°C
TIME DATE
Ma Alajos és Leila nap van.

2018-05-31 15:57:14 / Szerző: HajduPress

Nálunk a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül - írta az uniós statisztikai hivatal a dohányzásmentes világnap alkalmából csütörtökön közzétett jelentésében.

 

   Az Eurostat arról számolt be friss értékelésében, hogy a daganatos betegségek 1,3 millió ember halálát okozták 2015-ben az EU-ban, s ezek közül is a tüdőrák volt a vezető halálok, amely több mint 273 ezer áldozatot követelt, ami az összes rákos haláleset 21 százalékát jelenti.
    A férfiaknál kétszer magasabb a tüdőrák kockázata, mint a nőknél: a vizsgált évben az áldozatok között mintegy 185 ezer férfi és 89 ezer nő volt.
    A tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarország vezet 27 százalékkal, melyet Görögország, Dánia, Lengyelország és Hollandia (24), valamint Belgium (23) és Nagy-Britannia (22) követ.
    A skála másik végén Portugália és Lettország (15 százalék), illetve Litvánia, Svédország és Szlovákia (16) található.
    A szakértők szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz.

     (MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Beteg gyerekekért tekertek Debrecenben
Hiányzó betűkkel hív véradásra mindenkit az E.ON
Nálunk a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya
Összefüggést mutattak ki a balkezesség és az alacsony születési súly között
Soha többé? Megvan a nátha gyógymódja?!!

Hozzászólások