TIME DATE
Ma Auguszta nap van.

2020-02-08 07:53:49 / Szerző: HajduPress

München, BMW-birodalom: ez a Cívis Álom

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
A Debreceni Tankerületi Központ által életre hívott Cívis Álom című interaktív és kreatív középiskolai vetélkedőt második alkalommal rendezik meg. A szellemi torna a Debreceni Tankerületi Központ és az Agóra Tudományos Élményközpont közös szervezésében valósul meg. A verseny célja Debrecen tudománytörténeti érdekességeinek feltárása és megismerése, a természettudományos ismeretek népszerűsítése, valamint a város környezettudatos jövőképének formálása.  


 
A háromfordulós természettudományos vetélkedőre a Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő középiskolák diákcsapatai nevezhetnek. Az első forduló feladatlapjainak megoldásával párhuzamosan a jelentkezőknek két kötelező és egy szabadon választható témát kell kidolgozniuk, amelyeket a második fordulóban a saját iskolájukban prezentálnak, és onnan a legjobb csapatok jutnak a döntőbe. A pályamunkák értékelésénél a tudományos megalapozottság, a hitelesség és a kreativitás egyaránt számít.

Két évvel ezelőtt nagy sikerrel szervezte meg a Debreceni Tankerületi Központ a Déri Múzeummal közösen az első Cívis Álom című vetélkedőt, amelynek a középpontjában várostörténeti ismeretek álltak. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ezúttal is támogatja a kezdeményezést. Idén a vetélkedő nyertes csapata a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről közvetlenül repülhet Münchenbe, ahol a városnézés mellett meglátogathatják a „BMW Birodalmat” - jelentette be a mai megnyitón Debrecen polgármestere. Papp László beszédében kiemelte: „A természettudományok a gazdaságfejlesztési folyamatoknak köszönhetően kerültek fókuszba az elmúlt években Debrecenben. A város jövőképét jellemzi az a törekvés, hogy a természettudományos ismeretekre épüljön Debrecenben egy verseny, amelyen a fiatalok meg tudják mutatni, hogy milyen tudással, képességekkel, innovatív gondolkodásmóddal rendelkeznek.”

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója hangsúlyozta: „Az élethosszig tartó tanulás képességének kialakításához nélkülözhetetlen, hogy az iskola a tanulási környezetét tágítsa, azaz erősítse diákjaiban azt a szemléletet és gyakorlatot, hogy tanulni nemcsak a tanártól, az osztályteremben és az iskolában lehet. Ez a vetélkedő lehetőséget biztosít a középiskolásoknak arra, hogy az iskola falai közül kilépve elmélyüljenek a természettudományok múltjában, jelenében, és akár a jövő építésének is részesévé váljanak.”
 „Mindig nagy örömmel valósítunk meg olyan közös programokat, amelyek a diákok természettudományos ismereteit bővítik” – mondta Somogyi Béla, az Agóra Tudományos Élményközpont vezetője. „A vetélkedő során kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges fiatalok számára az Agóra további rendezvényein is szeretnék lehetőséget biztosítani a projektjeik bemutatására, és segítséget nyújtani azok továbbfejlesztéséhez.”
 
A Cívis Álom II. középiskolai természettudományos vetélkedő döntőjét 2020. április 7-én rendezik meg az Agóra Tudományos Élményközpontban, ahol minden résztvevő középiskolát egy ötfős csapat képvisel.

A rovat legfrissebb cikkjei

Online rajzpályázatot hirdet a Debreceni Vidámpark
Hajápolás karantén alatt
Változások a Kenézy sürgősségi ellátásában
Kijárási korlátozások: íme a debreceni önkormányzat közleménye
Hármas karambol Debrecenben

Hozzászólások