TIME DATE
Ma Klára nap van.

2019-08-07 12:48:50 / Szerző: HajduPress

Szathmáry 80 – orgonakurzus és – hangverseny

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Augusztus 19-20-án orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Prof. Szathmáry Zsigmond vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben, melyen lehetőséget kínálnak az orgonairodalom bármely alkotásának bemutatására. A kurzuson megszólaló hangszerek – a Hajdúböszörmény-Kálvin téri Református Templom Angster orgonája és a Debreceni Református Kistemplom Kiszel orgonája – hangképi adottságainak megfelelően a romantikus és kortárs orgonaművek kiemelten ajánlhatóak.


Az idén 80 éves Szathmáry Zsigmond 1964 óta él Németországban. Orgonistaként és zeneszerzőként is aktív, több mint 120 kortárs mű ősbemutatója fűződik a nevéhez. Nemcsak a kortárs zeneművek elkötelezett tolmácsolója, hanem a korábbi korszakok orgonaműveinek is meghatározó jelentőségű interpretátora.

Az orgonakurzus részvételi díjai:
- aktív részvétel esetén 7.000 Ft/fő/1 nap; 12.000 Ft/fő/2 nap
- passzív részvétel esetén 5.000 Ft/fő/nap

A kurzus résztvevői és vendégei számára igény szerint szállást biztosítunk a Debreceni Egyetem Hajdúböszörményi Kollégiumában (Hajdúböszörmény, Désány István u. 1-9.). A szállás díja: 3600 Ft/fő/éjszaka
Jelentkezni és érdeklődni Sárosi Dánielnél lehet:
telefonszám: +36 30 289 5597
e-mail: sarosi.org@gmail.com

A Szathmáry-kurzus első napját ünnepi orgonaesttel zárjuk a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával, melynek fellépő művészei Szathmáry Zsigmond és volt növendékei, valamint a kurzus legkiválóbb hallgatói.
Szathmáry 80 orgonahangverseny – 2019. augusztus 19. 18 óra, Hajdúböszörmény, Kálvin téri Református Templom.

Szathmáry Zsigmond 1939-ben született Hódmezővásárhelyen. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd Bécsben és Frankfurtban végezte. 1960-ban megnyerte a budapesti Nemzetközi Orgonaverseny 1. díját.
Repertoárján régi és kortárs művek egyaránt szerepelnek: a kortárs zeneirodalom megszólaltatása mellett elismert tolmácsolója Bach és Liszt kompozícióinak is. 1978 óta a freiburgi Zeneművészeti Főiskola professzora, az osakai Művészeti Egyetem állandó vendégtanára és a hollandiai Haarlem-i Nyári Orgonaakadémián rendszeresen tart mesterkurzusokat. Kompozícióit merész kísérletező kedv jellemzi, szívesen használ elektroakusztikus eszközöket is művei megszólaltatásához.

A rovat legfrissebb cikkjei

Kaszás Attila-díj - Augusztus 23-ig még lehet szavazni a jelöltekre
Kreatív és innovatív programsorozattal búcsúzik a történelmi épületétől a Csokonai Színház
Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült - Augusztus 20-án előbemutató
Dokumentumfilm készült a sikeres műtétsorozat előzményeiről
Séta a Hamlet című előadás felé

Hozzászólások