TIME DATE
Ma Ottó nap van.

2020-06-23 13:48:13 / Szerző: HajduPress

Túl a 400 ezer látogatón – 5 éves a megújult Nagyerdei Víztorony

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Öt esztendeje, 2015 júniusában adták át a megújult Nagyerdei Víztorony épületét, az amúgy 108 éves műemlék azóta megfiatalodva lett Debrecen egyik kedvenc közösségi tere. Születésnapi buli is lesz, mi pedig az elmúlt fél évtizedről Kunkli Anna létesítményvezetővel beszélgettünk. HajduPress-interjú.


- Hozzávetőlegesen hány ember fordulhatott meg a létesítményben az elmúlt 5 évben?

- Óvatos becslések szerint minimum 400 ezer. Elég pontos adataink vannak, a tendencia egyértelműen növekvő, csak a rendezvényekre évi mintegy 70-80 ezer látogató tér be hozzánk, és rengetegen jönnek akkor is, ha éppen nincs rendezvény, mert szeretnek itt lenni. Nem túlzás, ha közel félmillió emberről beszélünk. Rengeteg eseményünk volt, mintegy 1000 darab, volt olyan hónap, hogy 30 nap alatt 25 programunk zajlott le, az 50 fős irodalmi esttől kezdve az 1000 fős koncertbuliig.

- Mire a legbüszkébb a szervezőcsapat?

- Arra, hogy az emberek nagyon szeretik a Víztornyot, kivívta a rangját, úgy érezzük, méltó Debrecenhez és az egyetemhez. A mainstream előadók mellett a speciális művészi programokig minden van itt, a Nagyerdei Víztorony és a Víztoronykert egy igazi, valóságos közösségi tér lett. Az évek során országos rangot is szerzett a létesítmény, az előadók nagyon szeretnek hozzánk jönni. Háy János költőnek például az egyik kedvenc helyszíne. Jó érzés, hogy van Debrecennek egy ilyen ikonikus látványossága, amely a szórakoztatóipar mellett turisztikailag is domináns.

- Melyik korosztály képviselői látogatják a Víztornyot a legnagyobb számban?

- A 25 pluszos korosztály egyik legfontosabb közösségi tere, találkozási pontja. Amikor a pandémia után megnyitottuk a kerthelyiséget, családok, barátok hosszú hetek után nálunk találkoztak újra, elképesztő élmény volt ezt látni, átélni. Gyakran megfordulnak nálunk az 50-es, 60-as korosztály tagjai is, napközben szívesen jönnek, mint ahogy a kisgyerekeket is rendszeresen hozzák az anyukák. Igyekszünk mindenkit megszólítani, ebben a szellemiségben kialakítani a programokat. Akár egyetlen nap leforgása alatt többször is cserélődik a közönség.

- Koncertek, programok máshol is vannak. Minek köszönheti a Víztorony a tagadhatatlan népszerűségét?

- Többek között az unikális jellegének. Különleges ez a helyszín, a Torony 108 éve áll, ipari műemlék, és ugyebár éppen 5 éve, hogy megújult. Szeretik az emberek a díszkivilágítást, a különleges építményszerkezetet. Nem egy szokványos hely, azt leszögezhetjük.

- Az élet azonban nemcsak játék és mese. Melyek a legnagyobb nehézségek egy ilyen speciális létesítmény mindennapjaiban?

- Egy ilyen csoda üzemeltetése nem egyszerű. Különleges az épület kialakítása, a személyzet létszámát illetően is a terület nagyságához illően kell gondolkodni, sok a feladat gépészetileg, nem beszélve a területápolási kötelezettségekről. A Nagyerdő közepén vagyunk, ne feledjük. Mindezek költségei jelentősek, amelyeket ugyebár ki kell termelni. A legnagyobb nehézség neve most egyértelműen a COVID-19. Egy ilyen járvány pillanatok alatt lesöpörhet a térképről. Rendezvényszervezés, vendéglátás, turizmus, erre alapozunk, s ezt mind lehetetlenné tette a koronavírus. De szerencsére az élet kezd visszatérni a rendes kerékvágásba.

- Melyik volt az elmúlt években a legemlékezetesebb esemény a létesítményvezető számára?

- Nagyon nehéz kérdés, rengeteg ilyen volt. Talán az van rám a legnagyobb hatással, amikor azt látom az itt lévőkön, hogy jól érzik magukat, tehát hozzá tudunk adni valamit az életükhöz. Imádom a Vízorony intim pillanatait is, amikor nincs tömeg, és szinte megáll az idő. Költői estek, egy Bereményi-beszélgetés, sorolhatnám a kitörölhetetlen emlékeket.

- Mi az 5 év legnagyobb tanulsága?

- Az, hogy mindezért érdemes dolgozni, akár napi 12 órát is. A Víztorony az életem, az életünk része lett.

Tóth Csaba Zsolt

Fotók: Facebook/nagyerdeivíztorony


A rovat legfrissebb cikkjei

Helyreállították az áramellátást a cívisvárosban
Jó hír: kezdődik a szúnyoggyérítés Debrecenben
Folyamatosan dolgoznak a debreceni áramkimaradás helyreállításán
Iskolaegészségügyi fejlesztéseket végez a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet
Ma este talán visszatér az áram Debrecenbe

Hozzászólások