TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2015-03-31 12:10:25 / Szerző: HajduPress

Videó, fotók: rendkívüli dolog történt a debreceni villamoson

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál a város kiemelt kulturális eseménye, idei díszvendége Kovács András Ferenc Kossuth-díjas erdélyi költő. A számos újdonságot tartalmazó rendezvénysorozat több kulturális intézmény példaértékű összefogásának köszönhetően valósul meg. Ezt is jelképezi a „Versben utazunk” című program, amikor a Költészeti Fesztivál idején az 1-es villamos menetrend szerinti járatát versekkel díszítik fel. A keddi sajtótájékoztató alkalmából, a programok beharangozásaként a közreműködő intézmények képviselői, vezetői, illetve diákok, gimnazisták, egyetemisták az 1-es villamoson adtak ma délelőtt tájékoztatást. Nézze meg videónkat (jobbra fent) és a fotókat, érdemes.

Kovács András Ferenc költeményei játékos töprengések a hatalmas világszínházról, amiben mindennap élünk. A költészet értékes limlommal van tele, mint egy ingyen kiárusított könyvtár: visszhangot ver bennünk egy verssor, s a hétköznap ünneppé válik. A költészet előcsalja a bennünk rejtőző gyermekköltőt, de a költészet dráma is, utcai örömzene is, máskor kész kabaré. Ezért került a XIII. Debreceni Költészeti Fesztivál középpontjába a gyermekvers, a megzenésített költemény és a stand-up. A fesztivál üzenete, hogy a költészet megszerethető, ha jól közvetítik felénk.

A Költészeti Fesztivál több más izgalmas rendezvényt ígér még. Április 8-án délelőtt a Varró Dániel és az Eszter-lánc Mesezenekar gyermekműsora azt üzeni, hogy bízzunk a gyermekeinkben, ők ösztönösen érzik, tudják, mi a jó költészet. Zene- és költészetkedvelő gimnazistákat és egyetemistákat szólít meg április 8-án este a Rájátszás, mely játék a nyelvvel és a zenével. A magyar pop-rock színtér legismertebb alakjai és kortárs költők játsszák el egymás műveit. A megzenésítés a költészet szeretetére ösztönöz, a fiatalok olykor tiszteletlenül bánnak a versörökséggel, de így őrzik meg. Az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára egyaránt izgalmas lesz április 10-én Jordán Tamás József Attila-estje, mely rendhagyó módon köszönti a költészet ünnepét: dacos dühvel illeszti össze a költészetet és a dumaszínházat. Azt üzeni, hogy a hétköznapi történetek is átfordulnak költészetbe...

Fotók és videó: Miskolczi János

A rovat legfrissebb cikkjei

Ingyenesen nézhető A Padlás musical
Elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színművésze
Színházi Világnap a négy fal között
A legjobb világzenei albumok közt
Erkély-koncertek a Hagyományok Házában

Hozzászólások

Kapcsolódó videó