TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-05-30 16:46:39 / Szerző: HajduPress

WHO: a transzneműség már nem mentális rendellenesség

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Nem sorolja többé a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé a transzneműséget az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) - számolt be róla a BBC News.

    
A WHO szombaton elfogadott, új globális diagnosztikai kézikönyve számos nagy változást tartalmaz. A transzneműséget az újonnan elfogadott változatban már nem a mentális és viselkedésbeli rendellenességek között említik, hanem a szexuális egészség fejezetben. 
    
Ahogy a szervezet egyik szakértője leszögezte: a transzneműség "valójában nem mentális egészségi állapot".
    
A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szakértői szerint ennek a változtatásnak "világszerte felszabadító hatása lesz".
    
A WHO új kézikönyve, az ICD-11 szerint a transzneműséget az ember tapasztalt neme és a hozzárendelt neme közötti jelentős és tartós inkongruencia (össze nem illőség) határozza meg. A korábbi kézikönyv a nemi identitás zavaraként írta le az állapotot, és ennek megfelelősen a mentális és viselkedésbeli rendellenességek közé sorolta.
    
Lale Say, a WHO reprodukciós egészségi szakembere hangsúlyozta: a szakértők ma már többet tudnak a transzneműségről, világos, hogy nem a szellemi egészséggel van összefüggésben, és mivel a korábbi besorolás megbélyegzi a transzneműeket, fontos volt, hogy ezen változtassanak.
    
"A stigmatizáció visszaszorítása, ugyanakkor a szükséges egészségügyi beavatkozásokhoz való hozzáférés biztosítása érdekében egy másik fejezetbe helyeztük át" - fűzte hozzá.
    
Graeme Reid, a Human Rights Watch-nak a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség jogaival foglalkozó igazgatója hangsúlyozta, hogy a kormányoknak az új követelményeknek megfelelően kell megváltoztatniuk egészségügyi rendszereiket és törvényeiket.
    
Az egyes országoknak 2022 januárjáig kell végrehajtaniuk a változtatásokat.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Az interneten kapható veszélyes szerre figyelmeztetnek a hatóságok
WHO: a transzneműség már nem mentális rendellenesség
Balázsy Panna Szandra-sorozatának új mesekönyve tabukat dönt le
Gyakoriak a tévhitek Európában a védőoltásokkal kapcsolatban
Cukorbombákat helyeznek el a Fórumban

Hozzászólások