – színes képek, akár mozgó illusztrációk, amik segítik az anyag megértését, elsajátítását – tájékoztatott Varga József. A könyv összefoglalja az általános orvos számára szükséges alapismereteket arról, milyen gyakori klinikai kérdésekre tud választ adni a nukleáris medicina, hogyan kell értelmezni a gamma-kamerás és PET-vizsgálatok leletét, és mikor lehetnek hasznosak a radioizotóp-terápiás eljárások. A tavalyi év végén megjelent, úttörőnek számító tankönyv célja az volt, hogy olyan vizsgára is felkészítő anyag készüljön, ami könnyen tanulható. Varga József szerint a könyv nagyon sikeres a hallgatók körében, és a tapasztalatok alapján elmondható: használatával a medikusok összeszedettebb tudásra tesznek szert. Bár a könyv elsősorban orvostanhallgatók számára készült, de a gyakorló orvosok, az orvosdiagnosztikai analitikus hallgatók és a nukleáris medicina területén dolgozó más végzettségűek is hasznosnak találják. A Debreceni Egyetem szakemberei az Alföldi Nyomda támogatásáért György Géza vezérigazgatónak ünnepélyes keretek közt mondtak köszönetet a Hevesy György Magyar Orvostudományi Nukleáris Társaság május 30. és június 1. között rendezett, hajdúszoboszlói kongresszusán. Sajtóiroda-MM

A fehérjekutatás elitje az egyetemen

A Debreceni Egyetem Orvosi Vegytani Intézete rendezi idén a „FEBS Europhosphatase” konferenciát. A fehérjekutatás nemzetközi szaktekintélyei és a világ jelentős rákkutató központjainak szakemberei is ott lesznek június 11-16. között az Élettudományi Központban. A nemzetközi kongresszus fókuszában álló úgynevezett fehérje foszforiláció szinte valamennyi sejtfolyamatot érinti és ezáltal sokféle biológiai funkciót szabályoz. A szakmai találkozó a biokémia, a genetika, a molekuláris biológia, a fejlődésbiológia, a transzlációs medicina, a rendszerbiológia és a szerkezeti biológia területeit öleli fel, az alapkutatásoktól a terápiás alkalmazásokig. Az első Europhosphatase konferenciát 1985-ben rendezték. Azóta a tudományterület kutatóinak szavazatai döntenek a kétévente tartott esemény helyszínéről. A nemzetközi voksok alapján idén a Debreceni Egyetem ÁOK Orvosi Vegytani Intézet kapott lehetőséget a konferencia szervezésére. - Nagy megtiszteltetés a karnak, hogy ez az igen nagy presztízsű konferencia idén a Debreceni Egyetemen lesz. Ezzel a világ vezető kutatói elismerik azt a több évtizedes múltra visszatekintő kutatói tevékenységet, amit az Orvosi Vegytani Intézet munkatársai végeznek – fogalmazott a közelgő konferencia kapcsán Mátyus László, az orvoskar dékánja. A professzor úgy véli: a tanácskozás páratlan lehetőség új tudományos együttműködések kialakítására. Mátyus László bízik abban, hogy a konferencia lehetőségeket nyit a fiatal kutatóknak is a gyümölcsöző kapcsolatok kiépítésére nemcsak kortársaikkal, hanem akár meghívást kaphatnak rövidebb, hosszabb tanulmányutakra is. A konferenciára több mint 30 országból érkeznek előadók és résztvevők, nemcsak Európából, hanem egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Japánból és Brazíliából. A csaknem 200 fős rendezvényen 15 fiatal kutató is részt vesz. - A meghívott előadók a fehérjekutatás mellett más tudományágak elismert kutatói is. Az egyik kiemelt előadó Dario Alessi professzor, aki jelenleg a legidézettebb biokémikus, a fehérje foszforiláció kutatásának úttörője. De itt lesznek a legnagyobb rákkutató központok vezetői is például New Yorkból, Portlandből és Milanóból – tájékoztatott a konferencia részleteiről Lontay Beáta főszervező, az Orvosi Vegytani Intézet egyetemi docense. Kiemelte, hogy a rendezvény legfontosabb szekciója az úgynevezett transzlációs medicina szakértőinek előadásaiból áll majd, ahol számos intézmény mutatja be többek között a tumorterápiában, a demenciában és az anyagcsere betegségekben alkalmazható új lehetőségeit. A „FEBS Europhosphatase 2019: From molecular mechanism to system-wide responses” konferenciát június 11. és 16. között rendezik a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában. (unideb.hu)

DE: biztos helyen Európa élvonalában

Több területen is kiváló eredménnyel szerepel a Debreceni Egyetem a U-Multirank rangsorán. A szervezet 96 országból több mint 1700 felsőoktatási intézményt értékelt. A listát kedden hozták nyilvánosságra.  Az Európai Unió által támogatott U-Multirank projekt egy többdimenziós egyetemi rangsor, ami nem csak néhány szempont alapján állít fel sorrendet a felsőoktatási intézmények között, hanem öt különböző fókuszterületen több indikátor figyelembevételével értékeli az egyetemek és a főiskolák teljesítményét. A rangsor készítői idén az általános értékek mellett tíz különböző megközelítésben, többek között a mérnök-, biológia-, fizika-, matematika- és informatikai képzés területén is vizsgálták az egyetem eredményeit. Összegyetemi téren az 1-es, vagyis legkiválóbb kategóriába került az intézmény a külső kutatási bevételek kapcsán, a szabadalmakban idézett publikációk számát tekintve, a végzettek által létrehozott vállalkozásokat illetően és az idegen nyelvű alapképzési programok sikere tekintetében. Ugyancsak a legmagasabb kategóriába sorolták az alap- és mesterszakos vegyészmérnök és a fizikus hallgatókat az időben megszerzett diplomának köszönhetően. A környezetmérnök hallgatók szintén 1-es kategóriába kerültek a régióban teljesíthető szakmai gyakorlatok és a regionális közös publikációk arányát tekintve. A 2-es kategóriába került, tehát kiemelkedően teljesítettek összegyetemi szinten az idegen nyelvű mesterképzési programok, valamint mind az alap- mind a mesterképzésben résztvevő hallgatók végzési és régiós elhelyezkedési arányai is. - Összességében a vizsgált szempontok alapján a Debreceni Egyetem erősségei elsősorban a nemzetközi kapcsolatokban és a regionális szerepvállalásban mutatkoznak meg, miközben az oktatás és tanulás színvonalát reprezentáló indikátorok teljesen egységes képet mutatva magasra értékelik az intézmény teljesítményét a nemzetközi mezőnyben - mondta el a hirek.unideb.hu portálnak a rangsor megjelenése kapcsán Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese. Részletek a https://www.umultirank.org/ oldalon. Sajtóiroda - BZs

Debreceni egyetemisták várják a támogatást

Érdemes támogatni a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar  tehetséges ütőhangszeres hallgatóit, akik TanBorEn trió néven nagyon  eredményesen szerepeltek a Kamara Virtuózok adásaiban. A döntőt június 7-én,  pénteken rendezik meg a Duna Tv-n.  A győztest a közönség választja meg. A nézők a Médiaklikk Plusz applikáción és a https://www.mediaklikk.hu/virtuozok/szavazás linken keresztül már most is szavazhatnak. Az adás ideje alatt SMS-ben is lehet voksolni a kedvenc csapatra.  Támogassuk a TanBorEn triót, szurkoljunk együtt a a Debreceni Egyetem hallgatóinak! 

