°C
TIME DATE
Ma Emil és Csanád nap van.

A Mi Egyetemünk

Megdöntötték tavalyi helyezésüket a debreceni egyetemisták

Már az első mért eredményükkel megdöntötték tavalyi helyezésüket a debreceni egyetemisták a Shell Eco-marathonon.   A Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata a technikai és biztonsági ellenőrzés után az első mért eredményüket is teljesítették a londoni Shell Eco-marathonon. Az energiahatékony prototípus autóval  92 kilométernek megfelelő távot tettek meg 1 kWh energiával a Queen Elizabeth Olimpiai Park körül kialakított városi versenypályán. Ezzel az eredménnyel egyelőre a 23. helyen állnak, amivel máris hét helyet ugrottak előre a tavalyi eredményükhöz képest. A verseny azonban folytatódik, így az egyetemisták tovább javíthatnak a helyezésükön.    

Gyógyító kezek gyűltek össze Debrecenben

A legújabb, kézzel végzett fizioterápiás fogástechnikákat, többek között a McKenzie- és a Maitland terápiát, valamint a Dorn módszert is bemutatták a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán, a Vlll. Fizioterápiás Szakmai Napon.   A mozgásszervi és az izmok okozta problémák kezelésére, valamint a fájdalom csökkentésére is alkalmazhatók a manuális technikáknak nevezett fizioterápiás módszerek. Ezek olyan passzív eljárások, melyek magas anatómiai tudáson alapulnak és egyéb, ma divatos tornaeszközök nélkül, a terapeuta kezével végzett fogástechnikákon keresztül érik el a panaszok megszűnését. A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán május 26-án megtartott Vlll. Fizioterápiás Szakmai napon a legújabb technikákkal ismertették meg a mintegy 250 résztvevőt, gyakorló és leendő gyógytornászokat egyaránt.   - A fizioterápiás eljárások rendkívüli ütemben fejlődnek, nemzetközi szinten folyamatosan újabb és újabb technológiákat dolgoznak ki. Ezeket nem mindig tudjuk azonnal beépíteni hallgatóink képzésébe, de választható kurzusként és az évente megrendezett szakmai napunkon elérhetővé tesszük számukra, ezzel is emeljük az oktatás színvonalát. Minden évben többszörös a túljelentkezés a gyógytornász szakra és a lemorzsolódás itt egyáltalán nem jellemző – mondta Veres-Balajti Ilona, a Fizioterápiás Tanszék vezetője. A hallgatók és a gyakorló szakemberek megismerhették a szakmai napon például a Terrier és a Dorn módszert, a Maitland, a Mulligan és a fascia technikát, valamint a McKenzie terápiát. Ez utóbbi speciális tornáztatási módszer már nemcsak a szakmabeliek, hanem a betegek körében is széles körben ismert, az orvosok egyre gyakrabban ajánlják a porckorongsérvtől és hasonló tünetektől szenvedő pácienseknek. A módszer lényegét és hatékonyságát a nemzetközi hírű holland instruktor, Jan Kupier mutatta be. A résztvevőket az elméleti és gyakorlati bemutatók mellett szűrővizsgálatokkal is várták a Vlll. Fizioterápiás Szakmai Napon. Többek között vércukor-, véroxigén-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésre, fitnesz tesztre és testtömeg index-meghatározásra is volt lehetőség, amiben a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata közreműködött.

Tőke, vagy termelőeszköz a föld?

Hogyan vizsgálják a hazai pénzintézetek az agrárvállalkozások hitelképességét és milyen szempontok alapján értékelik a termőföldet? Ezekre a kérdésekre kaphattak választ a gazdák és a hallgatók a Gazdaságtudományi Karon rendezett programon.   A megye meghatározó termelői és a Debreceni Egyetem gazdasági agrármérnök hallhatóinak tartott szakmai rendezvényt a DE GTK Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. Az eseményen az Erste Bank szakemberei tartottak előadásokat az érdeklődőknek a termőföldek hitelezési lehetőségeiről, szempontjairól. - A föld szinte minden témát, minden tantárgyat érint az egyetem gazdaságtudományi, illetve agrárkarán, akár pénzügy-számvitel, akár gazdasági agrármérnök szakos, vagy gazdálkodástudományt tanuló hallgatóról van szó. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a gyakorlati oldalról is bemutassuk számukra a bankok agár-hitelezési szempontjait, eljárásit – hangsúlyozta Popp József, a doktori iskola vezetője. A rendezvényen Hollósi Dávid, az Erste Bank Hungary Zrt. Agrár Kompetencia Központ vezetője egy komplex modellt mutatott be az agrárvállalkozások hitelképességének banki szempontú értékeléséről.   - Habár bankban dolgozunk, mi elsődlegesen agrár-szempontokat vizsgálunk a hitelezésben. Próbálunk egy olyan kritériumrendszert felállítani, ami több a szikár pénzügyi mutatóknál – emelte ki a szakember. Fazakas Péter szenior üzlettámogatási menedzser hozzátette, hogy a termőföld pénzügyi értékelésénél fontos tényező az ügyfél elkötelezettsége, illetve az, hogy az elméleti háttér és a statisztikák mellett ügyféltapasztalatokat is integráljanak a rendszerbe. - Napi szinten nagyon sok olyan ügyféllel találkozunk, akik picit mindig árnyalják azt, amit a KSH, az AKI, vagy akár az Eurostat oldaláról össze tudunk szedni – mondta Fazakas Péter. (unideb.hu)

Nagyszerű tudós emlékére állítottak szobrot Debrecenben

Árvay Sándor szülészprofesszorra, a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikája egykori igazgatójára emlékeztek pénteken, halálának 20. évfordulóján Debrecenben.      A klinikaépület előtti parkban felavatták az iskolateremtő professzor bronz mellszobrát, Ecsedi Zsolt alkotását, majd a klinikán tudományos emlékülést tartottak az 1997-ben, 94 éves korában elhunyt professzor tiszteletére.      Póka Róbert professzor, a szülészeti klinika jelenlegi igazgatója a szoboravatáskor emlékezetett arra, hogy Árvay professzor nehéz időszakban, 1951 és 1973 között állt a debreceni klinika élén.      Végakaratának megfelelően tölgyfa is őrzi emlékét: a 20 éves tölgyet ez év áprilisában, a Föld napján, a szülészeti klinika épületével szemben ültették el - jelezte az ünnepségen Póka Róbert.      A szoboravatón Csernoch László, a DE rektorhelyettese és Mátyus László, az orvoskar dékánja méltatta Árvay Sándor orvosi, egyetem- és klinikavezetői munkáját, megjegyezve: "Önmagunkat is megtiszteljük, amikor példaképet állítunk a jövő generációja elé".      Kappelmayer János professzor felidézte, hogy Árvay indította el Debrecenben az izotópdiagnosztikai vizsgálatokat, az ő kezdeményezésére kezdődtek klinikai genetikai vizsgálatok az 1960-as években, s előrelátó döntéseivel megalapozta a debreceni szülészeti és nőgyógyászati klinika hírnevét.      A szoboravatást követő emlékülésen Árvay Sándor utódai - Lampé László, Borsos Antal, Tóth Zoltán -, illetve fia, Árvay Sándor újságíró idézték meg az orvos, a tanár, a gyógyító, a mester és a kolléga, illetve a családszerető édesapa emlékét. (MTI)

yoUDay – 2017-ben is a TE napod!

Elő a naptárral, itt a tuti őszi programod! A Debreceni Egyetem idén is nagyszabású stadionshow-val nyitja a tanévet. A program időpontját most hozták nyilvánosságra a szervezők: szeptember 27-én "szállják meg" a Nagyerdei Stadiont.   Az első és máris teltházas yoUDay után idén is húszezren élhetik át, hogy mit jelent a régió egyik legnagyobb közösségéhez tartozni. A tavalyi gigantikus műsorban a látványos lézershow, hangpárbaj és flashmobok mellett többek között Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega, Vastag Csaba, Charlie és Tóth Vera mozgatta meg a lelátók közönségét. A stadionshowra az egyetemi hallgatók, dolgozók és alumni tagok mellett idén is várnak mindenkit, aki szereti a Debreceni Egyetemet! Találkozzunk szeptember 27-én! Ha dilemmáznál: mutatjuk a 2017-es yoUDay első promóvideóját is! A legfrissebb információkért kövesd az eseményt Facebookon vagy látogass el a yoUDay oldalára! (unideb.hu)

Új eljárások a fizioterápiában

„Manuálterápiás módszerek a fizioterápiában” címmel szakmai találkozót szervezett a Debreceni Egyetem népegészségügyi kara, ahol magyar és külföldi oktatók mutatták be a gyógytornászatban használt legújabb eljárásokat.   A legújabb gyógyterápiás módszerekről, és azok megfelelő felhasználásáról tartottak előadásokat a Debreceni Egyetem Népegészségügyi karán. Dr. Veres Balajti Ilona, a Fizioterápiás Tanszék vezetője kiemelte: a modern eljárások száma folyamatosan nő, az egyetem az eredményeket felmutató módszereket rövid idő alatt tudja beépíteni az oktatásba A szemináriumon a hallgatók találkozhattak Jan Kupier-rel, aki az Egyesült Államokban egyik legtöbbet alkalmazott McKenzie-módszert mutatta be elméleti és gyakorlati szinten is. Az eljárás különlegessége, hogy megfelelő instrukciókkal otthon is elvégezhető. A tanszék vezetője kiemelte: ahhoz, hogy az új eljárásokat integrálni tudják az oktatásba, vendég instruktorokra van szükség, ezért is fontosak a tanszék számára az ilyen szakmai találkozók. Fotók: Balló Béla

Szenzációs konferencia zajlik az egyetemen

Az aktuális kutatási témáktól a legmodernebb eszközökig a térinformatika legújabb vívmányait ismerhetik meg a szakemberek a kétnapos VIII. Térinformatikai Konferencián és Szakkiállításon a Debreceni Egyetemen.   - Az aszályok kialakulásának vizsgálatától, az árvíz elleni védekezésen és az önvezető járművek helymeghatározásán át a városmodellezésig életünk minden területén jelen van a térinformatika. Ez egy rendkívül komplex tudomány, amely magában foglalja a földrajzot, a geológiát, az informatikát és az matematikát. Éppen összetettsége lévén van szükség az ilyen konferenciákra, ahol a kutatók és a szakemberek megismerhetik a különböző szakterületeik álláspontjait – fogalmazott a május 25-ei megnyitón Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja. Szabó Szilárd, a rendezvényt szervező Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy a két nap alatt 13 – köztük két angol nyelvű – szekcióban több mint 80 előadást hallhatnak a résztvevők, valamint egy tucat poszter és a szakkiállítás standjai várják az érdeklődőket a Díszudvaron, ahol a térinformatika meghatározó állami szereplői mellett a gyártók legmodernebb műszereit és szoftvereit is megismerhetik. Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője köszöntőjében az elmélet és a gyakorlat találkozásának fontosságát hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a térinformatika a valós életben felmerülő problémákra nyújt megfelelő technológiai válaszokat. A jegyző példaként megjegyezte: már készül az a térinformatikai alkalmazás, amelyik egységesen tartalmazza a megyei fejlesztési információkat, így a befektetők egy helyen találják majd meg, hogy hol épül ipari park vagy éppen inkubátorház Hajdú-Biharban. Monszpart Zsolt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovációs és általános elnökhelyettese beszédében kiemelte, hogy 2016-ban az innovációs fejlesztések volumenét tekintve Debrecen volt a legsikeresebb hazai város, ebben meghatározó szerepe van az egyetemnek. Az elnökhelyettes a megnyitót követő, Kormányzati befektetés az innovációba című plenáris előadásában aláhúzta: az innováció célja, olyan ötletek, termékek és szolgáltatások létrehozása, amelyek akár nemzetközi szinten is piacképesek lehetnek. Cseri József, a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. igazgatója a második plenáris előadáson az állami földmérési alaptérképi adatbázis felújításáról beszélt. A konferencia péntek délig tart, részletes programja ide kattintva érhető el. (unideb.hu) Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila

