TIME DATE
Ma Kornél és Soma nap van.

2020-05-29 18:50:57 / Szerző: HajduPress

Pünkösd és Gyermeknap hétvégéjén is várja a látogatókat a Hortobágy

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság minden szabadtéri programhelyszíne és létesítménye várja a vendégeket Pünkösd és Gyermeknap hétvégéjén - írja sajtóközleményében az Igazgatóság. A Gyermeknappal egybeeső hosszú hétvégén a Tiszakürti Arborétumban, a Hortobágy-halastavi Kisvasútnál, a Hortobágyi Vadasparkban és a nemzeti park tanösvényein számítanak megnövekedett látogatói érdeklődésre.

Az Igazgatóság korábbi bejelentésével, május 31-ig tette lehetővé a nemzeti park területén lévő tanösvényeik ingyenes látogathatóságát, mely az ünnepi hétvégén további egy nappal meghosszabbodik, így június 1-jén is érvényben marad a kedvezmény.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik küldetése a környezettudatos nevelés és gondolkodás, amit már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A Hortobágyi Nemzeti Parkban és az Igazgatóság által kezelt 4 Tájvédelmi Körzetben, számos védett területen a gyermekek természetes környezetében, akár játékos programokon keresztül ismerhetik meg az élővilágot és a felelősségteljes természetvédelem alapjait. A Hortobágyra látogató gyermekek testközelből találkozhatnak vadonélő állatokkal - ezek egész életre szóló benyomások lehetnek, formálja a gondolkodásukat. Ennek jegyében, a körülményeknek megfelelően, felkészülten várják a következő napokban, hetekben bejelentkezett iskolai és óvodás csoportok érdeklődését is, de várják a jövő évi tanévre is az érdeklődéseket. Gyermeknapon birtokba vehetik a gyerekek az új interaktív táblákat a Hortobágyi Vadasparkban, és a pihenőpadokat a Tisza-tavi Vízi Sétányon, valamint a Szálkahalmi tanösvényen. Egy pályázati forrásból folyamatosan újultak meg eddig is és újulnak meg még a nyár folyamán a működési területen kilátók, tanösvény táblák. További jó hír, hogy megrendezik a nyári táborokat is is, amik máris megteltek, miközben továbbra is részt lehet venni a szabadtéri szakvezetéses túrákon.

Az Igazgatóság arra hívta fel a közleményben a látogatók figyelmét, hogy a járványhelyzetnek megfelelően változatlanul fokozott elővigyázatosságot kérnek és az óvintézkedések betartásában kérik mindenki közreműködését.

Június hónapban egyelőre az alábbi speciális nyitvatartási rend szerint lehet az Igazgatóság létesítményeit felkeresni:

1) Hortobágyi Vadaspark*
péntek: 12.00-17.00, szombat-vasárnap, és ünnepnapokon: 10.00-17.00, buszjáratok indulása a vadasparkba 10.00-15.00 között óránként a Pásztormúzeumban lévő jegypénztártól
*csoportokat előzetes bejelentkezés alapján (hétfő kivételével) hétköznap is fogadnak
bővebben: hnp.hu/vadaspark

2) Hortobágy-halastavi Kisvasút*
szombat-vasárnap, és ünnepnapokon menetrend szerint: 10.00, 12.00, 14.00
Halászbárka Halastavi Fogadóközpont jegypénztár nyitva tartása: kedd-vasárnap: 8.00-16.00
*csoportokat előzetes bejelentkezés alapján (hétfő kivételével) hétköznap is fogadnak
bővebben: hnp.hu/kisvasut

3) Tiszakürti Arborétum
kedd-vasárnap, és ünnepnapokon: 8.00-18.00
bővebben: hnp.hu/arboreta

4) Cégénydányádi kastélypark
a hét minden napján ingyenesen látogatható
bővebben: hnp.hu/turizmus

5) Látogatható tanösvények
2020. június 1-ig a Hortobágyi Nemzeti Park területén található tanösvények ingyenesen látogathatóak. 2020. június 2-tól visszaáll az eredeti rend azzal a lényeges változtatással, hogy a látogatásra feljogosító belépőkártyákat online módon is meg lehet vásárolni, mely online felület elérhető az Igazgatóság honlapjáról, vagy az Interticket jegyértékesítő hálózatból.

6) Szabadtéri vezetett túrák
2020. május 16-át követően az Igazgatóság minden szabadtéri szakvezetéses túráját megtartja, melyekről részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők a hnp.hu/turizmus oldalon és az éves rendezvénynaptárban. Itt is ajánlják az elővételi jegyvásárlást az online felületeken.

A látogatók az Igazgatóság honlapján és Facebook-oldalán tájékozódhatnak a további részletekről, úgy, mint a látogatható helyszínekről, azok nyitva tartásáról, az elérhető szolgáltatásokról és az Igazgatóság részéről megtett óvintézkedésekről, továbbá a látogatóktól elvárt elővigyázatosságokról, a veszélyhelyzetben betartandó speciális intézkedésekről. Egyebek tekintetében az Igazgatóság látogatási szabályzata és a turisztikai létesítmények Házirendje nem változik.

Min írtják a közleményben, a vendégek és kollégák biztonsága kiemelten fontos az Igazgatóság számára, így arra törekszenek, hogy a járványügyi veszélyhelyzet megkívánta speciális szabályok között is önfeledt és maradandó élményt jelentsen ellátogatni a Hortobágyi Nemzeti Park létesítményeibe.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldala


A rovat legfrissebb cikkjei

Felhőszakadás veszélye: Hajdú-Biharra is kiadták a figyelmeztetést
Eldőlt: szeptembertől jönnek az iskolaőrök
Készpénzt loptak, elfogták őket
Ma is nagy vihar lehet Debrecen térségében
VIDEÓ: újabb páciens életét mentették meg Hortobágyon

Hozzászólások