Doktoravató ünnepség Debrecenben

Idén is megrendezte hagyományos doktor- és díszdoktoravató ünnepségét szombaton a Debreceni Egyetem. Az eseményen 91 doktorjelölt vehette át oklevelét, emellett díszdoktori, habilitált doktori, professor emeritus címeket és egyetemi kitüntetéseket is átadtak. A 91 jelölt közül 51 summa cum laude, 40 cum laude minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek a bölcsészettudományok, a természettudományok, az orvos- és egészségtudományok, az agrártudományok és a társadalomtudományok területén. - „A jövőben százan és százan fogják megnyerni egyetemünkön a tudományos készültség elismerésének ezt a díszét. De az esetek túlnyomó részében az inkább a tudományos pálya megnyitása, mint megkoszorúzása lesz." – idézte ünnepi beszédében a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem 1915. december 18-án tartott első doktoravató ünnepségén elhangzottakat Csernoch László. Az egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte: Egy tudományos pálya azonban csak akkor tud kiteljesedni, ha annak mind a széles társadalmi, mind a szűkebb egyetemi közeg is megfelelő táptalajt biztosít. Gyorsan változó világunkban a felsőoktatás és a társadalmi haladás jövője egyértelműen a kutatás-fejlesztés, az innováció és a nemzetköziesedés. Épp ezért kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a hazai felsőoktatás a nemzetközi oktatási és kutatási térben is megállja a helyét… Erre a kihívásra nem lehet másként válaszolni, mint azzal, hogy az egyetemi képzésben tovább erősítjük a minőségi követelményeket, s még jobban támogatjuk a tudás megszerzése iránt elkötelezett, szorgalmas és tehetséges hallgatóinkat. Az olyanokat, mint amilyenek Önök. A doktorjelöltek jobb kezüket szívükhöz, bal kezüket a magasba emelve tettek esküt: „… fogadom, hogy a Debreceni Egyetem doktoraihoz méltó magatartást tanúsítok. Legjobb tudásom szerint munkálkodom az egyetem hírnevének öregbítésén. A tudományos etika tiszteletben tartásával szolgálom a tudományos haladást, az egyetemes emberi kultúrát és a nemzeti értékek megőrzését.” - Kedves Új Doktortársaim! A néhány perccel ezelőtt átvett okirattal PhD fokozatot szereztek. Egyetemünk Önöket a hazai és nemzetközi tudományos életben önálló kutatómunkára érettnek és alkalmasnak nyilvánította. Engedjék meg, hogy a magam, a Szenátus és az egyetem vezetése nevében köszöntsem Önöket és kívánjak tudományos pályájukhoz megfelelő lehetőségeket és sok sikert! – köszöntötte az új doktorokat Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Az ünnepség a habilitált doktori titulusok átadásával folytatódott a Főépület Aulájában. Az Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács döntése alapján az agrártudományok területén 1, a bölcsészettudományok területén 3, a műszaki tudományok területén 2, az orvos- és egészségtudományok területén 9, a társadalomtudományok területén 14, a természettudományok területén 5, összesen 34 oktató tett eleget a habilitációs eljárás követelményeinek. A professor emeritus címet az intézmény öt nyugalmazott egyetemi tanára - Biró Sándor (Általános Orvostudományi Kar, Terdik György (Informatikai Kar), Joó Ferenc, Nagy Ágnes (Természettudományi és Technológiai Kar) és Matesz Klára (Fogorvostudományi Kar) – vehette át. A professor emeritus címmel az egyetem legkiválóbb professzorainak teljesítményét, az egyetem érdekében kifejtett munkáját ismeri el, egyúttal jogokat és feltételeket biztosít további tevékenységükhöz. Az intézmény Szenátusa 2008 tavaszán alapította a Debreceni Egyetem Publikációs Díja kitüntetést, amelyet idén Csávás Magdolna adjunktusnak a Chemistry – A European Journal-ban, Beke Dezső professzor emeritusnak és Katona Gábor adjunktusnak az Progress in Materials Science folyóiratban, Czimmerer Zsolt tudományos segédmunkatársnak az Immunity-ben, Hegedüs Éva tudományos munkatársnak és Szabó Gábor egyetemi tanárnak a Nucleic Acids Research című lapban, Török Péter egyetemi docensnek pedig a Land Degradation & Development folyóiratban megjelent közleményért ítélt oda a testület. Az ünnepség a díszdoktori címek átadásával folytatódott, amelyeket Hans-Werner Retterath, a freiburgi Kelet-európai Németek Néprajzi Intézet igazgatóhelyettese, a freiburgi Albert-Ludwig Egyetem Európai Etnológia Intézetének oktatója, néprajzkutató és Alekszej Grigorijevics Zabelin, a moszkvai University of Finance and Law (MFUA) intézmény rektora, az Orosz Oktatási Akadémia levelező tagja, a Bölcsészettudományi Akadémia tagja, a Moszkvai Jogi Kamara elnöke, a DUMA állami oktatási bizottság szakértői tanácsának tagja vehetett át.   - A honoris causa doktori cím olyan magas fokú elismerés, amellyel universitasunk csak kivételes esetben él. Olykor megtiszteli vele egykori kiváló tanítványait, kimagasló professzorait, de időről időre felajánlja olyan hazai és külföldi tudósoknak is, akik nemzetközi elismerést érdemeltek ki, és akik tudományos eredményeiket közkinccsé téve gazdagítják a tudományt – hangsúlyozta méltatásában Csernoch László rektorhelyettes. – Nagy öröm és büszkeség számomra ezt a kitüntetés. Sajnos sokak számára még Európában még nem ismert, hogy a 18. és 19. században Debrecen a felvilágodás egyik fellegvára volt. A legkiemelkedőbb nevek számomra Radványi István, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor. Ezt az eszmét viszi tovább az egyetem Néprajzi Tanszéke is, miközben a saját és más nemzetek értékeit úgy vizsgálják, hogy egy közös eurpópai úton tudjunk haladni. Ebben az értelemben folytatjuk tovább az együttműködésünket – mondta a díszdoktori címet jelentő oklevél átvételét követően Hans-Werner Retterath. - Remélem, hogy az egyetemeink közötti kapcsolatok további fejlesztése fontos eleme lesz az Oroszország és Magyarország közötti kormányközi kapcsolatok erősítésének is az oktatás, a tudomány és a kultúra területén. A Moszkvai Pénzügyi és Jogtudományi Egyetem rektoraként, és most a Debreceni Egyetem díszdoktoraként szeretném biztosítani Önöket, hogy továbbra is fáradhatatlanul fogok dolgozni az egyetemeink közötti együttműködés megerősítése és az egyetemi és kulturális programok fejlesztése érdekében – fogalmazott köszöntőjében Alekszej Grigorijevics Zabelin, a Debreceni Egyetem új díszdoktora. A doktoravató a Szózat hangjaival ért véget a Főépület Aulájában, megnyitva a június 14-én kezdődő nyári diplomaosztó ünnepségek sorát a Debreceni Egyetemen. (unideb.hu)

