TIME DATE
Ma Jenõ nap van.

2020-06-10 15:00:50 / Szerző: HajduPress

Nagy változások elé néznek - évadot hirdetett a Csokonai Színház

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

2020. június 10-én nagy és fontos bejelentésekkel várta a sajtó képviselőit a Csokonai Színház, a városvezetés, illetve az EMMI államtitkárság meghívott képviselője a 2020/21-es évad beharangozójára. A sajtónyilvános eseményen jártunk.

A sajtótájékoztatót megtisztelte a jelenlétével Fülöp Péter kulturális államtitkár-helyettes, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, mégpedig amiatt, hogy bejelentse: a mai napon elindították az utalását annak az állami támogatásnak, amellyel ettől kezdve a Csokonai Színház nyugodt és kiszámítható körülmények között működhet. Az összeg „tulajdonsága”, hogy fix, nem változhat, tehát elvonások innentől kezdve a folyósított pénzből nem történhetnek. Ez azért is fontos, mert a pandémia miatt március közepén „leállított” színházaknak – így a Csokonai Színháznak is – most még nagyobb dinamikával kell készülniük az új évadra, s az államtitkár-helyettes véleménye szerint Gemza Péter színházigazgató ennek megfelelően, jókor és kellő erőbedobással jelenti be a cívisváros teátrumának következő évi működési és művészeti koncepcióját.

Mindehhez az eseményen szintén jelen lévő, a Debrecen városát képviselő kulturális alpolgármester, Dr. Puskás István azt tette hozzá, hogy Dr. Fülöp Péter debreceni jelenléte jelzés: annak jelzése, hogy mennyire hatékonyan tud együttműködni Debrecen városa és Magyarország kormánya – a kulturális szférát illető kérdésekben is. Ami azért is lényeges, mert tegnap jelentették be Debrecenben a 2030 programot, amely a kultúra területére is rengeteg innovációt ígér, s valóban megnyugtató helyzetbe hozza a színházat. Amely teátrum művészeinek hálával tartozunk, hogy a pandémia ellenére online jelen voltak a közönségük számára, kreatívan át tudták vészelni ezt a nehéz időszakot. Az alpolgármester hangsúlyozta: nemcsak a vírus okozta helyzet miatt, hanem amúgy is nagy változásokon kell keresztülmenjen a színház: a finanszírozás új rendszere mellett a teátrum központi épületének felújítása is nagy kihívások elé állítja a társulatot, valamint a dolgozókat nagyban érinti a közalkalmazotti státuszról munka törtvénykönyvén alapuló alkalmazotti jogviszonyra való áttérés is. A megszokott sémákból tehát ki több minden miatt ki kellett és kell most lépni, de a színház művészeinek és munkatársainak a kreativitása ehhez kétségtelenül megvan. 

Gemza Péter igazgató két köszönetnyilvánítással vette át a szót. Egyfelől az államtitkárság felé mondott köszönetet az anyagi és egyéb szempontú biztonság miatt, másfelől a Lázár Ervin-program tavalyi beindításáért, amely bizonyított, és nagyon fontos, hiszen a legfiatalabb generációt neveli rá a színház és a művészetek szeretetére. Az előző évad kapcsán néhány adatot is hallhattunk a direktortól: a tavalyi évad új struktúrája, mely szerint kevesebb bérlettel és több eladott jeggyel dolgoznak, bevált: 45%-kal nőt az előző időszakhoz képest a jegyet váltók aránya a március közepi kényszerű leállásig. Ez 76 500 fizető nézőt jelentett. 330 produkció volt látható a pandémiáig, ebből a legtöbbször A Pál utcai fiúkat játszották, ez ötvenszer ment. Az igazgató azt is elmondta, hogy a pandémiás időszakban a rekonstrukcióval jól haladtak, és a felújítás miatt a következő évadnak megvan a három állandó játszóhelye: a Víg Kamaraszínház mellett a Debreceni Művelődési Központ Pódiumtermében, valamint a Lovardában lehet majd az előadásokat megtekinteni. A Bartók Termet pedig állandó próbahelyeként kapta meg a színház erre az időszakra. 

