TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2019-12-17 20:28:16 / Szerző: HajduPress

Tudatos vásárlás karácsonykor is

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Nagy nyomás nehezedik a vásárlókra a karácsony előtti utolsó két hétben: mindenki úgy érzi, hogy egyre kevésbé van idő és lehetőség arra, hogy beszerezzük az ajándékokat legkedvesebbjeink számára.  Ebben az időszakban fokozottan érvényesül az, hogy bármilyen impulzusnak hajlandóak vagyunk engedni. Amint meglátunk valamit, ami hirtelen előnyös vásárlásnak tűni, arra egyből lecsapunk. Hajnal Zsolt, a Debreceni Egyetem Állam és Jogtudományi Karának adjunktusa számolt be lapunknak azokról a fontos tényezőkről, amik segíthetnek bennünket az elővigyázatos és pénztárcakímélő vásárlásban.


 
Mi az első dolog, amit a vásárlások megkezdése előtt meg kell tennünk?
Hajnal Zsolt: Azt ajánljuk a fogyasztóknak, hogy tervezzék meg a kiadásaikat. Ez a legegyszerűbb módszer azellen, hogy olyan dolgokat is megvegyünk, amikre nincs szükség és túlzott ajándékozásba kergessük magunkat. Nagyon sokan választják azt a módszert, hogy kölcsönöket vesznek fel annak érdekében, hogy akár drágább ajándékot vegyenek meg másoknak esetleg egy pénzügyi kölcsönből. Az igazi probléma később lép fel, amikor egy fél éven keresztül fizetik vissza, és lényegében nekik kell meghúzni a nadrágszíjat és kispórolni azt az összeget, amit eddig egyébként nem tudtak összegyűjteni.
 
A hagyományos vásárlás és az online vásárlás napjainkban már versenyeznek egymással. Miért kedvezőbb mégis az üzletekben beszerezni az ajándékokat?
HZS: A nagyobb bevásárlóközpontokban lévő boltok már hasonló feltételeket kínálnak, mint az online webshopok. A bevásárlóközpontok boltjai azonban lehetővé teszik azt, hogy ha egy termék hibás, nem tetszik, nem jó méretű, akkor visszaválthatjuk két héten, vagy egy hónapon belül. A lényeg, hogy tegyük el a blokkot. Sőt, érdemes a blokkot is becsomagolni az ajándékkal együtt bármennyire is úgy gondoljuk, hogy nem illik. Később ugyanis a csere lehetőségét megadjuk annak is, akit megajándékoztunk.
 
Milyen esetben számíthatunk arra, hogy a hibásan vásárolt terméket kicserélik az üzletben?
HZS: Akkor, ha boltba megyünk vásárolni és egy kötelező jótállás alá eső produktumot veszünk. Ennek 10 ezer forintnál nagyobb értékűnek kell lennie, - ezek jellemzően elektronikai cikkek - viszont három munkanapon belül kell felfedezünk rajta a lehetséges hibákat. Ekkor még visszavihetjük, és ők kötelesek kicserélni, nem lehet javítani, vagy elküldeni szakértőhöz.
 
Mire figyeljünk akkor, amikor online megrendelünk termékeket?
HZS: Tudnunk kell hogyha webshopon rendelünk terméket, akkor 14 napon belül elállhatunk tőle. Rengeteg olyan panasz születik arról, hogy a csomagot ugyan sértetlenül veszik át a vásárlók, de rögtön utána az első beüzemeléskor azt tapasztalják, hogy törött a led tv-nek a kijelzője, a hűtőszekrény nem működik, vagy a mosógépnek van valami hibája, ami szintén érzékeny a szállításra, fektetésre. Az is fontos, hogy a kézhez kapott árucikket kipróbáljuk, bármennyire is ajándékba szánjuk. Ne kövessük el azt a hibát, hogy leellenőrizetlenül adjuk át, mert van rá esély, hogy meglepetésünk már eleve hibásan érkezett meg. Kötelesek vagyunk megbizonyosodni róla, hogy nincs vele gond. Azt javasoljuk, hogy vagy menjen be egy boltba, és válassza ki ott a terméket, majd maguk gondoskodjanak a hazaszállításáról, vagy online rendelés során olyan futárszolgálatot válasszon, ami garantálja, hogy kipróbálhatja azt helyben, még ha többet is kell érte fizetni.
 
A webshopos vásárlásoknál a késéssel is számolnunk kell. Karácsony táján mennyire sokszor fordulnak elő az ilyen esetek?
HZS: Az a leggyakoribb kérdés, ami felvetődik ilyenkor az emberekben, hogy az ünnepek közeledtével egyáltalán megérkezik-e a csomag karácsonyig. Kalkuláljunk azzal, hogy a futárszolgálatok ekkor a legleterheltebbek egész évben. Sok bolt már kifejezetten feltünteti azokat a napokat, amelyeken még utoljára leadott megrendeléseket még garantáltan házhoz tudja szállítani karácsonyig. Ha nem tüntetik fel, kérjünk előzetesen tájékoztatást az érkezés dátumáról, de természetesen a pontosságra még akkor sincsen garancia.  
 
 
Vigh Anna Judit

A rovat legfrissebb cikkjei

A belföldi turizmus talán ősz előtt elindulhat
Arany, mint befektetés
Költségvetési vésztartalékok
Erősödéssel zártak a főbb európai tőzsdék
Jó hírek a magyar tőzsdén

Hozzászólások