Amerikai identitás újragondolva

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete adott otthont május 31. és június 1. között az Amerikanisták Magyarországi Társasága 2019-es konferenciájának. A rendezvényre a hazai mintegy 100 amerikanista mellett az Amerikai Egyesült Államokból is népes delegáció érkezett. A kétnapos tanácskozás az amerikai identitások sokszínűségét és változását térképezte fel előadások és szekcióülések keretében. Az eseményen az amerikanista szakemberek, egyetemi oktatók mellett PhD-hallgatók is részt vettek. – A Debreceni Egyetemen évente több mint száz új hallgató kezdi tanulmányát anglisztika és amerikanisztika szakon alap-, mester, tanár- valamint PhD-képzés keretében, ami jól mutatja, hogy ez a terület folyamatosan őrzi népszerűségét a diákok körében – fogalmazott köszöntőjében Csató Péter. Az Angol-Amerikai Intézet Észak-Amerikai Tanszékének vezetője kiemelte: az idén 13. alkalommal megrendezett szakmai tanácskozás jó alkalmat teremt több korosztálynak is az információszerzésre és a kapcsolatépítésre. -  Az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között az oktatási cserekapcsolatok is segítik egymás megértését, amelyre a mostani konferencia is kiváló alkalmat teremt. A nemzetközi helyzet bemutatása különösen fontos egy olyan kiemelt jubileum évében, mint az 1989-es rendszerváltás 30. évfordulója, amikor a szabadság eszméjét tanulmányozhatjuk – hangsúlyozta köszöntőjében Emma Nagy, az USA magyarországi kulturális attaséja. - A 21. században az USA meghatározó tényező a világban, ezért fontos, hogy Magyarországon, így Debrecenben, a Debreceni Egyetemen is segítsük a tőlünk földrajzilag távoli állam és kultúra megismerését, megismertetését egy közös fórum keretében, ahol az azonos területen dolgozók képet kapnak egymás munkájáról és a legfrissebb tudományos eredményekről – mondta Glant Tibor, az Amerikanisták Magyarországi Társaságának elnöke.   A kétnapos eseményen csaknem 70 előadást hallhattak a résztvevők a Debreceni Egyetem Főépületében. Sajtóiroda - BZs

Agrártechnikusok kaptak oklevelet Debrecenben

Öt évig tartó középiskolai képzést követően 42 diák vett át technikusi oklevelet pénteken a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma technikus kibocsátó ünnepségén.      Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, hogy a végzősök "hamarosan a munkahelyeken lesznek főszereplők".      Utalt rá, hogy a magyar gazdaság példaértékűen teljesít, az 5 százalékot meghaladó növekedésben nagy szerepe van az agráriumnak.      Ugyanakkor "a folytatáshoz kellenek a fiatalok, az idősödő gazdatársadalom várja a fiatal segítőket", akik praktikus tudással, például informatikai ismeretekkel felvértezve, a tapasztalt gazdákkal együttműködve vehetnek részt az ágazat fejlesztésében - sorolta a lehetőségeket Bodó Sándor hangsúlyozva, hogy a gazdaságnak szakképzett munkaerőre van szüksége, a szakképzettség, így a technikusi végzettség nagyobb esélyt biztosít az elhelyezkedésben.      Bács Zoltán, a DE kancellárja emlékezetett rá, hogy a Pallagon működő  Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola fenntartását 2009-ben vette át az egyetem a várostól, a képzés három technikusi területen - mezőgazdasági, élelmiszeripari és pénzügyi-számviteli - folyik.      Az egyetem fontosnak tartja a tanulási körülmények javítását, a kollégium felújítása után tervezik egy soportcsarnok felépítését, illetve a Balásházy főépületének felújítását - fűzte hozzá.      A DE agrár campusán tartott oklevélátadó ünnepségen a kancellár a további tanulás fontosságára is felhívta a fiatalok figyelmét, és bejelentette, hogy a végző technikusok csaknem fele jelentkezett a DE agrárképzéseire.      Juhász Csaba, a DE mezőgazdasági karának dékánhelyettese hozzátette: a most végzett fiatalok folyamatosan fejlődő agráriumban fogják karrierjüket kiteljesíteni, ahol a tradícionális tudás mellett olyan technológiai, műszaki innovációs ismeretekre is szükség lesz, ami egész életen át tartó tanulást igényel.      Filep Miklós, a gyakorló középiskola igazgatója a bizonyítványok, oklevelek átadása előtt elmondta: három szakon 42 technikus végezett az idén, közülük 20-an jelentkeztek a DE agrár- és gazdasági képzéseire, többen a munkaerőpiacon megjelenve, illetve új vállalkozóként, vagy a meglévő családi vállalkozásokba bekapcsolódva végzik a jövőben a munkájukat. (MTI)

Sokszínűen a lélek titkairól

„Összetart a sokszínűség” mottóval rendezi május 30. és június 1. között a Magyar Pszichológiai Társaság XXVIII. Országos Tudományos Nagygyűlését csaknem 400 résztvevővel a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete. Az eseményre az ország valamennyi pszichológiai képzőhelyéről érkeztek szakemberek, akik a három nap alatt 45 szimpózium és több mint 70 előadás keretében ismerkedhetnek a szakterület legújabb eredményeivel. - Idén 45 esztendős a debreceni pszichológusképzés, amely nem csupán karunk erőssége mind tudományosan, mind hallgatói létszám tekintetében, hanem országosan is kiemelkedő képzőhely, amely Budapest után vidéken elsőként alakult meg több mint négy évtizeddel ezelőtt – emelte ki köszöntőjében Takács Levente. Az egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatási dékánhelyettese Cicerót, az ókori római filozófust idézve világított rá a lélek sokszínűségére, amelyet híven tükröz a konferencia mottója és gazdag programkínálata egyaránt. A Debreceni Egyetem 1994 és 2004 után harmadik alkalommal ad otthont a rendezvénynek. - 15 éve találkoztunk legutoljára Debrecenben, abban a városban, amelynek egyetemén egykor jómagam és a társaság elnökségének több tagja is hallgatóként ismerkedett a pszichológia tudományával – idézte fel megnyitójában a cívisvároshoz fűződő emlékeit Kiss Enikő Csilla. A Magyar Pszichológiai Társaság elnöke hangsúlyozta: az akkori 10-15 fős évfolyamlétszám mára meghaladja a százat, és a képzőhelyek száma is kilencre gyarapodott. A konferencia újdonsága, hogy hallgatók is meghívást kaptak a rendezvényre, így alkalmuk nyílik a tudományos eredmények megismerésén túl személyes kapcsolatok kialakítására is a szakma élvonalbeli oktatóival. A programot angol nyelvű szimpózium is színesíti, növelve ezzel a tanácskozás nemzetközi publicitását. A rendezvény május 30-i megnyitóján első alkalommal adták át az Életmű díjat, amelyet Szakács Ferencgyógypedagógus, klinikai pszichológus, kutató, a Debreceni Egyetem korábbi oktatója, a szakma elismert kiválósága vehetett át az Aulában. (unideb.hu)

