TIME DATE
Ma Fülöp és Evelin nap van.

2020-05-19 15:01:06 / Szerző: HajduPress

Mik ezek a sárga körök Debrecenben?

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!
Művészeti tartalommal, személyes történetekkel, amatőr és profi produkciókkal, kisfilmekkel, podcastakkel megtöltött sárga körök lepik el mostantól Debrecen köztereit.

A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ kezdeményezésére május közepétől folyamatosan kerülnek ki nagyméretű citromsárga karikák Debrecen köztereire. A Modem munkatársai által felfestett sima és "huklis" körökkel a járványügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan szeretnék felhívni a figyelmet a biztonságos távolságtartásra. Ám az egyedi (egyébként a New York-i kezdeményezést is megelőző) projekt ennél jóval több. 

A cél, hogy összekapcsolják a járvány ideje alatt már-már elhatalmasodó online teret a valóssal, hogy közösségi élmény jöhessen létre csoportosulás nélkül, hogy a biztonságos távolságra is felhívják a figyelmet, és végül, de legkevésbé sem utolsósorban: hogy a kulturális tartalomnak és a személyes történeteknek minél több teret – kört – adjanak. Lépj a körbe te is! Figyeld a sárga jeleket: a Szabó Magda-szobornál, a Modem előtt és az állatkert, illetve a vidámpark bejáratánál már megjelentek, május 19-én reggel a Vojtina Bábszínház elé is kikerültek (mesékkel, bábelőadásokkal, játékokkal a kódok mögött), aztán pedig folyamatosan bővül a sor. Lépj a körbe, olvasd le a QR-kódot, figyeld a folyamatosan frissülő és bővülő tartalmakat." A körökben kiállításokat, színdarabokat, bábelőadásokat, különböző részleteket, felolvasásokat, zenei produkciókat hallhat-láthat a belépő, a telefonján keresztül, de egyes körökön idézeteket vagy kérdéseket is találhatnak az érdeklődők. 

A kulturális intézményeknél megjelenő körök teret és lehetőséget adnak az adott szervezet tartalmainak bemutatására, a falak közül való kilépésre, míg a már megnyitott helyek esetében a sárga karikák egyúttal a sorban állás vagy a nézelődés pontjait is jelzik. A projekt másik eleme a debreceniek minél aktívabb bekapcsolása egyes kiemelt tereken vagy parkokban. Ezért felhívásban kérik az érdeklődőket, hogy küldjenek idézetet, emléket, történetet vagy fotót, és júniustól mindenki keresheti a saját körét a főtéren vagy egy-egy parkban. Ha pedig megnézte, meghallgatta, elolvasta másokét is, léphet tovább – nyár végéig így járhatjuk körbe Debrecent. 

Valamint május 20-án újra megnyitják a Zöld kilincs kávézót a MODEM-kertben. Kiszolgálás, rendelés, fizetés csak a belső kertben, barátkozás megfelelő távolságban, fogyasztás korlátlanul. Viszonylag kevesen, de lehetőleg sok kávéval, természetesen megfelelő kézfertőtlenítés után. Mindeközben igyekeznek a kortárs művészetre is hangsúlyt helyezni. A belső kertben hétről hétre bemutatják a MODEM-gyűjtemény egy darabját, QR-kód mögött elérhető tartalmakkal, fotókkal, művészinterjúkkal: elsőként El-Hassan Róza Kő gombostűkkel című munkáját. Nyitvatartás a megszokott időben: 10 és 18 óra között. VIP asztalt a zoldkilincs@modemart.hu email címen lehet igényelni. 

fotók: Czeglédi Zsolt

A rovat legfrissebb cikkjei

Két közlekedési baleset is történt Debrecenben
Szeretetebéd az állami gondozott gyermekek számára
Helló Nagyvilág, itt Guszti!
A mai nap legcukibb fotói
Online gyereknapi programmal készülnek a bábszínházak

Hozzászólások