°C
TIME DATE
Ma Sára és Marió nap van.

2018-04-27 12:06:50 / Szerző: HajduPress

Szemét, Debrecen

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Mit hallunk állandóan? Környezettudatosság. Rá való nevelés. Fontosság. Földünk megmentése. Szelektív hulladékgyűjtés. Ezt külön, azt külön, ezt ne a budiba, azt ne a lefolyóba. A műanyag, a papír, az üveg, a fém, a lejárt gyógyszer, az olaj. Környezet iránti aggodalom, féltés, túlélés, gyermekeink. 

Divat? Igen. Félalulművelt cicamicák tekintik életcéljuknak (könyveket nyilván azért nem olvasnak, mert papírra nyomták őket), némelyikük nem is ungabungázik olyannal, aki nem szelektíve szemetezik. Menő életforma? Igen. Sokan fontosabbnak tartják, hogy ne használjanak szatyrot, mint hogy ránézzenek néha az anyjukra. Mégis, lényeges? Igen. Annyi mocsok van már a bolygón, hogy az űrkirándulók néhány év múlva már csak egy rusnya szemétkupacot fognak szemrevételezni.

Az ember tehát nekidurálja magát, Debrecenben is. És örül: óje, van a közelben szelektív hulladékgyűjtő. Ezt ide, eztet oda, eztetet meg amoda. Tettünk a jövőnkért, jó érzés, így kell ezt. De jó, de jó.

Aztán megy legközelebb is. Pfúj. A színes szelektív szemétkonténer környéke valamely indiai szegénynegyedet idézi: mindenhol mocsok, szemét, hulladék, rohadványok. Meg bűz. Mert hogy ugye ha a gyűjtő megtelik, akkor sokan mellé hajigálják a mocskukat. Még többen akkor is mellécseszik, ha a konténer nincs tele: úgyis szemét van itt, nem?

Azok hulladékát meg, akik rendesen elsüllyesztik a lyukban, a szegény sorsú félhajléktalan szabadcsapatok tagjai bányásszák ki speciális drótjaikkal: általában sokkal több minden akad fenn, mint ami kéne, a felesleget pedig őt is szétszórják a kukakörnyéken. Amíg aztán a nagy autó nem jön üríteni, a szenny csak gyűlik, majd mindez kezdődik minden héten újra és újra.

Az igazság? Amíg nem volt szelektív hulladékgyűjtő, tisztaság és rend volt. Amióta van, kosz és káosz. Jaj, de nehéz megmenteni ezt a Földet.

Tóth Csaba Zsolt

A kép illusztráció.

A rovat legfrissebb cikkjei

Hová tűnik majd a söpredék?
Kotró a túloldalon
O1G a hóban
B.U.É.K.! Isten veled, 2018, Isten hozott, 2019!
Apa, fia, karácsonyra

Hozzászólások