TIME DATE
Ma Ilona nap van.

2019-05-09 10:31:53 / Szerző: HajduPress

Nagy dologra készül a DEKOM

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) a külföldi és hazai mentések, adományosztás, egészségügyi szűrések mellett fontos feladatának tekinti az orvostanhallgatók felkészítését és bevonását a karitatív munkába. Két féléves tantárgy keretén belül megtanulják a „különleges” körülmények, katasztrófa helyzetek közötti orvosi és egészségügyi munkát, a társszervekkel történő együttműködést.


 
Az oktatás mellett több orvosi szakirányban folyamatos kutatómunka folyik, melyek elősegítik a speciális beavatkozások minél pontosabb kivitelezését, koordinálását, protokolljainak fejlesztését, mely a későbbiekben, az önkéntes mentőszervezetek számára kidolgozott minősítési folyamat alapjául is szolgálhat, elsősorban azon egyesületek és alapítványok részére, amelyek nem rendelkeznek állandó, egészségügyi szakképzettségű taggal, illetve nincs ezirányú egészségügyi gyakorlatuk, felszereltségük. (Jelen hatályos jogszabályok alapján a civil mentő szervezetek nem esnek az 5/2006. (II. 7.)
 Egészségügyi minisztériumi rendelet szabályozása alá)
 
Az oktatás, a DEKOM által, 2008-ban Burmában (Mianmar), a Nargis-ciklon pusztítását követően, sikeresen végrehajtott misszió forgatókönyve alapján zajlik, mivel az elmúlt években több helyen kialakult szélsőséges időjárási helyzet miatt, igen fontos az egészségügyi szakszemélyzet szerepe a védelmi munkákban. Az orvostanhallgatók felkészítése az első lépése az utánpótlás nevelésének, a hazai és nemzetközi mentések  szakirányú és szakmaspecifikus irányvonalának megtartásának.
 
Ezen a gyakorlaton kerül elsőként bemutatásra az az oktatási segédeszköz, melyet a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, a Marneval zRt. és a DEKOM 1%-os felajánlásaiból, közös összefogással sikerült beszerezni. Az eszköz segítségével, a hallgatók, számítógépes szimulációkon keresztül gyakorolhatják a legsúlyosabb sürgősségi állapotok kezelését és annak ellátását.
 
A május 10-én délután 17.00 órától május 11. -13.00 óráig Berettyó-Szentmárton, Szentmárton-vendégház, Morotva u. vége) megszervezésre kerülő gyakorlaton, a DEKOM korábbi munkája során (Burma-Nargis-ciklon), a nagy erejű szélvihar és árvizek helyszínein, a DEKOM által vezetett sikeres misszió folyamán gyűjtött tapasztalatok megosztása a cél.
 
Az oktatók a hallgatókkal több, a vihar pusztításnak helyszínén kialakult élethelyzeteket szimulálnak.
A hurrikán során gépkocsik, épületek sérülnek, robbanás rázza meg a katasztrófa sújtotta területet, tömegek esnek áldozatául a szerencsétlenségnek, megszűnik a teljes infrastruktúra, megszűnik a közbiztonság.
Az orvostanhallgatók szembesülhetnek a katasztrófa következményeként menekülő tömegek egészségügyi problémáival.
Az országban egyedülálló egyetemi oktatás illetve mentési gyakorlat egyben záróvizsga is azoknak az orvostanhallgatóknak, akik két szemeszteren keresztül, a DEKOM által bevezetett kurzuson tanulták a speciális körülmények közötti orvosi munka ismereteit. 
 
A menetrend:
 
Május 10-én Délután 16 óra, sátorfalu és a sátorkórház felépítése, a szükséges infrastruktúra, műholdas kommunikáció stb. kiépítése lesz a feladat.
Éjszaka, a zöld-határon érkező menekültek orvosi ellátása, elveszett gyermek felkutatása, megtalálása, majd a sérült kisgyermek ellátását követően a sátorkórházba való elszállítása várnak a mentésben résztvevőkre. A határon átlépő emberek között lesz olyan is, aki súlyos betegsége miatt életmentő beavatkozásra szorul, állapotát stabilizálva, quad illetve mentőautó segítségével a sátorkórházba szállítják.
Május 11-én 9.00-tól, kútba/aknába zuhant sérült személyek kimentése, ellátása; szerencsétlenül járt kisbusz utasainak mentése; hurrikán sújtotta helyszínen nyújtott orvosi teendők, sürgősségi és újraélesztési, járványügyi beavatkozások a sátorkórházban, terepjárós feladatok, háborús övezetben végzett egészségügyi feladatok és helyzetek (Combat Medic).
 
A hallgatóknak önállóan, illetve csapatban kell, a félév során begyakorolt feladatokat elvégezniük, az állomáspontokat megtalálniuk.
 
Ebben az évben is, az előző évekhez hasonlóan, csatlakoznak a Hajdú Rendészeti Sportegyesület szakemberei is.
A Hajdú Rendészeti Sportegyesület oktatói felkészítik a hallgatókat az esetlegesen egészségügyi szervet ért támadások elhárítására, annak kezelésére, illetve a fegyveres konfliktusok helyszínén történő egészségügyi beavatkozáshoz szükséges biztonságtechnikai intézkedéseket oktatják majd.


(Fényképek: 2008 Burma, Nargis-ciklon súlytotta régió, DEKOM ©)

A rovat legfrissebb cikkjei

Árokba rongyolt egy autó a 33-as főúton
Bűnözött két debreceni srác Böszörményben
Nagy tűz volt Hajdúszovátnál
Bedurvult a határ Ártándnál, kerültek a kisautók
Volt baj elég: 24 óra helyi katasztrófakrónikája

Hozzászólások