TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-16 14:41:36 / Szerző: HajduPress

Virtuálisan is bejárható Debrecen

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján virtuális helytörténeti kiállítások sorát tekinthetik meg az érdeklődők otthonról, kényelmesen. Többek között Debrecen egykori városrészeiről, vallási és művészeti életéről, különböző szolgáltatásairól is érdekes információkat gyűjthetnek a weboldalra látogatók.

 A Méliusz Juhász Péter Könyvtár honlapján olvasható: a virtuális kiállítás célja a helyi identitás erősítése, a városrészben működő közösségek létrejöttének segítése, működésük támogatása.

A helyi kohézió erősítését segítő pályázat keretein belül a kiállítás anyagát a helytörténeti gyűjtemény dokumentumtárából és a lakosok által felajánlott fotókból válogatják össze. A közösségi gyűjtéssel szeretnének egyre több lakost bevonni a gyűjtésbe, ezzel is bevonva őket saját városrészük közösségi életébe.

A Közösségi terek – Közösségek (Kerekestelep, Lencztelep) című kiállítás a két városrész történetével foglalkozik. „A délkeleti régiót képviselő Kerekestelep és Lencztelep helytörténete sok izgalmas dolgot tartogat a számunkra, ezen a területen ugyanis nagy változások történtek az elmúlt évtizedekben. Hogyan vált az Állami Gazdaság, gyümölcsfákkal, szőlőültetvénnyel beültetett területéből lakóövezet, és hogyan fejlődik szemmel láthatóan? Mindig érdemes és érdekes visszatekinteni erre a folyamatra, és ebben igen nagy segítség ez a kiállítás, legyen bár egyelőre csak virtuális.” – írta Tamás Gergely református lelkipásztor a kiállítás megnyitó oldalán.

A Közösségi terek – Közösségek (Basahalom, Tégláskert, Majorság, Boldogfalvikert, Epreskert) című tárlat is részletesen bemutatja, hogy ezeken a területeken 1945 előtt különleges közösségi terek voltak találhatóak. Tudták, hogy a Basahalmon működő strandon rendezték meg Debrecen első úszóversenyét 1919. augusztus 16-án? És azt, hogy a Boldogfalvikert egy évszázados múltú szőlőskert? A talaja rendkívül termékeny volt, ezért mondták azt, hogy „boldog, akinek Boldogkertben van a gyümölcsöse”.

A Libaúsztató helyén Debrecen első lakótelepe című kiállítás bemutatja, hogy mire használták ezt a területet az 1700-as években. Ez volt a város zöldségeskertje, amely kísérleti lakóteleppé változott át. Itt épült az első panelos szerkezetű kísérleti lakóépület, az ún. „pöttyös ház”.

A Nagymacs történetét bemutató kiállítás is sok izgalmas információt tartogat számunkra, például, hogy Macs neve először középkori oklevelekben tűnt fel 1282-ben a szomszédos Lombföld (Lombi település) egy részének eladásával kapcsolatban.

A tárlatok oldalain videókat is meg lehet tekinteni.

Kép forrása: MJPK Helyismereti Gyűjtemény


A rovat legfrissebb cikkjei

Helló Nagyvilág, itt Guszti!
A mai nap legcukibb fotói
Online gyereknapi programmal készülnek a bábszínházak
Idén 20 éves a ZeneTheatrum
Felelőtlen döntések

Hozzászólások