Doktorokat és díszdoktorokat avatnak Debrecenben

Hatvanegy jelölt – egyikük, aki tanulmányai során teljesített végig jeles eredményével a köztársasági elnöki aranygyűrűt is kiérdemelte – veheti át doktori oklevelét május 27-én, szombaton a Debreceni Egyetem tavaszi doktor- és díszdoktoravató ünnepségén.   Az eseményen emellett habilitált doktori, valamint professor emeritusi címeket is átadnak, a Grazi Műszaki Egyetem Analízis és Számelmélet Tanszék professzorát pedig díszdoktorai sorába avatja a Debreceni Egyetem. A doktorjelöltek közül 40 summa cum laude, 19 cum laude, 1 rite minősítéssel tett eleget a doktori (PhD) fokozat megszerzéséhez előírt követelményeknek, egy hallgató pedig külföldön szerzett tudományos fokozata alapján kérte az oklevél kiadását. Az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet tanársegéde eleget tett a kitüntetéses doktori cím elnyerése követelményeinek, azaz középiskolai, egyetemi és doktori tanulmányait is mindvégig kitűnő eredménnyel végezte, doktori szigorlatának és védésének minősítése summa cum laude. A Debreceni Egyetem Szenátusának kérésére Áder János köztársasági elnök hozzájárult a kitüntetéses avatáshoz. Az ünnepségen az agrár- (3), a bölcsészet- (9), az orvos- (21), a társadalom- (16), valamint a természettudományok (12) 61 új doktorát avatja az egyetem. Habilitált doktori (Dr. habil.) címet 22-en szereztek, két nyugalmazott tanárának pedig Professor Emeritus címet adományoz az egyetem Szenátusa. Az ünnepségen adják át a Debreceni Egyetem Publikációs Díja kitüntetést, amelyet öten vehetnek át. A rendezvény zárásaként a Debreceni Egyetem Szenátusa díszdoktorai sorába avatja a Grazi Műszaki Egyetem Analízis és Számelmélet Tanszék professzorát. A Főépület Aulájában május 27-én, szombaton 11 órakor kezdődő doktor- és díszdoktoravató ünnepséget a Multimédia Kompetencia Központ élő közvetítésének köszönhetően nyomon lehet követni az unideb.hu honlapon is. Az eseményt követően a teljes felvétel felkerül a Debreceni Egyetem hivatalos YouTube csatornájára. (unideb.hu)

Kémia az irodalomban? Igen

A kémia irodalmi és mindennapi szerepéről, valamint ismert közszereplők vegyészeti „kötődéséről” is hallhattak érdekességeket azok, akik ellátogattak Lente Gábor professzor legújabb könyvének bemutatójára.   Vízilónaptej és más történetek kémiából címmel a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentette meg legújabb természettudományos ismeretterjesztő kötetét Lente Gábor, a Debreceni Egyetem Szervetlen és Kémiai Analitikai Tanszékének professzora. A könyv bemutatóját május 23-án tartották a Csapó utcai bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában. Megtévesztő lehet a cím, hiszen a kötet nem kizárólag kémiával, hanem inkább természettudományos ismeretterjesztéssel foglalkozik. - Egyetemi oktatóként, kutatóként fontos számomra, hogy az elvont tudomány és a szakterület iránt érdeklődők mellett mások számára is rávilágítsak arra, hogy a kémia áthatja egész életünket az irodalomtól a történelmen át néha még a politika és a zeneművészet területét is – mondta a bemutatót követően az unideb.hu portálnak Lente Gábor. A könyv külön fejezetet szentel az irodalom és a természettudomány kapcsolatának, többek között Homérosz, Jókai Mór, Shakespeare, vagy éppen Thomas Mann írásai alapján vizsgálja a szerző, hogy az ott és akkor leírtak megfelelnek-e a valóságnak, illetve a tudomány mai állása szerint is igazak-e? - Szándékosan törekedtem arra, hogy az irodalmi művekben található tévhiteket eloszlassam, vagy akár párhuzamot vonjak a régmúlt állításai és napjaink tudományos tételei között. Emellett számomra is meglepő volt, hogy mennyi klasszikus alkotásban fedezhettem fel a kémiai kötődést – fogalmazott a professzor. Egész fejezetet szentel a könyv azoknak az ismert személyiségeknek, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak ezzel a tudományterülettel. Ismert politikusokról, történelmi személyekről, írókról, sőt zeneszerzőről is kiderül, hogy civilben kémikus végzettséggel rendelkeznek. Kevesen tudják, hogy Angela Merkel, Isac Asimov, Martinovics Ignác, Borogyin, Görgey Artúr, Ferenc pápa, vagy éppen egy kitalált személy, Sherlock Holmes - akit a 2002-ben az angol Királyi Kémiai Társaság tiszteletbeli tagjává választott – mind a vegyészet mellett kötelezték el magukat. A kötet harmadik fejezetében olyan hétköznapi kémiai kérdésekre kapunk választ, hogy vajon valóban tisztára tudta-e mosni a patak hideg vizében a ruhát Arany János Ágnes asszonya, és természetesen az is kiderül, milyen „naptejet” használnak a vízilovak leégés ellen. (unideb.hu)

Külföldi hallgatóktól búcsúzott az egyetem, nem akárhogy

Magyaros menüsorral, oklevélátadással és zászlós partyval búcsúztatták kedden este a tavaszi szemeszterre érkező cserehallgatókat a Díszudvaron.   A Debreceni Egyetem Hallgatói Külügyi Bizottsága 120 külföldi hallgatótól köszönt el a már hagyománnyá vált Farewell Dinner, avagy búcsúvacsora keretében  az egyetem Díszudvarán. A szervezők igyekeztek „magyaros” hangulatról gondoskodni, így a kiváló hazai borok mellett nyírségi gombócleves és derelye került az asztalokra. A búcsúesten nem csak a finom falatokat díjazták, hanem a közösség kiemelkedő hallgatóit is jutalmazták. A díjazott kategóriák között szerepelt a magyarul legjobban beszélő, vagy épp a legbarátságosabb cserehallgató, mi több Mr. és Mrs. Erasmus-t is választottak az esten, amelyen  a spanyol David Espiñeira és a francia Raky Mata érdemelték ki a Mr. és Mrs. címet.   - Eredményes félévet tudhatunk magunk mögött mind a magyar, mind a külföldi hallgatók aktivitását tekintve. Több sikeres eseményt is lebonyolítottunk a félév során, mint például a SocialErasmus Week-et, melynek óvodalátogatási programját Európa-szerte elismerte a SocialErasmus közösség. Emellett népszerű volt az International Event, a farsangi fánksütés, a kincskeresés, valamint a Just Dance és Xbox játszós napunk is – summázta a Külügyi Bizottság tavaszi szemeszterének legeredményesebb programjait Erdei Regina elnök. A búcsúvacsora a belvárosban folytatódott, ahol zászlós party színesítette az estét. A résztvevők magukkal hozhatták kedvenc fehér pólóikat is, melyeket aláírhattak emlékül a csereprogram tagjai. A hazatérő Erasmus hallgatók sok ruhát, konyhai eszközt és tartós élelmiszert ajánlottak fel, amiket ittlétük alatt vásároltak, de haza már nem viszik őket, ám nem használtak fel. A jótékonysági akcióik féléves lezárásaképp ezeket a Debrecen Bike Maffia számára gyűjti össze és adja át a Külügyi Bizottság. (unideb.hu)

Izmoztak a debreceni hallgatók

A Debreceni Egyetem is versenybe szállt a Magyarország Legizmosabb Egyeteme címért. Egy napon át emelgették a súlyokat a hallgatók a Főépület előtt. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség idén is folytatja a hallgatók rendszeres sportolását motiváló „Mozdulj rá!” kampányt. Ennek keretében hirdették meg a „Keressük az ország Legizmosabb Egyetemét!" elnevezésű versenyt a Szerencsejáték Zrt. együttműködésével. A Magyar Sport Napjához igazított kihívás lényege, hogy melyik felsőoktatási intézmény hallgatói tudják a legtöbb súlyt megemelni az összlétszám arányában egy nap alatt. Ehhez egy-egy 2, illetve 4 kg-os kettlebellel kellett két kézzel emelve/tartva kell minél több guggolásból felállást elvégezni a vállalkozó kedvű diákoknak egy padlómatricán lévő lábnyomban állva.   A versenyre 27 felsőoktatási intézmény nevezett be. A Debreceni Egyetemen szerdán tartották meg az akciót, melyen csaknem háromszáz hallgató vett részt. Hogy ez mire lesz elég? Kiderül egy hónap múlva, az eredményhirdetésen.  (unideb.hu)

Tehetségnapot tartottak a Kossuth Gyakorlóban

Harry Potter újság, Észbontó matek, saját színdarabok - bemutatkoztak a Debreceni Egyetem újabb kitüntető címmel elismert gyakorlóiskolájának tehetséggondozó programjai és tehetséges diákjai.   Az egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája évek óta akkreditált kiváló tehetségpontként működik, számos tehetséggondozó program és műhely segíti a tanulók kibontakozását. A diákok mind az általános, mind a középfokú oktatásban több tudomány-, művészeti-, és sportág közül választhatnak, ahol képességeiket továbbfejleszthetik. - A tehetséggondozásnak kiemelkedő szerepe van intézményünkben, ezt bizonyítja a most elnyert Minősített Tehetséggondozó Műhely cím, melyet május 31-én veszünk át Budapesten – hangsúlyozta Futóné Monori Edit intézményvezető. A régióban mindössze hét oktatási intézmény kapja meg a Minősített Tehetséggondozó Műhely címet, amely 5 évre szól. Az Új Nemzedék Központ a nyerteseket többek között célzott pedagógus-továbbképzésekkel, mentortámogatással, szakmai rendezvények megvalósításával segíti tehetséggondozó munkájukban. Ezt a célt szolgálja a Kossuth Gyakorló második alkalommal megrendezett Tehetségnapja is. - Szeretnénk bemutatni egymásnak, a szülőknek és a nagyközönségnek a területen végzett egész éves munkánkat, hogy akár tanulhassunk és ötletet is meríthessünk egymás jó gyakorlataiból. A rendezvényen az intézmény mindhárom feladatellátási helyéről bemutatkoztak a tehetséges tanulók, sőt idén a Debreceni Egyetem másik gyakorlóiskolájából, a szintén akkreditált tehetségpontként működő Balásházyból is meghívtuk a legjobb diákokat – tájékoztatott Kiss Gabriella gimnáziumi igazgatóhelyettes.   A május 23-i Tehetségnapon több mint 600 diák munkája volt látható és hallható fotó, előadás, videó és egyéb alkotás formájában. A tehetségek négy szekcióban – színházi előadások, természet- és társadalomtudományok, valamint művészetek, projektek – mutatkoztak be az első osztályostól a végzős középiskolásig. Szöveg: unideb.hu Fotók: Pénzes László, hajdupress.hu

