TIME DATE
Ma Tivadar nap van.

2019-02-01 17:50:03 / Szerző: HajduPress

Ritkán játszott operát állít színpadra a Csokonai Színház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Ritkán játszott operát állít színpadra a Csokonai Színház február 8-án. Rossini vígoperáját, az Ory grófját az abszurd és a mese oldaláról közelíti meg a rendező, Somogyi Szilárd. Rossini szórakoztatóan élvezetes, játékos, könnyed – és közben mesél az emberről.A vágyakról, a kapcsolatokról. Aki hagyományos vígoperát vár, azt meglepetések özöne érheti. A librettista és a zeneszerző féktelen jókedvében egy varázslatos, átöltözéses, különleges helyszínekben gazdag, szélsőségesen érdekes világot ábrázol.  „Ez egy édes-kedves történet, ami a reálvilágban nem állja meg a helyét, mert kicsit elemelt és szürreális, vagyis minden belefér. Az biztos, hogy sokat fognak a nézők nevetni.  Mindenképpen az abszurd és a mese felé szeretném fordítani az előadást és kiemelni azokat a pillanatokat, amikor a játék titokban nagyon súlyossá komorodik, hogy lássuk, milyen veszélyeknek vagyunk kitéve, ha pusztán az ösztöneinkre hagyatkozunk."- ajánlja a darabot a rendező.

 

Az Ory grófja azért szerepel ritkán a zenés színházak repertoárján, mert nagyon nehéz feladat az énekeseknek. A vígopera címszerepét szerepkettőzésben két nagyszerű fiatal énekes-tehetség, Hanczár György és Varga Donát énekli, míg Adèle grófnő szerepében Brassói-Jőrös Andreát láthatja majd a közönség. „Az Ory grófja az operairodalom egyik legnehezebb tenorszerepe.” – mondta egybehangzóan Hanczár György és Varga Donát. „Van egy fach az operairodalmon belül, amit Rossini-tenornak is neveznek. A Rossini-tenornak nagyon fényesnek, rugalmasnak és teherbírónak kell lennie. Hatalmas állókészséget igényel.” – fejtegette Hanczár György a szerep énektechnikai nehézségeit.  Varga Donát Rossini-áriákat már korábban is énekelt, a teljes szerepet most énekli először. „Ha megvan az énekesnek az ehhez a szerephez szükséges regisztere, akkor – bár valóban nagy energiákat kell bevetni, hogy tökéletesen énekeljen – mégis, a szólamának könnyedsége, játékossága, virtuozitása támogatja a karakter megformálásában. Ory grófját énekelni egy jó lehetőség, hogy megmutassa az ember, mire képes.” – mondta el. 

A debreceni előadás egyik különlegessége, hogy az eredetileg francia nyelven íródott darab magyar nyelven fog megszólalni. A másik különlegesség a darab rendezői felfogásában rejlik.  „Nagyon kreatív és mai produkció lesz a debreceni, azt értve ez alatt, hogy olyan előadás, amivel a következő generáció operaközönségét is be tudjuk csalogatni a színházba.” – beszélt a készületekről Hanczár György.

Az Ory grófja bemutatója február 8-án lesz a Csokonai Színház nagyszínpadán.


A rovat legfrissebb cikkjei

Magyar kisfilm a cannes-i filmfesztiválon
Nagypéntek van, ez az év legcsendesebb napja
Szavalóverseny egy remek debreceni színész emlékére
​Egy tartalmas love story a filmvásznon
Elhunyt Bács Ferenc színművész

Hozzászólások