TIME DATE
Ma Ottó nap van.

2020-06-30 12:50:09 / Szerző: HajduPress

Új kerékpárút épült Tépe és Berettyóújfalu közt

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Az egészséges és aktív életmód része a kerékpáros turizmus fellendülése - jelentette ki Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kedden délelőtt a Tépe és Berettyóújfalu közt elkészült 8,3 km- nyi kerékpárút ünnepélyes átadóján.
 
A Debrecen-Derecske-Berettyóújfalu-Nagyvárad útvonalon kiépült kerékpárút hiányzó részének alapkövét egy múlt év nyarán rakták le, s kedden már birtokba is vehette a Derecskéről, Tépéről és Berettyóújfaluból érkezett mintegy félszáz kerékpározó. 
A kormánybiztos ünnepi beszédében utalt arra, hogy teljes életmódváltásra van szükség, amely az egészséges, aktív életet helyezi előtérbe. 
 
Révész Máriusz egy sokak által nem ismert adattal is szolgált: Dánia és Hollandia után Magyarország a 3. hely, ahol a legtöbben használják a kerékpárt. - Ezért is hasznos a településeket kerékpárúttal összekötni - indokolta a most átadott szakasz szükségességét. A továbbiakban kifejtette, az említett kerékpárút egy nemzetközi hálózat része, a Bódeni-tótól indul ki, s a Tisza-tavat érintve Debrecenen, Berettyóújfalun át Nagyváradig ér. 
A magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon, ehhez pedig a feltételek megteremtésén munkálkodik - jelentette be, hozzátéve, ezért is építenek kerékpárutakat, amik fellendülést eredményeznek a térség településeinek. A Mikepércs-Sáránd közötti 8 km-nyi szakasz megépítésére is ígéretet tett a kormánybiztos.
 
Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője szimbolikusnak nevezte az átadás helyszínét, hiszen mint fogalmazott, itt volt a. M4-es autópálya és a kerékpárút alapkőletétele, valamint az avatások is itt történtek. - Ha pedig minden a tervek szerint alakul, Szent István ünnepén az M4-es határig érő szakaszát is felavatjuk - hangsúlyozta a honatya, hozzátéve, remény van arra, hogy a halmozottan hátrányos térség felzárkózzon.
 
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a kerékpárral érkezőkezőket is, mint haladó, kerékpáros település címet elnyerő város vezetőjeként. Emlékeztetett rá, hogy a városban 12,5 km-nyi kerékpárút van, a városból Nagyaváradig átadtak 2015-ben egy 35 lm-es szakaszt, míg a Berettyó-parton 40 km-es kerékpárút van. Ehhez jön a most átadott, Berettyóújfaluhoz tartozó 3,4 km-es út, ami összesen 100 km-nyi biztonságos kerékpáros közlekedést tesz lehetővé. Bejelenetette továbbá, hogy évek óta csökken a kerékpáros balesetek száma.   
 
Balogh András, Tépe polgármestere, azt tartotta fontosnak bejelenteni, hogy az 1070 lelkes községnek egyetlen fillérjébe sem került a település központjából kiinduló 4,9 km-es kerékpárút, amely a biztoságos közlekedést szolgálja, mindamellett, hogy a zsáktelepülés lakossága becsatlakozhat a kerékpáros közlekedés vérkeringésébe.
Pántya József, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő - NIF - Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, a 2x1 sávos kerékpárút nettó 944 millió forintból készült el, 2,5 méter széles aszfaltburkolattal. 3 műtárgy is készült, köztük egy napelemes kerékpárszámlálóval. 

(MTI, bnyg)  

A rovat legfrissebb cikkjei

VIDEÓ: újabb páciens életét mentették meg Hortobágyon
Új kerékpárút épült Tépe és Berettyóújfalu közt
Íme a hős komádi mentős!
Narancssárga figyelmeztetés Hajdú-Biharra: heves viharok várhatók
Tűz ütött ki egy társasház erkélyén

Hozzászólások