TIME DATE
Ma Julianna és Lilla nap van.

2018-10-31 20:32:00 / Szerző: HajduPress

Továbbra is virágzanak a magyar-japán kulturális kapcsolatok

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Jövőre lesz százötven éve, hogy Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatot kötött egymással. 2019-ben azonban nemcsak kormányzati szinten, hanem regionális formában is számtalan programmal készülnek erre a jeles évfordulóra. Például itt, Debrecenben, ahol több évtizedre visszanyúló kulturális cserekapcsolat él és virágzik a japán Tojama városa és a cívisváros között, mely kapcsolat fő életben tartójával és „motorjával”, Pinczés István Jászai-díjas rendezővel, a debreceni Színjátszó Stúdió vezetőjével a közelmúlt és a közeljövő – e kapcsolatot illető – eseményeiről beszélgettünk.


A rendezőt elsőként a Színjátszó Stúdió nemrég lezajlott japán útjáról faggattuk, amelynek apropóját Tojama város színtársulatának, a Bungeiza Gekidannak a hetven éves évfordulója adta. Kérdésünkre, hogy mivel, milyen színházi produkcióval készültek a jubileumi ünnepségre, meglepő válasz érkezett, amennyiben az előadott mű tulajdonképpen a Tojama-Debrecen közötti kulturális kapcsolat történetét is jelenti. Mint azt a rendezőtől megtudtuk, a debreceni színjátszók 1981-ben ismerkedtek meg a japán társulattal New Yorkban, az ottani fesztiválon, ahol mindkét társulat Csehov: Leánykérés című darabját adta elő. Így magától értetődött, hogy a japán társulat fennállásának hetvenedik évfordulója mellett a japán-magyar regionális szintű kulturális kapcsolatok kezdetét is megünneplendő megint ezt a darabot veszik elő, s a japán társulat japánul, a magyar pedig magyarul adja elő Tojamában. A japánok „japanizáltan” (tatamin térdeltek kimonóban alacsony teázó asztal mellett, a papa (Csubukov) szamurájkardot ránt, mikor a kérőt (Lomov) kiebrudalják Natasával; a debreceniek pedig európai módon, ahogy Csehov megírta: Csubukovék kúriájának nappali szobájában, asztal körül vesznek össze a Bivalyrét tulajdonjogán, illetve a Csípdmeg nevű vizsla vadászkutyai erényeinek hiányosságain, és vadászpuskával fenyegetik a leánykérőbe érkező „deli legényt". A mostani produkcióban – avatott be a kulisszatitkokba is a rendező –sajnos az eredeti, 1981-es szereposztást már lehetetlen volt rekonstruálni, így most Csubukovot Csikos Sándor, Natasát Vlajk Marika, Lomovot pedig Tóth Kálmán alakítja.

Ám mivel a tojamai színtársulat ünneplése a jövőre esedékes százötven éves évforduló „előszobájának” is tekinthető, adódott a kérdés, hogy a debreceni színjátszók mivel készülnek a jövő évi jubileumra. Mint azt Pinczés István elmondta, Kato Micsio Emlékkintornás című darabját viszik színre ebből az alkalomból Jámbor József rendezésében, aki nem csak a darab színrevitelét vállalta magára, de ő játssza a főszerepet is, és japán nyelven(!) fogja jövő év elején eljátszani a darabot, amelyet Japánban Pinczés István vezetésével a tojamai színtársulat tagjaival együtt is színre fognak vinni.

Pinczés István az Emlékkintornás magyarországi 2019-ben várható „útjáról” is beszámolt: jövő ősszel Debrecenen kívül Budapesten, Hajdúnánáson és Sopronban, a Progress Fesztiválon is meg lehet majd tekinteni. S a darab „karrierje” 2020-ban is tovább szárnyal: hiszen a tokiói olimpia nyitógáláján a darabot a két csapat az egyik olimpiai helyszínen fogja bemutatni, 2021-ben pedig Monacóban a Mondial alkalmából a Grace Kelly Színházban japán-magyar-monacói koprodukcióban száll majd versenybe a világ mind az öt kontinenséről meghívott produkciókkal.
A magyar-japán diplomáciai, egyben kulturális kapcsolatok közelgő százötven éves évfordulója azonban nem csak a színjátszást ihleti meg. Aki arra is kíváncsi, hogy azon túl, hogy a tojamai nemzetközi rajzpályázaton illetve meseíró versenyen évtizedek óta részt vesznek debreceni és hajdú-bihari diákok is (amely meseíró pályázatot idén egy debreceni kisdiák nyert meg), milyen egyéb képzőművészeti, komolyzenei és táncművészeti – kölcsönös - események várhatók 2019-ben a japán-magyar kulturális kapcsolatokat terén, az nézze meg a Pinczés Istvánnal készített interjúnkat a közelgő Galéria című kulturális műsorunkban.

Gyürky Katalin
 

A rovat legfrissebb cikkjei

Ma este: a debreceni Természettudományi Múzeum, majd edzőválasztás
Versek, mesék az Alföld Tv munkatársaitól: boldog karácsonyt!
Néphagyományaink nyomában
Téli divatfotózás Dobó Ágival
Adni jó!!!!

Hozzászólások