Debreceni kutatások az elhízás ellen

A fogyasztótabletták és a túlsúly szövődményeire szedett gyógyszerek kölcsönhatását vizsgálják a Debreceni Egyetemen. Az elhízás megelőzése érdekében új funkcionális élelmiszereket is fejlesztenek. A magyar lakosság több mint fele túlsúlyos, negyede pedig kórosan elhízott. A többletsúly okozta szövődmények miatt az elhízás világszerte és hazánkban is a vezető halálokok között szerepel. A legnagyobb halálozási arány a 3-as típusú, vagyis az extrém elhízással érintettek körében fordul elő. - Nem csupán esztétikai problémáról van szó, hanem komoly egészségügyi kockázatot jelent az elhízás. Bár a bőr alatti zsír felhalmozódása sokak számára zavaró, sokkal veszélyesebb a hasban lévő többletzsír, mely számos hormonszerű hatással rendelkező molekulát termel. Ez kóros folyamatokat indít el a szervezetben, és nagyon súlyos szövődményeket eredményez – hívja fel a figyelmet a probléma súlyosságára az európai elhízás elleni világnap kapcsán Benkő Ilona, az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet egyetemi docense. Krónikus gyulladás a szervezetben, elsősorban az erekben, magas vérnyomás, a szívbetegségek növekvő kockázata, cukorbetegség, mozgásszervi betegségek – ezek az elhízás legjellemzőbb szövődményei. - Először az anyagcsere folyamatokban történik változás és inzulinrezisztencia alakul ki, amely egyfajta átvezető híd a 2-es típusú diabéteszhez. A cukorbetegség ezen típusával érintettek 90 százaléka elhízott, a két probléma között tehát nagyon szoros az összefüggés – fogalmaz Benkő Ilona. Az inzulinrezisztenciával kapcsolatban már több évtizede zajlanak jelentős kutatások a Debreceni Egyetemen. Szilvássy Zoltán professzor, az egyetem rektora irányítja az Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét, ahol többek közt azt vizsgálják, hogy milyen gyógyszerekkel, étrend kiegészítőkkel, vagy akár funkcionális élelmiszerekkel lehetne befolyásolni az inzulinszintet és vércukor értékeket, az elhízás szövődményeinek kialakulását. - A kutatási eredmények alapján javaslatot tudunk tenni arra, hogy milyen készítmények, milyen összetételű termékek segíthetik a fogyást úgy, hogy minél kevesebb szövődmény alakuljon ki. A prevenció szempontjából kulcsfontosságú egészséges élelmiszerek körét is szeretnénk bővíteni, így új funkcionális élelmiszerek fejlesztésével is foglalkozunk. Emellett a fogyást segítő gyógyszerek, növényi étrend-kiegészítők és az elhízás miatt kialakult szövődményekre szedett gyógyszerek egymásra való hatását, illetve a készítmények mellékhatásait is vizsgáljuk – sorolja a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetét sokrétű kutatási körét Benkő Ilona. Az intézet docense arra is figyelmeztet, hogy a fogyasztótabletták és étrend-kiegészítők komoly veszélyt jelenthetnek, különösen az ellenőrizetlen eredetűek. A készítmények orvosi felügyelet nélküli szedése életveszélyes következményekkel járhat, stroke-ot, szívinfarktust és hirtelen szívhalált is okozhat. A Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetben állatkísérletes modellben sikerült bebizonyítani, hogy az elhízásnak fokozott szerepe van a migrén kialakulásában. A tudományos kutatások során igazolták, hogy a túlsúly a rákos betegek kezelésben is nagyobb rizikót jelent. Kemoterápiás kezelés során az elhízott betegeknél nagyobb arányban fordulnak elő életveszélyt jelentő mellékhatások. Az intézetben bizonyították, hogy az inzulin rezisztencia a csontvelő vérképző sejtjeiben is kialakul és azok, így fokozottan pusztulnak a kemoterápia hatására. Az elhízás 85 százalékban étrendi hibákra vezethető vissza, de a túlsúly kialakulásában örökletes tényezők, környezeti faktorok és lelki okok egyaránt szerepet játszhatnak. - A súlytöbblettel való küzdelem során nagyon fontos, hogy a lelki hátteret is megvizsgálja a fogyni vágyó. Lehetnek ugyanis olyan felismerés nélküli belső konfliktusok, a tudatalattiban megbújó olyan érzelmi élmények, emlékek, amelyek hatással vannak az evési szokásokra – mondja Égerházi Anikó egyetemi docens. Az Általános Orvostudományi Kar Pszichiátriai Klinikájának szakembere szerint a túlzott evés és az elhízás sok esetben visszavezethető a gyerekkori érzelmi fejlődésre. Ha gyermekkorban nem teljesülnek alapvető érzelmi szükségletek, mint a biztonságos kötődés, az önállóság élménye, egészséges határok kialakulása, az érzelmek kifejezésének szabadsága, vagy a játékosság élménye, akkor felnőttkorban nehézségek jelentkezhetnek a megfelelő magatartás kialakulásában. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a beteg felnőttkorban evéssel oldja a feszültséget, ezzel fejezi ki a szeretetet, az evés egyfajta önmegnyugtató kóros megküzdési móddá válik. Az elhízás és annak következményei hazánkban kiemelten súlyos problémát jelentenek, így a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán az általános orvosképzésben is nagy hangsúlyt fordítanak az ezzel kapcsolatos ismeretek átadására. Az ÁOK Táplálkozástudományi mesterképzési szakja például egy olyan komplex elitképzés, ahol a hallgatókat felkészítik a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek hatékony gyakorlati alkalmazására hazai és nemzetközi szinten a kutatás-fejlesztés, az élelmiszeripar, az oktatás és az egészségmegőrzés területén. (unideb.hu)

110 éves lett a DASE

Dombormű-avatás, öregfiúk labdarúgó-bajnokság, szakosztályi találkozók – mintegy százötvenen nosztalgiáztak szombaton a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesületének 110 éves évfordulója alkalmából a Böszörményi úti campuson. Győzelemmel ünnepelte alapításának 110. évfordulóját az első debreceni agrár-felsőoktatási sportegyesület, a DASE. A csapat az „Egy életen át kell játszani” országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság megyei fordulójában előbb 2-0-ra győzte le a Nyíradonyt, majd 4-2-re az Érmihályfalvát, így kvalifikálta magát a június 17-ei országos döntőbe. A labdarúgó torna, a szakosztályi találkozók és szabadidős programok után Kecskeméti János testnevelő domborművének felavatásával folyatódott a DASE május 20-ai jubileumi találkozója. Az avatón Farkas István nyugalmazott testnevelő tanár ismertette a DASE megalapítójának életútját. - 1955-től a Debreceni Mezőgazdasági Akadémia, később az Agrártudományi Főiskola, végül az Agrártudományi Egyetem testnevelő tanáraként dolgozott. Versenyszerűen öttusázott, 1956-ban háromtusában magyar bajnokságot nyert. 1957-ben a nagy múltú Pallagi Gazdász Sport Egyesület utódaként Horváth Sándor testnevelővel együtt megalapították a Debreceni Agrár Sport Egyesületet (DASE), ezzel lerakták egy virágzó korszak alapjait. 1963-tól 1991-ig a testnevelési tanszék vezetője volt, háromszor részesült miniszteri dicséretben. Kecskeméti János rendkívül gazdag tevékenységet folytatott munkássága során: tanszékvezető, edző, edzőképzés-vezető, megyei és országos kosárlabda-szövetségi funkcionárius, egyetemi sportszövetség elnökségi tag, a DVSC módszertani előadója és a DASE ügyvezető elnöke volt. Szívügyének tekintette a vízi sportok népszerűsítését, vitorlástáborok mellett létrehozza az agrár tiszalöki vízitelepét, fáradhatatlanul harcolt az agrársport sikeréért, sokat tett az egyetem és az egyesület nemzetközi kapcsolataiért, évtizedeken keresztül fő összetartója volt a DASE nagy családjának – idézte fel Farkas István. A domborműavatás után a résztvevők jubileumi ülésen vettek részt, ahol Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja és Szakály Zoltán, a Gazdaságtudományi Kar általános és stratégiai dékánhelyettese mutatta be a Böszörményi úti campus két karának oktatási, kutatási tevékenységét, nemzetközi és vállalati kapcsolatait. Ezután a Debreceni Egyetemről és sportkoncepciójáról tartott előadást Bács Zoltán kancellár. - Óriási változásokon ment keresztül a Debreceni Egyetem az elmúlt 17 évben, de különösen az elmúlt öt évben történtek nagy lépések és fejlesztések mind az oktatás, mind a kutatás és betegellátás területén. Folyamatban van a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet integrációja, amely július elsejétől az egyetem egységeként, Egyetemi kórházként fogja végezni tevékenységét. Az elmúlt négy évben az egyetem költségvetése 83 milliárd forintról 123 milliárd forintra nőtt. A DE egy nagyon stabil intézmény ma a magyar felsőoktatási palettán – kezdte előadását Bács Zoltán. A kancellár kifejtette: a Debreceni Egyetem sportkoncepcióját 2006-ban alakították ki, és ez alapján fejlesztik az intézmény sportprofilját lépésről lépésre. Vizsgálták a hallgatói testnevelés, a sporttudományi képzés, a sportegészségügyi szolgáltatások, a hallgatói szabadidő- és versenysport körülményeit, az ezekhez szükséges sportlétesítményeket, meghatározták a célokat, feladatokat, szervezeti struktúrát, illetve feltárták a szükségeses forrásokat. Ugyanabban az évben alapították a DEAC Sport Kft-t azzal a céllal, hogy oda koncentrálják az egyetemi verseny- és szabadidősport egy részét. Ma az egyetemi klub 16 szakosztály, több mint ezer igazolt sportolóval működik.   Két évvel ezelőtt, 2015-ben jött létre a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézete, melynek feladata, hogy összefogja és magasabb szintre emelje az egyetemi karokon meglévő, sporttal kapcsolatos kutatási, oktatási témákat. Az intézet új szakot is indított: idén meghirdette a testnevelőtanár-képzést a Debreceni Egyetemen, szeptembertől pedig újabb, Magyarországon újdonságnak számító, sportközgazdász képzés indul. Bács Zoltán kiemelte: a pallagi DLA megalapítását is az egyetem inspirálta,13 hektárt biztosított hozzá a saját területéből, és az egész konstrukciót az egyetem dolgozta ki. - Amellett, hogy a konkrét sporttevékenységet segítjük, a szakemberek képzésében is próbálunk különlegeset tenni. Másfél évvel ezelőtt hívtuk létre a Debreceni Futballegyetem programsorozatát, amelynek keretében rengeteg külföldi előadót, igazi nemzetközi tudást (Ajax, Real Madrid, Barcelona, Róma) hoztunk az egyetemre a partner szakemberek és a Magyar Labdarúgó Szövetség segítségével – hangsúlyozta a kancellár. Az intézmény a sport egyetemen kívüli világában is tett lépéseket: megalapította az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klasztert, ez a klaszter kft. üzemelteti a Debreceni Nagyerdei Stadiont. - Ez egy multifunkcionális létesítmény, az észak oldalán a lelátó alatt található az egyetem egyik legújabb közösségi tere, a Hall. A stadion hosszanti oldala alatt található a Sport és Diagnosztikai Életmód és Terápiás Központ,, ez egy nemzetközi szinten is kiemelkedő műszerekkel felszerelt, szakembergárdával ellátott centrum. Egy fél éve kezdte meg működését, de már az ilyen irányú tevékenységeit itt látja el a Diósgyőr labdarúgó-szakosztálya, a kajak-kenu válogatott, a vívó válogatott, de menedzser-szűréseket is végeznek a központban. A stadion állatkert felőli részén idén őszre egy fitneszközpontot és egy asztalitenisz-termet alakít ki az egyetem. Közben elkészült a városnak és a megyének is a sportstratégiája, amit a Debreceni Egyetemmel közösen dolgoztak ki, valamint a Böszörményi úti campus ebben az évben is gazdagodik egy újabb létesítménnyel, hiszen épülni kezd egy teniszcsarnok és egy oktatási épület a játékcsarnok mellett – sorolta Bács Zoltán. Hozzátette: idén szeptember 27-én újra megrendezik a tavaly nagy sikerrel debütáló amerikai típusú, évnyitó stadion show-t, a yoUDay-t, amelye egy egyedülálló kezdeményezés a magyarországi felsőoktatásban. A jubileumi ülés Nagy Norbert ügyvezető és Pöszmet Tibor, a labdarúgó-szakosztály vezetőjének A DASE napjainkban című előadásával ért véget. Az egész napos program az újrafüvesített DASE-labdarúgópálya felavatásával folytatódott, ahol a legkisebbek, az U9-es korosztály játszott bemutató mérkőzést. Este bál zárta a jubileumi találkozót. unideb.hu: Ölveti László

