°C
TIME DATE
Ma Márk nap van.

2017-12-16 16:08:18 / Szerző: HajduPress

Rákkeltő műanyag lehet a sültkrumpliban, a kenyérben és a kávéban

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Csökkenteni kell az élelmiszerekben a rákkeltő akrilamid mennyiségét, a napokban lépett ugyanis hatályba az az Európai Uniós rendelet, amely néhány hónap múlva kötelezővé teszi a vállalkozások számára, hogy bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban kockázatcsökkentő intézkedéseket írjanak elő. A rendelet elsősorban a sültkrumplit, bizonyos pékárukat és a kávét érinti. Oda kell figyelni arra, hogy a főzni való krumplit ne süssük, mivel a nem megfelelő hőkezelés hatására képződő akrilamiddal lényegében műanyagot esznek az emberek - írja az agrarszektor.hu.


December 11-én lépett hatályba és jövő év áprilisától már kötelezően alkalmazandó az Európai Bizottság azon rendelete, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára.
Az élelmiszerekben előforduló akrilamid ugyanis potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoportban.

Ezeket az intézkedéseket és azok hatásosságát mintavétellel és laboratóriumi elemzéssel kell ellenőrizni – írja a Laboratorium.hu.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom, a snack ételek, a sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek, illetve a finompékáruk gyártóinak kell különösen figyelniük. Ugyancsak tartalmazhatnak akrilamidot a pörkölt és instant kávék, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

Bizonyos burgonyafajták hőkezelésénél nagy mennyiségű akrilamid képződik, így fogyasztáskor lényegében műanyagot esznek az emberek. Ezeket tehát csak főzni javasolják, sütni nem, hiszen a főzés jóval alacsonyabb hőmérsékletű technológiai eljárás, mint a sütés. Ezért a főzésre ajánlott krumplit nem szabad sütni, mert ott fokozott veszélyt jelent az akrilamid.

A chipseknél évekkel ezelőtt esetenként ki lehetett mutatni nagy mennyiségű akrilamidot, a gyártók azonban az utóbbi években lépéseket tettek annak érdekében, hogy minimalizálják az akrilamidtartalmat.


A rovat legfrissebb cikkjei

Finom: ismét jönnek a Debreceni Pulykanapok
Ez új: nagyobb pazarlást eredményez a jobb étrend
Ínycsiklandó fotógaléria: Mangalica Fesztivál van Debrecenben
Mangalica fesztivál lesz Debrecen főterén a hétvégén
Nem akármilyen borok mérettettek meg a Hortobágyon

Hozzászólások