TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2019-07-26 16:29:32 / Szerző: HajduPress

Semjén Tusványoson: Romeltakarítás után építkezés

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Ha péntek, akkor nemzetpolitikai kérdések kerülnek terítékre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) napindító kerekasztal-beszélgetésén a Lőrincz Csaba sátorban, ahol a Kárpát-medencei magyarság képviselői számolnak be az elmúlt egy év eredményeiről, kudarcairól.

Semkén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszéde elején bejelentette, a nemzetpolitika 2010-ben kezdődött, a romeltakarítás utáni építkezéssel. Legfontosabb a magyar identitás megőrzése volt, ehhez viszont finanszírozni kell a határon túliakat. Amíg 2009-ben 9 milliárd, addig ma már 130 milliárd forintot szán a magyar kormány nemzettársaink támogatására. Kiemelte az óvodaprogramot, mert mint fogalmazott, ha magyar óvodába jár egy gyermek, magyar iskolában kezdi, illetve folytatja tanulmányait. Minőségi felsőoktatást sikerült létrehozni, a Sapientia  Egyetemmel, a Partiumi Keresztény Egyetemmel, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Tanárképző Főiskolával. Gazdaságfejlesztési programokat is beindították, amelyek szintén az identitás megőrzését szolgálják.

A magyar állam támogatja a határon túli pártokat, hiszen nem mindegy, van-e magyar polgármester vagy magyar képviselő az ottani parlamentben – közölte Semjén Zsolt.
A továbbiakban arról szólt, hogy Trianonra az egyetlen válasz a nemzetegyesítés a honosítás által. Már egymillió egyszázezerhez közelít az újra magyar állampolgárok száma. – Nagyon átgondolt nemzetpolitikát folytatunk egy erős Magyarország érdekében – szögezte le.

Pásztor István a vajdasági magyarok nevében köszönte meg a magyar kormány erkölcsi, anyagi támogatását.
Brenzovics László a kárpátaljai magyarok képviseletében beszélt az őket érő üldöztetésekről, az életbe lépett nyelvtörvényről, az oktatási törvényről, mely a kisebbségi nyelvhasználatot igyekszik felszámolni. Elismerően szólt az óvodaépítési – és felújítási programokról, valamint arról, hogy 504 vállalkozó kapott anyagi támogatást – köszönhetően a magyar kormánynak.
Menyhárt József, a felvidéki magyarok részéről szólt a sikeres önkormányzati választásokról, minek következtében 115 MKP-s polgármesterük lett, összességében pedig 250-nél is több polgármester. Az EP-választás nem volt ilyen sikeres, mert 400 szavazat hiányzott ahhoz, hogy magyar képviselő legyen Brüsszelben. 150 megújult óvodával büszkélkedhetnek, valamint 1521 vállalkozónak segített a magyar kormány – részletezte. – Összefogással el kell érni, hogy legyen magyar képviselet a szlovák törvényhozásban – szögezte le.

Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor meggyőződése, kiteljesedett a magyar összefogás az EP-választásokra, újból sikerült meglépni a bejutási küszöböt.
Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke az összefogást hangoztatta, mert mint fogalmazott, együttműködve eredményesek lehetünk, ne a pozíciók megszerzése legyen a cél. Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szólt a felerősödő magyarellenes légkörről. – Szót kell érteni egymással, mert nekünk Erdély az első – erősítette meg.
Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár azon meggyőződésének adott hangot, miszerint vesztes század után nyertes század legyen a XXI. század. Ennek jegyében lesz 2020 a Nemzeti Összetartozás éve, mely óriási lehetőség lesz a méltó megemlékezésre, eredményeink, sikereink felvonultatására.

Kép és szöveg: Nyírő Gizella

A rovat legfrissebb cikkjei

Orbán: a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni
Grezsa István: a nemzeti megújulás az óvodában kezdődik
Semjén Tusványoson: Romeltakarítás után építkezés
Kósa Az ellenzék célja csak a hatalom megszerzése
Varga Mihály: Olcsó munkaerővel nem lehetünk versenyképesek

Hozzászólások