Táncra perdült az egyetem mókusa

Még eDE, a Debreceni Egyetem kabalafigurája is táncra perdült, amikor első alkalommal felcsendült a Csicseri és Borsó zenekar előadásában az általuk komponált mókusdal a Nagyerdei Kultúrparkban rendezett Családi Napon.   A Debreceni Egyetem dolgozóit, családjukat és az alumni közösség tagjait is a Nagyerdei Kultúrparkba invitálta a szervező Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, valamint a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ a május 20-ai Családi Napra és az Alumni Közösség „Iciri-piciri alumni" programjára. Az érkezőket a bejáratnál Lúdas Matyi szobra és eDE, az egyetem kabalamókusa fogadta. A legkisebbek mókusbábot, a nagyobbak pedig karszalagot kaptak, miközben a Vitéz László Színpadon már hangolt a zenekar.   - Jó együtt látni az egyetem dolgozóit családtagjaikkal, a legkisebbekkel együtt, akikből – remélhetően – egyszer az egyetem hallgatói, majd később dolgozói, egyszer pedig alumnusai lehetnek – mondta köszöntőjében Jávor András. A rektori főtanácsadó a nagyközönség előtt tett ígéretet arra, hogy jövőre már nem egy, hanem két alkalommal szervez családi napot az egyetem. – Öröm számunkra, hogy a Debreceni Egyetem kihelyezett tanszékeként működve most más, játékosabb oldalunkat mutathatjuk, ezzel is bekapcsolódva az intézmény vérkeringésébe – fogalmazott Nagy Gergő Sándor, a Kultúrpark ügyvezető igazgatója. Berényi András, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője kiemelte: családbarát intézményként a gyermeknapi rendezvény mellett fontos feladat olyan programok szervezése, mint a jégkarnevál, a mikulásünnepség, vagy a hallgatóknak, dolgozóknak szóló különböző tanácsadó előadások. - A rendezvény sikerét semmi nem igazolja jobban, hogy már a megadott jelentkezési határidő előtt betelt a létszám, és új rekord is született: több mint 600 család regisztrált a rendezvényre – foglalta össze az előzményeket Rőfi Mónika. A Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ vezetője az unideb.hu portálnak elmondta: a nap „slágere” egyértelműen eDE dala volt, amelyet az egyetem felkérésére írt a Családi Napon is közreműködő Csicseri és Borsó zenekar. Az ősbemutatón a dal mellett a mókustáncot is megtanulhatták a gyerekek, akik együtt rophatták a dal főszereplőjével, az egyetemi kabalamókussal. A programban most is szerepelt a szakvezetéssel kísért állatkerti séta és látványetetés, de volt aszfaltrajz-verseny, arcfestés és most sem maradhatott el a tombola, amelyen értékes egyetemi ajándékokkal gazdagodhattak a szerencsés nyertesek. (unideb.hu)

Figyelemreméltó debreceni sportsikereket mutatunk

Magyar bajnok lett a DEAC U17-es lány futsal csapata vasárnap, a férfi futsalosok pedig hétfőn játszanak sorsdöntő mérkőzést az NB2-ben. A vívó Mihály Kata felnőtt válogatott lett a hétvégén, és a Kossuth Gyakorló tornászai is remekeltek.   Futsal Az elődöntőben a PAFC, a fináléban pedig a házigazda Astra sem tudta megállítani a DEAC U17-es futsalos lányait, a kiváló szezont országos bajnoki aranyéremmel koronázták meg. A döntő első játékrészében Éles Réka és Horváth Petra is duplázni tudott, ráadásul az elődöntőhöz hasonlóan már nagyon korán magához ragadta a vezetést a Debreceni Egyetem együttese, ami lelkileg is sokat számított. A második félidőben éledezni kezdett ugyan az Astra, ám csak annyival lett szorosabb a meccs, hogy a mieink ne érezzék lefutottnak a találkozót. Az külön érdekesség, hogy a felnőtt szinten sokszoros bajnok Astra utánpótláscsapatát ilyen simán verte meg (egyébként az idényben nem először) a DEAC. - Megérdemelten nyertünk a döntőben, irányítottuk a játékot, nem forgott veszélyben a sikerünk. Lendületes, szép támadásokat vezettünk. Szeretnék gratulálni a lányoknak, s bár több jó egyéni teljesítmény volt, igazából csapat szinten alkottunk nagyot. Öröm volt látni, hogy mindenki nagyon odatette magát ­– értékelt Szegedi Szabolcs vezetőedző. ASTRA - DEAC 2-6 (0-4)   Hétfőn 19 órától játssza Csömörön a helyosztó első mérkőzését a DEAC férfi NB2-es futsal csapata – a tét az élvonalba kerülés, valamint a második vonal dobogós helyezései. A RUBEOLA FC az alapszakaszban a közép-keleti csoportban a harmadik helyen végzett, szorosan a két éllovas, a Dunakeszi és a Kecskemét mögött. Utána, a középdöntő szakaszában 10 meccséből 8-at megnyerve megelőzte riválisait és az élen végzett. - Fizikálisan ugyanolyan intenzív terhelést kapnak az én játékosaim, mint a csömöriek. Viszont ők egy meccsel hamarabb lettek bajnokok, nekünk friss a csengeri eufória, így pszichésen nekünk jobb ez így! A taktikán ebben a szakaszban már nem szabad változtatni. A feladatunk, hogy olyan akarattal játszunk, mint Csengerben – nyilatkozta Elek Gergő vezetőedző. A visszavágót egy hét múlva, május 29-én, hétfőn itthon, a DESOK-ban rendezik, a kezdési időpont a megszokottól eltérően 19.30 lesz.   Vívás Bekerült a felnőtt női párbajtőr válogatottba a Debreceni Egyetem doktorandusza, Mihály Kata. A tehetséges sportoló a Tatán elért hétvégi eredménye után a második helyre lépett elő az országos ranglistán, közvetlenül az olimpiai bajnok Szász Emese mögé. Így a magyar csapat tagjaként indulhat három hét múlva a grúziai Európa-bajnokságon, a júliusi világbajnokságon Lipcsében, valamint utazhat az augusztusi Universiadéra Tajvanra. A hazai bajnokság harmadik helyezett ifjú vívója öt világkupán (Tallinban, Barcelonában, Olaszországban, Rióban és a budapesti Grand Prix-n) elért sikereivel kvalifikálta magát a válogatottba.   Torna Három arany- és két ezüstérmet hoztak haza a Kossuth Gyakorló tornászai szombaton a 17. Balaton Kupáról. Első helyen végzett az I. korcsoportban a Kappelmayer Kitti, Ludman Eszter, Matkó-Terhes Gabriella, Szegedi Panna, Szigethy Dóra, Szigethy Lili és Szigethy Hédi alkotta csapat. Az egyéni versenyben Ludman Eszter aranyérmet szerzett, Matkó-Terhes Gabriella pedig a dobogó második fokára állhatott fel. A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a II. korcsoportban is érdekelt volt, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájával közösen indult tornászok a második helyen zártak. Az alakulatot erősítette az egyéni első helyezett Kőrösi Dalma, az ezüstérmes Nagy Blanka, továbbá Bulátkó Noémi is. Felkészítőik: Antal Mária, Molnár Gábor   Labdarúgás Megtört a DEAC öt mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata a labdarúgó megye I-ben, vasárnap kikapott a csapat a Nyíradony VVTK otthonában. – Rémálomba illően kezdtük a mérkőzést, mert rögtön az elején kaptunk egy gólt. Nem igazán tudtunk kibontakozni, az ellenfél néha talán túl kemény eszközöket is bevetve védekezett ellenünk, így abszolút nem kerültünk ritmusba. A játékosaim próbálkoztak, de úgy tűnik, fiatal koruk és tapasztalatlanságuk miatt az ilyen stresszes szituációkat még kissé nehezen tudják kezelni. Gyengéinket kihasználva nyerte meg a Nyíradony a mérkőzést – mondta Sáfár László vezetőedző. Nyíradony VVTK–DEAC 2–0 (2–0)   A megye I-es bajnokságban érintett másik egyetemi alakulat, a DASE döntetlent játszott a szombati játéknapon Nagyhegyesen. – A mérkőzés elején annyit kértem a fiúktól, hogy bátran játsszanak, mivel hét 17 éves és három 18 éves játékos is szerepet kapott, továbbá tudtuk azt, hogy egy jó erőkből álló és jól felkészített csapat otthonában fogunk szerepelni. Semmi okom nem lehet a panaszra, mivel minden tudásukat és erejüket beleadták ebbe a mérkőzésbe és megérdemelten hoztunk el egy pontot – dicsérte játékosait Dér István edző. Nagyhegyes KSE–DASE 3–3 (1–1) (unideb.hu)

