TIME DATE
Ma Elemér nap van.

2019-07-25 14:00:08 / Szerző: HajduPress

Varga Mihály: Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor fősátrában zajlott panelbeszélgetésen, ahol a versenyképesség volt a fő téma.

Várady Zoltán moderátor elöljáróban bejelentette, a Nemzetközi Gazdasági Fórum listáján Magyarország 48. helyen, míg Románia az 52. helyen áll több, mint 130 ország közül. A régió legjobb helyét – 29. – Csehország foglalja el. Komoly teljesítmény ez, hiszen a 2010-es kormányváltáskor hazánk még az 58. helyen állt. 

Varga Mihály szerint a Kárpát-medencei magyarságra kell koncentrálni, s megfogalmazni a gazdasági célokat. A pár éve alakult Versenyképességi Tanács fő feladatának az államháztartás rendbetételét tűzte ki célul, ami sikerült is, hiszen nő a gazdaság, a munkanélküliség 3,4 %-os. A 2023-ig szóló célkitűzéseikben a versenyképesség fokozását fogalmazták meg. – Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek, éppen ezért a kis és közepes szériájú, igényes termékek előállítására kell koncentrálni, de a gyors váltásra is képesnek kell lennünk – hangsúlyozta a miniszter. Hozzáfűzte: oda kell koncentrálni, ahol új technológiák vannak, például az elektromos autók, önjáró autók gyártása. A versenyképesség nem külföldön kezdődik, hanem itthon, ehhez pedig küzdeni kell az elkényelmesedés ellen – húzta alá. Varga Mihály szerint fontosak a magyar-magyar kapcsolatok, mint például a fővárosban megrendezett Székely Napok, a testvértelepülési együttműködések, a kereskedelmi és iparkamarai rendezvények. 

Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt országos választmányi elnöke elmondta, Erdély gazdasági fejlesztése nem Bukarestből, hanem Erdélyből indult el, és a magyar kormány hathatós támogatásából valósul meg. Szólt a demográfiai mélypontról, hiszen Romániából 5,3 millió távozott el az elmúlt 30 évben, s nyugdíjkatasztrófa fenyegeti az országot.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az elmondottakat azzal egészítette ki, hogy Székelyföld minden tekintetben alatta van az országos átlagnak, a foglalkoztatottak arányától kezdve a külföldi befektetők megjelenéséig. Súlyos gond a közlekedési infrastruktúra elmaradottsága is. – Hála a magyar kormánynak, mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre 24 milliárd forintot ítélt meg a napokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium – jelentette be.

Kép és szöveg: Nyírő Gizella


A rovat legfrissebb cikkjei

Orbán: a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni
Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik
Semjén Tusványoson: Romeltakarítás után építkezés
Kósa Az ellenzék célja csak a hatalom megszerzése
Varga Mihály: Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek

Hozzászólások