°C
TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2018-10-04 06:57:05 / Szerző: HajduPress

Szakértők a tévében: maga a borzalom

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Nem bírom tovább, emberek. És akikkel beszélek, azok se bírják. Vannak ezek az úgynevezett fociszakértők, meccselemzők a tévében, szinte csatornától függetlenül. Felháborító semmitmondás, hülye kérdésekre hülye válaszok, sematikus, semmitmondó, bagadozó körmondatok, az őszinteség teljes hiánya, ostoba megjegyzések tömkelege hosszú félórákon keresztül: mindez Bajnokok Ligája-rangadók, válogatott meccsek, olasz, spanyol, angol, francia, német bajnokik vagy akár a magyar bajnoki találkozók köré felépítve.

Ami mindig kiderül: akkor is nyertünk, ha veszítettünk, a klasszis edző tök idióta, az elitjátékos falábú szerencsétlen, a magyar fiú meg mindig jól játszik, ha meg nem is lép pályára, akkor ott lenne a helye. Az amerikai közvetítési módszert (a kommentártorok munkáját egykori klasszisok, sportági legendák segítik) több évtizedes késéssel átvéve nálunk sikerült ezt az egyébként jól kitalált rendszert is elsilányítani, idegesítővé/nevetségessé tenni. Az egész jól jellemzi a magyar labdarúgás elmúlt évtizedeit és jelenlegi állapotát: nem hogy olyat nem tudunk felmutatni, aki jól játssza a futballt, még olyat sem, aki jól tud beszélni róla. Kilátástalan.

Az egészben az a legdurvább, hogy ez tényleg sportági specifikum: kosárlabdában, röplabdában, kézilabdában, vízilabdában, úszásban, atlétikában (stb., stb.) szinte csatornától függetlenül sikerül olyan embert találni, aki hitelesen, közérthetően, de szakmai kifogástalansággal képes elmagyarázni, mit lát a lakosság a televízióban a sportközvetítés során, addig a fociban a műsorvezető oktondi kérdéseire adott fullegyszerű válaszfélékkel igyekszenek lekötni a néző figyelmét, de csak a vérnyomását zúzzák fel.

Persze tudom, nem könnyű ez. Sem olyat feltúrni a nagy semmiből, aki valamit hozzá tud tenni a produkcióhoz, sem úgy beszélni mondjuk a magyar fociról, hogy ne sértődjön meg egyik primadonna sem. Ezzel együtt változásért könyörgöm: ha még egyszer végig kell hallgatnom, hogy az x-szeres magyar exválogatott szerint Mourinho, Zidane, Valverde, Ancelotti (stb., stb.) nem jó játékrendszert alkalmaz, meg nem jó poszton játszatja az egyébként "lassú és körülményes" világklasszisát, tutira tököm szúrom magam. Persze, értem én, minek nézem? Azért, mert színmagyar futballdrukker vagyok: minden alap nélkül nagy teljesítményekről álmodom.

Tóth Csaba Zsolt

 

A rovat legfrissebb cikkjei

Ki a hős?
Elkészítették az ország első normális imázsfilmjét
BMW - karcolás nélkül
Emberi történet
Szakértők a tévében: maga a borzalom

Hozzászólások