Boldog születésnapot, DASE! +ünnepi fotók

A hétvégén ünnepelte megalakulásának 110. évfordulóját a Debreceni Agrár Sportegyesület: egy nosztalgiatalálkozóra hívták össze a volt és jelenlegi sportolókat. A jubileum alkalmából emléktáblát avattak, valamint a felújított füves pályát is átadták a Böszörményi campuson. 10 év után találkoztak újra a DASE – másnéven Debreceni Agrár Sportegyesület – volt sportolói, hogy megünnepeljék klub 110 éves jubileumát. Az 1907-ben megalakult szervezet játékosai egy egész napos találkozón emlékezhettek vissza, és tehették tiszteletüket volt csapattársaik előtt. Az egyesület oszlopos tagja, Kecskeméti Jánosnak emléktábláját a róla elnevezett sportcsarnoknál avatták fel hozzátartozói és tanítványai társaságában. Az avatást követően előadásokat hallgathattak meg almamaterük jelenlegi működéséről. Az egyetemi sport technikai fejlesztéseiről, és koncepcióiról Bács Zoltán kancellár, a klub eredményeiről és működéséről Nagy Norbert ügyvezető tartott tájékoztatót. A prezentációkat követően a régi sportolókkal együtt adták át az újrafüvesített pályát, melyet a DEAC fiataljai azonnal ki is próbálhattak. A DASE 1907-ben kezdte működését. A klub első virágkorát a 20-as évek hozta el vívásban céllövészetben és atlétikában, az 50-es évek pedig labdajátékokban, melyekben most is eredményeket ér el. 2006 óta - immáron DEAC Sport Kft. keretei között - a DASE-nál futsal, labdarúgás, strandlabdarúgás szakosztályokban sportolhatnak a hallgatók. Fotók: Balló Béla

Szuperrangadó előtt a DEAC

Létfontosságú mérkőzés vár a Debreceni Egyetem labdarúgóira, hiszen a hétvégén a bajnoki cím sorsa is eldőlhet. A futsalcsapat a NB I-be jutásért játszik a Rubeola FC Csömörrel.   Labdarúgás   A Nagyhegyes KSE ellen lép pályára szombaton a DASE, amely jelenleg a tabella 10. helyén áll. A meccs 17 órakor kezdődik a Nagyhegyesi Sportpályán.   A bajnoki cím sorsát is befolyásoló, létfontosságú találkozó előtt áll a DEAC, akit a második helyen álló Nyíradony VVTK fogad vasárnap 17 órától a Nyíradonyi Sportpályán. A korábbi debreceni mérkőzésen nagy fölényben nyert a Nyíradony, a debreceniek így most a legutóbbi vereség miatt is revansot vehetnek ellenfelükön.     A DEAC egyébként öt mérkőzés óta veretlen, sőt még gólt sem kapott, ellenben tizenhétszer mattolta ellenfeleit. Remek előjelekkel várják tehát a 2016/2017-es bajnoki szezonról dönteni hivatott Nyíradony elleni szuperrangadót. Amennyiben győzelemmel tér haza a gárda a nyírségből, úgy minden bizonnyal behúzzák a bajnoki címet is.   Futsal   Ebben a szezonban először tudta legyűrni a Csenger FC-t a DEAC férfi futsalcsapata, ráadásul nem is akárhogyan: kétgólos hátrányból fordítva, végül gálamérkőzést játszva hétfőn. Ezzel megnyerte a gárda az NB II Keleti csoportját, és a többi csoportgyőztessel vív meg az NB I-be jutásért. A sorsolás alapján a final fourban a Rubeola FC Csömörrel játszanak majd, a találkozó hétfőn lesz Csömörön a Városi Sportcsarnokban 19 órától.   A héten a Szombathelyen megrendezett egyetemista bajnokság (MEFOB) négyes döntőjében a lányok és a fiúk is a harmadik helyre futottak be, miután izgalmas összecsapásokon megnyerték a bronzcsatát. Érdekesség, hogy a DEAC futsalcsapatai több fiatalt is adtak a két együttesbe.   Kosárlabda   Ajkára látogatnak vasárnap a DEAC női kosárlabdásai a rájásztásban, ahol az 5-8. hely valamelyike a tét. A mérkőzés 17 órakor kezdődik a HIT Park Labdacsarnokban.   Kézilabda MEFOB   A kézilabda Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság döntőjében a Debreceni Egyetem férfi és női csapata is képviselteti magát. A mérkőzéseket hétfőn és kedden (május 22-23) rendezik Győrben, a Széchenyi István Egyetemen. A döntő programjáról ide kattintva lehet tájékozódni.   Sportlövő MEFOB   Remekül céloztak a sportlövő MEFOB-on a Debreceni Egyetem hallgatói, akiknek több érmet is sikerült hazahozniuk. A Debreceni Egyetem csapata (Pető Réka, Czuczor Gergő, Krisztián Péter) légpisztoly 20 lövéses versenyszámban ezüstérmes lett, Krisztián Péter légpisztoly 20 lövéses versenyszámban pedig első helyezést ért el. Szintén ebben a versenyszámban lett országos bajnok a Debreceni Egyetem "A" csapata (Polgár Márta, Jenei Eszter, Krisztián Péter). Az egyetem"B" csapata (Pető Réka, Szolnoki Lolita, Czuczor Gergő) pedig  légpuska 20 lövéses versenyszámban bronzéremmel lett gazdagabb. Szolnoki Lolita légpuska 20 lövéses versenyszámban egy körrel csúszott le a dobogóról, 4. helyezést ért el.   (unideb.hu)  

Átalakulóban a debreceni mérnökképzés

Külön szervezeti egységet hoz létre a villamosmérnöki képzésnek a Debreceni Egyetem. A műszaki oktatás fejlesztéséről Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az egyetemi vezetéssel közösen tartott tájékoztatót az intézményben. - A Debreceni Egyetem hagyományos orvos-, agrár- és tudományegyetemi profilja mellé – a régió munkaerő-piaci igényeihez és saját stratégiai célkitűzéseihez igazodva – ugyanolyan színvonalú műszaki egyetemi képzést akarunk kialakítani – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a május 18-ai sajtótájékoztatón. A rektor kifejtette: az új profilhoz a legmodernebb képzési formát, legkorszerűbb kutatás-fejlesztést kívánják használni, ez az iparfejlesztés terén az Ipar 4.0. - Az egyetemnek kiváló informatikai és természettudományi kara van, amely megfelelő alapot jelent a mérnöki képzések fejlesztéséhez. Ugyanakkor szükség van a megfelelő szakmai irányításra, ezért fontos, hogy Palkovics László államtitkár is tagja az egyetem mérnöki képzéseinek fejlesztését támogató műszaki-informatikai kabinetnek – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán. Palkovics László államtitkár elmondta, hogy az elmúlt időszakban több külföldi vállalat képviselőivel is tárgyaltak potenciális termelő és kutatás-fejlesztési beruházásokról, melyek Debrecenben kapnának helyet. - Ebben a régióban rendelkezésre állnak azok a kapacitások, amelyek egy-egy ilyen fejlesztéshez szükségesek. Ráadásul a Debreceni Egyetem is biztosítja azt az oktatási, kutatási hátteret, ami támogatni tudja ezeknek a vállalatoknak a hosszú távú működését. Ugyanakkor felmerült az igény, hogy fejleszteni kell a gépészmérnöki, elektrotechnológiai, villamosmérnöki területet – tájékoztatott az államtitkár. Palkovics László kiemelte: a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara kiváló inkubációs rendszerként működik az új diszciplínák számára, azonban hosszú távon szükség van a villamosmérnöki képzés önálló megjelenésére.   Az egyetem és az államtitkárság egyeztetései alapján a Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézetéhez tartozó Villamosmérnöki Tanszékből egy rektorközvetlen villamosmérnöki intézetet hoznak létre, amely a szükséges erőforrások bevonását követően később karrá alakulhat. Egy-egy tanszék kiemelése nem példátlan az egyetem életében, ugyanis az Informatikai és a Gyógyszerésztudományi Kar is egy-egy TTK-s tanszékből nőtte ki magát, utóbbi az elmúlt tíz éves munkájának köszönhetően ma már a világ 200 legjobbja között szerepel a tematikus QS-rangsorban. A sajtótájékoztatón az államtitkár bejelentette, hogy a Debreceni Egyetem a műszaki képzés fejlesztéséhez kapcsolódóan két pályázatot nyert a természettudományi, műszaki és informatikai képzések népszerűsítésére, valamint a duális és kooperatív felsőoktatási képzések fejlesztésére. Bács Zoltán kancellár kifejtette: a két sikeres pályázat nyomán 1,2 milliárd forintot tud az egyetem a következő három évben a képzések fejlesztésére és népszerűsítésére és végzésére fordítani. - A Debreceni Egyetem 27 ezer hallgatója közül több mint ötezren tanulnak mérnöknek, többségük a Műszaki, illetve a Természettudományi Karon. Ahhoz, hogy ezt a létszámot tovább tudjuk növelni, az infrastruktúrát és a humánerőforrásokat is bővíteni kell. Ehhez jelent egyfajta hátteret a most elnyert két pályázat. Ebből a forrásból a már meglévő műszaki, agrár, természettudományi és gazdaságtudományi duális képzések mellé további öt szakon indítunk majd duális képzést – mondta el Bács Zoltán. (unideb.hu)