Debrecenben az ország legmodernebb és legújabb mobil szűrőegysége

Az ország legmodernebb és legújabb mobil szűrőegysége a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház új szűrőbusza. A 235 millió forint pályázati támogatásból kialakított speciális járműben már elkezdődtek a vizsgálatok. - Az intézménynek korábban is volt egy mobil tüdőszűrő egysége, de az ott készített digitális képek már nem feleltek meg a mai követelményeknek. Az azóta bezárt Jerikó utcai állomáson is egy korszerűtlen, régi géppel dolgoztak. Ezért is pályázott az intézmény az új egység beszerzésére- tájékoztatta a sajtó munkatársait csütörtökön Lampé Zsolt  főigazgató.  Magyarországon 2014-ben megszűnt a lakosság egészére (a 30 év feletti korcsoportra) vonatkozó, általánosan kötelező, TBC (tuberkulózis) felderítésére szolgáló tüdőszűrés, de elrendelhetik, ha valamelyik régióban, településen magas a tbc-s betegek száma. 40 éves kor fölött pedig ajánlott évente egyszer elvégeztetni a vizsgálatot. Az önkormányzatok kérésére az ajánlott szűréseket vagy az elrendelt kötelező vizsgálatokat a mobil egységgel a településen végezhetik el. Kitelepülhetnek a busszal egyes intézményekhez is, néhány napja például egy debreceni szociális otthon lakóit szűrték.  Az utóbbi években megváltozott a tüdőszűrés funkciója, jelenleg elsősorban foglalkozás-egészségügyi célból, illetve más betegségek diagnosztizálásra készítik a digitális felvételeket. A foglalkozás-egészségügyi szűrésekre már több megkeresés is érkezett a Debrecenben és a megyében működő cégektől. - A buszban 100-120 embert szűrhetnek naponta. A kórház központi szerverére töltik fel az elkészített digitális képeket, amelyeket két tüdőgyógyász értékel. Akiket kiszűrnek, azokat a területileg illetékes tüdőgondozóban kezelik tovább- mondta Aranyosiné Keszthelyi Réka, a Pulmonológia részlegvezető főorvosa. A busz a „kitelepülések” idejére hagyja el a kórházat, egyébként az intézmény udvarán áll és ott is végzik a szűréseket. A mobil szűrőegység nem csak tüdőszűrésre alkalmas, a jövőben többek között légzésfunkció vizsgálatot és diabétesz szűrést is el lehet végezni benne. A szűrőbusz működésétől függetlenül a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Bartók Béla úti telephelyén és a Bethlen utcai járóbeteg központban folyamatos a tüdőszűrés. A digitális mellkasfelvételt a legmodernebb eszközökkel készítik, amelyek minden elváltozás kimutatására alkalmasak. (unideb.hu)

Búzatermesztés és -piac 2019-ben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 200 gazdálkodó az új kutatási eredmények mellett a piaci tendenciákról és az idei várható felvásárlási árról is tájékozódhatott. Minden idők legnagyobb búzatermésére, 777 millió tonnára számít idén a világ. Az Európai Unió országai összesen csaknem 154 millió tonnát irányoztak elő, Magyarországon a várakozások szerint 4,8 millió tonna búza teremhet 2019-ben. Az előzetes adatokat – ahogy a korábbi években, úgy idén is – Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette a XXVI. Búzatanácskozáson. - A hazai, 950-960 ezer hektárnyi vetésterületen az utóbbi 6 évben emelkedtek a termésátlagok, elértük az 5,2-5,3 millió tonnás mennyiségeket. Idén a tőszám csökkenése és az időjárás miatt 4,7-4,8 millió tonnára számítunk. A piaci- és terméskilátások ismeretében pedig azt látjuk, hogy 48 ezer forint körül várható az induló felvásárlási ár – tájékoztatta a gazdákat Lakatos Zoltán. Hazánk természeti adottságai alapján egyértelműen versenyképes lehetne búzatermesztésben, mégsem érjük el az európai 28-ak termésátlagát. A felzárkózáshoz Lakatos Zoltán szerint gazdaságos üzem- és táblaméretekre, tudatos termelési célra, megfelelő fajtaválaszték-használatra, a szakemberképzés erősítésére, öntözésre, együttműködő gazdasági és társadalmi környezetre, valamint a komparatív előnyök jobb kihasználására volna szükség. A sikeres és jövedelmező búzatermesztésben központi és interaktív szerepet játszik a tápanyagellátás is, éppen emiatt választotta ezt központi témának a DE MÉK Növénytudományi Intézete az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdasággal, a DAB Agrártudományi Szakbizottságával, valamint a Hajdú Gabona Zrt.-vel közösen szervezett idei búzatanácskozásra. - A mi éghajlati viszonyaink között tápanyag nélkül nem érhetünk el optimális termesztési mutatókat. A megfelelő időpontban történő trágyázás a jó minőség és mennyiség mellett stabilitást is eredményez, a termelés hatékony és jövedelmező lesz – ismertette Pepó Péter professzor, a Növénytudományi Intézet vezetője az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén végzett tartamkísérletek eredményeivel alátámasztva. Az őszi búza partnercégekkel közösen végzett növényvédelmi technológiai kísérleteiről, valamint a fajtatesztelési, vetésváltási, trágyázási, öntözési, illetve egyéb kísérletekről az esős idő miatt ezúttal nem Látóképen, hanem előadás keretében tájékozódhatott a több mint 200 környékbeli gazdálkodó.   A tanácskozás részeként tápanyagellátási rendszereket is megismerhettek az MTA ATK Mezőgazdasági Intézet (Martonvásár) tudományos főmunkatársa, Árendás Tamás jóvoltából, Petróczi István, a szegedi 5 Halom Kft. ügyvezetője pedig a trágyázás integrált növényvédelemben játszott szerepéről tartott előadást.   (unideb.hu)

Debreceni tárlat a 20 éves NATO-tagságról

A Debreceni Egyetemre érkezett a Magyarország 20 éve a NATO tagja című vándorkiállítás, amely hazánk kétévtizedes szerepvállalásának történetét mutatja be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében. A 20 évvel ezelőtti szerződéskötés archív felvételei, hadgyakorlatok, katonai bemutatók, afganisztáni és koszovói missziók, a Balti-országok légtérvédelmének képei – a Zrínyi Katonai Filmstúdió 20 év szövetségben – Magyarország és a NATO című kisfilmjének vetítésével kezdődött a vándorkiállítás megnyitója május 27-én, hétfőn a Debreceni Egyetem Főépületének 3. emeleti kerengőjén. - A Magyar Honvédség katonái – immár 20 éve a NATO kötelékében – járulnak hozzá Magyarország biztonságához és a globális béke fenntartásához. Nagyon fontos, hogy a katonák példamutatását követve, a hátországban, az egyetemeken is ezt a hazafias elszántságot képviseljük – hangsúlyozta a megnyitón mondott köszöntőjében Pintér Ákos. A Debreceni Egyetem rektorhelyettese a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta: az intézmény szorosabbra fűzi a kapcsolatát a Magyar Honvédséggel. - A Debreceni Egyetem mint tudásbázis innovációs és humánerőforrásként is kapcsolódik a honvédség korszerűsítését célzó Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programhoz. Újfajta orvostudományi, informatikai és műszaki megoldások kerülhetnek át a civil iparból a hadászatba – tájékoztatott Pintér Ákos. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország számára példátlan sikertörténet, hogy képes volt csatlakozni a világ legjobban működő katonai szövetségéhez. - Nagy megtiszteltetés, hogy a Debreceni Egyetem, Debrecen városa is otthon ad ennek a kiállításnak, hiszen ebben a városban állomásozik az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Ez az alegység rendkívüli erőfeszítésekkel vett részt azokban a békefenntartói műveletekben, amelyek öregbítették hazánk haderejének a hírnevét, amelyek nyomán ma már mindenki tudja a NATO-ban, hogy a Magyar Honvédség egy valódi értékhozzáadó szereplője az észak-atlanti szövetségnek – jelentette ki Németh Gergely. A megnyitó ideje alatt hadtörténelmi, katonatörténelmi és katonai témájú könyvekből tartottak könyvvásárt, a kiállítás ideje alatt toborzópont is működik a helyszínen. A tárlat május 30-ig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Főépületének 3. emeleti kerengőjén. (unideb.hu)

