TIME DATE
Ma Laura és Alida nap van.

2019-05-31 16:07:13 / Szerző: HajduPress

Újjászületik a volt Újkerti Közösségi Ház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
 
Története legnagyobb energetikai felújítását végzik a Jerikó utcai épületegyüttesen. A másfél milliárd forintos beruházás után újjászületik a középiskolának, óvodának és közösségi háznak helyet adó létesítmény – mondta Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.A volt Újkerti Közösségi Ház a környező lakóteleppel egyidőben, az 1970-es években épült. Azóta komolyabb felújításon nem esett át. Az épületegyüttes leromlott állapotú, így indokolt a felújítása. A létesítményben működik a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, diákotthona, emellett uszoda, tornaterem, könyvtár, közösségi ház és egy óvoda.

- Debrecenben az oktatás ügye stratégiai kérdés, ezért az Új Főnix Tervben kiemelten kezeljük az iskolák, óvodák korszerűsítését. Az újkerti intézmény energetikai felújítása a ciklus legnagyobb ilyen korszerűsítése – fogalmazott Korbeák György, a városrész önkormányzati képviselője.
A létesítmény korszerűsítésében összefogott a debreceni önkormányzat és a Debreceni Szakképzési Centrum. A fejlesztés részeként kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet. Felújítják a hőközpontokat, az épületegyüttes fűtését geotermikus energiaforrás kihasználásával valósítják meg, a radiátorokon termosztatikus szelepeket helyeznek el. Korszerűsítik a központi szellőzőrendszert, valamint a kül- és beltéri világítási rendszereket. Az épületegyüttes tetőszerkezeteire napelemes rendszert telepítenek.
A mozgásukban korlátozott emberek helyzetét megnehezíti, ha a közszolgáltatásokhoz nehezen férnek hozzá a nem megfelelő megközelíthetőség miatt. A debreceni önkormányzat kiemelt feladatának tekinti a mozgásukban akadályozottak életkörülményeinek segítését, így az épületegyüttes könnyebb, akadálymentes megközelíthetőségének kialakítását is.

- A fejlesztéssel az a célunk, hogy az óvodába és iskolába járó gyermekeink a korábbinál korszerűbb környezetben tanulhassanak. A korszerűsítéssel egyben azt is elérjük, hogy hatékonyabban és gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni az épületegyüttest, ami hosszabb távon megtakarítással is jár – mondta Korbeák György.

A korszerűsítés az óvodában kezdődött 2018 őszén, melyet már be is fejeztek. A konyha-étterem külső homlokzatának befejező munkálatai vannak hátra. Folyamatosan dolgoznak a Diákotthonban, a Könyvtárban, a Közösségi Házban és a Szakközépiskolában. Azért, hogy a tanítást a legkevésbé zavarják, a tornateremben és az uszodában a nyáron fognak dolgozni.

A kivitelezés költsége 1,523 milliárd forint, amelyet a debreceni önkormányzat (1,290 milliárd forint) és a Debreceni Szakképzési Centrum (233 millió forint) finanszíroz. Az energetikai korszerűsítés 1,4 milliárd forintos uniós támogatással indult.
A beruházás ebben az évben befejeződik. A kivitelező a korszerűsítést úgy végzi, hogy közben az intézmények működnek, így az oktatást nem zavarják.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.5.1-16-DE1-2017-00006 azonosítószámú, „A Debrecen, Jerikó u. 17. szám alatti intézmények   épületegyüttesének energetikai korszerűsítése” elnevezésű projekt keretében valósítja meg a korszerűsítést.

Fotók: Miskolczi János
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Két körözött nőt is elkaptak a debreceni zsaruk
Palkovics: a kormány 35 milliárddal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést
Benkő Tibor: a katonai középiskola növendékei átlagon felül teljesítettek
Új debreceni gyalogátkelő épül
Balhé tört ki a Füredi úton

Hozzászólások