A reformációról kezdődött tudományos konferencia Debrecenben

A reformáció emlékezete a kora újkori Magyarországon - Protestáns és katolikus értelmezések a 16-18. században címmel kezdődött háromnapos konferencia csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE).        A tudományos tanácskozásnak a reformáció 500. évfordulójára szervezett országos programsorozat keretében ad otthont Debrecen.      Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa az emlékezést, az erőgyűjtést és a jövőorientált kreativitást nevezte a  jubileum három pillérének.       Emlékezés a világot egykor és a mai életeket is meghatározó eseményre, de - mint fogalmazott - "nem a legendák szintjén, hanem az igényes, kutatásra épülő tények felidézésével".      A miniszteri biztos a 2017-es esztendőt az erőgyűjtés évének nevezte, mert "megújulásra van szükség az egyéni és a közösségi életben egyaránt". "A tudományos közösség tud és képes annyi erőt gyűjteni, hogy abból másoknak is jusson" - közölte.       A jövőorientált kreativitásról azt mondta, hogy a kutatás nem a múltba réved, hanem új utakat keres, új cselekvési módokat kínál, amihez "bőven van muníció" az elmúlt 500 év kincseiben.      Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a város alpolgármestere arról beszélt, hogy a reformáció és Debrecen számos ponton kapcsolódik egymáshoz.       Emlékeztetett a 450 éve tartott debreceni zsinatra, amely a magyar református egyház, benne a tiszántúli egyházkerület létrejöttének időszaka volt, s arra a protestáns, cívis öntudatra, amely a város megtartó ereje, s amelynek szellemében például - míg mások fegyverkeztek - Debrecen kollégiumot alapított.      Bartha Elek, a DE rektorhelyettese a tudományos ülés résztvevőit a magát az 1538-ban alapított Református Kollégium jogutódjának tekintő felsőoktatási intézmény nevében köszöntötte, és felsorolta, hogy az ősi kollégium jelképei miként vannak jelen a mai intézmény mindennapjaiban.      Győri L. János, a Tiszántúli Református Egyházkerület kutatóintézeti igazgatója az összejövetel jelentőségéről szólva megjegyezte, hogy ma különféle fenntartású intézmények képviselői "szabadon és elfogulatlanul tanácskozhatnak a reformáció katolikus és protestáns értelmezéséről".      A konferencia megnyitóján adták át a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) irodalomtudományi intézete és a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság közös elismerését, a Klaniczay Tibor-díjat Tóth Gergelynek, az MTA történettudományi intézete munkatársának Szent István, Szent Korona, államalapítás a protestáns történetírásban (16-18. század) című monográfiájáért.

Az utolsó simításokat végzi autóján a debreceni csapat

Második alkalommal tér vissza Londonba a Shell Eco-marathon, amelyet a Make the Future Live fesztivál részeként rendeznek meg május 25-28. között a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban. A Debreceni Egyetem diákjai újra próbára teszik járműépítési tudásukat, és az utolsó simításokat végzik autójukon, hogy közel egy hét múlva már minden készen álljon a versenyre.  Összesen 178 középiskolai és egyetemi diákcsapat, 28 országban - Európában és azon túlon – most is azon dolgozik, hogy befejezzék a különösen energiahatékony járműveiket, és az ikonikus londoni helyszínen - külön egy erre a célra kialakított pályán - próbára tegyék azokat. A versenyen a diákok az energiahatékonyság határait feszegetik, hogy kiderüljön, melyik csapat tudja megtenni a legnagyobb távolságot a legkevesebb üzemanyaggal. Magyarországról idén három csapat utazik a londoni versenyre: a Debreceni Egyetem Műszaki Karának és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói mellett, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai készülnek a megmérettetésre az ultrahatékony járműveikkel. „A Shell Eco-marathon inspirálja és kihívás elé állítja a jövő mérnökeit, akik egész évben új ötletekkel és fejlesztésekkel kísérleteznek, amelyekkel választ adhatnak a jövő energetikai kihívásaira. Ezért külön öröm, hogy idén ismét három magyar csapat vesz részt a versenyen, akik előremozdíthatják ezeket a törekvéseket” - mondta Juhász Péter, a Shell Hungary Zrt. magyarországi értékesítési vezetője. A debreceni csapat tavaly tapasztalatszerzés céljából indult a Shell Eco-marathonon, de felkészültségüket bizonyítja, hogy rögtön a 30. helyen zárták a versenyt. Idén az új motorral és az új elektronikai vezérléssel szeretnének még jobb helyezést elérni. „A tavalyi, első versenyünk nagyon tanulságos volt, ezért idén még nagyobb reményekkel indulunk Londonba, célunk, hogy feljebb léphessünk a rangsorban” – tette hozzá Varga Tamás Antal a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszék munkatársa, műszaki menedzser mesterszakos hallgató. Norman Koch, a Shell Eco-marathon igazgatója elmondta: „Fantasztikus azt látni, hogy a diákok Európa számos pontjáról azért jönnek, hogy folyamatosan feszegessék a technológia és a design határait, és megtalálják a jövő megoldásait a mobilitásban. A kreatív közeg és a bajtársiasság érzése adja meg a verseny valódi hangulatát. A csapatok kemény munkájuk és elhivatottságuk eredményét teszik próbára a 33. Shell Eco-marathon Europe verseny utcai pályáján Londonban.” A Shell Eco-marathont a Make the Future Live fesztivál részeként rendezik meg, amely egy ingyenes fesztivál az energetikai ötletek és felfedezések jegyében. A látogatók bepillantást kaphatnak az energiafelhasználás jövőjébe, és megtapasztalhatják milyen változáson megy keresztül, ahogyan élnek, dolgoznak és szórakoznak a városokban. A Queen Elizabeth Olimpiai Parkot három tematikus zónává alakítják át, ahol a diákok, vállalkozók, és az iparág vezetői találkoznak, hogy megtalálják az utat az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású jövő felé. A DE MK TEAM-ről készült videó az alábbi youtube.com linken tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=RS0daRxBbWA&feature=youtu.be   Még több információ a Make the Future Live-ról és a Shell Eco-marathonról a www.makethefuture.shell oldalon található.  Fotók: hajdupress.hu, Bakos Attila  

A kormány támogatja a debreceni műszaki képzés fejlesztését

A kormány jogszabályi és pénzügyi feltételek biztosításával támogatja a Debreceni Egyetemet (DE) a műszaki képzési struktúra átalakításában - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, az egyetemen.    Palkovics László szerint a képzés megújítását az Ipar 4.0 koncepció kihívásai mellett a régióban felmerülő munkaerőpiaci igények teszik szükségessé. A DE a műszaki képzés fejlesztéséhez kapcsolódó Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatain összesen 1,2 milliárd forintot nyert el a műszaki, a matematikai, az informatikai területek népszerűsítésére, illetve a duális képzés erősítésére.     Az oktatási államtitkár elmondta azt is, hogy a jelenlegi 12 milliárd forint helyett jövőre már 27 milliárdot tudnak kiválóság alapú kutatás-fejlesztésre fordítani a hazai egyetemek.     A forrásbővüléstől azt várják, hogy a magyar egyetemek a saját kiválósági területeiken a jövőben előrébb lépjenek a nemzetközi rangsorban - mondta.     Szilvássy Zoltán, a DE rektora rámutatott arra, hogy Debrecenben egy egyetemen belül tulajdonképpen három működik: egy orvosegyetem, egy agráregyetem és egy klasszikus tudományegyetem.     A helyi munkaerőpiaci igények és az egyetem saját elhatározása alapján a három nagy egység mellé egy "műszaki egyetemet" is felépítenek - fűzte hozzá. E folyamat első lépésének nevezte, hogy a jelenleg a természettudományi és technológiai kar keretében működő villamosmérnök tanszéket intézetté fejlesztik, majd mire az első önálló évfolyam végez, karrá alakítják.     Szilvássy Zoltán szerint ez a folyamat nem ismeretlen a Debreceni Egyetemen; néhány éve így önállósodott az informatikai kar, tíz éve pedig önálló gyógyszertudományi kart alakítottak, amely ma már benne van a nemzetközi rangsor kétszázas listájában.     Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: az egyetem 27 ezer hallgatójából több mint 5 ezer vesz részt jelenleg is valamilyen mérnökképzésben, számuk növekedni fog a villamosmérnök képzés fejlesztésével.     A jelenleg a műszaki, az agrár-, a természettudományi és a gazdaságtudományi területen folyó duális képzés pedig - a pályázati források felhasználásával - további öt szakkal fog bővülni - fűzte hozzá. Az oktatásért felelős államtitkár szerint szerdán politikai döntés született az Európai Parlamentben, és nem kell miatta módosítani a felsőoktatási törvényt.     Palkovics László csütörtökön Debrecenben - egy más témában tartott sajtótájékoztatón - kérdésre válaszolva azt mondta: az új jogszabály nem CEU-törvény, hanem a felsőoktatási törvény módosítása, és több intézményt érint.     A törvény kiállja mind az alkotmányosság, mind az európai uniós alapértékek próbáját - jelentette ki, hozzátéve: az Európai Bizottságtól három hete kaptak levelet, amelyet meg fognak válaszolni.     A törvénymódosítás sem az alapértékek, sem a szolgáltatások szabad áramlása, sem az alkotmányosság szempontjából "nem problémás", az európai parlamenti döntés politikai döntés volt - hangoztatta. Fotók: Pénzes László (MTI)

Újabb Lendület-csoport az egyetemen

A tájhasználat és a klíma változásával járó kihívásokra adható válaszokhoz járulhat hozzá eredményeivel a Debreceni Egyetem új Lendület-kutatócsoportja, amely 5 évre nyert támogatást a Magyar Tudományos Akadémiától. A fiatal kutatókat támogató kiválósági programját, a Lendületet 2009-ben hirdette meg a Magyar Tudományos Akadémia. A külföldön dolgozó tehetséges kutatók hazahívása, illetve a magyarországi kutatóhelyeken tudományos munkát végző tehetségek itthon tartása mellett a program fő célja, hogy erősítse az MTA kutatóhálózatának nemzetközi versenyképességét. Az MTA 2017-ben 3 milliárd 570 millió forintot fordít a kutatócsoportok támogatására, melyből 784 millió forintot szánnak a most alakuló csoportoknak. Az öt évre szóló támogatási program nyerteseit május 17-én, szerdán hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Az idei pályázat nyomán 22 fiatal kutató, köztük Török Péter, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Ökológiai Tanszékének docense kezdheti meg tudományos munkáját. összesen mintegy 784 millió forintból. - Ez elismerés a kutatónak és tágabb környezetének, az intézménynek egyaránt, hiszen ma a Magyar Tudományos Akadémia kutatócsoportok számára adható egyik legfontosabb támogatását sikerült elnyerni – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte: az öt évre szóló program az alapkutatást támogatja, de ez az a bázis, amelyre építve később az alkalmazott kutatásokat is sikeresen lehet végezni. A program kezdete óta ez a Debreceni Egyetem tizedik Lendület-kutatócsoportja. Török Péter ökológus és kutatócsoportja a tájhasználat és a klíma megváltozásával járó kihívásokra adandó válaszok megfogalmazásához járulhat hozzá eredményeivel. Az emberi életminőség fenntartásában kiemelt fontosságú a széleskörű ökoszisztéma-szolgáltatások (például biológiai védekezés, megporzás) nyújtására képes természetes és féltermészetes területek, valamint egyéb környezeti jellemzők stratégiailag megtervezett hálózatának kialakítása és fenntartása. Az ilyen úgynevezett környezetbarát infrastruktúra kialakításában kulcsfontosságú a természetes élőhelyek sokféleségének fenntartása és helyreállítása. A tájléptékben zajló élőhely-rekonstrukció hatékony eszköz az élőhelyi hálózatok szerkezetének és hatékony működésének kialakításában. Az élőhely-rekonstrukciók esetében igen fontos a költséghatékony kivitelezés és fenntartás, valamint a költséges technikai megoldások kiváltása. A kutatás legfőbb célja, hogy az elméleti konzervációbiológiai és restaurációs ökológiai kutatások, valamint a gyakorlati élőhely-rekonstrukciók és kezelések során nyert eredmények összekapcsolása révén megfelelő és adaptív válaszokat adhassanak a tájhasználat és klíma megváltozással járó kihívásokra. - A Lendület-pályázat kiváló lehetőséget teremt a felfedező kutatások során nyert többnyire szűkebb fókuszú kutatási eredmények általánosabb és szintetizáló jellegű feldolgozására. A pályázat által biztosított támogatás lehetővé teszi egy új, fiatalokból álló dinamikus kutatócsoport létrehozását és a csoport nemzetközi tudományos életbe történő hatékony bekapcsolódását – hangsúlyozta Török Péter, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének docense. MTA/ DE Sajtóiroda