Újraélesztés játékosan

Óvodásoknak és középiskolásoknak tartottak interaktív újraélesztési bemutatót a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában május 27-én, a sürgősségi orvostan európai napján. A rendezvényen csaknem 120 gyereknek mutatták be az újraélesztés alapjait. Játékos formában ismerkedtek a sürgősségi betegellátással azok az óvodások, akik részt vettek a DE ÁOK Sürgősségi Orvostan Tanszék hétfői nyílt napján. A gyerekeket Szabó Zoltán tanszékvezető és Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) oktatási dékánhelyettese köszöntötte az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban. -  Az elsősegélynyújtás és a sürgősségi betegellátás a legkisebbeket is érintheti.  A óvodásoknak az életkori sajátosságok figyelembevételével, játékosan tanítjuk meg, hogyan ismerjék fel azt, ha valaki bajba kerül, és hogyan hívjanak segítséget – mondta a hirek.unideb.hu-nak Szabó Zoltán tanszékvezető. A Debreceni Egyetem csaknem 30 óvodásának megmutatták hogyan vegyék észre, ha valaki nem lélegzik, majd az orvosokkal közösen gyakorolták, miként kiabáljanak mentőért és kérjenek segítséget a felnőttektől. A 4-5 évesek élethű maketteken, úgynevezett ambu babákon is kipróbálhatták az újraélesztést, továbbá egy mentőautóba is beülhettek. Az ovisok mellet középiskolások is részt vettek a programon. Nekik az alapszintű újraélesztést és a félautomata defibrillátort használatát mutatták be a Klinikai Központ szakemberei. A „Merj segíteni – életet menthetsz!” című nyílt nappal a Debreceni Egyetem is csatlakozott a sürgősségi orvostan európai napjához. Május 27-én országszerte tartanak olyan rendezvényeket, amelyek a sürgősségi ellátás izgalmas világához viszik közelebb a laikus érdeklődőket. (unideb.hu)

Fizioterápia a XXI. században

A rehabilitáció innovatív eszközeivel és módszereivel ismerkedhettek leendő és gyakorló gyógytornászok a X. Fizioterápiás Szakmai Napon, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán. A legújabb módszereket és berendezéseket a kar is beépíti képzésébe. - Tízéves hagyomány már a Fizioterápiás Szakmai Nap a Népegészségügyi Kar életében. Ilyenkor a hallgatók és a már végzett gyógytornászok értesülhetnek a legmodernebb rehabilitációs eljárásokról, berendezésekről, amik ha a mindennapokban még nem is, de a kutatásban már megjelentek – hangsúlyozta köszöntőjében Zsuga Judit, a kar dékánja.   A technikai újítások a fizioterápia terén nemcsak a tornáztatásban segítenek, hanem a beteg állapotának felmérésében is. Az informatikai alapokon működő berendezésekkel mérhetővé válik, milyen mértékű változások történnek a kezelések hatására. A szakmai nap résztvevői a legújabb módszerek közül megismerhették például a teljes testen történő elektromos izomstimuláció, a Flossing-terápia és a pneumatikus technológia mechanizmusát is.   - Annak érdekében, hogy a technika új vívmányait a gyógytornász-hallgatók gyakorlati képzésébe beépíthessük, egy több mint 120 milliós fejlesztés keretében skill labort alakítunk ki a Fizioterápiás Tanszéken. A laborba olyan műszerek kerülnek, melyek az oktatáson túl a hallgatók és az oktatók tudományos munkáját is segítik. Ilyen például egy ultrahang-alapú készülék, amivel az izomrostok fejlődését, változását tudjuk majd követni, lesznek olyan gépeink, melyekkel be tudjuk állítani a különböző mozgástartományokat és szögsebességeket, lesz ultrahangos gerincvizsgálati mérőrendszerünk és olyan készülékünk, mely pneumatikus ellenállás alkalmazásával teszi lehetővé a tréning biztonságos végrehajtását – sorolta Veres-Balajti Ilona tanszékvezető.     Az innovatív eszközök mellett az újfajta mozgásformákról, többek között a pole fitness a cross training és a vibrációs tréning mozgásszervi sajátosságairól is képet kaphattak a X. Fizioterápiás Szakmai Nap résztvevői. A kar Hallgatói Önkormányzatának jóvoltából pedig általános állapotfelmérésen – vércukor-, véroxigén-, vérnyomás, koleszterinszint- és testzsírmérésen, valamint fitnesz-teszten és testtömegindex-meghatározáson – is részt vehettek. (unideb.hu)  

Aktualitások a térinformatikában

Az e-közigazgatás legújabb fejlesztéseiről, a rendőrségi térképtárról, a drónfelvételek feldolgozásáról, a térinformatika hidrológiai alkalmazásáról is szó lesz többek között a 10. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon, amely csütörtökön kezdődött a Debreceni Egyetemen.   Az idén tizedik évfordulóját ünneplő konferencia kezdeti időszakát idézte fel a rendezvény csütörtöki megnyitóján mondott köszöntőjében Szabó Szilárd. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének vezetője kiemelte, hogy a tíz évvel ezelőtti induláskor is jelentősnek mondható száz fős létszám mára megduplázódott, s a debreceni rendezvény a térség meghatározó szakmai tanácskozásává nőtte ki magát. - Ezen a rendezvényen szoktunk először hallani olyan módszerekről, technológiákról vagy éppen eszközökről, amelyek később életünk szerves részei lesznek – néha csak a szakembereknek, de gyakran a  laikusoknak is, elég csak az elektronikus közigazgatás és a dróntechnológia egy-egy újdonságára gondolni – hangsúlyozta Szabó Szilárd. Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője köszöntőjében kitért rá, hogy napjainkban olyan hatalmas mennyiségű információ áraszt el minket, hogy megfelelő rendszerek nélkül nagyon nehéz lenne szintetizálni és hasznosítani az adatokat. - A térinformatikának mint önálló tudományágnak jelentős szerepe van a közigazgatás, a gazdaságfejlesztés folyamatainak egyszerűsítésében, ma már jóval egyszerűbben és gyorsban hozhatók meg a szükséges döntések a megfelelő adatok ismeretében – mutatott rá Dobi Csaba. A jegyző hozzátette: a megyei önkormányzatnál egy olyan térinformatikai alkalmazás kifejlesztésén dolgoznak, ami megfelelő formában tudja biztosítani a szükséges információkat a térség iránt érdeklődő befektetőknek. A megnyitót követően plenáris előadásokkal folytatódott a konferencia programja. Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára Nemzeti birtokrendezés címmel ismertette a földügy aktuális feladatait, majd a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkárságának képviseletében Erdős István beszélt a legújabb e-közigazgatási fejlesztésekről, többek között a megújult rendőrségi térképtárról. Kibővült téradat-nyilvántartások a Lechner Tudásközpontban címmel Sík András, a központ térbeli szolgáltatások igazgatója tartott előadást, a 25 éves HUNAGI tevékenységét pedig Barkóczi Zsolt elnök és Szabó György főtitkár mutatta be A digitalizált valóságtól a térbeli intelligenciáig – A 25 éves HUNAGI a helyzeti intelligencia szolgálatában címmel. A délután folyamán és pénteken a szakkiállítás megnyitójával és szekció-előadásokkal folytatódott a tanácskozás, 5 párhuzamos szekcióban mintegy 90 előadást hallhatnak a részvevők a legújabb távérzékelési technológiáktól a geoinformatika hidrológiai alkalmazásán keresztül a városi és társadalomföldrajzi kutatásokig.

