TIME DATE
Ma Kornél és Soma nap van.

2020-03-07 11:11:59 / Szerző: HajduPress

Művészek testközelből

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Nagy sikerrel debütált március 3-án a Páholy Irodalmi Szalon, egy beszélgetéssorozat, amelyet azzal a céllal álmodtak meg a szervezők, hogy közismert személyiségek, művészek, a magyar irodalom elismert kortársainak hétköznapi énjét hozzák közelebb az érdeklődőkhöz. Az Irodalmi Szalon első találkozójának vendége Háy János, József Attila-díjas író, költő volt.

 

„Mindennél jobban szeretek olvasni, nem telik el úgy nap, hogy ne vennék könyvet a kezembe, általában lefekvés előtt 2-3 órát olvasással töltök. Gyerekkorom óta a történetek világában élek, és nagy álmom volt, hogy beszélgethessek egy értő és érdeklődő közösségben a könyvekről, irodalmi hősökről, és ami a legfontosabb, hogy azokról, akik létrehozták ezeket a könyveket. Szerettem volna a szerzőkkel megismertessem a közönséget.” – emelte ki köszöntőjében Végh Veronika, a Páholy Irodalmi Szalon háziasszonya. Elmondta: „szerintem nagyon fontos, hogy közelről ismerje meg az érdeklődő a művészeket. Írók esetében klasszikusan felmerül a kérdés, miért éppen arról ír, amiről. Azt gondolom nem feltétlenül az a lényeg, hogy a magánéletébe kapjunk betekintést, itt az a fontos, hogy kapjunk képet arról az emberről, aki az elismert név mögött rejtőzik. Az első vendégünk Háy János - aki egyébként nem a sikerért kezdett el írni - nagyon szívesen beszélt a közönségnek arról, hogy mi az ő sajátos technikája, és ami még fantasztikusabb volt, hogy a közönség soraiból felszólaltak olyan fiatalok, akik szabadidejükben írnak, és kialakult közöttük egy párbeszéd. Hiszem, hogy ez a személyes találkozás meghatározó lehet mindenki számára.”

A Páholy Irodalmi Szalon nem véletlenül kapta az elnevezését. A szervezők a klasszikus, interaktív, szalonjellegű estéket szeretnék felidézni általa: olyan beszélgetések teremtése a cél, ahol a közönség nemcsak hallgató, hanem kérdező is lehet.

„Azért tartom fontosnak, mert ez a lehetőség kiragad a hétköznapi taposómalomból. Egy-egy ilyen beszélgetés különlegessé teszi a szürke a hétköznapokat, hiszen nem mindig van lehetőségünk beszélgetni elismert írókkal. Háy János munkásságát nem ismerem olyan régen, de mostanra több könyvét is elolvastam, interjúkat, előadásokat néztem róla. Felmerültek bennem kérdések, akár személyesek is, például az, hogy mikor hagyott fel azzal az álmával, hogy régész legyen. Nagyszerűnek tartom, hogy ezen a rendezvényen beszélgethettem is egy picit vele.” – árulta el lapunknak Csige Józsefné, a Páholy Irodalmi Szalon egyik látogatója.

A rendezvény soron következő vendége Bereményi Géza, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező lesz. Az elismert alkotó március 3-án, a beszélgetéssorozat első alkalmán is jelen volt, akkor a nézők között foglalt helyet. A Páholy Irodalmi Szalon következő találkozóján vele és munkásságának eddig talán fel nem fedett részleteivel ismerkedhetek meg az érdeklődők.

Bucsi Bernadett


A rovat legfrissebb cikkjei

Vírusbiztos, csillogó maszkokat mutattak be
Egy előkelő kisasszony „gyötrelmei” - Az Emma című filmről
Művészet és játék címmel fiatal képzőművészek kiállítása nyílik a MANK Galériában
Újrarendezett emlékszobával ünnepli névadóját az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
Meghalt a Diploma előtt írója

Hozzászólások