110 éves a DASE

Száztíz évvel ezelőtt alakult a debreceni agrár-felsőoktatás első sportegyesülete. Az évfordulót egész napos szabadidős programokkal ünneplik a Böszörményi úti campuson. A 110 éve alakult Debreceni Gazdasági Akadémiai Sport Egylet (D.GASE) az 1907/1908-as tanévben kezdte meg működését hat szakosztállyal: atlétika, vívás, torna, játék (labdarúgás, teke), tenisz, lövészet. Az 1920-as években a legtöbb hallgatót megmozgató sportesemény a hagyományos Gazdász-Bajnokság volt. A debreceniek legtöbbször atlétikában, vívásban és céllövészetben végeztek az első helyen. Az országos Főiskolai Bajnokságokon is sok bajnoki címet nyert az egyesület: Gróf Vass Albert miniatűr puskával 1929-ben például országos csúccsal diadalmaskodott. 1953-tól már Debrecenben, a Böszörményi úton folytatódik a felsőfokú mezőgazdaságiszakember-képzés, eleinte óraadó testnevelő tanárok látták el a testnevelési és sportfeladatokat, majd az 50-es évek második felében Horváth Sándor és Kecskeméti János lerakták egy virágzó korszak alapjait. A DASE csapatai a labdajátékokban számtalanszor jutottak a főiskolai bajnokságok döntőjébe. Kiemelkedő volt a férfi röplabdacsapat aranyérme 1958-ban, s a kézilabdások két ezüstérme. 1978-ban városi politikai és sportpolitikai nyomásra létrejött a Debreceni Universitas Sport Egyesület, (DUSE), amely automatikusan a DEAC és a DASE átmeneti megszűnését jelentette. Az agráros hallgatók sportolási lehetőségeinek biztosítására 1988-ban újjáalakult a sportegyesület, DASE Diáksport Egyesület néven. 2006-ban megalakult a Debreceni Egyetem valamennyi karának minőségi sportját magában foglaló új egyesület: a DEAC Sport Kft. Immáron ennek keretei közt sportolhatnak a hallgatók, oktatók, dolgozók. - Tíz éve ünnepeltük az első debreceni agrár-felsőoktatás sportegyesület megalakulásának 100 éves évfordulóját. Egy évvel később sokan örvendhettünk az újbóli személyes találkozónak. Ekkor kapta nevét a Kecskeméti János Sport Játékcsarnok, illetve domborművet is avattunk Kecskeméti János emlékére, aki évtizedeken keresztül fő összetartója volt a DASE nagy családjának. Ezeknek a rendezvényeknek a sikere nyomán elhatároztuk, hogy idén rendezünk egy „DASE 110” jubileumi találkozót. Ez egy nosztalgiatalálkozó lesz, hiszen az agrár-felsőoktatás sportélete évtizedeken keresztül jellemzően vidéki hallgatókból állt, akik közül a sportolók rendkívül családias közösséget alkottak, aminek a DASE és természetesen a sport volt a fő összetartó ereje. Százötven körüli résztvevővel számolunk, korosztályát tekintve a mai utánpótláskorú versenyzőktől a nyolcvan év feletti, idősebb korosztályig. A DASE fénykorának szakosztályai: labdarúgók, röplabdások, kézilabdások, kosarasok és atléták jönnek össze szombaton. Volt és aktív sportolók, támogatók és barátok, és akiket megérintett a DASE szellemisége, azokat örömmel várjuk! – mondta el Nagy Géza, a DASE DSE társadalmi elnöke, az esemény főszervezője. Sajnos nem áll rendelkezésünkre megbízható adatforrás valamennyi volt DASE sportolóról, így biztosan lesznek olyanok, akiket nem ért el az egyesület a körlevéllel és a meghívóval. De a rendezvény jellege miatt örömmel látnak mindenkit (el nem ért sportolót, volt szurkolót, korábbi támogatót, stb.), aki egy színes napi program keretében szívesen találkozna régi barátaival, ismerőseivel. Jelentkezni a 110dase@gmail.com email címen lehet.   Az „Egy életen át kell játszani” országos öregfiúk labdarúgó-bajnokság megyei fordulóját szombaton 10 órától rendezik meg három csapattal a kollégium mögötti műfüves pályán. A Magházban szakosztályi találkozókat tartanak, ahol személyes beszámolókat hallhatnak a résztvevők. Az ebéd szabadtéren, hagyományos gasztronómiai ínyencséget kínál a résztvevőknek. Ebéd után a Kecskeméti János Sport Játékcsarnoknál koszorúznak és emléktáblát helyeznek el. A 15.15-kor kezdődő jubileumi ülésen Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja, valamint Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mutatja be a Böszörményi úti campust. A Debreceni Egyetem sportkoncepciójáról tart előadást Bács Zoltán kancellár. Az ülés Nagy Norbert ügyvezető A DASE napjainkban című előadásával zárul. 16.30 órától a régi DASE-labdarúgópálya újrafüvesítésének avatására kerül sor, este pedig jubileumi vacsora és bál zárja a programot. Forrás: Visszatekintő (A DASE története), Farkas István testnevelő, ny. tanszékvezető beszéde a DASE Centenáriumi Díszünnepségen, 2007. (unideb.hu/Ölveti László)

150 gyermek táborozhat az egyetemi lovardában

Csaknem 150 gyerek táborozhat idén nyáron a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján. Az iskolai szünetben heti turnusokban fogadják a 6 és 15 év közötti diákokat a Kartács utcai lovardában. Naponta kétszer lovagolhatnak, elméleti oktatásban részesülnek és a lovak körüli teendőket is megismerhetik a gyerekek a Lovasakadémia nyári táboraiban. Kikapcsolódásként kézműves foglalkozások is szerepelnek a programban, emellett erdei kirándulást tesznek, valamint ellátogatnak a Botanikus Kertbe és a Tudományos Élményközpontba. Az első turnus közvetlenül a tanév végét követően, június 19-én kezdődik, onnantól egészen augusztus 18-ig várják a lovaglást kedvelő kisiskolásokat, akikkel három oktató és egy segítő tanár foglalkozik majd folyamatosan. A maximális gyereklétszám a táborban hetente 15 fő. Jelentkezni a lovardában személyesen vagy emailben, a lovasakademia@gmail.com címen lehet. Érdemes időben kitölteni a nyomtatványt, az első három turnusra már csak néhány hely maradt. (unideb.hu)

Bajnokká avatták a debreceni férfi kézilabdázókat

Hivatalosan is köszöntötték az első helyezést elért DEAC-ot az NB II észak-keleti csoportjában, miután utolsó mérkőzését is megnyerte az egyetemi csapat. Taroltak közben Oroszlányban a férfi kosarasok, így két év után újra bajnoki döntőt játszhatnak.   Kézilabda   A szezon utolsó mérkőzésén a DEAC felnőtt férfi kézilabdásai a Hajdúböszörmény csapatát fogadták hazai pályán. A debreceniek az őszi találkozón nagy csatában kerekedtek felül az ellenfelükön, ezzel megszerezve a két pontot. Bár az idei bajnokság már rég eldőlt, a cél most is a győzelem volt, ami össze is jött nekik.   A mérkőzést követően tartották az ünnepélyes bajnokavatást és az éremátadást, ekkor köszöntötték hivatalosan az első helyezést elért a DEAC-ot az NB II felnőtt észak-keleti csoportjában. Lóczi Lászlóné Kovács Marianna ügyvezető megköszönte a csapat egész éves munkáját. Jávor András rektori főtanácsadó, a DEAC társadalmi elnöke gratulációjában kiemelte, hogy a szakosztály történetében először jutott egyetemi csapat ilyen magas bajnoki osztályba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kézilabda sportág is  bekerülhetett a kiemelt egyetemi sportok közé – tette hozzá.       Bács Zoltán kancellár is méltatta a csapatot, az edzőket, elismerve komoly sportszakmai munkájukat, mellyel nagy dicsőséget szereztek a Debreceni Egyetemnek, és egyúttal bejelentette, hogy a következő szezonban a csapat hazai mérkőzéseinek a Sporttudományi Oktató Központ Sportcsarnoka ad otthont – ez az egyetem ajándéka a kiemelkedő sportteljesítményért.     A köszöntés után Bács Zoltán és Jávor András átadták a Magyar Kézilabda Szövetség aranyérmeit, majd az esemény közös vacsorával zárult.   DEAC - Hajdúböszörményi TE 30-20     Kosárlabda   A döntőbejutásért folytatott párharc második mérkőzésén a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az első találkozóhoz hasonlóan magabiztos előnyt épített ki a félidőig. Az oroszlányiak nagyot küzdve visszajöttek a meccsbe, de hiába, a végjátékban a hajdúságiak maradtak higgadtabbak, s 16 pontos győzelmet arattak. Két év után újra bajnoki döntőt játszhat a Debreceni Egyetem együttese, így már csak egy lépésre vannak a hőn áhított feljutástól.     - Fantasztikus környezetben játszhattunk, remek hangulatban, jó, hogy a másodosztályban ilyen rangadók vannak. Véleményem szerint mindkét csapat megérdemelné az első osztályt. Igazi playoff-meccs volt rengeteg hibával, nem játszottunk igazán jól, sok volt az eladott labdánk, és nem tudtuk uralni a festéket úgy, mint a hazai meccsen. A győzelmünk annak köszönhető, hogy mindig volt valaki, aki hozzá tudott tenni a csapat teljesítményéhez, átlendítve ezzel a holtponton – értékelt Berényi Sándor edző.   OSE Lions - DEAC Kamilla Gyógyfürdő 65-81    Mindeközben elkezdődött Miskolcon a Nemzeti Kosárlabda Egyetemi Bajnokság (MEFOB) négyes döntője is, ahol a fináléban a Debreceni Egyetem női és férfi csapata is játszik.    A vasárnapi játéknap második női mérkőzésén a Debrecen 14 pontos sikert aratott a Szeged felett. Mindkét csapat nagyon keményen küzdött, eleinte a Szeged vezetett, a debreceniek pedig rendre egyenlítettek. A második félidőben viszont már a cívisvárosiak kerültek fölénybe.   - Álomkezdés után magunkat lassítottuk le, így hátrányba kerültünk. Szünetben rendet tudtunk tenni a fejekben, s sikerült sok faultot kiharcolni. Ennek, valamint annak köszönhettük a fordítást, hogy a második félidőben megnyertük a lepattanó harcot – mondta a mérkőzésről Kovács Imre edző.   Debreceni Egyetem - USC Szeged 59-45    A debreceniek férfi csapata is győzelemmel indította a tornát az Eger gárdája ellen. A záró szakasz közepén 16 ponttal ellépő debreceniek végül 8 pont különbséggel verték a végig harcoló egri legénységet.   EKE Eger - Debreceni Egyetem 66-74       Labdarúgás   Győzelemmel zárta a fordulót a DEAC a Hajdúszoboszló ellen, így sikerült megőriznie az első helyét a tabellán – igaz, csak egy pont a csapat előnye, így a hátralévő három mérkőzés még tartogathat izgalmakat az együttes számára. Főleg, hogy legközelebb a DEAC épp a második helyen álló Nyíradonnyal küzd meg.     DEAC - Hajdúszoboszlói SE 3-0   A DASE vasárnap lépett a pályára, és igazi gólzáporos mérkőzésen győzte le a bent maradásért küzdő téglásiakat.   - Három nehéz mérkőzésünk van még hátra, megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ezekből – fogalmazott Dér István.   DASE - Téglási VSE 7–0   A megye II-ben a DEAC II. a dobogós hely eléréséért küzdött, ám ezúttal nem sikerült elérni a célt. A Bárándot nem tudták legyőzni, és három fordulóval a bajnokság vége előtt a debreceniek a tabella hatodik helyét foglalják el.   Báránd KSE - DEAC II. 3-1 (unideb.hu)