Fontos! Új fejlesztések segítik a betegeket

A Klinikai Központ után a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is az egyetemi arculathoz illeszkedő, betegbarát weboldalt kapott. A megújult internetes oldal mellett bemutatták a Debreceni Egyetem egyedülálló egészségügyi applikációját is, ami már letölthető UD Mediversity néven.  A Klinikai Központ új weboldala tavaly november óta működik, nemrégiben pedig a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház internetes felületének megújítása is befejeződött. A honlapok felépítésben, megjelenésében is teljesen egységesek. -Folyamatban van a Debreceni Egyetem két egészségügyi szolgáltatója között a betegutak áttekintése, a leglogikusabb betegutak kialakítása, az egységes szemléletű betegellátás megszervezése. Ebben is rendkívül fontosak ezek a fejlesztések - emelte ki Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke. Az egyetemi kórház internetes oldala a https://kenezykorhaz.unideb.hu/ címen érhető el. Elkészítésénél már figyelembe tudták venni a klinikai honlap működésének féléves tapasztalatait is.  -Fontos az egyetemi arculathoz igazodó internetes oldal kialakítása azért is, hiszen ahhoz a folyamathoz, amely a szakmai egységesítés, a funkcionális nagy egység megteremtését célozza, egységes informatikai háttérre is szükség van- hangsúlyozta Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Kórház főigazgatója.  Az egyetemi egészségügyi szolgáltatók új honlapjai megkönnyítik a betegek eligazodását. A felhasználók az internetes felületeken eddig legtöbbször a szakrendelésekről tájékozódtak, de népszerű az orvos-, és a betegségkereső, illetve a fekvőbeteg-ellátásról is sok információt kaphatnak a látogatók. Az Android és iOS platformokra is letölthető ingyenes UD Mediversity alkalmazás fejlesztése is része a Debreceni Egyetem a harmadik évezred felhasználói szokásaihoz igazodó informatikai fejlesztésének. Az applikáció jelentősen megkönnyíti az eligazodást a klinikák és a kórház szolgáltatásai, illetve helyszínei között. - A telefonos alkalmazásból közvetlenül megtalálhatják a betegek az orvost és a szakrendelést, a helyszínkereső pedig el is navigál a kiválasztott klinikára.  Az applikációban kiemelt menüpont az ügyeleti rend, de vezethetünk vérnyomásnaplót, a dokumentumtárban pedig összegyűjthetjük a leleteinket, amelyeket el is küldhetünk az orvosunknak- ismertette Vincze Szilvia, a fejlesztő DE VIR Központ vezetője.   Az applikáció offline módban, internetes kapcsolat nélkül is működik. A telefonos alkalmazás és az új weblapok a Debreceni Egyetem két egészségügyi szolgáltatójánál évente több mint egy millió orvos-beteg találkozáshoz nyújthatnak hasznos információkat. Segítség a letöltéshez: https://unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/ud-mediversity-szorolap.pdf

Fiatal kutatóhölgy kapott rangos elismerést

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének PhD-hallgatója, Hanász Alexandra nyerte el idén a Bognár József Közgazdasági-kutató Alapítvány második helyezettjének járó díját. A fiatal kutató édesburgonya-genotípusokat vizsgált növényházi körülmények között.  - A kiváló minőségű élelmiszerek előállítása nagy kihívást jelent a növénytermesztőknek, hiszen egyre gyakrabban fordulnak elő időjárási szélsőségek, melyek csökkenthetik a termesztés sikerességét. Megnő az esélye a növényi vírusok, baktériumok, gombák, rovarkártevők térhódításának, ami fokozott növényvédelmet kíván a termesztésben. A kertészeti kultúrák közül az édesburgonya egyre jelentősebb szerepet kap a hazai viszonyok között is. A klimatikus tényezők változásának köszönhetően gondos fajtaválasztással megfelelő termésmennyiséget érhetünk el minimális mennyiségű növényvédőszer alkalmazása mellett – indokolta témaválasztását Hanász Alexandra, a  Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság PhD-hallgatója. A batáta, vagy más néven édesburgonya népszerűségét növeli, hogy az egyik globális népbetegségben, a 2-es típus diabéteszben szenvedők étrendjébe kiválóan beilleszthető. Fogyasztásával a szervezetben megnövekszik az adiponektin szint, ezáltal csökken az inzulinrezisztencia mértéke. - A fiatal kutató két különböző édesburgonya-genotípust vizsgált növényházi körülmények között, bakhátas rendszerű művelésmód mellett. A kísérlet a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet Biotechnológiai Laboratóriumában, valamint telepített növényházában valósult meg – tette hozzá Zsombik László témavezető, intézetigazgató. Hanász Alexandra kutatása alapján az in vitro mikroszaporítással létrehozott kiindulási alapanyag alkalmas szabadföldi termesztésre, valamint az érésdinamikai vizsgálat eredményeit alapul véve az akklimatizációs idő elhagyásának lehetősége is fennáll a jövőben. Ez gazdaságossági szempontból kiemelkedő. A klorofill- és fluoreszcencia-mérések adataiból pedig arra következtet, hogy az egyes betakarítási időszakokban a fotoszintézis aktivitására kiegyenlítő hatást gyakorol az alkalmazott műtrágya, mely a növény egyenletes fejlődését eredményezi. Kutatásai alapján készült, „Édesburgonya in vitro nemesítési alapanyag útja a laboratóriumtól egészen a termőföldig” című pályamunkájával Hanász Alexandra elnyerte a Bognár József Közgazdasági-kutató Alapítvány díját. Az MTA Afro-Ázsiai Kutató Központjának, majd Világgazdasági Kutató Intézetének egykori igazgatója emlékére alapított elismerést a Magyar Tudományos Akadémián, az Alapítvány Kuratóriumának éves tudományos konferenciáján vette át. Sajtóiroda

