TIME DATE
Ma Arnold és Levente nap van.

2019-05-24 20:10:34 / Szerző: HajduPress

Sok mindenre fény derült a Nagyállomástól a Református Kollégiumig

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. a közelgő Nagyerdei Szabadtéri Színpadon megtekinthető programjai kapcsán 2019. május 24-én egy újabb, minden szempontból rendhagyó sajtótájékoztatót tartott. Hogy hol? Nos, a sajtónyilvános eseménynek épp a helyszíne, illetve a helyszínei képezték az egyik kuriózumát.


A sajtótájékoztató ugyanis az esős idő ellenére nem máshol, mint a debreceni Nagyállomás 1-es villamosmegállójában kezdődött, mégpedig azért, mert Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója itt jelentette be: a május 29-én kezdődő nagyerdei szabadtéri játékokat a vállalatuk most is segíti, ám a tavalyi utazási feltételek ezúttal tovább bővülnek: most már ugyanis nemcsak a villamosra, hanem bármely közlekedési eszközre érvényesek az előadásokra megváltott jegyek. Tehát, aki kilátogat valamely nagyerdei rendezvényre, a jegyével ingyen utazhat onnan haza akár trolibuszon, akár autóbuszon, akár villamoson. Ha pedig – tette hozzá Nagy Attila - a rendezvény túlnyúlna az esti utolsó járatok időpontján, különjáratú villamossal akkor is minden néző számára biztosítják a hazautazást. Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője pedig mindehhez azt tette hozzá, hogy nem véletlenül vagyunk a Nagyállomás egyik villamosmegállójában: hiszen innen közvetlenül el lehet jutni a Nagyerdőre az 1-es villamossal, arra a Nagyerdőre, amely idén ünnepli 80. születésnapját. 80 éve, 1939-ben történt ugyanis, hogy ez a gyönyörű terület Magyarországon elsőként Természetvédelmi Területté lett nyilvánítva. A 80 éven belül pedig idén még két jubileumot ünnepelhetünk, hiszen huszonöt éve működik a Nagyerdőn a szabadtéri színpad, s ezen belül öt éve annak felújított változatán élvezhetjük a minden nyáron impozáns rendezvényeket.

S ha már 1-es villamos, akkor a sajtótájékoztató folytatásaképp, a járműre felszállva eljutottunk a Református Kollégiumig. A helyszín ismét nem volt véletlen: hiszen az idei szabadtéri színpad egyik legkülönlegesebb produkciójának az a Légy mindhalálig ígérkezik, amelyet az e falak között töltött diákévek ihlettek. A közelgő nagyszabású, debreceni és országosan ismert és elismert művészek bevonásával is életre hívandó előadás részleteibe avattak be bennünket a kollégium falai között mind az alkotók, mind pedig a színművészek.

Elsőként az a Pécsről érkezett Bókai Zoltán, aki a produkció zenei vezetőjeként és karmestereként elmondta: tíz évvel ezelőtt a Pécsi Nemzeti Színházban hozták létre a Légy mindhalálignak azt a hangszerelését, amit most ehhez a produkcióhoz újra elővesznek. S a zenei vezető mindehhez még hozzátette: nagyon örül, hogy sokszínű a darabban játszó fiatalok köre, azaz nem mindenki tíz év alatti. Hiszen nem egy osztályról, hanem egy kollégiumról van szó, ahol nyolc évfolyam képviselteti magát, ezért jó látni a leendő szereplők korosztályi „szórását”.

Varga Klári Jászai-díjas színművésznő, a Csokonai Színház tagja elmondta: szintén rendkívül boldog, hogy benne lehet ebben a produkcióban, hisz Debrecentől ő csak jót kapott és jót kap, többet, mint amit a szülővárosától valaha is. S ebből a sok jóból most – pici szerepet, Viola szerepét betöltve – reméli, hogy vissza is tud adni a debrecenieknek.

Jóna Szabolcs, a produkció koreográfusa elmondta: egészen furcsa színpadkép tárul majd elénk, hiszen középen fog elhelyezkedni a zenekar, maga a játék pedig eltolt, többemeletes térben lesz látható. Szerepelni fog a Lautitia Gyermekkórus is, amelynek a tagjaival szintén igyekeznek mozgalmasabb produkciót létrehozni, mint amit egy kórustól megszokhattunk.

Nyilas Misit két fiatalember, kettős szereposztásban fogja megformálni. Egyfelől az a Németh Krisztián Róbert, aki gyermekszínészként a Madách Színházban és a Budapesti Operettszínházban jelenleg is öt darabban játszik. A kérdésre, hogy számára mit üzen Móricz Zsigmond klasszikus műve, a tizenegy éves leendő Nyilas Misi elmondta: azt, hogy jó dolog tanítani, és azt, hogy nem mindenki tökéletes, még ha az is kívánna lenni.

A másik Nyilas Misi pedig az a Szoboszlai Balázs lesz, aki számára a következő a mű üzenete: bárki próbál tökéletes lenni, úgyse tud megfelelni mindenkinek. S ilyenkor még többet kell dolgozni azért, hogy te legyél a legjobb.

A sajtótájékoztató a produkció rendezőjének, Bálint Albinnak a szavaival zárult. A rendező elmondta: koncertszínházi műfajban viszik színre a darabot, amely műfaj Magyarországon kísérleti fázisát éli. Ezért az ő produkciójuk is kísérletezésként fogható fel, amiből természetesen a lehető legjobbat szeretnék kihozni. A szándékuk a darab maximális tisztelete, újrafelmutatása, amelyet a produkcióban résztvevők tökéletességigénye hat át. A látvánnyal, a zenei megoldásokkal a nézők fantáziáját is meg szeretnék mozgatni. S nagyon örül, hogy ilyen elkötelezett kis csapatot tudhat maga mögött, amely csapat gyermekszereplőivel immár hat hete zajlanak a próbák.

A debreceni, a város által Kölcsey-ösztöndíjjal is támogatott Légy mindhaláligot július 23-án és 24-én lehet majd megtekinteni, s a reá megváltott DKV-jeggyel ezt követően ingyen hazautazni.

Gyürky Katalin
 

A rovat legfrissebb cikkjei

„Az én ügyem a te ügyed is” - Lezajlott a 39. Adyák Gála
Múzeumok éjszakája - Nemesi útlevéllel a debreceni városházára
Díjazták a Csokonai Színházat is
Gének és/vagy környezet? A Három egyforma idegen című filmről
Elhunyt Franco Zeffirelli

Hozzászólások