TIME DATE
Ma Bernadett nap van.

2019-02-02 12:45:46 / Szerző: HajduPress

Tudta, hogy ma ünnep van?

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A katolikus egyház ma tartja Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a pasaréti Páduai Szent Antal-templomban mutat be szentmisét este 6 órakor - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

    
Ezen az ünnepen a katolikus hívők arra emlékeznek, amikor Szűz Mária, negyven nappal születése után, bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust.
    
A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya már az ókeresztény korban Jézus jelképévé vált. 
    
A hagyományos paraszti kultúrában a szentelt gyertya a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az embert: keresztelésig az újszülött mellett világított; a fiatal anya gyertyát vitt kezében, amikor először ment templomba; gyertyát égettek a súlyos beteg mellett; és szentelt gyertyát adtak a haldokló kezébe is. A szentelt gyertyát a sublótban, ládafiában vagy szalaggal átkötve a falon tartották. 
    
A néphiedelem szerint, ha ezen a napon szép, napsütéses idő van, és a barlangjából előbújó medve meglátja saját árnyékát, akkor hosszú tél várható. Ha azonban borult az idő, és árnyékot nem látni, a rossz idő már nem tart sokáig.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Ha kicsinek bizonyul a lakás - A Kölcsönlakás című filmről
Átadták a Nemzeti Táncszínház új épületét
4 új pályázati lehetőség csaknem 3 millió forintból
Jön Debrecen egyik legnagyobb szabású kulturális programsorozata, a Tavaszi Fesztivál
Jön a Debreceni Tavaszi Fesztivál - FOTÓK

Hozzászólások