Debreceni egyetemisták tízezrei ismerték: elhunyt a könyvtár volt vezetője

Életének 84. évében, 2019. május 8-án elhunyt Gomba Szabolcsné Lábos Olga, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár jogelőd intézményének korábbi főigazgatója.  Gomba Szabolcsné majd’ négy évtizedet töltött az egyetem szolgálatában, mindeközben a könyvtár fejlesztésében elért országos jelentőségű érdemei, a hazai könyvtárügy előmozdítása, az oktató- és a kutatómunkában kifejtett tevékenysége, az egyetem és a könyvtár nemzetközi kapcsolatainak építésében elért sikerei máig elévülhetetlenek. Lábos Olga Sátoraljaújhelyen született 1935. október 28-án. A piarista Kossuth-gimnáziumi érettségit követően a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-történelem szakán végzett. Okleveles könyvtárosi képesítését 1968-ban szerezte az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tudományos munkásságát a 17. századi protestáns irodalom tárgyában végezte. Doktori disszertációját 1971-ben védte meg. Kezdetben az Orvostudományi Egyetem, majd a Kossuth Lajos Tudományegyetem jeles professzorai mellett végezett adminisztratív teendőket. Ebben a minőségében bízták meg a Szerves Kémiai Szakkönyvtár integrált könyvtári modelljének kidolgozásával. 1962-ben kezdett dolgozni a KLTE Egyetemi Könyvtárában, ahol 1995-ös nyugdíjba vonulásáig a könyvtári munka szinte valamennyi területén tevékenykedett. Volt a Folyóirat Osztály csoport-, majd osztályvezetője, Csűry István könyvtárigazgató helyettese, majd 1981-től 14 éven át az intézmény igazgatója. Magyarországon jó ideig egyedülálló kezdeményezésként ő valósította meg a bibliográfiai rekordok cseréjét a washingtoni Kongresszusi Könyvtár és a KLTE könyvtára között. Az integrált könyvtári rendszer bevezetésével az akkor még Debreceni Universitas társulás egyetemein az egységes könyvtári kommunikáció alapjai teremtődtek meg. Ő maga így értékelte ezt: „…legnagyobb eredményként azt könyvelhetem el, hogy végre tudtam hajtani az egyetemi könyvtári élet ún. <>: a hagyományos, manuális rendszert sikerült egy új, integrált számítógépes könyvtári rendszerrel, az amerikai Voyagerrel felváltani, melyet néhány évvel ezelőtt a washingtoni Library of Congress is megvásárolt”. Könyvtárfejlesztő tevékenységének egyik kiemelkedő mozzanata volt a Zeneműtár, a Periodikatár és a Kézirattár kialakítása az Egyetemi templomban. Főigazgatói tevékenykedése alatt bővültek az intézmény nemzetközi kapcsolatai, melyeknek leglátványosabb eredménye a ma is működő Ausztria Gyűjtemény. Szintén az ő nevéhez fűződik a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Hajdú-Bihar megyei Szervezetének megalapítása. A kezdetektől részt vállalt a KLTE-n beindított könyvtárosképzésben is. Tudományos ismereteivel, nyelvtudásával járulva hozzá az új könyvtáros generációk korszerű könyvtár-informatikai felkészültségéhez. Munkásságát számos díjjal, kitűntetéssel ismerték el, 1995-ben a Köztársasági Érdemrend tiszti kiskeresztjét is átvehette. Gomba Szabolcsné Lábos Olgát a Debreceni Egyetem, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára saját halottjának tekinti. Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár

Időskori aktivitás a Science Caféban

A rendszeres fizikai aktivitás és sporttevékenységek immunológiai hatásai időskorban” címmel Papp Gábor, a Sporttudományi Koordinációs Intézet laborvezető orvosa tart előadást a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának szezonzáró rendezvényén.  A fizikai aktivitás hatással van az immunrendszer működésére, azonban ezek a hatások nagyban függnek a terhelés típusától és annak mértékétől. A fokozott, kimerítő terhelés ronthatja az immunrendszer védekező funkcióit, amely a fertőzések magasabb előfordulási arányával járhat. Ezzel szemben a rendszeres, de nem megterhelő testedzés fokozza az immunológiai védelemben résztvevő sejtek számát és aktivitását, valamint a klinikai tanulmányok alapján csökkenti a felső légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. - Időskorban, a testi funkciók hanyatlásával, a vázizomzat tömegének és erejének progresszív csökkenésével az immunvédelem gyengülése is megfigyelhető. Időskorú személyek esetében különösen fontos a rendszeresen végzett testmozgás, amellyel a szervezet számos funkciójának javulása érhető el, azonban a sporttevékenységek immunológiai hatásainak részleteiről az életkor függvényében eddig kifejezetten kevés adat állt rendelkezése – mondta a hirek.unideb.hu-nak Papp Gábor egyetemi adjunktus, laborvezető orvos. A témához kapcsolódó kutatások a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének és a Belgyógyászati Intézet Klinikai Immunológiai Tanszékének kooperációjában valósulnak meg. A Science Caféban a Debreceni Egyetem oktatói kávéházi körülmények között tartanak előadást eddig elért tudományos eredményeikről, mindezt kötetlen, közérthető formában. A rendezvény helyszíne kéthetente a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.). A tavaszi szezon utolsó előadása 2019. május 22-én, szerdán 17 órakor kezdődik. Esemény oldala: https://www.facebook.com/events/2243157872666785/ A rendezvény az EFOP-3.6.1-16-2016-00022 „Debrecen Venture Catapult Program” támogatásával valósul meg. Sajtóiroda - BZs

Egyetemi szakember az MKT élén

Csanádi Zoltánt, a Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatóját választotta elnökévé a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT). Kinevezését a szervezet idei országos kongresszusán vette át május elején, Balatonfüreden.   - Megterhelő feladat, mégis szerencsésnek gondolom, hogy egy időben dolgozhatok a legnagyobb hazai orvostársaság elnökeként és az egyik legjelentősebb hazai szívgyógyászati központ, a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatójaként – mondta a hirek.unideb.hu-nak Csanádi Zoltán. A professzor úgy véli, hogy e két feladatkör egyértelműen erősíti egymást, hiszen így különböző nézőpontból láthat rá a hazai szívbeteg-ellátásra, az esetleges problémákra, valamint arra, hol és hogyan lehet fejleszteni a hazai kardiológiát, továbbá javítani a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. - A csaknem 4000 tagot számláló szakmai szervezet működtetésében a motor szerepét elsősorban a nagy intézetek töltik be. Stílszerűen ők dobogtatják a társaság szívét és ebben mi Debrecenből nagyon jelentősen kivesszük a részünket – fogalmazott az új elnök. Hozzátette: a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (DEKK) folyó munka elismerése, hogy a társaság legfelsőbb vezetésébe több debreceni szakembert is beválasztottak, így velük közösen dolgozhat a helyi és az országos szintű feladatok megoldásán. Csanádi Zoltán 2017 óta vezeti a DEKK Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikát, néhány hete pedig tagja lett az egyetem Egészségügyi Irányító Testületének. A professzor 12 éve tagja a Magyar Kardiológusok Társasága Elnökségének. Korábban volt külügyi alelnök, majd 6 évig a tudományos bizottság elnökeként vett részt a szervezet munkájában. A társaság leendő elnökévé 3 évvel ezelőtt választották, elnöki feladatkörét az MKT májusi kongresszusán vette át és 2022. májusáig tölti be. (unideb.hu)

Iciri-piciri, de remek programot szervezett az egyetem - GALÉRIA

A Debreceni Egyetem dolgozói és családtagjai részére Családi napot, valamint Alumni közössége számára „Iciri-piciri alumni" programot szervezett a Nagyerdei Kultúrparkban a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ.       A Debreceni Egyetem Rendezvénykoordinációs és Alumni Központja, valamint a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ minden év májusában - idén már hatodik alkalommal - megszervezi a Családi Napot, melynek keretében várták Alumni tagjainkat és gyermekeiket a Nagyerdei Kultúrparkba. Fotók: Pénzes László

