TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2018-07-26 15:32:29 / Szerző: HajduPress

Tusványos napirendjén a versenyképesség és az állami szerepvállalás

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Bálványosi Szabadegyetem 2. napján a fősátor nyitórendezvényén a gazdasági élet szereplői – miniszterek, bankárok, nagykövetek, közgazdászok – aktuálpolitikai témát boncolgattak csütörtök délelőtt. Ezúttal a gazdasági versenyképesség és az állami szerepvállalás volt napirenden.

Varga Mihály pénzügyminiszter elöljáróban leszögezte: a versenyképességet különböző szempontok szerint lehet mérni, ám a magyar ember számára fontos szempont, mennyivel él jobban, mint korábban. A magyar kormány az utóbbi években a versenyképesség érdekében a sérülékenység és a kockázati tényezők csökkentését tudta tenni. Az államháztartás hiánya csökkent, jó a munkanélküliségi ráta, lassan elérjük a teljes foglalkoztatást, több az export, érezhető az állami szolgáltatás minőségének javulása – sorjázta a miniszter. A kis- és közepes vállalkozások szektorában van szükség a javításra, amihez az önképzés, felnőttképzés járulhat hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy fogalmazott: az átlag polgár akként tekint a versenyképességre, hogy mennyire élhető az ország, hogyan viszonyul az adott közösség az államhoz. Emlékeztetett a miniszterelnök mondására, miszerint az a cél, hogy az első 5 élhető ország között legyen Magyarország. A minisztérium szerint a versenyképesség szempontjából a legfontosabb a minél több termék nagyobb hatékonysággal való előállítása.    

Nagy István, hazánk svájci nagykövete, a stabilizációt emelte ki, míg Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a hosszú távú gazdasági kilátásokat, illetve a reálkeresetek növelését, a tőke- és tudásintenzív beruházásokat.
A kitörési pontok és az állami szerepvállalás tekintetében Varga Mihály kiemelte, politikai stabilitás nélkül nincs versenyképesség. Az eddig elért eredmények között említette a közteher csökkentési terv kidolgozását 2022-ig. Fontosnak ítélte az idegen nyelv ismeretét, melyben Romániával egy szinten, hátul kullogunk. Végezetül bejelentette, az alacsony bérek és a gyenge valuta akadálya a versenyképesség fokozásának.  

Kép és szöveg: Nyírő Gizella

A rovat legfrissebb cikkjei

Idén ezeket mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn
Orbán: Építsük közösen újra a Kárpát-medencét!
Potápi: köszönet a diaszpóra szervezeteinek a magyarság melletti kiállásáért
Az európai jobboldal tusványosi szemmel
Tusványos napirendjén a versenyképesség és az állami szerepvállalás

Hozzászólások