TIME DATE
Ma Hella nap van.

2016-11-09 13:15:09 / Szerző: HajduPress

Mi a pálya? - Nagyon kellenek a műszaki szakemberek

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

A folyamatos technikai fejlődés következtében több műszaki területen is jóval több új szakemberre van szükség minden évben, mint amennyi diák jelenleg végez a szakmát oktató középiskolákban. Ez a jelenség az apropója annak, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kezdeményezésére, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közreműködésével idén már országosan szervezi meg a “Mi a pálya?” műszaki pályaválasztási fesztivált. Öt magyarországi nagyvárosban – Budapesten, Pécsen, Győrben, Miskolcon és Debrecenben - mintegy 7000 diákot várnak a programokra, amelyeken ötven cég és iskola mutatja meg a műszaki pályák, köztük a villamosipari szakmák szépségét.

 

A IV. ipari forradalom komoly munkaerő keresletet gerjeszt a műszaki pályákon, ami egyben kiszámítható életpályamodellt jelent az ilyen pályát választó fiatalok számára. Ezek a szakmák ma már a korábbiaknál jóval összetettebb, szélesebb körű felkészültséget és ismereteket feltételeznek. A szakember utánpótlás a munkaadók szempontjából is egyre égetőbb kérdés, elég csak például arra gondolni, hogy a 200 ezer kilométernyi magyarországi villamosenergia-elosztóhálózat folyamatos korszerűsítése mekkora szakmai kihívást jelent a hálózati társaságoknak. Főként, hogy a korszerűsítés nem egyszerűen csak a vezetékek cseréjét jelenti, hanem a mainál sokkal összetettebb, korszerűbb technológiák folyamatos megismerését és alkalmazását. Ez az elvárás is hozzájárul ahhoz, hogy a villamosenergia-iparban ma évente legalább hatszáz új villanyszerelő szakemberre volna szükség országosan, ezzel szemben jelenleg a szakmát oktató középiskolákban alig több, mint háromszáz diák végez.

A MEE álláspontja szerint a megfelelő minőségű és biztonságú hálózatok építéséhez, üzemeltetéséhez jól képzett szakemberekre - mérnökökre és villanyszerelőkre - van szükség. Ennek érdekében elkerülhetetlennek tartják átalakítani a szak-, és egyetemi képzés rendszerét, módszertanát. A tananyagot a valóságos piaci igényekhez, a megváltozott technológiai elvárásokhoz kell igazítani. Ez feltételezi az energetikai társaságok szoros együttműködését és a szakember képzés átalakításában történő közös fellépést. Ezt az ágazati összefogást példázza a “Mi a pálya?” országos műszaki pályaválasztási fesztivál sorozat is, melynek egyik főtámogatója az E.ON csoport. A rendezvény célja élmény alapon bemutatni hat műszaki ágazat által kínált lehetőségeket, az új és izgalmas technológiákat, amelyek nemcsak átszövik a XXI. századi ember mindennapjait, de alakítják is technikai fejlődés menetét.

 

„Debrecen dinamikusan fejlődő város, s a város vezetése nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több befektető, minél több cég telepedjen meg a városban. Ennek eredményeképpen csak ebben az évben több mint 65 milliárd forint működő tőke érkezett a városba. Ez több mint 1800 új munkahely jövőbeni létesítését jelenti.

A meglévő és leendő cégeknek, vállalatoknak óriási szüksége van képzett, műszaki szakemberekre.

Ezért fontos számunkra, hogy az ilyen rendezvényeken tájékoztassuk a tanulókat, szülőket, pedagógusokat arról, hogyha a gyerekek a műszaki pályát választják, biztos munkahelyük és megfelelő jövedelmük lesz itt Debrecen városában.” - mondta Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város Alpolgármestere.

 

„Az energetika mára már egy olyan iparág, ahol előtérbe került és nagy hangsúlyt kap az innováció, az új megoldások, az ügyfelek minél jobb kiszolgálása, az üzem-biztonság és a legmagasabb színvonalú szakmai kompetenciák. Hosszútávban gondolkozunk, ami első lépésben a képzéssel kezdődik, majd a szakmai tapasztalat szerzéssel folytatódik és elengedhetetlen része a szakma iránti elköteleződés is. Talán sokan nem gondolnak bele, milyen fontos is ez a munka – pedig képviselői valódi hétköznapi hősök, akik a legnehezebb helyzetekben is helyt állnak” - emelte ki Haraszti Judit, az E.ON Hálózat vezérigazgatója.

 

„Az NI Hungary Kft. 2009-ben indította útjára az NI Mentor Programját, annak érdekében, hogy minél több diák induljon el a műszaki pályák irányába. A kezdeményezést örömmel fogadták a magyarországi és határon túli alap- és középfokú oktatási intézmények. A 2015/16-ös tanévben már több mint 100 iskolában 4000 diáknak tartottak NI robotprogramozási szakkört és szerveztek versenyeket. Az NI Hungary Kft. 15 éves születésnapja alkalmából Debrecen összes, azaz harminchét általános iskoláját – legyen az önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású – egyenként három robotépítő készlettel ajándékozzuk meg. A 15 millió forint értékű adományt november 12-én adjuk át az Agóra Tudományos Élményközpontban, a "RobotozNI jó" elnevezésű program keretében” - emelte ki Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

 

A fesztivál keretein belüli programok és bemutatók élmény alapú tapasztalatokkal hozzák közelebb az erősáramú elektrotechnika, a gyengeáramú elektronika, a távközlés, az informatika és a gépészet világát a gyerekekhez. Az érdeklődő fiatalokat két ismert Forma-1-es kommentátor és autóversenyző, Szujó Zoltán és Wéber Gábor kalauzol végig a „bokszutcákon”. Itt mutatkoznak be nekik és szüleiknek azok a cégek, középiskolák és felsőoktatási intézmények, akik a pályaválasztással kapcsolatban nem csak a konkrét kérdésekre válaszolnak, hanem segítenek orientálódni és kideríteni, hogy mi érdekli igazán a gyerekeket. A szervezők minden helyszínre 1-2 ezer diákot várnak, akinek nagyjából a fele várhatóan általános iskolás, a másik részük pedig szakközépiskolákból és szakgimnáziumokból látogat el erre a színes és izgalmas programot ígérő pályaválasztó fesztiválra.

(Fotók: hajdupress.hu, Balló Béla)

 

 


A rovat legfrissebb cikkjei

Két közlekedési baleset is történt Debrecenben
Szeretetebéd az állami gondozott gyermekek számára
Helló Nagyvilág, itt Guszti!
A mai nap legcukibb fotói
Online gyereknapi programmal készülnek a bábszínházak

Hozzászólások