3,5 millió magyarból 1 millió nem tudja, hogy magas a vérnyomása

Hazánkban csaknem 3,5 millió embernek magas a vérnyomása, közülük 1 millióan nem tudnak betegségükről. A felismeréshez kulcsfontosságú a rendszeres vérnyomásmérés - figyelmeztet a Debreceni Egyetem szakembere. Évtizedek óta május 17. a hipertónia világnapja, a Nemzetközi Hipertónia Társaság kezdeményezésére pedig néhány éve május a vérnyomásmérés hónapja. Hazánk évek óta aktívan részt vesz a nemzetközi kampányban, mely a rendszeres vérnyomás-ellenőrzés szükségességére hívja fel a figyelmet. Ez különösen fontos azoknál, akiknél az elmúlt 1 évben nem történt ellenőrzés, hisz csak így állítható fel a betegség diagnózisa és így lehetnek tisztában a betegek az esetleges szövődményekkel. - A tartósan emelkedett vérnyomás eleinte általában nem okoz panaszt, azonban kifejti károsító hatását, így évek alatt észrevétlenül súlyos szervkárosodások alakulhatnak ki. Ezért is nevezik a hipertóniát "néma gyilkosnak". Ugyanakkor a betegséget vérnyomásmérésekkel nagyon könnyű diagnosztizálni, de fontos kiemelni, hogy a nyugalmi körülmények között végzett mérések ismétlése szükséges – hangsúlyozza Páll Dénes. A Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centrumának vezetője arra figyelmeztet, hogy fizikai megterhelésre vagy pszichés stresszhelyzetre egy egészséges embernél is emelkedhetnek az értékek. Az optimális vérnyomásérték 120/80 Hgmm, ha viszont a vérnyomás nyugodt körülmények között mérve, konzekvensen meghaladja a 140/90 Hgmm-t, akkor fel kell keresni a családorvost és további kivizsgálás szükséges. A professzor szerint fontos, hogy minden családnál vagy közösségben legyen legalább egy felkaros vérnyomásmérő és a lakosság körében váljon rutinná a mérés, valamint az értékek feljegyzése. A szakember szerint bár a hipertóniás betegek 90 százalékának gyógyszerre is szüksége van annak érdekében, hogy 140/90 Hgmm alatt tartsa a vérnyomását, de az életmódterápia is nélkülözhetetlen. Rendszeres dinamikus testmozgással, az ideális testsúly elérésével, a sófogyasztás csökkentésével, egészséges étrenddel, illetve a dohányzás elhagyásával évekkel, sőt akár évtizedekkel késleltethető a betegség megjelenése, valamint csökkenthető a szövődmények kialakulása. Sajtóiroda-MM

Ápolók kongresszusa Nyíregyházán

A kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés, az ápolói életpályamodell és a nemzeti ápolásügyi stratégia kérdései a legfontosabb témái annak a konferenciának, amely csütörtökön kezdődött Nyíregyházán. A találkozót idén a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara szervezte.   A XIII. Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók Országos Kongresszusán az ápolást érintő jelentős hazai problémákat, kihívásokat tekintik át a szakemberek. A május 16-án kezdődött kétnapos szakmai találkozó első napján hazai szaktekintélyek tartottak előadást egyebek mellett az APN képzés jelenéről és jövőjéről. A szekcióüléseken napirendre kerültek a képzésfejlesztés irányai és a kompetenciák kérdései gyakorlat oldaláról. A kiterjesztett hatáskörű ápolás mesterképzés eddigi tapasztalatairól pénteken kerekasztal-megbeszélést és hallgatói fórumot is tartanak. - A képzésnek szakmai támogatásra lenne szüksége ahhoz, hogy fejlődjön. Bízunk benne, hogy megszületnek azok a jogszabályok, amelyek biztosítanák azt, hogy új munkakörként jelenjenek meg az APN-ek az ellátó rendszerben. Első körben az alapellátásban van jelentős szerepük, és sokat segíthetnek a hazai lakosság egészségügyi állapotának javításában - tájékoztatott Újváriné Siket Adrienn, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Ápolástudomány Tanszék főiskolai docense. A nyíregyházi campuson a 2017/2018-as tanév őszi félévében 25 hallgató kezdte meg tanulmányait az új típusú ápolás mesterképzésben, közülük sürgősségi szakápoló specializáción január végén 11-en, a közösségi szakápoló specializáción pedig ketten tettek eredményes záróvizsgát. A 2019-es felvételi eljárásban első helyen 46-an jelentkeztek a Debreceni Egyetem mesterképzésére. - A 3 féléves képzés során a hallgatók kifejezetten olyan tantárgyakat tanulnak és gyakorolnak szimulációs laborokban, hogy a betegágy mellett és az alapellátásban magabiztosan tudjanak életmódtanácsot adni, egyéni egészségtervet készíteni és betegek öngondozási tevékenységeket menedzselni – sorolta Újváriné Siket Adrienn. A XIII. Főiskolát és Egyetemet Végzett Ápolók Országos Kongresszusán 8 év után rendezi meg újra a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara. (unideb.hu)

Ezekre a debreceni kémikusokra büszkék lehetünk

A korábbinál egyszerűbb módon előállítható, és hatékonyabban felhasználható glikomimetikumokat hoztak létre a Debreceni Egyetem vegyészei. A gyógyszeriparban is hasznosítható vegyülettípus szintetizálásáról szóló kutatást a neves New Journal of Chemistry a címlapján közölte.  A cukorbetegség és egyes neurodegeneratív megbetegedések gyógyításában is fontos szerepük van enzimgátló hatásuk miatt a biológiailag aktív szénhidrátoknak. Ezeknek a kinyerése vagy előállítása azonban nem mindig egyszerű, ezért fordult a kutatók figyelme a glikomimetumok, azaz a szénhidrátokat utánzó vegyületek felé. - Ezek a mesterségesen előállított vegyületek kiküszöbölik a természetes szénhidrátok gyógyszerkémiai szempontból hátrányos tulajdonságait: stabilabbak, nem bontják őket az enzimek, mielőtt kifejtik a hatásukat – sorolta Somsák László, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi tanára, a kutatócsoport vezetője. Az ilyen típusú glikomimetikumok előállításának hatékonyabbá tételére a Debreceni Egyetemen egy korábban más vegyületcsoportnál már bevált módszerhez folyamodtak: fotoreaktor alkalmazásával idézték elő a reakciót, így hozták létre a szénhidrátokat utánzó vegyületeket. - Az új szintézismódszer lehetővé teszi, hogy a megfelelő térszerkezetű glikomimetikumokat a korábbinál egyszerűbben módon állítsuk elő. A folyamat során fényenergia hatására keletkeznek a gyökök, amelyek elindítják a reakciót. Gyökök keletkezését termikus körülmények között is kiválthatjuk, azonban ezt az új módszert hőérzékeny anyagok esetén is alkalmazhatjuk, és a hőmérséklet csökkentésével a kívánt származékok akár jobb hozammal és szelektivitással kaphatók meg a nemkívánatos mellékreakciók visszaszorítása miatt – mutatott rá Juhász László, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi docense. Az új technológiáról szóló cikk első szerzője, József János, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy a folytatásban egy újabb vegyületcsaládnál, a β-mannozidok előállításánál tervezik alkalmazni ezt a technikát. A kutatás a GINOP-2.3.3-15-2016-00004 és GINOP-2.3.2.-15-2016-00008 számú projektek keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 109450 számú pályázat támogatásával valósult meg. Az új módszert bemutató publikáció a kémiai új irányainak helyet adó neves nemzetközi lapban, a New Journal of Chemistry-ben jelent meg. Sajtóiroda - TPL