Újra jön a Science Café, most az őstörténetünkről lesz szó

A magyar őstörténet kerül terítékre a Science café soron következő előadásában. A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő sorozatának vendége ezúttal Szendrei László, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársa lesz. Az előadó a szerzője a közelmúltban megjelent Baráti tanácsok amatőr őstörténetíróknak című kötetnek, amely alapján találó az előadás címe: Amihez mindenki ért: a magyar őstörténet(írás) és nehézségei. - A könyvpiac liberalizálása óta ugrásszerűen megnőtt a magyar őstörténettel foglalkozó kiadványok száma. Ez önmagában örvendetes dolog lenne, ha ezen könyvek, füzetek nagy részében nem lenne rengeteg tévedés és hamis információ. Ám sajnálatos módon van. Az előadás ennek okait igyekszik bemutatni, valamint ezzel párhuzamosan felvázolja a magyar őstörténet és őstörténetírás általános nehézségeit – avatott be az előadás részleteibe, központi témájába Szendrei László. A Science Café kéthetente, a Debreceni Egyetem falain kívül, szokatlan környezetben már negyedik éve népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket. Az előadásnak hagyományosan a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont 2017. május 17-én, szerdán 17 órai kezdettel. (unideb.hu)

Ilyen egy egészen rendkívüli debreceni focicsapat

Guinness-rekordba illő fegyvertényt hajtottak végre a Debreceni Egyetem öregdiákjai: 1970-77 között szerveződött kispályás focicsapatok tagjai negyven éve minden év májusában találkoznak, hogy összemérjék (megmaradt) erejüket. Az egykori Kossuth Lajos Tudományegyetem évfolyamaiból és szobaközösségekből alakult Amőba, Halka és Kisnyelvész nevű csapatok annak idején az egyetemi bajnokságok legjobbjai közé tartoztak. A versenyszellem a végzés után sem hunyt ki belőlük. Egy oktatói csapat is csatlakozott hozzájuk, így rendezték meg az első tornát 1978-ban.   Az ország különböző településein (Tata, Piliscsaba, Budapest, Nagymaros, Miskolc, Eger, Debrecen) élő játékosok lelkesedése megmaradt, de a létszám sérülések, betegségek miatt az idő múlásával megfogyatkozott (az átlagéletkor 64 év körül jár), néhányan pedig már az égi mezőkön kergetik a labdát. Mostanra a fiatalabb oktatókkal kiegészült, egykor a bölcsészekre épülő „örömfocizó" Kisnyelvész és a Természettudományi Kar sztárcsapata, a Halka maradt a porondon. A baráti találkozónak is számító idei mérkőzést május 13-án a West Hotel mögötti műfüves pályán játszották. A kétszer húszperces első összecsapás 3-3-as döntetlennel ért véget, a zivatarba torkolló második találkozón azonban kidomborodott a Kisnyelvész fölénye: 4-0 arányban győzték le a Halka legénységét. Szöveg, kép: Turi Gábor (A szerző korábban a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője volt.) (unideb.hu)

A néma gyilkos nyomában

Szűréssel és tanácsadással hívják fel a figyelmet a magas vérnyomás veszélyeire és korai felismerésének fontosságára a Debreceni Egyetem szakemberei. A hipertónia világnap kapcsán a Mihály-napi vásárban és az egyetem campusain ingyenes mérések lesznek. Az emelkedett vérnyomás eleinte általában nem okoz komoly panaszt, így észrevétlenül képes súlyos szervkárosodást okozni, ezért is nevezik a hipertóniát "néma gyilkosnak". A magas vérnyomás a szív- és érrendszeri betegségek közül a legelterjedtebb, hazánkban a lakosság 44 százalékát érinti. A hipertónia világnapja május 17., ám idén a Hipertónia Világszervezet egy egész hónapos kampány során szeretné felhívni a figyelmet a vérnyomásmérés fontosságára és a magas vérnyomás veszélyeire. A „Május a vérnyomásmérés hónapja!”elnevezésű akcióhoz csatlakozott a Debreceni Egyetem is, melynek orvosai és hallgatói egyaránt aktívan közreműködnek a többnapos megelőző programsorozatban. Május 13-án és 14-én a Mihály-napi vásárban a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja és a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete térítésmentes vérnyomásméréssel segíti a betegség hatékony megelőzését. - Hazánkban a 3,5 millió hipertóniás beteg közül sokan nem is tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk. A program célja ezért elsősorban az, hogy azoknak mérjük meg a vérnyomását, akiknél ez egy éven belül nem történt meg – tájékoztatott a kampányról Páll Dénes egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának belgyógyász szakorvosa. A professzor kiemelte: az akció során leginkább az egészségesnek tartottak személyek figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy mennyire veszélyes a magas vérnyomás a különféle szövődmények szempontjából, és kulcsfontosságú a vérnyomás rendszeres ellenőrzése. A program keretei között a vérnyomást azoknál is megmérik, akiknél ismert a betegség és azoknál is, akiknél még nem derült fény rá. Nemcsak a Mihály-napi vásár látogatói, hanem a Debreceni Egyetem hallgatói és oktató is kérhetik a térítésmentes vérnyomásmérést, hiszen május 15. és 18. között az egyetem Főépületében, a Műszaki Karon, a Böszörményi és a Kassai úti campuson lesznek kihelyezett mérési pontok, ahol vércukorszint meghatározás és tanácsadás is várja az egészségtudatos egyetemi polgárokat. A magasvérnyomás-betegség jelentőségéről tudományos előadáson bővíthetik ismereteiket azok, akik többet szeretnének tudni a hipertóniáról. A témáról Páll Dénes professzor május 16-án 16 órától a DAB Székházban tart előadást a „Konzílium - beutaló nélkül” című rendezvényen. Sajtóiroda-MM

Szent Lászlóra emlékeznek Debrecenben

„Európa és Magyarország Szent László korában” címmel rendez kétnapos konferenciát a Debreceni Egyetem. Az intézmény az egész éves programsorozathoz csatlakozik a szakmai tanácskozással.   A „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. - Szent László munkásságának, emlékének különleges státusza abból fakad, hogy történelmi jelentősége mellett a magyarság és a kereszténység számára egyaránt spirituális tartalmat nyújt, ezért is emelték a szentek sorába. Olyan személyiség, akinek kultusza máig ható, hiszen lenyomatot hagyott a mai kultúrában és hitéletben is – fogalmazott az uralkodó személyes nagyságát méltatva a konferenciát ismertető május 11-i sajtótájékoztatón Bartha Elek. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese arról is beszámolt, hogy az intézményben jelenleg több kar bevonásával előkészítés alatt áll a vallási turizmus tantárgy bevezetése. - Szent László a Szent István utáni trónviszályoktól, háborúktól megrendült keresztény Magyarország megszilárdítója volt, az az uralkodó, akinek mai létünket köszönhetjük. Sorsa több európai országhoz is szorosan kapcsolódik: Lengyelországban született, Nyitra mellett halt meg, és Nagyváradon temették el. Szinte nincs a Kárpát-medencének olyan állama, amelyhez ne kötődne személye, amely évszázadok múltával is jelentős hatású, hiszen még a 21. században is kapcsolódási pontot jelent a visegrádi négyek országai között – hangsúlyozta Potápi Árpád, a Nemzetpolitikai Államtitkárság nemzetpolitikáért felelős államtitkára. – Milyen volt Európa a 11. században? Milyen volt a korabeli Magyarország, és milyen kölcsönhatásban állt környezetével? Többek közt ezekre a kérdésekre keresi a választ a tudományos tanácskozás, amelyre a bölcsészettudomány legjelentősebb hazai felsőoktatási intézményeiből, a Debreceni Egyetem mellett Budapestről, Szegedről, Pécsről és Miskolcról is érkeztek előadók – tájékoztatott Pósán László, a Történelmi Intézet egyetemi docense. A konferencia fő szervezője kiemelte: a középkori Európában Magyarország vezető szerepet töltött be, hatása, jelentősége meghatározó volt.   A tanácskozáson lehetőség nyílik arra is, hogy a középkori Magyarország európai politikai szerepét, dinasztikus-diplomáciai kapcsolatrendszerét vizsgáló MTA-DE Lendület kutatócsoport tagjai is beszámoljanak több éves kutatómunkájuk eddigi eredményeiről. A Debreceni Egyetemen rendezett konferenciával egy időpontban indult Gyomaendrődről Nagyváradra az a 110 kilométeres gyalogos zarándoklat, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye püspökének kezdeményezésére szerveztek, és amelyhez az egyetem több oktatója és hallgatója is csatlakozott. Az emlékév országos programsorozatához kapcsolódva az uralkodó életét, munkásságát, nemzetközi hatását bemutató vándorkiállítás nyílt a Debreceni Egyetem Főépületében, amely a konferencia két napja alatt is várja a látogatókat. (unideb.hu)