°C
TIME DATE
Ma Illés nap van.

2017-11-14 15:18:21 / Szerző: HajduPress

Végtag-amputáció, infarktus, veseelégtelenség - jobb megelőzni a bajt

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Végtag-amputáció, infarktus, veseelégtelenség - ezek lehetnek a cukorbetegség szövődményei. November 14-én, a diabétesz világnapján a megelőzés és a szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek.
 

Magyarországon tíz év alatt megduplázódott a cukorbetegek száma. Jelenleg mintegy 800 ezer diabéteszest tartanak nyilván, de csaknem ugyanennyien vannak azok, akik nem is tudnak a betegségükről. 

- A cukorbetegség évekig is tünetmentes lehet, és mire a beteg orvoshoz kerül, akár már súlyos szövődményekkel is számolnia kell. Romolhat a látás, veseelégtelenség alakulhat ki, illetve nő a szívinfarktus és az érszűkület kockázata, ami a végtag amputációjához vezethet – hangsúlyozta Petró Gizella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főorvosa.

A korai felismeréssel és kezeléssel a szövődmények kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető. Bizonyos tünetek, mint például a szájszárazság, a bőrviszketés, a végtagok zsibbadása felhívhatják a figyelmet a betegségre.

- Aki ezeket a tüneteket észleli, forduljon szakemberhez, hogy időben elkezdhessük a kezelést. Fontos, hogy akinek a családjában már fordult elő cukorbetegség, akiknél korábban terhességi cukorbetegség alakult ki, a túlsúlyosok és a magas vérnyomásban szenvedők évente egyszer ellenőriztessék a vércukorszintjüket - hívta fel a figyelmet a szakember.

A Kenézy-kórházban 1980 óta működik diabétesz szakrendelés, ahol mintegy 3000 beteget gondoznak. A terápiás lehetőségek az utóbbi években sokat fejlődtek.

- Az 1-es típusú cukorbetegeknél a csúcsterápiát az inzulinpumpa-kezelés jelenti, amely az új technikai lehetőségek révén, folyamatos vércukorméréssel együtt egyre inkább megfelel a mesterséges hasnyálmirigy működésének. A 2-es típusú diabétesz kezelésében pedig olyan újdonságokat tudunk alkalmazni, amelyek a vércukorszint-mérséklő hatáson túl segítenek a testsúlycsökkentésben, illetve a későbbiekben az inzulinterápia velejárójaként a testsúlygyarapodás kivédésében – ismertette Petró Gizella.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy rendszeres mozgással, a normál testsúlyra való törekvéssel, szénhidrát-, illetve zsírszegény étrend kialakításával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának veszélye. 

A diabétesz világnapját minden évben november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.
Ebből az alkalomból a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Hajdúsági Diabetesz Egyesület Debrecenben november 14-én rendezte meg a programsorozatát, amelyre Magyarország több városából mintegy 500-an érkeztek. Felszeghy Enikő a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézetének adjunktusa a cukorbeteg gyermekek hozzátartozóinak tartott előadást, Neuwirth Gyula főorvos pedig arra buzdított mindenkit, hogy „Legyen a saját maga orvosa!”. A rendezvényen  a Debreceni Orvostanhallgatók Egyesülete végzett vérnyomás és vércukormérést. A szűrővizsgálatokon több mint 150-en vettek részt.  A program zárásaként a résztvevők kék léggömbökkel sétáltak a Nagyerdőn, ezzel is felhívva a lakosság figyelmét a cukorbetegségre, a szűrés és a kezelés fontosságára.

(unideb.hu)


A rovat legfrissebb cikkjei

Nem védik a szívet az omega-3 zsírsavas étrend-kiegészítők
Ingyenes melanoma szűrést tartanak Debrecenben
Csonthéjas magvakat kell rágni, hogy jó legyen a sperma
Mesterséges petefészket fejlesztettek dán orvosok
Moss kezet! - Kampányt indít az Emmi

Hozzászólások