TIME DATE
Ma Lukrécia nap van.

2017-05-17 13:54:53 / Szerző: HajduPress

Ünnepi: évadot hirdetett a Csokonai Színház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A debreceni Csokonai Színház 2017. május 17-én, sajtótájékoztató keretében harangozta be a 2017/18-as évada teljes repertoárját. A sajtónyilvános eseményt Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, Komolay Szabolcs azzal a rendkívül lényeges információval indította, hogy a 2017/18-as évad lesz az utolsó, amely még a mostani színházépület játszóhelyein fog lezajlani, a 2018/19-es évad esetében azonban, a teátrum rekonstrukciója miatt más játszóhelyeket kell majd bevonni, hogy Debrecen lakossága és a városba érkező, kulturálódni kívánó közönség akkor se maradjon színházi élmény nélkül.

Komolay Szabolcs kiemelte: az évfordulók évét éljük, hiszen Szabó Magda születésének 100., Arany János születésének 200., a reformációnak pedig az 500. évét ünnepeljük idén, amely a színház repertoárjában már ebben az évadban is megmutatkozott, és a következő évadot is jellemezni fogja. Most tavasszal mutatták be az Arany János életét feldolgozó Kinek az ég alatt már senkije sincsen című ifjúsági előadást, óriási sikerrel, a következő évadban, októberben pedig egyfelől öt napon át MagdaFesztet rendez színház, ahol az ország különböző társulatai mutatják be a Szabó Magda-művekből készült előadásaikat, másfelől szeptember 28-án lesz a díszelőadása annak a drámának, amely elnyeri a reformáció 500. évfordulója kapcsán kiírt drámapályázatot.

Ez a dráma is része lesz annak a 18 darabból álló repertoárnak, amely – hangsúlyozta Ráckevei Anna, a színház igazgatója – tematikáját tekintve a 19. századtól napjainkig fog színpadra állítani magyar és világirodalmi klasszikusokat. Láthatunk majd Dosztojevszkij-, Csehov-, Molnár Ferenc-, Örkény István-, Hrabal- és Boris Vian-művet is adaptálni a 2017/18-as évadban. Amely évad a fiataloké is lesz egyben: olyan fiatal rendezők, írók, fordítók fognak az előadások létrejöttében közreműködni, mint Dunajcsik Mátyás, Madák Zsuzsanna, Mészáros Tibor, Ilja Bocsarnikovsz, Bethlenfalvy Ádám vagy Visky Andrej.

Visky Andrej lesz az, aki a reformáció-drámapályázat győztes alkotását fogja rendezni. Őt már Gemza Péter, a színház művészeti vezetője kérdezte arról, hogy mit jelent neki Debrecen, az, hogy ide jöhet alkotni. Visky Andrej elmondta: személyesen érinti a reformáció, s Debrecen városa, hiszen annak idején a nagypapája ebben a városban dolgozott pedagógusként. S nagyon várja a drámapályázat eredményét, hiszen a megszokottól eltérően most nem ő keresett darabot, amit meg szeretne rendezni, hanem majd őt „keresi illetve találja meg” a nyertes pályamunka, annak érdekében, hogy vigye színre.

Gemza Péter a reformáció évfordulójára kiírt drámapályázat győztes, színre viendő alkotása mellett az összes többi, a jövő évadban látható előadásról ejtett néhány szót. Kiemelte a Szabó Magda emlékére készülő A hallei kirurgus című operát, a két orosz klasszikus, Dosztojevszkij és Csehov egy-egy művét, a Félkegyelműt, amelyet Sardar Tagirovsky, és a Három nővért, amelyet az az Ilja Bocsarnikovsz fog rendezni, aki a jövő évadban is repertoáron maradó előadást, a Hogyan nevezzelek? címűt idén tavasszal rendezte mega Csokonai Színházban. A gyerekek sem maradnak most sem előadás nélkül: Tengely Gábor fogja rendezni az Arany János és Gimesi Dóra műve alapján készült Rózsa és ibolya című népmese-fantasyt, Árkosi Árpád pedig Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén című művéből készült ősbemutatót. S ha már gyermekelőadások: Gemza Péter természetesen nem hagyta ki a következő évadot is meghatározó osztálytermi nevelési előadást sem. Erről Gemza Melindát kérdezte, aki 2014 óta vezeti a Csokonai Ifjúsági Programot, a CSIP-et, melynek keretében eddig a Verona, 1301 valamint a Jeruzsálem című darabot vitték el középiskolás és felső tagozatos diákokhoz. A CSIP azonban – amelynek jövő héten lesz a 100. előadása – 2017-ben újabb bemutatóra készül: az előző darabokhoz hasonlóan szintén Madák Zsuzsanna fogja rendezni A kékbolygó történetét Andri Snaer Magnason szövege alapján, amely a tündérmese motívumait korunk környezetvédelmi kérdéseivel ötvözi.

Gemza Péter szólt az Ezüstbojtár című, a PG Csoporttal közös produkcióról is, amelyet az idei Nagyerdei Szabadtéri Színpadon láthat először a közönség, ősztől pedig kőszínházi keretek között tekintheti meg. Majd pedig igazi kedvcsinálóként Varga Klári és Szakács Hajnalka színművészek a készülő, szeptemberben bemutatandó, George Sand életét feldolgozó zenés darabjukból, a Ha álom az életből énekeltek egy betétet.

S ha már a zenénél, a zenés műfajoknál tartunk: a jövő évadban megrendezendő öt operáról a színház zenei igazgatója, Szabó Sipos Máté beszélt. Hangsúlyozta: az öt bemutatóval céljuk, hogy a népszerűt az igényessel és a ritkán játszottat az ismerttel ötvözzék. Ennek jegyében izgalmas produkciónak ígérkezik a két Luther, Luther Márton és Martin Luther King életét egy előadásban, egymással párhuzamosan feldolgozó A Lutherek című darab, A hallei kirurgus és az Acis és Galatea szintén egy produkcióban való felvonultatása, Mozart Varázsfuvolája gyerekeket megcélzó változatának színrevitele, valamint Vincenzo Bellini Normájának színpadra állítása, amelynek címszerepét nem más, mint Kolonits Klára fogja énekelni. A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő művésznő hangsúlyozta: azért rendkívül hálás a színháznak, hogy felkérte erre a produkcióra, mert a Norma szerepét most fogja életében először elénekelni. Ráadásul azzal a kedvenc rendezőjével, Nadine Duffaut-val együtt dolgozva, akivel a 2015/16-os évadban a nagysikerű Traviata című opera kapcsán már volt alkalmuk találkozni, s amely előadást Kolonits Klára azóta is mérföldkőnek tekinti a pályáján.

A következő évad repertoárját látva elmondhatjuk: a Csokonai Színház most is minden korosztályt megszólító, s mindenki kulturális igényét kielégítő műsortervvel vág neki a 2017/8-as időszaknak.

Szöveg: Gyürky Katalin
Fotó: Bakos Attila


A rovat legfrissebb cikkjei

A filmkritikusok kedvence lett az Akik maradtak a szófiai nemzetközi filmfesztiválon
Közel hatmillióval segítettek a művészeken
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerzőnek szentelte első koncertjét a milánói Scala
91 évesen elhunyt Ennio Morricone
Kiderült, milyen lesz idei virágkarnevál

Hozzászólások