TIME DATE
Ma Gyöngyi nap van.

2019-05-16 06:02:29 / Szerző: HajduPress

Páratlan lehetőség kamasz lányainknak

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Facebookon tűnt fel a hirdetés: „Womanna a benned rejlő kincs”. Nyári tábor 13-16 éves lányoknak. Az jutott eszembe, hogy ebben a korban talán már otthon is maradhat a gyerek egyedül. Ez az a korosztály, akiket már nem feltétlenül küldenek táborba, jól elvannak otthon, főleg, ha másodikok vagy harmadikok a sorban. A remek ötletről Major Imola pedagógiai szakpszichológussal beszélgettem.

- Miért gondoltátok, hogy nekik szerveztek tábort? Honnan jött az ötlet?


- Igen, ez az a korosztály, akik már sokszor úgy érzik, unják a hagyományos sport és kézműves táborokat, ahol az őket körülvevő korosztály legtöbbször fiatalabb. A régi már nem érdekes, „gyerekes”, de hogy mi lenne jó helyette, azt gyakran homály fedi. Már nem gyerek, hogy a szülő a felügyeletet is megoldva táborba küldje.  Így hát, inkább otthon maradnak, telefonoznak, gépeznek, vagy céltalanul  a várost járják. És ehhez jön még a serdülőkor sajátjaként jól ismert: „te úgysem értesz meg” érzés, a fiziológiai lustaság és fáradtság, érzelmi viharok, és még sok minden más. Ami biztos, nem könnyű nekik és velük. Talán ezért, ezek miatt is olyan kevés a kínálat a táborok között, amelyek őket szólítanák meg, ahol valóban nekik szóló programokkal várják őket és építő időt tölthetnek el. De nemcsak ebben jelent új irányt ez a tábor. Táborszervező kollégáim nevében is mondhatom, serdülőkkel foglalkozó szakemberként óriási szükségét érezzük a korosztály támogatásának. Természetesen a testnek is, de a léleknek is szüksége van a karbantartásra. Különösen nehéz időkben. A rájuk szakadt hírtelen nagy szabadsághoz nem jár originál csomagolásban a hatékony időbeosztás, nem-et mondani tudás, a hatékony indulat- és konfliktuskezelés. Mindezeken kívül, a korosztályos nehézségeken belül is egy olyan területet veszünk ”górcső alá”, amelynek kihívásai napjainkban rendkívül aktuális segítségért kiáltanak. A tini lányok életét a tabuk alig észrevehető módon, behálózzák, mint egy pókfonal. A hormonváltozások okozta testi és viselkedésbeli változások, önértékelési hullámvölgyek közepette hogyan találjanak rá megújult önmagukra, hogyan jöjjenek ki győztesen ebből az időszakból? Hogyan vállalják önmagukat? Képesek legyenek megfogalmazni, melyek a számukra követendő női értékek!  Ismerjék meg és használják erőforrásaikat, melyekről korábban sejtésük sem volt!

- A tábor neve nagyon találó. Honnan jött a név?

- A womanna név szójáték, amelyben a program lényegét igyekeztünk összefoglalni. A nővé érést és a nőiesség, mint eredendő adottság tudatosságát. A manna szó bibliai jelentését használtuk, szimbólumként: a Kánaán felé, küzdelmes útján tartó népnek (itt: tini lányok) nyújtott égi, titokzatos táplálék, éltető erő (nőiség), mely továbbsegít a nehézségeken a céljaid felé.

- Érdekelne, kik azok a nők, akik egy ilyen hiánypótló kezdeményezésbe beleállnak és elindítanak egy ilyen programot? Mit tudhatunk rólatok?

A hétköznapokban mindhárman, más-más középiskolákban, iskolapszichológusként dolgozunk, mellette pedig magánrendelés formájában tanácsadással, életvezetési problémák feldolgozásával foglalkozunk a saját szakterületeinknek megfelelően. Már jó ideje sikeres munkakapcsolatban(Charlie angyalai)  dolgozunk iskolapszichológusokként. Érdekes és izgalmas fűszerezést ad közös munkánknak az, hogy a szakmánk más-más szakterületein képződve, különböző és sokféle módszertannal dolgozunk, és egészítjük ki egymást.  Ezért gondolatban már sokszor elterveztük, hogy belevágunk egy középiskoláinktól független, team munkába. Tavaly elvégeztünk egy trénerképző tanfolyamot. A végső lökést a táborszervezéshez az ott szerzett tudás adta. Ami nyilván hozzájárult sok más, további, közös terv előkészítéséhez is.

- Mik azok a konkrét élethelyzetek, amivel a táborban foglalkozni fogtok?

- Alapvető tervünk szerint minden átadandó információt gyakorlatokon, játékos feladatokon keresztül igyekszünk feldolgozni. Véletlenül se legyen oktatás, előadás szaga a tábornak. Célunk, hogy ne csak információkat kapjanak önmagukról, az életük aktuális helyzeteiről, veszélyekről, hanem, hogy úgy tanuljanak használható, más élethelyzetekre adaptálható gyakorlati tudást, hogy közben feloldódva, önmagukat kipróbálva, pozitív, nyári élményekkel távozzanak. Témáinkkal és gyakorlatainkkal igyekszünk fejleszteni azt a készséget, melynek köszönhetően képes  lesz felismerni, megfogalmazni milyen egy értékes nő,  képes lesz meghatározni, hogy ő milyen nő szeretne lenni és melyek azok a valódi ideálok, amikhez igazodik. Tehát programunkban szerepel  a példaképválasztás, influenszerek, tudatos internethasználat, forráskritika, különböző társas helyzetek hatékony kezelése, pl. szerelem, csalódás, bullying, kiközösítés. Krízishelyzetek, drogok, bulik, dönteni tudás. És a testünk, a nőiesség jegyében.  A test lélek el- és különválaszthatatlansága. A testünk nem konténer, amely mindent bevesz. Ha tömören próbálom megfogalmazni: a felnőtté válás folyamatában az egymás és önmagunk tisztelete és a tudatosság hangsúlyozása, testünket és lelkünket érintő millió területen.

Amit itt felsoroltál külön-külön is megérne egy-egy hetet. Miért ilyen rövid időszakban gondolkodtok? Szerintem erről már a fiatalabb korosztállyal is érdemes volna beszélni. Nem beszélve arról, hogy bizonyos témák a fiúk számára is izgalmasak lehetnek.

Igen, igen, ezek mind a terveink között szerepelnek. Többen hívtak az ismerőseim közül, miért ilyen szűk a megadott korosztály? A fiúknak szólót hol hirdetjük?Egyrészt az eredeti terveink szerint egyszerre csak egyre koncentrálunk, minőségi szakmai hetet szeretnénk, olyan tartalmat és készségszintű tudást szeretnénk adni, mely valódi támogatást jelent célirányosan, a hétköznapokban, a tábor résztvevőinek. Másrészt pedig nem is reméltük, hogy ekkora érdeklődés fogja övezni ezt a kezdeményezést. Csak halkan merem mondani, hogy egy második hét indítása is érik, ez még szervezés alatt áll.

Török-Papp Csilla

További információ:         www.womanna.hu

A rovat legfrissebb cikkjei

Elismerések október 23. alkalmából Debrecenben - GALÉRIA
Hivatalos: holtan találták az erdélyi Bihar-hegységben az öt napja eltűnt debreceni túrázót
Nagy változás előtt Debrecen: Csapó utca, Dósa nádor tér, Déri tér
Megtalálták a debreceni fotós holttestét
Szétvert egy debreceni parkolóautomatát az Egyetem sugárúton egy 33 éves férfi

Hozzászólások