TIME DATE
Ma Árpád nap van.

2020-01-28 14:42:03 / Szerző: HajduPress

Tizenegy napon keresztül a magyar film lesz fókuszban Debrecenben

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Hangozzék bármily hihetetlenül, de idén 2020. január 30-a és február 9-e között immár ötödik alkalommal ad teret Debrecen artmozija, az Apolló a Magyar Filmszüret nevű rendezvényének. A programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón jártunk.Az ily módon jubileumi rendezvény épp amiatt, hogy idén öt éves, két védnökkel is büszkélkedhet – kezdte a sajtótájékoztatót a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője, Kerekes Sándor, majd bemutatta a két erre a posztra felkért, a sajtónyilvános eseményen jelen lévő művészt: Gera Marinát, aki a programok között szereplő Örök tél című filmben nyújtott alakításáért átvehette – magyar művészként először – az Emmy-díjat, valamint a debreceni származású Orosz Dénes rendezőt és forgatókönyvírót, akinek a tavaly év végi nagy kedvencet, a Seveled című, szintén a Magyar Filmszüreten is megtekinthető filmet köszönhetjük.

Mielőtt azonban a védnökök szót kaphattak volna, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kht. ügyvezetője elmondta: első alkalommal kértek fel idén védnököket a Magyar Filmszüret „mellé”, mégpedig azért, hogy országosan is hírét vigyék a rendezvénynek, valamint, hogy a jelenlétükkel emeljék az esemény színvonalát. Az ötéves évforduló kapcsán az ügyvezető kiemelte: amikor elindították ezt a kezdeményezést, a céljuk az volt, hogy az előző évi magyar filmtermésből nyújtsanak egy keresztmetszetet, s ezeket a filmeket egy héten keresztül láthatóvá tegyék minden érdeklődő számára. Az alkotások közé azonban már az első alkalommal nemcsak mozi-, hanem tévéfilmek is bekerültek. Most, az ötödik alkalommal azonban még tovább bővítették a repertoárt: néhány klasszikus alkotás digitálisan felújított változatát is meg lehet tekinteni ezalatt a tizenegy nap alatt, mégpedig amiatt, mert a Magyar Filmszürettel mindenképp kultúrmissziót kívánnak folytatni, amelynek része kell legyen az is, hogy bemutassák: korábban hol tartott a magyar filmgyártás. Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a vetítendő filmek nagy része már most teltházas, s a tizenegy nap alatt mintegy négyezerötszáz látogatót vár Debrecen artmozija.

Ahogyan arról már korábban szó volt, az idei összesen harmincegy film közül az egyik az Örök tél, amelyben a rendezvény egyik védnöke, Gera Marina is szerepel. A színésznő elmondta: szegedi származásúként először gyerekkorában, egy gyermekszínjátszó csoporttal járt Debrecenben, s most nagy megtiszteltetés számára, hogy felnőtt színészként, s egy ilyen rangos esemény védnökeként térhet vissza a cívisvárosba. Nagyon hálás a magyar filmek ilyen szintű debreceni figyelméért, s köszöni a szervezőknek, hogy tizenegy napon keresztül, ilyen színvonalon lehetővé teszik a magyar filmek megtekintését. S az egyik kedvenc filmje épp az Orosz Dénes rendezte Seveled, amelynek mind az érzékenysége, mind pedig a humora lenyűgözte.

Ha már Gera Marina által megszólíttatott, Orosz Dénes azzal folytatta a sajtótájékoztatót, hogy elmondta: Debrecenben született, s most nagyon boldog, hogy Bódor Edittel egy városnéző séta során ellátogathatott a Delta moziba, amelyről nem is gondolta volna, hogy még létezik. S ahol annak idején, gyermekként például a Smaragd románca vagy a Macskafogó című filmeket látta. Debreceniként viszont az állandóságot számára mindig is az Apolló mozi jelentette, ahol nem mást, mint például a Csillagok háborúját vagy a Vukot is megnézhette. Nagyon örül, hogy Debrecenben több mint egy héten át a magyar film lesz főszerepben, s rendkívül várja az ő filmjével, a Seveleddel kapcsolatban a közönségtalálkozót, a nézőkkel való beszélgetést.

A sajtótájékoztató végén pedig Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője hangsúlyozta: az idei harmincegy film a Magyar Filmszüret eddigi ötéves pályafutása alatt a csúcs, ennyi alkotást eddig még nem lehetett ennek a programnak a keretében megtekinteni. Ez egyfelől azért van, mert a harmincegy film között lesz négy premier, illetve premier előtti vetítés is, illetve lesz egy ősbemutató: a Boszorkányház című film, amelyet egyébként majd márciustól lehet a moziban megtekinteni. Az ügyvezető által már említett, digitálisan felújított klasszikusok is színesítik az idei palettát, például A tanú, a Jób lázadása vagy a Körhinta is szerepel a repertoáron. Valamint számtalan közönségtalálkozó várja a látogatókat: nemcsak a két védnökkel lehet majd ilyen formában beszélgetni, hanem érkezik például az a szintén debreceni születésű Fahidi Éva is, akinek A létezés eufóriája című alkotáson keresztül ismerhetjük meg azt a kálváriát, amit fiatal lányként, a családját Auschwitzban elveszítve át kellett élnie.

Az 5. Magyar Filmszüret teljes és részletes programját a www.apollomozi.hu illetve a www.fonixinfo.hu oldalakon is megtekinthetik.


Szöveg: Gyürky Katalin
Fotók: Miskolczi János

A rovat legfrissebb cikkjei

Digitalizáld a régi családi fényképeket
Koronavírus - Bővülő virtuális kiállítások, kulturális programok Debrecenben
Ingyenesen nézhető A Padlás musical
Elhunyt Kovács Zsuzsa, a Budapesti Operettszínház színművésze
Színházi Világnap a négy fal között

Hozzászólások