TIME DATE
Ma Laura és Alida nap van.

2018-07-27 17:36:26 / Szerző: HajduPress

Potápi: köszönet a diaszpóra szervezeteinek a magyarság melletti kiállásáért

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Köszönetét tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a diaszpóra magyarságának kiállásukért, a magyar nemzetpolitikai célok támogatásáért pénteken Tusnádfürdőn. 

    
Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva elmondta: minden diaszpórában élő magyar nagykövete Magyarországnak. Köszönet jár azért, mert a 2010-es évektől kiálltak a magyar kormány céljai és a magyar nemzetpolitikai törekvések mellett, ha kellett petíciót fogalmaztak, ha kellett nyilatkozatot írtak, tüntetést szerveztek - közölte. 
    
Potápi Árpád János kitért a kormány diaszpórát segítő intézkedéseire, közte a Magyar Diaszpóra Tanács 2011-től történő működésére. Mint kiemelte: a testület ülésén tavaly már 93 tagszervezet vett részt.
    
Hozzátette: a Magyar diaszpórapolitika - Stratégiai irányok című dokumentum négy fejlesztési irányt határoz meg, így az oktatás fejlesztését, a Magyar Emigrációs és Diaszpóra Központ létrehozását, a gazdasági kapcsolatok erősítését és a diaszpóra diplomácia eszközeinek erőteljes használatát.
    
2018-tól több új kezdeményezést indítottak útnak a dokumentum értelmében, összesen 400 milliós kerettel két pályázatot írtak ki.
    
100 millió forintból 67 hétvégi iskolát támogattak, míg a diaszpóra szervezetei 300 milliós keretre pályázhattak. Ebből az összegből 215 szervezet kapott támogatást. 
    
Megemlítette, hogy a Határtalanul! program mintájára a diaszpórában élő 10 és 29 év közötti magyar fiatalok anyaországi táboroztatásának támogatását, amelyet a Rákóczi Szövetség bonyolít le. Idén ezer diaszpórában élő fiatal anyaországi látogatását biztosítják. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség támogatását 50 millióra emelték, és idén első alkalommal megszervezték a hétvégi magyar iskolák találkozóját, amelyen több mint 70 iskolavezető, oktatási felelős vett részt. 
    
A Kőrösi Csoma Sándor programban idén 150 ösztöndíjas érkezik, idén első alkalommal kifejezetten egyházi feladatokat ellátó ösztöndíjasokat is kiküldenek. A Petőfi Sándor programban 75-en vesznek részt, s több új települést vontak be - jelezte a nemzetpolitikai államtitkár.

Szöveg: MTI
Fotók: Nyírő Gizella


A rovat legfrissebb cikkjei

Idén ezeket mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn
Orbán: Építsük közösen újra a Kárpát-medencét!
Potápi: köszönet a diaszpóra szervezeteinek a magyarság melletti kiállásáért
Az európai jobboldal tusványosi szemmel
Tusványos napirendjén a versenyképesség és az állami szerepvállalás

Hozzászólások