TIME DATE
Ma Gabriella nap van.

2019-11-18 18:30:05 / Szerző: HajduPress

Vényköteles lesz néhány fájdalomcsillapító

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Jövő év május 1-jével vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók - közölte honlapján a gyógyszerhatóság.
 

    
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) közlése szerint a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákat érinti a változás.
    
A döntés előzménye, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben indított vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén magas napi összdózisa fokozott szív- és érrendszeri kockázattal jár, ami már orvosi kontrollt igényel - írja a hatóság.
    
Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, és csaknem 60 éve van forgalomban a világon. Számos gyógyszerformában (tabletta, szuszpenzió, krém) kapható önmagában vagy kombinációban. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül érhető el. Alacsonyabb, 1200 milligrammnál kisebb napi dózisban széles körben használják heveny fájdalom, láz, meghűlés enyhítésére, magasabb dózisban reumás betegségek hosszú távú kezelésére ajánlják.

 

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Szétválasztott bangladesi ikrek - Áder: le a kalappal!
Influenza - Még érdemes beadatni a védőoltást
Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt
Strukturális változást okoz az agyban a fogamzásgátló
Férfiaknak indul ingyenes meddőségi szűrőprogram

Hozzászólások