TIME DATE
Ma Angéla és Petronella nap van.

2019-09-14 12:01:32 / Szerző: HajduPress

Nemzetközi iskola Debrecenben - az építő szemével

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Egy évvel az ünnepélyes alapkőletétel után megkezdődött az első tanév a debreceni intézményben. Aki néhány éve nyomon követte a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójának grandiózus munkálatait, majd pedig az elmúlt hónapokban érdeklődéssel figyelte a Debreceni Nemzetközi Iskola életre hívását, okkal gondolhatta azt, hogy a HUNÉP Universal Zrt. vezetői mintha csak keresnék a bajt. Hiszen (szólt a sommás népítélet) ilyen rövid idő alatt képtelenség ilyen komoly létesítményeket felépíteni. Aztán kiderült, hogy mégis lehet; ráadásul nem is akármilyen nívón…

 

Ki van találva
 
A nemzetközi iskola megtervezésére kiírt építészeti tervpályázaton a BORD Építész Stúdió egy olyan koncepcióval nyert, mely a szimbolikus jelentést hordozó kör formát írja le. Ez az egyszerű alakzat a védelmet, az egységet és a közösséget jelképezi, miközben finoman beleolvad a Nagyerdőbe. A közösségi terek, az adminisztráció, a színházterem és az étterem az alsó szinten kaptak helyet, míg az emelet a zavartalan tanulás színtere. Az épület tömege védelmezőn öleli körbe a külső közösségi tereket és sportpályákat. A tantermek szintjéről hidak vezetnek az épület födémére tervezett kosárlabdapályára, a terepszinten ligetes belső udvar várja a diákokat, a tornaterem pedig félig a földbe süllyesztve kapott helyet.
 
Közös sikerük
 
Bakos Miklós, a HUNÉP Universal Zrt. vezérigazgatója azzal kezdte, hogy a nemzetközi iskola volt  az az első átadásra kerülő nagy projektjük, aminek a kivitelezését a korábbi menedzsment kezdte el, és (a generációváltás révén) az új menedzsment vezetésével fejezte be a cég. - Ez a projekt (legyen szó az épület speciális jellegéről, funkcionalitásáról, külső környezetéről, vagy a rövid átfutási idejéről) végig extra szervezést igényelt a kivitelezőtől. Az épületegyüttes a 7.200 négyzetméternyi nettó alapterületével és különleges építészeti megoldásaival (a terepszint felett „lebegő” kosárlabdapályával, a félig földbe süllyesztett tornateremmel, tagolt homlokzatával, jókora üvegfelületeivel, a hatalmas parkosított és térburkolatokkal átszőtt területeivel) önmagában is kihívást jelentett. Ráadásul a téli munkavégzés után a befejező szakipari munkák zöme tavaszra maradt, így nagyon előrelátóan kellett organizálni a feladatokat, amelyeket kollégáink - Hegymegi Tamás termelési igazgató és Zsíros János projektvezető főmérnök irányításával - sikeresen valósítottak meg. Sikerült a szakemberhiány okozta nehézségeket is kezelni, amely egyébként az építőiparra napjainkban oly jellemző probléma. Úgy gondolom, cégünk az elvárásoknak megfelelően teljesített és az eredmény (reményeink szerint) magáért beszél – fogalmazott a vezérigazgató.
 
Bakos Miklós még elmondta, hogy több átadásuk van jelenleg is folyamatban. Az élet viszont nem áll meg ezek után sem, sőt, indulnak a Continental gyárcsarnok befejező munkái, folyik a Trans-Sped csarnok kivitelezése, több másik feladat mellett pedig az egyik kiemelt beruházásként kezelik a debreceni strandfürdő rekonstrukcióját, mely az év hátra lévő időszakának egyik legnagyobb kihívása a vállalat számára.

A rovat legfrissebb cikkjei

Nagycsaládos kedvezményt vezet be a Nagyerdei Kultúrpark
Újabb mérföldkőhöz érkezett a debreceni BMW-gyár építése
Szájmaszkos csalót kaptak el a debreceni rendőrök
Kisbárány névre vár a debreceni állatkertben
Izolációs konténer a debreceni hajléktalan éjjeli-menedékhelyen

Hozzászólások