TIME DATE
Ma Aladár és Álmos nap van.

2018-07-02 15:23:49 / Szerző: HajduPress

Mesterséges petefészket fejlesztettek dán orvosok

A nagyobb felbontású fotók megtekintéséhez kattints a képre!

Mesterséges petefészek fejlesztése felé tettek nagy lépést dán tudósok - írta a BBC hírportálja.

    
Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet és azokon a nőkön segíthet, akik - többek között kemoterápia miatt - elveszítik a fogamzóképességüket.
    
A dán kutatók szöveteket emeltek ki a petefészekből és módosították őket, hogy később, amikor a nő gyereket szeretne, vissza lehessen ültetni. 
    
A rák ellen használt kemoterápia vagy sugárterápia gyakran károsítja a petefészket és okoz meddőséget.
    
A termékenység megőrzésének egy módja a petefészek szövetének átültetése, vagyis a szerv egészének vagy egy részének eltávolítása és lefagyasztása még a károsodás előtt, hogy később használni lehessen.
    
Akinél azonban rákot diagnosztizálnak, megvan az esélye arra, hogy az eltávolított szövetben is lehetnek rákos sejtek és a transzplantáció után visszatérhet a betegség.
    
A kockázat ugyan "igen kicsi", a leukémiás vagy a méhből kiinduló rákban megbetegedett nőknek nem valószínű, hogy javasolnák a transzplantációt.
    
A kockázat megszüntetése érdekében a koppenhágai Rigshospitalet tudósai rákkezelés előtt álló páciensektől vettek tüsző- és petefészek-szövetmintát.
    
Ezután eltávolították a szövetből a rákos sejteket, hogy csak a fehérjékből és kollagénből álló "váz" maradjon hátra, ezen a vázon sikerült a tüszőket érlelniük.
    
A "mesterséges petefészket" egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak és növekedésnek indultak.
    
Szakértők szerint az eredmények "izgalmasak", de még szükség van emberi klinikai tesztekre.
    
Az eljárás más meddőségi kezelésekre is hatással lehet.
    
Stuart Lavery, a londoni Hammersmith kórház meddőségi szakembere szerint az átültetett petefészek petesejtek ezreit tartalmazza, melyek a fogamzást lehetővé teszik, szemben az IVF-fel (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés), amelynek során egyetlen petesejtet termékenyítenek meg laboratóriumban és ültetik vissza a méhbe.
    
Gillian Lockwood, az walsalli Midlands Fertility Services orvosigazgatója szerint a peteszövet-átültetés további előnye, hogy a veszélyes kemo- vagy sugárterápia után a nők ciklusa újraindulhat, így nem lesz szükség hormonpótló kezelésre.
    
A klinikai teszteket három-négy éven belül megvalósíthatják.

(MTI)


A rovat legfrissebb cikkjei

Gyerekek vérében és vizeletében is kimutathatóak az otthoni méreganyagok
Országos allergia rizikótérképre lenne szükség
Tetőzött a magyarországi influenzajárvány
1,5 millióval több amerikai fiatal szívott e-cigarettát tavaly
Újabb géneket hoztak kapcsolatba a depresszióval

Hozzászólások