TIME DATE
Ma Klára nap van.

2020-07-21 11:33:50 / Szerző: HajduPress

Új lakó a Debreceni Állatkertben - Hello Coolio!

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A közelmúltban ismét különleges, ritka lakóval gyarapodott a Debreceni Állatkert, miután június 24-én az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében észak-kínai leopárd érkezett a Nagyerdőre a dániai Ree Park Safariból. A Coolio névre hallgató, 2018 őszén született hím az első hetekben fokozatosan ismerkedett új környezetével, most azonban a látogatók is megcsodálhatjátok kifutójában, akár a pénteki Esti séta keretében is.

Érdekesség, hogy Coolio apja nem más, mint az első debreceni születésű észak-kínai leopárd, aki 2009-ben költözött a dániai Ebeltoft állatkertjébe – a park új lakója tehát megörökölte felmenői egykori otthonát. Az állatkert reményei szerint idővel ő is párt kap, és ismét leopárdszaporulatról számolhatnak majd be. A 49 egyedből álló állatkerti állományt Földünk 21 másik állatkertjében mutatják be, és ezek közül csak 10 helyen élnek párban. A debreceni inzézmény 2004 óta szolgál az észak-kínai leopárdok egyik mentsváraként: ez az alfaj a hazai állatkertek közül eddig egyedül itt szaporodott sikeresen. A néhai tenyészpár összesen négy alkalommal járult hozzá az európai állatkerti állomány gyarapodásához, kölykeik pedig azóta saját családot alapítottak.

Az észak-kínai leopárd (Panthera pardus japonensis) az egyik legészakabbra élő leopárd-alfaj, ebből adódóan pedig trópusi társainál nagyobb testmérettel és dúsabb szőrzettel rendelkezik. Jellemzően nagyobb vadakkal, főként vaddisznóval és szarvassal táplálkozik, de a madarakat és rágcsálókat sem veti meg. A téli párzási időszakot és az anyai utódgondozást leszámítva magányosan él és erősen territoriális. A leopárd az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacskafaj, azonban az élőhely-aprózódás és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta ezt a csodás fajt, ezért valamennyi alfaja szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

Coolio is várja az önzetlen nevelőszülők jelentkezését. Az örökbefogadás neki sok-sok örömet, a Debreceni Állatkertnek pedig hatalmas segítséget jelentene. Részletek:
www.zoodebrecen.hu/tamogatas

Forrás, fotó: facebook.com/zoodebrecen
 

A rovat legfrissebb cikkjei

A Csokonai Színház felújítás előtt álló épületétől búcsúznak Debrecenben
A kormány 16,25 milliárd forinttal támogatja a debreceni Civaqua-programot
A Hamlet bemutatója a debreceni Nagyerdei Stadionban
Bemutatkozik a Hajdupress új főszerkesztője
A kormány több milliárd forinttal támogatja a debreceni Civaqua-programot

Hozzászólások