TIME DATE
Ma Jolán nap van.

2019-08-12 17:30:47 / Szerző: HajduPress

Nem normális, hogy ennyire meleg van

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Magyarországon a meteorológiai mérőállomásokon mért évi középhőmérsékleti értékek alapján a melegedés mértéke 1901-től országosan meghaladta az 1 Celsius-fokot, Budapesten pedig a 1,5 Celsius-fokot. 

    
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján a klímaváltozásról közzétett grafikon szerint Budapest magasabb értékét jelentős mértékben a "városi hősziget" nevű jelenség magyarázza. A mesterséges felszínek jobban felmelegszenek, mint a természetes növényzettel borítottak, amit fokoz még a gazdasági tevékenység és az épületek hőkibocsátása is - írták.
    
Az adatok szerint 2018-ban Európa talajfelszíni évi középhőmérséklete 2,1 Celsius-fokkal volt magasabb a XIX. század második felének átlagánál. Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig adott ki hőségriasztást.

A mentőket az elmúlt napokban többször riasztották olyan rosszullétek miatt, amelyeket a hőség okozott - mondta Gellér Éva, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Közölte: az elmúlt napok mindegyikén előfordult, hogy olyan idős emberekhez kellett kimenniük, akik kevés folyadékot fogyasztottak, és emiatt rosszul lettek. A mentőszolgálat dolgozója azt kérte, hogy mindenki fokozottan figyeljen az idősekre, a krónikus betegekre, a gyerekekre. 
    
A gyermekekkel ne töltsenek sok időt a napon! - javasolta Gellér Éva.

 

Tombol a hőség a Nyugat-Balkánon, Horvátországban a tengerparton és Bosznia-Hercegovinában Hercegovina régióban.

    
Horvátországban a szárazföldi részeken tikkasztó a hőség, 35-37 fokot mértek, a hőmérséklet egyes helyeken elérheti a 38 fokot is. A tengerparton is nagy a forróság. A hőmérséklet az éjszakai órákban sem csökkent: Splitben közel 28, Dubrovnikban 29 fokot mértek az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35-40 fok körül alakul. 
    
A meteorológiai szolgálat hétnapos előrejelzése szerint a kánikula az ország nagy részében keddtől 5-8 fokkal enyhül, a hét második felében csökken a hőmérséklet, és helyenként rövid záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Vasárnaptól a hőmérséklet újra 30 fok körül alakul. 
    
A kánikula Bosznia-Hercegovinát sem kerülte el, az ország nagy részén hőségriadót rendeltek el. Mostarban délután 41 fokot mértek, míg az ország más részein 35-38 fok körül alakult a nappali hőmérséklet. Az egészségügyi minisztérium arra szólította fel az állampolgárokat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, és fogyasszanak minél több folyadékot. 
    
Szerbiában 35-38 fok körül alakult a nappali hőmérséklet. Az ország mindössze két részében mértek 30 fok körüli hőmérsékletet. Enyhülés csak szerdától várható, amikor nagy mennyiségű csapadékra, villámlásra és viharos erejű szélre is számítani lehet az országos meteorológiai szolgálat szerint. 
    
Az átlagosnál melegebb idő megterhelő az egészséges szervezetre is, és bárkinél okozhat egészségi panaszokat. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy az emberek igyanak sok folyadékot, a strandolók húzódjanak árnyékba a déli órákban, aki pedig teheti, az maradjon inkább otthon, tartózkodjon hűvös térben.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

2 rendőr meghalt, amikor egy itassal ütköztek: íme az ítélet
Idén sem kapcsolja le az áramot karácsony környékén az E.ON a hátralékosoknál
Ekkora béremelés ritka Magyarországon
Idén is kikapcsolási moratóriumot hirdet az ünnepekre az E.ON
46.760: ennyibe kerülne a karácsony?

Hozzászólások