TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-05-23 09:25:23 / Szerző: HajduPress

Széleskörű összefogás egy minél színesebb Gyermeknap érdekében

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Május utolsó vasárnapja Gyermeknap. Tudja ezt minden felnőtt és gyerek, minden nagyszülő és unoka. S nyilván minden felmenő a lehető legszebb pillanatokat szeretné okozni a csemetéjének ezen a napon (is.) Nos, erre Debrecen különböző kulturális intézményei – a Déri Múzeum, a MODEM, az Irodalmi Múzeum, a Debreceni Állatkert és Vidámpark, a Debreceni Művelődési Központ és nem utolsó sorban a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. – közös összefogással minden lehetőséget megadnak. Olyan, nem is egy, hanem többnapos rendezvénysorozattal várják a gyermekes családokat május utolsó hétvégéjén, ahol biztosan mindenki talál az ízlésének megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón jártunk.

2019. május 22-én a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termébe invitálta a sajtó képviselőit a fent említett kulturális létesítmények egy-egy szóvivője, hogy elmondja: ők – a többiekkel karöltve – milyen programokkal is várják ezen a hétvégén a gyermekeket és természetesen a szüleiket is. A szülők és a gyermeke(i)k közötti szimbiózist is erősítik a várható programok, amire tökéletes példa volt a sajtónyilvános eseményt megnyitó produkció: a KANGA Tréning baba-mama-tornájából, Babák a hátunkon címmel láthattunk egy rövid ízelítő.

Ezt követően Széles Diána, Debrecen város alpolgármestere a felvezetőjében elmondta: kicsit telített lesz ugyan a most vasárnap, hisz elmegyünk szavazni, aztán a város teret ad a Debrecen Drive-rendezvénynek is, hogy ezt követően teljes mértékben a Gyermeknapé legyen a terep. Amely Gyermeknap nincs Halász Judit nélkül, akinek ismét két alkalommal, 11 és 15 órától is meg lehet tekinteni a koncertjét a Kölcsey Központban. Az, hogy a művésznő hetvenhat éves létére még mindig vállalja a debreceni fellépéseit, a város erejét, és a Főnix Rendezvényszervező Kft. mozgásterét mutatja. Miközben tudjuk, hogy a teljes május a családokról szól: kezdődik az Anyák napjával, folytatódik a Három királyfi, három királylány mozgalom debreceni rendezvényével, majd pedig zárul a Gyermeknappal. Amelyet most is úgy szerveztek meg – tudtuk meg az alpolgármestertől –, hogy a különböző intézmények programjai „ne üssék ki” egymást, mindenki kényelmesen odaérhessen bármely helyszín bármely programjára.

Ezt követően a különböző intézmények szóvivői ismertették a saját programjukat. A Debreceni Művelődési Központ részéről Mátrai-Nagy Andrea elmondta: ők tulajdonképpen egy hónapig ünneplik a Gyermeknapot, hisz május közepétől egészen június közepéig huszonkét helyszínen huszonkét alkalommal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Ezen belül május 24-én és 25-én öt helyszínnel csatlakoznak a városi rendezvénysorozathoz. Például a Tímárházban, Józsán, vagy a Homokkertben, ahol színpadi produkciókra, játszóházakra, vetélkedőkre egyaránt sor fog kerülni.

A nagyerdei Állatpark részéről Pitlik Fanni zoopedagógus elmondta: ők a foglalkozásukból adódóan minden nap gyereknapot tartanak a hozzájuk látogatóknak, de az igazi Gyereknap náluk is kiemelt esemény. Virágkötészet, táncprodukciók, valamint a látványos állatetetések képezik az idei programjuk részét.

A Déri Múzeum Irodalom Házának képviseletében Berki Andrea elmondta: ők tavaly vettek részt először a gyermeknapi programsorozatban az úgynevezett Manóparkkal. Idén viszont nem manók, hanem sárkányok állnak majd a középpontban. A múzeum mesés helyszínének föld alatti részén rá lehet lelni a sárkányokra, sárkánytojásokat lehet készíteni, de lesznek játékos fejtörők is a nap folyamán. Május 24-én pedig a Feleségek felesége címmel Szendrei Júlia születésének 190. évfordulóját fogják egy emlékműsorral megünnepelni. 

A MODEM részéről Dom Tamás közölte: ők érzékenyítő napot fognak Gyermeknapon tartani, amely idén sorrendben már a második. Az első április 8-án volt, egy roma érzékenyítő nap keretében zajlottak akkor a programok, most pedig, 23-án folytatják ezt a Gyermeknaphoz csatlakozva. 25-én, szombaton Hangfegyverek címmel három fiatal hangművész kiállítását lehet megtekinteni, majd pedig a kicsiknek a hangokkal, zajokkal kapcsolatban tartanak a művészek előadást. Vasárnap pedig, idén, ha már az Irodalmi Ház nem is, ők mindenképp a manók felé fogják venni az irányt. 

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője azoknak az alapítványoknak illetve egyesületeknek a nevét említette meg, s hívta fel rájuk ezáltal a figyelmet, akik a Kölcsey Központban illetve a kinti helyszíneken Gyermeknapon a programot fogják színesíteni. Találkozni lehet majd a Gyermekváros Alapítvánnyal, a Református Szeretetszolgálattal vagy a Pagony Gyermekkönyvesbolttal is, de a Baltazár téren például kisméretű elektronikus autók kiállítását is meg lehet majd tekinteni. S a méltán legnépszerűbb Halász Judit-koncert mellett az Alföld Gyermekszínpad és a Főnix Diákszínpad jubileumi évadának műsora, a „40 és 35” is terítékre kerül május 26-án 16 óra 10 perctől. Ebből egyébként láthattunk is ízelítőt, amikor is egy róka és egy nyuszika párbeszédét idézte a sajtótájékoztatón két gyermekszínész. S a sajtótájékoztató elején látott baba-mama tornára vasárnap szintén be lehet nevezni, mégpedig 10 óra 40 perctől, amelyet Weisz-Kovács Andi fog vezetni. 

Minden egyes intézmény teljes és részletes programját keressék az adott kulturális intézet hivatalos honlapján. A gyermeknapi programok – a Halász Judit-koncert kivételével – egytől egyig ingyenesek.

Gyürky Katalin  


A rovat legfrissebb cikkjei

„Az én ügyem a te ügyed is” - Lezajlott a 39. Adyák Gála
Múzeumok éjszakája - Nemesi útlevéllel a debreceni városházára
Díjazták a Csokonai Színházat is
Gének és/vagy környezet? A Három egyforma idegen című filmről
Elhunyt Franco Zeffirelli

Hozzászólások