TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

2020-03-19 18:47:52 / Szerző: HajduPress

Rendkívüli plenáris ülést tart jövő héten az Európai Parlament

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Rendkívüli plenáris ülést tart az Európai Parlament március 26-án, jövő csütörtökön a járvánnyal kapcsolatos intézkedések elfogadására: erről döntött az EP elnöke a képviselőcsoportok vezetőivel - írja sajtóközleményében a parlament.

A Parlament elnöke, David Sassoli és a képviselőcsoportok vezetői informális értekezletet tartottak csütörtök reggel. A megbeszélést követően a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete írásos eljárásban támogatta Sassoli elnök javaslatát a március 26-án megrendezendő, brüsszeli rendkívüli plenáris ülésről.

A plenárison a COVID-19 járvány hatásának kezelésére vonatkozó első három, az Európai Bizottság által benyújtott jogszabálytervezetet vitathatják meg. A vita után szavazásra is sor kerül.

Sassoli elnök elmondta: „Az Európai Parlament teszi a dolgát. A Parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinikat."

A napirend:

  • a koronavírus-járványra válaszul indított befektetési kezdeményezés, amely 37 milliárd eurónyi kohéziós forrást biztosít a tagállamoknak a válság következményeinek kezelésére;

  • jogszabályjavaslat az EU Szolidaritási Alap hatályának a közegészségügyre való kiterjesztéséről annak érdekében, hogy közegészségügyi vészhelyzetben is fel lehessen a forrásokat használni; és

  • bizottsági javaslat a COVID-19 járvány miatt üresen járó repülők, az úgynevezett 'szellemjáratok' leállításáról.


Kulcsfontosságú, hogy a Parlament gyorsan elfogadja a három jogszabályjavaslatot, mert ebben a példátlan helyzetben csak így juthat el konkrét segítség az uniós polgárokhoz és a tagállamokhoz.

Az Európai Parlament Elnöksége erre a plenárisra speciális szabályokat fogad el annak érdekében, hogy a távolból is lehessen szavazni.

A rendkívüli plenáris ülésre az április 1-2-i ülés helyett kerül sor.

Fotó: europarl.europa.eu


A rovat legfrissebb cikkjei

Spanyolországban több mint nyolcszázan haltak meg egy nap alatt
Három héten belül döntenek az új időpontról
Trump 100 ezer új lélegeztetőgépet ígér
Szlovákia részlegesen lezárja határait a kamionforgalom előtt
Boris Johnson brit miniszterelnök is koronavírusos

Hozzászólások