A jövő évad produkciói széles palettát mutatnak: a tizenhárom új bemutató között az „egyéni” produkciók mellett két koprodukció is szerepel: egyfelől a Co—operával folytatódik az együttműködés, másfelől pedig a Recirquel Társulattal is készülni fog egy közös darab. 

Ez utóbbiakról már Somogyi-Tóth Dániel zenei igazgató beszélt részletesebben. Elmondta, hogy ha már az újcirkuszosokkal „szövetkeznek”, adta magát, hogy Kálmán Imre második leggyakrabban játszott művét, A cirkuszhercegnőt vigyék közösen színre. A Co-operával pedig a Trianon 100 évfordulója miatt is Vidnyánszky Attila rendezésében a Bánk bán kerül terítékre. A tavaly bemutatott Tosca és Csárdáskirálynő pedig a Lovardában továbbra is látható lesz.

Gemza Péter, visszavéve a szót, elmondta, hogy jövőre lesz egy, a szerelmi bonyodalmakba betekintést nyújtó vígjáték, Őszintén szólva címmel az ő rendezésében, s megint lesznek „visszajáró” rendezők: Sardar Tagirovsky, Pass Andrea és Ilja Bocsrnikovsz is fog újra alkotni a teátrumban.

Az évadbeharangozón szintén jelen lévő Ráckevei Anna színművésznő elmondta: jó munka csak bizalmi légkörben születhet meg, s például az, hogy most Sardar Tagirovsky ismét jelen lesz rendezőként a társulatban, ezt a bizalmat mutatja: azt, hogy a rendező rendkívül érdekes színház- és világlátására nyitottak a színészkollégák. Ezt Sardar Tagirovsky is megerősítette, aki elmondta: Dosztojevszkij A félkegyelműje után – amelyet ő Idiótaként vitt színre, most A kaméliás hölgy rendezésével lesz jelen, amelynek a sajátos előkészületei már meg is történtek. Mert ahogy annak idején Adorján Beáta dramaturggal a Dosztojevszkij-rendezés kapcsán ellátogattak a bázeli múzeumba, hogy megtekinthessék azt a Hans Holbein-festményt, amelynek láttán Dosztojevszkijben megfogant A félkegyelmű megírásának a terve, most Dumas azon tereit is bejárták, amelyek alapján A kaméliás hölgy elkészülhetett. Így jártak Párizsban is, ahol találkoztak egy fényképpel, amelyen a híres színésznő, Sarah Bernhardt kaméliás hölgyként, őt eljátszva látható. Ezek a rendező szerint korántsem véletlen jelek pedig olyasfajta többletet nyújtanak nekik A kaméliás hölgy megrendezéséhez, amelynek az eredményével a nézők a jövő évadban úgy szembesülhetnek, hogy abban Ráckevei Annát is láthatják majd.

Végül, de nem utolsó sorban Wessely Zsófia színművésznő is mondott néhány szót a jövő évad kapcsán. Mint elmondta, nagy örömére szolgál, hogy Gemza Péter négy produkcióban is felkérte szereplésre. Egyfelől láthatjuk majd játszani abban az ifjúsági darabban, aminek színrevitelét Nagy Kírával ők kezdeményezték a színház vezetése felé. Ez a Kimondhatatlan című darab, amely nagyon fontos témát, a családon belőli erőszakot járja majd körbe. De részt vesz majd a színész az Őszintén szólva című vígjátékban, a Pass Andrea rendezésében színre viendő Fináléban, illetve szerepelni fog a Sardar Tagirovsky-féle A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése című produkcióban is.

A Csokonai Színház a következő, sok változással együtt járó évadában is szeretettel várja a nézőit, akiknek ezúton is köszönetet mond a pandémiás helyzet miatt a türelmükért.

Gyürky Katalin


A rovat legfrissebb cikkjei

Lázadó leányzók - A Hogyan legyél jó feleség? című filmről
Száz film száll versenybe a Bujtor István Filmfesztiválon
Jégkorszak - Új természettudományos kiállítás a balmazújvárosi Semsey Kastélyban
Bergman Jelenetek egy házasságból című sorozatát dolgozza fel az HBO
A filmkritikusok kedvence lett az Akik maradtak a szófiai nemzetközi filmfesztiválon

Hozzászólások