TIME DATE
Ma Gerzson nap van.

2019-02-06 19:03:02 / Szerző: HajduPress

Zseniális rendező hunyt el

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Elhunyt Václav Vorlícek nemzetközi hírű cseh filmrendező, a csehszlovák mesefilm egyik úttörője. A 88 éves neves alkotót kedden a prágai Pod Petrínem kórházban érte a halál - közölte szerdán a CTK hírügynökség. 

    
Václav Vorlícek nevéhez olyan, a magyarországi nézők körében is jól ismert és népszerű alkotások fűződnek mint az Arabela, valamint a valamint a Mach, Sebestová és a varázskagyló című tévéfilmsorozatok, továbbá a Három mogyoró Hamupipőkének, Hogyan fojtsuk vízbe, avagy kétéltűek tündöklése és bukása, Hogyan ébresszük fel a királylányokat? című mesefilmek. 
    
Bár Václav Vorlícek mesefilmjeit elsősorban a gyermekeknek és a fiataloknak szánta, alkotásait a felnőttek is nagyon kedvelték, s a cseh közszolgálati televízió és a kereskedelmi televíziók a mai napig is rendszeresen műsorukra tűzik. 
    
Az 1930-ban született rendező szakmai karrierjét a 20. század hatvanas éveiben kezdte, amikor több népszerű bűnügyi filmet forgatott. Közülük is kiemelkedik a Ki akarja megölni Jessie-t és a Legtitkosabb ügynök - W4C című krimik, amelyeket külföldön is sikerrel vetítettek. Nagy népszerűségnek örvendett az Uram, ön özvegyasszony című vígjátéka is. Ezekre a műveire a fekete humor volt a jellemző. 
    
Václav Vorlícek 2017-ben Karlovy Varyban a nemzetközi filmfesztiválon életművéért megkapta a Kristály-glóbusz elismerést. 

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Benned van a Pakk-faktor? Itt a lehetőség!
Elhunyt Fésűs Éva
Azt hinnénk, nincs ilyen mértékű hajlékonyság
Neves színész hunyt el, Debrecenben is játszott
Ez várható márciusban a Vojtina Bábszínházban

Hozzászólások