TIME DATE
Ma Ellák nap van.

2020-02-29 21:16:41 / Szerző: HajduPress

Művészek, közéleti személyiségek közelebbről - INTERJÚ

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Elégségessel ment át irodalomból, ma mégis az egyik legismertebb József Attila-díjas magyar író, költő Háy János. A debreceni közönség március 3-án találkozhat vele: középiskolásoknak, egyetemistáknak a Szín-MűvészetiszabaDEgyetem, a Páholy Lakásszínház elkötelezettjeinek pedig az újonnan induló Páholy Irodalmi Szalon keretein belül lesz lehetőségük megismerkedni a Palatinus Könyvkiadó alapítójával. A Páholy Lakásszínház, valamint az oDEon-ZeneTheatrum produkciós vezetőjével, Végh Veronikával beszélgettem.
 
Útnak indul a Páholy Irodalmi Szalon. Ennek a sorozatnak a részeként nem előadásra, hanem beszélgetésre invitáljátok a közönséget. Honnan jött az ötlet?
 
Már korábban is voltak (bár nem nagy számban) vendégeink, akik beszélgetős estét tartottak, ilyen volt egyebek mellett Bodrogi Gyuszi bácsi vagy Stohl András is. Ezeknek a találkozásnak nagyon nagy sikere volt, ezért döntöttünk úgy, hogy ha szereti a közönség, mi megadjuk nekik a lehetőséget. Az a tapasztalatunk, hogy ha a közönség közelebb tud jutni az elismert művész mögötti emberhez, ha megismerheti a valódi személyiségét, akkor nyitottabbak arra is, amit művészként tevékenykedik. Missziónk, hogy ilyen módon közelebb juttassuk az érdeklődőket egy-egy előadáshoz, egy-egy könyvhöz.
 
Párhuzamba állítottátok a Páholy Lakásszínház, az oDEon és a Szín-MűvészetiszabaDEgyetem kínálatát, és ötvöztétek ezeknek a helyszíneknek a hangulatát a közönség számára, hiszen a meghívott vendégeitek ezeken az állomásokon mind megfordulnak, akár egy nap leforgása alatt. Miért volt ez célkitűzés számotokra?
 
A Szín-MűvészetiszabaDEgyetem lehetőséget ad a középiskolások és az egyetemisták számára, hogy (ingyen) látgassák meg ezeket a rendezvényeket. Hiszem, hogy ha ez a korosztály ilyen módon ismerkedik meg az alkotókkal, akkor érdeklődnek majd a munkásságuk iránt is. Március 3-án Háy János, József Attila-díjas magyar író, költő lesz a vendége a Szín-MűvészetiszabaDEgyetemnek, ahol az irodalom régi nagy nevei, klasszikusai kerülnek majd fókuszba. Azt gondolom, a fiataloknak ez útmutató lehet. Azonban az esti találkozó, ami a Páholy Lakásszínházban kap helyet már magára a művészre, ez esetben Háy Jánosra fókuszál. Ez a rendezvény a Páholy Irodalmi Szalon nevet kapta, nem véletlenül. A Páholyos vendégek megszokhatták már a közvetlenséget, hogy egy-egy előadás után lehetőségük van a művészekkel beszélgetni, itt, ezen a rendezvényen ez hangsúlyosan lesz érvényes. Előidézzük a régi, Karinthyék-féle szalonhangulatot: akár egy csésze teával, kávéval, süteménnyel is beülhetnek és hallgatják a nézők a történeteket, kérdezhetnek is. Ezek a mintegy 1,5 órás rendezvények meghittek, bensőségesek, a létszám sem több 40-50 főnél, utána pedig a közönségtől és az érdeklődéstől függ, meddig maradunk még együtt kötetlenül beszélgetni. Azt gondolom, csodálatos dolog egy művésszel ilyen módon megismerkedni minden korosztálynak.
 
Elismert nevek szerepelnek a Páholy Irodalmi Szalon listáján. Van oka a választásnak?
 
Nem is a személyek a cél ebben az esetben, hanem az a munka, amit ezek az emberek végeznek. Sok esetben nem kerül szóba, hogy mennyi erőfeszítés van az alkotások mögött, mi erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A beszélgetések lehetőséget adnak annak elmesélésére, hogyan, miként születik meg egy könyv, egy előadás. Azt az – eddig talán soha fel nem fedett – utat ismerheti meg a közönség, ami egy sikeres név, sikeres életút mögött rejtőzik.
 
Bucsi Bernadett

A rovat legfrissebb cikkjei

Közel hatmillióval segítettek a művészeken
Ennio Morricone Oscar-díjas zeneszerzőnek szentelte első koncertjét a milánói Scala
91 évesen elhunyt Ennio Morricone
Kiderült, milyen lesz idei virágkarnevál
Idén is lesz Debrecenben virágkarnevál, csak egy kicsit másképp

Hozzászólások