°C
TIME DATE
Ma Hella nap van.

2017-02-15 17:59:16 / Szerző: HajduPress

Miniszterelnöki levél a baleset okozójához

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Beata Szydlo lengyel kormányfő levelet írt a kórházból a múlt pénteki autóbalesete okozásával gyanúsított 21 éves fiatalembernek, leszögezve, hogy az ügyet elvárása szerint ugyanúgy fogják kezelni, mint minden más közúti karambolt - jelentette a levelet ismertetve szerdán a lengyel közszolgálati hírtelevízió. 

    

"Megerősítem, hogy a miniszterelnök asszony szerdán levelet küldött Sebastian úrnak. A baleset és a fiatalember körül nagy a médialárma, vannak próbálkozások az ügy átpolitizálására. A miniszterelnök asszony, két hasonló korú fiú édesanyjaként megérti, mit érezhet ez a fiatalember és a családja" - közölte szerdán a PAP hírügynökséggel Ezbieta Witek, a lengyel miniszterelnök kabinetfőnöke.
    
A lengyel kormányfőt múlt péntek óta ápolják a varsói katonai kórházban, ahova a dél-lengyelországi Oswiecimben elszenvedett autóbalesete után került. A kormányfőt szállító, konvojban haladó gépkocsi sofőrje a 21 éves Sebastian K. által vezetett Fiat Seicento előzése közben, az utóbbi jármű sofőrjének figyelmetlensége miatt irányváltásra kényszerült, és a gépkocsival egy útszéli fának ütközött.
    
Witek az "átpolitizálásra" vonatkozó kijelentésével egyebek között arra utalt, hogy két ellenzéki párt - a Polgári Platform (PO), valamint a Modern (Nowoczesna) - jogi támogatást ígért a fiatal sofőrnek, és a szerencsétlenség kapcsán Mariusz Blaszczak belügyminiszter leváltását is követeli.
    
Beata Szydlo azt szeretné, hogy a fiatalember tudja: "állampolgárokként mindketten egyenjogúak, az eljárás során ugyanazokkal a jogokkal és kötelességekkel rendelkeznek" - mondta Witek a baleset ügyében folyó ügyészségi eljárásra utalva. 
    
Az ügyészség a baleset okozásával a Fiat Seicento sofőrjét gyanúsította meg, aki a pénteki rendőrségi kihallgatás során még beismerte hibáját. A keddi ügyészségi kihallgatáson azonban visszavonta, hogy ő okozta volna a balesetet, bár az eseményeket ugyanúgy írta le. Az ügyészség az összegyűjtött bizonyítóanyag alapján továbbra is egyedüli gyanúsítottként tartja őt számon. Ha vétkessége bebizonyosodik, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.
    
Szerdán a PO több képviselője - köztük Grzegorz Schetyna pártelnök, Ewa Kopacz volt kormányfő, valamint Borys Budka volt igazságügyi miniszter - Oswiecim főterén tartott sajtóértekezletet a baleset kapcsán. Schetyna kijelentette: nem engedi meg, hogy a PiS "büntetlenül jogot sértsen".
    
Budka úgy vélekedett, hogy bűnbakot akarnak csinálni a fiatalemberből, és közölte, hogy személyesen beszélt a gyanúsítottal és édesanyjával.
    
Ryszard Terlecki, a szejm elnökhelyettese (PiS) szerdán úgy vélte, hogy a PO nyomást gyakorol a baleset résztvevőire, ami bűncselekménynek számíthat.
    
Beata Szydlót a baleset óta a varsói katonai kórházban ápolják, sérülései nem tettek szükségessé sebészeti beavatkozást, állapota javul. Witek szerdai közleménye szerint "napokon belül" hazaengedhetik. A lengyel kormányfőnek egy 24 és egy 22 éves fia van, az idősebbik papnövendék, a kisebbik orvostanhallgató.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Újabb iskolai lövöldözés volt az Egyesült Államokban
Erősödött a magyarellenesség Romániában
Az oroszok lőtték le a maláj utasszállítót
Trump: elmarad a csúcstalálkozó Kim Dzsong Unnal
Rohamosan terjed a kanyaró Ukrajnában

Hozzászólások