TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-18 17:02:15 / Szerző: HajduPress

Spárgaszezon

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A spárga az egyik legegészségesebb zöldségünk. Májusban kihagyhatatlan fogás, amit muszáj lesz kipróbálnod. Mutatunk néhány receptet és tippet, hogyan használd fel a konyhában.

Mit kell tudni a spárgáról?
A spárgának magas a rosttartalma, gyorsítja az anyagcserét és alacsony kalória- és  szénhidráttartalmú zöldség.
Jótékonyan hat a szívműködésre és látásra, de immunerősítő hatása is van.

Elkészítése
A spárga elkészítésénél mindig alapvető kérdés: hol kell elvágni a szárát. Legtöbbször szemre cselekszünk, viszont a tippünk az, hogy fogd meg a spárga két oldalát és törd szét, ott fog eltörni, ahol a fás és a friss rész találkozik.
Jó hírünk van: a fás részt is fel tudod használni.  Készíthetsz belőle alaplevet, amit bármikor tudsz használni majd tésztaételekhez, krémlevesekhez vagy öntetekhez is.

Kedvenc receptjeink
Párolt spárga csirkével és fetával
Hozzávalók:
Egy csokor spárga
100 g csirkemell
15 dkg feta sajt
10 szem koktélparadicsom
Az öntethez olívaolaj, fokhagyma, chili paprika, só és bors.
  1. A spárgát lobogó víz felett 5 percig gőzöljük.
  2. Felvágott csirkemellet sóval és borssal fűszerezzük, majd megpirítjuk serpenyőben.
  3. Az öntet összetevőit összekeverjük.
  4. Nincs más dolgunk, mint mindent összekeverni. Spárga, csirkemell, feta sajt és koktélparadicsom majd rá az öntet.
Spárga leveles tésztában
Hozzávalók:
Egy csomag leveles tészta
egy csomag spárga
1 db tojás
Két gerezd fokhagyma
10 dkg sajt
0,5 dl Oliva olaj
Egy csipet Kakukkfű
Só, bors, cukor
Szezámmag
  1. A spárgát tisztítás után dobd forrásban lévő vízbe. Főzd 7 percig, majd csöpögtess le és töröld szárazra konyharuhával.
  2. Leveles tésztát vágd négy egyforma részre.
  3. A fűszereket keverd össze az olívaolajjal, a tésztára rakj 4 db spárgát,  csöpögtesd le az öntettel és reszelj rá sajtot. A tetejét kend meg a felvert tojással és szórd meg szezámmaggal.
  4. Előmelegített sütőben 180 fokon 22 percig sütjük.
Megunhatatlan spárgakrémleves
Hozzávalók:
Egy csomag zöld spárga
egy szál póréhagyma
5 dl főzőlé
2 dl görög joghurt vagy tejszín
egy evőkanál olívaolaj
két gerezd fokhagyma
1. A spárgát tisztítsd meg, vágd fel két centis részekre, majd dobd forrásban lévő vízbe. 5 perc után szedd ki és csöpögtess le.
2. Közben olívaolajon megdinszteljük a póréhagymát és fokhagymát.
3. Ezután a hagymához adjuk a megfőzött spárgát és pirítjuk egy picit.
4. Felöntjük főzőlével és 20 percig főzzük, amikor elkészült turmixgéppel krémessé turmixoljuk.
5. Tejszínnel vagy görög joghurttal krémesítjük a levesünket.
 
Jó étvágyat kívánunk! Próbáljátok ki ti is ezt az ízletes és finom zöldséget!  

A rovat legfrissebb cikkjei

Szombat reggeli palacsinta
Gyors vacsora: olasz Bruschetta
Spárgaszezon
Társasház erkélyén lehet grillezni, de nem mindegy, hogyan
5 szupergyors vacsoraötlet

Hozzászólások