TIME DATE
Ma Gedeon és Johanna nap van.

2020-03-24 06:53:22 / Szerző: HajduPress

Százalékban kifejezve: pontos tünetleírás a koronavírusról

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Aki észleli magán a koronavírus tüneteit, maradjon otthoni karanténban! - figyelmeztettek a koronavirus.gov.hu oldalon hétfő este.

    Kiemelték: a koronavírus-fertőzés 3 legtipikusabb tünete: láz (a fertőzöttek 88 százalékánál), száraz köhögés (68 százalék), fáradékonyság, gyengeség  (38 százalék).
    E tünetek mellett előfordulhat még köpetürítéssel járó köhögés (33 százalék), nehézlégzés (19 százalék), torokfájás (14 százalék), fejfájás (14 százalék), izom- vagy ízületi fájdalom (15 százalék), hidegrázás (11 százalék), orrdugulás, orrfolyás.
    Ritkábban, de előfordulhat hányás (5 százalék), hasmenés (4 százalék) is.

    Hangsúlyozták: a koronavírus most már mindenhol ott lehet Magyarországon is. Bárki és bárhol hordozhatja a vírust és bárkinek továbbadhatja a fertőzést. 
    Azt írták: a fertőzöttek nagy része csak enyhén betegszik meg, de vannak, akik tünetmentesek is lehetnek. Nagyon fontos tudni, hogy ha meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben - az influenzához hasonló tünetekkel  - enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80 százalék) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. Azonban lehet, hogy valaki nem betegszik meg súlyosan, de másokat meg tud fertőzni - emelték ki.
    Kórházba csak a súlyos tüneteket (például légzési nehézséget)  mutató, kórházi ellátást igénylő betegek kerülnek.

    Kiemelték továbbá, hogy a koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes, rájuk kell legjobban vigyázni. Minden 6 fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

(MTI)

A rovat legfrissebb cikkjei

Több mint 400 ezer fertőzött, csaknem 20 ezer halálos áldozat
Természetes fájdalomcsillapítás
Légtisztítás természetesen
Százalékban kifejezve: pontos tünetleírás a koronavírusról
Csodakencék házilag

Hozzászólások